14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – προετοιμασία για το μέλλον

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Η σημασία της θάλασσας για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν χωράει πολύ ανάλυση. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα και τον ελληνισμό μακρυά από τη θάλασσα. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις πρόσφατες αναταραχές στις ακτές της Μεσογείου, στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, τις ενεργειακές εξελίξεις, και το γεγονός ότι το ¼ του παγκόσμιου θαλασσίου εμπορίου διεξάγεται μέσω των χωρών της Μεσογείου, τότε πάλι είναι αυταπόδεικτο ότι η παρουσία της Ελλάδας και δη του ΠΝ είναι επιβεβλημένη.

Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία επέλεξε να συνδέσει το μέλλον της με την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε το ότι το αρχηγείο του 6ου Στόλου μεταφέρθηκε πριν από μερικά χρόνια από το Λονδίνο στη Νάπολη.

Οι συνδυασμένες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο κυριαρχούν με διαφορά. Ο ΝΑΤΟικός αντίπαλος, η Ρωσία, επιδιώκει να εξισορροπήσει αυτή την αδυναμία με τη χρήση ασύμμετρων μεθόδων, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η Μόσχα χρησιμοποιώντας υβριδικές τακτικές προσπαθεί να μετατρέψει την αδυναμία σε δύναμη to turn its weak hand into a strong one”, είχε γράψει ο ναύαρχος James G. Stavridis, πρώην NATO Supreme Allied Commander Europe (SACEUR). Σε αυτά τα υβριδικά σενάρια η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει το σύνολο των στρατιωτικών αλλά και πολιτικών δυνατοτήτων της και να επιχειρεί με διφορούμενο τρόπο.

Τα υποβρύχια είναι ιδανικά για την πραγματοποίηση τέτοιων υβριδικών τακτικών, και μπορούν να εκτελούν επιχειρήσεις με μυστικότητα, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις την διάψευση τους.

Ένα σενάριο στο οποίο δίνει μεγάλη προσοχή το ΝΑΤΟ είναι η απειλή των υποβρυχίων ενάντια στα υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία μπορεί να να κοπούν ή να παρακολουθηθούν. Οι φόβοι του είναι βάσιμοι γιατί είναι πλέον γνωστό ότι για χρόνια αμερικανικά υποβρύχια χρησιμοποιούνταν για να παρακολουθούν της υποθαλάσσιες επικοινωνίες των σοβιετικών. Η Ελλάδα είναι επίσης ευάλωτη καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να την αποκόψουν από τον έξω κόσμο, να διαταράξουν την οικονομική ζωή της χώρας ή και να διακόψουν την ηλεκτροδότηση των νησιών, και να αποδοθούν αυτές οι ενέργειες σε ατυχήματα, στην κακιά στιγμή ή ακόμα καλύτερα στην αδυναμία του Ελληνικού κράτους να συντηρεί τις κρίσιμες υποδομές του…

Παρόμοια με τη Ρωσία, βλέπουμε ότι και άλλες χώρες επενδύουν στα υποβρύχια, όπως το Ισραήλ αλλά και χώρες με μικρή ναυτική παράδοση και ισχύ. Η Ελλάδα ήταν πάντα πρωτοπόρος στο χώρο, επενδύοντας σε υποβρύχια από το 1886. Τα 4+1 ΑΙΡ υποβρύχια μας (τέσσερα 214 και ένα 209), σχηματίζουν μια δύναμη καθόλου ευκαταφρόνητη σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει έξι. Το πρόβλημα μας είναι ότι σύντομα και η Τουρκία θα αποκτήσει έξι παρόμοια (και καλύτερα) υποβρύχια 214.

