- Advertisement -

Η Γαλλία υιοθετεί το πρότυπο Foreign Military Sales (FMS) για τη διευκόλυνση εξαγωγής όπλων

- Advertisement -


Η Γαλλία πρόκειται να τροποποιήσει επιτέλους το μοντέλο εξαγωγής οπλικών συστημάτων υιοθετώντας πρότυπο παρόμοιο με το αμερικανικό Foreign Military Sales (FMS), αναφέρει η «La Tribune». Το νέο μοντέλο αναμένεται να βοηθήσει στις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.
Η κίνηση επρόκειτο να ισχύσει από πολύ παλαιότερα, αλλά πάντα έβρισκε τη σφοδρή αντίδραση του οικονομικού επιτελείου που δεν δεχόταν να εγγυηθεί τις διακρατικές συμφωνίες. Τώρα όμως η γαλλική πλευρά θα μπορεί να υπογράφει διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως θα συμβεί με το Βέλγιο στο πλαίσιο της πώλησης 60 στρατιωτικών οχημάτων Jaguar και 417 στρατιωτικών οχημάτων Griffon.
Η αλλαγή θα οδηγήσει στην εξάλειψη «κωμικοτραγικών» καταστάσεων σαν την προσπάθεια πώλησης του μαχητικού Rafale στο Μαρόκο, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία και η γαλλική κυβέρνηση έδωσαν δύο διαφορετικές τιμές!
Τώρα το γαλλικό δημόσιο θα υπογράφει το συμβόλαιο με την χώρα αποδέκτη και θα μεσολαβεί μεταξύ αυτού και της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα αγοράζει το στρατιωτικό υλικό από τη βιομηχανία και θα το μεταβιβάζει στον πελάτη. Μία χαρακτηριστική περίπτωση υλοποίησης του νέου προτύπου ήταν η σύμβαση ODAS, που όριζε την παράδοση πακέτου όπλων αξίας €3 δις στον Λίβανο με σαουδαραβική χρηματοδότηση. Να τονίσουμε, ωστόσο, ο Λίβανος δεν παρέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου λόγω απόσυρσης της χορηγίας του Ριάντ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Antonis_Loukas

Και ζήσαμε εμείς καλά(Bellhara) και αυτοί καλύτερα(…)

dimitrov

Κι όχι μόνο μπελαραδες αγαπητέ. Είναι και η ενδιάμεση λύση αλλά και άλλα πιθανά καλουδια.

dimitrov

Πραγματικά επιτέλους. Και να πάει η γαλλική κυβέρνηση να συμμαζέψει γενικώς τους αρπαχτακηδες της αμυντικής της βιομηχανίας.

Giorgos Tsagkaris

O Θεος της Ελλαδας ακομη μια φορα…..LOL..

Konstantinos_Zikidis

Αρχικά είπα κι εγώ μέσα μου “επιτέλους”, όταν το διάβασα σε γαλλικές πηγές. Είναι όμως έτσι;
Η εμπλοκή της USAF στις συμβάσεις FMS (δηλαδή στην πλειονότητα των προγραμμάτων της ΠΑ) έχει αποδειχθεί πολύτιμη, ενώ οι συμβάσεις FMS ήταν πολύ πιο εύκολες στην παρακολούθηση και υλοποίησή τους, καθώς ουσιαστικά τις “έτρεχε” η USAF. Πέραν της υλοποίησης των αντίστοιχων προγραμμάτων, η USAF έχει βοηθήσει ως ενδιάμεσος, ως αρωγός και ως “δάσκαλος” στα θέματα που προκύπτουν. Αν και δεν μπορώ να επικαλεστώ εμπειρία από ανάλογα προγράμματα, καθώς έχω υπηρετήσει κυρίως στα Mirage, θεωρώ ότι η συνεργασία ΠΑ – USAF ήταν σε μεγάλο βαθμό αγαστή.
Όμως, τί πιστεύει κανείς, ότι η εμπλοκή του Δημοσίου (της USAF εν προκειμένω και ίσως του USN παλαιότερα) είναι άνευ κόστους; Δηλαδή, οι σύμμαχοι παρέχουν υπηρεσίες “για την φουκαριάρα τη μάνα τους”;
ΟΚ, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα. Κανείς δεν παρέχει έργο δωρεάν. Στην ζωή ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής και η αρχή διατήρησης της ενέργειας. Και μόνο. Βασικός κανόνας: There ain’t no such thing as a free lunch.
Με άλλα λόγια, οι συμβάσεις τύπου FMS κρύβουν επιβαρύνσεις. Ενώ οι εμπορικές συμβάσεις, δηλαδή οι συνήθεις συμβάσεις που συνάπτονται για το μεγαλύτερο ποσοστό αγαθών στη ζωή είναι πιο ξεκάθαρες, ελληνιστί πιο straight. Ξέρεις εκ των προτέρων τί πληρώνεις και τί παίρνεις. Με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Χωρίς κρυφά κόστη, χωρίς συγκεκαλυμμένες επιβαρύνσεις και χωρίς ανεξήγητη προσμονή για οικονομική ή άλλου είδους συμπαράσταση σε διάφορα άσχετα θέματα, η οποία συμπαράσταση δεν έρχεται τελικά… (Εγώ πάντως τα τελευταία 40 χρόνια δεν συνάντησα τον Άη Βασίλη…)
Πριν μου επιτεθείτε ομοθυμαδόν, θα παραπέμψω σε φιλικό site, που είχε προτείνει κάτι ανάλογο προ εξαμήνου για την αναβάθμιση των F-16, το οποίο εγώ θεώρησα πολύ λογικό: http://www.defence-point.gr/news/ki-omos-tha-borousame-na-anavathmisoume-100-ke-pleon-f-16-se-viper
Τέλος, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δημιουργήσαμε τους Νόμους 3433/06, 3883/10 και 3978/11, υποτίθεται για λόγους διαφάνειας, για να χτυπήσουμε την ενδεχόμενη διαφθορά στις συμβάσεις. Και οι μόνες συμβάσεις που ουσιαστικά έχουμε υπογράψει έκτοτε με βάση τους προαναφερθέντες νόμους είναι προγράμματα FMS. Τα οποία παρακάμπτουν τους εν λόγω νόμους, ως διακρατικές συμφωνίες, ελληνιστί government-to-government agreement. Για όσους δεν το έπιασαν: φτιάξαμε νόμους για τη διαφάνεια και παίζουμε μπάλα με τις εξαιρέσεις τους.
Δεν επικαλούμαι το αλάθητο ή την υπέρτατη γνώση, το αντίθετο μάλιστα. Τα ανωτέρω παρατίθενται για προβληματισμό, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος με το ελάχιστο κόστος. Πάσα αντίθετη γνώμη δεκτή…

