Επιβεβαίωση “Π&Δ”, το ΠΝ αποκτά 4 ελικόπτερα MH-60R σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκη

66
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS), αναφέρει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

Για το θέμα έχουμε γράψει αρκετές φορές, από τον προηγούμενο Απρίλιο, οπότε και αποκαλύψαμε πρώτοι το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) για το MH-60R. Είχαμε τότε πει ότι για την αγορά δύο νέων MH-60R “υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους 180 περίπου εκ. ευρώ, το οποίο επαρκεί για την αγορά των δυο επιπλέον ελικοπτέρων, αλλά και την υπογραφή Follow On Support για τα υπόλοιπα 11”. Πιο πρόσφατα, είχαμε μεταφέρει πως τα MH-60R “θα δώσουν στο ΠΝ την δυνατότητα να αποσύρει μέρος της δύναμης των ΑΒ212” και ότι “η ολοκληρωτική απόσυρση των ΑΒ212 θα γίνει στο μέλλον, όταν θα γίνει δυνατή η παραγγελία περισσότερων MH-60R”. Είχαμε επίσης πει ότι “το κόστος θα καλυφθεί από τα υπόλοιπα χρήματα της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των P-3B Orion”.

 

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για 2 ελικόπτερα MH-60R και FOS των S-70B6

 

Στην απάντησή του, με ημ/νία 12 Φεβρουαρίου 2019, ο Υπουργός επισημαίνει ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας θα επιφέρει:

 • Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των Ε/Π ΑΒ-212 με σύγχρονα Ε/Π, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα Ε/Π S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
 • Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. με έμμεσα οικονομικά
  οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων,
  των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

 

Στις αρχές του 2019 θα γίνει η αγορά 2 MH-60R από το ΠΝ!

Να επαναλάβουμε, το ΠΝ ελπίζει να «χωρέσει» και μια συμφωνία για FOS για τα υπόλοιπα ελικόπτερα, που αργά αλλά σταθερά επενδύει στα S-70B6. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των δυνατοτήτων των τελευταίων εντάσσεται το πρόγραμμα προμήθειας νέων προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για 6 ελικόπτερα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιπλέον μια πιθανότητα που συζητείται, είναι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ρ-3Β, τα παλαιότερα S-70B6 να λάβουν το σύστημα Maritime Mission Integration & Management System – M2IMS της ελληνικής ISI Hellas, με το οποίο θα εξοπλιστούν και τα υπό εκσυγχρονισμό Ρ-3Β.

 

MH60R Seahawk – Ένα «ROMEO» στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
Fingolfin
Member
Fingolfin

4 new helis = 4 new frigates ?

Επίσης, θα έχουν AN / APS-153 radar ή το παλαιότερο AN / APS-147? Λογικά το 1ο.

MisCo
Guest
MisCo

Το ερώτημα ειναι… θα ναι καινουργια ή θα ναι μεταχείρα, απο αυτά που εχουν σε αποθηκευση και αχρησια οι Αμερικανοι?

Αμερικανόφιλος
Guest
Αμερικανόφιλος

Αυτό πιστεύω κι εγώ !
Πάμε για αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών !

MisCo
Guest
MisCo

Μπραβο ρε Ναυαρχε, τώρα κάνε μια μαγκια και με τις Meko να κλεισει ταχυτατα και το θεμα αυτο… Ολα καθυστερουν απιστευτα. Ριξτε υπογραφες να τελειωνουμε.

GK_
Member
GK_

Με μολις 4 “Romeo” ο στολος των S-70ASW αυξανει στα «15». Θεωρητικα σε μονιμη βαση μονο 10 φρεγατες μπορουν να τα «εκμεταλευονται» συστηματικα και 6 εν πλω. Τα ΑΒ212ASW εαν δεν απατωμαι ειναι «7» τον αριθμο, χωρις να υπολογιστουν και οι αναπληρωσεις απωλειων και των αποσυρσεων των 2 “EW”. Θα εχουμε μια συρρηκνωση του στολου; Υπο το πρισμα της υπαρξης πλεονασματος στα MH60R του US Navy με σημαντικο αριθμο απο αυτα σε κατασταση αποθηκευσης δεν ειναι δυνατο μεσα σε ενα ευρητερο πλαισιο διαπραγματευσεων με τις ΗΠΑ να αποκτηθουν ταυτοχρονα ολα οσα θεορουνται σαν απαραιτητα; Υπαρχει και μια αλλη πτυχη. Πως… Read more »

