21.6 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Στόλος 4 (ή 6) φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 6 (ή 7) πυραυλακάτων...

Στόλος 4 (ή 6) φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 6 (ή 7) πυραυλακάτων και τέλος; που πάει το ΠΝ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το ΠΝ πρόκειται να παραλάβει εντός του έτους, την 6η πυραυλάκατο κλάσης Super Vita. Λογικά, κι ΑΝ τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τον επόμενο χρόνο θα έχουμε την ευτυχία να δούμε άλλη μια Super Vita στις τάξεις του ΠΝ. Τώρα, αν δεν είναι το 2021 θα είναι το 2022 ή το 2023. Αλήθεια, βιαζόμαστε;

Στα “χέρια” του ΠΝ πέρασε η νέα δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Προφανώς κι όχι, άλλωστε, τι να τις κάνεις τις πυραυλακάτους; μέχρι να μπουν σε υπηρεσία, είναι ήδη παρωχημένες. Όταν τις παραγγείλαμε, ήταν ότι καλύτερο σε πλοίο αυτού του εκτοπίσματος παγκοσμίως. Το ραντάρ MW-08 σε συνδυασμό με το RAM, προσέφερε εξαιρετικές δυνατότητες εναντίον αεροσκαφών και αντιπλοϊκών πυραύλων. Σήμερα; Κάτι κάνουν, αλλά οι απειλές έχουν αλλάξει.

Το ίδιο συνέβη και όταν παραγγείλαμε τις Super Vita, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τις πυραυλακάτους Combattante IIIB. Οι τελευταίες, με δυο (!!!) πυροβόλα Oto Melara 76mm και δυο δίδυμα Emerlec 30 mm ήταν από τις καλύτερα προστατευμένες πυραυλακάτους της εποχής τους. Δύσκολα θα μπορούσε εχθρική Μοίρα αεροσκαφών να λυγίσει μια συνδυασμένη άμυνα δυο τέτοιων πλοίων. Μιλάμε όμως για το 1980, όταν οι αποστολές TASMO γίνονταν με ρουκετοβόλα και iron bombs. Τι ελπίδες όμως έχουν σήμερα αυτά τα πλοία;

Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι φρεγάτες του ΠΝ κλάσης S (Kortenaer); Θα ξεπεράσουν σε υπηρεσία τα “Θηρία”; Αξίζει περαιτέρω εκσυγχρονισμός;

Το περίεργο είναι πως οι IIIb αλλά και οι ΙΙΙ είναι αρκετά “νέες”, ενώ έχουν υποστεί και διάφορους εκσυγχρονισμούς. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα πλοία είναι ήδη 40 ετών, και παρά τα ικανά πληρώματα, χρειάζονται είτε νέα όπλα, κυρίως για τον Α/Α αγώνα και νέο ικανότερο ραντάρ 3D. Δηλαδή, χρειάζονται κατ’ελάχιστον ένα RAM, που αυτή τη στιγμή, η αγορά 9 συστημάτων του τύπου από το ΠΝ ίσως αποτελεί “ανέκδοτο”.

Για τις Combattante IIa που υπηρετούν ακόμη, ενώ πλησιάζουν τα 50 έτη σε υπηρεσία, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Το ΠΝ τις διατηρεί γιατί απλά δεν έχουν παραδοθεί οι τελευταίες δυο Super Vita. Ας μην κάνουμε κάποια άλλο σχόλιο για το θέμα…

Έφτασαν! Επιτέλους τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V στο ΠΝ, πρώτη επιθεώρηση από Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ!

Ας πάμε τώρα στα υποβρύχια. Επισήμως, έχουμε έναν εντυπωσιακότατο αριθμό υποβρυχίων. Ανεπισήμως, δεν έχουμε. Ο λόγος είναι απλός. Καταρχάς, υπηρετούν ακόμη 3 υποβρύχια κλάσης 209/1100 που μπήκαν σε υπηρεσία πριν σχεδόν 50 (!) χρόνια. Για να πούμε την αλήθεια, τη δεκαετία του ’90 τα υποβρύχια αυτά εκσυγχρονίστηκαν, με αποτέλεσμα να λάβουν μια γερή παράταση στη διάρκεια ζωής τους. Το θέμα όμως είναι, μέχρι πότε μπορούν να πολεμούν.

Στις λίστες του ΠΝ υπάρχουν και άλλα 3 υποβρύχια 209/1200. Νεότερα από τα 209/1100, η ηλικία του φτάνει τα 40 έτη, απλά, σε σχέση με τα 209/1100, εδώ δεν έχουμε εκσυγχρονισμό. Εκσυγχρονίστηκε μόλις ένα με σύστημα AIP και τα ηλεκτρονικά των 214ΗΝ, αλλά το πρόγραμμα σταμάτησε, καθώς παραγγέλθηκαν δυο επιπλέον 214ΗΝ. Φυσικά, η παραγγελία έχει μείνει αδρανής μέχρι σήμερα.

[email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

Λογικά, τα 209/1200 θα πρέπει λίαν συντόμως να βγουν εκτός υπηρεσίας, ενώ τα 209/1100 παρά το γεγονός ότι είναι εκσυγχρονισμένα, θα πρέπει κι αυτά να ακολουθήσουν. Αλλιώς, η Ελλάδα θα μπει στο κλαμπ των προηγμένων κρατών που κρατούν 50ετή υποβρύχια σε υπηρεσία, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα κοκ.

Για τον Στόλο των φρεγατών, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Τα έχουμε πει τόσες πολλές φορές, που μάλλον είναι πλέον κουραστικό. Kortenaer, μπλα μπλα μπλα, μη εκσυγχρονισμένες, μπλα μπλα μπλα, Adelaide, Arleigh Burke μπλα μπλα, LaFayatte, μπλα, και 2 [email protected] που απλά ΔΕΝ υπογράφονται ακόμη.

Πόσα χρήματα απομένουν για να ολοκληρωθούν τα Type 214 και οι Super Vita του ΠΝ

Δηλαδή, άντε και υπογράψαμε για τις [email protected] Σώθηκε το ΠΝ; Πως το θέλατε;

Το ΠΝ είχε 14 κύριες μονάδες Στόλου. Με την απόσυρση του “ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ” η οροφή έπεσε στα 13 πλοία. Όταν για λίγο ζήσαμε το όνειρο των FREMM, ξέραμε πολύ καλά πως αν ερχόντουσαν οι δυο FREMM, δεν θα αποσύρονταν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Ο λόγος; Απλός. Οι αποστολές δεν βγαίνουν με λιγότερα από 15 μεγάλα πλοία.

Άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ», εκπαιδευτική βολή τορπίλης από υποβρύχιο του ΠΝ (Βίντεο)

Πως τα βγάζει πέρα το ΠΝ με 13 κύριες μονάδες; τη στιγμή μάλιστα που οι 3 από αυτές δεν έχουν ανταλλακτικά, οι 4 θέλουν άμεσο ΕΜΖ, και οι 6 έπρεπε να πάρουν ισχυρότερο οπλισμό στο δικό τους ΕΜΖ; Ειλικρινά, οποιοδήποτε άλλο Ναυτικό, δεν θα τα έβγαζε πέρα. Κάποτε λέγαμε ήρωες τα πληρώματα των Θηρίων και των FRAM, τώρα έχουμε συνειδητοποιήσει τι μαγικά κάνει το ΠΝ και τα στελέχη του για να βγάζουν το Στόλο εν έτει 2020;

Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες, ΜΕΚΟ200ΗΝ χρειάζονται Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία. Ο ΕΜΖ πρέπει να γίνεται το συντομότερο, και όχι στο Τέλος Ζωής.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

Αν δεν αρχίσουν άμεσα οι αποφάσεις για την ενίσχυση του ΠΝ, τότε ραγδαία θα ξεκινήσει η απομείωση των Μονάδων του Στόλου. Ο πάλαι ποτέ κραταιός Ελληνικός Στόλος θα χάσει εντός της επόμενης δεκαετίας το 60 ή και 70% των μονάδων του, χωρίς αντικατάσταση. Ακόμη κι αν αγοράσουμε τις [email protected], τότε απλά δυο μεγάλες μονάδες θα πρέπει να αντικαταστήσουν συνολικά 9 (ή μάλλον 10) πλοία.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση των Combattante III, πλοία που παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στο Αιγαίο. Λογικά μια “μικρή” ALS θα ήταν ίσως το ιδανικότερο πλοίο, που θα μπορούσε με πολύ μικρό κόστος έχει παρουσία παντού στο Αρχιπέλαγος.

