Παρίσι: «δεν δίνουμε σκάφη στην λιβυκή ακτοφυλακή»

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Γαλλία ανακοίνωσε την απόφασή της να μην παραχωρήσει στην Λιβυκή Ακτοφυλακή 12 σκάφη που “θα ενίσχυαν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας”, όπως είχε ανακοινωθεί παλαιότερα.

Η πρόθεση της δωρεάς 12 ημι-πνευστών 12 μέτρων της γαλλικής εταιρίας Sillinger είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού Florence Parly και του Λίβυου πρωθυπουργού Fayez Al-Sarraj.

«Αν και η δωρεά είχε θεωρηθεί την εποχή εκείνη προς το συμφέρον της Λιβύης, η υπουργός τελικά αποφάσισε να μην παραδώσει τα σκάφη στο κράτος αυτό», ανέφερε στις 26 Νοεμβρίου το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε υπόμνημα που έστειλε στο διοικητικό εφετείο του Παρισιού, στο οποίο είχαν προσφύγει οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητώντας την ακύρωση της δωρεάς.

«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν επιτρέπει τη δωρεά αυτών των πλοίων», επιβεβαίωσε στο AFP το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συγκλονίζεται από ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.

Η απόφαση να μην δοθούν στη Λιβύη τα πλοία αυτά αποτελεί «μεγάλη νίκη», η οποία επετεύχθη «χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης» και αναμένεται «να αποτελέσει καμπή στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό», αντέδρασε η Λόλα Σούλμαν αρμόδια για μεταναστευτικά θέματα στη Διεθνή Αμνηστία, μία από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Εξάλλου ζητούν από το Παρίσι να θέσει «αυστηρούς όρους σε οποιαδήποτε διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία με τη Λιβύη προκειμένου να γίνουν σεβαστά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια» των μεταναστών.

Το σκεπτικό της γαλλικής απόφασης για την ανάκληση της παραχώρησης χρίσει ιδιαίτερης προσοχής υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων με τον άξονα Τουρκίας και την λεγόμενη “εθνική λιβυκή κυβέρνηση”

Επιπλέον πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
viper3000ad
Member
viper3000ad

Αν και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες τον Χαφτάρ υποστηρίζει : Γαλλία, Ρωσία , Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος. Η Ιταλία είναι μάλλον ανοικτή παντού…

Aris
Member
Noble Member
Aris

Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα έχουν τα μόνα διυληστήρια για το λυβικό πετρέλαιο…γι αυτό
και το δίπορτο.
Το θέμα είναι ποιος τρικλοπόδιασε τον Καντάφι και τον ρίξανε και γιατί….

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Προσπαθούμε δηλαδή να πούμε ότι για τα μάτια μας ανακλήθηκε η περί παραχώρησης απόφαση; Διότι εγώ καταλαβαίνω ότι ανακλήθηκε για τα μάτια των συνηγόρων της λαθρομετανάστευσης …

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Με ενδιαφέρει η προσέγγιση σας και σε συνέχεια σχολιασμού της άλλης παρέμβασής μου. Κατά πόσο αυτά τα σκάφη θα σταματούσαν πραγματικά τους λαθρομετανάστες οπότε οι συνήγοροι της λαθρομετανάστευσης σαφώς δε θα ήθελαν να παραδοθούν ή δεν υπάρχει προοπτική να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο οπότε απλά σταμάτησε η διαδικασία. Να βάλω εδώ στην κουβέντα ότι εδώ και μέρες οι Έλληνες επίσημοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία δεν σταματά τις βάρκες και αναρωτιέμαι τι κάνει η Λιβύη (λόγω πολιτικής όχι λόγω μέσων). Aris μήπως για μια φορά οι Δυτικοί πίστευαν ότι η Δημοκρατία θα μπορούσε να δουλέψει εκεί (και από σπόντα να… Read more »