Πλέον η μεγάλη απειλή δεν είναι οι τορπίλες, αλλά οι πύραυλοι που μεταφέρουν τα υποβρύχια. Τα ελληνικά υποβρύχια μπορούν να φέρουν πυραύλους Subharpoon, αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ είναι τα Ρωσικά υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ Kalibr. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν δυτικά της Νορβηγίας από υποβρύχια της κλάσης Yasen και να πλήξουν στόχους στις ακτές όλης της Βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενων όλων των σημαντικών ναυτικών βάσεων, όσο και εμπορικών λιμένων όπως το Rotterdam ή το Bremerhaven. Θεωρητικά υποβρύχια που θα βρίσκονται στην ασφάλεια της Λευκής Θάλασσας, έξω από το Arkhangelsk μπορούν να πλήξουν το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 13 συμμαχικές πρωτεύουσες, όπως επίσης κρίσιμα σημεία όπου συγκεντρώνονται στρατεύματα και ενισχύσεις. Αυτή η ικανότητα τους επιδείχτηκε όταν βλήθηκαν στόχοι στη Συρία από την Κασπία θάλασσα. Προφανώς, αν κάποιο από αυτά τα υποβρύχια καταφέρει να ξεγλιστρήσει στον Ατλαντικό, τότε θα μπορεί να πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, κάτι που θα έχει σημαντικές στρατιωτικές, πολιτικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στη συμμαχία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα ώστε να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη. Οι πύραυλοι Scalp Naval είναι η πρώτη εναλλακτική, οι οποίοι εκτοξεύονται από τους τορπιλοσωλήνες των 533mm. O πύραυλος βρίσκεται μέσα σε ένα υδροδυναμικό κοντέινερ το οποίο αποκολλάται όταν ο πύραυλος φτάνει στην επιφάνεια. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εξοπλίσει και τα δικά της υποβρύχια με τους τοπικά παραγόμενους πυραύλους κρουζ.

 

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει αυτά τα στρατηγικά υποβρύχια ασφαλή και έτσι τα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό φτιάχνοντας προμαχώνες (Bastion). Ο ευρωπαϊκός προμαχώνας της Ρωσίας επικεντρώνεται στις βόρειες ακτές της. Η αμυντική της περίμετρος εκτείνεται μέχρι το λεγόμενο άνοιγμα Γροιλανδίας – Ισλανδίας – Μεγάλης Βρετανίας (GIUK). Ο λόγος για τον οποίο το χάσμα GIUK είναι σημαντικό για τη Ρωσία είναι το γεγονός ότι από αυτή τη γραμμή και μετά, τα αμερικανικά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Tomahawk μπορούν να χτυπήσουν ζωτικούς στόχους στη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί να αμφισβητήσει ΝΑΤΟ για τον έλεγχο του Βόρειου Ατλαντικού, έτσι το ρωσικό ναυτικό, κυρίως τα τακτικά υποβρύχια, θα επιδιώξουν την άρνηση πρόσβασης σε συμμαχικά πλοία που ξεπερνούν το κενό σε περιόδους κρίσης ή πολέμου.

Παρόμοια είναι και η τακτική της Κίνας, με τη δημιουργία προμαχώνων, μόνο που τα υποβρύχια της είναι κατώτερα των Ρωσικών, αλλά επενδύει σημαντικά και αναπτύσσει (ή κλέβει) τεχνολογία διαρκώς. Η Κίνα έχει κάνει επίσης άλματα στην τεχνολογία των υποθαλάσσιων επικοινωνιών χρησιμοποιώντας πολύ χαμηλές συχνότητες, κάτι που ήταν προνόμιο μόνο των δύο υπερδυνάμεων, όπως επίσης σε αισθητήρες και μη επανδρωμένα συστήματα. Σε αντίθεση με τους Ρώσους, το βεληνεκές των πυραύλων της είναι μικρότερο και οι θάλασσες της είναι πιο θορυβώδεις, που σημαίνει ότι εχθρικά υποβρύχια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισχωρήσουν απαρατήρητα και να στήσουν ενέδρες ή να παρακολουθούν τα Κινέζικα στρατηγικά υποβρύχια. Αυτός είναι ο λόγος που οι Κινέζοι επενδύουν πολύ σε ανθυποβρυχιακά συστήματα που περιλαμβάνουν μόνιμα ποντισμένα σόναρ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Επίσης τα κινεζικά υποβρύχια θα πρέπει να διασχίσουν πιο στενά περάσματα από ότι το GIUK ώστε να βγουν στον ωκεανό. Παρά τις αντιξοότητες Κινεζικά υποβρύχια περιπολούν όλο και πιο συχνά στον Ειρηνικό ωκεανό, έχουν εντοπιστεί στον Κόλπο του Άντεν και φαίνεται να ετοιμάζονται για επιχειρήσεις στον Αρκτικό κύκλο (όχι μόνο γιατί θα αποτελέσει σύντομα μια κύρια εμπορική αρτηρία αλλά και γιατί η ώρα πτήσης ενός πυραύλου εναντίων στόχων στις ΗΠΑ είναι 3,5 φορές μικρότερη, επιτρέποντας τη χρήση μικρότερων πυραύλων και δίνοντας λιγότερο χρόνο αντίδρασης.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα νησιά και τα θαλάσσια περάσματα ώστε να δημιουργήσουν δύο ζώνες άμυνας (First Island Chain, Second Island Chain).