Το Βραζιλιάνικο Ναυτικό βγάζει στο σφυρί τα υποβρύχια Type 209/1400

Τώρα, σε ότι αφορά τα υποβρύχια, ιδέες υπάρχουν πολλές. Όπως πολλοί αναγνώστες μας παρατήρησαν, ευκαιρίες μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετές, θέληση ή χρήματα δεν υπάρχουν. Τα 209/1400 της Βραζιλίας θα ήταν μια εξαίρετη επιλογή. Επίσης, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το ναυπηγικό πρόγραμμα των ελληνικών 214ΗΝ. Αλλά όταν δεν έχουμε αγοράσει τορπίλες για τα ήδη υπάρχοντα, λογικό είναι όλες οι προτάσεις να ακούγονται αστείες.

Κλείνοντας, θα πούμε με δυνατή φωνή, για δεύτερη φορά, πως το ΠΝ χρειάζεται ενίσχυση. Χρειάζεται ένα γενναίο μακροχρόνια πρόγραμμα ναυπήγησης νέων πλοίων, που θα επτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε χάσει το ΠΝ το ποιοτικό πλεονέκτημά του στα μέσα, ενώ πάντα ήταν και αρκετά είχε και ποσοτική επάρκεια. Ακόμη και τον καιρό της Επανάστασης του 1821, χάρη και στο Ναυτικό μπορέσαμε να ξεκινήσουμε.

Παναγιωτόπουλος: Ολοκληρωμένη κατά 95% η πυραυλάκατος No6, άγνωστο το πότε θα παραδοθεί, καθόλου ικανοποιημένο το ΠΝ από τα Ναυπηγεία

Καλές οι εκδηλώσεις Μνήμης και οι Εορτασμοί για το 1821, τις στηρίζουμε και θα τις στηρίξουμε. Χρειάζεται όμως και έμπρακτη ενίσχυση του ΠΝ. Όχι αύριο, αφού “δούμε” τι μας περισσεύει, μήπως πάρει κάτι “ψιλά”, δεν φτάνουν τα “ίσως”. Είναι πλέον Εθνική Ανάγκη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

249 ΣΧΟΛΙΑ

249 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GiannisKr

Μεγάλο το ερώτημα… https://www.youtube.com/watch?v=VOhB4J8OVLY

Ikarus

Εφόσον θέλουμε Belharra, οφείλει να μπει μέσα στο πακέτο μια συμφωνία για την εξέλιξη-ανάπτυξη μιας μικρής ALS σε συνεργασία ίσως με την ONEX και ελληνικές εταιρείες και πανεπιστήμια. Θα είναι εγκληματικό με τόσα λεφτά να μη το ζητήσουμε. Έτσι και οι Γάλλοι θα συνεχίσουν να δηλώνουν παρών στα του ΠΝ και η χώρα θα πάρει ένα σημαντικό Αντισταθμιστικό Όφελος.

DimitrisXr

Αντε παλι με τα αντισταθμιστικα. Ανεκδοτο εχει καταντησει. Θελετε και το ακομα μεγαλυτερο ανεκδοτο ? Αν googlarετε τη λεξη αντισταθμιστικο, ξερετε ποιο παραδειγμα εχει στο βικιλεξικο ? ”Ποιος αλήθεια δεν θυμάται τα πολυδιαφημιζόμενα αντισταθμιστικά οφέλη που υποσχέθηκαν οι κατασκευάστριες εταιρείες των F-16 και Μιράζ 2000 το 1987, όταν αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ η αγορά των αεροσκαφών; Αγορά δήθεν ελληνικών… παπουτσιών από τους Γάλλους για τόνωση της εθνικής μας οικονομίας, δημιουργία ελληνοαμερικανικής εταιρείας επενδύσεων με κεφάλαιο 50 εκατ. δρχ. από τους Αμερικανούς, αγορά ελληνικού λαδιού, καλαμποκιού και σιταριού, ως και έλευση γάλλων και αμερικανών τουριστών τους χειμερινούς μήνες προέβλεπαν μερικά μόνο… Read more »

Ikarus

Πάρα πολύ καλά λέτε. Μιλώ όμως για πραγματικό αντισταθμιστικό όφελος. Με τη πλήρη σημασία του όρου. Πείτε το ευκαιρία. Πείτε το παράλληλη συμφωνία. Πείτε το όπως θέλετε. Αν δε θέλετε μην το λέτε ΑΩ. Αν συνδεθεί με τη προμήθεια των νέων φρεγατών η ναυπήγηση ALS και γίνει υπό τη σκέπη της Naval Group θα έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει και να αποτελέσει την αρχή που όλοι θέλουμε.

DimitrisXr

Εχει γραφτει καπου κατι τετοιο ? Εχει συζητηθει ? Εχει εκδηλωσει η Γαλλια πραγματικο ενδιαφερον για βαθυτερη συνεργασια ? Εχουμε εμεις ως εταιρος τα προαπαιτουμενα για ενεργο ρολο σε αυτη τη συνεργασια ? Χρημα, τεχνογνωσια και υποδομες ? Ετσι γινονται οι συνεργασιες ? Μονομερως ?

Edit: Ξαναδιαβαζοντας παρατηρησα οτι ο τονος ειναι λιγο επιθετικος. Δεν εχει να κανει με το δικο σας σχολιο που απλα θετει
καποιες σωστες προυποθεσεις σε μια συμφωνια για τις belharra, αλλα με τις αερολογιες που γραφονται γυρω απο το θεμα

Ikarus

Ναι αν το έχετε παρακολουθήσει υπογράφηκε ήδη συνερασία με ελληνικά πανεπιστήμια (ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και ελληνικές εταιρείες (οκτώ στον αριθμό). Μάλιστα η Naval Group θέλει να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο “ναυτικής καινοτομίας” (με το αζημείωτο). Πραγματικά αδυνατώ να δω τον λόγο για τον οποίο στο πλαίσιο αυτής της ήδη αποφασεισθήσας συνεργασίας δεν μπορούμε να ζητήσουμε καθοδήγηση και συνεργασία από τη Naval Group στο κομμάτι της ναυπήγησης ενός μικρού σκάφους σαν την ALS 80 μέσω της ΟΝΕΧ ή κάποιου άλλου ναυπηγείου.

Voiceofreason

Φίλε μου καλησπέρα. Η ONYX αγόρασε ένα χρεοκοπημένο ναυπηγείο – αυτό της Σύρου – με όποια τιμή συμφωνήθηκε και το έχει κάνει κερδοφόρο με θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και χωρίς να έχει κρατικά συμβόλαια από όσο γνωρίζω. Αυτό είναι επένδυση. Εάν το Naval Group θέλει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα και να την καταστήσει κέντρο ¨ναυτικής καινοτομίας¨ ας αγοράσει τα ναυπηγεία Ελευσίνας, να αποκτήσει assets στην χώρα μας και ας τα κάνει κερδοφόρα χωρίς καμία δέσμευση αγοράς πλοίων από την πλευρά μας. Αυτή είναι επένδυση. Τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και πανεπιστημίων δεν είναι δεσμευτικά. Εμείς θα πρέπει να… Read more »

Ikarus

Εάν εσείς θεωρείτε ότι σε μια συμφωνία 2.5 δις για δύο μόνο πλοία δεν μπορούμε να θέσουμε ως απαίτηση τη καθοδήγηση και την παροχή υποσυστημάτων απο την Naval Group για τη σχεδίαση και κατασκευή εγχώριων σκαφών που θα παραγγελθούν από το ΠΝ και έτσι από κάπου να ξεκινήσει η αμυντική βιομηχανία δεν έχω να προσθέσω κάτι. Οι γείτονες βλέπαν αντίστοιχες προμήθειες ως επενδύσεις, όχι ως αγορές, γι’αυτό έχουν φτάσει σήμερα εκεί που έχουν φτάσει. Εμείες συνεχίζουμε την ίδια.