spirit

Απόλυτο δίκιο έχετε, το χρηματοδοτικό κόστος πάντα περνάει στα ψιλά, όπως και οι όροι που δανείζεται ένα κράτος, μετά αναρωτιόμαστε γιατί ένα κράτος με αξιόχρεο ΑΑΑ ή ΑΑ, αγοράζει φθηνότερα από εμάς.
Γενικώς αυτά στην χώρα τον χαβαλέδων… αναρωτιόμαστε τι φταίει και πάει στραβά, καμιά Μέρκελ, κανενας Σόιμπλε, η σχολή του Σικάγο, ο νεοφιλελευθερισμός κλπ

dimitrov

Ναι μεν αλλά υπό 2 προϋποθέσεις. Η 1 είναι πως έχουμε χρήματα. Και πρόσβαση σε φτηνό(και μακροχρόνιο – βλέπε άφθονες δόσεις) δανεισμό. Δεν έχουμε τπτ από τα 2 οπότε κλαίμε στα FMS. Τόσο απλό τόσο αληθινό.
Η άλλη προϋπόθεση είναι η αρπαχτη … Ακης, Μακης, Τακης, Σούλα κλπ. Κι ακόμα χειροτερα υπάρχει η ….. διπλωματια. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μας(ο Βούδας της Ραφήνας πχ) ακούει 6 φρεγατες αεράμυνας περιοχής και μεταφράζει σε 6 γαλλικές φρεγατες τι να πούμε; Αλλαλα τα χείλη των ασεβών.
Και τι κάνουν εδώ οι ναυαρχαρες και οι λοιποί συγγενείς για να προστατεύσουν τη διαδικασία; Αγώνες προφυλακων αν δεν τρέχουν να γίνουν βολευτες.
Και τελικά φτάνουμε ο φαιδροτερος ΥΠΑΜ από καταβολής κόσμου να είναι και ο μόνος που δείχνει να κάνει σωστά τη δουλειά. Δλδ να αφήνει τους αξιωματικούς να δουλεψουν. Έγκλημα και τιμωρία.

ivychris

Konstantinos Konstantinos Zikidis
Τα FMS έχουν χρησιμοποιηθεί, από την εφαρμογή του Νόμου και εντεύθεν, για ευνόητους λόγους.
Αφορούν μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα στη κυριότητα του Αμερικανικού κράτους και η προμήθεια επιτυγχάνεται μόνο G2G.
Για καινούργια συστήματα δεν υπάρχουν χρήματα.
Η διαμεσολάβηση USAF ή USArmy προϋποθέτει θεσμοθετημένη προμήθεια που κυμαίνεται έως 5%, πολλές φορές με έκπτωση, σε συγκεκριμένο Act.
dimitrov dimitrov
πολλά μπορεί ο καθένας να προσάψει στο Καραμανλή, όσο δε μάλλον στο Καμμένο.
Όταν έχω πρδ, ανάγκη τη Γαλλία να με υποστηρίξει στο Βουκουρέστι, θα έπρεπε να είμαι πολύ αφελής, για να πιστεύω ότι αυτό επιτεύχθηκε λόγω του σλογκαν “Ελλάδα-Γαλλία-συμμαχία” και όχι από κάποια άλλη χειροποιαστή πολιτική-διπλωματική υπόσχεση πχ επιλογής FREMM εν προκειμένω…
Δείχνουμε να μην αντιλαμβανόμαστε, ακόμη και τώρα, τα αυτονόητα.
Μην κατεβάζει μόνο το επίπεδο με αναφορές περί του Καμμένου.
Αυτός υπάγεται σε άλλη κατηγορία και ασχολείται άλλη επιστήμη…

Bob Batons

Τέτοιες υποσχέσεις έδινε και στη Μέρκελ γιατί ήθελε την υποστήριξη της για να βγει η χώρα από την εποπτεία το 2006 (με τα γνωστά εκ των υστέρων αποτελέσματα) με αντάλλαγμα αγορά 60 Eurofighter, και μετά όταν δεν μπορούσε φυσικά να τις τηρήσει έχανε κάθε κύρος και κατέληγε να απομονώνεται στα διεθνή συνέδρια και να μην τον παίρνει κανείς στα σοβαρά. Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής βέβαια, ήταν η συμφωνία για τα -εντελώς αχρείαστα- BMP3. Για τα οποία σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία ήταν αντίθετη στην απόκτηση τους αλλά είχες τον Μαρκεζίνη να αποκαλεί όποιον τα έλεγε αυτά, εμπορικό αντιπρόσωπο αμερικανικών συμφερόντων βλ. Εν Κρυπτώ.
Δε συμφωνώ με την προσέγγιση σου. Αυτή ακριβώς την τακτική πληρώσαμε στο παρελθόν. Για βραχυπρόθεσμα οφέλη, δεσμεύουμε τη χώρα μακροπρόθεσμα με συστήματα που δεν αντιστοιχούν στις αμυντικές απαιτήσεις μας. Έτσι έκανε και ο Ανδρέας το 84 όταν έσπασε την προμήθεια αεροσκαφών 3ης γενιάς. Κανείς σήμερα δεν ισχυρίζεται ότι ήταν σωστή απόφαση. Ίσα ίσα καλύτερα θα ήταν να παίρναμε μόνο Mirage.

dimitrov

Συμφωνώ. Όσον αφορά το κλείσιμο όμως καλύτερα να παίρναμε αυτό που ήθελε η ΠΑ και όχι αυτό που αρέσει σε εμάς τους αναγνώστες.