photographix
Member

Good points

Αμερικανόφιλος
Guest
Αμερικανόφιλος

Αν συνδυαστεί και με Arleigh Burke (η φώτο με έβαλε σε πειρασμό) ακόμα καλύτερα.
Οι πληροφορίες γενικά είναι με το σταγονόμετρο αλλά θέλω να πιστεύω πως κάτι γίνεται παρασκηνιακά.
Και καλώς συμβαίνει αυτό.

Daidalos
Member
Daidalos

Επιτέλους και μια καλή είδηση. Άμεσης προτεραιότητας είναι επίσης η προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια AIP, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO200HN.

Αμερικανόφιλος
Guest
Αμερικανόφιλος

Αν συνδυαστεί και με Arleigh Burke (η φώτο με έβαλε σε πειρασμό) ακόμα καλύτερα.
Οι πληροφορίες γενικά είναι με το σταγονόμετρο αλλά θέλω να πιστεύω πως κάτι γίνεται παρασκηνιακά.
Και καλώς συμβαίνει αυτό.
Οι σοβαρές χώρες έτσι πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολύ μπλα μπλα.

TzH
Member
TzH

Δεν είμαι σίγουρος για την αξία των arleigh burke. OK έχουν περίπου μια εκατοστάδα πυραύλους, αλλά πόσους μπορούν να εξαπολύσουν ταυτόχρονα;

chikichiki
Member
chikichiki

Μπορούν να βαράνε αδιάκοπα. Τώρα, κυριολεκτικά “ταυτόχρονα”, υποθέτω 2, έναν απ’το μπροστινό VLS κι έναν απ’το πίσω. Δεν υπάρχει όμως πλοίο που να μπορεί να βάλλει παραπάνω, υπό αυτή την έννοια.

TzH
Member
TzH

Η πτήση αναφέρει στο περιοδικό για την Belharra 16 στόχους!
Αν όντως ισχύουν αυτά την έχω ερωτευτεί την Γαλλίδα…

TzH
Member
TzH

Μάλλον ήμουν ασαφής.
Ήθελα να πω πόσους εναέριους στόχους μπορεί να εμπλέκει ταυτόχρονα το AN/SPY-1D 3D radar.

chikichiki
Member
chikichiki

Το AN/SPY-1 ανιχνεύει ένας Θεός ξέρει πόσους, και ιχνηλατεί κάτι εκατοντάδες. Συγκεκριμένα νούμερα ταυτόχρονης εμπλοκής τερματικής φάσης δε θυμάμαι, αλλά το μαραφέτι σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού από τη σοβιετική Ναυτική Αεροπορία, οπότε νομίζω εμάς θα μας αρκούσε…

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

“Οι πληροφορίες γενικά είναι με το σταγονόμετρο αλλά θέλω να πιστεύω πως κάτι γίνεται παρασκηνιακά.
Και καλώς συμβαίνει αυτό” Γι’ αυτό θέλω να πιστεύω πως η παλιότερη αναφορά στις Adelaide ήταν σκόπιμη και πως δεν έχει τελειώσει το ζήτημα. Όχι βέβαια πως είμαστε σοβαρή χώρα, έτσι…

Σημαντικό βήμα το Maritime Mission Integration & Management System στα Ε/Π αν υλοποιηθεί. Άντε για να αρχίσουμε σιγά σιγά και στα πλοία, πχ στα 2 Osprey55 και στα 2 HSY56. Είναι σημαντική κατά την γνώμη μου μια εγχώρια δυνατότητα ολοκλήρωσης αισθητήρων και όπλων – απαιτέιται φυσικά πολυ σοβαρός σχεδιασμός.