DimitrisXr

Το υποκατασκευαστικο εργο που εχουν αναλαβει οι ελληνικες εταιριες ειναι το μικροτερο δυνατο και μαλιστα επιβεβαιωνει τα λεγομενα μου. Στις περισσοτερες αγορες οπλων υπαρχει συμφωνια για κατασκευη του μεγαλυτερου μερους της παραγγελιας στην χωρα-αγοραστη. Μην παμε μακρια, οι 3 απο τις 4 ΜΕΚΟ κατασκευαστηκν σε ελληνικα ναυπηγια. Εμεις στη συμφωνια για τις belharra φαινεται να πηραμε ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ αντισταθμιστικα ακομα και απο αυτον τον μεσο ορο. Δεν ειμαι προφανως κατα των αντισταθμιστικων, θελω το καλυτερο για τη χωρα μου οπως και οι περισσοτεροι εδω. Αλλα τα αντισταθμιστικα ειναι ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ, οχι δωρα οπως νομιζουν καποιοι.

npo

Αν δεν έχεις δυνατότητες να φτιάξεις ούτε βίδα τα αντισταθμιστικά που θα σου δώσουν θα είναι επιδοτήσεις σε βιομηχανίες ζόμπι. Τις οποίες φυσικά τις πληρώνεις εσύ, γιατί τίποτα δεν σου δίνει κάποιος τσάμπα, και οι οποίες φυσικά θα συνεχίσουν να είναι ζόμπι.

Εκτός αν ισχυρίζεσαι οτι με μια επιμόρφωση θα κάνεις τον πωλητή μηχανικό τον γραμματέα τεχνικό, τον φούρναρη τεχνολόγο και τον φαρμακοποιό μηχανουργό.

Ας προσγειωθούμε γιατί θα κλαίμε έτσι και μπούν ιδέες.

Skeptomenos_politis

Το γεγονος πως οι Ελληνικες κυβερνησεις κατα το παρελθον ακολουθησαν εγληματικες τριτοκοσμικες πρακτικες δεν σημαινει πως τα αντισταθμιστικα ειναι μια λανθασμενη ιδεα. Ακριβως το αντιθετο. Αυτες οι τριτοκοσμικες πρακτικες που περιγραφεις οδηγησαν στην αποβιομηχανηση της χωρας και την χρεοκοπια. Η μεταφορα τεχνογνωσιας και η εγχωρια παραγωγη των αμυντικων προιοντων εφαρμοζεται σε ολες τις σοβαρες χωρες. Για παραδειγμα οι Γαλλοι θα χτισουν ολοκληρο ναυπηγειο στην Αυστραλια για να κατασκευασουν εκει τα νεα υποβρυχια Barracuda. Καινουριο ναυπηγειο θα χτισουν και οι Βρετανοι στην Αυστραλια ωστε να κατασκευασουν εκει τις νεες φρεγατες Hunter. Αρκει μονο να παρατηρησουμε πως η Τουρκια αγορασε σχεδον τον… Read more »

evaggelos

μια μικρη διαφορα μιλαμε για την αυστραλια που η αυστραλια θα πληρωσει 40 δις για 12 υποβρυχια κ μιλας για την χωρα που κανει σερβις στα πλοια λες κ ειναι αυτοκινητο τι σχεση εχουμε εμεις με το αυστραλιανο ναυτικο? οσον αφορα την τουρκια παντα εμπαινε σε προγραμματα οπως το φ35 κ παντα ειχε κερδη κ φυσικα κ πλατες, τελος η ναβαλ σε θελει απλα λογω ιστορικου ονοματος για να πουλησει αλλου.

