Επιβεβαίωση “Π&Δ”, το ΠΝ αποκτά 4 ελικόπτερα MH-60R σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκη

66
8855

Την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS), αναφέρει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

Για το θέμα έχουμε γράψει αρκετές φορές, από τον προηγούμενο Απρίλιο, οπότε και αποκαλύψαμε πρώτοι το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) για το MH-60R. Είχαμε τότε πει ότι για την αγορά δύο νέων MH-60R “υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους 180 περίπου εκ. ευρώ, το οποίο επαρκεί για την αγορά των δυο επιπλέον ελικοπτέρων, αλλά και την υπογραφή Follow On Support για τα υπόλοιπα 11”. Πιο πρόσφατα, είχαμε μεταφέρει πως τα MH-60R “θα δώσουν στο ΠΝ την δυνατότητα να αποσύρει μέρος της δύναμης των ΑΒ212” και ότι “η ολοκληρωτική απόσυρση των ΑΒ212 θα γίνει στο μέλλον, όταν θα γίνει δυνατή η παραγγελία περισσότερων MH-60R”. Είχαμε επίσης πει ότι “το κόστος θα καλυφθεί από τα υπόλοιπα χρήματα της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των P-3B Orion”.

 

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για 2 ελικόπτερα MH-60R και FOS των S-70B6

 

Στην απάντησή του, με ημ/νία 12 Φεβρουαρίου 2019, ο Υπουργός επισημαίνει ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας θα επιφέρει:

 • Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των Ε/Π ΑΒ-212 με σύγχρονα Ε/Π, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα Ε/Π S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
 • Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. με έμμεσα οικονομικά
  οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων,
  των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

 

Στις αρχές του 2019 θα γίνει η αγορά 2 MH-60R από το ΠΝ!

Να επαναλάβουμε, το ΠΝ ελπίζει να «χωρέσει» και μια συμφωνία για FOS για τα υπόλοιπα ελικόπτερα, που αργά αλλά σταθερά επενδύει στα S-70B6. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των δυνατοτήτων των τελευταίων εντάσσεται το πρόγραμμα προμήθειας νέων προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για 6 ελικόπτερα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιπλέον μια πιθανότητα που συζητείται, είναι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ρ-3Β, τα παλαιότερα S-70B6 να λάβουν το σύστημα Maritime Mission Integration & Management System – M2IMS της ελληνικής ISI Hellas, με το οποίο θα εξοπλιστούν και τα υπό εκσυγχρονισμό Ρ-3Β.

 

MH60R Seahawk – Ένα «ROMEO» στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού

66 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπραβο ρε Ναυαρχε, τώρα κάνε μια μαγκια και με τις Meko να κλεισει ταχυτατα και το θεμα αυτο… Ολα καθυστερουν απιστευτα. Ριξτε υπογραφες να τελειωνουμε.

 2. Με μολις 4 “Romeo” ο στολος των S-70ASW αυξανει στα «15». Θεωρητικα σε μονιμη βαση μονο 10 φρεγατες μπορουν να τα «εκμεταλευονται» συστηματικα και 6 εν πλω. Τα ΑΒ212ASW εαν δεν απατωμαι ειναι «7» τον αριθμο, χωρις να υπολογιστουν και οι αναπληρωσεις απωλειων και των αποσυρσεων των 2 “EW”. Θα εχουμε μια συρρηκνωση του στολου;
  Υπο το πρισμα της υπαρξης πλεονασματος στα MH60R του US Navy με σημαντικο αριθμο απο αυτα σε κατασταση αποθηκευσης δεν ειναι δυνατο μεσα σε ενα ευρητερο πλαισιο διαπραγματευσεων με τις ΗΠΑ να αποκτηθουν ταυτοχρονα ολα οσα θεορουνται σαν απαραιτητα;
  Υπαρχει και μια αλλη πτυχη. Πως ξαφνικα το προγραμμα του εκσυγχρονισμου των Ρ-3Β εμφανιζει πλεονασμα στα κονδυλια; Ειναι δυνατο να προμηνειεται μια αριθμητικη συρρικνωση των υπο εκσυγχρονισμο αεροσκαφων;
  Θα πρεπει να παρατηρησω οτι η αναφορα για την ενσωματωση του συστηματος MSI και στα 6 ελικοπτερα που θα εκσυγχρονιστουν αποτελει μια ευχαριστη εξελιξη για την ελληνικη αμυντικη βιομηχανια γενικοτερα, αλλα και για την συγκεκρημενη εταιρια. το συγκεκρημενο συστημα αποδεικνειει οτι εχει κερδισει την εμπιστοσυνη του ΠΝ. Ειναι η δευτερη περιπτωση μετα τα Η/Ο συστηματα της Miltech που εμφανιζεται μια αναλογη περιπτωση και αυτο υπο το πρισμα των προσφατων επιλογων του ΥΠΕΘΑ σχετικα με την Ελληνικη βιομηχανικη συμμετοχη (εξαιρετικα περιορισμενη και σιγουρα κατωτερη σε σχεση με τις δυνατοτητες των ελληνικων εταιριων) στο προγραμμα εκσυγχρονισμου F-16V.

 3. Αν συνδυαστεί και με Arleigh Burke (η φώτο με έβαλε σε πειρασμό) ακόμα καλύτερα.
  Οι πληροφορίες γενικά είναι με το σταγονόμετρο αλλά θέλω να πιστεύω πως κάτι γίνεται παρασκηνιακά.
  Και καλώς συμβαίνει αυτό.

 4. Επιτέλους και μια καλή είδηση. Άμεσης προτεραιότητας είναι επίσης η προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια AIP, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO200HN.

 5. Αν συνδυαστεί και με Arleigh Burke (η φώτο με έβαλε σε πειρασμό) ακόμα καλύτερα.
  Οι πληροφορίες γενικά είναι με το σταγονόμετρο αλλά θέλω να πιστεύω πως κάτι γίνεται παρασκηνιακά.
  Και καλώς συμβαίνει αυτό.
  Οι σοβαρές χώρες έτσι πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολύ μπλα μπλα.

  • Δεν είμαι σίγουρος για την αξία των arleigh burke. OK έχουν περίπου μια εκατοστάδα πυραύλους, αλλά πόσους μπορούν να εξαπολύσουν ταυτόχρονα;

   • Μπορούν να βαράνε αδιάκοπα. Τώρα, κυριολεκτικά “ταυτόχρονα”, υποθέτω 2, έναν απ’το μπροστινό VLS κι έναν απ’το πίσω. Δεν υπάρχει όμως πλοίο που να μπορεί να βάλλει παραπάνω, υπό αυτή την έννοια.

     • Το AN/SPY-1 ανιχνεύει ένας Θεός ξέρει πόσους, και ιχνηλατεί κάτι εκατοντάδες. Συγκεκριμένα νούμερα ταυτόχρονης εμπλοκής τερματικής φάσης δε θυμάμαι, αλλά το μαραφέτι σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού από τη σοβιετική Ναυτική Αεροπορία, οπότε νομίζω εμάς θα μας αρκούσε…

  • “Οι πληροφορίες γενικά είναι με το σταγονόμετρο αλλά θέλω να πιστεύω πως κάτι γίνεται παρασκηνιακά.
   Και καλώς συμβαίνει αυτό” Γι’ αυτό θέλω να πιστεύω πως η παλιότερη αναφορά στις Adelaide ήταν σκόπιμη και πως δεν έχει τελειώσει το ζήτημα. Όχι βέβαια πως είμαστε σοβαρή χώρα, έτσι…

   Σημαντικό βήμα το Maritime Mission Integration & Management System στα Ε/Π αν υλοποιηθεί. Άντε για να αρχίσουμε σιγά σιγά και στα πλοία, πχ στα 2 Osprey55 και στα 2 HSY56. Είναι σημαντική κατά την γνώμη μου μια εγχώρια δυνατότητα ολοκλήρωσης αισθητήρων και όπλων – απαιτέιται φυσικά πολυ σοβαρός σχεδιασμός.

   • @νικολακης εφεντης
    συμφωνώ σε όλα. προσωπικά προτιμώ εάν τελικά τα παλιά aegean hawk δεν λάβουν να εφοδιαστούν εξαρχής τα καινούργια -R. θα μας δώσει μελλοντικά την δυνατότητα πιστοποίησης όπλων που επιθυμούμε χωρίς έγκριση κατασκευαστή και επιπλέον κονδύλια.
    από όσο γνωρίζω τα -R έχουν πετάξει με nsm και deliah σε αναζήτηση αντικαταστατη για τα penguin χωρίς προβλήματα. η
    Η Αμερική ακύρωσε το πρόγραμμα λόγο περικοπών και η κατάσταση έμεινε εκεί.
    MH-60R με M2IMS ,AN / APS-153 και βλήματα IR αντιπλοικα 180+χλμ αλλάζουν πολλά στο αιγαίο.

  • Ο κύριος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού που ρωτήθηκε για τα Arleigh Burke και τα Ticonderoga για το ναυτικό μας έβαλε τα γέλια και απάντησε πως αυτά τα πλοία είναι εξωπραγματικά για την Ελλάδα, δεν τα χρειαζόμαστε αλλά και δωρεάν να μας τα έδιναν δεν μπορούμε με τίποτα να τα αντέξουμε οικονομικά.

   Το θέμα της παραχώρησης 2 Arleigh Burke προέκυψε από κάτι τζαμπατζήδες πολιτικάντηδες.
   Μην τυχόν δώσουμε λεφτά για αυτά, για να πάνε αυτά στον διορισμό 100άδων χιλιάδων συμβασιούχων (οι λεγόμενοι ,,στέζηερς,,) και κατόπιν να ,,καταφέρουν,, να διπλασιάσουν το χρέος μας.

   • Ποιός κύριος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού που ρωτήθηκε για τα Arleigh Burke και τα Ticonderoga για το ναυτικό μας έβαλε τα γέλια;
    Ο Κοσμάς Χρηστίδης πάντως,δέν ήταν.
    Αλήθεια,όταν ακούν οι οι κολλητοί σου κύριοι αρχηγοί για FREMM,τί τους πιάνει;
    Γέλια,ή κλάματα;

    • O τωρινός Α/ΓΕΝ.
     Επίσης από την διοίκηση φρεγατών χλευάζουν όσους ακούνε να λένε και να γράφουν για Arleigh Burke.
     Σε ότι αφορά τις γαλλικές φρεγάτες το Π.Ν δεν τις θέλει καθόλου. Eιδικά τις FREMM.
     Η γνώμη του Γ.Ε.Ν για αυτές είναι ότι είναι αρκετά ακριβές, υπο-εξοπλισμένες, τους λείπουν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν έχουν την απαιτούμενη ταχύτητα. Για τους Aster-30 λέει ότι είναι καλοί αλλά είναι ακριβοί.
     Το Π.Ν θέλει να αγοραστούν καινούργιες φρεγάτες. Εξετάστηκαν και πολλές μεταχειρισμένες αλλά δεν τις θέλει γιατί είναι επιφυλακτικό για αυτές για διάφορους λόγους. Οι νέες φρεγάτες που θέλει το Π.Ν είναι ολλανδικές και γερμανικές, με ολλανδικά ηλεκτρονικά και αμερικανικά όπλα. Επίσης λέγεται ότι πρέπει να δούμε και τις νέες αμερικανικές L.C.S.

     • Για τις γαλλικές γενικώς αυτή είναι η γνώμη που ακούω,ή μάλλον διαβάζω.
      Αλλά από ολλανδικές,εννοούν κάτι γνωστό ή την νέα Omega ;
      Από γερμανικές πάλι,εννοούν νέο σχέδιο,μεταχειρισμένες,ή τις F-125 ;
      Η σημαντικότερη ερώτηση όμως,είναι άλλη : το ΠΝ,πιστεύει ότι θα του δώσουν αυτό που ζητάει;

  • Αυτό έγραψα και εγώ προχθές.
   Άλλο να ψάχνεις για πυραύλους έχοντας όλα τα άλλα και άλλο να ψάχνεις ΚΑΙ για πυραύλους.
   Γιατί τώρα ψάχνουμε ΚΑΙ σκαρί ΚΑΙ συστήματα ΚΑΙ όπλα (πυραύλους).
   Ας έρθουν εδώ τα πλοία (πάντα ελλείψει βραχυπρόθεσμης εναλλακτικής), ας γνωριστούμε μαζί τους, ας αρχίσουμε να τα τροφοδοτούμε με π.χ. Phalanx των αποσυρόμενων S (δεν θυμάμαι αν έχουν ήδη) κ.λπ. και ας μας μείνει η προμήθεια πυραύλων. Τώρα ψάχνουμε γενικώς, αλλά όχι ειδικώς έχω την αίσθηση.
   (Πάντα όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε νέας ναυπήγησης πλοία ή μήπως έχουμε κάνει την επιλογή να περιμένουμε μέχρι ξέρω γω το 2022 και δεν το ξέρουμε εμείς και αγωνιούμε και τσάμπα?)