np
Guest
np

@νικολακης εφεντης
συμφωνώ σε όλα. προσωπικά προτιμώ εάν τελικά τα παλιά aegean hawk δεν λάβουν να εφοδιαστούν εξαρχής τα καινούργια -R. θα μας δώσει μελλοντικά την δυνατότητα πιστοποίησης όπλων που επιθυμούμε χωρίς έγκριση κατασκευαστή και επιπλέον κονδύλια.
από όσο γνωρίζω τα -R έχουν πετάξει με nsm και deliah σε αναζήτηση αντικαταστατη για τα penguin χωρίς προβλήματα. η
Η Αμερική ακύρωσε το πρόγραμμα λόγο περικοπών και η κατάσταση έμεινε εκεί.
MH-60R με M2IMS ,AN / APS-153 και βλήματα IR αντιπλοικα 180+χλμ αλλάζουν πολλά στο αιγαίο.

Αμερικανόφιλος
Guest
Αμερικανόφιλος

Η φώτο με τα Arleigh Burke είναι τυχαία ή μας προετοιμάζει η πτήση για κάτι ;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Τυχαία!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ο κύριος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού που ρωτήθηκε για τα Arleigh Burke και τα Ticonderoga για το ναυτικό μας έβαλε τα γέλια και απάντησε πως αυτά τα πλοία είναι εξωπραγματικά για την Ελλάδα, δεν τα χρειαζόμαστε αλλά και δωρεάν να μας τα έδιναν δεν μπορούμε με τίποτα να τα αντέξουμε οικονομικά.

Το θέμα της παραχώρησης 2 Arleigh Burke προέκυψε από κάτι τζαμπατζήδες πολιτικάντηδες.
Μην τυχόν δώσουμε λεφτά για αυτά, για να πάνε αυτά στον διορισμό 100άδων χιλιάδων συμβασιούχων (οι λεγόμενοι ,,στέζηερς,,) και κατόπιν να ,,καταφέρουν,, να διπλασιάσουν το χρέος μας.

ACHERON
Member
ACHERON

Ποιός κύριος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού που ρωτήθηκε για τα Arleigh Burke και τα Ticonderoga για το ναυτικό μας έβαλε τα γέλια;
Ο Κοσμάς Χρηστίδης πάντως,δέν ήταν.
Αλήθεια,όταν ακούν οι οι κολλητοί σου κύριοι αρχηγοί για FREMM,τί τους πιάνει;
Γέλια,ή κλάματα;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

O τωρινός Α/ΓΕΝ. Επίσης από την διοίκηση φρεγατών χλευάζουν όσους ακούνε να λένε και να γράφουν για Arleigh Burke. Σε ότι αφορά τις γαλλικές φρεγάτες το Π.Ν δεν τις θέλει καθόλου. Eιδικά τις FREMM. Η γνώμη του Γ.Ε.Ν για αυτές είναι ότι είναι αρκετά ακριβές, υπο-εξοπλισμένες, τους λείπουν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν έχουν την απαιτούμενη ταχύτητα. Για τους Aster-30 λέει ότι είναι καλοί αλλά είναι ακριβοί. Το Π.Ν θέλει να αγοραστούν καινούργιες φρεγάτες. Εξετάστηκαν και πολλές μεταχειρισμένες αλλά δεν τις θέλει γιατί είναι επιφυλακτικό για αυτές για διάφορους λόγους. Οι νέες φρεγάτες που θέλει το Π.Ν είναι ολλανδικές και γερμανικές, με… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Για τις γαλλικές γενικώς αυτή είναι η γνώμη που ακούω,ή μάλλον διαβάζω.
Αλλά από ολλανδικές,εννοούν κάτι γνωστό ή την νέα Omega ;
Από γερμανικές πάλι,εννοούν νέο σχέδιο,μεταχειρισμένες,ή τις F-125 ;
Η σημαντικότερη ερώτηση όμως,είναι άλλη : το ΠΝ,πιστεύει ότι θα του δώσουν αυτό που ζητάει;

Κapoios
Guest
Κapoios

Άλλο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των ΕΔ υλοποιείται. Μπράβο! Ελπίζω να προμηνύει την έναρξη του προγράμματος των νέων φρεγατών.