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και το ΠΝ χρησιμοποιεί αντίστοιχα τη γεωγραφία, προσαρμόζοντας ζώνες άμυνας πάνω σε αλυσίδες νησιών, προστατεύοντας τα περάσματα, σε συνεργασία με την ΑΣΔΕΝ. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει δύο τέτοιους προμαχώνες, έστω στη Λήμνο και την Κρήτη, και υποθέσουμε ότι ο Scalp Naval έχει βεληνεκές 1.000χμ, τότε από αυτή την ασφάλεια καλύπτεται η Τουρκική επικράτεια από την Σαμψούντα μέχρι το Γκαζιαντέπ. Με άλλον ένα στον κόλπο της Λάρνακας καλύπτεται πρακτικά όλη η Τουρκική επικράτεια. Ταυτόχρονα τα υποβρύχια θα μπορούν να επιτελέσουν και την τακτική χρήση τους της άρνησης πρόσβασης στο Αιγαίο.

Η ύπαρξη υποβρυχίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ σηματοδοτεί και μια αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης τους. Πλέον οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε νέες τακτικές, αντί να προσπαθούν να απομακρύνουν τα εχθρικά υποβρύχια από όλο και πιο μεγάλες περιοχές, στρέφονται σε επιθετικές επιχειρήσεις ώστε να τα αποτρέψουν από το να φτάσουν στις επιχειρησιακές τους περιοχές. Η Ελληνική πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική λόγω της εγγύτητας και της γεωγραφίας, αλλά οι βασικές αρχές είναι ίδιες.

Ο κύριος σκοπός του ανθυποβρυχιακού αγώνα (ASW) είναι ο εντοπισμός υποβρυχίων ενός πιθανού αντιπάλου σε ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού». Δεδομένης της δυσκολίας του έργου, ο ASW εξαρτάται από υψηλού επιπέδου στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αλλά όπως σημειώνει ο πρώην αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ο Ναύαρχος Gary Roughead, είναι επίσης «ένα μείγμα τέχνης και επιστήμης». Ο σύγχρονος ASW βασίζεται κυρίως σε μια ποικιλία από επανδρωμένες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν παθητικά και ενεργά συστήματα σόναρ:

  • τακτικά υποβρύχια
  • αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, σταθερής πτέρυγας (ΑΝΦΣ)
  • σκάφη επιφανείας εξοπλισμένα με συστήματα σόναρ
  • ελικόπτερα ASW
  • ακουστικά συστήματα ανίχνευσης εγκατεστημένα στο βυθό ή στην ακτή

Για το ποια ακριβώς είναι η ικανότητα του ΠΝ, είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα, μετρήσιμα, συγκριτικά στοιχεία. Στον τύπο διαβάσαμε διθυραμβικά άρθρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν, που δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη για να τα αμφισβητήσουμε, δεν είναι ξεκάθαρο αν εμείς είμαστε τόσο καλοί όσο θα θέλαμε, αν ο εχθρός υπέπεσε σε παιδαριώδη σφάλματα ή αν απλά ήταν τύχη.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως τουλάχιστον η έλλειψη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι εμφανής, με ένα μόνο, μη εκσυγχρονισμένο Ρ-3Β, το οποίο μάλιστα κατάφερε και ξετρύπωσε ένα υποβρύχιο. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα εκσυγχρονισμένα. Θα κάνουν απόσβεση το κόστος της αναβάθμισης τους εύκολα, αν χρειαστεί.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε πηγές του ΝΑΤΟ και να κάνουμε συγκρίσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το ΝΑΤΟ διέθετε 1,8 ΑΝΦΣ για κάθε σοβιετικό υποβρύχιο. Πλέον διαθέτει 0,5. Εμείς έχουμε το πρόσφατα σε υπηρεσία μη εκσυγχρονισμένο Ρ-3Β για 12 εχθρικά υποβρύχια, όταν με τις σημερινές αναλογίες (που το ΝΑΤΟ θεωρεί κατάντια) θα έπρεπε να είχαμε 6… Για να έχουμε μια εικόνα, το ΝΑΤΟ ζητάει για την κάλυψη της αλυσίδας Γροιλανδίας – Ισλανδίας – Μεγάλης Βρετανίας (GIUK) μια μόνιμη παρουσία 14 ΑΝΣΦ, τεσσάρων φρεγατών με οκτώ ελικόπτερα και τρία υποβρύχια.

