20.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Η μεταπολεμική χρήση Γαλλικών οπλικών συστημάτων από τις Ελληνικές Ένοπλες...

ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Η μεταπολεμική χρήση Γαλλικών οπλικών συστημάτων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες όταν συζητάμε για τα γαλλικά οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί από τις  Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία τους στην αμυντική μας προσπάθεια. Πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα είχε μια ειδική αμυντική σχέση με την Γαλλία. Μια σχέση τόσο παλιά όσο η ελληνική επανάσταση, η θυσία Γάλλων φιλελλήνων για την Ελλάδα, και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, την καθοριστική μάχη που έσωσε το νεόκοπο ελληνικό κράτος και εδραίωσε τον αγώνα των Ελλήνων.

Φυσικά η Ελλάδα ήταν πάντα με την πλευρά της Γαλλίας σε όλες τις μετέπειτα πολεμικές συρράξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση τις δυο χώρες ενώνουν πολιτικοί, πολιτιστικοί, οικονομικοί αλλά και συναισθηματικοί δεσμοί. Μετά τον Β´ ΠΠ, η Ελλάδα, στενά δεμένη στο αμερικανικό άρμα εξοπλίστηκε αποκλειστικά με αμερικανικά όπλα, κυρίως από παραχώρηση και την περίφημη αμερικανική βοήθεια.

Bloch MB.151: το άγνωστο καταδιωκτικό της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (εικόνες-βίντεο)

Φυσικά οι Γάλλοι ανέπτυξαν μια εξαιρετική πολεμική βιομηχανία μετά τον πόλεμο, με όπλα τα οποία διακρίθηκαν στους περιφερειακούς πολέμους που ακολούθησαν την ταραγμένη εποχή μετά τον 2ο ΠΠ. Ειδικά τα φοβερά και τρομερά Mirage III απέκτησαν φήμη μεγαλύτερη των ικανοτήτων τους κατά πολλούς, αλλά σίγουρα πολλά κράτη οφείλουν την επιβίωσή τους σε αυτά, ή έστω την επικράτησή τους σε καθοριστικές συρράξεις.

Mirage III

Λογικό ήταν η Ελλάδα να ενδιαφερθεί για γαλλικά όπλα, μόλις η χώρα απέκτησε την δυνατότητα να αγοράζει νέα, σύγχρονα οπλικά συστήματα. Έτσι,  πρώτα επί Στρατιωτικής Χούντας έγιναν αρχικές αγορές από Γαλλία. Άρματα μάχης ΑΜΧ-30, ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10, πυραυλάκατοι Combatante, πύραυλοι κατά πλοίων Exocet ΜΜ-38. Όλα αυτά ήταν στοχευμένες κινήσεις που έδωσαν την απαραίτητη ποιοτική υπεροχή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

AMX-10

Η εισβολή στην Κύπρο και οι ταραγμένοι καιροί που ακολούθησαν απέδειξαν πως χρειαζόμασταν περισσότερη ενίσχυση σε σύγχρονα οπλικά συστήματά. Η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση υποχρεωτικά έψαξε για άμεση ενίσχυση των ΕΔ, με ότι καλύτερο μπορούσε να βρει. Ένας Αττίλας 3 παραμόνευε στην γωνία, και πλέον είχε διαπιστωθεί πως το Αιγαίο κινδύνευε. Τότε η Γαλλία ήταν που έδωσε 40 μαχητικά Mirage F-1CG, από παραγγελία της Armeé De L’Air στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με συνοπτικές διαδικασίες (αγοράστηκαν στην γραμμή παραγωγής).