tkostas
Member
tkostas

αν δεν βρουν λεφτα για FOS των υφιστάμενων ε/π είναι τραγική κίνηση

Makis
Member
Makis

Ας παρουμε και τις Αδελαΐδες ακομα και χωρις πυραυλους Κατι θα βρεθει απο άλλου

gdmast
Member
gdmast

Αυτό έγραψα και εγώ προχθές. Άλλο να ψάχνεις για πυραύλους έχοντας όλα τα άλλα και άλλο να ψάχνεις ΚΑΙ για πυραύλους. Γιατί τώρα ψάχνουμε ΚΑΙ σκαρί ΚΑΙ συστήματα ΚΑΙ όπλα (πυραύλους). Ας έρθουν εδώ τα πλοία (πάντα ελλείψει βραχυπρόθεσμης εναλλακτικής), ας γνωριστούμε μαζί τους, ας αρχίσουμε να τα τροφοδοτούμε με π.χ. Phalanx των αποσυρόμενων S (δεν θυμάμαι αν έχουν ήδη) κ.λπ. και ας μας μείνει η προμήθεια πυραύλων. Τώρα ψάχνουμε γενικώς, αλλά όχι ειδικώς έχω την αίσθηση. (Πάντα όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε νέας ναυπήγησης πλοία ή μήπως έχουμε κάνει την επιλογή να περιμένουμε… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αυτό ρε Μάκη λέμε όλοι.., “στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι”..!
Ας έρθουν οι 3 Αυστραλέζες και ας πάρουμε και SM-1 στην χειρότερη (π.χ. τους SM-1 των προς απόσυρση Cassard) από το τίποτα. Αν θέλουμε, κάτι θα βρούμε.

Spirit
Guest
Spirit

Αφήστε να τα φούμε πρώτα και μετά μιλάμε για επιβεβαίωση.
Ο ίδιος τις προάλλες μίλαγε για Adelaide με όπλα στα 180εκ.
Και τις παραπροάλλες ήταν θέμα ημερών να κλείσουν οι FREMM.
Πάντως βεντούζα πάμε με την LM.

Από το τίποτα καλά είναι και αυτά, αλλά εδώ δεν θα έχουμε πλοία σε λίγο.
Παραλογισμός βεβαία όταν μιλάμε το ένα ελικόπτερο θα κοστίσει περισσότερο από τον εκσυγχρονισμό μιας ΜΕΚΟ!!!
Τα παλαιοτέρα ελικόπτερα μένουν χωρίς ΕΜΖ και FOS;

Agamemnon
Member
Agamemnon

Αρχηγε και λιγα SH-60F/HH-60H σαν ΑΩ για μεταφορικα να γινει σωστη δουλεια!

airman
Guest
airman

ΑΝ τα 4 ΡΟΜΕΟ συνοδευτουν και με ΑΒ τοτε προτεινω παρασημοφορηση της ΠΤΗΣΗΣ.

Flight and Space
Admin
Famed Member

:-))

vasilis0011
Member
vasilis0011

Σχετικά με τις LCS και τις [email protected] υπάρχει κανένα νέο Η θα μείνουμε με τη χαρά ότι συζητούμε για νέα πλοία?

CKfurious
Member
CKfurious

Ο Spiriti τα λέει πολύ καλά: Βεντούζα με τη LM μια με τα P-3 και τώρα με τα SEA HAWK Τορπίλες του 70,υποβρύχια του 70,φρεγάτες με ηλεκτρονικά του 80 και δεν συμμαζεύεται το μπάχαλο και τώρα αυτό – Εάν προχωρήσει : Οι διαθεσιμότητες είναι για κλάματα και προσθέτουμε νέο τύπο Συλλογή ιπταμενων μεσων για στατική έκθεση έχουμε καταντήσει πλέον θα έχουμε 3 διαφορετικούς τύπους του SEA HAWK με τεραστια προβλήματα σε εκπαίδευση πιλότων /τεχνικών και σε logistics/FOS/maintenance Θα μπορεί ένας πιλότος των πρώτων analog SEA HAWK να πετάει τα ψηφιακά -R? Μπάχαλο και από ότι διαβάζω πολλοί ονειροβατούν και βλέπουν… Read more »