Επίσης το 2017 μετά από άσκηση επί χάρτου ανακοινώθηκε ότι ούτε το ΝΑΤΟ στο σύνολο του, ούτε τα κράτη μέλη διαθέτουν την ικανότητα να διεξάγουν μια συντονισμένη εκστρατεία ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ένας από τους συμμετέχοντες υποστήριξε ότι θα χρειαστούν 50 ημέρες ή περισσότερο για τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής δύναμη ASW. Ενώ το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα την ικανότητα να διώκει μεμονωμένα υποβρύχια στο τρέχον επίπεδο των ρωσικών περιπολιών, θα χάσει σύντομα αυτήν την ικανότητα εάν συνεχιστεί αυτή η τάση. Εν ολίγοις, η Συμμαχία «παραχώρησε μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος που κέρδισε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Η Ελλάδα όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει τα ρωσικά υποβρύχια (αν και δύο από αυτά βρίσκονται στη Συρία) και ο ψυχρός πόλεμος στον οποίο είναι εμπλεγμένη δεν έχει τελειώσει.

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ένα διπλό πρόβλημα. Οι δυνατότητες ASW έχουν μειωθεί. Ο αριθμός από πλατφόρμες με δυνατότητα ASW έχει μειωθεί, σε ορισμένες περιοχές ριζικά. Επιπλέον ο υπάρχον εξοπλισμός γερνάει γρήγορα και αντιμετωπίζει προβλήματα διαλειτουργικότητας. Την ίδια στιγμή, οι υποβρύχιες δυνατότητες των ανταγωνιστών του έχουν αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και αν δεν μπορούν να παρατάξουν καλύτερα υποβρύχια από τα πιο σύγχρονα υποβρύχια Συμμαχίας. Ένας τομέας όπου το ΝΑΤΟ έχει διατηρήσει ισχυρές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης αντικατάστασης με σύγχρονα μέσα, είναι τα ελικόπτερα ASW.

Τα συστήματα ακουστικής ανίχνευσης, εγκατεστημένα στη θάλασσα ή τις ακτές είναι άκρως απόρρητα, επομένως λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Μερικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν πιθανώς σε λειτουργία πάλι (είχε απενεργοποιηθεί μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου) ένα μεγάλο υποβρύχιο σύστημα παρακολούθησης στην αλυσίδα GIUK. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την ικανότητά του να ανιχνεύει τα πιο ήσυχα από τα ρωσικά υποβρύχια. Το αμερικανικό ναυτικό επιδιώκει συνεχώς νέες αναβαθμίσεις και νέα συστήματα, αλλά λίγα είναι δημοσίως γνωστά. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ τα συμμαχικά διαθέσιμα τακτικών υποβρυχίων, ΑΝΦΣ, και φρεγατών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις. Αξίζει όμως να τονιστεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Παρόμοια με το ΝΑΤΟ είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο εξοπλισμός γερνάει και παρά του ότι έχουμε καλύτερα υποβρύχια, ο εχθρός έχει 12 και περιμένει σύντομα να παραλάβει έξι τα οποία θα είναι παρόμοια από τα δικά μας. Συνεπώς, έχουμε δουλειά μπροστά μας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο Ελληνισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει ότι θεμιτό και αθέμιτο μέσο χρειάζεται ώστε αυτά τα έξι νέα υποβρύχια να μη γίνουν επιχειρησιακά ή έστω πλήρως επιχειρησιακά. Ναυπηγούνται στην Τουρκία, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο όπως με τα F-35, αλλά εξακολουθούν να βασίζονται σε εισαγόμενη τεχνολογία και απάρτια.

Αν δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την ένταξη τους, τότε θα πρέπει τα εκσυγχρονισμένα P-3 να είναι σε υπηρεσία και να έχουν παρέα. Η κατάσταση με την ΕΑΒ δεν είναι πλέον αστεία.

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών και η αγορά νέων έχει δρομολογηθεί. Υποθέτουμε ότι όλες θα έχουν ικανά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Μικρότερα, περισσότερα και φθηνότερα σκάφη επιφανείας με ποντιζόμενα σόναρ μπορούν να δώσουν επιπλέον λύσεις. Ο στόλος των ελικοπτέρων ανανεώνεται με τα νέα Romeo, αλλά και πάλι οι αριθμοί θα είναι οριακοί ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι διαθεσιμότητες θα είναι φυσιολογικές.