Aris
Member
Noble Member
Aris

Οι Δυτικοί έχουν εφαρμόσει το Διαίρει και βασίλευε και τα συμφέροντα μας…
Η Λιβυή έχει 12 φυλές που τρωγώτανε για εξουσία. Τους διασπάσανε και την πρώτη μέρα γαλλικές τράπεζες σύναψαν δάνεια με τους αντάρτες και την επομένη μοίραζαν τα συμβόλαια των πετρελαίων.
Ο «κακός» δικτάτορας ήταν αυτός που δεν είχε εξωτερικό χρέος όπως και ο Τσαουσεσκου στην Ρουμανία. Όλως τυχαίως μετά θάνατον οι χώρες μπήκαν σε χρέος….για ποια δημοκρατία μιλάμε;
Το Ισραήλ τι ακριβώς δημοκρατία έχει; Στρατιωτική; Όσο για την Κύπρο…η ιστορία σηκώνει χέρια ψηλά.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Για το χρέος ας το αφήσουμε καλύτερα. Το ζήτημα δεν είναι το χρέος αλλά η εξυπηρέτηση του. Δείτε που είναι το χρέος των ΗΠΑ ή κάποιων άλλων αναπτυγμένων χωρών και κάποιων κατεστραμμένων. Για το Ισραήλ το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία αρκετά ομαλά απλά πολλά ζητήματα είναι πολιτικοποιημένα (σας θυμίζει κάτι αυτό). Το ζήτημα του Ισραήλ είναι ότι έχουν ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα για να μην μπαίνουν οι Παλαιστίνιοι στο κοινοβούλιο (μήπως να το βλέπαμε κι εμείς); Απλά όλοι οι ηγέτες έκαναν σοβαρή θητεία και είναι υπερήφανοι για αυτό – πόσοι δικοί μας πολιτικοί μπορούν… Read more »

Aris
Member
Noble Member
Aris

Θα συμφωνήσω για το Ισραηλ μέχρι κεραίας αλλά δεν τους λες «δημοκράτες» όταν πυροβολούν τα πάντα και απλά ο άλλος δεν έχει φωνή.
Για την Ελλάδα ας αφήσουμε την συζήτηση καλύτερα…δεν θ τελειώσουμε ποτέ!
Για την δημοκρατία στην Ευρώπη είναι ότι πει η Φράου ή εκάστοτε Καγκελάριος άρα το 4 Ράιχ.
Να είσαι καλά φίλε

x-m
Member
Famed Member
x-m

Οι τούρκοι όχι μόνο δεν σταματάνε τις βάρκες, αλλά είναι γνωστό ότι απο τη δεκαετία του ’90 ο τουρκικός στρατός τους έβαζε στις βάρκες του για να περνάνε το ποτάμι…. Εν τω μεταξύ εμείς……https://www.youtube.com/watch?v=P-g86hD_upw Τα σκάφη αυτά θα έκαναν τη δουλειά σε ένα οργανωμένο κράτος και η Λιβύη απέχει απο το να είναι τέτοιο. Οι δυτικές χώρες δεν θέλουν δημοκρατία στις χώρες αυτές και κάνουν τα πάντα για να το εξασφαλίσουν , αν και αυτό μοιάζει απο μια πλευρά παράλογο. Αν τα κράτη αυτά είναι οργανωμένα και με ανεκτό επίπεδο ζωής δεν υπάρχει το κίνητρο μετανάστευσης στην Ευρώπη. Όμως τα… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες αναχαίτισης των λέμβων και πλοιαρίων από τις αρχές των κρατών προέλευσης, αλλά μου φαίνεται πειστική η υπόθεσή σας ότι τα κράτη αυτά, εξάγοντας μετανάστες υπηκόους τους, εκτονώνουν κοινωνικές εντάσεις και έχουν όφελος από εμβάσματα. Αυτό που πράγματι ενδέχεται να πράττουν, για να λάβουν πόρους από την Ευρώπη, είναι να αναχαιτίζουν μη υπηκόους τους που πλέουν προς Ευρώπη, πληθυσμούς από τη Μαύρη Αφρική. Με πόσο ζήλο, δεν το γνωρίζω. Εδώ μόνο υπηρεσιακοί με δράση στα μέρη αυτά (αξιωματικοί πληρωμάτων ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούν στην περιοχή) μπορούν να μιλήσουν μετά λόγου γνώσεως.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Απορώ ειλικρινά με το μυαλό των Ευρωπαίων που πιστεύουν στη συνεργασία των τρίτων χωρών (Τουρκία, Λιβύη, Μαρόκο) για να σταματήσουν τις βάρκες όταν ξεκινάνε από τα παράλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω κάποια στιγμή να στηθεί μια σοβαρή αμυντική υπηρεσία που θα αποτρέπει αφίξεις και δε θα λειτουργεί ως υπηρεσία υποδοχής και φιλοξενίας.

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Απο την στιγμη που ερχονται μεσω θαλασσιας οδου, δεν μπορεις να κανεις και πολλα. Πρεπει να θελει να συνεργαστει η χώρα απο την οποια αναχωρουν και να τους σταματησουν στο έδαφος.

Δυστηχως στην θαλασσα δεν μπορεις να υψώσεις φραχτες.