11.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΥΕΘΑ για φρεγάτες: Επιλογή με βάση τις απαιτήσεις του ΠΝ

- Advertisement -

Η επιλογή των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) θα γίνει επί τη βάση των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεών του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σημειώνει στη Βουλή.

Απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Τσίπρα με θέμα «Ποια κριτήρια έχει θέσει η Κυβέρνηση για αγορά νέων φρεγατών; Έχει αλλάξει την αμυντική μας στρατηγική σε ό,τι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;», ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει :

«Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι χαίρομαι που εκφράζετε αγωνία για την γρήγορη και ταχύτατη ολοκλήρωση των απαραίτητων, μεγάλων Εξοπλιστικών Προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς αυτή η αγωνία δεν σας διακατείχε όταν ήσαστε Κυβέρνηση και είχατε την ευθύνη λήψης των αποφάσεων. Γι’ αυτό, ακόμα και αν υπήρξαν περιπτώσεις που πήρατε απόφαση, κινηθήκατε πάρα πολύ αργά ως προς την υλοποίησή της και αναφέρομαι στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των ογδόντα τεσσάρων F-16 στην εκδοχή “Viper”. Δεν κάνατε τίποτα.

Όσον αφορά στο μεγάλο πρόγραμμα της πρόσκτησης των τεσσάρων νέων φρεγατών, καθώς και του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, αλλά και της πρόσκτησης δύο πλοίων που προκρίνει το Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση μέχρις ότου να αναπτυχθούν τα νέα πλοία, είναι ασφαλώς το μεγαλύτερο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δεκαετίες, και όσο αφορά το κόστος του, αλλά και όσον αφορά στη σημασία του και κυρίως τον αντίκτυπο για το μέλλον των Ένοπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Επομένως η όποια επιλογή πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και θα έλεγα έπειτα από εξονυχιστική αξιολόγηση των προτάσεων.

Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο. Κάποιοι έχουν γίνει «φρεγατολόγοι», όπως αντιστοίχως έχουν γίνει «λοιμωξιολόγοι» κατά καιρούς και τα λοιπά και τα λοιπά. Πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα δημιουργούν εντυπώσεις, κάποια δεν είναι αντικειμενικά. Θα συνιστούσα να μην δίνετε βάση σε δημοσιεύματα του Τύπου αλλά στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να διαμορφώσετε άποψη.

Επίσης δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι δεν ακολουθήθηκαν σε όλη την πορεία δρομολόγησης των μεγάλων Εξοπλιστικών τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβλεπόμενες Κοινοβουλευτικές διαδικασίες για όλες τις Προμήθειες και τα Εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Σώμα ενημερώθηκε διεξοδικά μέσω συνεδριάσεων που κράτησαν αρκετές ώρες, όλες οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων είχαν άποψη και πλήρη ενημέρωση.

Κατεπείγον και απόρρητο: Εδώ το κατεπείγον ανακύπτει από την παντελή έλλειψη εξοπλιστικής δραστηριότητας τα προηγούμενη χρονιά για διάφορους λόγους. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αυτό επέφερε στην Εφοδιαστική Αλυσίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, έλαβαν χώρα όπου το επέτρεπε η αρχή της εμπιστευτικότητας και της Στρατιωτικής Δεοντολογίας, εκτενείς και αναλυτικές ενημερώσεις. Πάντα όμως με σεβασμό σε όρους που επιβάλλει η διαφύλαξη του απορρήτου για τη δημοσιότητα. Το σεβάστηκαν οι συνάδελφοι των παρατάξεων -και μπράβο γι’ αυτό και σε σας- αλλά έλλειμμα ενημέρωσης δεν υπήρξε.

Στο πρόγραμμα, η επιλογή θα γίνει επί τη βάση των Επιχειρησιακών και Τεχνικών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και των επιχειρησιακών διδαγμάτων από τις πρόσφατες κρίσεις του θέρους και του φθινόπωρου του 2020. Για να το πω απλά και να είμαι σαφής, χωρίς καμία παρεξήγηση ή παρανόηση: Θα πάρουμε τα πλοία που θέλουμε επί τη βάση των υποδείξεων, των εισηγήσεων και των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό θα μας υποδείξει και θα πάρουμε τα καλύτερα καράβια που καλύπτουν τις ανάγκες μας και θα είναι μία απόφαση χωρίς βάρη, χωρίς δουλείες, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς άλλους υπολογισμούς. Αυτό που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.

Περαιτέρω, ασφαλώς κι έχουμε εκφράσει την επιθυμία και την επιδίωξη της εμπλοκής της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας όχι μόνον της ναυπηγικής. Είναι απαραίτητο. Το είπα κι εγώ δημοσίως: Θέλουμε να εμπλακεί η αμυντική βιομηχανία στη ναυπήγηση αυτών των τριών φρεγατών στα ναυπηγεία που διαθέτουμε. Το πρώτο θα κατασκευαστεί στον όποιο οίκο του εξωτερικού αναλάβει τη δουλειά, τον ανάδοχο.