Εκεί που υπάρχει πεδίο της δόξας λαμπρό είναι τα δίκτυα υποθαλάσσιων και παράκτιων αισθητήρων που μπορούν να εποπτεύουν σε μόνιμη βάση και πραγματικό χρόνο όλα τα περάσματα ανάμεσα στα νησιά, αλλά και τις προσβάσεις σε λιμάνια και ναυτικές βάσεις. Πρόκειται για λύσεις, που πλέον με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούν να δημιουργηθούν με πολύ μικρό κόστος, με εξαρτήματα που βρίσκονται στο εμπόριο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ήδη υπάρχουσες υποδομές (πχ μετεωρολογικές σημαδούρες), και σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές εφαρμογές μπορούν εύκολα να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ. Για να το πούμε απλά, αν φοιτητές θαλάσσιας βιολογίας μπορούν να στήσουν δίκτυο αισθητήρων για να παρακολουθούν θαλάσσια θηλαστικά και να αναγνωρίζουν το κάθε δελφίνι και κάθε φάλαινα, τότε και το Ναυτικό που έχει περισσότερους πόρους, μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο και αν δεν ξέρει από που να ξεκινήσει, ας μας στείλει ένα μήνυμα.

συνεχίζεται

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

33 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
frasier

με τα έξτρα 2 214 τι γίνεται;

ultorius

Πρωτα θα αποφασισουν τι θα γινει με Σκαραμαγκα, μετα θα αποφασισουν τι γινεται με τις φρεγατες και επομενο βημα πιστευω ειναι τα 2 υποβρυχια σε οτι αφορα ναυπηγηση.

frasier

καλά, κατάλαβα, 2025;

ShadowMan

πρόσφατα ειχαμε πει πως δεν μπορούμε πια να ασκήσουμε το δικαίωμα αυτό γιατι καναμε συμφωνία παραλαβής των απαρτίων που ειχαν περισσέψει απο το πρόγραμμα σαν συμψηφισμό της προκαταβολής που ειχαμε δώσει, θυμάμαι λάθος?

frasier

δεν έχω ιδέα, γι αυτό ρωτάω..

GeorgeP

Ωραιο αρθρο!
Ελπιζω στην συνεχεια του αρθρου να αναφερονται τα Sea Guardian.
Αν το λεμε συχνα, ισως ακουστει εκει που πρεπει!

Koulis

Ο εχθρός του 214 είναι ένα 214.

Alex

Οι Αμερικανοί τα έκαναν εδώ και χρόνια
https://youtu.be/0CoPly8ZiGU

gdmast

Εγώ θα πρόσθετα και τα μη επανδρωμένα υ/β, τα οποία πλέον αναπτύσσονται ραγδαία και στα επόμενα λίγα χρόνια θα έχουν τον ρόλο που τώρα έχουν τα πάσης φύσεως drone στον αέρα. Και τα οποία θα λειτουργούν και σαν αισθητήρες και κατά των ναρκών αλλά και σύντομα θα είναι και οπλισμένα έστω και με μια τορπίλη και άρα και θανατηφόρα.
Επειδή αυτά είναι πολύ μικρά, δύσκολα ανιχνεύονται και μπορούν να διεισδύσουν σχεδόν παντού αθόρυβα (ιδιαίτερα στο θορυβώδες Αιγαίο).
Αυτός είναι ένας τομέας που η χώρα μας, λόγω των εκτεταμένων υδάτων της, θα πρέπει να προσέξει και να αναπτύξει ΑΜΕΣΑ.

socrates_politis

Ίσως επιτέλους ήρθε η ώρα να κάναμε κάτι πρώτοι, ώστε το κόστος να γίνεται μικρότερο κ να μας ακολουθούν αντί να ακολουθούμε!

gdmast

Αν και ήδη υπάρχουν κάποια, σαφώς πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να ακολουθήσουμε η/και να βρεθούμε στην κορυφή της τεχνολογίας αυτής, όπως είχε γίνει και με τα ΠΗΓΑΣΟΣ. Για μένα είναι άμεσης προτεραιότητας ανάγκη αυτή. Είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν πολλά από αυτά στο βυθό μας από τους απέναντι.

MPAMPIS

Άλλο ενα εξαιρετικό άρθρο….

x-m

“Ο Ελληνισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει ότι θεμιτό και αθέμιτο μέσο……..”

Η ομογένεια δηλαδή, γιατί από πολιτική ηγεσία μέχρι ανενεργές εργαλειοθήκες φτάνουμε.