Ikarus

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Η TESLA γιατί έφτιαξε στην Ελλάδα τμήμα Research and Development (το άλλο είναι Ολλανδία και τα άλλα ΗΠΑ); Για το όνομα το έκανε ή γιατί η χώρα παράγει εξαιρετικούς μηχανικούς περιζήτητους σε όλο τον κόσμο; Αλλά βέβαια ας τους διώξουμε έξω ή ας τους απασχολήσουμε στην εστίαση και άλλους άσχετους τομείς με τις σπουδές τους.

evaggelos

υπαρχει η διαφορα οτι η tesla το εκανε γιατι ηθελε να επενδυσει σε μια χωρα χωρις η χωρα να δωσει 3 δις για αυτοκινητα,η ναβαλ δεν κανει αυτο η ναβαλ θελει να αγορασεις τα πλοια της κ σου δινει την λατζα να την κανουν ελληνικες ετερειες,το σωστο σε μια ετερεια ειναι να πει θελω την ελευσινα με σκεψη πχ να φτιαχνω κορβετες κ τουριστικα σκαφη οχι αυτο που γινεται παντα οπως κ τα ναυπηγεια κατεληξαν τοτε στους γερμανους,ειδες καποια τετοια προταση? τελος για να κερδισεις αντισταθμιστικα μεγαλα θα πρεπει να φτιαξεις την εσωτερικη αγορα σου ωστε να ειναι ελκυστικη σε… Read more »

Voiceofreason

Συμφωνώ. Η Fincantieri το 2009 αγόρασε τη Marinette Marine στις ΗΠΑ – ένα μικρό ποσοστό έχει η LM- για να μπει στην αμερικάνικη αγορά. Υπήρχαν κάποια κρατικά συμβόλαια που έτρεχαν και μετά από 11 χρόνια δραστηριότητας έφερε μία πρόταση και κέρδισε τις FFG(X). Εχει όμως και μεγάλη δραστηριότητα σε εμπορικά σκάφη. Γι αυτό λέω ότι το Ναval Group πρέπει να επενδύσει σε ναυπηγεία για να δείξει ότι ισχύει το όραμά της για την Ελλάδα. Το κόστος δεν είναι 2,5 δις αλλά 4 δις. Δε διαφωνώ με τα ΑΩ απλά για να πάρεις σοβαρό υποκατασκευαστικό έργο θα πρέπει να κάνεις και… Read more »

DimitrisXr

Μα ποιος εγραψε οτι τα αντισταθμιστικα ειναι αχρηστα ? Μονος σου εβγαλες το συμπερασμα. Αυτο που εγραψα ειναι οτι τα αντισταθμιστικα που ονειρευονται καποιοι απλα δεν γινονται. Με ΤΙς αποσπασματικες αγορες που κανουμε, με την οικονομικη δυσπραγια μας και τη μηδενικη κατασκευαστικη μας δυνατοτητα απλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ. Θελεις πραγματικα να συγκρινουμε Ελλαδα και Αυστραλια ? Παμε λοιπον. Η Ελλαδα θα αγορασει 2 φρεγατες σε ενα προγραμμα υψους περιπου 2,5δις και κυριολεκτικα ζηταμε δανεικα ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΜΑΣ. Η Αυστραλια εχει ενταξει το προγραμμα Hunter που ανεφερες αξιας 35δις AUD (21δις… Read more »

Ikarus

Και εδώ έρχεται το σημείο που πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Ναυπηγεία που κατασκευάζουν λαμαρίνες και μοντάρουν έτοιμα κομμάτια που έρχονται από τη Γερμανία ή τη Γαλλία, με μεγάλο κόστος, όπως ορθά επισημαίνετε, και χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξία σε βάθος χρόνου, ή μήπως θέλουμε τη δημιουργία εταιρειών καινοτομίας και εφαρμογών στα πρότυπα του Ισραήλ; Αν θέλετε τη γνώμη μου και 6 φρεγάτες να παίρναμε θα προτιμούσα να γινόταν θεωρητική σχεδίαση configurated συστημάτων στην Ελλάδα, έρευνα και ανάπτυξη, και ας κόλλαγαν οι Γάλλοι τα μέταλλα. Αλλά μάλλον αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια των ΑΩ.