  • Αυτό ρε Μάκη λέμε όλοι.., “στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι”..!
   Ας έρθουν οι 3 Αυστραλέζες και ας πάρουμε και SM-1 στην χειρότερη (π.χ. τους SM-1 των προς απόσυρση Cassard) από το τίποτα. Αν θέλουμε, κάτι θα βρούμε.

 6. Αφήστε να τα φούμε πρώτα και μετά μιλάμε για επιβεβαίωση.
  Ο ίδιος τις προάλλες μίλαγε για Adelaide με όπλα στα 180εκ.
  Και τις παραπροάλλες ήταν θέμα ημερών να κλείσουν οι FREMM.
  Πάντως βεντούζα πάμε με την LM.

  Από το τίποτα καλά είναι και αυτά, αλλά εδώ δεν θα έχουμε πλοία σε λίγο.
  Παραλογισμός βεβαία όταν μιλάμε το ένα ελικόπτερο θα κοστίσει περισσότερο από τον εκσυγχρονισμό μιας ΜΕΚΟ!!!
  Τα παλαιοτέρα ελικόπτερα μένουν χωρίς ΕΜΖ και FOS;

 7. Ο Spiriti τα λέει πολύ καλά:
  Βεντούζα με τη LM μια με τα P-3 και τώρα με τα SEA HAWK
  Τορπίλες του 70,υποβρύχια του 70,φρεγάτες με ηλεκτρονικά του 80 και δεν συμμαζεύεται το μπάχαλο
  και τώρα αυτό – Εάν προχωρήσει :

  Οι διαθεσιμότητες είναι για κλάματα και προσθέτουμε νέο τύπο

  Συλλογή ιπταμενων μεσων για στατική έκθεση έχουμε καταντήσει πλέον

  θα έχουμε 3 διαφορετικούς τύπους του SEA HAWK με τεραστια προβλήματα σε εκπαίδευση πιλότων /τεχνικών και σε logistics/FOS/maintenance

  Θα μπορεί ένας πιλότος των πρώτων analog SEA HAWK να πετάει τα ψηφιακά -R?

  Μπάχαλο και από ότι διαβάζω πολλοί ονειροβατούν και βλέπουν AB!!!

  EtsI όπως πάμε το πολεμικό ναυτικό έχει τελειώσει πλέον
  θύμα των λανθασμένων επιλογων του

 8. Μεγαλη παραχωρηση οπλισμου απο τις ΗΠΑ θα ερθει μοναχα στη περιπτωση που ΗΠΑ και Τουρκια τα σπασουν οριστικα.Προς τα εκει πηγαινει η κατασταση αλλα ας περιμενουμε λιγους μηνες ακομα.Ο πρεσβης Παιτ αυτο εχει διαμηνυσει στην ελληνικη πλευρα η οποια εκανε τα κουμαντα της.Δεν ειναι ενας τυχαιος διπλωματης των ΗΠΑ… Ξερει πραγματα του βαθεως παρασκηνιου.

 9. Τορπιλες;
  Αναβάθμιση ΜΕΚΟ;
  Μιραζ FOS;
  Οι 2 ρουσσεν;
  NH90;
  Adelaide;

  Υπάρχουν τόσα θέματα που πρέπει να λυθούν και αυτοί ξοδεύουν σε 4 νέα ελικόπτερα …

  Μεγάλη απογοήτευση από τη κατάντια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας…

   • ” Το ΠΝ κάνει ότι μπορεί με τους πόρους που έχει διαθέσιμους. ”
    Δηλαδη απο ολα τα παραπανω υπερεπειγοντα , το ΠΝ επελεξε Ρ-3 και ΜΗ-60.
    Ας τα φουνταρουμε τοτε τα πλεουμενα για να εχουμε ναυτικη αεροπορια.
    Α, και για οικονομια ας ενταχθει (παλι) η ναυτικη Αεροπορια στην ΠΑ. Ολα καλα.
    Η μομφη φυσικα δεν απευθυνεται στην ΠΤΗΣΗ.

