- Advertisement -

Υπάρχει χώρος για τη συμμετοχή περισσότερων κρατών στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μαχητικού επόμενης γενιάς;

- Advertisement -

Το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Ποιος άλλος μπορεί να πάρει μέρος στην ανάπτυξή του;
 
Με τις μεγαλύτερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο να τρέχουν τα δικά τους ξεχωριστά προγράμματα μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς, έχουν αρχίσει να αναδύονται διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το πόσα κράτη θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το «Defense News», το κύριο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη αντέχει μακροπρόθεσμα τόσο το Tempest όσο το FCAS. Στο τελευταίο παίρνουν τώρα μέρος η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Η Dassault δεν θέλει περισσότερες χώρες στο πρόγραμμα FCAS


«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει δύο καινούργια συστήματα», ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση της γερμανικής βιομηχανίας ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Defence & Space, Dirk Hoke. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ζήτημα προϋπολογισμού. Νωρίτερα φέτος Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν σε Γερμανούς βουλευτές πως πρέπει να ενταχτεί «νέο αίμα» στο FCAS, καθώς οι Βρετανοί συνεχίζουν την προσπάθεια προσέλκυσης καινούργιων μελών στο δικό τους πρόγραμμα.
Ωστόσο, η γερμανική και η γαλλική πλευρά δεν μοιάζουν να μοιράζονται την ίδια άποψη. Ενώ το Βερολίνο θα ήθελε να δει περισσότερα κράτη να συνεισφέρουν στο FCAS, ένα πρόγραμμα όπου η γαλλική βιομηχανία έχει αναλάβει τα ηνία, το Παρίσι πιστεύει πως τα πιθανά νέα μέλη θα μπορούσαν να προξενήσουν καθυστερήσεις. «Αν αλλάζουμε εταίρους κάθε έξι μήνες, μπορώ να σας πω ότι δεν θα φτάσουμε το 2040», σημείωσε χαρακτηριστικά τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της Dassault Aviation, Eric Trappier. Προς ώρας στο FCAS έχει γίνει δεκτή μόνο η Ισπανία και αυτή με το πρόγραμμα να είναι ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο.

Η Dassault φοβάται ότι οι πολλοί εμπλεκόμενοι θα μετατρέψουν το FCAS σε… Eurofighter 2.0


Μπορούν τα προγράμματα Tempest και FCAS να συγχωνευτούν; Η εύρεση ενός τρόπου να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα, ο Hoke υποστηρίζει. Μέχρι τότε όμως, ο ίδιος καταλήγει, «είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε υπομονή».
 

Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Makis
Active Member
Makis (@makis)
2 months ago

Το tempest δεν ειναι ευρωπαικό εφόσον υπάρχει το brexit? Ή οχι;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 months ago
Reply to  Makis

Είναι εκτός ΕΕ, όχι εκτός Ευρώπης…

NikosP
Member
NikosP (@nikosp)
2 months ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Και γεωλογικά να το δει κανείς , τα βρετανικά νησιά απομακρύνονται από την ευρωπα’ι’κή ήπειρο (ευρασιατική πλάκα) ,τουλάχιστον για κάποιους γεωλόγους (κατά βάση αγγλοσάξωνες).
Και γεωλογικά να το δει κανείς , τα βρετανικά νησιά απομακρύνονται από την ευρωπα’ι’κή ήπειρο (ευρασιατική πλάκα) ,τουλάχιστον για κάποιους γεωλόγους (κατά βάση αγγλοσάξωνες).

Last edited 2 months ago by NikosP
Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
2 months ago
Reply to  NikosP

Άρα εμείς που πλησιάζουμε την Αφρική να ενισχύουμε σιγά-σιγά συμμαχίες με Αίγυπτο/Λιβύη;