Η διαδικασία ήταν τόσο γρήγορη που δυστυχώς «ξηλώθηκαν» κάπως άγαρμπα πολύ σημαντικά συστήματα πάνω από τα αεροσκάφη (ECM), δεν παραγγέλθηκαν με Matra Magic R550/530, αλλά και πάλι η προμήθειά τους ήταν καθοριστική για τα χρόνια που ακολούθησαν. Τα επόμενα χρόνια τα τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν το FIR Αθηνών έτρωγαν πολύ «ξύλο» από τα Mirage, αν έκαναν το λάθος να εμπλακούν σε αερομαχία. Τα F-1CG δεν σταμάτησαν να «δέρνουν» ακόμη και τα υπερσύγχρονα τότε F-16C, ειδικά όταν οι πιλότοι μας συνειδητοποιούσαν πως στα χειριστήρια ήταν «νεούδια» της ΤΗΚ…

Η «Αγορά του Αιώνα» έφερε το επόμενο μοντέλο Mirage στην Πολεμική μας Αεροπορία. Το «διχίλιαρο», παρά τα οποία προβλήματα είχαν τα ραντάρ τους, εντούτοις συνέχισαν να αφήνουν μεταεξεταστέους όλους τους Τούρκους πιλότους που ήθελαν να δουν το Αιγαίο δυτικότερα από όσο τους έπαιρνε. Η κατάσταση βελτιώθηκε δραματικά και επιδεινώθηκε αντίστοιχα για τους γείτονες όταν τα ελληνικά Mirage 2000 παρέλαβαν τους Super 530D και τους AM39 Exocet.

Mirage 2000-5

Μοναδικές δυνατότητες Look Down/ Shoot Down, και ικανότητες προηγμένες κρούσης εναντίον πλοίων. Αν και τα αεροσκάφη είχαν κατώτερο ραντάρ των F-16, εντούτοις τα αεροσκάφη ποτέ δεν είχαν δομικά προβλήματα όπως ο αμερικανός ανταγωνιστής, ούτε και χρειάστηκαν ποτέ δομική αναβάθμιση.

Η ελληνογαλλική συνεργασία συνεχίστηκε με την αγορά των Mirage 2000-5Mk2, μαζί με τους MICA EM/IR και τους SCALP EG. H Πολεμική Αεροπορία απέκτησε δυνατότητα να πλήττει εχθρικά μαχητικά χωρίς καμία προειδοποίηση (MICA IR), αλλά και πυραύλους cruise με εμβέλεια 500+ χιλιόμετρα! Κάπου εκεί έγινε και η αγορά των προηγμένων MM-40, πρώτα για επάκτιες πυροβολαρχίες και μετά για τις πυραυλακάτους Super Vita.

Η λογική συνέχεια σε όλα αυτά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως θα ήταν η αγορά των Rafale, αν και η επιλογή της Ελλάδας την εποχή των παχιών αγελάδων ήταν το Eurofighter. Τελικά από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε ένα φλερτ με την τότε υπό κατασκευή πλέον προηγμένη ευρωπαϊκή φρεγάτα, την FREMM. Το φλερτ φαίνεται τελικά πως θα μας φέρει εις γάμου κοινωνία με δυο φρεγάτες που θα παραδοθούν άμεσα, ενώ μάλλον έχουν κανονιστεί και οι … απόγονοι! Δηλαδή, θα ακολουθήσουν τουλάχιστον 2 [email protected], αλλά με βάση τις ανάγκες που έχουμε για νέα πλοία, μάλλον θα αγοραστούν περισσότερα πλοία. Μαζί με τις FREMM/[email protected] το ΠΝ θα παραλάβει Aster 15/30, Exocet Block 3, κι αν όλα πάνε καλά και MdCM (Scalp Naval).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με αυτό το θέμα εγκαινιάζουμε τις συζητήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνουμε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά απλά δίνουμε το κεντρικό θέμα. Καλούμε λοιπόν τους αναγνώστες μας να εμπλακούν σε μια γόνιμη συζήτηση για το θέμα και να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις απόψεις τους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

39 ΣΧΟΛΙΑ

39 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
data

Τα πραγματα ειναι απλα: επι 50 χρονια οι αμερικανοι μας δινουν οτι παλιατζουριες εχουν και η διπλωματικη τους υποστηριη ειναι κατω του μηδενος.Δεν εχω αντιρρηση να αγοραζουμε τα αμερικανικα οπλα που μας χρειαζοντε (αν μας τα δινουν) αλλα η χωρα χρειαζεται να εχει μια πηγη συγχρονων αποτελεσματικων οπλων εστω και αν ειναι τοσο ακριβα οσο τα γαλλικα. Αλλωστε με την σωστη διπλωματικη διαχειρηση οι τιμες μπορουν να μειωθουν. Τα δε συμφεροντα της γαλλιας ειδικα τωρα με τους υδρογονανθρακες σε κυπρο και ελλαδα σχεδον ταυτιζοντε ενω οι αμερικανοι …..