 10. Η δυναμη των ναυτικων ελικοπτερων μειωνετε σταθερα απο ατυχηματα και μειωμενες αντικαταστασεις . Οταν και εφοσων ερθουν θα ειναι 15 συνολο με διαφορετικα ηλεκτρονικα οποτε διαφοετικο τροπο συντηρησης τους ΚΑΙ εκπαιδευσης .Τρεχα γυρευε …

  • Η ακριβής ερώτηση που πρέπει να διατυπωθεί είναι … σε τι μοιάζουν?
   Καταφέραμε, για μια ακόμη φορά, να αναδείξουμε τη διαχρονική παθογένεια, όσον αφορά την επικρατούσα νοοτροπία στον προγραμματισμό προμηθειών και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού.
   Δημιουργήσαμε/δημιουργούμε άλλον ένα στόλο με πολλαπλές εκδόσεις, σύμφωνα με την προσφιλή μας τακτική, αλλά μετά μας φταίνε τα έρημα και ψοφάνε.
   Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι κοκορεύονται και από πάνω, αδιαφορώντας αν με τις αποφάσεις τους διαιωνίζουν το πρόβλημα της λογιστικής υποστήριξης ολίγων διαφορετικών συστημάτων/φορέων, για την ίδια δουλειά, φυσικά από τον ίδιο προμηθευτή.
   Είναι άλλη μια παρόμοια υπόθεση F-16

  • Τα αρματαγωγά δεν έχουν υπόστεγο για φιλοξενία ελικοπτέρων. Διαθέτουν μόνο ελικοδρόμιο για προσωρινή παραμονή ελικοπτέρου (απο-επιβίβαση προσωπικού, μεταφορά φορτίων κτλ).

  • Που είναι τορπίλες της LM. Είναι να αναρωτιέται κανείς, τι δεσμεύσεις φέρουν υπογραφή. Τις προφορικές, άντε και αλλάζουν. Σε τι έχει, αν έχει, δεσμευτεί το ελληνικό δημόσιο;

 11. Ελικοδρόμια σε νησιά για μόνιμη εγκατάσταση παλιών S70B αφού γινει εκσυχρονισμός.
  Συνεργασία μελλοντικά με πλοία που θα έχουν σόναρ αλλα οχι υπόστεγο, κορβέτες, opv, SV upgraded…….
  Τα M60R στις Μεκο που δεν προβλέπεται άλλωστε βελτίωση των ανθυποβρυχιακων ικανοτήτων.

 12. Συμφωνώ ότι είναι υψίστης σημασίας ο εκσυγχρονισμός των MEKO και η προμήθεια νέων τορπιλών. Δεν συμφωνώ με την μόνιμη γκρίνια ακόμη κι όταν κάτι καλό πάει να γίνει. Έχω την εντύπωση ότι τα χρήματα που περισσεύουν από το κονδύλι των P3 μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γιατί κάποιο πρόγραμμα να θεωρείται από κάποιους ότι είναι τροχοπέδη σε κάποιο άλλο; Άλλωστε η απόκτηση τεσσάρων κορυφαίων ελικοπτέρων δεν θα φέρει κατακόρυφη αύξηση των δυνατοτήτων ASW & ASuW στα πλοία φορείς αυτών; Ιδιαίτερα αν τα ελικόπτερα προέλθουν από το απόθεμα του USN, αυτή η βελτίωση θα είναι πολύ άμεση. Το ιδανικό είναι να χωρέσει η FOS για τα υπάρχοντα S-70 και κάποια στιγμή να δρομολογηθεί στο μέλλον ο εκσυγχρονισμός τους.

  • « Γιατί κάποιο πρόγραμμα να θεωρείται από κάποιους ότι είναι τροχοπέδη σε κάποιο άλλο;»
   Επειδή η τσέπη είναι μία.
   Και επειδή την έχει πάρει μονότερμα η LM.
   Και επειδή τα Ρ-3,εκτός από μαύρη τρύπα,αποδεικνύονται και εξαιρετικό άλλοθι για άλλες μαύρες τρύπες.

