Σενάριο έκπληξη: 6 [email protected], 4 FREDA, 60 Rafale f4, 10 Rafale EG, 40 UCAV για την Ελλάδα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό!

158
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στο άρθρο του, «Η πρόκληση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Κάνοντας το αδύνατο δυνατό» ο Αίθων Ναρλής μελετά την εφαρμογή του δόγματος Άμυνα Θετικής Επικύρωσης στην εξοπλιστική πρόκληση του των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική του συνιστώσα. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι, φυσικά, πολύ ενδιαφέροντα από ακαδημαϊκή άποψη, δεν δύνανται να δώσουν απαντήσεις σε θέματα βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ασφάλειας στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την ταχεία και σημαντική ενίσχυση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από το γεγονός ότι το SCAF (μαχητικό έκτης γενιάς) δεν έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2040, δεν δίνει απαντήσεις στο άμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που εξακολουθούν να περιορίζονται από τα σχέδια ανάκαμψης που προβλέπει η ευρωπαϊκή δημοσιονομική χρηματοδότηση.

Για να υπάρξει λύση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί όχι μόνο η Άμυνα Θετικής Επικύρωσης, αλλά το μοντέλο που το δημιούργησε εξαρχής, η ΑΜΥΝΑ ΒΑΣΗΣ.

1) Τι χρειάζονται οι Έλληνες ένοπλες δυνάμεις;
Οι ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από την στρατιωτική ενίσχυση που θα λάβει χώρα στην Τουρκία με την άφιξη των συστημάτων F-35, S-400 και Patriot PAC-3, υποβρύχια Type 214, και μεσοπρόθεσμα, την ένταξη σε υπηρεσία των μαχητικών του προγράμματος TFX, ένα εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, η Γαλλία είναι σε θέση να προτείνει ένα πακέτο εξοπλισμού:

– Την φρεγάτα FTI [email protected], που έχει ήδη επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό

– Την φρεγάτα FREMM στην έκδοση Extended Air Capacity

– Το στάνταρ αεροσκάφος παραγωγής Rafale F4 αλλά και την έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου

– Και ένα αερόχημα μάχης UCAV βασισμένο στο nEUROn

Οι φρεγάτες FTI και FREMM μπορούν να λειτουργήσουν σε πολυστατική ανίχνευση για εντοπισμό και εμπλοκή αεροσκαφών χαμηλού ίχνους όπως το F-35 και μπορούν να εκτοξεύσουν πύραυλους πλεύσης τύπου MdCN (SCALP naval). Είναι επίσης αποτελεσματικά ανθυποβρυχιακά πλοία, πιθανώς τα καλύτερα σκάφη ASW στο ΝΑΤΟ, και έχουν σημαντικές δυνατότητες έρευνας και παρεμβολών.

Το Rafale στο πρότυπο F4 θα είναι κι αυτό σε θέση να συνεργαστεί με πολυστατική λειτουργία για να ανιχνεύσει αεροσκάφη χαμηλού ιχνους και επιπλέον είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό σύστημα παθητικής ανίχνευσης IRST. Θα μπορούσαν να φέρουν διάφορα όπλα, από τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor μεγάλης εμβέλειας μέχρι τον MICA 2 IR παθητικής καθοδήγησης ή ενεργού ραντάρ, διάφορα όπλα αέρος – εδάφους και τον πύραυλο πλεύσης SCALP. Μια έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου του Rafale θα ήταν σε θέση να κάνει παρεμβολές σε συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-400 και των Patriot, επιτρέποντας στα UCAV και τα F-16 να καταστρέψουν εγκαταστάσεις αεράμυνας.

Με μια δύναμη που αποτελείται από:

– 6 φρεγάτες FTI [email protected]

– 4 φρεγάτες FREMM CARE (αεράμυνας περιοχής)

– 3 μοίρες Rafale F4 (60 αεροσκάφη)

– 1 μοίρα Rafale Ηλεκτρονικού Πολέμου (10 αεροσκάφη)

– 2 μοίρες UCAV (40 αεροσκάφη)

Οι ελληνικές δυνάμεις θα ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να αποτρέψουν τυχόν τουρκική επιθετικότητα, ακόμη και αν αυτή περιοριστεί σε κάποιο νησί στο Αιγαίο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία δεν έχει τη συνήθεια να ασκεί βέτο σε πωλήσεις όπλων όταν δύο αντίπαλοι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτό συνέβη για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του σινο-ινδικού πολέμου, όταν η Γαλλία συνέχισε να παρέχει υποστήριξη στα συστήματά της που είχε πουλήσει στις ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις, και βεβαίως κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όταν η Γαλλία υποστήριξε πιστά την Ελλάδα (σ.σ. μαχητικά Mirage F1, ΤΠΚ Combatant κ.ά.).

Ο συνολικός φάκελος μιας τέτοιας προμήθειας θα είναι:

Πρόκειται για ποσό 18 δισ. Ευρώ, το οποίο, ακόμη και με χρηματοδότηση σε βάθος άνω των 20 ή 25 ετών, θα παρέμενε εκτός δυνατοτήτων των ελληνικών οικονομικών. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη μία άλλη λύση…

2- Η Άμυνα Βάσης
Το μοντέλο της Άμυνας Βάσης προτείνει να υπάρξει υποκατάστατο της παραδοσιακής χρηματοδότησης, με την δημιουργία μιας ημι-δημόσιας εταιρείας που θα έχει την ιδιοκτησία του εξοπλισμού και που θα ενοικιάζει τον εξοπλισμό αυτό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να βελτιστοποιήσει τους μακροοικονομικούς μηχανισμούς της Άμυνας με Θετική Αποτίμηση.

Στην περίπτωση αυτή, η κατασκευή και η παράδοση του εξοπλισμού θα διανεμηθεί σε περίοδο 12 ετών, δηλαδή 2 έτη για προετοιμασία, στη συνέχεια παράδοση 11 αεροσκαφών και 1 πλοίου κάθε χρόνο, τα οποία θα κατασκευαστούν κατά 60% στην Ελλάδα και 40% στη Γαλλία.

Για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και να μην θεωρηθεί ως δανειοδότηση, η ενοικίαση του αμυντικού εξοπλισμού πρέπει να μην αφορά περισσότερο από το 70% της αξίας του εξοπλισμού, να μην έχει μηδενική υπολειμματική αξία ή να μην είναι μηδενικός.

Επομένως, θα εξετάσουμε το ακόλουθο μοντέλο αποπληρωμής:

– 1ο ενοίκιο, πληρωτέο κατά την παράδοση, 10% της αξίας του εξοπλισμού

– 20 ετήσιες πληρωμές ενοικίου που θα καλύπτουν το 70% της αξίας του εξοπλισμού με επιτόκιο 3%

– Υπολειμματική αξία 20%

Επιπλέον, για να μην στηριχθεί σε ασφάλιση που θα διατάρασσε την ισορροπία του μοντέλου, ο πελάτης (το Ελληνικό Δημόσιο) θα αναλάμβανε την υποχρέωση να πληρώσει όλα τα ενοίκια είτε ο εξοπλισμός είναι σε λειτουργία ή όχι, ακόμη και αν θα έχει καταστραφεί, από την στιγμή που θα έχει αποδεχτεί την παράδοση.

Εφαρμόζοντας αυτές τις παραμέτρους, λαμβάνουμε τα ακόλουθα στοιχεία

Όπως βλέπουμε, η καμπύλη του κρατικού εισοδήματος που προκύπτει από την κοινωνική και φορολογική συμβολή των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από το 60% της αξίας που παράγεται στην Ελλάδα σταματά στο τέλος των 12 ετών, προκαλώντας σημαντική ανισορροπία μεταξύ κράτους και εσόδων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 ετών, το δημοσιονομικό υπόλοιπο του κράτους (Έσοδα – Δαπάνες) είναι θετικό. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση δεν θα ικανοποιήσει, μακροπρόθεσμα, τις βιομηχανικές φιλοδοξίες του κράτους, ούτε τις ανάγκες εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο δεύτερο γράφημα, η επενδυτική προσπάθεια διατηρείται και μετά τα πρώτα 12 χρόνια.

Φυσικά σε αυτό το μοντέλο, τα έσοδα του κράτους είναι γραμμικά και διαπιστώνεται ότι τα ετήσια ενοίκια φτάνουν σε ένα επίπεδο ισορροπίας που καθιστά δυνατή την προσαρμογή του δημοσιονομικού ισοζυγίου του κράτους σε ένα όριο ισορροπίας 500 εκατ. € / ανά έτος για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, διατηρώντας παράλληλα θετικό ισοζύγιο για τα πρώτα 12 χρόνια.

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες:

– Ένας πολύ μεγαλύτερος και πιο δυναμικός πληθυσμός υποστηρίζει την αντίστοιχη τουρκική επενδυτική ικανότητα από ό, τι στην Ελλάδα

– Εάν η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε φάση ανασυγκρότησης, η οικονομία της έχει τους πόρους για να επιταχύνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, και για το υπόλοιπο της μελέτης, θα εξετάσουμε ένα μοντέλο με κυκλική ανάπτυξη σε στάδια, ανταποκρινόμενο στις ελληνικές προσδοκίες και φιλοδοξίες.

Στο μοντέλο αυτό, οι δαπάνες αυξάνονται κάθε 10 χρόνια κατά 300 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα και αύξηση εσόδων. Όπως φαίνεται, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται, το δημοσιονομικό υπόλοιπο παραμένει σταθερό γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο φτάνει μετά από 25 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διασταύρωση των καμπυλών μεταξύ δημόσιων εσόδων και δαπανών πραγματοποιείται μετά από 15 χρόνια και όχι 12.

Φαίνεται ότι το τελευταίο μοντέλο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από την άποψη της αμυντικής βιομηχανίας, της απασχόλησης και της ικανότητας εξοπλισμού, για δημοσιονομικά υπόλοιπα συμβατά με τις ελληνικές ικανότητες.

Η ΑΜΥΝΑ ΒΑΣΗ΅ΕΛΛΑΔΑΣ:

– Ενοικίαση εξοπλισμού σε βάθος εικοσαετίας
– Δεν θεωρείται ως δημόσιο χρέος από τις Βρυξέλλες
– Θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για 15 χρόνια
– Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σταθεροποιείται γύρω στα 500 εκατ. € / έτος
– Ετήσιος προϋπολογισμός εξοπλισμού ύψους € 1,5 δισ., αυξάνεται € 300 εκατ. / έτος κάθε 10 χρόνια

3- Πώς να χρηματοδοτηθεί αυτό το μοντέλο;
Ακόμα κι όταν το μοντέλο θα έχει υιοθετηθεί, και πάλι δεν θα έχει ακόμη βρεθεί πηγή χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό, η ΑΜΥΝΑ ΒΑΣΗΣ προτείνει τη δημιουργία ενός σχεδίου αποταμίευσης με την ονομασία Σχέδιο Αποταμίευσης Άμυνας ή DSP.

Το DSP θα είναι διαθέσιμο στους Έλληνες κατοίκους και θα προτείνει απόδοση 3% ετησίως, ακόλουθο με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Θα επέτρεπε στους Έλληνες να καταθέτουν ελεγχόμενες αποταμιεύσεις, διαθέσιμες αλλά περιορισμένες όσον αφορά τις καταθέσεις, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί φαινόμενο κατάρρευσης ή κατάσχεσης ούτε να καταγραφούν καταθέσεις που υπερβαίνουν τα απαιτούμενα ποσά, πράγμα που θα έπληττε την οικονομική ισορροπία του μοντέλου.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την εξέλιξη της δημιουργούμενης χρηματοοικονομικής φούσκας, σε σύγκριση με το άθροισμα των εξόδων και τα ποσά των τόκων.

Φαίνεται ότι η «φούσκα» χρηματοδότησης έφθασε στο μέγιστο των καταθέσεων μετά από 23 χρόνια στα 16,3 δισ. ευρώ και στη συνέχεια εισήλθε σε φάση αποπληθωρισμού, ελευθερώνοντας πόρους στην ελληνική οικονομία.

Εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει την ετήσια ικανότητα αποταμίευσης της ελληνικής οικονομίας, είναι δυνατό να προσφερθούν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές δεν θα παραλείψουν να ενδιαφερθούν για μια επένδυση χωρίς ρίσκο με απόδοση 3%. Ωστόσο, το ιδανικό παραμένει αυτό να εξαρτάται όσο το δυνατόν περισσότερο από τις αποταμιεύσεις των ίδιων των Ελλήνων.

4 – Τι ακολουθεί μετά;
Το μοντέλο που παρουσιάζεται επιτρέπει – με την πάροδο του χρόνου – τη χρηματοδότηση και την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού για την Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει χρηματοδοτική ικανότητα ύψους 6 δισ. ευρώ κάθε 10 χρόνια και η Πολεμική Αεροπορία 10 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο, ενώ η Ερευνα & Ανάπτυξη θα πιστώνεται με 2 δισ. ευρώ.