SC
Παῦλος Πιτσελᾶς

Απαραιτητο αρθρο να το διαβασουν οι παντες.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Απο οτι καταλαβαινω ειναι προτιμοτερο να παρουμε ετοιμα Γαλλικα αεροσκαφη εξοπλισμενα (εστω και μεταχειρισμενα) παρα να περιμενουμε να εκσυχρονιστουν τα F-16 με οριζοντα μεχρι το 2025, οχι διοτι δεν πρεπει να γινει ο κσυχρονισμος τους, αλλα διοτι ενδεχεται να εχομε εξελιξεις στα συνορα μας. Ενας λογος που επελεξαν και οι Ινδοι τη Γαλλια, ειναι οτι εχει παραδοση να παραδιδει πολεμικο υλικο ακομα και αν βρισκεσαι σε εμπολεμη κατασταση, και αν αλλοι δεν σου δινουν. Η Γαλλια ειναι αρκετα κοντα, σε μας, και η Total ακομη κοντυτερα αφου συντομα θα λαβει συμβολαιο εξορυξεως υδρογονανθρακων απο την Ελλαδα. Και αυτες οι επενδυσεις… Read more »

George K.

Τί χθες…, προχθές…

Παῦλος Πιτσελᾶς

Δεν διαφωνω. Μαλλων δεν το διατυπωσα σωστα.Αυτο που γραφω ειναι : Δεν μπορουμε να περιμενουμε ποτε θα εκσυχρονιστουν τα F16, διοτι εντωμεταξυ πολεμος μπορει να γινει. Δεν εγραψα οτι δεν πρεπει να γινει αναβαθμιση. Διευκρινιζω. Αν εχουμε καποιο οικονομικο αποθεμα και παμε για πολεμο, πρωτα πρεπει να αγορασουμε ανταλακτικα και πυραυλους για τα αεροσκαφη που ηδη εχουμε. Αν δεν εχει υπογραφει ακομη ο εκσυχρονισμος υποθετω οτι αυτο γινεται διοτι προηγειται της αναβαθμισης η διαθεσιμοτητα. Αν παλι απαιτουνται και συμπληρωση αεροσκαφων που λειπουν για να υπαρχει πληρης πολεμικη ετοιμοτητα, για ολες τις αποστολες, υποθετω οτι θα προτιμηθει να αγοραστουν ετοιμα μαζι… Read more »

kakaouskia

Καλησπέρα.

Μια ερώτηση για τους ΜΜ40 – μήπως γνωρίζετε αν και η παράκτιοι έξοσετ της Κύπρου είναι αυτής της έκδοσης;

George K.

Αλήθεια είναι ότι οι δεσμοί Ελλάδας Γαλλίας είναι πολλοί και δυνατοί εδώ και πολλά χρόνια αλλά και σε πολλά επίπεδα (όχι μόνο στρατιωτικοί). Όμως στην γεωπολιτική σκακιέρα τον πρώτο ρόλο τον παίζουν τα συμφέροντα.
Εμείς θα πρέπει επιτέλους να βάλουμε τα εθνικά συμφέροντα σε πρώτο πλάνο, και να «παίξουμε» αναλόγως. Με τη Γαλλία; Με τη Γαλλία. Με τις ΗΠΑ; Με τις ΗΠΑ.
Θα πρέπει να αναζητούμε τα μέγιστα σε κάθε περίπτωση.

dimitrov

Να πω όμως και τα παράπονο μου με τα Μ2000EGM/BGM που δεν παίρνουν MICA EM. Έστω 2 βρε πουλάκι μου. Δε μπορεί … κάποιος τρόπος θα υπήρχε. Να λέγανε και οι Γάλλοι πως μόνο με το RDM3 γίνεται, μόνο των Ελλήνων που το κάναμε RDM8 ξέρω γω. Να μην χάσουν και παραγγελιές από -5Μκ2. Πιστεύω πως μια τέτοια αβανταδόρικη κίνηση θα μας έβαζε περισσότερο στα γαλλικά κόλπα.

