Η κυβέρνηση θα αγνοήσει το δημοψήφισμα των κατοίκων της Οκινάβα για την αμερικανική βάση

2
618
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση μιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο νησί της Οκινάβα θα δρομολογηθούν, παρά το γεγονός ότι πρόσφατο τοπικό δημοψήφισμα απορρίπτει την κίνηση.

«Έξω οι βάσεις του θανάτου» αποφάνθηκαν οι κάτοικοι της Οκινάβα

Τη Δευτέρα, ο κ. Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει το 20ετές σχέδιο να μετακινηθεί ο αεροναυτικός σταθμός Φουτένμα των ΗΠΑ σε μια νέα θέση. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ανάγκη μετακίνησης της Futenma, που λέγεται ότι είναι η πιο επικίνδυνη βάση στον κόσμο. Δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε αυτό. Ελπίζω ότι οι κάτοικοι θα καταλάβαιναν γιατί έπρεπε να απορριφθεί η προτίμησή τους. Έχουμε περάσει πολλά χρόνια στο διάλογο με τους ανθρώπους του νομού και θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις θέσεις τους».

Σημειώνεται ότι υπήρχαν τρεις επιλογές για το ψηφοδέλτιο της Κυριακής: να υποστηρίξει την κίνηση, να αντιταχθεί στη μετακίνηση, ή και τα δύο. Το δημοψήφισμα όμως εξ αρχής ήταν γνωστό πως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η αμερικανική παρουσία στο νησί είναι βασικό μέρος της μεταπολεμικής συμμαχίας ασφάλειας μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, αλλά πολλοί ντόπιοι την ανέχονται απρόθυμα και θα ήθελαν η βάση να μεταφερθεί εκτός Οκινάβα.

Η Οκινάβα φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ιαπωνία. Περισσότεροι από τους μισούς περίπου 47.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην Ιαπωνία βρίσκονται στην Οκινάουα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
airman
Guest
airman

Δεν ηλθαν καταδω να δουνε τα καλα του ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ.

Makis
Guest
Makis

Η Οκιναουα είναι για τους Ιαπωνες η τελευταία τρύπα του ζουρνα. Ακρως ρατσιστες εναντίον των νησιωτών από πάντα.