Stmts
Guest
Stmts

Μεγαλη παραχωρηση οπλισμου απο τις ΗΠΑ θα ερθει μοναχα στη περιπτωση που ΗΠΑ και Τουρκια τα σπασουν οριστικα.Προς τα εκει πηγαινει η κατασταση αλλα ας περιμενουμε λιγους μηνες ακομα.Ο πρεσβης Παιτ αυτο εχει διαμηνυσει στην ελληνικη πλευρα η οποια εκανε τα κουμαντα της.Δεν ειναι ενας τυχαιος διπλωματης των ΗΠΑ… Ξερει πραγματα του βαθεως παρασκηνιου.

seb
Member
seb

Παραχώρηση δεν είναι, μας πουλάνε με δανεικά. Το ερώτημα είναι αυτό που θέτει ο MisCo.

Takis2
Guest
Takis2

Τορπιλες;
Αναβάθμιση ΜΕΚΟ;
Μιραζ FOS;
Οι 2 ρουσσεν;
NH90;
Adelaide;

Υπάρχουν τόσα θέματα που πρέπει να λυθούν και αυτοί ξοδεύουν σε 4 νέα ελικόπτερα …

Μεγάλη απογοήτευση από τη κατάντια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας…

Flight and Space
Admin
Famed Member

Όλα όσα αναφέρετε δεν μπορούν να αγοραστούν με τα “ρέστα» των Ρ3. Το ΠΝ κάνει ότι μπορεί με τους πόρους που έχει διαθέσιμους.

Manolis
Member
Manolis

” Το ΠΝ κάνει ότι μπορεί με τους πόρους που έχει διαθέσιμους. ”
Δηλαδη απο ολα τα παραπανω υπερεπειγοντα , το ΠΝ επελεξε Ρ-3 και ΜΗ-60.
Ας τα φουνταρουμε τοτε τα πλεουμενα για να εχουμε ναυτικη αεροπορια.
Α, και για οικονομια ας ενταχθει (παλι) η ναυτικη Αεροπορια στην ΠΑ. Ολα καλα.
Η μομφη φυσικα δεν απευθυνεται στην ΠΤΗΣΗ.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Φυσικά, το καταλαβαίνουμε. Θα γράψουμε για τα προγράμματα σύντομα…

lexandreas
Guest
lexandreas

Κονδύλια δεν υπάρχουν, και αυτά που υπάρχουν τα διαχειρίζεται η PM. Ε ρε ξεφτυλίκια!

ETS
Member
ETS

Πεστα..
Γενική συνέλευση των μηχανών των ΜΕΚΟ δεν έχουμε κάνει ακόμη αλλα μας έλειπαν τα ελικόπτερα .

Digenis
Member
Digenis

Η δυναμη των ναυτικων ελικοπτερων μειωνετε σταθερα απο ατυχηματα και μειωμενες αντικαταστασεις . Οταν και εφοσων ερθουν θα ειναι 15 συνολο με διαφορετικα ηλεκτρονικα οποτε διαφοετικο τροπο συντηρησης τους ΚΑΙ εκπαιδευσης .Τρεχα γυρευε …

Factor
Member
Factor

Σε τι διαφέρουν τα MH-60R από τα S-70B6;

Digenis
Member
Digenis

Σαν το f16 bl 40 με το F16V

ivychris
Guest
ivychris

Η ακριβής ερώτηση που πρέπει να διατυπωθεί είναι … σε τι μοιάζουν?
Καταφέραμε, για μια ακόμη φορά, να αναδείξουμε τη διαχρονική παθογένεια, όσον αφορά την επικρατούσα νοοτροπία στον προγραμματισμό προμηθειών και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού.
Δημιουργήσαμε/δημιουργούμε άλλον ένα στόλο με πολλαπλές εκδόσεις, σύμφωνα με την προσφιλή μας τακτική, αλλά μετά μας φταίνε τα έρημα και ψοφάνε.
Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι κοκορεύονται και από πάνω, αδιαφορώντας αν με τις αποφάσεις τους διαιωνίζουν το πρόβλημα της λογιστικής υποστήριξης ολίγων διαφορετικών συστημάτων/φορέων, για την ίδια δουλειά, φυσικά από τον ίδιο προμηθευτή.
Είναι άλλη μια παρόμοια υπόθεση F-16

JohnnyB
Member
JohnnyB

Θα άξιζε να εξεταστεί η μετακίνηση των ΑΒ-212 στα Αρματαγωγά κλάσης ΣΑΜΟΣ προς οργανική χρήση?