Bob Batons

Δεν το γραψα σωστά. Ήθελα να πω καλύτερα να παίρναμε μόνο Mirage ή μόνο F-16, από το να σπάσουμε την προμήθεια στα δύο.

Antonis_Loukas

Το θέμα είναι, πως η ΠΑ ήθελε f-18, όχι f-16. Για διάφορους λόγους, αυτό κρίθηκε μη συμφέρον ως μοναδική επιλογή, λόγο εξάρτησης από τα αμερικανα. Το αντίστοιχο θα συνέβαινε με μόνο f-16. Τα ζωαδια τι έκαναν λοιπόν; Αντί να παραγγείλουν 120 mirage 2000 rdi και να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη με ένα αεροσκάφος ικανότερο από block 30, σπάσαμε τη παραγγελία στα 2, με μηδενικά οφέλη και με αεροσκάφος που οι απέναντι, είχαν εξασφαλίσει γραμμή συναρμολόγησης. Πιο χαζός, πεθαίνεις…

Nikolaos

Πού τον θυμηθήκατε το Μαρκεζίνη … και τι έχουμε ζήσει ως χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια …
Εμφανίζεται από το πουθενά ένας (παγκοσμίου φήμης στο αστικό, ιδιωτικό διεθνές και συγκριτικό δίκαιο, ο απόλυτος γκουρού παγκοσμίως στα θέματα διεπαφής, αλληλεπίδρασης και συγκριτικής του αγγλοσαξωνικού και του ηπειρωτικού/γερμανικού δικαιϊκού κύκλου) καθηγητής της Οξφόρδης, χωρίς καμιά ως τώρα ενασχόληση με τα κοινά και ευρισκόμενος εγγύτερα στο βρετανικό κατεστημένο από κάθε άλλο Έλληνα, και αναλαμβάνει σταυροφορία στροφής της Ελλάδος προς τη Ρωσία (Νέμεσι της Βρετανίας ιστορικά!), με χειμαρρώδεις ομιλίες, που ξεκινούν από τον θαυμασμό για την “ιδιοφυϊα” του Τσαβούσογλου και τη νοσταλγία για έναν πολιτικό συντηρητισμό με άρωμα ναφθαλίνης (για τον οποίο δεν υπάρχουν τα κοινωνικά δεδομένα πλέον), που ο ως άνω Τσαβούσογλου πρεσβεύει, και τελειώνουν στη διαπίστωση ότι … μόνο με το ΒΜΡ-3 η Ελλάδα θα μπορέσει να υπερασπίσει την ασθενή αμυντική τοποθεσία του Ποτιστικού Ρέματος στο Σουφλί (…) “διότι είναι το μόνο παγκοσμίως με κανόνι 100 χιλιοστών”. Επειδή τα θέματα της αμυντικής θωράκισης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας είναι εξαιρετικά πολυσύνθετα και σοβαρά, από τη φύση τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα όσους ασχολούνται με αυτά επιδερμικά, ή τα χρησιμοποιούν ως πρόφαση για γενικότερες στοχεύσεις, όσο προβεβλημένοι και αν είναι σε άλλους επιστημονικούς χώρους. Τελευταία φορά που ακούμε το όνομα είναι όταν, μετά τις εκλογές Μαϊου 2012 και τον σχετικό πολιτικό σεισμό, σε σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ φέρεται ο Ν. Μιχαλολιάκος να τον προτείνει ως μεταβατικό πρωθυπουργό. Μετά από σιγή σχεδόν έξι ετών (σε αναζήτηση προσόψεως;), το χρίσμα της “σοβιετικής” παρατάξεως στην Ελλάδα λαμβάνει, ως φαίνεται, ο κ. Φ. Φράγκος. Γι’ αυτόν τα πράγματα κυλούν ακόμη πιο γρήγορα, αρκεί η πρεμιέρα του στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία για να τον αποικοδομήσει πλήρως. Μένει να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα σκεύη εκλογής του “ρωσικού κόμματος”, αρκετοί κάποτε λαοφιλείς (…) τοπικοί άρχοντες έχουν ήδη αναλωθεί λόγω εμπλοκών σε “ιστορίες”, και πιθανώς και οι λοιποί έχουν σκελετούς σε ντουλάπια, οπότε η αγωνία του “χώρου” για αναζήτηση “προσόψεως” συνεχίζεται …