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
2 months ago

Θεωρώ αυτονόητο ότι η Ευρώπη δεν αντέχει δυο μαχητικά 6ης γενιάς. Μια ματιά στους προϋπολογισμένους ανάπτυξης του F35 αρκεί. Φυσικά όπου λαλουν πολλοι κοκόροι αργει να ξημερώσει.Η λύση ειναι απλή. Ηγεσία της Γαλλίας στο προτζεκτ που έχει αποδείξει επανηλημένα ότι ξέρει να αναπτύσσει επιτυχημένα αεροσκάφη. Δευτερη στην ηγεσία η Γερμανία και όλοι οι υπόλοιποι να χουν περιορισμένο λόγο στην ανάπτυξη με θεσμική πρόβλεψη να μην έχουν το δικαίωμα να καθηστερουν τι διαδικασίες απο ένα βαθμο και μετά και να είναι δεσμευμένες να πληρώνουν στην ωρα τους το μερτικό τους ωστε να μην αποτελει η χρηματοδότηση διαπραγματευτικό όπλο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτα ισχύουν και για την Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδη να συγχωνεψει το δικό της πρόγραμμα με το γαλλογερμανικό και να αποδεχτει ένα περιορισμένο λόγο στην ανάπτυξη με ισως εξαίρεση τον κινητήρα.

ikaros
ikaros (@ikaros)
2 months ago
Reply to  Stavrogin1

Αν ήσουν πολίτης της Μ. Βρετανίας θα αποδεχόσουν συμμετοχή σε πρόγραμμα κατασκευής μαχητικού, με χαμηλότερο ποσοστό (άρα και δικαιώματα σε παραγωγή-εξαγωγές) από Γαλλία-Γερμανία ?. Για ποιο λόγο ? Για το καλό της ενωμένης Ευρώπης που αποχώρησες ?

randomname
Member
randomname (@randomname)
2 months ago
Reply to  ikaros

Ισχύει.
Το νόημα είναι ότι κρατάνε οι ίδιοι τα ηνία και το ότι θα αναστήσουν την εγχώρια αεροναυπηγική βιομηχανία μαχητικών που αποτελούσε πηγή υπερηφάνειας.
Αν ήταν να μπουν κάπου απλά για να μπούν κάπου θα πήγαιναν σε αμερικανικό πρόγραμμα.

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
2 months ago
Reply to  ikaros

Για το καλό του αεροσκάφους. Δεν πιστευω οτι θα μπορεσουν να σηκώσουν το κόστος. Και για να γινω πιο απολυτος, αν το κατασκευάσουν να μου γράψεις.

ikaros
ikaros (@ikaros)
2 months ago

Από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Dassault φαίνεται ότι σε περίπτωση που μπουν και άλλες χώρες θα γίνει ότι και με το Eurofighter δηλ. η Γαλλία θα αποχωρήσει. Οι τελευταίες εξαγωγές σε Κατάρ και Ινδία και η πιθανότητα για επιπλέον παραγγελίες (βλέπε Ινδικό ναυτικό), αναπτερώνουν τις ελπίδες των Γάλλων ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη με το να προχωρήσουν μόνοι τους.

milman
milman (@milman)
2 months ago

Μακριά από Ευρωπαίους για αεροπλάνα, θα φτιάξουν 300-400 ενώ στο αντίστοιχο αμερικάνικο θα κατασκευαστούν 4000 ,με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται ο τεράστιος αυτός αριθμός!

George
Trusted Member
George (@george)
2 months ago
Reply to  milman

Και από αυτά τα 400 θα πρέπει να διατηρηθούν εθνικές αεροδιαστημικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι εξωφρενικά κόστη
Για να υπάεξει επόμενη version θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι κι αν όχι φτιάχνει ο καθένας την δικιά του με τρομερή καθυστέρηση που στο τέλος ακυρώνει την προσπάθεια

Punker
Trusted Member
Punker (@punker)
2 months ago

Έχω μια απορία, υπάρχει κάποιος λόγος που προσπέρασαν την 5η γενιά και πάνε απευθείας στην 6η ?

d.b
Member
d.b (@d-b)
2 months ago
Reply to  Punker

Η 5η γενιά πετάει ήδη. Τα F35 και J20.

randomname
Member
randomname (@randomname)
2 months ago
Reply to  Punker

Οι γεννιές είναι λίγο αόριστες. Η 5η θεωρείτε stealth.
Η 6η λογικά πρέπει να είναι: stealth,να έχει αρκετή ηλεκτρική ισχύ για μελλοντικά όπλα laser, να είναι “mothership” για μικρότερα drone που το περικυκλώνουν, να είναι modular, να μπορεί να πετάει χωρίς πιλότο, και άλλα πολλά.
Το ερώτημα θα ήταν γιατί να ΜΗΝ προσπεράσουν την 5η γενιά;

