37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Τι και αν μισθώναμε FREMM, oι… προβληματισμοί

- Advertisement -

 

 
Τα όσα εξελίχθηκαν σχετικά με το ζήτημα της εκμίσθωσης των γαλλικών φρεγατών εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς. Επειδή πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή το θέμα ίσως επανέλθει παραθέτουμε μια ανάλυση για το τι θα σήμαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 

 • Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι σε μια υπόθεση εργασίας «What If» ήταν δυνατή η απόκτηση των δύο πλοίων που “προανήγγειλε ο ΑΝΥΕΘΑ.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στη ναυτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά δεν θα απαντούσε στο ερώτημα «Πώς αντιμετωπίζονται τα F-35A;», καθώς η προοπτική απόκτησής τους από την Τουρκία και η απειλή που προβάλλουν (δυνητικά) παραμένει. Αντίθετα, η φημολογούμενη μελλοντική προσθήκη φρεγατών κλάσης [email protected] στο ελληνικό οπλοστάσιο (όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας) ή η απόκτηση μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke (όπως είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο μας) δίνουν πειστικότερες απαντήσεις στο συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

 • Λαμβάνοντας την εκμίσθωση ως δεδομένη, το πρώτο ερώτημα που θα προβλημάτιζε και θα έπρεπε να απαντηθεί θα ήταν το κόστος. Εφόσον αλήθευαν πληροφορίες για ετήσιο μίσθωμα €100 εκ. για τις δυο φρεγάτες, το συνολικό ποσό για τα πέντε έτη θα έφτανε τα €500 εκ. Είναι προφανές ότι θα υπερέβαινε τις σημερινές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τα διαθέσιμα κονδύλια του ΠΝ σε συνδυασμό με τις άλλες ανάγκες που υπάρχουν (πρόγραμμα αναβάθμισης ΜΕΚΟ 200HN κ.ά. έστω και υποτυπώδες όπως φαίνεται να εξελίσσεται). Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική εάν το μίσθωμα αυτό εντασσόταν σε μια γενικότερη συμφωνία με τη Γαλλία, που θα περιλάμβανε και την απόκτηση των [email protected] με χρήση των επιστρεφόμενων κερδών των προγραμμάτων SMP (Security Market Program) και ANFA (Agreement on Net Financial Assets) που αναλογούν στη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα.

 • Ένα συναφές ερώτημα θα ήταν το τι θα περιλάμβανε το ποσό της εκμίσθωσης (ανταλλακτικά, εκπαίδευση) και κυρίως εάν σε αυτό θα συγκαταλέγονταν και «ενοίκιο» για τα όπλα που φέρουν οι φρεγάτες. Ας σημειωθεί ότι το κόστος ενός βλήματος ASTER 15 (που φέρουν οι γαλλικές φρεγάτες) φτάνει τα €1,25-1,5 εκ., του ASTER 30 κυμαίνεται στα €2,25-2,5 εκ. και ο κάθε MdCN-NCM κοστίζει περισσότερα από €5 εκ. Έτσι, η παραχώρηση ενός αρχικού αποθέματος όπλων θα ήταν είναι ζωτικής σημασίας, αφού δεν θα υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για την απόκτησή τους. Ακόμη όμως και αν υπήρχε, δεν θα υφίσταται το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο παραγγελίας νέων όπλων αλλά ούτε και η σκοπιμότητα για την αγορά τους, καθώς κάποια από αυτά (π.χ. MdCN-NCM) είναι πιθανόν να μην περιλαμβάνονται στον οπλισμό της (/των) [email protected] Αν υποθέσουμε ότι το κόστος απόκτησης μιας FREMM υπολογίζεται στα €600-650 εκ. (συνυπολογίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα πλοία και ειδικά η D650 είναι σε υπηρεσία από το 2012, αλλά και το γεγονός ότι στο κόστος μίσθωσης ίσως παρέχονται τα όπλα), τότε το συνολικό κονδύλι φθάνει στο 40% του δυνητικού κόστους αγοράς και αφήνει περιορισμένη «αναπόσβεστη» αξία στη λήξη της 5ετίας. Είναι φυσικό να σκεφτούμε ότι αποτελεί μεγάλη πιθανότητα τα πλοία να παρέμεναν σε ελληνική υπηρεσία και μετά τη λήξη της 5ετίας με μια λογική τιμή εξαγοράς και όχι να επιστρέψουν στο Γαλλικό Ναυτικό (το οποίο θα έχει ήδη στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους). Άλλωστε και στην παλαιότερη συμφωνία για τη μίσθωση σκαφών FREMM επί κυβερνήσεων Σαμαρά, που δεν υλοποιήθηκε, υπήρχε πρόβλεψη για δυνατότητα εξαγοράς τους αλλά σε διάστημα 10 ετών.

 • Ένα άλλο ζήτημα θα ήταν το λειτουργικό κόστος και η επάνδρωσή τους, αν και οι απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες (143 στελέχη έναντι 198 των «S») λόγω της υψηλής αυτοματοποίησης που ενσωματώνει η κλάση. Φυσική εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν η άμεση απόσυρση των τριών μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάσης «S», ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ηγεσία του ΠΝ λόγω των αυξημένων αναγκών επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, αλλά είναι σίγουρο ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα γίνει αναγκαίο. Το ζήτημα των υποδομών θα αντιμετωπιζόταν με τον ελλιμενισμό των σκαφών στον Ναύσταθμο Κρήτης, αλλά η διαμόρφωση των γαλλικών πλοίων (με μεγάλες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας) θα απαιτήσει δημιουργία νέων υποδομών.

 • Η διαδικασία ενσωμάτωσης των πλοίων στο ΠΝ θα ήταν  ένα άλλο ζήτημα και δεν θα αποτελούσε καθόλου απλή υπόθεση, αφού με εξαίρεση τον Exocet ΜΜ40 Block 3 (το ΠΝ χρησιμοποιεί την έκδοση Block 2) όλα τα συστήματα των FREMM θα ήταν άγνωστα και επιπλέον έχουν περάσει σχεδόν 35 χρόνια από την εισαγωγή νέων γαλλικών μονάδων στο ΠΝ. Πρόκειται δηλαδή για μια «ολική επαναφορά» των Γάλλων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

 • Ένα ακόμη θέμα θα ήταν ο τύπος των όπλων που θα παραδίδονταν. Εκτός από τον ASTER 15 θα ήταν εύλογο να ζητηθεί η παράδοση αριθμού ASTER 30 που μπορούν να βληθούν από τον εκτοξευτή A-70 και είναι απαραίτητοι για την επίτευξη της πολυπόθητης δυνατότητας «Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής». Η απόκτηση των φρεγατών χωρίς ASTER 30 θα μείωνε δραματικά την επιχειρησιακή τους αξία για την Ελλάδα (βλέπε την υπόθεση της κλάσης Kidd/SM-2 MR). Το ιδανικό θα ήταν η αντικατάσταση του εκτοξευτή Α-43 από τον Α-50, αλλά κάτι τέτοιο ενέχει σημαντικό επιπλέον κόστος και ίσως δεν θα είναι δυνατό, καθώς η κυριότητα των πλοίων παραμένει στο Γαλλικό Ναυτικό (που χρησιμοποιεί τα πλοία στη διαμόρφωση A-43/A-70). Με τη χρήση του ASTER 30 οι FREMM θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο «ναυαρχίδας» για ευρύτερους σχηματισμούς του ΠΝ, προστατεύοντάς τους χάρη στην εμβέλεια του βλήματος και τις επιδόσεις του ραντάρ Herakles (αρκούντως επαρκείς για την αντιμετώπιση της απειλής από τα υφιστάμενα μαχητικά της THK, όχι όμως και τα μελλοντικά F-35A). Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στον εξαιρετικό εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου, προεξάρχοντος του σόναρ συρόμενης διάταξης CAPTAS-4 που φέρουν οι FREMM (σχεδιασμένες για ASW), αν και οι ανάγκες του ΠΝ προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα.

 • Τον ρόλο των πλοίων ως «ναυαρχίδων» συνεπικουρεί και η ύπαρξη του Link 16, καθώς θα πρόκειται για τις πρώτες μονάδες του ΠΝ που θα αποκτούσαν αντίστοιχη δυνατότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι FREMM δρώντας στο περιβάλλον του Αιγαίου θα μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλες μονάδες αεράμυνας, όπως συστοιχίες Patriot PAC3, επικοινωνώντας απευθείας μέσω Link 16, αλλά και να βελτιώσουν την «επίγνωση τακτικής κατάστασης» του Στόλου, επικοινωνώντας απευθείας με τα ΑΣΕΠΕ, τα P-3 Upg, τα F-16C/D Block 52M και μελλοντικά με το σύνολο των F-16V.

 • Για την προσθήκη των MdCNNCM στο ελληνικό οπλοστάσιο δεν θα ήμασταν … αισιόδοξοι και ίσως θα έπρεπε να «κρατάμε μικρό καλάθι», διότι είναι υπερπολύτιμοι στο Γαλλικό Ναυτικό (βλ. Επιχείρηση στη Συρία), αν και η απόκτησή τους, ακόμη και σε περιορισμένο αριθμό, θα ήταν προφανώς επιθυμητή, έστω και για… ψυχολογικούς κυρίως λόγους παρά για ουσιαστικούς επιχειρησιακούς.

 • Η δυνατότητα χρήσης του S-70B-6 Seahawk είναι δεδομένη, αν και φαίνεται ότι το ΠΝ προωθούσε την απόκτηση και δύο MH-60R με κονδύλια που «περισσεύουν» από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3. Στη χρήση των Seahawk (που είναι ελαφρώς βαρύτερα των NH90NFH σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό) θα προκύψουν ζητήματα συμβατότητας με το CMS του σκάφους και τα συστήματα επικοινωνιών, τα οποία είναι βέβαιο ότι μπορούν να επιλυθούν.

 • Θα παρέμενε η αδυναμία αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού από βλήματα κατά πλοίων λόγω της απουσίας συστήματος CIWS. Υπενθυμίζεται ότι στην προτεινόμενη «Ελληνική Διαμόρφωση» της FREMM τη δεκαετία του 2000 είχε προταθεί το βλήμα VL MICA για την κάλυψη της απαίτησης «Άμυνας Σημείου» αλλά και ως CIWS.Εφόσον αποσυρθούν οι μη εκσυγχρονισμένες Φ/Γ κλάσης «S», ίσως είναι δυνατή η αξιοποίηση των συστημάτων CIWS Mk15 Phalanx.

 • Κλείνοντας, στο υποθετικό, παραπάνω σενάριο, θα έπρεπε να αναμείνουμε και την -τυχόν- αμερικανική αντίδραση στο πρόγραμμα ενοικίασης, αφού η προσέγγιση με την Γαλλία θα σήμαινε και απώλεια από τις ΗΠΑ μιας νέας σημαντικής ευκαιρίας για να επανέλθουν στο ελληνικό ναυτικό προσκήνιο. Η απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων κλάσης Arleigh Burke δεν θα ήταν επιχειρησιακά ανταγωνιστική με την εκμίσθωση των FREMM (αφού πρόκειται για πλοία με διαφορετικές δυνατότητες), ενώ, όπως προαναφέραμε, τα αμερικανικά αντιτορπιλικά ίσως δίνουν απάντηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των F-35A. Θα ήταν όμως εντελώς ανταγωνιστική στο κόστος, αφού η υποστήριξη τεσσάρων πλοίων αυτού του μεγέθους με εντελώς διαφορετικά υποσυστήματα και όπλα ξεφεύγει από τις τρέχουσες ελληνικές δυνατότητες. Ας αναλογιστούμε όμως τις προοπτικές που έχει ένας τέτοιος συνδυασμός: ένα αντιτορπιλικό «DDG-51» παρέχει μέσω Link 16 δεδομένα στόχευσης για απομακρυσμένο στόχο σε μια FREMM, ώστε η τελευταία να βάλει με βλήμα ASTER 30!

 
Βασίλης Παπακώστας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tsimuha

Ασχερο με το θεμα αλλα σχετικο με προμηθειες του δημοσιου.Προμηθεια περιπολικων.
“Σε ό,τι αφορά στα επιβατικά περιπολικά, αυτά πρέπει να έχουν κινητήρα πετρελαίου με κυβισμό τουλάχιστον 1.550 κ.εκ., απόδοσης από 120 άλογα και πάνω και με ροπή που ξεπερνά τα 240 Nm. Η τελική ταχύτητα πρέπει να είναι ανώτερη των 180 χλμ./ώρα και το 0-100 χλμ./ώρα πρέπει να γίνεται σε κάτω από 11 δευτερόλεπτα.
Στα περιπολικά SUV ο κινητήρας πρέπει να είναι diesel, με κυβισμό τουλάχιστον 1.600 κ.εκ., απόδοσης από 114 άλογα και πάνω και ροπής πάνω από 250 Nm. Η απόσταση από το έδαφος πρέπει να ξεπερνά τα 165 χλστ.”
Εχουμε και λεμε , για τα επιβατικα περιπολικα μπαινει το οριο του ελαχιστου κυβισμου των 1550 κυβικων εκατοστων.Δηλαδη ενα ford focus 1.5 (τυχαιο παραδειγμα) με 120 ιππους και 270 Νm ροπης δεν μπορει να παρει μερος στον διαγωνισμο γιατι αν και οι προδιαγραφες του καλυπτουν τα ελαχιστα ορια αποδοσης που θετει η Ελληνικη Αστυνομια εχει 50 κυβικα εκατοστα μικροτερο κινητηρα!
Για το suv τωρα,εστω οτι μια εταιρεια εχει στην γκαμα της εναν κινητηρα 1550 κυβικων εκατοστων με αποδοση 120 ιππους και 250Νm ροπης.Με αυτον τον κινητηρα νικαει στην κατηγορια των επιβατικων περιπολικων, αν εχει κανει το λαθος αυτη η εταιρεια να εχει και ενα suv στην γκαμα της με τον ιδιο κινητηρα (και εχει την απαιτουμενη αποσταση των 16,5 εκ απο το εδαφος), παρολο που αυτος ο κινητηρας καλυπτει τα ελαχιστα ορια των 114 ιππων και των 250Νm που βαζει η Ελληνικη αστυνομια παλι δεν μπορει να παρει μερος καθως δεν ειναι 1600 κυβικα εκατοστα.Ασχετα με την ομοιομορφια που θα προσφερε στην συντηρηση και στην υποστηριξη.
Φωτογραφικες διαταξεις του κ@λου για να μεινουν καποιοι εκτος και να μεινουν καποιοι αλλοι μεσα.
Δεν μπορω να εξηγησω γιατι για ενα επιβατικο περιπολικο θετεις ελαχιστη ισχυ τους 120 ιππους και την ιδια στιγμη για ενα suv θετεις ελαχιστη τιμη τους 114 ιππους.Στην πρωτη περιπτωση θελεις να βγαλεις καποιους εξω και στην δευτερη να βαλεις καποιους μεσα.

Mtsak

Πολύ ενδιαφέρον και αντικειμενικό άρθρο. Ωστόσο θα έπρεπε στην κατακλείδα να μας πείτε την άποψη σας. Επίσης θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο, για εμάς τους μη ειδικούς αναγνώστες, ένα αντίστοιχο άρθρο για το υποθετικό ενδεχόμενο οι Γάλλοι να προσφέρουν προς leasing μεταχειρισμένα Rafale.

NikolakiEfentis

Έχω την εντύπωση πως η μεταβίβαση στοιχείων από ΑΒ σε FREMM μέσω Link16 για βολή Aster30 (υποθέτω εννοείτε ότι η Γαλλική θα τηρεί σιγή η/μ εκπομπών) είναι μόνο θεωρητική. Δεν μιλάμε για CEC. Μια ανάλυση τέτοιων δυνατοτήτων θα ήταν ευπρόσδεκτη.

data

Τα arleigh burke ξεχαστε τα, Η αμερικη εχει δηλωσει σαφεστατα οτι δεν τα αποδεσμευει τουλαχιστον οχι στο ορατο μελλον. Οποτε αν δεν ερθουν οι fremm τοτε απλα δεν θα ερθει τιποτα μεχρι την ναυπηγηση των [email protected]

dimitrov

Λαμβάνοντας το κλείσιμο του άρθρου ως αφετηρία συλλογισμού θα μπορούσαμε να δούμε και τις φρεμ/μπελαράδες ως μια ντρίμπλα για να πιέσουμε τους Αμερικάνους να μας δώσουν τελικά τα πολυπόθητα Α/Τ. Και οι Αμερικάνοι θα ήθελαν ένα γερό μπάσιμο στο ΠΝ και το ΠΝ θα ήθελε τα άρλη μπεργκ κι ο Πανάρας(ή/και οι διάδοχοι του) θα ήθελε να τα φέρει πολύ φτηνάμησι ως τσάμπα. Να θυμόμαστε πάντα πως λεφτά δεν υπάρχουν οπότε …..

photographix

Βλεπω να ερχεται μεσα στο 2018 ξανα θεμα FREMM (μαζι με FTI) και ειμαι περιεργος σε τι σεναριο θα εχουν καταληξει. Υποψιαζομαι μια συνεργασια απο κοινου περιπολιας ελληνικης και κυπριακης ΑΟΖ (ή και Αιγαιου ισως) – Συγκεκριμενο διακρατικο σχημα μεταξυ Γαλλιας και Ελλαδας , ανεξαρτητα απο FRONTEX, oσο θα ναυπηγουνται 2 FREMM και 2 FTI με ελληνικες προδιαγραφες, πιθανον δυο στη Γαλλια και δυο σε …. ελληνικο ναυπηγειο (…)

edern_99

οι FREMM θα είχαν νόημα για τα λεφτά τους (τα 100-όσα εκ. το χρόνο μισθώματος, σύνολο 500 στην πενταετία) αν είχαμε τη δυνατότητα να τις κρατήσουμε μετά την 5ετη περίοδο και ως εκ τούτου, να τις διαμορφώσουμε όπως θα θέλαμε εμείς (Aster-30, CIWS, κλπ) εξαρχής. Αν η συμφωνία ήταν απλά “πάρτην όπως είναι” και στο τέλος την επιστρέφαμε, δε νομίζω να επέφερε κάποια συνταρακτική αλλαγή στο ΠΝ, ούτε θα συνέφερε. ΥΓ: τα ΑΒ είναι σίγουρα εκτός παιχνιδιού;

teo

AB κακώς τα περιμένουμε, δεν υπάρχει περίπτωση… τώρα αν και δεν είμαι υπέρ των FREMM, το timing είναι τέτοιο που μακάρι να έτρεχε το πρόγραμμα εφόσον όμως οδηγούσε τελικά και στην αγορά τους..
Πάντως η αλήθεια είναι ότι εγώ τουλάχιστον δεν έχω καταλάβει τίποτα, τι θέλουμε τελικά από τους Γάλλους και ποια είναι η χρηματοδότηση; 2 [email protected] και 2 FREMM; 2+2 [email protected]; Gowind;
Μήπως το πιο ρεαλιστικό και οικονομικό σενάριο θα ήταν ένα μίγμα πχ 2 [email protected] και 4-5 gowind ;

iv

Για αρχή, FREMM με την υπάρχουσα διαμόρφωση 16 ASTER-15 & 16 SCALP δεν στέκεται από μόνη της ούτε στο Αιγαίο ούτε στη ΝΑ Μεσόγειο.
Αν όμως από τα 2 SYLVERS της φωτο, αυτό το SYLVER-70 που βρίσκεται κοντύτερα στη γέφυρα, περιστραφεί κατά 90° στον άξονα του πλοίου μπορεί να δεχτεί αριστερά & δεξιά 2 SYLVERS-43 δλδ για 32 ASTER-15 χωρίς διάκενα μεταξύ τους, το δε έτερο αντικατασταθεί με SYLVER-50 έτσι ώστε να δέχεται 16 ASTER-30 ως έχει κάθετα στον άξονα του πλοίου & πίσω από το πυροβόλο.
Το θέμα του βάρους ας αντισταθμιστεί με τα κάνιστρα των MICA-VL IIR/EM στο υπόστεγο του Ε/Π.
Κακά τα ψέμματα, η διάρκεια ορθά είχε επιλεγεί για 10 έτη και προφανώς ήταν lease to own, δλδ μηδενικής υπολειμματικής αξίας, έτσι ώστε να υπάρχει κυριότητα για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Τώρα όσον αφορά τους Αμερικανούς, ευνόητο είναι ότι απαιτείται η συναίνεση τους για τους McDN, αφού είναι γνωστό ότι ορισμένα από τα υποσυστήματα είναι Αμερικανικής προέλευσης.
Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα μη γνώσης & συνάνεσης.
Στο θέμα των Arleigh Burke το ΠΝ δεν μπορεί να τα κατατάσσει ως Αντιτορπιλικά!!!
Πως διαχωρίζουμε ένα Αντιτορπιλικό από ένα Καταδρομικό ή ένα Θωρηκτό ή μια φρεγάτα??
Υποτίθεται ότι ένα αντιτορπιλικό έχει περισσότερες δυνατότητες από μια φρεγάτα, ένα καταδρομικό από ένα αντιτορπιλικό και 1 Θωρηκτό από ένα καταδρομικό.
Σε μας ποια είναι η τάξη μεγέθους?
Τα 90-96 κελιά του ΑΒ απέχουν παρασάγγας από τα 32 κελιά της FREMM.
Ορθότερο θα ήταν μια FREDA να κατηγοριοποιηθεί ως αντιτορπιλικό & τα ΑΒ ως καταδρομικά.
Μη βλέπουμε τις ΗΠΑ που έχουν τα TICOs me 120 κελιά!
Το ΠΝ δεν θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να εντάξει αυτές τις μονάδες επιχειρησιακά.
Είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί και θα αλλάξει εντελώς το χάρτη της Μεσογείου.
Απλά αφήστε να εξελιχθούν τα γεγονότα και μην αγχώνεστε…

NikolakiEfentis

Εξαρχής έδειχνε περίεργο το να δώσουμε 500 εκατ. για 2 πλοία για 5 χρόνια όταν με τα ίδια χρήματα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε τις 4 ΜΕΚΟ που ούτως ή άλλως θα πρέπει να τα κρατήσουμε για 10 (…) χρόνια τουλάχιστον.
Από την άλλη, το ΠΝ φαίνεται ότι θα τα ήθελε αυτά το 2 σκάφη, καθώς αν δεν τα ήθελε τότε οι διαπραγματεύσεις (μάλλον, πρώτες συζητήσεις) για τις Belharra θα ήταν πιο εύκολες για όλους. Το Γαλλικό ΠΝ σίγουρα δεν θα ήθελε να χάσει 2 βασικά πολεμικά την ώρα που αναβαθμίζει Lafayette ώστε να κρατήσει οροφές (τα μόνα σκάφη επιφανείας με SCALP).
Κάποιες παρατηρήσεις, σχετικά με το άρθρο. Το Γαλλικό ΠΝ δεν αντικαθιστά τις FREMM επειδή τις θεωρεί ξεπερσμένες. Λόγω χρημάτων και (το Γαλλικό κράτος) γενικότερου εμπορικού σχεδιασμού, προωθεί τις Belharra για την διατήρηση της οροφής των φρεγατών του. Οι FREMM έχουν σημαντική διαφορά στο εκτόπισμα και είναι δεδομένο πως αν μπορούσε, το Γαλλικό ΠΝ, θα προωθούσε μια 2η έκδοση της FREMM με ραντάρ SeaFire. Η Belharra αν και με κορυφαία specs, λόγω μικρότερου εκτοπίσματος, έχει μικρότερες δυνατότητες σε πολλούς τομείς – μάλιστα μου έχει κάνει εντύπωση πως το IRST που έχει επιλεγεί είναι περιστρεφόμενου τύπου, με των αντίθεση με των FREMM που έχει σύστημα (Artemis) με σταθερές διατάξεις FPA για συνεχή και πλήρη περιμετρική παρατήρηση (είναι τοποθετημένο στον ιστό επικοινωνιών του σκάφους).
Για την ιστορία, η Ελληνική διαμόρφωση των FREMM επί Καραμανλή, δεν είχε μόνο 24 MICA VL (πλευρικά του υπόστεγου ε/π) αλλά και OtoMelara STRALES 76mm πάνω από το υπόστεγο.
BTW, μια εκτενέστερη αναφορά στις Belharra από την Π&Δ θα ήταν ευπρόσδεκτη αφού σίγουρα συζητείται από την Ελληνική πλευρά. Κι επειδή οι Belharra ή όποια άλλη επιλεγεί θα υπηρετήσει για δεκαετίες, τα specs της πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζουν επαρκή αναβάθμιση στο μέλλον – π.χ. αν στο μέλλον θέλουμε να τοποθετήσουμε κάποια όπλα υψηλής ισχύος τότε η πρόωση CODAD είναι εντελώς ανεπαρκής.

data

Λαθος οι αμερικανοι σκεφτοντε πρωτα απο ολα τις αναγκες τους εχουν θεσει ως δτοχο την αυξηση του στολου τους οποτε δεν υπαρχει περιπτωση παραχωρησης burke για την ακριβεια ετοιμαζοντε να ναυπηγησουν και αλλες

XHMIKOS

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Η Κύπρος έχει υδρονάνθρακες που οι Ευρωπαίοι της ΕΕ θέλουν.
2. Η Τουρκία θέλει να ελέγχει τους Ευρωπαϊκούς (ΕΕ) υδρογονάνθρακες της Κύπρου.
3. Η Ρωσία δεν θέλει η ΕΕ να έχει υδρογονάνθρακες για να αγοράζει από αυτήν.
4. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράζει η ΕΕ υδρογονάνθρακες από τη Ρωσία.
5. Η Ρωσία και η Τουρκία έγιναν “σύμμαχοι”.
6. Η Τουρκία εμπόδισε με χρήση ναυτικής ισχύος την ΕΝΙ (Ιταλία) να κάνει γεώτρυση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
7. Η Ιταλία δεν αντέδρασε ή δεν μπορούσε να αντιδράσει.
8. Γεωτρύσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ κάνουν ή αναμένεται να κάνουν και άλλες Ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.
10. Η Γαλλία συμμετέχει ενεργά – στρατιωτικά στο πλευρό των ΗΠΑ στη Συρία.
11. Η Δύση (ΗΠΑ – ΕΕ άρα και Γαλλία) δεν έχει αποφασίσει ακόμα να τα σπάσει ανοικτά με την Τουρκία.
12. Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ελλάδα για αποκατάσταση της ισορροπίας στο Αιγαίο (αναβάθμιση F-16).
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιος πρέπει να προστατέψει τους Ευρωπαϊκούς υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, χωρίς οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ – ΕΕ) να τα βάλουν ανοικτά με την Τουρκία. Αυτός ο κάποιος είναι η Ελλάδα.
Για να δράσει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται να έχει το ΠΝ μια μίνι αρμάδα. Τα περισσότερα στοιχεία της υπάρχουν ή ετοιμάζονται (υποβρύχια 214, Ρ3Β για επιτήρηση, Φρεγάτες S πολλαπλών ρόλων). Αυτό που λείπει είναι το πλοίο ναυαρχίδα, που χωρίς αυτό όλα τα άλλα δεν κάνουν τίποτα. Γι’ αυτό και η ενοικίαση των ΦΡΕΜ. Συμπληρωματική κάλυψη παρέχει η αεροπορία του Ισραήλ.
Η αρμάδα αυτή πρέπει να δρα ανενόχλητη από το τι γίνεται στο Αιγαίο. Εκεί υπάρχουν τα αναβαθμισμένα F-16 και ο υπόλοιπος στόλος.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αποκτά δυνατότητα υπεράσπισης του Καστελόριζου και της ΑΟΖ που αυτό έχει.

darede

Μερικές επισημάνσεις στο άρθρο που παραθέσατε
1 Δεν υπάρχει περίπτωση το γαλλικό ναυτικό να δεχτεί την παραχώρηση των fremm, που ήδη υπηρετούν. Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι η ενοικίαση των bretagne και normadie, όπου και φυσικά δεν θα παραχωρήτω ο MdCN–NCM.
2 Η έλλειψη CIWS θα μπορούσε να καλυφθεί με παραχώρηση των 2 ram απο τις 2 ΤΠΚ που ακόμα φτιάχνονται. ΟΙ 3 S δεν θα αποσύρονταν ακόμα.
3 Η υιοθέτηση των camm-er σε εκτοξευτές A-50 εάν και ακριβή μετατροπή, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και μετά την λήξη της παραχώρησης των fremm.
4 Το κόστος αυτού του project θα μπορούσε να ήταν πολύ χαμηλότερο απόσο γράφονταν, εάν το συζητάγαμε σοβαρά. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω τίποτα παραπάνω.

Neilos

Φρεγάτα μου πανέμορφη, φρεγάτα μου πανώρια
σε βλέπουν και ζουλεύουνε
τα άλλα τα βαπόρια…
https://www.youtube.com/watch?v=3f0BJoIgtjo

data

Ισως θα μπορουσαμε να ζητησουμε την ενοικιαση μιας φρεγατας horizon class

Spirit

ASTER 30 νομίζω η τιμή που γράφεται νομίζω είναι αισιόδοξη… μακάρι να κάνω λάθος βεβαια.