ShadowMan

εγώ βλέπω οτι την ώρα που ο στην ουσία εχθρός μας ετοιμάζεται να ρίξει στο νερό 6 απο τα ισως πιο αθόρυβα υποβρύχια στον κόσμο εμεις αγοράζουμε φρεγάτες με μισές δυνατότητες εντοπισμού υποβρυχίων!
ή η τεχνολογια των συρόμενων σόναρ εχει κανει καποιο αλμα που μου διαφέυγει ή είμαστε παντελώς ηλίθιοι….

ptisidiastima

Τι αγοράσαμε; Τι ξέρετε; Πείτε μας!!!

ShadowMan

Φυσικά μένει να αποδειχτεί αλλά βλέπετε και εσείς πως προς τα εκει πάει το θέμα.
Και πραγματικά ειμαι περίεργος για το αν ισχύουν και τα οσα εχουν ειπωθει για το συστημα πρόωσης και το πως δεν αποδίδει σε μεγάλους κυματισμούς κτλπ… Το θεμα του αλουμινίου δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.

Manolis1

Δυστυχώς έχετε δίκιο. Κρίνοντας από τις δηλώσεις του αμερικανικού πρέσβη, η εξαγορά των ναυπηγείων θα συνοδευτεί με την κατασκευή εδώ τριών φρεγατών (η τέταρτη θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ). Και ποιές είναι αυτές οι φρεγάτες; Μα φυσικά τα αλουμινόχαρτα ανοιχτής θαλάσσης- mmsc. Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει την αγορά βάση πολιτικών και όχι επιχειρησιακών κριτηρίων. Μόνοι μας ρίξαμε την ταφόπλακα στο ΠΝ. Με αλουμινόχαρτα ως κύριες μονάδες πρέπει να ξεχάσουμε την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μόνο για το Ιόνιο κάνουν.

Last edited 2 months ago by Manolis1
ShadowMan

ΠΤΗΣΗ να περιμένουμε να συνδεθει το ιστορικό μας (σχόλια και votes) με τους λογαριασμους μας στο νέο site ή δεν υπάρχει η δυνατότητα?

ptisidiastima

Δεν έχουν χαθεί τα σχόλιά σας

Punker

Νομίζω πως ο ShadowMan εννοεί να φαίνονται το σύνολο των σχολίων και upvotes/downvotes (από το παλιό και από το νέο σάιτ) όταν πατάς πάνω στο avatar, και όχι μονάχα ό,τι σχόλια ή upvotes έχουν γίνει στην νέα πλατφόρμα.

ShadowMan

ωρια (αν και στην ουσια δεν εχω γραψει και τιποτα σημαντικό κυριως ερωτησεις κανω)

Scalp_eg

Οχι 2 αλλα 3 παπανικολης επιπλεον χρειαζομαστε, ωστε να εχουμε 7+1=8 AIP
οταν οι τούρκοι θα έχουν 6.
Ας μην κατασκευαστουν οι Saar-θεμιστοκλης να βρεθουν λεφτα απο εκει.
Οι μισες combattande 5-6 δηλαδη αφου κανιβαλλισουν τις αλλες την βγαζουν εως το 2040
και ερχονται και η 6η και η 7η σουπερ βητα, οποτε ας μην σπαταλαμε τα λεφτα μας σε πυραυλακατους.
4 Meko βαρβατη αναβαθμιση +4 νεες (φτηνες) φρεγατες οποιες επιλεγουν τελικα, +4 εκσυχρονισμενες κορτεναερ που θα φτασουν με τα ανταλλακτικα των υπολοιπων 5 εως το 2030+ που θα αντικατασταθουν απο τις Pesco.
Η τωρινη κριση μας απεδειξε ποσο πολυτιμα ειναι τα AIP υποβρυχια.
Θα παρουν 2 δις σχεδον οι γερμανοι αλλα θα εχουμε περισσοτερα AIP απο τον εχθρο
και θα ηταν καλο να διαφοροποιηθουμε και στις τορπιλλες με τις γαλλικες F21
και τη μελλοντικη πιστοποιηση των Mdcn.
Υπογραφοντας τωρα ενα συμβολαιο 3 ακομα παπανικολης με τους γερμανους, επαναθερμενουμε τις σχεσεις μας και μπορουμε να τους ζητησουμε και δωρεαν τις 2 F-122, που αποσυρονται τωρα,για διωξουμε τις 3 μη αναβ. κορτεναερ αμεσα.
Σημαντικο να διαφοροποιηθουμε στις τορπιλες απο τους τουρκους που θα εχουν τις γερμανικες η τις (εγχωριες αντιγραφη των γερμανικων) και να εχουμε γαλλικες η ακομα και τις ιταλικες. Δε νομιζω οι γερμανοι να εχουν προβλημα σε αυτο αν παραγγειλλουμε αλλα 3 παπανικολης ακομα. Η αναβαθμιση μερικων απο τις υφισταμενες τορπιλλες που εχουμε ας δωθει και αυτη στους γερμανους, κανενα προβλημα.