Nikolaos

Ζητώ συγγνώμη για το λάθος, οι αναφορές στον Τσαβούσογλου προφανώς αφορούσαν τον Νταβούτογλου, μεγάλο τότε “αστέρα” της γεωπολιτικής και ΥΠΕΞ του Ερντογάν …

ivychris

“Τέτοιες υποσχέσεις έδινε και στη Μέρκελ γιατί ήθελε την υποστήριξη της για να βγει η χώρα από την εποπτεία το 2006 (με τα γνωστά εκ των υστέρων αποτελέσματα) με αντάλλαγμα αγορά 60 Eurofighter…”
Κοίταξε η ιστορία είναι πολύ πρόσφατη για να παραποιείται.
Για το θέμα των Eurofighters πρέπει να ανατρέξεις στον προηγούμενο πρωθυπουργό και τις αντίστοιχες υποσχέσεις που είχε αναλάβει, τις οποίες φυσικά δεν τήρησε ο Καραμανλής.
Για το θέμα των BMP-3 έχεις δίκιο.
Για το θέμα των 4+2 FREMM & FREMM-ER κοινώς FREDA είναι καταγεγραμμένα σε Γαλλικά έντυπα & ηλεκτρονικό τύπο ότι οι διαμορφώσεις ήταν διαφορετικές από του Γαλλικού Ναυτικού και δεν θυμάμαι να είχε αντίθετη γνώμη το ΠΝ, τουναντίον είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις του στο σύνολό τους.

dimitrov

Ο φίλος Βοb Batons παρακάτω με κάλυψε. Αυτονόητο είναι να λειτουργεί το κράτος μας σαν σύγχρονο κράτος δυτικού τύπου. Κράτος που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τα υπόλοιπα δείχνουν πως είμαστε στην υποσαχάρια Αφρική και γι’αυτό κατακτήσαμε εδώ.

dimitrov

ivychris ivychris
Ο φίλος Βοb Batons με κάλυψε. Αυτονόητο είναι να λειτουργεί το κράτος μας σαν σύγχρονο κράτος δυτικού τύπου. Κράτος που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τα υπόλοιπα δείχνουν πως είμαστε στην υποσαχάρια Αφρική και γι’αυτό κατακτήσαμε εδώ.

dimitrov

@Αντώνης Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Το θέμα δεν είναι τι αρέσει στον φίλαθλο αλλά τι αρέσει στην ΠΑ. Ειδικά για τα Μ2000 θυμάμαι πως η ΠΑ δεν ήθελε γαλλικά. Λόγω εμπειρίας με τα εφ1. Δλδ με την υποστήριξη από πλευράς Γάλλων. Με το α/φος ήταν ευχαριστημένη. Αντίστοιχα το εφ16 κατασκευαζόταν σε 5 χώρες ήδη και η GD έδινε την παραγωγή σε όποιον παράγγελνε πάνω από 100. Επίσης η ΠΑ αεροπορία δεν είπε ποτέ πως δεν θέλει εφ16. Αλλά πως 1η επιλογή της ήταν το εφ18.
Το ζητούμενο είναι μια πλήρης διαγωνιστική διαδικασία όπου θα μάθουμε την σειρά κατάταξης της ΠΑ, όχι μόνο για το α/φος αλλά για το οπλοσύστημα. Πχ Μ2000, ICMS2000, magic2, s530, am-39. Μαζί με τα κόστη κτήσης και χρήσης. Τα βάζουν αυτοί που πρέπει(ΠΑ) όλα στο ζύγι και αποφασίζουν. Από εκεί και έπειτα μια διαγωνιστική διαδικασία δίνει καλύτερα οικονομικά και βιομηχανικά και πολιτικά οφέλη. Κι αυτό είναι που πρέπει να υπερασπιζόμαστε εμείς σαν φίλαθλοι αλλά και σαν φορολογούμενοι πολίτες.
Τουτέστιν αν η τότε κυβέρνηση ήθελε να κάνει γλύκες στην ΕΟΚ – μέσω της αγοράς μαχητικών και φρεγατών – ας ολοκλήρωνε την διαδικασία, ας έπαιρνε τα καλύτερα από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια ας επέλεγε Μ2000 έχοντας την κάλυψη-έγκριση της ΠΑ. Έχοντας λύσει τα ζητήματα της ΠΑ, εν προκειμένω υποστήριξη. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε το σπάσιμο της παραγγελίας στα 2 ήταν τεράστιο λάθος. Όχι όμως επειδή επέλεξαν εφ16 αντί για Μ2000. Αλλά επειδή επέλεξαν το αδιανόητο. 2 διαφορετικούς τύπους μαχητικών.

