- Advertisement -

Rafale: Η ελληνική παραγγελία θα μπορούσε να συνδυαστεί με έκτακτο συμβόλαιο για τη Γαλλία!

- Advertisement -

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας θα μπορούσε να υπογράψει ακόμα και μέσα στο 2020 ένα έκτακτο συμβόλαιο ενίσχυσης της Γαλλικής Αεροπορίας με μαχητικά Rafale, μεταξύ άλλων, για να καλύψει το επιχειρησιακό κενό που δημιουργεί για τη Γαλλική Αεροπορία η πιθανή απόκτηση του τύπου από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη “La Tribune”, η επιλογή να προσφερθούν στην Ελλάδα 12 μεταχειρισμένα μαχητικά από το οπλοστάσιο της Γαλλικής Αεροπορίας και 6 καινούργια που θα παραδίδονταν σε αυτήν το 2022, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους Γάλλους επιτελείς. Με βάση τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της DGA, Marc Howyan, το έκτακτο συμβόλαιο θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ελληνική παραγγελία, που προγραμματίζεται να τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο, πάντα κατά το δημοσίευμα.

«La Tribune»: Ήρθε ο επικεφαλής της Dassault στην Ελλάδα για τα Rafale – Έρχεται ομάδα της MBDA για την υποστήριξη των όπλων (MICA, SCALP EG, AM-39 Exocet)


Κατά τη γαλλική εφημερίδα, οι συζητήσεις είναι έντονες: μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Dassault Aviation και της ελληνικής κυβέρνησης και μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας. Η Ελλάδα θέλει να έχει τα πρώτα Rafale στα μέσα του 2021, τα οποία θα είναι το πιο πιθανό μεταχειρισμένα μαχητικά τροποποιημένα σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Τα τελευταία Rafale θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2022, θα είναι νέας παραγωγής και βρίσκονται ήδη σε αρχικό στάδιο κατασκευής για λογαριασμό της Γαλλίας.

Γάλλοι βουλευτές ζητούν εξοπλισμούς, επιβεβαιώνουν την προσφορά μεταχειρισμένων Rafale στην Κροατία


“Χρειαζόμαστε γρήγορα να διορθώσουμε” το γεγονός ότι η Γαλλική Αεροπορία πρόκειται να χάσει μαχητικά, διευκρινίζει ο Howyan. Στο τέλος του 2022, αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει τα 18 Rafale ή τα 26 με 30, αν η Κροατία επιλέξει (και αυτή) να αποκτήσει μεταχειρισμένα γαλλικά Rafale. Την ίδια περίοδο θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000D, κάτι που θα μεγαλώσει περισσότερο το πρόβλημα.

Το τελευταίο μαχητικό Rafale παραδόθηκε στη Γαλλική Αεροπορία το 2018, όταν αποφασίστηκε οι παραδόσεις να επανεκκινήσουν το 2022, για να κατασκευαστούν τα Rafale της Ινδίας και του Κατάρ. Σαν προσωρινή λύση προτείνεται η εγκατάσταση του συστήματος OSF και του ραντάρ AESA σε περισσότερα γαλλικά αεροσκάφη. Αλλά για την εκπλήρωση του στόχου των 225 Rafale σε υπηρεσία με τη Γαλλική Αεροπορία και το Γαλλικό Ναυτικό το 2030, η Γαλλία χρειάζεται περισσότερα από τα 30 Rafale F4 τα οποία θα παραγγείλει το 2023. Έτσι, το σχεδιαζόμενο έκτακτο συμβόλαιο θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.
 
Πολύ περισσότερες πληροφορίες για το ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης 18 μαχητικών Rafale, αλλά και το τι νέο θα φέρει το γαλλικό αεροσκάφος στο Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά F-16, μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος Οκτωβρίου της “Πτήσης” που κυκλοφορεί.
 

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
christos_choris_a

Θα μπορούσε η Γαλλία να ανεβάσει σε 48 την παραγγελία για Rafale F4 και να ‘χουμε μια win-win συναλλαγή.

Spyros_Kapa

Θα ήθελα πολύ έναν εκσυγχρονισμό των δικών μας 2000 μαζί μετά 2000D της Γαλλίας.

KonstantinosKaperonis

Καλημέρα κύριε Σπύρο, τα Mirage D θα περάσουν μερικό εκσυγχρονισμό, σε ότι έχει να κάνει με τη διασύνδεση και τη σκόπευση στόχων εδάφους. Τα δικά μας EBG θα επιστραφούν σαν μέρος της πληρωμής για τα Rafale. (Ένας φίλος Ρουμανο-ινδικής καταγωγής (είμασταν μαζί στο πανεπιστήμιο και κρατάμε επαφή) μου έλεγε πως η Ινδία θέλει να αγοράσει επιπλέον Mirage 2000 για τουλάχιστον ακόμη 4 μοίρες, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό τους πάνω από 100.Δεν ήξερε αν θα είναι αναβαθμισμένα ή όχι, πάντως ο αδερφός του που υπηρετεί σαν πιλότος Jaguar αυτό του μετέφερε). Ίσως έτσι εξηγήτε η εμμονή των Γάλλων για επιστροφή των Μirage. Νομίζω πως είχε προταθεί το ίδιο και στους Αιγύπτιους;)

Spyros_Kapa

Θα ήταν κρίμα νά τά επιστρέψουμε γιατί έχουν αρκετές ώρες πτήσης ακόμη θα μπορούσε να γίνει ένας εκσυγχρονισμός τώρα μαζί Με τα γαλλικά και πιστοποίηση κάποιων όπλων ίσως και νά τά κάναμε χρήση για ναυτική κρούση η ως βομβαρδιστικά κάτι σαν τα D

Last edited 1 month ago by marjorieoram
Gunner

Ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να σπρώξουμε και τα Μirage 2000-5 για επιπλέον Rafale που νομίζω ότι θα ήταν το ιδανικό. Αφαίρεση 2 εκδόσεων του Μirage 2000 για 36-40 Rafale.

christos_choris_a

Πάλι μας φύτρωσε λεφτόδεντρο στον κήπο μας!

Gunner

Ο προγραμματισμός ήταν η απόκτηση του F-35 και η σταδιακή απόσυρση F-4, F-16BL30 & M2000EGM και λίγο αργότερα των Bl50 & M2000-5. Από το πουθενά ξεφύτρωσε το Rafale.

ANDREW

Διάβασα σε ένα άλλο site πως υπάρχει ενδεχόμενο, εάν τα ΗΑΕ πάρουν τα f35, να μας δώσουν τα mirage 2000-9. Επίσης, τόνισε πως η Ινδία θέλει περισσότερα mirage και ίσως γι’ αυτό τον λόγο η Γαλλία θέλει να πάρει τα δικά μας 2000 egm/bgm. Εάν συμφωνούσαμε με τα ΗΑΕ (σε περίπτωση που όντως μπορούν να μας τα δώσουν) να πάρουμε ας πούμε 20 mirage 2000-9, τότε θα μπορούσαμε να απαλλαχτούμε από τα f4 και τα mirage 2000. Εάν δεχτεί η Γαλλία να πάρει και τα 2000-5 και 2000-9 για να τα αγοράσει η Ινδία, ακόμα καλύτερα γι’ εμάς. Θα έχουμε γύρω στα 60 rafale, εάν βάλουμε και κάτι παραπάνω και όλα θα είναι σε έκδοση f4 μόλις αναβαθμιστούν και τα f3r, αναβάθμιση που δεν παίρνει ιδιαίτερο χρόνο μιας και αφορά το λογισμικό, απ ότι έχω διαβάσει. Αυτό θα σημαίνει πως γύρω στο 2030 πέραν του meteor, mica ng, aasm θα έχουμε και πρόσβαση στον perseus και καλό θα ήταν η Ελλάδα να μπει σε αυτό το γαλλοαγγλικό πρόγραμμα.
Έτσι λοιπόν θα έχουμε μία αεροπορία με 3-4 τύπους. Δηλαδή, rafale, f35 block 4, f16 block 70 και ευελπιστώ και να βρεθούν από το Ιράκ (block 52) ή τα ΗΑΕ (block 60) άλλα 20 για να τα βάλλουμε πακέτο με το δικά μας f16 50 και να πάνε σε αναβάθμιση για block 70. Τα block 30 καλύτερα να φύγουν τελείως. Ακόμα και για εκπαίδευση θα είναι καλύτερο να έχεις Μ346FA. Από 2035 και μετά θα μπορούμε να πάμε μάλλον σε 6ης γενιάς.
Καλό θα ήταν να δούμε στο οπλοστάσιο των f16 όπλα όπως mald, agm 88e, jassm er, jsm, lrasm.

MPAMPIS

Τεράστια η αξία των f-16 block 60, ο κατάλληλος αντικαταστάτης των θρυλικών F4 AUP…….σαφώς μικρότερη η αξία των -9…..
-ραντάρ AESA (σίγουρα καλύτερο απο το -65 των AUP)
– όπλα που ήδη εχουμε αλλα και φορέας του aim 120 D (πιθανότατα, ή με μικρό κόστος)
– ισχυρότατος κινητήρας
– εμπειρία στην ΠΑ
-χρήση fms για όπλα,ανταλλακτικά,αναβαθμίσεις…..
Μακαρι να μας έδιναν σε καλη τιμή 20-30 κομμάτια……

Yiorgos
chikichiki

Δεν βλέπω πηγή, αλλά και το ότι αναφέρεται μόνο είναι ελπιδοφόρο.

chikichiki

Ποιος να το φανταζόταν!

adpanos

Θέλουμε και δεύτερη μοίρα Rafale.
Παραγγελία τώρα, παράδοση το 2024 …. και σε F4 πρότυπο.
Όλα τα αεροσκάφη που αποσύρουμε πρέπει να τα αντικαθιστούμε με Rafale 1/1.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν...

0
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜε αφορμή ερώτηση αναγνωστών, χρήσιμο είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα δίκτυα επικοινωνιών γενικότερα και σε σχέση με το...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49

Related News

Βομβαρδιστικό Τu-160 δοκιμάζει τους «ισχυρότερους κινητήρες στον κόσμο»

Την πρώτη πτήση με τους νέους κινητήρες ΝΚ-32-02 πραγματοποίησε ένα εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M2 στο Καζάν, ανακοίνωσε η εταιρία UAC (United Aircraft Corporation/Объединенная авиастроительная...

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜε αφορμή ερώτηση αναγνωστών, χρήσιμο είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα δίκτυα επικοινωνιών γενικότερα και σε σχέση με το...

Royal Marines Commandos δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στην Κύπρο και ασκούνται με την ΕΦ

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςDrones που μεταφέρουν πυρομαχικά και εφόδια, μικροσκοπικά ελικόπτερα που παρέχουν εικόνα και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, και οχήματα παντός εδάφους που...