Last edited 2 months ago by Scalp_eg
Diogenis

Κύριε Ηρακλής Μαύρη, όμορφα όλα αυτά που γράφεται άλλα εδράζονται σε ένα σενάριο το οποίο υιοθετείται και καθαρά Αμερικάνικης έμπνευσης .Η κακιά Ρωσία και Κίνα που θέλει να καταστρέψει τον αμερικανική γη της εδεμ (και τους συμμάχους αυτών Ευρωπαίους ,και την Ελλάδα) αυτής της χώρας που το μόνο που την νοιάζει είναι τo καλό του κόσμου και η ευημερία του, και την ειρήνη τύπου παξ αμερικανικα . Και μάλιστα προσπαθούν να πείσουν γι΄αυτο .Λοιπόν τα τελευταία 200 τουλάχιστον χρονιά αυτοί που επιβουλεύονται την χώρα είναι κατά κύριο λόγω οι σύμμαχοι μας .Με πρώτο και χειρότερο την σύμμαχο Τουρκια , μετα η Γερμανια -Ιταλια σε λίγο έρχεται και η 28η Οκτωβριου , μετα οι Βούλγαροι τώρα και αυτοί σύμμαχοι , Αγγλοι και οι Γάλλοι . Ενταξει ανηκουμε στην Δύση αλλά η ιστορική αλήθεια είναι ότι από τους συμμαχους πρεπει να εχουμε το νου μας .

Last edited 2 months ago by Diogenis
Mikros-hroas

Πολλά πράγματα δεν διάβασα κύριε Ηρακλη!
Τα μικρά σκάφη με ποντιζόμενο σονάρ ελικοπτέρου και δυο μικρές ανθυποβρυχιακές τορπίλες χωρίς πλήρωμα που είναι στο κείμενο σας;
Αν δεν το ξέρετε ρωτήστε τους Ισραηλινούς για να μάθετε!
Μόνο τα μεγάλα πλοία έχουν ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου; Όχι τώρα πια!
Μόνο τα μεγάλα αεροσκάφη έχουν ικανότητες ανίχνευσης υποβρυχίων; Όχι τώρα πια.
Όσο για τα δίκτυα θαλάσιων αισθητήρων πότέ μα ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η Ελλαδα για αυτά!
Συγνώμη που είναι οι ναύσταθμοι σε ανοικτό ωκεανό ή ανάμεσα σε νησιά;
Αν βάλεις μερικές νέες τορπίλες ανάμεσα στα νησια τι θα περάσει; Και πυραύλους φυσικά εναντίων πλοίων και ASROC!

Mikros-hroas

Καλά κάνει έξυπνος είναι, περιμένει να δω τι θα γράψω για να τον βοηθήσω να τελειώσει το άρθρο- κείμενο!   :wpds_arrow: 
Ξέρω και το δικό μου συνεχίζεται   :wpds_lol: !
Αν θέλαμε θα μπορούσαμε να έχουμε κλείσει τους Τούρκους όπως γράφω προηγουμένως και να ξέραμε που πηγαίνουν και τι κάνουν.
Δεν υπάρχουν όμως ναυτικά οχυρά οχυρώσεις με παλιά πυροβόλα των 127 χιλιοστών και ΑΑ ναυτικά πυροβόλα. Δεν υπάρχουν εκτοξευτές ASROC που δέχονται μέσα και πυραύλους επιφανείας κλπ.
Δεν θα επεκταθώ ακόμα και για στόχους να τα έβαζαν οι Τούρκοι για να τα καταστρέψουν θα έτρωγαν πάνω από μια ολόκληρη μέρα. Θα έχαναν πλοία και αεροσκάφη και καταδρομείς!

Mikros-hroas

https://archipelago.gr/aftonomo-robotiko-skafos-mini-explorer/

Ο «Mini Explorer» είναι ένα αυτόνομο ρομποτικό σκάφος – δημιούργημα της συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος με την ελληνική εταιρεία Aigaio RCB, το οποίο αποκτήθηκε μέσω αυτοχρηματοδότησης. Ως εργαλείο πολυεπίπεδης καταγραφής δεδομένων στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως για αυτή την περίοδο που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σκαφών στη θάλασσα.

