Εσπευσμένη απόσυρση των γαλλικών Lynx

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To γαλλικό Ναυτικό αποσύρει κατά δύο χρόνια νωρίτερα τα ελικόπτερα Lynx Mk.4(FN) που διαθέτει, αναφέρει δημοσίευμα της αμυντικής επιθεώρησης Jane’s Νavy International. Κανονικά τα ελικόπτερα θα αποσύροντο το 2022 ωστόσο αποφασίστηκε η πρόωρη έξοδός τους στο πλαίσιο εξοικονόμησης πιστώσεων, γράφει ο Henri-Pierre Grolleau.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, πληροφορίες του Jane’s αναφέρουν ότι η απόσυρση πιθανώς θα λάβει χώρα στα μέσα του 2020 και η Μοίρα με την οποία επιχειρούν τα ελικόπτερα θα διαλυθεί προσωρινά. Υπενθυμίζεται ότι στην δύναμη του Flotille 34F στο Lanvéoc-Poulmic υπάρχουν οκτώ Lynx, όλα πλην ενός μερικώς εκσυγχρονισμένα για επιχειρήσεις σε κάθε είδος εναερίου περιβάλλοντος.

Η πρόωρη απόσυρσή τους θα αφήσει κενό δυνατοτήτων καθώς τα ελικόπτερα του τύπου, εφοδιασμένα με ποντιζόμενο ενεργό σόναρ DUAV-4, αποτελούν το κύριο ανθυποβρυχιακό εναέριο μέσον των φρεγατών κλάσης Georges Leygues (F70AS) του γαλλικού Ναυτικού ‘La Motte-Picquet’ (D645) και ‘Latouche-Tréville’ (D646) οι οποίες αδυνατούν να φέρουν τα μεγαλύτερα και βαρύτερα NH90 Caïman. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, η πρώτη προορίζεται να αποσυρθεί το 2020 ενώ η δεύτερη αναμένεται να ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα.

Αυτό σημαίνει ότι με τα Lynx εκτός, η φρεγάτα ‘Latouche-Tréville’ θα πρέπει από τα μέσα του 2020 να επιχειρεί προσωρινά με εναλλακτικό τύπο ελικοπτέρου –ενδεχομένως το AS565 Panther το οποίο όμως δεν έχει ποντιζόμενο σόναρ. Εκτιμάται ότι η Μοίρα 34F θα επανασυγκροτηθεί σύντομα για να εφοδιαστεί με τα «πολιτικά» αλλά στρατιωτικά καταχωρημένα Dauphin N3/N3+ που θα μισθωθούν εις αντικατάσταση των παλαίμαχων SA 319Β Alouette III.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •