55 χρόνια από τη πρώτη πτήση του σοβιετικού “υπερμαχητικού” Foxbat (βίντεο)

14
2539
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το MiG-25 (κατά NATO: Foxbat), πραγματοποίησε τη πρώτη του πτήση στις 6 Μαρτίου 1964. Επαναστατικό για την εποχή του, μπορούσε να πιάσει τα 3 Μαχ και να τα ξεπερνά προκειμένου να αναχαιτίζει τα αμερικανικά Β-70 Valkyrie όταν θα εισέρχονταν σε υπηρεσία και τα στρατηγικά αναγνωριστικά τα οποία στο ύψος όπου πετούσαν απολάμβαναν μια ιδιότυπη ασυλία. Χάρη στην εξωπραγματική ταχύτητά του, η σοβιετική Αεροπορία του εμπιστεύτηκε και άλλους ρόλους, όπως την αναγνώριση και –με λιγότερη επιτυχία– την δίωξη/βομβαρδισμό.

To παρακάτω βίντεο είναι από τη πρώτη πτήση του Foxbat.

Διαβάστε επίσης

MiG-25 Foxbat: Το «υπερ-μαχητικό» που στοίχειωσε την Δύση


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Guest
Nikolaos

Από τις λαμπρές στιγμές της ΕΣΣΔ. Η σύγκριση με τα (ανωτέρων επιδόσεων) A-11/YF-12/SR-71 το αδικεί, γιατί εκείνα ήταν στην ουσία χειροποίητα πρωτότυπα (αθροιστικά όχι πάνω από 40, νομίζω …) από εξωτικά υλικά, ενώ το -25 ένα χαλύβδινο αεροσκάφος που παρήχθη επί πολλά έτη σε παρά πολλές εκατοντάδες κομμάτια, υπηρέτησε σε τρεις ρόλους (air defence, recce & SEAD), εξήχθη μαζικά και επηρέασε ουσιωδώς στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ένας επιστημονικός και βιομηχανικός θρίαμβος της ΕΣΣΔ.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Τι πάει να πει παρηχθει σε περισσότερα αντίτυπα από το SR-71 ? Ο ρόλος του ήταν να αναχαιτίσει αεροπλάνα σαν το SR-71. Μπορούσε να το κάνει? … Μάλλον όχι. Οπότε είτε 1 αντίτυπο υπήρχε είτε 100 την ίδια αξία έχουν.

Flanker
Guest
Flanker

Δεν χρειαστηκε ποτε να το αναχαιτισει,γιατι με την εισοδο του σε υπηρεσια,το SR71 δεν πεταξε ποτε πανω απο την ΕΣΣΔ….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mετά την κατάρριψη του U-2 την Πρωτομαγιά του 1960 οι Αμερικάνοι σταμάτησαν να πετάνε επάνω από την ΕΣΣΔ.
Ο λόγος που φτιάχτηκε το Mig-25 ήταν για να μπορεί να αναχαιτίζει αμερικανικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά και ειδικά το ΧΒ-70 των 3 Μαχ που τελικά δεν μπήκε σε παραγωγή.

chikichiki
Guest
chikichiki

Το αν θα μπορούσε να αναχαιτίσει SR-71 παίζεται, αλλά εν πάσει περιπτώσει δεν αναιρείται το πολύ καλό επιχειρησιακό ιστορικό του αεροπλάνου. Ο Νικόλαος ήθελε (και δικαίως) να το αντιπαραβάλλει με τα SR-71 κλπ εξωτικά υπεραεροπλάνα γιατί το MiG-25 σε αντίθεση με αυτά δεν ήταν ένα υπερπολυτελές διαστημόπλοιο που απαιτούσε ατελείωτες υποδομές για να επιχειρήσει αλλά ένα τακτικής φιλοσοφίας α/φος-σκυλί όπως όλα τα άλλα, με “διαστημικές” όμως επιδόσεις. Ενώ το SR-71 ήταν ένα στρατηγικού επιπέδου εργαλείο που απαιτούσε δυσθεώρητες κινητοποιήσεις (γραφειοκρατικές κι εφοδιαστικές) το MiG-25 ήταν ένα αεροπλάνο για το θέατρο επιχειρήσεων, πολύ πιο προσιτό και επιχειρησιακά ευέλικτο κι έχαιρε εκτίμησης… Read more »