Τι σημαίνει αυτό για τα ναυπηγεία που διαθέτουμε: Ότι θα πρέπει να έρθουν τέτοια θέση ώστε να δύνανται όπως διεκπεραιώσουν αυτό το πρόγραμμα και σε εύλογο χρονικό διάστημα, διότι έχει σημασία και ταχύτητα. Όμως η επιδίωξη μας είναι να εμπλακούν τα στοιχεία της Ναυπηγικής και της Αμυντικής Βιομηχανίας, γιατί δεν είναι μόνο το κομμάτι της ναυπήγησης. Έχουμε διασυνδέσει μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους υποψηφίους ανάδοχους με εταιρείες εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Ήδη έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές, διερευνητικές περισσότερο, προκειμένου να δούμε κατά πόσο μπορεί η Εθνική Αμυντική Βιομηχανία να εμπλακεί. Η άμεση επιδίωξη μας είναι να γίνει αυτό.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η υπόθεση των Ναυπηγείων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι ένας γρίφος δεκαετιών. Το μέλλον και των δύο εξαρτάται ενδεχομένως από μία επενδυτική πρωτοβουλία η οποία θα αλλάξει κυριολεκτικά το μέλλον τους προς το καλύτερο. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε τους επενδυτές.

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχει, όπως ξέρετε, σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός και στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» έχει επιδειχθεί κατά καιρούς ενδιαφέρον. Ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να πούμε κάτι καλύτερο γι’ αυτό. Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως καταλαβαίνετε, αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμπλέκεται άμεσα διότι εκεί θέλουμε να ναυπηγηθούν τα καράβια με τεχνογνωσία που θα μεταφερθεί από το εξωτερικό στα ελληνικά ναυπηγεία και με βάση τις δυνατότητες και τις ικανότητές του προσωπικού τους.

Τέλος, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει ακόμα προτάσεις και διατιθέμενες λύσεις. Όπως σας είπα είναι δύσκολη, σύνθετη, περίπλοκη η απόφαση. Η «πακετοποίηση» δεν είναι απόλυτη. Εξετάζουμε και την δυνατότητα ευελιξίας όσο αφορά στη διαχείριση του προγράμματος εκσυγχρονισμού, το οποίο αγγίζει το ύψος των 450 εκατομμυρίων ευρώ μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων, όπως τις εισηγήθηκαν το Πολεμικό Ναυτικό και το ΓΕΕΘΑ. Θωρούμε ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός των 160 εκατομμυρίων ευρώ δεν κάλυπτε πλήρως και επαρκώς τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Χρειαζόταν μεγαλύτερος προγραμματισμός έτσι ώστε ο εκσυγχρονισμός να είναι πραγματικός, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.

Δεν έχουν ακόμα υποβληθεί όλες οι προτάσεις ιδίως για την λεγόμενη «Ενδιάμεση Λύση», επομένως υπάρχουν κάποιες θα έλεγα «ατέλειες» στους φακέλους. Όμως αυτή τη στιγμή η διαδικασία αξιολόγησης προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στον κ. Πρωθυπουργό την επιχειρησιακή αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων και προτάσεων, επαναλαμβάνω στη βάση των Επιχειρησιακών και των Τεχνικών δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας (το Πολεμικό Ναυτικό εν προκειμένω αυτή τη στιγμή). Έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας των νέων φρεγατών από έξι χώρες, αναφέρονται κατά αλφαβητική σειρά -διότι ελλοχεύουν παντού παρεξηγήσεις- η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Οι προτάσεις που αποκλείστηκαν, αυτή της Ισπανίας και μία από τις δύο της Γερμανίας ήταν για τεχνικούς λόγους. Τα καράβια ξέφευγαν σε κόστος από τις δυνατότητες που έχουμε γιατί πληρούσαν τις προϋποθέσεις όπως καταλαβαίνετε της επιχειρησιακής αρτιότητας (όλα περίπου τις πληρούν) και κατά δεύτερο λόγο ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτό που ζητεί το Πολεμικό Ναυτικό. Άρα η επιλογική διαδικασία τελεί σε πλήρη εξέλιξη, μπαίνει στην τελική της φάση, φρονώ ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα προς το τέλος του καλοκαιριού και φυσικά θα ενημερωθούν όπως πρέπει και οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Παραμένουμε προσηλωμένοι, ως Κυβέρνηση, στην εκπεφρασμένη εθνική στρατηγική υπεράσπισης των ζωτικών συμφερόντων της Πατρίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αποκλίνουμε κατ’ ελάχιστον απ’ αυτή.

Τέσσερις φρεγάτες, άλλες τέσσερις εκσυγχρονισμένες και δύο ενδιάμεσες λύσεις είναι δέκα καράβια. Είναι πραγματικά το μέλλον, ο κορμός του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως καταλαβαίνετε έχει να κάνει και με την παρουσία της χώρας στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο στο Αιγαίο. Επομένως από πλευράς γεωπολιτικών υπολογισμών εμμένουμε σε αυτά που έχουν προ πολλού αποφασιστεί».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

39 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
39 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

19
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Δεκεμβρίου 1676: Μάχη του Λουντ, η μάχη...

1
Ο σουηδικός στρατός του βασιλιά Καρόλου του 11ου νικά τον εισβολέα δανικό στρατό υπό τον βασιλιά Χριστιανό τον 5ο στη Λούντ της Σκάνια, στη...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Νέο webinar της ΠΤΗΣΗΣ στις 8 Δεκεμβρίου: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η ελληνική παράμετρος!

Το τρίτο κατά σειρά webinar μας πλησιάζει! Μετά το αρχικό για την ελληνική προσπάθεια αγοράς νέων φρεγατών και το δεύτερο για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο,...

Συνομιλίες Πούτιν – Μπάιντεν την Τρίτη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους μέσω...

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Μαχμούρ του Ιράκ

Η Ελλάδα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση σε χωριό στην περιοχή Μαχμούρ (Makhmour) στο Ιράκ. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών...