Η Γαλλική Αεροπορία επιθυμεί το υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό drone EuroMale να είναι ικανό να φέρει όπλα.
Το ζήτημα του εξοπλισμού του νέου drone έθεσε στις 10 Οκτωβρίου σε επιτροπή του γαλλικού κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Armée de l’ Air, Πτέραρχος Philippe Lavigne. Ο ίδιος εξήγησε στους βουλευτές γιατί πρέπει αυτό να συμβεί και συμπλήρωσε πως το EuroMale θα πρέπει να φέρει επίσης προηγμένο εξοπλισμό Ηλεκτρονικής Αναγνώρισης.
Η Γαλλική Αεροπορία χρησιμοποιεί σήμερα πέντε MQ-9 Reaper, από τα οποία τρία αξιοποιούνται σε αποστολές στην Αφρική. Τα Reaper αποκτήθηκαν χωρίς ικανότητα μεταφοράς όπλων, αλλά στις 25 Οκτωβρίου ανατέθηκε σύμβαση $17,9 εκατ. για να μπορούν να φέρουν όπλα.
Το πρόγραμμα EuroMale, γνωστό και ως Eurodrone, αναπτύσσεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με την «La Tribune», η Γαλλία φιλοδοξεί να αποκτήσει το πρώτο drone το 2025 και να έχει οκτώ ενεργά συστήματα μέχρι το 2030.
Το EuroMale θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “αντίπαλο δέος” του αμερικανικού MQ-9 Reaper, με εφάμιλλες, αν όχι καλύτερες σε μερικούς τομείς δυνατότητες για επιτήρηση περιοχών και (μελλοντικά) εμπλοκή στόχων με πυρομαχικά ακριβείας. Το EuroMale αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2025. Αν και το κόστος απόκτησης δεν είναι απόλυτα γνωστό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια δυνητική επιλογή για τις Ελληνικές ΕΔ.
Το Παρίσι ζητά εξοπλισμένη έκδοση του EuroMale – Θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για την Ελλάδα;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353
Αγορά
Τι δεν θα πάρουμε euron(50) το 2021??
Με σκοτώνετε……για διαβάστε κανα καλο σάιτ !
Σοβαρολογώντας τώρα αντίπαλο δέος για το akinci ειναι…..αλλα εγω εντέλει θα προτιμήσω F-35…..
…..Neuron…..
Το συντακτικό σου τα σπάει!
Φίλε θέλει και λιγο φαντασία ξερεις …..
Υπαρχει και ενα πρόβλημα με τον χρόνο…..
Οταν οι Τούρκοι είδαν οτι δεν θα πάρουν το f-35 (πιθανότατα)έτρεξαν το akinci σαν φορέα του som, επισης στο σάιτ της Π&Δ έχει διατυπωθεί η άποψη οτι εναλακτικα του f-35 θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε uav αυτής της κατηγορίας.Αυτο διατυπώθηκε απο έγκριτους αναγνώστες, ενα τέτοιο αεροχημα με τον κατάλληλο οπλισμό θα μπορούσε να εξουδετέρωση πχ μια συστοιχία s400 πολυ φτηνότερα και ισως με τις ίδιες πιθανότητες με ενα f-35…..
Φυσικα υπάρχουν και άλλες χρήσεις εκτός απο αέρος-εδάφους, οι Τούρκοι προορίζουν το akinci και για ρόλο αέρος-αέρος με εγχώριους πυραυλους αλλα και οι δυτικοί αναπτύσσουν όπλα οπως βελτιωμένο stinger με αισθητήρα προσέγγισης για το atas……
Εγω παρόλα αυτά προτιμώ το f-35 για ρόλους ΑΕ…
…….ε όλο αυτο είπα να το γράψω σε μισή σειρά 🙂
Μπάμπη..,, είπες να δώσεις λίγη φαντασία στο σχόλιό σου και συ το ξεφτίλισες!!
Αν εσύ λαμβάνεις υπόψη σου τα σχόλια “έγκριτων” ( 😀 ) αναγνωστών, κακό του κεφαλιού σου…
Όποιος υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του F-35 με ένα οπλισμένο UAV αυτής της κατηγορίας, απλά είναι αδαής… (για να μην πω τίποτε χειρότερο).
Άρα λοιπόν οι “έγκριτοι” αναγνώστες – σχολιαστές αυτού του ιστότοπου υποστηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς οτι τα τρις δολάρια που πέφτουν σε αυτό το αεροσκάφος είναι χαμένα λεφτά!!!
Να πάνε να το πούμε στα αμερικανάκια, πολύ θα χαρούν…
Θα νομίζει κανείς ότι είμαι αντιαμερικανος ενώ δεν ισχύει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο…
Πείτε μου όμως ρε παιδιά… Μας αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί οπλισμένα reaper? Θα πρεπει να καταλάβουν οι πολυτιμοι σύμμαχοι μας Αμερικανοί ότι δεν μπορεί πλέον ο ελληνικός λαός να ματώνει κυριολεκτικά για εξοπλισμούς που στερούνται δυνατοτήτων… Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ποιος μας εμποδισε να αναπτύξουμε εγχωρια τεχνολογια τοσες δεκαετιες;
Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την χρήση τέτοιων συστημάτων που δεν είναι άλλο από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ελέγχου μέσω δορυφόρων.
Αυτό το πρόβλημα το λύσαμε εν μέρει με την περίφημη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ καθώς μας παραχωρείται αυτή η δυνατότητα μέσω της χρήσης των άοπλων MQ9 που θα μετασταθμεύσουν στην Λάρισα.
Το θέμα τώρα είναι αν αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να επεκταθεί και στην χρήση οπλισμένων MQ9 με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει αποδεσμευτεί η πώλησή τους στην Ελλάδα.
Αν συμβούν όλα τα παραπάνω και με δεδομένης της σύγκλισης της χώρας μας προς τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, τότε μάλλον δεν υπάρχουν πιθανότητες να ασχοληθούμε με τα EuroMale.
Χμμμ, εγκαταστάσεις ελεγχου δορυφορων έχουμε (Hellas Sat) και απο οσο γνωριζω επισης ο στρατος μας πληρώνει στην Hellas Sat για να έχει δικο του κύκλωμα. Νομίζω (δεν ξέρω τεχνικα) οτι θα μπορούσε ενα οποιοδηποτε drone να ελεγχθει μέσω αυτου.
Η Hellas Sat είναι ιδιωτική εταιρεία Σαουδαραβικών συμφερόντων με θυγατρική στην Κύπρο η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα χρήσης της ελληνικής τροχιακή θέσης στις 39 μοίρες ανατολικά και παρέχει υπηρεσίες εκπέμποντας σε εμπορικές “μπάντες που προφανώς δεν καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις στρατιωτικών εφαρμογών. Πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε απλά για επικοινωνίες αλλά απομακρυσμένο έλεγχο UAV’s.
Οπως ειπα, δεν γνωριζουμε τεχνικες λεπτομεριες ουτε των δορυφορων ουτε των ιδιων των drone… οποτε δεν γνωριζουμε αν οντως υπάρχει αδυναμια κατευθυνσης ενος drone.
Στο EuroMALE πρεπει να γίνουμε εταιροι (σε αντιθεση με τα προγραμματα μαχητικων). Γιατι και εχουμε και καποια τεχνογνωσια σχετικη και το κόστος ειναι προσιτο. Το οτι μας χρησιμευει και εχει επιχειρησιακο ρολο ενα MALE στο οπλοστασιο μας… εξυπακουετε.
Ιδανικα το φαντάζομαι φορτωμενο με 1-2 SCALP ή ανάλογο, ως φορεα ρανταρ, comm relay, κλπ.
Είπαμε, να αποκτήσουμε κι εμείς UAV αλλά να μην κοστίζει όσο το F-16
Πιθανόν να πρέπει να μπει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ, το οποίο λειτουργεί κάπως αυτόνομα σε αυτόν, όπως και σε άλλους τομείς. Επιπλέον, όπως έχει προταθεί θα μπορούσε να ακολουθηθεί και ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης αεροχημάτων, οπλισμένων και μη με στόχο τη μείωση του κόστους και φυσικά την αυτονόμηση. Αν μου επιτρέπεται και μία υπέρβαση, θα μπορούσαμε να εξελίξουμε και ένα θαλάσσιο drone χαμηλού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει παρατήρηση και αργότερα γιατί όχι και ένοπλες επιθέσεις. Κάτι τέτοιο θα αύξανε κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης/ αποτροπής στα θαλάσσια σύνορά μας.
Τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες με τεχνολογία αιχμής, προσπαθούν ΜΑΖΙ να φτιάξουν εξοπλισμένο uav, κάτι που οι Τούρκοι κατάφεραν μόνοι τους !
Wonderfully……
Δεν το έχουν καταφέρει, τουλάχιστον ακόμα. Δεν έχουν κινητήρα.
Η διαφορά με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι πως εμείς προετοιμαζόμαστε (λέμε τώρα) για μία σύγκρουση με συγκεκριμένο αντίπαλο και παραμέτρους ενώ οι λοιποί Ευρω-σύμμαχοι εξετάζουν “δυνατότητες” προς ένταξη στο οπλοστάσιό τους.
Για να τα πούμε πιο συγκεκριμένα, ενώ εμείς χρειαζόμαστε ευέλικτες και χαμηλού κόστους λύσεις για άμεση κάλυψη πιεστικών αναγκών αυτοί κάνουν μεγαλεπίβολα σχέδια για πλατφόρμες επιτήρησης με πιθανό οπλισμό για γενική χρήση. Δηλαδή καμία σχέση.
Είμαστε πολύ πιο κοντά στην απαιτούμενη αναλογία κόστους/οφέλους των συστημάτων του Ισραήλ παρά της Ιταλίας ή της Γαλλίας.
H ευρωπαική αμυντική βιομηχανία παραδοσιακά παράγει είτε αποτυχήμενα όπλα είτε ακριβά. Συνήθως και τα δύο.
Αν ποτέ αγοράζουμε από Ευρώπη είναι γιατί οι αμερικάνοι δεν μας αποδεσμεύουν τα αντίστοιχα όπλα.