Ποια χώρα αποκτά Διοίκηση Διαστημικής Άμυνας μετά τις ΗΠΑ;

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την συγκρότηση Δύναμης Διαστήματος (the U.S. Space Force) και η Γαλλία προχωρεί σε αντίστοιχο βήμα, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης για ανάγκη προστασίας των δορυφορικών μέσων που η χώρα του έχει εγκατεστημένα στο Διάστημα.

Η Γαλλία δημιουργεί τα δικά της τροχιακά Laser για χρήση εναντίον άλλων δορυφόρων

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν τώρα στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλορένς Παρλί η οποία παρείχε αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες σχετικά με τις γαλλικές προθέσεις.

Ένα πρώτο βήμα προς τον κατεύθυνση που ανακοίνωσε το Γάλλος πρόεδρος αφορά την εκτόξευση της επόμενης γενιάς δορυφόρων τηλεπικοινωνιών της «οικογένειας» Syracuse, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες για την αποκάλυψη και ιχνηλάτηση διαστημικών απειλών. Οι στρατιωτικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόρου Syracuse παρέχουν σήμερα στις γαλλικές ΕΔ δίκτυο διασύνδεσης με μονάδες και μέσα που βρίσκονται σε ανάπτυξη σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων.

Οι δορυφόροι, τρεις από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ενεργοί, αντικαθίστανται περιοδικά με νεώτερα μοντέλα, αλλά και όταν έχουν εξαντλήσει τα καύσιμα τροχιακών ελιγμών και διατήρησης θέσης. Αυτό που ανακοίνωσε η υπουργός Φλορένς Παρλί είναι ότι η επόμενη γενιά των Syracuse θα περιλαμβάνουν και υποδομή κατόπτευσης αντι-δορυφορικών όπλων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και η επιλογή εξοπλισμού τους με όπλα που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Το σχετικό πρόγραμμα, που στοχεύει να έχει τοποθετήσει τους νέους  Syracuse σε τροχιά μέχρι το 2030, θα τεθεί κάτω από την διαχείριση της –υπό συγκρότηση- Στρατιωτικής Διοίκησης Διαστήματος.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα διεθνή Συνθήκη Για το Εξώτερο Διάστημα αλλά και άλλες διεθνείς συμφωνίες υπό τον ΟΗΕ απαγορεύεται η τοποθέτηση όπλων μαζικής καταστροφής σε τροχιά, όπως και η στρατικοποίηση του Διαστήματος. Η εξέλιξη αντι-δορυφορικών όπλων πέφτει σε μια «γκρίζα ζώνη» με τις χώρες που έχουν επιδείξει τέτοια δυνατότητα μέχρι σήμερα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία) να ερμηνεύουν τις συνθήκες κατά το δοκούν. (ΕΔΩ)

Σε κάθε περίπτωση η θέση της Γαλλίας, όπως την εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας είναι ότι η προσπάθεια που ανακοινώθηκε έχει αμυντικό χαρακτήρα στην αντιμετώπιση αντι-δορυφορικών όπλων τα οποία απειλούν τα δικά της δορυφορικά συστήματα και σε καμμία περίπτωση δεν στοχεύει στην εγκατάσταση επιθετικών διαστημικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Παρλί το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 700 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2020-2025 με τη συγκρότηση της νέας Διοίκησης Διαστήματος να είναι άμεσο με έδρα την Τουλούζη, αντλώντας προσωπικό από άλλες υπηρεσίες που ασχολούνται με διαστημικές εφαρμογές στους κόλπους της Armee de l’Air.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Είπα και γω….