Voiceofreason

Συμφωνώ. Απλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος θα κάνει τις όποιες επενδύσεις. Οι ιδιώτες ή το κράτος; Το κράτος όπου έβαλε το χέρι του -απο κακοδιαχείριση- τα πήγε χάλια και ακόμα πληρώνουμε το λογαρισμό. Αρα μένουν οι ιδιώτες. Τέτοιου μεγέθους εταιρίες που να καλύπτουν τέτοια ποσά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ΟΝΥΧ – την οποία κάποιος την έστειλε να επενδύσει εδώ, ναυπηγεία σε όλο τον κόσμο πωλούνται, γιατί εδώ-. Θέλουμε άλλες δύο εταιρείες για τα άλλα δύο ναυπηγεία τα οποία φυσικά για να επιβιώσουν θα πρέπει να ανοίξουνε το αντικείμενό τους και στα εμπορικά. Δες τί… Read more »

evaggelos

πρεπει για να γινει αυτο να περασει καμια 20ετια με σοβαρο κρατος κ σοβαρους ιδιωτες κ οχι της αρπαχτης,θελει πολαπλασιο χρημα αυτο απο 6 φρεγατες κ φυσικα κινδυνος να τιναχτουν στον αερα προυπολιγισμοι ετων κ δε νομιζω οτι θα παρει κανεις εσωτερικα το ρισκο. ΥΓ. Γαλλικη ετερεια κινητηρων θελει να ανοιξει εργοστασιο η ελλαδα η ρουμανια θα ημουν ευτυχης να μαθω για ποιο λογω θα πρωτιμησουν την ρουμανια μπας κ καποια στιγμη μαθω γιατι στο διαολο δεν ανοιγουν ουτε σουπερ μαρκετ εδω.

massey-ferguson-65

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…αυτό το παραμηθη για νέες φρεγάτες πρέπει να κοπεί…ίσως να αγοραστούν το πολύ τέσσερεις σε 15 χρόνια…ο υπόλοιπος μαγικός αριθμός των 6 πλοίων θα πρέπει το πολεμικό ναυτικό να τις αντικαταστήσει με κορβέτες….που κάνουν το δουλειά 2 τωρινών meko…μια κορβέτα gowind με 32 ssm κάνει σμπαραλια οποιοδήποτε πλοίο αυτην τι στιγμή του πολεμικού ναυτικού…ή οι ιταλικές κορβέτες doha…..για τις πειραβλακατους λείπαμε αλλά ιδι υπάρχοντες διστοιχος θα πρέπει να φροντίσουν να τις ξανααναβαθμησουν…εκτός εάν οι Αμερικάνοι μας δανείσουν για την αγορά των Ισραηλινών sa’ar 72….ΩΣΟ για το πεζικό η μόνη δυνατη λύση είναι η… Read more »

Thras

μας έβγαλες τα μάτια, αλλά έχεις δίκιο στις περισσότερες επισημάνσεις!

evaggelos

οντως ισχυει αυτο ομως πρεπει να δουμε αν αυτα τα πλοια αντεχουν καταπονισεις κ μιλω για τα sea state κ δεν ξερω αν αντεχουν.

kostask22

Λεφτά από τι φαίνεται υπάρχουν και θα τα δουμε τις επόμενες ημέρες στην Βουλή. Η διακρατική για την ενοικίαση HERON (η ΠΡΩΤΗ απο τις αμυντικές συμφωνίες Ισραήλ-Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αμυνας του Ισραήλ) η 2η που θα έρθει πακέτο στην Βουλη το καλοκαίρι θα είναι οι 48 cellες Belhares XL (εξου και τα 4 δις). Στους Αμερικάνους δώσαμε εσώρουχα, τί άλλο; Φυσικά με FOS 1 δις, προυπολογισμένο με δόσεις, οπότε δεν συμφέρει να πάμε σε άλλη λύση πέρα απο στόλο 4-6 Βελ + Ευρωκορβέτες