Nick Delhanidis

Tα ΑΜΧ30 ομως? 😛

Nick Delhanidis

Επειδη η συζητηση αγγιξε μεχρι και ΝΜΑ, αν συνεχιστει η λιγο η πολυ ορθολογικη προσεγγιση στους εξοπλισμους της τωρινης και της επομενης κυβερνησης που μαλλον φαινεται να δινουν στις ΕΔ τον πρωτο λογο, δεδομενων ολων των παραμετρων, θα εβλεπα να αποφευγαμε για αρκετο καιρο ακομα ΝΜΑ, φερνοντας σε επιπεδο σχεδον ΝΜΑ (εκτος F35) τον στολο M2000 και F16 και για πρωτη φορα δινοντας προτεραιοτητα στην ομοιοτυπια αποφευγοντας Τριτο τυπο μαχητικου. 50 Mirage 2000-5Mk3, Meteors, περισσοτερα Scalp και αλλα αναλογα οπλα γενικως, αναβαθμιση των erieye σε globaleye, (με ισως ακομη ενα αφος?) αναβαθμιση οσο το δυνατον περισσοτερων F16 σε V. Στο… Read more »

G.164g ag-cat

Η αγορά του αιώνα επικρίθηκε αλλά εκ του αποτελέσματος έδωσε “στρατηγικό βάθος” στον εξοπλισμό της ΠΑ.
Μετά την αγορά Μ2000-5Mk2 συμπεριφερθήκαμε αλλοπρόσαλλα, μάλλον αφήσαμε όλη τη στρατηγική της ΠΑ στην τύχη της.

dimitrov

Η αγορά του αιώνα μας κατάστρεψε εξαφανίζοντας 30-40 μαχητικά, εκτοξεύοντας κόστος χρήσης και καταβαραθρωνοντας βιομηχανία. Απλά αγόρασες 225 μαχητικά 3ης γενιάς και δεν κατασκευάστηκε εδω κανένα. Αν θελαμε τότε στρατηγικά βάθη ας αγόραζαν μόνο Μ2000 κομπλέ ομως.

G.164g ag-cat

Πόσα F16 χάθηκαν (τελικά) με 4 διαφορετικά block και πόσα ελικόπτερα χάθηκαν με όλη αυτή την πανσπερμία τύπων από το Εκαβ μέχρι ΠΑ;

Έφταιγε η πάγια νεοελληνική τσαπατσουλιά και η ανικανότητα να προγραμματίσουν.

G.164g ag-cat

Όσο για την αεροπορική βιομηχανία στην Ελλάδα… Είδαμε και τα ναυπηγεία που κατασκεύασαν Φρεγάτες, Υποβρύχια, Πυραυλακάτους και Κανονιοφόρους που κατάντησαν. Καλύτερα, λοιπόν, που αγοράστηκαν όλα τα μαχητικά.

ps: Αν τώρα εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε βιομηχανική δραστηριότητα τη συγκόλληση δύο ατσάλινων πλακών δεν μου κάνει εντύπωση που ένας βοσκός βγάζει πaραπάνω φράγκα από ένα μηχανικό (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση)…

dimitrov

Άλλη η περίπτωση των ναυπηγείων κι άλλη της ΕΑΒ. Καμία σχέση. Και ειδικά σε μένα πέφτεις σε άνθρωπο που θεωρεί την ναυπήγηση πλοίων(ξένων) πανάκριβη και άδικη κοινωνική πολιτική για λίγους. Όσο για τα εφ16 και τα μιράζ2000 σου λέω απλά πως με την αγορά του αιώνα – αν επιλέγαμε ένα μαχητικό – θα παίρναμε 110-120 αεροσκάφη. Μονοκινητήρια. 120 τελικώς. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες, ακόμα και τότε(εποχή παχειών αγελάδων ελέω ψυχρού πολέμου, έστω στη λήξη), για να σπρώξουν πωλήσεις έδιναν γραμμή παραγωγής για πάνω από 100 α/φη. Ειδικά η GD το είχε σύστημα. Το εφ16 συναρμολογείτο ήδη σε 5 χώρες.… Read more »

Mirage

Οι αμερικανοι προσφερουν στην αγορα F-35 και ταυτοχρονα εξελισουν το F-16 σε μια υπερσυγχρονη πολεμικη μηχανη. Γιατι οι γαλλοι δεν κανουν το ιδιο με το διδυμο Rafale-mirage ετσι ωστε να μπορεσουμε κι εμεις να τα αναβαθμησουμε και ισως να διαλεξουμε αργοτερα σαν διαδοχη κατασταση το Rafale?

Em.Ti

Δεν είναι ακατανόητο. Λέγεται “περιορισμένοι πόροι” και ως εκ τούτου προτίμησαν να δώσουν το βάρος στο Rafale.

Silent Arrow

Μιας και μιλαμε για Γαλλικα οπλα και εχοντας υποψη τo Leasing στις Fremm να υπενθυμισω οτι το Γαλλικο Ναυτικο αποφασιζε να αναβαθμισει τις 3 απο τις 5 La Fayette. Ξυλωνει το Crotale και τοποθετει δυο Mistral Sadral για CIWS (συνολικα 12 πυραυλοι, οι οποιοι αντικαθιστανται πανευκολα). Το Mistral Sadral ειχε επιλεχθει και για τις Horizon αν και δεν εχει τοποθετηθει ακομα.

Προσωπικα πιστευω οτι οι FREMM ευκολα με δυο τρεις πινελιες ερχονται εκει τις που θελει το Π.Ν.. Οχι αναγκαστικα με συστημα Sadral.

Mirage

συγνωμη που επιμενω αλλα αν δεν καταλαβαινουν απο μονοι τους οι γαλλοι πως η εξελιξη του Μ2000 θα ηταν γι αυτους χρυσωρυχείο ( αρκετες χωρες θα το πεταξουν τελικα στα σκουπιδια κι οχι μονο εμεις ) μηπως πρεπει να τους το ¨θυμισουμε” εμεις οι χρηστες? ειναι επενδυση…..

Paliouras

Νομιζω πως η απαντηση σε αυτο δεν εχει να κανει με τους εξαγωγικους πελατες, αλλα με τη Γαλλικη Αεροπορια.. Αν αυτη μπορουσε να εχει τα 150 περιπου ΜΙραζ της εκσυγχρονισμενα σε α/φη 4ης γενιας, οι παραγγελίες Ραφαλ θα πηγαιναν στα ταρταρα…(μολις προσφατα εξαλλου εκανε το Ραφαλ πωλησεις εκτος Γαλλιας)
Νομιζω οτι αυτος ειναι ο λογος που δεν υπαρχει ακομα πακετο αναβαθμισης…
Οταν θα αποσυρθουν τα Μιραζ απο την Γαλλικη Αεροπορια, τοτε ισως υπαρξει κατι και για αυτα…
(αφου φροντισουν να τα στειλουν πεσκεσι σε καμια “συμμαχο” τυπου ελλαδας, να της τα παρουν ξανα..

desperadonik

εμεις ωραια τα λεμε και ζηταμε και θελουμε περισσοτερα γαλλικα οπλα. αυτοι ομως δεν εχουν ουτε να καλυψουν τις δικες τους αυξημενες αναγκες. τις FREEM το γαλλικο ναυτικο σιγουρα δεν θα θελει να τις δωσει με τιποτα και τα mirage 2000-5 ειναι ειδος προς εξαφανιση και ταλαιπωρημενο. γενικα οι αριθμοι των οπλων τους ειναι οριακοι. πως θα δωσουν σε εμας αμμεσα, οσο και να το θελουν, το βλεπω πρακτικα αδυνατο. μονο μετα απο πολιτικη αποφαση, οπως με τις φρεγατες μπορει να γινει κατι τετοιο. ετσι γλυτωνουν και το κοστος παρουσιας στην κυπριακη ΑΟΖ, αφου την παρουσια εκει μπορει να αναλαβει… Read more »

Captain_Kal

Εχω κάτι ωραίες φωτογραφίες, από το μουσείο του Bourget (http://www.museeairespace.fr/en/), με τα πρωτότυπα τους!!! Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι είχαν φαντασία!!! Αφήστε που πιστεύω, ότι o Gerry Anderson (https://en.wikipedia.org/wiki/Gerry_Anderson), μάλλον ξεπατίκωσε τα σχέδια για τις σειρές του!!! Ονόμασαν και τον πρώτο δορυφόρο τους Asterix!!! (https://en.wikipedia.org/wiki/Ast%C3%A9rix_(satellite))

Konstantinos_Zikidis

Ρε παιδιά, τί άρθρο ήταν αυτό… Ούτε εγώ να τό’ γραφα… 😉

Παῦλος Πιτσελᾶς

Eχετε τον σεβασμο μας απο παλαια, οπως και στο χωρο που μας φιλοξενει, το οτι δεν γραφεται αυτο σε καθε σχολιο, δεν σημαινει οτι δεν υφισταται.

Mtsak

Πρέπει να κάνουμε την εξής παραδοχή…από την στιγμή που δεν μπορούμε να αγοράζουμε τις ποσότητες που αγοράζουν οι Τούρκοι θα πρέπει, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, να βρίσκουμε διαφορετικές πηγές για τον εξοπλισμό των ΕΔ μας. Καλώς ή κακώς οι Γάλλοι είναι από τους λίγους που μας δίνουν την δυνατότητα να διαθέτουμε άγνωστα μέσα για τους γείτονες. Δυστυχώς την “αποκλειστικότητα” μπορεί κάποια φορά να την πληρώσεις λίγο ακριβά αλλά αυτό είναι ένας νόμος του εμπορίου. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ποτέ οι Γάλλοι δεν αρνήθηκαν την προμήθεια όπλων αιχμής (βλ. Scalp) όταν πχ οι ΗΠΑ δεν αποδέσμευσαν ακόμη αντίστοιχα δικά… Read more »

Αριστόμαχος

Καλησπέρα,
θα ήθελε να μοιραστώ μαζί σας μια φαντασίωση μου. Οι Γάλλοι είναι να αποσύρουν μερικά Μ2000 που θα μπορούσαμε να πάρουμε, μαζί με τα υπάρχοντα θα μπορούσαμε να δούμε μία αναβάθμιση με Ισραηλινούς. Πρόσφατα έβαλαν AESA σε Kfir δεν θα μπορούσαμε να δούμε μία αναβάθμιση με ισραηλινό τέτοιο ραντάρ γυάλινο πιλοτήριο και λοιπά ηλεκτρονικά από αυτούς? και ίσως ένα IRST συμβατό POD? Το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναβαθμίσει μόνο του πολλές πλατφόρμες και Γαλλικές ίσως να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και να μην πάνε τζάμπα τα Μ2000 που έχουμε.

Em.Ti

Θα ήταν καταπληκτικό σαν σενάριο, αλλά από την άλλη, είναι κάτι που έχει μεγάλο κόστος (ανάπτυξη πρωτοτύπου, δοκιμές κλπ).