Tpap
Member
Tpap

Τα αρματαγωγά δεν έχουν υπόστεγο για φιλοξενία ελικοπτέρων. Διαθέτουν μόνο ελικοδρόμιο για προσωρινή παραμονή ελικοπτέρου (απο-επιβίβαση προσωπικού, μεταφορά φορτίων κτλ).

ivychris
Guest
ivychris

Το Janes πάντως συνδέει τη προμήθεια των MH-60R, ως μέρος του προγράμματος προμήθειας των τορπιλών…
https://www.janes.com/article/86349/greece-looks-to-procure-mh-60r-maritime-helo

altius
Member
altius

Που είναι τορπίλες της LM. Είναι να αναρωτιέται κανείς, τι δεσμεύσεις φέρουν υπογραφή. Τις προφορικές, άντε και αλλάζουν. Σε τι έχει, αν έχει, δεσμευτεί το ελληνικό δημόσιο;

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Ελικοδρόμια σε νησιά για μόνιμη εγκατάσταση παλιών S70B αφού γινει εκσυχρονισμός.
Συνεργασία μελλοντικά με πλοία που θα έχουν σόναρ αλλα οχι υπόστεγο, κορβέτες, opv, SV upgraded…….
Τα M60R στις Μεκο που δεν προβλέπεται άλλωστε βελτίωση των ανθυποβρυχιακων ικανοτήτων.

Mtsak
Member
Mtsak

Συμφωνώ ότι είναι υψίστης σημασίας ο εκσυγχρονισμός των MEKO και η προμήθεια νέων τορπιλών. Δεν συμφωνώ με την μόνιμη γκρίνια ακόμη κι όταν κάτι καλό πάει να γίνει. Έχω την εντύπωση ότι τα χρήματα που περισσεύουν από το κονδύλι των P3 μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γιατί κάποιο πρόγραμμα να θεωρείται από κάποιους ότι είναι τροχοπέδη σε κάποιο άλλο; Άλλωστε η απόκτηση τεσσάρων κορυφαίων ελικοπτέρων δεν θα φέρει κατακόρυφη αύξηση των δυνατοτήτων ASW & ASuW στα πλοία φορείς αυτών; Ιδιαίτερα αν τα ελικόπτερα προέλθουν από το απόθεμα του USN, αυτή η βελτίωση θα είναι πολύ άμεση. Το… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

« Γιατί κάποιο πρόγραμμα να θεωρείται από κάποιους ότι είναι τροχοπέδη σε κάποιο άλλο;»
Επειδή η τσέπη είναι μία.
Και επειδή την έχει πάρει μονότερμα η LM.
Και επειδή τα Ρ-3,εκτός από μαύρη τρύπα,αποδεικνύονται και εξαιρετικό άλλοθι για άλλες μαύρες τρύπες.

Mtsak
Member
Mtsak

Αυτό με την LM να το ξαναδείς ειδικά στα προγράμματα του ΠΝ. Άκουσες κάποιον σε υπεύθυνη θέση να πει ότι ΑΝΤΙ για φρεγάτες ή τορπίλες θέλουμε ελικόπτερα; Η σειρά μας πείραξε; Αν ήσουν εσύ Α/ΓΕΝ και σου πρόσφεραν τώρα άμεσα διαθέσιμα πλεονασματικά ελικόπτερα θα έλεγες ΟΧΙ θέλω πρώτα να αναθέσω το έργο του εκ/σμού των MEKO και των τορπιλών και τα λέμε μετά; Με αυτήν την μικρή τσέπη και με σύνεση μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα ταυτόχρονα. Για το θέμα των P3 παραθέτω την θέση του ΠΝ που μάλλον ξέρει καλύτερα τις ανάγκες του https://www.defence-point.gr/news/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9

ACHERON
Member
ACHERON

Eσύ ξανακοίτα το,γιατί απομονώνεις σκόρπια πράγματα,και χωρίς να τα λές όλα. «σου πρόσφεραν τώρα άμεσα διαθέσιμα πλεονασματικά ελικόπτερα θα έλεγες ΟΧΙ θέλω πρώτα να αναθέσω το έργο του εκ/σμού των MEKO και των τορπιλών και τα λέμε μετά; » Για να καταλάβω,τζάμπα τα «προσφέρουν» τα ελικόπτερα,και δέν μπορούμε να αρνηθούμε; Αυτά που έχουμε,πόσο θα κόστιζε να τα αναβαθμίσουμε και ομογενοποιήσουμε; Και από πού θα ορμώνται τα ελικόπτερα; Από το Κοτρώνι,ή τις φρεγάτες που δέν έχουν εκσυγχρονιστεί; Ά,και εκείνες οι τορπίλες βαρέως τύπου,εκκρεμούν από το 2000,για να μήν ξεχνιόμαστε. Ά,και ξανακοίτα την ημερομηνία της απαντήσεως του ΠΝ που ξέρει καλύτερα,είναι πρίν… Read more »

Babis_UK
Member
Babis_UK

To Arleigh Burke που αναφερεται ειναι σχετικα νεo πλοιο και οι ΗΠΑ οχι μονο δεν το αποσυρουν αλλα αυτη τη στιγμη χτιζουν 6 κομματια ενω αλλα 16 ειναι προγραμματισμενα να κατασκευαστουν. Αν γινει καποιο θαυμα θα καπαρωσουμε/κονομισουμε μερικα απ τα Ticonderoga class που αρχιζουν να αποσυρονται σε 2 χρονακια. Το πλοιο φερει 122 κελια ΜΚ41 εχει AN/SPY-1 PESA RADAR (αντιστοιχο με το Arleigh Burke) συμβατο με AEGIS και ειναι κουφετο για κλειδωμα ΑΟΖ Αν. Μεσογειου. Τα παλοιοτερα κομματια φανταζουν φρεσκομεταχειρισμενα για μας αφου εχουν λιγοτερο απο 35 χρονακια στην πλατη τους. Απ τα 22 εναπομείναντα Ticonderoga οι Αμερικανοι θα κρατησουν… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Μαλλον δεν διαβασες πως εχουμε προβλημα να αγορασουμε ικανο αποθεμα ESSM για τις ΜΕΚΟ μας

MisCo
Guest
MisCo

Πάντως ετσι για την ιστορία, έχω την εντονη εντύπωση πως μιλαμε για ελικοπτερα απο τα αποθεματα του USN (οχι πως μας χαλαει) και οχι καινουργια. Το 2018 το Mexico πήρε 8 ΜΗ60R μαζι με πακετακι υποστηριξης και οπλων και το κουστουμι που του ράψανε ηταν στα 1.2δις ( https://thedefensepost.com/2018/04/20/us-approves-sale-mexico-mh-60r-seahawk-helicopters/ ) Προφανώς οτι πάρουμε, θα εχει καποιο πακετο υποστηριξης και οπλισμου. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, αν κρίνουμε απο το οτι υπολογιζουμε να περισσέψουν περιπου 200μυρια απο το συμβόλαιο τον Papa3 για να γίνει αυτή η αγορα. Μονο μεταχείρα και με αρκετα καλη πιστη (εκπτωση) εκ μερους των USA βγαινουν τα 4… Read more »

Καποιος
Guest
Καποιος

Και εγώ αυτό νομίζω ως πιθανότερο ενδεχόμενο. Ελαφρώς μεταχειρισμένα και μάλιστα με μεγάλη έκπτωση αλλιώς παραείναι “φτηνά”. Από την άλλη δεν ξέρω αν νομικά τουλάχιστον έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ να τα έχουν συμπεριλάβει στη λίστα πλεονάζοντος υλικού – EDA προτού μπορούν να τα μεταβιβάσουν.