Spica
Guest
Στάχυς

Προς επίρρωση των παραπάνω, να προσθέσω λίγα ακόμα χαρακτηριστικά στοιχεία για την εξωτική αυτή ιπτάμενη μηχανή που λέγεται SR-71, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε πόσο διαφορετικό είναι από το Mig-25 και από οποιοδήποτε άλλο τακτικό αναγνωριστικό ή αναχαιτιστικό : – To Blackbird απ’τη στιγμή που θα πάρει εντολή χρειάζεται κατά μέσο όρο 19 ώρες για να βρεθεί στον αέρα. – Χρησιμοποιεί ειδικό καύσιμο, και όσο βρίσκεται στο έδαφος έχει διαρροή. – Χρειάζεται ανεφοδιασμό αμέσως μετά την απογείωση (διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος έκρηξης αν η ταχύτητα υπερβεί τα 2,6 mach). – Μετά από κάθε τυπική αποστολή χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές οι οποίες… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

“– Χρησιμοποιεί ειδικό καύσιμο, και όσο βρίσκεται στο έδαφος έχει διαρροή.”

Νομίζω διαρροή έχει μετά την προσγείωση, λόγο συστολής/διατολής των μετάλλων που είχε μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που ανέπτυσσε κατά την πτήση, κάπου είχα δει μια φωτό με κουβάδες κάτω από τα φτερά να μαζεύουν τα καύσιμα.

Spica
Guest
Στάχυς

Έχει διαρροή όσο βρίσκεται στο έδαφος, πρίν ή μετά την πτήση, καθώς και σε υποηχητική πτήση.
Αυτό συμβαίνει γιατί το καύσιμο δεν αποθηκεύεται σε σφραγισμένες δεξαμενές, αλλά δεξαμενή είναι η ίδια η άτρακτος.
Το ειδικό αυτό καύσιμο (J7), χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα υδραυλικά κυκλώματα του αεροσκάφους ως λιπαντικό και ψυκτικό μέσο.
Από τη στιγμή που θα πληρωθούν οι δεξαμενές και μέχρι να αναπτύξει ταχύτητα ικανή να προκαλέσει την απαιτούμενη θερμοκρασία στην οποία διαστέλλονται τα μέταλλα της ατράκτου, το καύσιμο διαρρέει.
Όταν συμβεί η διαστολή, κλείνουν οι χαραμάδες και σφραγίζουν οι δεξαμενές, οπότε σταματά και η διαρροή, για όσο διάστημα το αεροσκάφος πετά υπερηχητικά.

Yiannis
Guest
Γιάννης

Εκπληκτικό αεροσκάφος! Ανάγκασε τη Σοβιετική αεροναυπηγική βιομηχανία να κάνει άλματα σε όλους τους τομείς (πλην των ηλεκτρονικών) προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Αν, λέω αν (σενάριο επιστημονικής φαντασίας και βάλε), έπεφτε κανένα στα χέρια μας, με 3ΜΑΧ θα κάναμε την αεράμυνα (και τα νεύρα) των γειτόνων κορδελάκια.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για τους δυτικούς ήταν Θείο δώρο η αυτομόληση του Βίκτορ Μπελένκο με το Mig-25 του στην Ιαπωνία.

Gilan
Guest
Gilan

Ποιος ξέρει τι άλλο του υποσχέθηκαν εκτός από ασυλία…;

chikichiki
Guest
chikichiki

Από τη στιγμή που αυτομολούσες, ειδικά στις ΗΠΑ, ήσουν πρακτικά ένα βήμα από το να έχεις κερδίσει το λαχείο. Εξασφαλισμένη (συχνά υψηλόμισθη, πάντως όχι μεροκαματιές) εργασία σε δημόσιο κι έπειτα ιδιωτικό τομέα, νομίζω βαθμός στις αμερικανικές ΕΔ, πολλές φορές δωρεάν μετεκπαίδευση σε κορυφαίες σχολές/σχολεία, στέγαση, σίτιση, παροχές για οικογένεια (άμα είχαν την τύχη να καταφέρουν κι αυτοί να έρθουν), μπορεί και χρήματα έτσι επειδή. Αυτομόληση εκείνη την εποχή για οποιονδήποτε δεν ήταν τελείως μπας κλας σήμαινε μια εγγυημένα καλή ζωή.

Δρ Βασιλης Σιταρας
Guest
Δρ Βασιλης Σιταρας

Διαβαστε το αρθρο μου ΜΕ 3 ΜΑΧ ΣΤΙΣ 80000 FT (Πτηση 1996, διαθεσιμο και ηλεκτρονικα) να δειτε την αξια του FOXBAT, παντα για την εποχη του…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πότε θα έχουμε τη χαρά να σας διαβάζουμε πιο συχνά (και εννοώ πλήρους έκτασης αρθρογραφία); Μας έχετε λείψει!