Antonis_Loukas

Να πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα τη διαφωνία σου… Γράφεις, πως η ΠΑ, ενώ δεν είχε θέμα με τα F-1(που είχε λόγο ραντάρ αλλά και δικής της αμερικανοτσολιάδικης εμμονής να φορέσει τους κατώτερους AIM-9 με πατέντες, αντί των magic), είχε θέμα με την υποστήριξη… Πολύ ωραία! Γιατί δεν διευθετήθηκε αυτό το ζήτημα στη κατάρτιση της σύμβασης πχ των mirage 2000; Όταν τη πατήσεις μια φορά, δεν διορθώνεις το λάθος σου την επόμενη; Γιαυτό δεν γίνονται οι συμβάσεις; Γιατί δέχτηκε να παραλάβει mirage με RDM, που αποδείχτηκαν τυφλά(και επειδή πλέον δεν τίθεται θέμα απόρρητου, καταπόνησαν τα α/φη για χρόνια σε δοκιμαστικές πτήσεις και και λύσεις τύπου trial and error); Γιατί δεν έθεσαν βέτο για μη παραλαβή αν δεν λυθούν τα προβλήματα ή ακόμη καλύτερα, για παραλαβή μόνο με RDI και S-530D εξαρχής; Γράφεις για κόστη χρήσης και κτήσης… Γιατί ακόμη και σήμερα, υπολογίζουμε τιμές αμερικανικών α/φων, χωρίς το σύστημα αυτοπροστασίας(και μερικές φορές χωρίς καν το κινητήρα…), ενώ στα mirage ελήφθησαν υπόψιν τα πάντα; Έλαβε κανείς στη ΠΑ υπόψιν του, τα κόστη των FALCON UP/STAR και τις επιχειρησιακές επιπτώσεις, από το να βγαίνουν α/φη εκτός υπηρεσίας, ώστε να διαλυθεί επιτέλους ο μύθος του φθηνού F-16 έναντι του ακριβού mirage; Τα παρουσίασε αυτά στη πολιτική ηγεσία; Πως κοστολογείται άραγε, η αποδέσμευση όπλων όπως οι S-530D/AM-39 όταν αντίστοιχα, δεν αποδεσμεύονται για το άλλο διαγωνιζόμενο α/φος; Λήφθηκε ποτέ υπόψιν, η καθυστέρηση παράδοσης των Block 50 και φυσικά των AIM-120, σε σχέση με τη Τουρκία; Πόσο αποτιμάται άραγε η επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ΠΑ στα Ίμια, λόγο αυτού; Ο Σταθιάς, τι δικλείδες ασφαλείας χρησιμοποίησε, ώστε τα α/φη να παραδοθούν εγκαίρως και πλήρως εξοπλισμένα; Γιατί ουδέποτε εξετάστηκαν τα 2000-5 με τους MICA(που είχαν ήδη παραγγελθεί από Ταϊβάν…) στην απευθείας ανάθεση του ’93; Δουλειά της ΠΑ δεν ήταν, να θέσει πχ όρο στο διαγωνισμό ΝΜΑ(’80’s) για μη ύπαρξης του α/φους στην ΤΗΚ, αφού εκ των πραγμάτων γνώριζε, ότι ίδιος τύπος α/φους με των απέναντι και σε μικρότερους αριθμούς, δεν ισοστάθμιζε την αριθμητική υπεροχή της THK; Θα λυνόταν αυτόματα το θέμα, εξαιρώντας το F-16 από τη διαγωνιστική διαδικασία την επαύριο της συμφωνίας για γραμμή συναρμολόγησης; Τέλος, επέμεινε καθόλου η ΠΑ, έστω στην αρχική της επιλογή, επικαιροποιώντας την(από F-18L σε F/A-18L); Μετά από όλα αυτά, συμπεραίνω, πως είναι γελοιότητα να λέμε η ΠΑ θέλει αυτό ή ζητάει το άλλο. Έχει αποδείξει πολλάκις, το ότι οι αποφάσεις των επιτροπών της, είναι επιεικώς για τα πανηγύρια(ή ακόμη χειρότερα, καθοδηγούμενες/χειραγωγήσιμες).

dimitrov

Αυτό ακριβώς λέω κι εγω. Πως την ΠΑ οι κυβερνήσεις την έχουν γραμμένη. Και τους άλλους κλάδους δλδ. Είτε για λόγους αρπαχτης είτε για λόγους “διπλωματίας των εξοπλισμών”. Όσο για τις αντιστάσεις των πτεραρχεων και των ναυαρχεων δείτε ποιοι από αυτούς έγιναν βολευτες. Δεν θα αναλύσω κάποιες από τις λεπτομέρειες που γράφετε. Όπως πχ το θέμα των μ2000 με το ραντάρ. Η ΠΑ ήταν που αρνήθηκε να παραλάβει τα τελευταία 12αφη. Επίσης πχ η γαλλική πλευρά ήταν που επέβαλε πωλήσεις οπλοσυστηματων κι όχι η ΠΑ.
Η διαφωνία μας εγκειται στο οτι οι ΕΔ της χώρας πρέπει να αποφασίζουν και οι κυβερνήσεις να υποστηρίζουν. Επίσης η διαφωνία μας είναι πως δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε άχρηστους αυτούς που έχουμε βάλει να χειριστούν τα όπλα αυτά. Μήπως να το κάνουμε όπως το ποδόσφαιρο. Αντί για προπονητή να κατεβάζει 11αδα η εξέδρα; Να ρωτήσει τους αναγνώστες της Π&Δ το ΠΝ ας πούμε.
Τέλος με ενοχλεί φοβερά η απόδοση χαρακτηρισμών του τύπου …. αμερικανοτσολιαδικη, για τα πανηγύρια, κλπ,κλπ. Καλό είναι να αφήνουμε έξω τη μποχα του δημοσίου διαλόγου που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου.

Antonis_Loukas

Εγώ δεν βγάζω άχρηστους αυτούς που χειρίζονται τα όπλα(και έχω την ύψιστη τιμή να έχω γνωρίσει ιπταμένους και να έχω συνεργαστεί κιόλας μαζί τους). Βγάζω όμως τουλάχιστον ανεπαρκείς(μου έρχονται πολύ χειρότερα, αλλά θα συγκρατηθώ) αυτούς που βρίσκονται στη κορυφή της πυραμίδας και φυσικά τους ‘επιτελείς’ των περιβόητων επιτροπών(αυτοί οι τιτανοτεράστιοι εισηγήθηκαν τις πατέντες με τους AIM-9…) . Το κατανοώ κάποιοι πχ να προέρχονται από αμερικανικής κατασκευής α/φη ή τεθωρακισμένα, η εμπάθειες όμως προς οτιδήποτε διαφορετικό καθώς και οι εμμονές ή η συστηματική απαξίωση στρατιωτικού υλικού που έχει πληρωθεί με αίμα(ΑΜΧ-30/ΑΜΧ-10P/BMP-1), σηκώνει πολλά περισσότερα από ένα στρατοδικείο… Φυσικά, η περίπτωση που αναφέρω, είναι η πιο light. Υπάρχουν και πραγματικά λαμόγια, που έκαναν τα στραβά μάτια/έβαλαν υπογραφές, με οικονομικά ανταλλάγματα ή με εξασφάλιση των τέκνων τους σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μπόχα! Μπόχα και δυσωδία!