Με 6 ώρες αυτονομία μπαταρίας και την ικανότητα να φέρει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο, ο «Mini Explorer» επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού αισθητήρων όπως sonar, υδρόφωνο, κάμερες, κ.α.. Με τη χρήση τηλεμετρίας ή με αυτόνομο χειρισμό, μπορεί να φέρει εις πέρας τη συλλογή δεδομένων σε δύσκολες περιοχές όπου τα συμβατικά σκάφη δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης είναι εξοπλισμένο με sonar αποφυγής εμποδίων, αποτρέποντας αυτόματα τη σύγκρουση με βράχια, σημαδούρες κλπ, καθώς και με κάμερες πλώρης και πρύμνης που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο στο σταθμό βάσης.
Ο «Mini Explorer» ενσωματώνει πάρα πολλές τεχνολογίες, ενώ παράλληλα αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι στην Ελλάδα έχουμε τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουμε υψηλή τεχνολογία και καινοτομία. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σκάφους δεν είναι μόνο το πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αντίστοιχα σκάφη που θα μπορούσαν να αγοραστούν από τη διεθνή αγορά, αλλά και το γεγονός ότι οι διαδικασίες επισκευής αλλά και εξέλιξης του (έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφει ολοένα και περισσότερες κατηγορίες δεδομένων), μπορούν να γίνονται στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις αποστολής αντιστοιχών εργαλείων για επισκευή ή αναβάθμιση στο εξωτερικό.
Είναι καιρός στην Ελλάδα να πιστέψουμε στις πραγματικές μας δυνατότητες, να διεκδικήσουμε τη θέση που θα μπορούσαμε να έχουμε ως χώρα στη διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας και να πάψουμε να έχουμε μόνο το ρόλο του θεατή και καταναλωτή.

Mikros-hroas

Seagull USV
https://defpost.com/elbit-systems-leonardo-additional-torpedo-capability-seagull-unmanned-surface-vessel/
Elbit Systems Teams with Leonardo to Develop Additional Torpedo Capability for Seagull Unmanned Surface Vessel
Israeli defence major, Elbit Systems’ ISTAR division has teamed with Italy’s Leonardo to develop and demonstrate Leonardo’s lightweight and mini torpedoes launching capabilities from the former’s Seagull Unmanned Surface Vessel (USV).
The two companies announced the agreement at Exponaval (Valparaiso, Chile, 4-7 December).
The integration of the new torpedo will add to the Seagull’s capability to mount and launch light weight torpedoes
The solution will be based on the same architecture used for airborne torpedo launching systems. Operational with the Israeli Navy, Elbit Systems’ Seagull USV performed superbly in the Belgian Defence Ministry 2017 North Sea trials and has been participating regularly in international naval exercises conducting Mine Counter Measures (MCM) and Anti-Submarine Warfare (ASW) missions.
Leonardo holds a strategic market position in the design, production and integration of torpedoes with over 30 Countries having selected its systems.
Elbit Systems Seagull USV
Seagull is a multi-role unmanned surface vessel (USV) manufactured by Elbit Systems.
The USV is powered by two diesel engines and has a maximum speed of 60km/h. It can continuously operate at sea for more than four days.
The Seagull USV is armed with a remote control weapon system (RWS) mounted with a 12.7mm machine gun. The USV also incorporates torpedo launching system and non-lethal weapon system.
The Seagull systems have superior mine counter measures (MCM) capability. This USV facilitates end-to-end mine hunting operations, including detection, classification, location, identification and neutralization of bott

evaggelos

η χρηση subharpoon η scalp naval απο u214 δεν δημιουργει προβλημα εντοπισμου σε κλειστο περιβαλλον οπως το αιγαιο?

Mikros-hroas

Όχι! Αν ρίξεις τους subharpoon από τα 10-12 χιλιόμετρα απόσταση 4 σε αριθμό πυραύλους, χάθηκε και το καλύτερο πλοίο να έχεις απέναντι θα πάει στον πάτο της θάλασσας!

photographix

Ναι σε ολα. Βουνο το δικιο σου Ηρακλη.

Last edited 2 months ago by photographix
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29

Related News

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ Άλλη μια φωτογραφία της TCG İstanbul (F-515) (με κάθε επιφύλαξη)  Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με την γείτονα και τα ΜΜΕ/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πρέπει...