Το μοντέλο αυτό είναι δυνατόν να επεκταθεί και σε άλλες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως χερσαίο εξοπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, συστήματα πληροφορικής κλπ. Επομένως, μόλις το κύριο μοντέλο τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις ανάγκες αυτές, ως εξής:

Η ετήσια χρηματοδότηση θα ποικίλλει τότε από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε 2 δισ. ευρώ μετά από 5 χρόνια, στη συνέχεια σε 2,5 δισ. ευρώ ετησίως μετά από 10 χρόνια. Αυτή είναι η εκτιμώμενη άνοδος των βέλτιστων χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση της κανονικής ανανέωσης όλου του εξοπλισμού. Πέρα από την πρώτη δεκαετία, η αύξηση του προϋπολογισμού θα επαναλάβει ρυθμό ανάπτυξης 250 εκατ. ευρώ κάθε 10 χρόνια.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα θα ανέλθει στη συνέχεια στις 60.000, εκ των οποίων 24.000 για την αμυντική βιομηχανία, ενώ το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού θα τείνει προς -1 δισ. ευρώ, αλλά σε μια ιδιαίτερα αργή καμπύλη. Έτσι, η καμπύλη δαπανών θα υπερβεί την καμπύλη εσόδων μόνο μετά από 18 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι 60.000 θέσεις εργασίας θα αντιπροσωπεύουν μείωση του ποσοστού ανεργίας σε ποσοστό άνω του 1%.

5. Συμπέρασμα
Το μοντέλο «MODEL DEFENSE» είναι σύνθετο και δεν συνοψίζεται στα λίγα στοιχεία που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, το οποίο είναι μόνο μια γρήγορη και ολοκληρωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων του που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Ελλάδας. Ωστόσο, φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει μια προσέγγιση που είναι πολύ προσαρμοσμένη στο πλαίσιο και τις ανάγκες της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εκσυγχρονισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενώ η δημοσιονομική της κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη.

Με την εφαρμογή της Άμυνας Βάσης, η χώρα όχι μόνο θα μπορούσε να αποτρέψει τυχόν τουρκικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά και να τοποθετηθεί ως σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα θα ήταν επιπλέον και κορυφαίος τεχνολογικός, οικονομικός και στρατιωτικός εταίρος για τη Γαλλία.

Αυτός ο τύπος συνεργασίας θα μπορούσε να προοιωνίσει την πραγματικότητα της Άμυνας της Ευρώπης, βασισμένη σε εφαρμοσμένα προβλήματα, με εφαρμόσιμες και επαρκείς λύσεις για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων των χωρών, ενισχύοντας παράλληλα τη βιομηχανική συνοχή και την αλληλεπίδραση των δυνάμεων αυτών. Αυτή η οικονομική προσέγγιση θα δημιουργούσε τελικά μια δυναμική υπέρ της απασχόλησης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας, θα ενίσχυε την εφαρμογή της πέρα από τις πολιτικές αυθαιρεσίες κι επεμβάσεις προκειμένου να γίνουν βήματα προς μια πραγματική στρατηγική αυτονομία και συλλογική άμυνα της Ευρώπης.

Απόδοση στα ελληνικά από το πρωτότυπο για την Π&Δ

Σχόλιο Π&Δ: Η παραπάνω ανάλυση κρίνεται ενδιαφέρουσα και αναδημοσιεύεται προς ενημέρωση των αναγνωστών μας και υποβολή στην κρίση τους. Ιδιαίτερα όμως επισημαίνεται ότι το μοντέλο που περιγράφεται είναι θεωρητικό και δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ και πουθενά. Επιπλέον, πολλά από τα στοιχεία είναι ιδεατά κι εξιδανικευμένα, όπως η βεβαιότητα ότι τα πάντα σε βάθος 20ετίας θα είναι προβλέψιμα και θα εξελιχθούν όπως σχεδιάστηκαν.

Σε άλλα δε στοιχεία γίνεται καθαρά χρήση του λεγόμενου «wishful thinking», δηλαδή βγαίνουν συμπεράσματα όχι με κριτήριο το τι ισχύει, αλλά το τι ο γράφων θα επιθυμούσε να ισχύει. Για παράδειγμα η πρόταση για δυο μοίρες με 40 UCAV είναι με μία φράση εκτός πραγματότητας, αφού τα UCAV αυτά δεν υπάρχουν ούτε καν ως σχέδιο. Θα πρέπει να σχεδιαστούν, αναπτυχθούν, ολοκληρωθούν, δοκιμαστούν και κηρυχθούν επιχειρησιακά, πράγμα που θα απαιτούσε ενδεχομένως πάρα πολλά χρόνια και με εντελώς άγνωστο κόστος.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το σενάριο χρηματοδότησης έχει πράγματι μία λογική και μία βάση θα μπορούσε δυνητικά να υλοποιηθεί, ωστόσο θα απαιτούσε απαρεγκλίτως κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό που δεν θα άλλαζε με την αλλαγή κυβέρνησης, υπουργού Άμυνας ή Α/ΓΕΕΘΑ. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι από την φύση του πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο και δεν γίνεται να μην ληφθεί υπ’ όψιν στην ανάλυση, όποια κι αν είναι αυτή.

Υ.Γ. Επιπρόσθετα στα παραπάνω και δυο μέρες μετά πια, αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα έχει πάρει απροσδόκητες διαστάσεις κι έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν (πρέπει να) μας προξενεί εντύπωση βέβαια, αφού όπως εξάλλου σημειώσαμε ήδη, πρόκειται για μία κατά τεκμήριο ενδιαφέρουσα ανάλυση που παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί τυχόν να έχει κάποιος, πετυχαίνει να ταράξει τα «λιμνάζοντα» νερά των ελληνικών αμυντικών προμηθειών.

Τόσο στην παρούσα ανάρτηση όπου ο αριθμός αναγνώσεων και τα σχόλια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όσο και στην σελίδα της Π&Δ στο Facebook αλλά και σε ομάδες (groups) στο Facebook με εθνικό-αμυντικό προσανατολισμό όπως η γνωστή R.O.E. όπου αναρτήθηκε πρώτη φορά χθες το πρωί, το ενδιαφέρον των αναγνωστών κι η απήχηση ήταν τεράστια.

Σαφώς το θέμα είναι σημαντικό έτσι ή αλλιώς ανεξάρτητα από την τεράστια απήχηση, και θα γίνει και αντικείμενο μελλοντικών αναρτήσεων αλλά και θα ληφθεί υπ’ όψιν σε τυχόν νέες προσεγγίσεις-αναλύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης των εξοπλιστικών μας δαπανών ως σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spirit
Guest
Spirit

Τσιγκουνιές βλέπω, μέρες που ειναι…

Dennis
Guest
Dionysis

Ήμαρτον! Εντάξει είπαμε να γράφουμε σενάρια αλλά όχι και έτσι. Καλύτερα κανα βιβλίο τύπου alternate history να μην πάει και η δουλειά χαμένη.

GUS
Guest
GUS

Αυτο δεν ειναι σεναριο εκπληξη.. ειναι επιστημονικη φαντασια.
και κυριως για το μακροπροθεσμο του προγραμματισμου του…
Εμενα δεν θα με ενοχλουσε να γινοντουσαν αυτες οι επιλογες αλλα τοσο σωστα μελετημενα.
Χωρια οτι αφου παντα θελαμε f15 το rafale ειναι το ευρωπαικο αντιστοιχο του

CHRISTOS
Guest
CHRISTOS

Ιδέα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και θέλω την γνώμη σας για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ενα σάιτ που να μπορεί ο κάθε ιδιώτης να έχει πρόσβαση σε μιας λίστα με στρατιωτικό εξοπλισμό αρχικά ατομικό που να χρειάζεται ο Ελληνικός στρατός και να μπορείς να κάνεις καταθέσεις σε έναν λογαριασμό και να αγοράζεις πχ ενα αλεξίσφαιρο γιλεκο και να παίρνεις απόδειξη παραγγελίας και το γιλέκο να γίνεται δωρεά στον στρατό ξηράς πχ . Θα ήθελα βασικά να υπάρχει ενα όπλο ελεύθερου σκοπευτή κλπ ώστε αφού οι πολιτικοί δεν θέλουν να δώσουν να μπορούμε εμείς… Read more »

CHRISTOS
Guest
CHRISTOS

http://www.inetres.com/gp/military/infantry/mg/50_ammo.html

Το σωστό λινκ παραπάνω

Panagiotis
Guest
Παναγιώτη Ελ Σισι

Δεν χρειάζεται site…
Κάνεις μια δωρεά υπέρ των Ε.Δ.
Ο μηχανισμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες όποιος ήθελε μπορούσε να προσφέρει.

Επίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί έτσι απλά κάτι τέτοιο, δεν είναι μπακάλικο ο αμυντικός εξοπλισμός να μπαίνει κανείς και να αγοράζει 1 αλεξίσφαιρο πχ σαν να είναι κουτί μαρμελάδας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Guest
ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου να μη θεωρηθεί πρόσθετος δανεισμός από τη Eurostat. Ακόμη και στο φανταστικό σενάριο που αυτό θα συνέβαινε, θα το προεξοφλούσαν οι αγορές, εκτοξεύοντας και πάλι τα επιτόκια δανεισμού. Εν ολίγοις, δε μπορεί να υπάρχει δωρεάν (αμυντικό) γεύμα, σαν και αυτό που επιθυμεί ο συγγραφέας να γευτεί η Ελλάδα.

observer
Guest
observer

Βλέπω τον όματον του Τράμπιου να υαλίζει….με το ανωτέρω άρθρον….

Digenis
Guest
Digenis

Μη λετε τετοια ρε , ο Αποστολάκης ειναι σε κρίσιμη ηλικία .

Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Guest
Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ

Μην τα γραφετε ετσι αποτομα αυτα και μας ερθει κανενα εγκεφαλικο πρωτοχρονιατικα…!!!

data
Guest
Panagiotis Karatasios

Πολύ καλό σενάριο και όνειρο υπερθερμης νυχτός! Για να συμβεί θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω!

Nikolaos
Guest
Nikolaos

YGBSM!
(αρκτικόλεξο υπό το έμβλημα του Σχολείου Καταστολής Αεράμυνας [F-105F Wild Weasel], 57th Fighter Weapons Wing, Nellis AFB, 1967. Αποδίδει, ως αρκτικόλεξο, φράση που αναφώνησε νεαρός εκπαιδευόμενος μετά τα πρώτα λεπτά στα θρανία, όταν ο εκπαιδευτής παρουσίασε αδρομερώς την αποστολή …)

DangerJetExhaust
Guest
Νίκος Βασιλάκης

You Gotta Be Shittin’ Me

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ή, όπως λέμε εμείς οι Θεσσαλονικείς, “Καλλλά, πλλλάκα με κάνεις!” (με θαυμαστικό και όχι ερωτηματικό στο τέλος).
Επί της ουσίας, υπό τις συνθήκες μπορεί να μη συνιστά ρεαλιστική πρόταση, αλλά είναι μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ενός γνώστη, ο οποίος “έπιασε χαρτί και μολύβι”, που φυσικά έχει την αξία της. Δυστυχώς, αυτά πρέπει να καταστρώνονται τον καιρό της ευημερίας, όχι η μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων ή οι αυξήσεις 6% το χρόνο, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

darede
Guest
darede

Αν είχαμε 1.5 με 2 δις αμυντικό προυπολογισμό για εξοπλισμούς κάθε χρόνο , δεν θα μας ήταν αναγκαίο το παραπάνω χρηματοδοτικό σενάριο.

Thras
Guest
Thras

Ακριβώς! Αυτή τη στιγμή χαλάμε περίπου το 2,4% του ΑΕΠ (το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 185 δις) για λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες και συντάξεις, εξοπλισμούς και ότι άλλο χρειάζεται το ΥΠΕΘΑ. Αυτά είναι περίπου 4,4 δις και για εξοπλισμούς κατευθύνονται μόλις 500 εκ ετησίως. Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται άνοδος των δαπανών για συντηρήσεις κατά περίπου 500 εκ ετησίως. Αντίστοιχα για μισθοδοσία και συντάξεις περίπου 1 δις ετησίως και για εξοπλισμούς επίσης 1 με 1,5 δις. Δηλαδή απαιτείται άνοδος δαπανών κατά περίπου 2,5 με 3 δις ετησίως ή 1,6% του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, να πάνε και πάλι οι αμυντικές δαπάνες στα… Read more »

ThanosD
Guest
Τ.Δ

Δεν ξερω για το ΑΕΠ αλλά τ α εσοδα ειναι στα 50 δις .(χειροπιαστά) Τα 6-7 δις στα 50 μας κνουν κοντά στο 15% των εσόδων της χώρας

GUS
Guest
GUS

θα συμφωνήσω με το φιλο Τ.Δ
Σε καμία περίπτωση αυξήσεις ιδίως στη μισθοδοσία!
Να μειωθεί προσωπικό βάσεις κ μέσα κ στους 3 κλάδους και να ξεκινήσουν να δουλεύουν σε ποσοστό 70% τουλάχιστον γιατί δεν αρκεί ελάχιστοι να τραβάνε το κάρο μόνοι τους δυστυχώς

Thras
Guest
Thras

Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πόρων με μείωση προσωπικού και αχρείαστων υποδομών, οπότε να ανέβουν οι μισθοί όσων μείνουν με το ίδιο δημοσιονομικό κόστος. Ήθελα να επικεντρωθώ στην ανάγκη ανόδου του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται για εξοπλισμούς. Πρακτικά είναι γελοίο να περιλαμβάνουμε το κόστος μισθοδοσίας και συντάξεων στις αμυντικές δαπάνες. Ειδικά όταν συνταξιοδοτούνται, είναι απλά συνταξιούχοι… Τα έσοδα του κρα΄τους είναι λίγο πάνω από 50 δις ετησίως. Από αυτά το 20% πάει για συντάξεις και άλλο τόσο γαι μισθοδοσία του δημοσίου. Τα άλλα μεγάλα κομμάτια, είναι δόσεις δανείων και χρεολύσια σύν το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Αν… Read more »

athan
Guest
athan

nobody talks about value of money! i.e the purchasing power of Euro 1000 today vs Euro 1000 after 20 years. having spent 20 years in finance i see these models and cant help myself thinking, what a brilliant investment bank is behind and what a dangerous solution for Greece! There is a reason why most BUY the armaments instead of renting (leasing) them. There is a better solution after all. 18 billion over 20 years is 900m per year. If the state was to introduce a special tax package and clearly explain WHY it does so it might make the… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

The writer takes fsor grunted that Greece has achieved the status of Capital markets’ participant, which is not the case, yet.
His considerations, eventhough they create additonal annual defecit of -€500Μ, which is manageable in case grwoth projections are met, have to be accompanied by cash-flow creation throughout the lease period, which again cannot be achieved.
He tried to apply a plain-vanilla ship-finance model with ballon payment, but then again Greek state isn’t shipowner to take advantage of international economic circles.

Nestoras
Guest
Νέστορας

Από σεβασμό στη μελέτη του ανθρώπου διάβασα την ανάλυση, χωρίς όμως να επιμείνω στην πλήρη αποκρυπτογράφησή της. Μιλάει για 25 χρόνια χρηματοδότηση στην αρχή και μετά αναφερόμενος σε “Άμυνα βάσης” κάνει την υπόθεση του κεντρικού σχεδιασμού (που θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους Γάλλους) για τα επόμενα 50 χρόνια! Αυτά που αναφέρει θα είναι δυνατό να αποκτηθούν αν κατάλαβα καλά εντός δεκαετίας και να πληρωθούν με συνδυασμό ενοικίασης και αγοράς των οπλικών συστημάτων. Πολύ μεγάλο το ρίσκο και πολύ εκτεταμένες οι αρχικές υποθέσεις για να “βγούν” οι ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του. Επίσης τεράστιο το ρίσκο ολοκληρωτικής εξάρτησης από… Read more »

John Papageorgiou
Guest
John Papageorgiou

οκ, ωραίο πλάνο, αλλα παίζει να έχουμε και άλλα καλύτερα με 18 δις. Σημερα όμως, ποιος πολιτικός έχει τα κακαλα να βρει το 1δις (0.6% ΑΕΠ) επιπλέον του ήδη 3.5% ΑΕΠ πλεονάσματος για 20 χρόνια; Δύσκολο; μπαα… απλά κόβεις τις προκλητικές επιχορήγησεις στα 2 ταμεία συνταξιούχων ρετιρε : ΟΤΕ και ΔΕΗ ( €630 και €580 εκ αντίστοιχα). Οι 200.000 συνταξιούχοι ΟΤΕ+ΔΕΗ , με μεσο όρο ηλικίας σύνταξιοδότησης τα 58.5 έτη (ΕΛΕΟΣ) πιστευω οτι θα μπορούν να την βγάζουν και με συντάξεις των 1000-1200€ αντί για τα 1700-2500 τα σημερινά. έχει κανείς τα κάκαλα για την πατρίδα ; μάλλον ΟΧΙ, ε… Read more »

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

Κάνεις το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι (καθότι σχεδόν όλοι είναι άσχετοι με την οικονομία), μπερδεύεις τα χρήματα που ανακυκλώνονται στην εσωτερική αγορά με τα χρήματα που βγαίνουν εκτός της εσωτερικής αγοράς. Αν υπάρχει εκροή συναλλάγματος μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά με συνέπεια οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να βρουν χρήματα να πληρώσουν τα δάνεια τους και τους φόρους τους το οποίο με την σειρά του έχει ως συνέπεια αυτά να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τεχνητά μέσω προστίμων προσαυξήσεως και αύξηση επιτοκίων και από αυτό το φαύλο κύκλο καταστρέφετε η οποία παραγωγική βάση της χώρας. Από την άλλη οι συντάξεις και οι… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Κανένα λάθος δεν κάνει. Οι δαπάνες του κράτους για την άμυνα είναι ανελαστικές, και φυσικά αφού τα μέσα της παράγονται από χώρες του κόσμου μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού δεν υπάρχει περίπτωση να κατευθυνθούν στην “εσωτερική αγορά”. Χαρτζηλίκια που θα ξοδευτούν στην “εσωτερική αγορά”, στη χειρότερη (και συνηθέστερη) περίπτωση σε τσιγάρα χωρίς ταινίες, νταμιτζάνες “γνήσιου ανόθευτου” τσίπουρου από το χωριό και σουβλάκια από κρέας γάτας, στην καλύτερη δε σε “μαύρα” ιδιαίτερα μαθήματα και εξίσου μαύρες υπηρεσίες μαστόρων χωρίς βιβλία και στοιχεία, δεν θα συνεισφέρουν τίποτε στην “παραγωγική βάση της χώρας”. Τουναντίον, θα συντελέσουν αποφασιστικά στο να περιέλθει αυτή η… Read more »

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

Αν σου φάνηκε προκλητικό το καθόλα τεκμηριωμένο “άσχετοι” θα σου πω και κάτι ακόμη πιο προκλητικό αλλά εξίσου αντικειμενικό.

Είναι προτιμότερο να μείνουμε μόνο με την Πελοπόννησο παρά να χρεοκοπήσουμε ανεξέλεγκτα.

Γι’ αυτό αν δεν ξέρετε καλά πως λειτουργεί η οικονομία μην μιλάτε για την οικονομία. Πείτε πόσο ωραία είναι τα Rafale (που είναι) και μέχρι εκεί.

Αίας
Guest
Αίας

Το διάβασα, το ξανά διάβασα, πρέπει να ρωτήσω , αυτό το καλύτερα να μείνουμε μόνο με την Πελοπόννησο παρά να πτωχεύσουμε, το είδα πραγματικά ή κάνουν πουλάκια τα μάτια μου;
Ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται τέτοια.

ivychris
Guest
ivychris

Δεν σε έχω παρακολουθήσεισ άλλη φορά να σχολιάζεις, πιθανώς να μου διαφεύγει, αλλά πάντα κυνηγάω τους διάττοντες αστέρες περί των “οικονομικών” που μετά και την χρεωκοπία έχουν πληθύνει σε υπερθετικό βαθμό.
Αυτό πάντως να το κοιτάξεις, γιατί είναι ακόμη νωρίς και είναι κρίμα να πάει άλλη μια χρονιά χαμένη…

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

Δεν είναι αστείο, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σημαίνει καταβαράθρωση της αξιοπιστίας και αχρήστευση του νομίσματος για μισό+ αιώνα. Αυτό σε συνδυασμό με την δική μας “παραγωγική δυνατότητα” και την απουσία ενεργειακών πηγών (μόνο λιγνίτη έχουμε) σημαίνει επιστροφή στο μεσαίωνα. Όχι φάρμακα, όχι καύσιμα, όχι ηλεκτρονικά , όχι μηχανολογικά κτλ Εδώ η Βενεζουέλα που έχει “άπειρα” ενεργειακά αποθέματα και βλέπεται τι τραβάει… Εκροή συναλλάγματος στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας για να δικαιολογηθεί πρέπει να επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Δεν έχει νόημα να αποφύγουμε την απειλή από την “σφαίρα” τώρα και μετά από λίγο να είμαστε ημιθανής ακίνητος στόχος από την “λοίμωξη” που προκλήθηκε προκειμένου… Read more »

Greg
Guest
greg

Eγώ πάλι λέω, άν είναι νά χρεωκοπήσουμε, άς πάει κι η Πελοπόννησος. Πφφφ σιγά τώρα. Τίποτα, έτσι, χωρίς έδαφος. Ανεδαφικοί πού λένε. Θά πάμε στή στρατόσφαιρα. Καί ανεξέλεγκτα κιόλας; Απαπαπαπά.
Πρός “αντικειμενικό ειδήμονα τής οικονομίας”: Κάποιοι μάλλον μετά τό 1ο σου σχόλιο σέ ματιάξανε. Δέν εξηγείται αλλιώς τό 2ο.
Πρός Π&Δ: Μήπως πρέπει νά τό σκεφτείται (σοβαρά όμως έ;) νά κάνουμε κάποιο είδος αλκοτέστ πρίν πούμε ο καθένας τή σοφία του; Δέν μπορεί, κάτι θά υπάρχει.

MAN
Guest
MAN

Αγαπητέ ΥΠΟΙΚ, Σίγουρα η αύξηση των εισαγωγών μειώνει το ΑΕΠ, ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες αφορούν κατά κύριο λόγο εισαγωγές. Αναντίρρητα όμως οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι απαραίτητες για να υπάρχει χώρα, ΑΕΠ και αποπληρωμές χρέους. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία. Οι εξοπλιστικές δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά το 2022 πάνω από 0.5% του ΑΕΠ από περίπου 0.25% τώρα με αύξηση των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό και μείωση των υπόλοιπων αμυντικών δαπανών (πχ κλείσιμο στρατοπέδων) χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην οικονομία. Εντωμεταξύ, και εφόσον με το καλό βγούνε στις αγορές, ας πούμε τέλος 2019 – αρχές 2020, μπορούμε να διαθέσουμε €1-3δις one… Read more »

Nestoras
Guest
Νέστορας

Να μείνουμε μόνο με την Πελοπόνησσο? Τι λες ρε άνθρωπε χρονιάρες μέρες? Άλλοι πέθαναν για την ελευθερία και εμείς θα σκλαβώσουμε τους πάντες για να μη χρεωκοπήσουμε?
Εντάξει πες κάτι να δώσεις έμφαση σε αυτό που θέλεις να πεις αλλά άσε την ακεραιότητα της χώρας στην άκρη!

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

MAN μην κοιτάς τα νούμερα κοίτα τις ποιότητες. Ο τουρισμός που φέρνει συνάλλαγμα μπορεί πολύ εύκολα να πέσει(όπως έγινε φέτος εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας). Ο δευτερογενής τομέας είναι ατροφικός και δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει. Το ότι μεταφέρονται χρήματα (των φόρων) στον δημόσιο τομέα από τον ιδιωτικό μετά από πίεση απλά αλλοιώνει και προκαλεί τοξικές αντιδράσεις στην ουσία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Απλά μεταφέρθηκαν χρήματα από έναν τομέα της εθνικής οικονομίας σε έναν άλλο επειδή ο δεύτερος ένιωθε (βάσιμα) ανασφάλεια. Όσο δεν υπάρχει υγιείς, βιώσιμη και σταθερή μείωση του εμπορικού ελλείμματος η χρεωκοπία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη (100+%) όλα… Read more »

Genesis
Guest
Genesis

+1

chikichiki
Guest
chikichiki

Και τι σχέση έχει το που πάνε τα χρήματα των συντάξεων με τη νομιμότητα των συντάξεων αυτών και την ορθότερη αξιοποίηση των χρημάτων που πάνε σε αυτές, που είναι και τα θέματα που θίγονται; Σε αυτή την περίπτωση ζητώ κι εγώ να προσληφθώ αμέσως με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ, με τη δέσμευση να τα ξοδεύω στην εσωτερική αγορά… Σ’αυτό με τα δικινητήρια έχετε ένα δίκιο, τρέχω να ενημερώσω τους Φαντομάδες! What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence, από την άλλη όμως έχετε παρατάξει πλούτο από evidence σχετικά με το ποιος είναι ο άσχετος και ποιος… Read more »

John Papageorgiou
Guest
John Papageorgiou

ΦΟΒΕΡΗ ΙΔΕΑ ΡΕ ΥΠΟΙΚ Ακου πως θα το κάνουμε…. παιρνουμε τα 18δις απ το μαξιλαρι του 3ου μνημονιου, και δίνουνμε συντάξεις των 10.000€ και μισθούς των 20.000€ για 2-3 μήνες (φθάνουν) και με την κατανάλωση : 1/ θα εχουμε τρελη ανάπτυξη (20 και 30% τον χρονο) 2/ απο το 1ο , το ΑΕΠ μας απογειώνεται , τα έσοδα και οι φόροι στο θεο, χρήμα βρεχει παντου. 3/ απο το 2ο με τα τρελά έσοδα αγοράζουμε τα 10 Arleigh Burke με 1500 tomahawk 4/ ισοπεδώνουμε την τουρκία, κλειδώνουμε το Αιγαίο, παίρνουμε την Κύπρο, αδειάζουμε τη θράκη, Ξεκινάμε για Πόλη. Ετσι, λύνουμε… Read more »

John Papageorgiou
Guest
John Papageorgiou

βασικα, δεν μπερδευω τίποτα, και δεν μιλάς και όμορφα για το επίπεδο σου, που δεν μοιάζεις να έχεις ιδέα απο οικονομικά σαν τους κυβερνώντες (που μοιράσανε το ίδιο σανο προ 4ετίας που μόλις ειπες). Αυτά που λες για το μεσα-εξω χρήμα ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ======================================================================= Σε μια χώρα χωρίς παραγωγή (ελλειματική σε προιόντα και υπηρεσίες) , απλά αυτοκτονείς δίνοντας (επιπλέον) χρήμα σε μη παραγωγικά επαγγέλματα. (ή να το πουμε αλλιως, απλά κάνεις σκλάβους του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ χρεους τις επόμενες γενιές). Γιατί πολύ απλά το εμπορικό σου ελλειμα γίνεται κατα μεγάλο ποσοστό εξωτερικό χρέος πάντα. Αν ήταν… Read more »

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

Εξενήσταμε και δεν μιλάω “όμορφα” γιατί θέλεις να “βομβαρδίσεις” την χώρα. Βλέπεις μόνο το υπαρκτό πρόβλημα του εξ Ανατολών κινδύνου και λες πάρτε λεφτά από τα εισοδήματα που είναι πάνω από το μέσο όρο και βγάλτε τα έξω να πάρουμε δικινητήρια μαχητικά. Και για να το κάνεις και πιο όμορφο λες εδώ οι άλλοι έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα και αυτοί δεν μπορούν να δώσουν μερικά ευρώ; Βλέπεις πόσο επικίνδυνο και δημαγωγικό μείγμα φτιάχνεις; Το 99% του κόσμου δεν ξέρει ούτε καν πως δημιουργείται το χρήμα, όμως το 99% του κόσμου ζηλεύει αυτούς που έχουν ανώτερο εισόδημα. Δεν… Read more »

Δημήτρης Σ.
Guest
Δημήτρης Σ.

@ ΥΠΟΙΚ φυντάνι μου μην εκνευρίζεσαι τόσο πολύ επειδή είπε στο αρχικό ποστ να μειώσουν τις συνταξούλες και το πήρες επί προσωπικού. Θα φορολογήσουμε μόνο τους “εφοπλιστές” και το “κεφάλαιο”, δε χρειαζόμαστε την παραγωγή, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τους, απλά θα τα μοιράσουμε ΌΛΑ σε ΌΛΟΥΣ και τότε θα βρεθούν χρήματα για “Ραφαέλ” για να τα κινούμε με ζεστό εισαγόμενο πετρέλαιο που θα αγοράζουμε με το εθνικό μας νόμισμα, μιας και εμείς δεν έχουμε δικό μας. Έχουμε όμως την Ελλάδα μας, που θα ανατρέψει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εν μια νυκτί, με ένα μοιραίο λάκτισμα άψογου οικονομικού… Read more »

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

Λέω για τους εφοπλιστές επειδή δεν φορολογούνται καθόλου (παρόλο που ο νόμος λέει όποιος έχει Ελληνική ιθαγένεια φορολογείται για την παγκόσμια οικονομική του δραστηριότητα), έχουν τα χρήματα τους εκτός του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχουν μηδενικό RnD (στην ουσία είναι σαν μεγάλα ΚΤΕΛ ).

Όσον αφορά το εγχώριο κεφάλαιο είμαι υπέρ της μείωσης μισθών ή/και συντάξεων προκειμένου να μειωθεί η φορολογία επιχειρήσεων ιδίως εκείνων του δευτερογενούς τομέα που μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα φέρνοντας συνάλλαγμα και με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα βγάλουν τα χρήματα εκτός του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Υγ: Το άρθρο ισορροπημένο είναι, δεν είναι χτεσινοί.

Δημήτρης Σ.
Guest
Δημήτρης Σ.

Καλά, το άρθρο είναι άθλιο, τόσο ως τίτλος/clickbait όσο και από το γεγονός που καυτηριάζει ο κος. Ζηκίδης παρακάτω σχετικά με το ποιο άρθρο τελικά σχολιάζεται από την Πτήση και αν αυτό καθίσταται σαφές μέσα στο κείμενο. Έχουμε απαιτήσεις από την Πτήση, πρώτον λόγω ιστορικότητας και δεύτερον γιατί πρόκειται για επαγγελματίες δημοσιογράφους. Το κλείνω εδώ το ζήτημα αυτό. Η ανάλυση των εφοπλιστών και του πως λειτουργούν που κάνεις είναι παιδική. Το tonnage taxing είναι παγκόσμια πρακτική, όπως και η απαλλαγή των εταιρειών αυτών από άλλους φόρους πέραν αυτού. Τον κάθε ιδιώτη, είτε διαχειρίζεται μεγάλα κεφάλαια είτε όχι, τον κρατάς στη… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Δεν θα έχουμε το δικινητήριο για καθημερινή χρήση ….. μόνο για ΣουΚου …. καμιά Αράχωβα κι έτσι. Για καθημερινή χρήση θα έχουμε μονοκινητήριο – χιλιάρι – υβριδικό. Για τα πετρέλαια και τα … αέρια γίνονται όλα ή μήοως όχι? Κατά τα άλλα μας κακοφαίνονται οι συμπολίτες μας από την Βόρεια Ελλάδα που κάνουν κακεντρεχή σχόλια για το κράτος της Αθήνας και το … “κάτω από το Αυλάκι” ….. Όσο για το άρθρο λέω χαμένος χρόνος. Αν η Ελλάδα είχε τα κάκαλα γενικώς να σχεδιάζει την άμυνα της σε βάθος 20ετίας με σταθερές ροές 9 κατοστάρικα το χρόνο για νέους εξοπλισμούς… Read more »

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Μα ηδη εχουν κοψει πολλες συνταξεις αλλα δε βλεπω με τοσες πολλες περικοπες που εγιναν να εγινε κατι αντιστοιχο στην αμυνα το αντιθετο θα ελεγα!

neverwill
Guest
neverwill

@John Papageorgiou …Δέν υπάρχει σύνταξη 1700-2500 ευρώ στά κάποτε ευγενή ταμεία , οι δέ 55αρηδες εξωθήθηκαν στήν ουσία σε συνταξιοδότηση . Εχω φάει τήν ζωή μου να τρώω στη μάπα ΔΥ τού Ελληνικού Δημοσίου καί νά μού δυσκολεύουν αναίτια τήν επαγγελματική μου καθημερινότητα , αλλά τό ότι γιά τα πάντα φταίνε οι ΔΥ καί η εξαφάνιση τους θά λύσει όλα τα προβλήματα είναι όχι μόνον παραμύθι αλλά δείχνει απόλυτη άγνοια τής πραγματικότητας . Αναρωτιέμαι άν εσύ φίλε καί συναγωνιούντα ( δέν το λέω ειρωνικά ) καί καθένας από εμάς , εργαζόμενοι στόν ιδιωτικό τομέα έχουμε συνεισφέρει οικονομικά όσα μάς αναλογούσαν… Read more »

Δημήτρης Σ.
Guest
Δημήτρης Σ.

neverwill Καλό αυτό το ανέκδοτο με τους καημένους 55άρηδες που εξωθήθηκαν. Μήπως τους έβαλαν και κανένα πιστόλι στον κρόταφο; Παίρνουν και 1500 και 1700 και όσο θες, μετά λόγου γνώσεως στο λέω. Και δεν είναι λίγοι. Όπως δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κλείσει τη θεσάρα, παίρνουν 1000-1100 ακατέβατα και είναι κάθε μέρα στις καφετέριες. Βεβαίως και οι ιδιωτικοί φοροδιέφευγαν και φοροδιαφεύγουν και βεβαίως πρέπει να παταχθούν. Βεβαίως και δεν λέμε οι ΔΥ να πεθάνουν στην ψάθα. Αλλά να ξεπλένουμε τη βρώμα του ελληνικού δημοσίου πάει πολύ. Βλέπεις, ο 55άρης ΔΥ απλά βγήκε πρόωρα στη σύνταξη με το ΕΦΑΠΑΞ του… Read more »

neverwill
Guest
neverwill

Χρόνια πολλά . Εγραφα καί κάτι πάτησα καί όλα χάθηκαν , οπότε ξαναρχίζω αλλά ξενέρωσα… Ολοι μέσα σε αυτό πού μάς ενώνει , κάπως μπερδευόμαστε , κάπως κατηγορούμε εύκολα ο ένας τον άλλον , κάπως χάνουμε την ουσία . Μιά καί ανέφερες σάν αντίβαρο τής ” υποστήριξης ” μου πρός τούς ΔΥ , τόν Ελ.Επ. 55 ετών πού δουλεύει από τα 25 , νά διευκρινήσω πρός υπεράσπιση μου ( δέν τήν χρειάζομαι αφού νιώθω ότι απευθύνομαι σέ φίλους ) ότι είμαι Ελ.Επ. 58 καί δουλεύω από τα 18 μου . Αυτό δέν σημαίνει τίποτα , αλλά ΄η επίρριψη ευθυνών κατά… Read more »

Δημήτρης Σ.
Guest
Δημήτρης Σ.

Χρόνια πολλά και σε σένα. Δεν επιρρίπτω ευθύνες μόνο στους ΔΥ. Το ανέφερα και στα σχόλια. Απλά δε δέχομαι επ ουδενί τη νουθεσία σου (την καλώς εννοούμενη), ότι δεν πρέπει να αναφέρω αυτά τα οποία κάνουν, επειδή έχουν και άλλοι ευθύνη. Σαφώς και θα το αναφέρω. Αυτό το ελληνικό ότι πρέπει να τα έχουμε καλά με όλους εμένα με ξεπερνά. Δε ζητάω βία, δε ζητάω να πεινάσουν, δε ζητάω οριζόντιες απολύσεις. Ζητάω δικαιοσύνη. Και εν προκειμένω η κουβέντα γίνεται για τους ΔΥ. Το τι κάνουν οι Ελ.Επ. είναι μια άλλη εξίσου πονεμένη ιστορία. Αλλά δε μιλάω γι αυτούς και για… Read more »

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Απολύτως σωστός ο κος Παπαγεωργόπουλος και ο Κος Δημήτρης Σ. !!! Ακουσα με τα αυτία μου τον αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό να “σκίζει” τα ρούχα του θιγμένος για την λάσπη που έριχναν στο κλάδο του οι δόλιοι κατήγοροι και έλεγε “φτάνει πια η λάσπη …Μας κατηγορούν ότι οι μέσες ανά εργαζόμενο της ΔΕΗ μηνιαίες αποδοχές είναι 2.500 ευρώ . Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό είναι ένα αισχρο ψέμα . Οι μέσες μηνιαίες αποδοχες είναι 2.065 ευρώ…” Τόσο θράσσος λοπόν έχουν αυτά τα λιπώματα. ¨Οταν ο μισθός νεοεισαγόμενου στην αγορά εργασίας νέου που μπορεί να έχει πτυχία ,… Read more »

πανος2
Guest
πανος2

Μηπως θα ηταν καλη ιδεα να αυξηθει το μεγεθος της γραμματοσειρας?
Με το ζορι διαβαζω πανω απο 10 σχολια χωρις πονοκεφαλο

antonis.
Guest
antonis.

ctrl + scroll down με το ποντικι smile

Ένας τύπος
Guest
Ένας τύπος

Άσε καλύτερα έχουμε και μετακλητους να μπουκωσουμε, για πρωταπριλιά θα ηταν πολυ καλό παντως..

a.o.
Guest
α.ο.

Αφού έχει και διαγράμματα και μάλιστα με τόσο ωραία χρώματα, πως να μην πειστεί κανείς?
Πιο πολύ με έπεισε η τσαχπινιά του μωβ.
Τώρα βέβαια το που θα κατασκευαστεί το 60% του αμυντικού εξοπλισμού είναι ένα θέμα που μάλλον δεν μας αφορά. Όλο και κανέναν τορναδόρο της προκοπής θα βρούμε στη Μαγούλα.

Greg
Guest
greg

Κι εκεί πού ήμουν έτοιμος νά υμνήσω τούς νύν, νά καταραστώ τούς πρώην, νά καθιερώσω καθημερινή προσευχή (μέ μπόλικο λιβάνι) υπέρ υγείας καί μακροημέρευσης τού τρισένδοξου Πάνου, τού Μέγιστου τών Τιτάνων καί Τιτάνα τών Μεγίστων, κοινώς τού Μεγιστάνα τών εξοπλισμών, νά αυτομαστιγωθώ καί νά μετανοήσω γονατιστός γιά τή μέχρι τώρα κλάψα μου, πού τόσο στενοχωρεί κάποιους αγνούς άδολους καί καλοπροαίρετους συνσχολιαστές. Εκεί πάνω μού τό χαλάσατε. Ακαρδοι. Δόγμα Άμυνα Θετικής Επικύρωσης, Άμυνα Βάσης, Μηχανισμοί της Άμυνας με Θετική Αποτίμηση, λέει. Αααα, τά πράγματα είναι σοβαρά!! Υγ 1. Πάντως κάποτε μέ τή παιδική μου φαντασία έφτιαχνα καλύτερα εξοπλιστικά μπαϊράμια!!! Τό δικό… Read more »

Thras
Guest
Thras

Εκπληκτικό σχόλιο!!!

PS: Σε καταλαβαίνω απόλυτα για τις παιδικές παρανοϊκές επιθυμίες wink

Greg
Guest
greg

Μεταξύ μας τώρα, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δέν μέ εγκατέλειψαν. Μάλιστα προσπαθώ νά τίς βελτιώσω καί νά τίς ρεαλιστικοποιήσω, αλλά αυτές τίποτα. Ελεγα μάλιστα νά πάω νά κοιταχθώ …αρμοδίως, μέχρι πού σήμερα είδα ότι πρέπει νά πάμε ομαδικά.

Thras
Guest
Thras

ΧΑΧΑΧΑΧΑ! και λίγα λες!