dimitrov

Μα αυτό ακριβώς κάνετε. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τα πετούν ( τα αεροσκάφη ας πούμε ως σμηναγοί) και στη συνέχεια γίνονται σμήναρχοι,ταξίαρχοι, πτέραρχοι κοκ. Το θέμα είναι τι γίνεται σε αυτές τις “πολιτικές” θέσεις. Κατά πόσο επηρρεάζονται ή και διαβρώνονται από τους πολιτικούς και από τις κομματικές σειρήνες.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα τους αντικαταστήσουμε με εμάς. Ούτε έχουμε και κανένα καημό να διώξουμε τα αμερικανικά όπλα από τις ΕΕΔ. Επίσης δεν έχουμε κανένα καημό να πιάσουμε κουμπάρες τους Γάλλους ή τους Ρώσους. Άλλωστε ειδικά οι Γάλλοι πάντα έχουν την τιμητική τους και καλοτρώνε κι αυτοί εις βάρος μας. Τουναντίον έχουμε ανάγκη να παίρνουμε αυτά που μας κάνουν με καλούς οικονομικούς και βιομηχανικούς όρους.
Τώρα αν χρειάζονται όλοι οι παραπάνω εκτέλεση πείτε μου τι χρειάζεται ο δικυκλιστής που οδηγεί μηχανή με το κράνος στο χέρι και ψηφίζει. Ή ο άλλος που καβαλάει το πεζοδρόμιο για να προσπεράσει το φανάρι(3 φορές πήγαν να πέσουν πάνω μου – ο ένας αστυνομικός) σε γωνία και ψηφίζει κλπ,κλπ,κλπ. Τουτέστιν ο ιχθύς βρωμάει από την ουρά εν προκειμένω.

Antonis_Loukas

Αν και στις επιτελικές θέσεις, δεν είναι όλοι ιπτάμενοι(πόσο μάλλον από μαχητικά), συμφωνώ. Το θέμα είναι ότι ενώ θα έπρεπε να είναι οι καλύτεροι των καλύτερων, αυτό στη πράξη δεν ισχύει. Προσωπικά, όσους πιλότους γνώριζα από το 2008(και κάποιους σε ανώτερες θέσεις μέχρι και αντιπτέραρχο που συχνά είχαν μια πολύ ωραία θητεία σε A-7/F-1 και μαράζωναν σε γραφεία), δεν έγινε κανένας από δαύτους κάτι παραπάνω. ούτε επηρέασε τις εξελίξεις σε αυτά που αναφέρουμε Στατιστικά να το πάρεις, θα έπρεπε κάποιοι από αυτούς, να καταλήξουν σε θέσεις κλειδιά. Μιλάω για πολύ αξιόλογους αξιωματικούς(κοινώς παραδεκτό) και ακόμη πιο αξιόλογους ανθρώπους. Κομματόσκυλα όμως, δεν ήταν…. Και φάνηκε! Μπορεί λοιπόν η κοινωνία μας να νοσεί, αλλά τουλάχιστον στη ΠΑ(προφανώς και στα άλλα σώματα), θα έπρεπε να υπάρχει σαφέστατα περισσότερο αξιοκρατία…

Nikolaos

Για γαλλικά FMS ξεκινήσαμε, στην αγορά του αιώνα καταλήξαμε και πάλι.
Δηλαδή, η ΠΑ θα έκλεινε την πόρτα στο πλέον ευέλικτο, πολυσχιδές, λειτουργικό, προσιτό μαχητικό όλων των εποχών (πέντε Collier Trophy θα άξιζε μια τέτοια ιδιοφυής σχεδίαση), αυτό που μπροστά του Mirage III, MiG-21, F-5, Phantom απλώς ωχριούν, και ας μην έχει τις πολεμικές δάφνες τους, όντας γέννημα μια άλλης εποχής, για να εγκλωβιστεί είτε σε έναν τύπο πολύ πίσω τεχνολογικά (ως σκάφος απολύτως εφάμιλλο του F-16) και ήδη προ πολλού εκτός παραγωγής, ή σε ένα αξιολογότατο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, με λειτουργικό όμως κόστος δικινητήριου (και επίσης λιγότερο εξελίξιμο).
Φοβούμαι ότι τίποτε από τα δύο δεν ήταν ρεαλιστικό, και ακολουθήθηκε η επιταγή της κοινής λογικής, το ασυναγώνιστο σχέδιο έγινε η ραχοκοκκαλιά του στόλου της ΠΑ και το μεγάλων αρετών γαλλικό έδωσε το μήνυμα “σκοπεύουμε να είμαστε μάχιμοι ακόμη και υπό – τυπικό ή άτυπο – αμερικανικό εμπάργκο”. Μπορεί να μέμφομαι για πολλά τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά η απόφαση ήταν ορθολογική, απλώς τα α/φ έπρεπε να είναι 100-120.

Antonis_Loukas

Αν έπαιρνε 2 τύπους, τα κουκιά απλά δεν έβγαιναν για 100-120 μαχητικά. Το ότι το mirage έχει σταματήσει να παράγεται, δεν λέει κάτι… Θα πηγαίναμε σε rafale ήδη από την αγορά των 30 F-16(για να μη πω νωρίτερα και μου τη πέσετε όλοι…). Το ότι πριμοδοτήσαμε τη LM με συνολικά 170 F-16 δεν έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του; Να θυμίσω, πως πέραν των ισραηλινών α/φων, τα περισσότερα νέας εσοδείας F-16, στηρίζονται δομικά, στη πρόταση της LM για τα 52+… Αλήθεια, σε περίπτωση αγοράς τουλάχιστον 180 (120+40+20 αντί phantom και μετέπειτα αγορές rafale )-290 mirage 2000/-5/-9 κλπ(επιλογή ενός τύπου σε όλες τις αγορές F-16/MIRAGE) αντί των 55, το αεροσκάφος αυτό, θα είχε την ίδια εξέλιξη και το ίδιο κόστος; Ακόμη και το rafale θα ωρίμαζε ταχύτερα. Ύστερα λέμε για τη καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας…