Nikolas K

Καλως, πολυ καλως, εχουμε και τους Γαλλους ως πηγη εξοπλισμων. Αποδεδειγμενα, τα οπλα που σχεδιαζουν/κατασκευαζουν ειναι αξιολογα και αποτελεσματικα. Ειναι στην κορυφη της ευρωπαικης αμυντικης βιομηχανιας, μιας και Αγγλοι/ Γερμανοι δεν μπορουν/δεν θελουν να αποκτησουν ξανα την πρωτοκαθεδρια στον ευρωπαικο αμυντικο τομεα. Για τους δικους τους λογους και συμφεροντα δε, ειναι ορισμενες φορες προθυμοι να εξαγουν προηγμενα οπλα και σε τριτες χωρες, οπως εμεις. Οχι επειδη μας αγαπανε. Ξαναγραφω, για τους δικους τους λογους και συμφεροντα. Η συμπαθεια προς τους Ελληνες, που ενδεχομενως υπαρχει για διαφορους λογους, ποσως εχει να κανει με το αν θα μας νοικιασουν τις FREMM. Τελος,… Read more »

Nikolaos

Πρέπει να αποσβεσθεί πάση θυσία η επένδυση της ΠΑ στα Μ2000 (όλα!) και να διατηρηθούν και επαυξηθούν οι ιδιαίτερες επιχειρησιακές δυνατότητες που αυτά εκόμισαν στην ΠΑ. Η εξοργιστική κοστολόγηση της αναβάθμισης των EGM σε -5 Mk.2 δεν μπορεί να κλείσει το θέμα. Τώρα με την αναπτυσσόμενη οικειότητα με τη Γαλλία το θέμα μπορεί και πρέπει να τεθεί σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, είναι αδιανόητο να μην υπογράφονται οι συμβάσεις υποστήριξης, και τα μοναδικά μέσα στρατηγικής αποτροπής των ΕΔ να είναι σε αυτό το επίπεδο διαθεσιμότητας. Είναι μια σύμβαση αναγκαία, και “γλυκαίνει” κιόλας έναν πολύτιμο σύμμαχο που κάνει αυτό που περιμένουμε.… Read more »

GK_

Η Γαλλια διατηρει μια σημαντικη δυνατοτητα στο σχεδιαζει και να παραγει ικανα οπλικα συστηματα. Το προβλημα για τις ΕΕΔ ομως ειναι κυριως οικονομικο. Εαν δεν εχει προγραμματιστει η δεσμευση του απαραιτητου κονδυλιου και οι αγορες γινονται -κοινως- κουτσουρεμενες, τοτε οι ΕΕΔ δεν ειναι σε θεση να εκμεταλευτουν το 100^ των δυνατοτητων που το γαλλικο οπλο μποριε να προσφερει. θελω να προσθεσω οτι για τον ιδιο λογο η μακροπροθεσμη συντηρηση και διατηρηση σε ικανοποιητικη κατασταση των γαλλικων οπλικων συστηματων τιθεται υπο αμφισβητηση οδηγοντας σε προωρη αποσυρση απο την ενεργη υπηρεσια. Για αυτο οι τεχνικοοικνομικες μελετες για το μελλον μαλλον θα πρεπει… Read more »

dimkam

ξερει καποιος ποσο κοστιζουν 30-40 ραφαλ με εξοπλισμο αερος αερος μεταχειρισμενα? ευχαριστω

ΔΝΤ

Απο ότι φαίνεται πάλι κορόιδα μας έπιασαν:
http://www.defence-point.gr/news/afto-ine-to-programma-eksygchronismou-tou-ollandikou-naftikou λίγο υπομονή ηθελε! Ελπίζω πάντως όταν θα βρέχει Ολλανδικά πλοία να μην κρατάμε πάλι ομπρέλα!

Thras

Δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω. Ποιά απο τα αποσυρρόμενα βλέπεις ότι θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

15
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99

Related News

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Η θεωρία συστημάτων μας λέει πως αν αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι ενός συστήματος με ένα καλύτερο, τότε το σύστημα μας δεν θα γίνει αυτόματα καλύτερο....

Η «επόμενη μέρα» για τη Naval Group. Μπορούν οι Γάλλοι να επιστρέψουν δυναμικά στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού;

Επιλογές που θα επιτρέψουν να επανέλθει δριμύτερη στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να εξετάζει η Naval Group.Να θυμίσουμε, η γαλλική εταιρεία...
- Advertisement -