Νείλος
Guest
Νείλος

Από την Πρωτοχρονιά μέχρι την Πρωταπριλιά τι μας χωρίζει; Τίποτα μωρέ, ένας κουραμπιές δρόμος είναι.
Έχετε βαλθεί να μας διασκεδάσετε μέχρι δακρύων άγιες μέρες που είναι, αν μη τι άλλο δεν θα πλήξουμε το 2019.
Να εμπλέξουμε στο γενικότερο σχεδιασμό και τη διαστημική υπηρεσία που προήστατε ο Κος Παππάς. Διαστημόπλοια τύπου StarWars δεν είδα στο καλό σενάριο…

Makis
Guest
Makis

βάλε και 7 πιτογυρα με μουσταρδομαγιονεζα απ’ολα χωρις κρεμμυδι

George
Guest
George

Είναι ένα ερώτημα το γιατί οι Ελληνες την επόμενη δεκαετία θα εξακολουθούν να δίνουν 0,5 δις/έτος για εξοπλισμούς από 90 δις δημόσιες δαπάνες/έτος και 180 δις ΑΕΠ. Το τι έγινε μεταξύ 2006-2018 είναι extreme περίπτωση ανευθυνότητας και είχε αντίστοιχο της μόνο επί Αρσένη ως ΥΠΑΜ. Το λογικό θα ήταν να υποθέσουμε ότι έστω και μετά το πρώτο αίμα οι Ελληνες θα θυμηθούν ότι ο πρώτος λόγος ύπαρξης κρατών από την εποχή του Χαλκού και δώθε είναι η Αμυνα. Με 1,5 δις για εξοπλισμούς/έτος και 88,5 δις για υπόλοιπες δαπάνες αντί για το σημερινό 0,5 και 89,5 δις είναι απόλυτα εφικτή… Read more »

Thras
Guest
Thras

+1

ivychris
Guest
ivychris

Άλλος εδώ!!! George παιδί μου? Ποιος είναι ο δάσκαλος που σου λέει τέτοιες μπαρούφες???
Ερώτηση κρίσεως,,,:
“Αν είχε η Ελλάδα €90Δισ ετήσιες Δημόσιες δαπάνες, με €50Δισ πσροϋπολογισμό, πόσο υπολογίζετε να ήταν το Δημοσιονομικό έλλειμμα?”
Α. €40Δισ
Β. 50% του ΑΕΠ
Γ. 180% του προϋπολογισμού
Δ. σωστά όλα τα ανωτέρω

ΥΓ1: Επιπλέον ερώτημα: Θα μπορούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή να έξυπηρετεί η Ελληνική Οικονομία €90Δισ δημόσιες δαπάνες?

ΥΓ2: Ελπίζω το αβαταρ “@ΥΠΟΙΚ” να είναι απλό τρολάρισμα και να μην έχεις καμμια υπαλληλική σχέση

neverwill
Guest
neverwill

“ΥΓ2: Ελπίζω το αβαταρ «@ΥΠΟΙΚ» να είναι απλό τρολάρισμα και να μην έχεις καμμια υπαλληλική σχέση” Καλή χρονιά κατά πρώτον .Κατά δεύτερον σέ θεωρώ από τούς top σχολιαστές , καί επειδή από τούς top έχω απαιτήσεις , η παραπάνω φράση σου είτε σε αδικεί , είτε έχω κάνει ( αλλο ένα ) λάθος . Αντιλαμβάνομαι ότι you dont give a damn about opinions , καί καλά κάνεις , όμως έστω ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει υπαλληλική σχέση με τό ΥΠΟΙΚ . Δηλαδή τί σημαίνει αυτό ? θά τόν κάνεις ντά ? Αν όλοι “ξεβρακωθούμε” εδώ γιά τό τί είμαστε , μπορεί… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Ντα? τι είναι αυτά που λες? Έχω φίλους από 25ετίας ανώτατα στελέχη του ΟΔΔΗΧ, οι οποίοι αν διάβαζαν τα περί διαχωρισμού του ταμείου εσωτερικής & εξωτερικής αγοράς θα τους σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο. Δεν υπάρχουν αυτά που γράφει ο άνθρωπος. Δεν παίρνει αποφάσεις ένας ΥΠΟΙΚ για το αν μια χώρα θα αγοράσει 40, 140 ή 240 Rafale, ούτε φυσικά αν του ζητηθεί θα κοιτάξει πόσο να κόψει τις συντάξεις ή τα επιδόματα ανεργίας για να χρηματοδοτήσει την αγορά. Αυτά είναι εφευρήματα συγκεκριμένης προπαγανδιστικής διεθνιστικής ιδεοληψίας. Νομίζω ότι το κατέστησα σαφές πλήρως για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Τα 40 Rafale ή… Read more »

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής
Guest

Μία επισήμανση: Στο κόνσεπτ του άρθρου ο φορέας που θα έχει την ιδιοκτησία τωνα/φών και των πλοίων θα πρέπει να είναι κρατικός.

ΥΠΟΙΚ
Guest
ΥΠΟΙΚ

Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό αν και νομίζω ότι είναι προφανές.
Προφανώς δεν έχω υπαλληλική σχέση (που τέτοια τύχη), απλά επειδή το αναγνωστικό κοινό της Πτήσης ρέπει περισσότερο προς το ΥΠΑΜ προσπαθώ να δώσω και την διάσταση του ΥΠΟΙΚ προκείμενου να υπάρχει πλουραλισμός.

George
Guest
George

https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm
Προφανώς οι συνολικές δημόσιες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι δαπάνες του τακτικού προυπολογισμού! Μήπως μπερδεύτηκες?
Οπως και να έχει 53,5% εδώ στα στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά έχει πέσει ως ποσοστό από το 2015.
Σε κάθε περίπτωση είναι ~50% και σε ένα ΑΕΠ 180 δις δίνουν ~90δις/έτος

ivychris
Guest
ivychris

Συνηθίζω να μην μπερδέυομαι… Μήλα με μήλα & πορτοκάλια με πορτοκάλια. Οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν πρωτοβάθμιο λογαριασμό του τακτικού προϋπολογισμού, της Κεντρικής Κυβέρνησης. Χρησιμοποιείς ένα δείκτη της Γενικής Κυβέρνησης, αυτό των δαπανών που δεν περιγράφει απολύτως τίποτε, αν δεν τον συσχετίσεις με τον αντίστοιχο δείκτη των εσόδων. Τι θέλεις να πεις παίρνοντας υπ΄όψιν μόνο τις δαπάνες, είναι ένα ερώτημα… Η Ελλάδα από την αρχή των μνημονίων, άρχισε δημοσιονομική προσαρμογή εξορθολογισμού και των 2 παραμέτρων, αριθμητή & παρονομαστή. Παρουσίασε σταδιακή & συνεχόμενη βελτίωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει το 2017, βάσει στοιχείων Eurostat, 077% πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς να αναφέρομαι στο πρωτογενές… Read more »

George
Guest
George

Α. Όπως αναφέρει ο πίνακας που παραθέτεις το κράτος μας ξοδεύει ~90 δις. Και πολύ λίγα για εξοπλισμούς. Αλλά τόσα μας στοιχίζει. Τα μισά έσοδα των Ελλήνων Τα έσοδα προφανώς πια είναι ίσα με τα έξοδα! Το πως παρουσιάζονται τώρα τα έξοδα του κράτους είναι σύμβαση. Θέμα ορισμού. Προφανώς ακολουθούμε τους διεθνείς. Δεν θα βρεις όμως κάποια ουσιαστική διαφορά στις δαπάνες του Ασφαλιστικού φορέα, στις δαπάνες του ΥΠΑΠΚ για επιχορηγήσεις σε αυτόν ή στις δαπάνες του ΥΠΑΜ για συντάξεις. Με διαφορετικούς προϋπολογισμούς, με διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε έναν αλλά τελικά είναι όλες δαπάνες για συντάξεις! Β. Το πλεόνασμα μετριέται με… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Μήπως θα έπρεπε στην αρχή του “κειμένου” να αναγράφεται με κεφαλαίους χαρακτήρες
ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ;;;
Αναρωτιέμαι τώρα γιατί άρθρο αυτό δεν είναι, προώθηση επί πληρωμή μπορεί να το πει κάποιος!

Greg
Guest
greg

Θά μπορούσε, αλλά εδώ μάλλον ισχύει τό γνωστό μέ τίς Πόντιες εκδιδόμενες (…) άνευ χρήματος!
Τώρα πού τό καλοσκέφτομαι, μπορεί νά είναι καί κανά ψυχολογικό τέστ γιά αξιολόγηση τών σχολιαστών. Προσοχή στίς απαντήσεις σας ρεμάλια. Χάχάχά!

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Το θεμελιώδες λάθος του άρθρου βρίσκεται στη παραδοχή οτι η Γαλλία ψάχνει τρόπο να μεταφέρει την αμυντική πνευματική ιδιοκτησία της σε 60 000 έλληνες μηχανικούς /εργάτες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρηματοδοτηση!!.

Captain
Guest
Captain

Υπολογίζουμε τα προσδοκώμενα έσοδα από υδρογονάνθρακες τα επόμενα 30-40-50 χρόνια; Δηλαδή αν υποθέσουμε τα πιο ασφαλή σενάρια για εύρεση κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, από 16-18 στόχους να βρούμε μόνο σε 2-3 με τις πιθανότητες μεγεθών που δίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές, συν ό,τι έχουμε σίγουρο στο Ιόνιο, τότε μήπως τα νούμερα βγαίνουν και περισσεύουν; Συν το ότι θα έχουμε έξτρα μεγάλες ανεξερεύνητες περιοχές. Θα μου πεις “τι μας λες τώρα, να βρούμε κάτι και μετά βλέπουμε”. Δεν λειτουργεί όμως έτσι η οικονομία, ούτε και η διεθνής πολιτική. Αν ήμασταν επιχείρηση που έκανε μια επένδυση θα ακολουθούσε το σκεπτικό μου. Αν ήταν… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Τις LAFAYETTE ξέχασε να προσθέσει !!!

Aραγε πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο για να σκέφτονται τέτοιες μπούρδες ?

Stefanos.K
Guest
Stefanos.K

+1!!!

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Και για να δούμε και κάποια απτά δεδομένα για τις συνθήκες πλαισίου της αμυντικής προσπάθειας της χώρας:
https://www.naftemporiki.gr/story/1430657/poia-anaptuksi-kai-gia-poia-ergasia
https://www.naftemporiki.gr/story/1430661/dikastikos-aktibismos-kai-proapaitoumena-neas-genias
https://www.liberal.gr/arthro/234673/apopsi/stili-alatos/elliniki-protia-se-14-epiteugmata.html
Προσθέτω στα παραπάνω τους ρυθμούς της επένδυσης Ελληνικού, την εγκατάλειψη της επένδυσης Κηφισού από τη Black Rock μετά από ανάλωση απίστευτων πόρων κλπ συμπτώματα απόλυτης κατάπτωσης, και ελπίζω να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα. Παρά ταύτα, υπάρχει ανάγκη άμεσης διάθεσης πόρων της τάξεως του 1 δις για αποκατάσταση διαθεσιμότητας συστημάτων και προμήθεια τορπιλών, με ολιγόμηνο ορίζοντα παραδόσεων (έστω με μεταχειρισμένο υλικό ως ενδιάμεση λύση), διότι μετά μπορεί να είναι πολύ αργά.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3335925/kali-xronia-kai-eutuxismeno-to-2018

Παρέλειψα μεταξύ των ανωτέρω και αυτή τη λίαν νηφάλια καταγραφή της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής πργματικότητας με την έλευση του έτους 2019 …

neverwill
Guest
neverwill

Χρόνια πολλά καί καλή χρονιά . Η νηφαλιότητα τού συγκεκριμένου είναι συζητήσιμη. Μετά από χρόνια ευοίωνων, αλλά αποτυχημένων, προβλέψεων γιά το χρηματιστήριο , ανέκρουσε πρύμναν καί κάνει μόνο δυσοίωνες προβλέψεις με την ελπίδα τής επαλήθευσης ……

MisCo
Guest
MisCo

Αγαπημενος Στουπας… Πλεον δεν ειναι καν διασκεδαστικος, απλά λυπηρος. Πληρωμενες καταχωρησεις υπογραφει ο ανθρωπας… κανα ευρουλακι να βγαινει. Δυσκολοι καιροι.

Gunner
Guest
Gunner

To τελευταίο σχόλιο σας τα λέει όλα. Πρέπει να έχουμε κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό που δεν θα άλλαζε με την αλλαγή κυβέρνησης, Υπουργού Άμυνας ή Α/ΓΕΕΘΑ.

chikichiki
Guest
chikichiki

Με κάθε σεβασμό και χωρίς διάθεση κακίας, θα είμαι σύντομος: όχι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Yπάρχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να έρθουν εξωγήινοι για τουρισμό στην Ελλάδα από το να δούμε όλα αυτά τα όπλα στις Ε.Δ μας.

observer
Guest
observer

Έρχονται ήδη από το Μπουρούντι και το Κυργιστάν τουρίστες. Σε βλέπω να πέφτεις μέσα 100% με τους Άλιεν.

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Κ φανταζομαι οι αμερικανοι θα ηταν ιδιαιτερως χαρουμενοι να ψωνισουμε τα παντα σε ναυτικο κ αεροπορια απο την γαλλια χωρις να παρουν μεριδιο της πιτας… Χμμμ…

observer
Guest
observer

Με 9 δις παίρνουμε αντίστοιχα Ρωσσικά υπερόπλα!!! Φορολογούμε το τζόγο και να ο εξοπλισμός των Ε.Δ.. Α,ναι!! ξεκινάμε να φυτεύουμε λάχανα και άλλα ζαρζαβατικά παντού για την πληρωμή των όπλων, η εναλλακτική πρόταση.
Η πικρή αλήθεια…πιστέυω ότι μέχρι την άνοιξη θα μας την έχει κάτσει ο Σουλτάνος,οπότε η συζήτηση αναβάλλεται για μετά την κατάληψη του Εξαμιλίου!

Γιώργος9876
Guest
Γιώργος9876

Είπαμε να ξεφύγουμε, αλλά όχι και έτσι. Αν μιλάμε για το μέλλον….επειδή αγαπάμε όλλοι τις ζωές μας και το ανθρώπινο δυναμικό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε σ’αυτό το μικρό τόπο που λέγετε Ελλάδα (και πάμε να γίνουμε και 6 εκατομύρια) γιατί ρε παιδιά να μην ρίξουμε τώρα τις βάσεις, να πάμε για ΔΙΚΑ μας UAVs, σε θάλασσα, αέρα και στεριά; Είναι μακροπρόθεσμα και πιο οικονομική λύση, δεν κινδυνεύουν ψυχές, δε θα παρακαλαμε τον έναν και τον άλλον και να περιμένουμε και να μην έρχοντε.

Digenis
Guest
Digenis

Και με αυτο το άρθρο φτάσαμε στην ουσια του προβλήματος των ΕΔ .Η χαμηλή χρηματοδοτηση απο το κρατος για αναβάθμιση δυνατοτητων και συντήρηση .Όποτε ζωρίζονταν αυτα τα 10 χρονια της κρισης στα ευρογκρουπ εκοβαν και μια 100αρα απο την αμυνα .Οχι μονο απο την αμυνα ,αλλά η αμυνα ηταν συνέχεια το ευκολο τους θυμα και εξακολουθει να ειναι . Ο προυπολογισμος για νεες αγορες- αναβάθμισης δυνατοτήτων μέσων και συντήρηση οπλικων συστηματω πρεπει να ανέβει 1δις τουλάχιστον για τα επομενα 15 χρονια. Και αυτο πρεπει να γινει με την επομενη αυξηση του ΑΕΠ περαν του σχεδιαζομενου που σιγουρα θα υπαρξει .Δηλαδη… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αρχικά για όσους δεν το κατάλαβαν: 1) το άρθρο ΔΕΝ έχει γραφτεί από τον Αίθων Αρλή αλλά από έναν Γάλλο που στην αρχή του άρθρου του παραπέμπει στον Έλληνα. 2) Το άρθρο του Έλληνα καταπιάνεται κυρίως με άλλα θέματα, αλλά χρησιμοποιεί μια έννοια που την παίρνει ο ανωτέρω συγγραφέας για να την χρησιμοποιήσει στο άρθρο του. Στο δια ταύτα, ο τίτλος μου φάνηκε πρωταπριλιάτικος αλλά δεν ήταν… Το μόνο που με έκανε να χαμογελάσω θετικά ήταν η αναγραφόμενη τιμή στις FTI με την οποία συμφωνώ απολύτως (άντε να έβαζα καμιά εκατοστή παραπάνω το κομμάτι), και η προσπάθεια να πείσει ότι… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Guest

Το άρθρο του Αίθωνα Ναρλή βασίζεται σε προηγούμενες αναρτήσεις του Γάλλου Fabrice Wolf. Θεωρώ ότι αμφότεροι είναι αρκούντως σοβαροί και ότι ό,τι γράφουν χρήζει προσεκτικής εξέτασης. Θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στο παρεμφερές σχόλιό μου, το οποίο συνεγράφη παραλλήλως και ανεξαρτήτως, λίγο μετά από το δικό σας σχόλιο.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Δεν αμφιβάλλω ότι και οι δύο μπορεί να είναι σοβαροί, απλά α) επέστησα την διαφορά για να μην υπάρχει μπέρδεμα και αποδοθεί το άρθρο σε λάθος άτομο, και β) το ανωτέρω άρθρο εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όχι απαραίτητα αρνητικούς για την Ελλάδα, απλά επειδή ο τίτλος το παρουσίασε σαν σενάριο, ωστόσο σε έχει ούτε μια στο δισεκατομύριο πιθανότητα. Εξυπηρετεί καλά γιατί προσπαθεί να αφυπνίσει όχι την Ελλάδα να επενδύσει σε Γαλλικά όπλα, αλλά να αφυπνίσει την Γαλλία ότι αξίζει να επενδύσει πουλώντας Γαλλικά όπλα στην Ελλάδα σε καλή τιμή (που ως τότε δεν το έκανε) και με χρηματοδότηση (που ως τώρα… Read more »

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Αν και πολλά τα εύστοχα χιουμοριστικά σχόλια, θα ήθελα να συγχαρώ τους John Papageorgiou και Nikolaos για την ουσία των δικών τους. Μαγικές, γρήγορες και εύκολες λύσεις για το Αμυντικό πρόβλημα της Χώρας δεν υπάρχουν.Βραχυπρόθεσμα, επιμερισμός των επιπλέον απαιτούμενων βαρών κατά το Σύνταγμα και εξορθολογισμός των Δημοσίων Δαπανών, μεσο-μακροπρόθεσμα κτίζεις ΑΕΠ μέσω ξένων επενδύσεων.Για το πολιτικό προσωπικό της Χώρας έχω να πω πως είναι πραγματικά τραγικό το ότι οι ίδιοι άνθρωποι που επικαλούνται κατά το δοκούν την αυξημένη πιθανότητα θερμού επεισοδίου, να μην διαθέτουν το παραμικρό κλάσμα του διαβόητου υπερπλεονάσματος στην Άμυνα. Σε ότι αφορά στην επιδοματική πολιτική να υπενθυμίσω… Read more »

observer
Guest
observer

As δεχθούμε ότι οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν ώς έχουν. Να θυμηθούμε ότι έχουμε στείλει για φορολόγηση στις γείτονες φιλικές και μη χώρες χιλιάδες επιχειρήσεις. Να θυμηθούμε ότι εκατομμύρια φιλικοί και μη μετανάστες εργάζονται και εξάγουν συνάλλαγμα στις χώρες τους. Να θυμηθούμε ότι έχουμε στείλει στην εσπερία 400.000 ανθρώπους με γνώσεις. Οι τυχόν επενδύσεις από ξένους επενδυτές είναι στο επίπεδο αυτοχειρίας σε μια χώρα που η διΑΚΥΒ’ΕΡΝΗΣΗ πυροβολεί διαρκώς κάθε ορθολογιστική οικονομική προσέγγιση. Όλα αυτά έστειλαν το ΑΕΠ στα τάρταρα, εκεί που θα καταλήξουμε όλοι μας μαζί με την οικονομία, στην επόμενη διεθνή κρίση.

Gilan
Guest
Gilan

Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το σενάριο, θεωρώ ότι ΝΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αν δεν υπήρχαν βαρίδια στο δημόσιο (παχυλή μισθοδοσία, οργάνωση αγροτικής παραγωγής, μεταποίηση & προώθηση προϊόντων).

Εξάλλου και εγώ κάνω τέτοια όνειρα! smile

Captain
Guest
Captain

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν μερικές άχρηστες προσλήψεις ακόμη: Όχι στην άμυνα, όχι στα νοσοκομεία, όχι στις “πρώτες γραμμές” του οποιουδήποτε κοινωνικού μετώπου, αλλά προσλήψεις στα βαθιά μετόπισθεν των πάσης φύσεως βυσμάτων. Ποιος νοιάζεται για την άμυνα της χώρας. Ποιας άμυνας, ποιας χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί-οι πολιτικοί μας- δεν φταίνε οι ίδιοι, από πίσω υπάρχουν μάζες από πρόβατα και μοσχαράκια που ψηφίζουν σαν λοβοτομημένοι και το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπει το παιδί τους σε μια θεσούλα στο δημόσιο όταν ο ιδιωτικός τομέας είναι γεμάτος καλοπληρωμένες δουλειές που απαιτούν όμως πραγματικό έργο. Δεν έχω λόγια να εκφράσω την… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Guest

Αγαπητή Πτήση, για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου θα πρέπει στην αρχή του κειμένου να σημειωθεί ότι αποτελεί άρθρο του Fabrice Wolf, γνωστού Γάλλου αμυντικού αναλυτή, ο οποίος σχολιάζει μία πρόσφατη ανάρτηση του Αίθωνος Ναρλή (https://www.linkedin.com/pulse/hellenic-armed-forces-modernization-challenge-making-possible-narlis/), Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με μεγάλη τεχνική και ακαδημαϊκή εμπειρία, υψηλά ιστάμενου στην ΕΑΒ. Διαβάζοντας το κείμενο και μέχρι να δω την πηγή, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είναι σχόλιό σας επί του κειμένου του κ. Ναρλή… Προφανώς, ο Fabrice Wolf προτείνει γαλλικές λύσεις, προάγοντας τη βιομηχανία της χώρας του, πράγμα απολύτως κατανοητό και θεμιτό. Πέραν της συζήτησης σχετικά με τις υπόψη “γαλλικές λύσεις”, των απαιτούμενων… Read more »

Digenis
Guest
Digenis

Αυτο το R&D στο τελος γιατι το εβαλαν? Ειναι σαν το κουβερ 1,7δις ? , για να μην το πω οπως το λεει ο λαος ….

Κγ
Guest
Κγ

Θα σχολιάσω μόνο το εξής: αυτο το σενάριο μας μετατρέπει απο Συμμάχους σε Εταίρους της Γαλλίας. Και για αυτο ειναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

comment image εντάξει παιδιά μην τους βλέπετε τους γαλλους σαν θεούς μπορεί να είναι και χειρότερει από τους Αμερικανούς δείτε την φώτο στο λινκcomment image

sotbak
Guest
sotbak

εντελώς θεωρητικό και μάλλον έτσι θα μείνει καθόσον παραγνωρίζει τις πραγματικές γεωπολιτικές “εξαρτήσεις” της χώρας.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, η οποία ως τώρα δεν είχε αναδειχθεί επαρκώς!
Η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης των πηγών εξοπλισμού (όταν τα οικονομικά το επιτρέπουν) είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η ολική στροφή σε προμηθευτή αξιόπιστο μεν, μη δυνάμενο ωστόσο να παράσχει (αν το θέλει) εγγυήσεις ασφαλείας, είναι αμφίβολης σοφίας.
Παρ’ όλα αυτά, στοιχειώδης φρόνηση επιβάλλει τη διατήρηση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία εξασφαλίζει έναν βαθμό εθνικής κυριαρχίας στις προμήθειες (με το αζημίωτο), για πολλούς λόγους, τους οποίους μπορεί να ανεύρει κάποιος ιδίως στισ εμβριθείς συμβολές του κ. Κ. Ζηκίδη.

sotbak
Guest
sotbak

ΣΥΜΦΩΝΏ ΑΠΌΛΥΤΑ

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Γεωπολιτικές εξαρτήσεις της φάπας! Είδαμε μεγάλο χαΐρι έχοντας νταβάδες τους Αμερικανούς και λέμε να το συνεχίσουμε επ’αόριστον! Δεν μας κάνουν κάποια χάρη με το να μας σαμποτάρουν κατά το δοκούν, ούτε μας προστατεύουν από κάτι(καθώς, αν μας είχαν αφήσει να κάνουμε ότι θέλαμε, τη Τουρκία, θα την είχαμε ‘τελειώσει’ πολύ παλαιότερα). Επίσης, υπάρχει πλήρης διάσταση συμφερόντων, αφού, από την Αμερική, υπάρχει υποστήριξη κρατών κατσαπλιάδων(Αλβανία/Σκόπια), τα οποία μας δημιουργούν επιπλέον σοβαρά προβλήματα. Μια χαρά συνεχίζουμε να είμαστε τα ‘τσιράκια’ τους(βλέπε και Σούδα), ακόμη και χωρίς να κρεμόμαστε στα εξοπλιστικά από αυτούς. Από τη στιγμή, που οι Αμερικανοί, έχουν αναγάγει σε ύψιστη… Read more »

zap
Guest
zap

Συναναγνωστες, είναι εντελως εκτος πραγματικοτητος να θεωρήσουμε ότι ισως μπορέσουμε να εκμαιεύσουμε υποστηριξη στρατιωτικη -με τη μορφη εγγυήσεων και συμφωνιων από ευρωπαιους εταίρους ότι επιτελους τα ελληνικα σύνορα και η ελληνικη υφαλοκριπιδα είναι και ευρωπαικα και δεν σηκωνει η Ευρωπαικη ενωση αμφισβητήσεις;

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

Πολύ καλό σχέδιο!!! Πώς και μας είχε διαφύγει αυτή η επιλογή;;;;
Από εμένα ΟΧΙ…
Υ.Γ. Τί μας επιφυλάσσει η ΠΤΗΣΗ για το μέλλον;;; Αναδημοσίευση άρθρων του pravdanet;;;;Και αυτά κόσμια είναι (εντάξει όχι όλα) ,αλλά και τεκμηρίωση διαθέτουν ξέρετε…

Flight and Space
Admin
Famed Member

Διαβάσατε τι γράψαμε; Ή απλά θέλατε να μας την «πείτε»

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

Το συγκεκριμένο σχέδιο μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορώ να το εκλάβω,καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι ποτέ δεν βασιστήκαμε μόνο σε μια χώρα για την προμήθεια των οπλικών μας συστημάτων και ότι επίσης μέσω των αγορών αυτών αγοράζουμε (ή νομίζουμε ότι αγοράζουμε) επιρροή/”προστασία” όπως π.χ. κάνει το Κατάρ τα τελευταία χρόνια.
Δεν νομίζω ότι αξίζει να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις γύρω από τέτοιου είδους σενάρια , εκτώς βέβαια και αν εσείς θέλετε στο μέλλον να εμβαθύνετε σε αυτά και να μοιάσετε με άλλα έντυπα που δεν αξίζει καν να τα αναφέρω…

lexandreas
Guest
lexandreas

Χαχα ωραία μας μπήκε το 19!

Εεεε....?
Guest
Εεεε....?

Μα με τόσα δις φτιάχνουμε δικά μας… Δεν ξέρουμε να κόβουμε και να στράβονουμε αλουμίνιο? Δεν ξέρουμε να φτιάχνουμε “κουτάκια” με πλακέτες μέσα…!? Σίγουρα όλοι αυτοί οι Έλληνες’ που τα φτιάχνουν για Γάλλακια, Αμερικανικά, Γέρμανακια και άλλα …ακια’ ξέρουν και ξέρουν και πολλοί που είναι εδώ… Τους πρώτους φέρε τους πίσω, τους δεύτερους εμπίστευσου τους. Οι χώρες για να είναι χώρες… δεν θέλουν κότες που το παίζουν κόκορες… Θέλουν “κουκουβάγιες…!”

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Πτήση αυτό το άρθρο πρέπει να μπει κάπου σε μια περίοπτη θέση για το 19, μονό για τα σχόλια των φίλων, που ειχαν απο ακραία παραδείγματα, χιούμορ, λίγο Fight, ξανά χιούμορ, ιδέες, αντιδράσεις, μέχρι αναλύσεις απο Φιλο Nikolaos ( ο παίχτης δεν πιάνετε) μαζί με Κ.Zikidis και άλλους διαβασμένους φίλους ivychris, Βαγγελας. Επίσης θέλω να πω στον συνονόματο Δημήτρης Σ. Να μην είναι επικριτικός με την Πτήση για τέτοια άρθρα που φέρνουν συζητήσεις, ας πούμε και καμιά βλακεία παραπάνω δεν κάνει κακό και λίγος χαβαλές. Ευχαριστώ.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Επανέρχεται στη συζήτηση, όπως πάντοτε όταν τίθεται θέμα χρηματοδότησης μειζόνων δαπανών, το θέμα της φορολόγησης της ναυτιλίας. Επειδή πρόκειται για ζήτημα στο οποίο η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα έχει δώσει τα ρέστα της, ας πούμε μερικές αλήθειες που ίσως είναι άγνωστες: Κατ’ αρχάς είναι ίσως ενδεδειγμένο να κατατεθεί ένα καίριο νομικό δεδομένο που παραλείπεται: Τόσο τα οικεία κεφάλαια του Ν. 27/1975, όσο και η προ της 21.4.1967 θεσπισθείσα, αυξημένης τυπικής ισχύος, νομοθεσία περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, διατηρούν την αυξημένη τυπική ισχύ τους κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Συντάγματος. Δεν επιτρέπεται δηλαδή στον κοινό νομοθέτη (ήτοι… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

“…που χρηματοδότησαν γερμανικές τράπεζες έναντι σύστασης υποθήκης επί των ναυπηγουμένων. Με την οικονομική κρίση και την πτώση των ναύλων, έπαυσαν να εξυπηρετούν τα δάνεια.” Η Γερμανική HSH Nordbank, η πλέον εξειδικευμένη τράπεζα στις ναυτιλιακές χορηγήσεις, που αν και είχε πληγεί η ίδια κατάφερε να σταθεροποιηθεί, πρόεβλεψε πρόσφατα ότι από τις 250 Γερμανικές shipmanagement εταιρείες θα παραμείνουν 20-30… Ήδη ο Γερμανικός εμπορικός στόλος έχει μειωθεί κατά 1/3 Το λάθος των Γερμανών ήταν ότι δεν διαφοροποίησαν επαρκώς τις χορηγήσεις στους διαφορετικούς ναυτιλιακούς κλάδους και επικέντρωσαν με μεγάλη έκθεση στα container-shipping loans, τομέας που επλήγη περισσότερο με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και ακόμη δεν… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ακριβώς! Το ότι όλοι αυτοί οι “θεσμικοί” επενδυτές θεώρησαν σκόπιμο να μπουν στη – διαχρονικά – κινούμενη άμμο του shipping finance είναι ίσως μία ακόμη θλιβερή όψη (πέραν της φούσκας των ακινήτων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που όμως εν μέρει απηχεί και πραγματική αύξησης της ζήτησης …) της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων, που έχει πραγματικά τσακίσει ιδίως ασφαλιστές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο συμβολαίων ζωής για την περίπτωση επιβίωσης με συμβατικώς υπεσχημένο ασφάλισμα (όχι unit-linked δηλαδή) … και αυτοί μεν δεσμεύονται από τη Solvency II, αλλιώς θα είχαμε δει δράματα (που κανείς δεν παίρνει όρκο ότι δεν θα δούμε …), αλλά όλοι οι… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΜΠΡΑΒΟ

Thras
Guest
Thras

NikolaosNikolaos
Μπράβο! Ας μπούν επιτέλους κάποια πράγματα στη θέση τους.

SweetDreams
Guest
Αντώνης

Μου έφυγε ο καφές από την μύτη πάντως όταν διάβασα τον τιτλο.. Χάχα στο Ελλαδισταν των δημοσίων υπαλλήλων και του μεγάλου κράτους γράφονται σενάρια το πως θα χρηματοδοθουν οι ένοπλες δυνάμεις.
Όπως και είχατε πει και εσείς στην Πτήση, το ερώτημα δεν είναι τι ένοπλες δυνάμεις μπορούμε να έχουμε άλλα τι ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να έχουμε. Πρέπει να είναι ακατόρθωτο να βρεθούν 500εκ-1δις τον χρόνο(περί 10δις σε βάθος 10αετιας)για εξοπλισμούς και ΜΟΝΟ να υποθέσω…
Δεν ρωτήσατε την κοινή γνώμη των Ελλήνων όμως που έχουνε την αίσθηση της γεωπολιτικής και την αναγκαιότητα ισχυρών ενόπλων δυνάμεων(εδώ γελάμε).

TurkishO
Guest
TurkishO

You Greek people are do not realize something. Greece with a population around 11 million, have a already very powerful and too big army for her population and gdp. Only Israel has a bigger army than Greece if we look at country size and population. Israel advantage is her own defene industry and has very big USA support. Greece Air and Naval millitary power really big for her size. Greek crazy media giving non stop Turkish news and I see why? Selling more weapons to Greeks. More weapons will make diffrance? Will it make you feel more safer? Many of… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Si vis bellum para pacem, eh?

(no, I didn’t mix up my latin. Think about it)

chikichiki
Guest
chikichiki

“More weapons will make diffrance? Will it make you feel more safer?”

Well, yes…

“In Turkey, nobody give a s…. about your islands on Aegean. Nobody wants ur islands.”

With the minor exception of the Turkish military, whose structure is incidentally highly opimized for amphibious landings and offensive action. And the Turkish government, which has been the prime culprit for the tensions in the Aegean sea for the past few decades and enjoys using the aforementioned military to make their points, again by coincidence related to the islands. But like I said, minor exceptions…

MAN
Guest
MAN

Stop flying then above Greek soil

Thras
Guest
Thras

Let us managing our army and worry about yours.

I guess 3000 MBT, 250 aircraft, amphibious capabilities and 18 naval units are to hunt down Kurds…

If we were located in the center of EU, we would have their size of armies.
Unfortunately, you came in the region, took our lands and we are in war for the last millennium. We know you would prefer us unarmed so as to take all our lands, but that’s not likely to happen. You’ll have to fight for it…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Καλημερα σε ολους. Ο κος Α.Νάρλης ειχε παρουσιασει στο τευχος της Στρατηγικης του Μαρτιου 1996 την (υποθετικη) ελληνικη προσπαθεια αναπτυξης πυραυλου cruise. Μια χαρα άρθρο, μια χαρα παρουσιαση, ακομη εχω κρατημενο το τευχος. Που χωλαινει το παρον αρθρο? Στο οτι βαζει μπροστα την οικονομικη πτυχη αντι της -αν μου επιτρεπεται ο ορος- επιτελικα βιομηχανικης. Οπως περιπου βαζουν οι εξ ανατολων φιλοι και γειτονες. Δειτε το ATAK. Δεν ειναι το καλυτερο αλλα δεν τους νοιαζει διοτι το φτιαχνουν μεσα. Η οποια εξοικονομηση χρηματος απο τη στιγμή που δεν συνοδευεται απο εγχωρια παραγωγη εξελίσεται σε σπαταλη χρηματος. Ειδικα σε οτι αφορα αντικείμενα… Read more »

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής
Guest

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, Σε συνέχεια της ανάρτησής σας οφείλω να σας επισημάνω τα παρακάτω: Ένας που πρωτοδιαβάζει την ανάρτηση με μια πρώτη ματιά εκλαμβάνει αρχικά (λανθασμένα) ότι το άρθρο είναι γραμμένο από τον κο. Νικόδημο Παυλίδη και ότι αυτά που αναλύει αποτελούν περιεχόμενο δικού μου άρθρου. Βέβαια βάζει παρακάτω σύνδεσμο για το πρωτότυπο κείμενο στο linkedin αλλά αυτό είναι γι’ αυτούς που ξέρουν καλά Αγγλικά ή Γαλλικά και άμα ακολουθήσουν τον σύνδεσμο. Επί του προκειμένου λοιπόν και για να αποφευχτεί κάθε παρεξήγηση ότι συγγραφέας του άρθρου είναι ο κος Fabrice Wolf, για τα προσόντα του οποίου έχει γράψει ο κος. Κ.… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αγαπητέ κε Ναρλή, ο κος Παυλίδης ανέλαβε να το μεταφράσει και το ανέβασε από τον δικό του λογαριασμό. Δεν έγινε κάτι άλλο. Το βρήκαμε μάλιστα σε κλειστή ομάδα στο Facebook. Τώρα. Σε ότι αφορά το ίδιο το σενάριο. Αν και είναι δύσκολο να προχωρήσει, η ιδέα και μόνο ήταν καλή. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Γιαυτό και αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε. Είμαστε όμως στην διάθεσή σας να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε πρόσθετη σκέψη σας ή επεξήγηση επι του θέματος. Σας συμβουλεύουμε να δείτε και τα σχόλια των αναγνωστών μας.

Manolis
Guest
manolis

Εντελως φιλικα:
Οταν σας τα λεει ο κ Ναρλης ή ο κ. Ζηκιδης λ.χ., ολα καλα και συμφωνειτε και απολογειστε κιολας.
Οταν τα λεμε εμεις οτι κατι δεν παει καλα στο μπλογκ με τον τροπο που επιλεγετε να παρουσιασετε θεματα, ειναι απλα Πεμπτη και αν δεν μας αρεσει , να κανουμε unfollow προτινει ο κ. Παυλιδης. Μηπως προτινετε να κανουμε και unbuy? Oχι δεν θα κανουμε αγαπητε.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε τι θέλετε να μας πείτε; Για ποια απολογία μιλάτε;

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής
Guest

Κανένα πρόβλημα και το θέμα θεωρείται λήξαν. Άλλωστε τα λάθη ανρώπινα είναι και οι επισημάνειες είναι καλοπρωέραιτες χάριν της συνεχούς βελτίωσης.

Επίσης να σημειώσω ότι το κόνσεπτ που αναλύεται στο άρθρο είναι ομολογουμένως είδη αρκετά περίπλοκο για εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τα θέματα των εξοπλισμών, πόσο μάλιστα γι’ αυτούς που δεν είναι ειδικοί.

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα αλλά με σοβαρή πολιτική ηγεσία! Επίσης πλέον υπάρχουν φθηνά και αξιόπιστα οπλικά συστήματα που δίνουν λύσεις.

Κωστας Παππας
Guest
Κωστας Παππας

Οι τουρκικες αμυντικες βιομηχανιες εχουν “ξεφυγει” τεχνολογικα και…εμεις οχι μονο “κολλησαμε”…αλλα εχουμε παει πολυ πισω…
Θεωρω πως το προβλημα θα συνεχισει να υφισταται αν δεν ξεκινησουμε να παραγουμε και εμεις ….

Πάνος
Guest
Πάνος

Θα αναφερθώ μόνο στα νούμερα που δημοσιεύετε στο πινακάκι.
Οι TFI θέλουν τουλάχιστον 760εκ.η μία Χ 6=4,5 δις https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/fs-fti.htm (Five TFI Frigates are set to cost €3.8 billion or €760 million per unit. First ship was set to be delivered in 2023 with further 4 being delivered by 2028.)
Οι Αιγύπτιοι,οι Καταριανοί και οι Ινδοί πλήρωσαν πάνω απο 200 εκ.€ το κάθε Rafale,φυσικά με όπλα και ανταλλακτικά Χ 60 =12.δις
Οχι ότι είχαμε τα λιγότερα,αλλά η πραγματικότητα των αριθμών είναι αδυσώπητη.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Παγκοσμίως οι κύριες αγορές οπλικών συστημάτων γίνονται με πολιτικά κριτήρια. Έτσι στην περίπτωση μας η αγορά των 40 Mirage F-1CG έγινε στο πλαίσιο του ,Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία, ενώ αυτή των ρωσικών TOR M-1 έγινε για να κάνουμε ένα άνοιγμα στην Ρωσία. Σε ότι αφορά τους γαλλικούς Εξοσέτ που οι γάλλοι έδωσαν στην Κύπρο στην τελική οι γάλλοι δεν ήταν οι μοναδικοί που θα μπορούσε να αγοράσει από αυτούς όπλα η Κύπρος. Πριν την εισβολή των τούρκων το 1974 ο Μακάριος είχε εξετάσει την αγορά σοβιετικών πυραυλακάτων Komar (έχουν 2 πυραύλους SS-N-2 Styx η κάθε μία) αλλά για οικονομικούς λόγους επέλεξε τις… Read more »

Αίας
Guest
Αίας

Τα πράγματα δεν είναι τραγικά.
Είναι σοβαρά βέβαια αλλά όχι τραγικά.
Με ποδοσφαιρικούς όρους η Ελλάδα ζητά δύο σημεία ,νίκη ,ισοπαλία και μάλιστα εντός έδρας.
Η Τουρκία νίκη και με μεγάλη διαφορά.
Μια αξιοπρεπή αναλογία αποτροπής θεωρώ πως πρέπει να είναι στο 70%.

GDIKEOS
Guest
ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

Δεν διαφωνεί κανείς ράπτορα! Αυτός που το έγραψε έχει σχέση με την πολεμική βιομηχανία και δεν είναι ο ο Νικόδημος Παυλίδης αλλά ο Αίθων Ναρλής! Τώρα τι σχέση έχει με την πολεμική βιομηχανία και μας προτείνει ξένα προιόντα είναι άλλο θέμα. Από την άλλη δεν βάζει μέσα στον συσχετισμό και τα όπλα που χρειάζονται σε έναν πόλεμο. Δηλαδή όταν εγώ έγραψα για να πάρουμε 60 ραφάλ πριν από 8-7 χρόνια ανέφερα και 1000 πυραύλους σκάλπ. Από 200 πυραύλους για 5 ημέρες πολέμου δηλαδή από 20 πυραύλους σε 10 στόχους με ταυτόχρονη ρίψει 100 πυραύλων! Με επιτυχία της τάξεως του 50%… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δηλαδή το 2010 που χρεοκόπησε η χώρα εσύ ήθελες να αγοράσουμε 60 πανάκριβα Ραφάλ και 1000 Σκαλπ. Μάλιστα… Ας βγάλει ο κάθε ένας τα συμπεράσματα του. Σε ότι αφορά τους Σκαλπ ή όποιο άλλο αντίστοιχο όπλο δεν θα υπάρξει μικρή χώρα στον κόσμο, με αντίστοιχα οικονομικά δεδομένα με τα δικά μας, που να μπορέσει ποτέ (και ας περάσουν 1000 χρόνια) να μπορέσει να αγοράσει 1000 πυραύλους σαν τους Σκαλπ ή έστω να φτιάξει τόσους δικούς της. (π.χ σαν την ζωγραφιά πύραυλος Μακεδών) Δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία και αν γίνει κάτι θα είναι τοπικό θερμό επεισόδιο που κρατήσει… Read more »

GDIKEOS
Guest
ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

Να σας στείλω και εγώ αγαπητή πτήση παρόμοιες μελέτες-άρθρα με ορίζοντα εικοσαετίας για κατασκευή οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα;. Μπορώ; Θα της δημοσιεύσετε; Αφορούν δικής μου σχεδίασης οπλικά συστήματα πχ αμφίβια θωρακισμένα 6Χ6 με ταχύτητες των 25 κόμβων στο νερό με απλό φτηνό τρόπο! ταχέα αποβατικά των 37 κόμβων ! Υπερ ταχέα PG των 75 κόμβων. LPD με δυνατότητα άμεσης κίνησης του πλοίου όταν δηλαδή κλήση η πόρτα της δεξαμενής αποβατικών, χωρίς να έχει βγει το νερό έξω ! Με 170 εσωτερικές και εξωτερικές διαφορετικές διαμορφώσεις του πλοίου δηλαδή διαφορετικές υπερ κατασκευές,, διαφορετικές διαμορφώσεις της δεξαμενής αποβατικών, διαφορετικές διαμορφώσεις των μηχανών… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Πάντα έχουμε φιλοξενήσει τις απόψεις σας, ποτέ δεν κόψαμε κάτι. Αν έχετε ένα τεκμηριωμένο κείμενο κάντε το, αλλά προσέξτε τι λέμε. Τεκμηριωμένο

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aμφίβια τεθωρακισμένα 6Χ6. Άραγε πότε ειπώθηκε από επίσημα χείλη ότι οι Ε.Δ χρειάζονται τέτοια οχήματα. ? Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ να ειπώθηκε κάτι σχετικά.
Οι Ε.Δ θέλουν ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα γιατί έχουν πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα τροχοφόρα.
Σε ότι αφορά πλοία LPD έχει ειπωθεί επίσημα από την Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων του Π.Ν ότι δεν τα χρειαζόμαστε.

GDIKEOS
Guest
ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

Αναφέρω το που και πως θα βρούμε τα χρήματα με την κατασκευή 2 εργοστασίων επεξεργασίας των θειούχων μεταλλευμάτων που τα στέλνουμε ανεπεξέργαστα έξω κλπ. Εδώ δεν έχουμε εργοστάσιο πετροχημικό που να βγάζει πλαστικά τι άλλο να γράφω; Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα είχαμε από τα κέρδη των τριών εργοστασίων! Τώρα αν θες υποχρεωτικά υδροπρωοθητές για να κινήσεις ένα αμφίβιο θωρακισμένο όχημα 6Χ6 και δεν σου κάνει μια ανασυρόμενη -εκτινόμενη προπέλα με κίνηση από το τρίτο άξονα στο τέλος του διαφορικού, συν δυο εξωτερικές εξωλέμβιες μηχανές με κίνηση πάνω κάτω θωρακισμένες για βολίδες των 7,62 και ειδική διαμόρφωση του πατώματος… Read more »

Fabrice Wolf
Guest
Fabrice Wolf

Sorry i cannot write in greek, but i notice many of the comments are based on wrong assessements. The model presented relies upon a greek company, not at all a french one, own by the greek state. This model is set up to enable greek forces to raise their current level of investment in order to cope with the turkish level (60 $Bn over the next decade), without jeoparizing the plan to solve the debt issue. By using the leasing model, and respecting the european directives about it, (not more than 70% financed, no 0 value ending etc..), it will… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Dear Mr. Wolf
we are very happy to host your comment to our website. Thank you also for the correction regarding the [email protected] prices, although we think that the final price, with sensors, might be higher (a lot). Regarding the article, we would be more than happy to host your complete study on our website. Of course, we will contact you!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

The French company that build the Belharra frigates says officialy to the greek government that the price of each ship is 650 million euros. Another 150 or 200 millions (I don’t remember exactly now..) is the price of her armament, and another 150 million euros will cost the structures, training etc for them.

Πάνος
Guest
Πάνος

500 millions per frigate?Obviously you mean without weapons and sensors.Im i right?

Fabrice Wolf
Guest
Fabrice Wolf

Hello FTI are billed 530 m€ to french navy, with sensors combat system but without ammos, which is 150 m€ extra. But this price includes the VAT of 20%, which is irrelevant when you are considering the budget balance. In greek case, it is need to conscider that average salary is half than in France. Apply this to the 60% of the value built in Greece, and the FTI comes to 370 m€ (conscidering 30% less productivity in greece) . By applying the same to the weapons, you reach 500 m€ effective cost. What is not considered is the training.… Read more »

Πανος
Guest
Πανος

Thank you very much.

Πανος
Guest
Πανος

But there is still something i don’t understand . In 2014, Egypt signed a €1bn contract with Naval Group to buy four Gowind 2,500-ton corvettes with an option for two more. Separately, MBDA negotiated a contract to equip the ships with MICA Vertical Launch air-defense missiles and MM40 Block 3 Exocet anti-ship missiles, together worth an additional 400 million euros, while Naval Group negotiated a 100-200 million euro contract for torpedoes.So every corvette has a cost of 400 mil.euros.
Gowind corvette 400m
FTI frigate 500m
I just don’t get it.

Fabrice Wolf
Guest
Fabrice Wolf

If you want to compare like that, you shall compare the 250 m€ of the Gowind with equipment and without weapons, and the 440 m€ of the Bellharra. For the weopons price, Egypt was 100% importing them, while the plan is to make them 60% in Greece, meaning a lower overall price. At last, there is one side one constrat of 4 corvetts, the other one contract of 10 to 12 destroyers and frigates, linked with 70 to 80 Rafale. This is not at all the same conditions. AS an example, compare the 24 Rafale sold to egypt at 4… Read more »

George
Guest
George

500 είναι με 20% discounted (VAT) και κατασκευή στην Ελλάδα με μισό εργατικό κόστος , 30% μικρότερο productivity (δεν έχει μάλλον επαφή με Ελληνικά Ναυπηγεία) και ουσιαστικά δωρεάν εκπαιδεύσεις και initial support.
Με τέτοιες υποθέσεις και η Gowind θα ήταν αντίστοιχα πιο φτηνή.
Like for like όμως ουσιαστικά έχει διπλάσια τιμή…..
680 εκ χωρίς δαπάνες εκπαίδευσης/υποδομής/αρχικής υποστήριξης

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Dear Mr Wolf, Many thanks for your comment regarding prices, as the prices you mention are exactly the prices that I mention in my comments for almost a year now, while strangely everyone in Greece (with few exceptions) speak about prices close to 1 billion per vessel. With such prices, despite the general appreciation for the capabilities of Belhara at the end the only thing that they will achieve is to justify Belharas being taken out of the competition and not be ordered as expensive, while they have been developed exactly for the reason to be in the middle of… Read more »

GDIKEOS
Guest
ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

Για να το συνεχίσω μπορείς να νομίζεις πως μια θωράκιση από χάλυβα υψηλής αντοχής δεν
μπορεί να σταματήσει ένα ΑΤ, έτσι σου είπαν νομίζεις πως είναι και η αλήθεια;

Νομίζεις πως είναι αλήθεια πως δεν παίζει ρόλο η ταχύτητα στην διάτρηση ενός ΗΕΑΤ ή σε έναν ΑΤ πύραυλο;
Νομίζεις πως στην προσβολή ενός στόχου με έναν ΑΤ ή ένα ΗΕΑΤ δεν παίζει κανέναν ρόλο η γωνία προσβολής;–χτυπήματος;

Για να μην γράφω πόσα νομίζεις και δεν ισχύουν.!

Σταματης
Guest
Σταματης

Το σχέδιο ειναι αληθές.Πως το ξέρω;;;;Όλοι το ξέρουμε ρε αδερφια 23 δις στο νομισματοκοπείο δεν υπάρχουν σε 5ευρα;;;;;;;;18 δις το σχέδιο μένουν 5 κ για f15x έτσι για να ψωνίσουμε κ από Αμέρικα…..Δυστυχώς πλάκα κάνω κ εγώ αλλά μάγκες μου πλάκα πλάκα από το 74 έχουμε δώσει πάνω από 220 δις κ είμαστε σε χαλί να παρακαλάμε για αδελαιδες κ λίφτινγκ για τις ΜΕΚΟ τεσπά καλή χρονιά με υγεία σε όλους!!!!

ΚΝ
Guest
ΚΝ

Μια πρόταση με ενδιαφερον αλλά οχι απαραίτητα με δυνατότητες υλοποιήσης. Καθε ενεργή σκέψη ειναι καλη σε ενα διάλογο για να βρούμε λυσεις στο προβλημα μας. Προσωπικη μου άποψη ειναι ότι βλέπουμε προς λαθος κατεύθυνση. Πραγματι πρεπει να εχουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ….αλλα ταυτοχρονα πρεπει να το παρουμε απόφαση οτι με τις παρούσες συνθήκες ειναι αδύνατον οικονομικά να αντιμετωπίσουμε ενα κράτος οπως η Τουρκία που εξοπλίζεται με τέτοιους ιλιγγιώδης ρυθμούς. Το ιδιο ισχυει για μεγαλύτερα και πιο εύρωστα κρατη απο εμάς. Δε σημαινει οτι πρεπε8 να εγκατηληψουμε με σωστο σχεδιασμό μπορούμε να διατηρηθούμε σε υψηλο επιπεδο για καποιο χρονικό διάστημα ….όμως… Read more »

Stavros
Guest
Stave

E na min exoume 18 dis gia na paroume ta kala, kenourgia kai sixrona opla, einai Astio mou fenete! Den prepei na pliro8oun amesos kai den mporoun na er8oun amesos dioti akoma den arxise kataskeui! Ara siga siga, ana xrono 1 Dis kai pou einai to prowlima? Bebeos 8a prepi na anewasoume to Eisodima tou Kratous, gia na mporesoume na eksoplisoume kai to Strato Ksiras kai aeroporia me nea Sistimata pou episis exoume Anagki, dld allo 1 Dis ton Xrono, se 20 xronia = ? TIPOTA! Se sxesi me auta pou exoume na xasoume! Ta lefta 8a kitame tora? Bebea… Read more »