Nikolaos

Δεν είναι η Ελλάδα ο ομφαλός της Γης, ούτε είναι τίποτε 170 α/φ σε 4500 παραγγελίες, ούτε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία η Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, ανώτερη από την εθνική άμυνα. Αγοράζουμε για να ανταποκριθούμε απέναντι στην Τουρκία. Όχι για να στηρίξουμε βιομηχανίες. Και για ποια ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία μιλάμε που ήταν και άξια στήριξης; Για το Jaguar, που στην Ινδία το υπονόμευαν με δωροδοκίες οι συμπαραγωγοί του Γάλλοι για χάρη του F1; Για το ανεκδιήγητο Typhoon, που είναι άοπλο άλογο κούρσας (hangar queen, στην πραγματικότητα) και παίρνει ΤΩΡΑ τους Storm Shadow που είναι σε επιχειρησιακή χρήση με τη RAF από το 2003; Για το (ασύγκριτα πιο ώριμο και σοβαρό από κάθε άλλη ευρωπαϊκή προσπάθεια) Rafale, για το οποίο μιλάμε 20 χρόνια τώρα για την πιθανότητα ενός κινητήρα ελαφρώς αυξημένης ώσης; Και με ποιες πολιτικές συνθήκες πλαισίου; Εδώ έχουμε να κάνουμε με τυχάρπαστους και με πολιτικούς νάνους, που είναι έτοιμοι να διαλύσουν ένα οικοδόμημα που άντεξε Ψυχρό Πόλεμο και υπονόμευση της ΕΣΣΔ, άντεξε κρίση χρέους Ελλάδος και Νότου το 2010-2014, χάριν του … δικαιώματος των δραπετών των αλγερινών φυλακών (a.k.a. πρόσφυγες) να εγκαθίστανται στην Ευρώπη (δηλαδή χάριν της καγκελαρίας Μέρκελ, που κρέμεται από τους Πρασίνους που θα αντικαταστήσουν τους Βαυαρούς στο συνασπισμό …);
Κατά τα λοιπά, τα κουκιά του Παπανδρέου δεν έβγαιναν γιατί διπλασιάστηκαν κατά την οκταετία του οι δημόσιοι υπάλληλοι και αυξήθηκαν κατά 40% και πλέον οι αποδοχές τους. Όταν ο πλούτος της πατρίδας πωλείται με το κομμάτι στους υπηκόους προς εξαγορά της ψήφου τους, φυσικά και δεν περισσεύει τίποτε. Τα κουκιά δεν είναι δεδομένα από πριν, είναι καρπός πολιτικής επιλογής. Με 120 μαχητικά δεν θα είχαν υπάρξει Ίμια.

dimitrov

Αν και πάντα διαφωνώ με την άποψη 2 μαχητικών στην αγορά του αιώνα δεν μπορώ να μην συμφωνήσω στα υπόλοιπα. Και τεσπά όταν στηρίζεις ένα λάθος μπορεί τελικά να δικαιωθείς. Ή μήπως δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου να αγοράσει +20 30αρια ενεργοποιώντας την σχετική οψιόν; Ενώ η παραγγελία των μπλοκ 50 να ήταν μ2000 εκμεταλλευόμενος την μη παραλαβή των 12 από την ΠΑ; Ιδού 140 αφη κι ας αποσυραμε εφ5 μια ώρα αρχιτερα.

dimitrov

Ή για να το πάω παραπέρα η ενεργοποίηση προαίρεσης των 20 30ριών θα μπορούσε να είναι για 40 πάνω στη διαπραγμάτευση. Οπότε 80+80 σύνολο. Θα μου πείτε βέβαια … ε καλά θα μας τρελάνεις? Επανέρχομαι στην στήριξη της λάθος επιλογής. Έχω 160 μαχητικά 3ης γενιάς με αυτό το σενάριο? Βέβαια δεν κατασκευάζω τπτ και βάζω 2 τύπους. Ναι αλλά δεν αποσύρω εφ104, εφ4, και εφ1? Ενδεικτικά. Εν ολίγοις αποσύρω άλλους τύπους 1ης και 2ης γενιάς. Ή μήπως δεν κρατάω μόνο τα 110 Α7 μαζί με τα 160 μαχητικά 3ης γενιάς? Ένα σενάριο. Να λοιπόν τα λεφτά – ένας σκασμός – έχοντας ήδη από τα μέσα των 90ς 3 τύπους μόνο, με 270τμχ.

Antonis_Loukas

170 α/φη σε 4500 παραγγελίες προφανώς και δεν είναι κάτι σπουδαίο!130 έως 230+όμως σε ένα α/φος που τερμάτισε τη παραγωγή του στα 600 κομμάτια, νομίζω δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά για να αντιληφθεί κανείς την επίδραση μιας αποκλειστικής επιλογής από μέρους Ελλάδας. Για να μη πω, πως μπορεί να το επέλεγαν και επιπλέον χώρες.