FTS
Active Member
FTS (@fts)
2 months ago
Reply to  randomname

Ερώτηση: Το ερώτημα θα ήταν γιατί να ΜΗΝ προσπεράσουν την 5η γενιά;
Απάντηση: Για να καταφέρουν να το ολοκληρώσουν με κόστος λιγότερο από 300.000.000 το τεμάχιο (σε σημερινές τιμές)
Κρίνοντας από τα προβλήματα υπέρβασης κόστους του F35 και καθώς τα 6ης γενιάς έχουν ακόμη πιο εξωτικές τεχνολογίες και οι ευρωπαίοι κάνουν άλμα από την 4η στην 6η δεν ξέρω αλλά εγώ δεν θα πόνταρα στο καλό σενάριο.

randomname
Member
randomname (@randomname)
2 months ago
Reply to  FTS

Μα το όλο νόημα είναι η ανάπτυξη εξωτική τεχνολογίας, η διατήρηση των τεχνολογικών και αεροναυπηγικών εταιριών στην αιχμή των εξελίξεων, οι εξαγωγές και το να συνεχίσει η ευρώπη να παράγει έστω στρατιωτική τεχνολογία.
Αφού την τεχνολογία που απευθύνεται στους κοινούς θνητούς (κινητά, τηλεοράσεις, ψυγεία, γενικά τα πάντα πέρα από αμάξια) την έχει απολέσει προ πολλού…
Ποιο νομίζετε οτι είναι το νόημα; Η άμυνα; Αυτό είναι δευτερεύων.

rooster
Active Member
rooster (@rooster)
2 months ago

Εμείς και να θέλαμε συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα, τεχνολογικά ελάχιστα θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη σε σύγκριση με τις εταιρίες κολοσσούς που ηγούνται, αντίθετα θα μπορούσαμε να αναλάβουμε κομμάτι παραγωγής (προφανώς έναντι δέσμευσης αγοράς).

FTS
Active Member
FTS (@fts)
2 months ago
Reply to  rooster

Για να αναλάβουμε παραγωγή θα πρέπει να παραγγείλουμε αλλιώς δεν σου δίνουν μερίδιο. Αλλά το πρόβλημα είναι πως οι εκδόσεις block1 σχεδόν πάντα είναι πεταμένα χρήματα καθώς είναι χαμηλότερων επιδόσεων και πιο ακριβά από εκείνα τα ώριμα της προηγούμενης γενιάς.

NikosP
Member
NikosP (@nikosp)
2 months ago

Επιπλέον στοιχεία για να ληφθούν υπ’όψη :

  • Η Γερμανία δεν καλοβλέπει την βούληση και πρακτική της Γαλλίας να πουλήσει και στην Ανατολή (Μέση -Εγγύς -Άπω )
  • Η αγγλο-σουηδο-ιταλική σύμπραξη φέρεται να στοχεύει σε συντομότερους χρόνους και μικρότερο κόστος
  • Στις ΗΠΑ ήδη η τεχνητή νοημοσύνη κατατροπώνει πιλότο σε dogfight
  • Στην Ελλάδα παλεύουμε ακόμα να αποκαταστήσουμε διαθεσιμότητες ανταλλακτικών και όπλων
christos_choris_a
Active Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
2 months ago

Δεν υπάρχουν χώρες με σοβαρή αεροδιαστημική βιομηχανία στην Ευρώπη-πλήν-Ρωσίας πέραν των : Γαλλία, Μ.Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία. Ίσως προσχωρήσει η Σουηδία στο Tempest μαζί με τις Βρετανία – Ιταλία. Αν υπάρξει συγχώνευση αυτές οι 6 χώρες θα συμμετέχουν εκτός αν πετάξουν έξω την Ισπανία ( σαν το ν πιό αδύναμο κρίκο ).

George
Trusted Member
George (@george)
2 months ago

Τσεχία!