Antonis_Loukas

Μερικές παρατηρήσεις…
1)Οι fremm θα απαιτήσουν νέες υποδομές και αρχική βάση στη Σούδα, αλλά πετάμε και τη σπόντα μας για τα DDG-51… Τα τελευταία, δεν θα χρειαστούν τέτοιες υποδομές; Μήπως για το μπατιρο-ΠΝ μας, είναι κεφαλαιώδους σημασίας, η ανάγκη επάνδρωσης κάθε πλοίου; Η μισθοδοσία; γκουχ γκουχ… Μόνο για μισθοδοσίες να μιλήσουμε, έχουμε κοντά στα 10 εκ ευρώ το χρόνο επιπλέον για 2 DDG-51 αντί 2 Fremm. Αν πιάσουμε και το θέμα του κόστους λειτουργίας μόνο(δεν πιάνω τη συντήρηση γιατί μόνο με αυτή, τελειώνει το ζήτημα), μιλάμε για αναλογίες 1 ΑΒ = 3-4 fremm… Για Fremm, θα μπορούσαμε να τις επανδρώσουμε(θεωρώ πως δεν θα έρθουν 2, αλλά 1, για χάρη της συζήτησης θα αποδεχτώ τις 2), με το πλήρωμα 1 MEKO που θα έμπαινε για μακρά συντήρηση/εκσυγχρονισμό(light ή full λιπαρά, άσχετο στη συζήτηση) + κάποια άτομα που θα μπορούσε να βρει το ΠΝ(τα ‘φαντάσματα’ της Μπουμπουλίνας). Με σωστό προγραμματισμό λοιπόν, το ΠΝ, δεν θα απαιτούταν να αποσύρει τπτ για αρχή.
2)Οι ναύαρχοι, δεν θέλουν μείωση στις μονάδες. Δεκτόν… Που είναι το πρόβλημα, όταν για τη πλήρη αξιοποίηση 2 fremm, αρκεί απόσυρση 1 S ή η δέσμευση μιας MEKO για εκσυγχρονισμό/βαριά συντήρηση(και στις 2 περιπτώσεις, σε συνδυασμό με τις εφεδρείες λόγο Μπουμπουλίνας); Άρα, στο καλύτερο σενάριο, μιλάμε για αύξηση!!! των κύριων σκαφών και στο χειρότερο(πόδι 2 S για 2 fremm) για διατήρηση της οροφής.Τις διαθεσιμότητες, δεν τις λαμβάνουν υπόψιν; Το κόστος λειτουργίας των αρχαίων S; Αυτά, δεν επηρεάζουν άραγε, το πόσα πλοία είναι πραγματικά διαθέσιμα στη θάλασσα; Για εμένα, οι ενδείξεις που υπάρχουν, δείχνουν ότι, 2 fremm, θα επιτρέψουν παρόμοια διαθεσιμότητα σκαφών, με παράλληλη απόσυρση και των 3 S(ή εναλλακτικά των 2 + την είσοδο της Ύδρας σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού/βαριάς συντήρησης).
3)Οι Αμερικάνοι, αν ήθελαν, θα είχαν κάνει τη κίνηση τους. Μια προσφορά τώρα, θα δείξει ότι απλά θέλουν να χαλάσουν τη δουλειά με τους Γάλλους. Ακόμη και να δεχτούμε ότι δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα πλοία, δεν έχω δει να κάνουν κάποια φοβερή κίνηση σε άλλα οπλικά συστήματα. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν προσφορά AB/Tico, δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά αν δεν κοιτάξουν να μας ‘αρμέξουν'(παραχώρηση άνευ ή έναντι συμβολικού τιμήματος) και εφόσον συνδυαστεί με την απόσυρση των μη εκσυγχρονισμένων μονάδων S(ίσως στη χειρότερη και 1 εκσυγχρονισμένης) και σε συνδυασμό με την έναρξη βαριάς συντήρησης/εκσυγχρονισμού 1 ΜΕΚΟ, δεν θα μειώσει τη διαθεσιμότητα κύριων ναυτικών μονάδων(ίσως την αυξήσει κιόλας…). 2 fremm + 2 AB =~900 άτομα. 3 S + 1 meko = 760+ άτομα, οπότε μαζί με τις εφεδρείες της Μπουμπουλίνας, είναι εφικτό να καλύψουμε τις ανάγκες επάνδρωσης.

Dimitris

Σε παλαιοτερη αναφορα στις S, στα σχολια ειχε αναφερει οτι ενδεχομενως να μην αποσυρθουν τοσο ευκολα, και οτι θα μπορουσαν να αναλαβουν νεους ρολους. Απο οτι διαβαζω δομικα και απο αποψη πλοων οι S ειναι σε καλη κατασταση και υστερουν σε θεματα προωσης και εξοπλισμου/ηλεκτρονικων. Σκεπτομενοι ανοιχτα, ποιους “νεους” ρολους θα μπορουσαν να αναλαβουν οι S οταν λυθει το θεμα με τις νεες μοναδες επιφανειας?

AvoMelkonian

Σχετικά με τους MM40, γνωρίζει κανείς αν όλες οι Super Vita εχουν δυνατότητα χρήσης του Block 3 ή μόνο οι τελευταίες 2 της option; Ευχαριστώ

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

77
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...

ΥΠΕΞ: Κατηγορηματική διάψευση για το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο...

Προβοκάτσια; Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως Τούρκος έπεσε νεκρός στον Έβρο από ελληνικά πυρά

Τις τελευταίες ώρες, πολυάριθμα τουρκικά ΜΜΕ μεταφέρουν την "είδηση" πως ένας Τούρκος πολίτης σκοτώθηκε από ελληνικά πυρά στον Έβρο και συγκεκριμένα στο χωριό Αντασαρχανλί...