Konstantinos_Zikidis

Παρακάμπτοντας την (τεράστια) συζήτηση για την “αγορά του αιώνα” και επαναφέροντας το θέμα της δυνατότητας χρήσης μηχανισμού ανάλογου με το FMS για την προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων και το συνεπακόλουθο ρητορικό ερώτημα “FMS ή Direct Commercial Sale”, θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα:
@ dimitrov 07-07-18
Βεβαίως οι δόσεις είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες. Δεν είναι όμως άτοκες. Ο μακροχρόνιος δανεισμός επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό κόστος μίας προμήθειας. Νομίζω ότι αυτό απεδείχθη με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 και τη συναφή διαπραγμάτευση για τις χρηματοδοτικές ροές, όπου, με σκοπό τον περιορισμό του συνολικού κόστους, αποδεχτήκαμε ένα πιο οδυνηρό (βλ. εμπροσθοβαρές) χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Πράγμα το οποίο είναι απόλυτα λογικό και θεμιτό κατά τη γνώμη μου. Αντιθέτως, οι υπερβολικές επιμηκύνσεις είναι επικίνδυνες: οδηγούν σε λογικές “άσε να το πάρουμε τώρα και τις πληρωμές θα τις επωμισθούν οι επόμενοι ή οι μεθεπόμενοι, που θα κληθούν να βγάλουν το φίδι απ’την τρύπα”… Δεν γνωρίζω εάν σας θυμίζει κάτι αυτή η λογική… (χωρίς να υπαινίσσομαι βέβαια ότι το FMS φταίει για όλα τα προβλήματα των εξοπλιστικών, το αντίθετο μάλιστα).
Επίσης, διαπιστώσαμε έναν άλλον βασικό κανόνα: εάν δεν πληρώσεις, δεν παίρνεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μετακύλισης του κόστους στο απώτερο μέλλον. Πολλοί (κι εγώ μέσα) νομίζαμε ότι με το FMS μπορείς να έχεις μεγάλες ευκολίες πληρωμής. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών είναι σαφώς καθορισμένο και ο βερεσές πέθανε…
Όσο για την άλλη προϋπόθεση, περί “αρπαχτής”, μάλλον έχετε δίκιο. Ίσως το FMS περιορίζει τη δυνατότητα “αρπαχτής”… όχι ότι την εξαλείφει…
@ ivychris 07-07-18
Δεν θα έλεγα ότι η χρήση του FMS περιορίζεται στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, από τους νόμους 3433, 3883, 3978 και εντεύθεν. Θα έλεγα ότι ο κύριος τρόπος προμήθειας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι το FMS, ενώ όλο το σύστημά μας είναι “χτισμένο” πάνω στη λογική του FMS, τουλάχιστον στην ΠΑ. Επίσης, δεν συζητάμε για τα συστήματα που διατίθενται μόνο μέσω FMS. Σε τέτοιες περιπτώσεις, FMS or nothing.
Ειδικότερα για μεταχειρισμένα αμερικανικά συστήματα που διατίθενται μέσω FMS, συμφωνώ ότι αποτελούν μία πολύ ενδιαφέρουσα πηγή, η οποία ήδη αξιοποιείται και έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα παραπάνω, προσφέροντας σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικό value for money.
Συμπερασματικά, το γεγονός ότι η παρακολούθηση – διαχείριση συμβάσεων FMS είναι ευκολότερη σε σχέση με τις εμπορικές συμβάσεις, καθώς και το ότι το θεσμικό μας σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό δομημένο πάνω στη λογική του FMS, δεν καθιστούν τις συμβάσεις FMS καλύτερες, καθώς σε κάθε περίπτωση το FMS επιβαρύνει το συνολικό κόστος. Οι εμπορικές συμβάσεις παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων, χωρίς επιβαρύνσεις. Δυστυχώς όμως, η εν λόγω ελευθερία κινήσεων μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης προς την αντίθετη κατεύθυνση…
Σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπου υπάρχει ανάλογη ωριμότητα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και όπου οι ιθύνοντες αποφασίζουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, νομίζω ότι οι απευθείας εμπορικές συμβάσεις επιτρέπουν την προμήθεια του καλύτερου δυνατού οπλικού συστήματος με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τώρα, σε άλλου είδους κράτη, ίσως ευτυχώς που υπάρχει και το FMS…

dimitrov

Εκ των πραγμάτων εκείνος που έχει τα φράγκα είναι “κύριος” με τον παρά του και με την μαγκιά του. Οι αποδέλοιποι και ειδικώς οι μπατίρηδες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διάφορα τα οποία είναι πάντα επιζήμια σε σχέση με την κατάσταση του έχοντος και κατέχοντος. Ζητάμε εδώ το “βολικό” για την περίσταση.
Όσον αφορά το θέμα της “αρπαχτής” νομίζω πως δεν υπάρχει κανένα πλέον στέλεχος – μετά την εμπειρία Άκη και την κληρονομιά που άφησε στην άμυνα – που θα έβαζε το χέρι του να υπογράψει οτιδήποτε άλλο πέρα από συμφωνίες όπου εμπλέκεται το δημόσιο της εταιρείας του πωλητή. Τουλάχιστον στις μεγάλες συμβάσεις.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν...

21
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜε αφορμή ερώτηση αναγνωστών, χρήσιμο είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα δίκτυα επικοινωνιών γενικότερα και σε σχέση με το...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 4.49

Related News

Η Τουρκία δοκιμάζει εγχώριο ηλεκτροπτικό σύστημα στο Bayraktar TB2 μετά το εμπάργκο του Καναδά

Τουρκικό οπλισμένο drone Bayraktar TB2 πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή πυρομαχικού MAM-L την Παρασκευή, φέροντας το ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο σύστημα CATS της ASELSAN.Η δοκιμή έγινε μερικές...

Βομβαρδιστικό Τu-160 δοκιμάζει τους «ισχυρότερους κινητήρες στον κόσμο»

Την πρώτη πτήση με τους νέους κινητήρες ΝΚ-32-02 πραγματοποίησε ένα εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M2 στο Καζάν, ανακοίνωσε η εταιρία UAC (United Aircraft Corporation/Объединенная авиастроительная...

Royal Marines Commandos δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στην Κύπρο και ασκούνται με την ΕΦ

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςDrones που μεταφέρουν πυρομαχικά και εφόδια, μικροσκοπικά ελικόπτερα που παρέχουν εικόνα και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, και οχήματα παντός εδάφους που...