   • Αυτό με την LM να το ξαναδείς ειδικά στα προγράμματα του ΠΝ. Άκουσες κάποιον σε υπεύθυνη θέση να πει ότι ΑΝΤΙ για φρεγάτες ή τορπίλες θέλουμε ελικόπτερα; Η σειρά μας πείραξε; Αν ήσουν εσύ Α/ΓΕΝ και σου πρόσφεραν τώρα άμεσα διαθέσιμα πλεονασματικά ελικόπτερα θα έλεγες ΟΧΙ θέλω πρώτα να αναθέσω το έργο του εκ/σμού των MEKO και των τορπιλών και τα λέμε μετά; Με αυτήν την μικρή τσέπη και με σύνεση μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα ταυτόχρονα. Για το θέμα των P3 παραθέτω την θέση του ΠΝ που μάλλον ξέρει καλύτερα τις ανάγκες του https://www.defence-point.gr/news/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9

    • Eσύ ξανακοίτα το,γιατί απομονώνεις σκόρπια πράγματα,και χωρίς να τα λές όλα.
     «σου πρόσφεραν τώρα άμεσα διαθέσιμα πλεονασματικά ελικόπτερα θα έλεγες ΟΧΙ θέλω πρώτα να αναθέσω το έργο του εκ/σμού των MEKO και των τορπιλών και τα λέμε μετά; »
     Για να καταλάβω,τζάμπα τα «προσφέρουν» τα ελικόπτερα,και δέν μπορούμε να αρνηθούμε;
     Αυτά που έχουμε,πόσο θα κόστιζε να τα αναβαθμίσουμε και ομογενοποιήσουμε;
     Και από πού θα ορμώνται τα ελικόπτερα;
     Από το Κοτρώνι,ή τις φρεγάτες που δέν έχουν εκσυγχρονιστεί;
     Ά,και εκείνες οι τορπίλες βαρέως τύπου,εκκρεμούν από το 2000,για να μήν ξεχνιόμαστε.
     Ά,και ξανακοίτα την ημερομηνία της απαντήσεως του ΠΝ που ξέρει καλύτερα,είναι πρίν 4 (τέσσερα) χρόνια,και τα εκσυγχρονισμένα Ρ-3 απέχουν άλλα τόσα από σήμερα.
     Λύσε μου και μία απορία : όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα των Ρ-3,η τιμή των 500Μ$ ήταν με όλες τις προαιρέσεις;
     Εάν ναί,τί μας λέει η περικοπή των 150Μ$,μήπως ότι τελικά δέν θα πάρουμε το υπερεργαλείο που διαφήμιζε το ΠΝ που ξέρει καλύτερα;
     Έτσι για αρχή…

 13. To Arleigh Burke που αναφερεται ειναι σχετικα νεo πλοιο και οι ΗΠΑ οχι μονο δεν το αποσυρουν αλλα αυτη τη στιγμη χτιζουν 6 κομματια ενω αλλα 16 ειναι προγραμματισμενα να κατασκευαστουν.

  Αν γινει καποιο θαυμα θα καπαρωσουμε/κονομισουμε μερικα απ τα Ticonderoga class που αρχιζουν να αποσυρονται σε 2 χρονακια. Το πλοιο φερει 122 κελια ΜΚ41 εχει AN/SPY-1 PESA RADAR (αντιστοιχο με το Arleigh Burke) συμβατο με AEGIS και ειναι κουφετο για κλειδωμα ΑΟΖ Αν. Μεσογειου.
  Τα παλοιοτερα κομματια φανταζουν φρεσκομεταχειρισμενα για μας αφου εχουν λιγοτερο απο 35 χρονακια στην πλατη τους.

  Απ τα 22 εναπομείναντα Ticonderoga οι Αμερικανοι θα κρατησουν και θα αναβαθμισουν καπου τα μισα οποτε πληρώνοντας μονο την αναβαθμιση απο τα αποσυρομενα και δουλεια δινουμε στα ναυπηγία τους και εμεις μπορει να την βολεψουμε για καμοια 20αρια χρονακια.

 14. Πάντως ετσι για την ιστορία, έχω την εντονη εντύπωση πως μιλαμε για ελικοπτερα απο τα αποθεματα του USN (οχι πως μας χαλαει) και οχι καινουργια.

  Το 2018 το Mexico πήρε 8 ΜΗ60R μαζι με πακετακι υποστηριξης και οπλων και το κουστουμι που του ράψανε ηταν στα 1.2δις ( https://thedefensepost.com/2018/04/20/us-approves-sale-mexico-mh-60r-seahawk-helicopters/ ) Προφανώς οτι πάρουμε, θα εχει καποιο πακετο υποστηριξης και οπλισμου. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, αν κρίνουμε απο το οτι υπολογιζουμε να περισσέψουν περιπου 200μυρια απο το συμβόλαιο τον Papa3 για να γίνει αυτή η αγορα. Μονο μεταχείρα και με αρκετα καλη πιστη (εκπτωση) εκ μερους των USA βγαινουν τα 4 helos.