seb
Member
seb

Περίπου $34 μύρια fly away cost σύμφωνα με το The Drive (http://www.thedrive.com/the-war-zone/26395/the-navy-has-dozens-more-mh-60r-helicopters-than-it-needs-due-to-lcs-debacle) για τα καινούργια.
Οπότε αν ισχύουν τα 200 που λες, για 4 κομμάτια μπορεί και να βγαίνουν. Ελπίζω πάντως να έχεις δίκιο στην εκτίμηση σου.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Kαποιος πρεπει να μας εξηγησει απο που και ως που προεκυψαν ρεστα (ακους εκει ρεστα…) απο τα Ρ-3.
1.Ποτε ειχαν λαθος οταν μας ελεγαν οτι κοστιζουν 500 εκατ. ή τωρα?
Τι περικοπηκε και αν αυτο που απεμεινε δικαιολογει το προγραμμα.
2.Τι ειναι προτιμοτερο? 4 ”Romeo” ή φορτος για τις Αδελαιδες?
3.Αφου το χρημα πρεπει να παραμεινει στη LM…Ti ειναι προτιμοτερο? 4 ε/π ή ο πληρεστερος εκσυγχρονισμος των
ΜΕΚΟ?
4. Τριτη εκδοση α/υ ε/π? ή προμηθεια 4 μεταχειρισμενων και αναβαθμιση ΟΛΩΝ στο ιδιο προτυπο?

Το καταπιαμε οτι θα ψωνιζουμε απο τη LM….αλλα τουλαχιστον να διαλεγουμε οποιο προιον της θελουμε εμεις….

MisCo
Guest
MisCo

Ποτε δεν στοιχιζαν τα Papa3 500μυρια. Αυτό ηταν το ανώτατο εκτιμωμενο κόστος. Το δεσμευσαν ομως το κονδυλι αυτο στο προγραμμα τους για να μην χαθει. Οποτε ηρθε η ωρα να κάνουμε κάτι με τα “ρέστα”. Εχοντας παντως δει την κατασταση των πτητικων μέσων του ΠΝ, αν τα Seahawk μου φανηκαν ταλαιπωρημενα, τα AB212 τοτε θα ταν για φουντο. Οποτε η αλλαγη ηταν κατι παραπανω απο απαραιτητη (εκτος και αν δεν θελαμε ASW ή να παιζουν κορωνα γραμματα με τα AB212) Οσον αφορα τις Αδελαιδες… ολα ειναι εικασιες και υποθετικα σενάρια δικα μας. Προτιμώ να στέκομαι στις επισημες δηλώσεις του ΠΝ.… Read more »

Spirt
Guest
Spirt

Τα ελικόπτερα αν προχωρήσει ποτέ θα αγοραστούν με FMS. Ούτε ρέστα ούτε δεσμεύσεις κονδυλίων από τα P-3, σε αυτά συνεχίζονται προς ώρας οι αποπληρωμές που έχουν φτάσει τα 370εκ. δολάρια και θα συνεχιστούν όπως όλα δείχνουν μέχρι τα 500εκ.

Manolis
Member
Manolis

Δεν υπαρχουν ρεστα. Απλα μπορει να περισσεψει χρηματοδοτηση FMS περι τα 180 εκατ. απο το προγραμμα των P-3GR.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Με το καλό να έρθουν για να ριχτούν και αυτά (βλέπε και άλλα S-70, Chinook, NH-90, Bell-212, C-130, C-27J, ) στην μάχη των αεροδιακομιδών και στην διάσωση ορειβατών και ναυαγών. σημείωση. Που ακούστηκε ελικόπτερο του ναυτικού να κάνει διάσωση ορειβατών σε βουνά ? Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά… Σε ότι αφορά την επαναφορά των Ρ-3 σε υπηρεσία και τον εκσυγχρονισμό τους από το Π.Ν έχει ειπωθεί ,,ότι αυτά έχουμε, με αυτά θα ασχοληθούμε,, και πως δεν είχαμε οικονομικά περιθώρια για καινούργια αεροπλάνα. Μέρος των χρημάτων για τα Ρ-3 προέρχεται από ανεκτέλεστα Α.Ω παλαιότερων αγορών ενώ ο Ντένις Πλέσσας ως Έλληνας… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

ποσο θα ηταν περιπου το κοστος αναβαθμισης των νυν ελικοπτερων πλυν φυσικα 212?

jim40
Member
jim40

Εγώ μόνο για αγορές ακούω αλλά δεν βλέπω να πληρώνουμε και κάτι για να ξεκινήσει η αγορά. Μονίμως με ένα ΘΑ πάρουμε είμαστε