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
2 months ago

Οι Άγγλοι με τους Γάλλους, δύσκολα θα βρεθούνε μαζί στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού.
Οι Γάλλοι είναι πάντα πρωτοπόροι στα σχέδια τους, αντίθετα με τους Βρετανούς και τους Σάξονες γενικά (πχ Γερμανούς) που είναι πιο συντηρητικοί. Η συντηρητικότητα τους στο σχεδιασμό φαίνεται έντονα στο Eurofighter. Συντηρητικές σχεδιαστικές λύσεις που μειώνουν αρκετά τις δυνατότητες ενος ικανού αεροσκάφους.
Αν κρίνουμε από το F35, που ουσιαστικά ειναι το STELTH σχέδιο του αντικαταστάτη του Harrier που είχε αναπτυχθεί στη δεκαετία του 90, η Βρετανία είναι πιο κοντά προς τις ΗΠΑ να συνεργαστεί, παρά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Για την Ελλάδα, θα ήταν ευχής έργο να μπορέσει να προσχωρήσει στο FCAS. Θα χρειαστούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα την αντικατάσταση του στόλου μας τόσο των F16 όσο και των Phantom με ένα Air Dominance μαχητικό να λειτουργεί στον πραγματικό ρόλο της Αεροπορίας και να είναι ανώτερο του F35 και ισάξιο τουλάχιστο του F22.
Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τη βιομηχανική αλλά ούτε και την επιστημονική υποδομή να προσφέρουμε σε κάτι τέτοιο. Ίσως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και εκεί υστερούμε στην συναρμολόγηση νέων υλικών ( 3D metal lattices, composites κλπ).

George
Trusted Member
George (@george)
2 months ago
Reply to  Stratilatis

Από που προκύπτει η πρωτοπορία της Γαλλίας στην αεροναυπηγική?
Μισό αιώνα κάνανε παραλλαγές σε μια πτέρυγα δέλτα όταν όλοι οι άλλοι την είχαν δοκιμάσει πριν από αυτούς και την είχαν εγκαταλείψει μέχρι τελικά να την εγκαταλείψουν κι αυτοί.
Αναφέρεις το Harrier. Υπάρχει κάτι συμβατικό πάνω του?
Σάξωνες είναι και οι Αμερικανοί, Κυρίως Γερμανικής καταγωγής
Τι συντηριτικό υπάρχει στο F-22/F-35?
Air Dominance οι Γάλλοι? Στην αναχαίτιση είναι παραδοσιακά από τους πολύ δυνατούς παίκτες κάτι που άλλωστε φαίνεται και σήμερα με το Rafale να μην μπορεί να ανταγωνιστεί το Typhoon στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Ακόμη και στις εκθέσεις φαίνεται ότι το Typhoon δεν θέλεις να το δεις ποτέ ως αντίπαλο στον αέρα Μπορεί να έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από τους Αγγλους λόγω μη stealth
αλλά χωρίς αυτά τα α/ε στην εξίσωση είναι κορυφαίο σε αερομαχίες
Ατυχα α/ε και τα δύο βέβαια, θύματα του τέλους του ψυχρού πολέμου
Από την άλλη το ότι οι Γάλλοι αναπτύσουν μαχητικά μόνοι τους τους οδηγεί σε ένα μαχητικό κάθε φορά που πρέπει να τα κάνει όλα. Επομένως είτε με πολλές παραλλαγές είτε με πολλαπλό ρόλο πάντα είναι μπροστά μαζί με τους Σουηδούς στο συγκεκριμένο
Και για χώρες σαν και μας αυτό είναι ατού ενώ για μεγάλες αεροπορίες αυτό θα ήταν μειονέκτημα

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

41
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99

Related News

Συνάντηση Δένδια – Σταϊνμάιερ στο Βερολίνο

ΑΠΕ-ΜΠΕΑπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έγινε δεκτός πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο....

Τραμπ και Μπάιντεν στήθος με στήθος, η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει ημέρες

ΑΠΕ-ΜΠΕΓια πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί ξύπνησαν σήμερα χωρίς να ξέρουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους έπειτα από μια ψηφοφορία με...

Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι παραδόσεις του ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς Su-57

https://youtu.be/qRZ3sZbmjA0Η Ρωσική Αεροπορία θα αποκτήσει το πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57 τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το «TASS».https://www.ptisidiastima.com/russias-aerospace-forces-to-receive-large-scale-deliveries-of-su-57-jets-in-2020/Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας τον...