Γαλλία: Διακλαδικά Airbus Helicopters H160

4
1035

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=IhM_3eSrfkI]

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επέλεξαν το Airbus Helicopters H160 για το διακλασικό πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιότερων ελαφρών/μέσων ελικοπτέρων HIL (Hélicoptère Interarmées Léger). Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Jean-Yves Le Drian 160 έως 190 ελικόπτερα θα χρειαστούν για την αντικατάσταση των Alouette III, AS365 Dauphin και AS565 Panther της Aeronavale, AS555 Fennec και SA330 Puma της Armee de l’Air καθώς και των Fennec, Puma και SA341/342 Gazelle της ALAT (στο σύνολό τους περίπου 400 ελικόπτερα). Η είσοδος σε υπηρεσία προβλέπεται για το 2019.

«Διακλαδικότητα» μια τόσο  πολυειπωμένη και τόσο… άγνωστη λέξη στην Ελλάδα…

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Διακλαδικότητα» : στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι νόμισμα με δύο όψεις, γιατί ναι μεν περιορίζει την πολυτυπία, αλλά προκαλεί εντύπωση η θεωρία «one size fits all», δηλαδή ένα μόνο ελικόπτερο (με MTOW 6,8 τόνους) για την αντικατάσταση όλων των παραπάνω τύπων, από τα Allouette των 2 τόνων μέχρι τα Puma των 9 τόνων. Ας θυμηθούμε ότι η συνταγή δοκιμάστηκε και αλλού (βλ. Α400Μ Αtlas) και νομίζω ότι ήδη από τα πρώτα στάδια χρήσης του τύπου, όλοι οι χρήστες του το έχουν μετανιώσει πικρά, καθώς το αεροσκάφος αποδεικνύεται πολύ μεγάλο, «βαρύ» και πανάκριβο για ορισμένες αποστολές (καθημερινές αποστολές τακτικών μεταφορών), ανεπαρκές για άλλες [στρατηγικές μεταφορές βαρέων φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις, όπου οι χρήστες του τύπου (Γαλλία και Γερμανία κυρίως) θα συνεχίζουν να χρειάζονται δανεικά C-17 της RAF ή νοικιασμένα AN-124)] ή εντελώς ακατάλληλο για άλλες, για τις οποίες υπήρχε αρχική απαίτηση (ανεφοδιασμός ελικοπτέρων).

  2. Αν βρούμε ποτέ λεφτά, μια καλή υποψηφιότητα για την δική μας αεροπορία στρατού (για αντικατάσταση των UH-1H και συμπλήρωση των NH-90).

    • Δεν διαφωνούμε. Μόνο που άλλες ανάγκες θα είναι πολύ πιο επείγουσες… δηλαδή τότε ή τώρα είναι!

  3. Ποιο το νοημα η Airbus Hellicopters να αναπτυξει το H160 μετα το Η175????
    Η διαφορα 6τ απο 7,5τ τοσο μεγαλη ειναι???

Comments are closed.