  Βεβαια, μια εκτίμηση κάνω. Ο χρόνος θα δείξει.

 15. Kαποιος πρεπει να μας εξηγησει απο που και ως που προεκυψαν ρεστα (ακους εκει ρεστα…) απο τα Ρ-3.
  1.Ποτε ειχαν λαθος οταν μας ελεγαν οτι κοστιζουν 500 εκατ. ή τωρα?
  Τι περικοπηκε και αν αυτο που απεμεινε δικαιολογει το προγραμμα.
  2.Τι ειναι προτιμοτερο? 4 ”Romeo” ή φορτος για τις Αδελαιδες?
  3.Αφου το χρημα πρεπει να παραμεινει στη LM…Ti ειναι προτιμοτερο? 4 ε/π ή ο πληρεστερος εκσυγχρονισμος των
  ΜΕΚΟ?
  4. Τριτη εκδοση α/υ ε/π? ή προμηθεια 4 μεταχειρισμενων και αναβαθμιση ΟΛΩΝ στο ιδιο προτυπο?

  Το καταπιαμε οτι θα ψωνιζουμε απο τη LM….αλλα τουλαχιστον να διαλεγουμε οποιο προιον της θελουμε εμεις….

  • Ποτε δεν στοιχιζαν τα Papa3 500μυρια. Αυτό ηταν το ανώτατο εκτιμωμενο κόστος. Το δεσμευσαν ομως το κονδυλι αυτο στο προγραμμα τους για να μην χαθει. Οποτε ηρθε η ωρα να κάνουμε κάτι με τα “ρέστα”.

   Εχοντας παντως δει την κατασταση των πτητικων μέσων του ΠΝ, αν τα Seahawk μου φανηκαν ταλαιπωρημενα, τα AB212 τοτε θα ταν για φουντο. Οποτε η αλλαγη ηταν κατι παραπανω απο απαραιτητη (εκτος και αν δεν θελαμε ASW ή να παιζουν κορωνα γραμματα με τα AB212)

   Οσον αφορα τις Αδελαιδες… ολα ειναι εικασιες και υποθετικα σενάρια δικα μας. Προτιμώ να στέκομαι στις επισημες δηλώσεις του ΠΝ. Αυτοι ξέρουν καλυτερα τι συννενοουνται, τι σχεδιάζουν, τι θέλουν. Μένει να δούμε πως θα ξεδιπλωθει το προγραμμα τους. Για την ωρα πράγματα γίνονται… αργα, αλλα γίνονται.

   • Τα ελικόπτερα αν προχωρήσει ποτέ θα αγοραστούν με FMS. Ούτε ρέστα ούτε δεσμεύσεις κονδυλίων από τα P-3, σε αυτά συνεχίζονται προς ώρας οι αποπληρωμές που έχουν φτάσει τα 370εκ. δολάρια και θα συνεχιστούν όπως όλα δείχνουν μέχρι τα 500εκ.

 16. Με το καλό να έρθουν για να ριχτούν και αυτά (βλέπε και άλλα S-70, Chinook, NH-90, Bell-212, C-130, C-27J, ) στην μάχη των αεροδιακομιδών και στην διάσωση ορειβατών και ναυαγών.

  σημείωση. Που ακούστηκε ελικόπτερο του ναυτικού να κάνει διάσωση ορειβατών σε βουνά ?
  Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά…

  Σε ότι αφορά την επαναφορά των Ρ-3 σε υπηρεσία και τον εκσυγχρονισμό τους από το Π.Ν έχει ειπωθεί ,,ότι αυτά έχουμε, με αυτά θα ασχοληθούμε,, και πως δεν είχαμε οικονομικά περιθώρια για καινούργια αεροπλάνα. Μέρος των χρημάτων για τα Ρ-3 προέρχεται από ανεκτέλεστα Α.Ω παλαιότερων αγορών ενώ ο Ντένις Πλέσσας ως Έλληνας φρόντισε οι ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν το μέγιστο δυνατό έργο (και έτσι έγινε) για τα Ρ-3. Δεν θυμάμαι τώρα πόσες ελληνικές εταιρείες εμπλέκονται στο πρόγραμμα και πόσο ποσοστό έργου έχουν αναλάβει, αλλά πάντως είναι σημαντικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here