Fingolfin

Στο ρεπορτάζ που έλεγε για 3 δις οι 2 Belharra αναφέρει: “Θετικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι και για την τοποθέτηση τόσο οπλικού συστήματος εγγύς προστασίας-πιθανότατα phalanx το οποίο διαθέτει ήδη το ΠΝ – ΑΛΛΑ ΚΑΙ επιπλέον εκτοξευτών βλημάτων.” Σε συνδιασμό με το 2ο Link που παραθέτω, πάμε σε κάτι ακριβό αλλά πάρα πολύ καλό. Να υπενθυμίσω πως η Euronaval 2020 δεν έχει ακυρωθεί, όχι ακόμα τουλάχιστον.

https://newpost.gr/amyna/5eab9c8de633f54d408da0f9/apokleistiko-sta-3-dis-eyro-ektinassoyn-oi-galloi-to-kostos-gia-tis-fregates-belhara-se-anotato-politiko-epipedo-perna-i-diapragmateysi

https://www.edrmagazine.eu/mbdas-new-generation-shipborne-firing-installation-for-all-missiles

https://www.edrmagazine.eu/inside-the-fdi-a-detailed-description-of-its-innovations
comment image

kostask22

Βλέπω οτι οι τεχνολογίες τα πρωτόκολα εποικοινιών καθώς και οι αισθητηρες θα είναι ..φιλοδοξα εως και στο επίπεδο επιστημονικής φαντασίας, ίσως μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε ενοιαίο αμυντικό δόγμα σε επίπεδο hardware, με τους Γάλλους, τουλάχιστον στην ανοικτή θάλλασα της Αν Μεσογείου. Πάντως το κουστουμι εκει θα πάει. Υποδομές, FOS, εκπαίδευση και πυράυλους, στα 4 δις και δηθεν ζητάμε σκόντο 300 εκ για τα μάτια του CK και των Αμερικανόφιλων. Όταν όλο το πρόγραμμα των Γαλλων ειναι 4,8 δις για τα δικά τους πλοία, είναι λογικό να εχουμε αναλογη οικονομία και εμεις αν συνεχίσουμε με Bel για να ανανεώσουμε τον στόλο.

sotbak

ξέρετε πόσα FFG(x) basic (που τα έχουν όλα όσα θέλει το ΠΝ) παίρνουμε με 4 δισ€;;;; Καταρχήν παίρνουμε 2 Α/Β καινούρια!!!

Mageiras

Λίφτινγκ στις S, εκσυγχρονισμός στις ΜΕΚΟ και ανάπτυξη CMS για τις EPC θα έπρεπε να είναι οι άμεσες ενέργειες με ταυτόχρονη έναρξη διαγωνισμού για 4 φρεγάτες AAW…
Δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα είναι wishful thinking

zap

Οι αγγλοι μεχρι και μηχανες αλλαξαν στις Type 23 αν δεν κανω λαθος.

Animades

Συμφωνώ Mageira ακόμα και για το Λίφτινγκ στις (6) S,
γιατι φοβάμαι ότι η αντικατάσταση τους με μεταχειρισμένα – είναι δύσκολη , αν δεν στείλει τίποτα ο θείος Σαμ …
Στις αδελαίδες , αλλά και στις καινούργιες Ιταλίδες Fremm σφυρίζαμε αδιάφορα….
το ένα μας μύριζε , το άλλο μας βρομούσε, ή αλιως τα κάναμε γαργάρα..

zap

Εχω να κανω καποιες ισχυρες παρατηρησεις. Ελπιζω η Πτηση να μην τις παρει προσωπικα. Ολοι το καλυτερο θελουμε. ΠΡΩΤΟΝ. Ειστε δημοσιογραφοι, καντε ρεπορταζ. Χτυπηστε την πορτα του υπουργου. Παρτε τηλεφωνο στην Αμερικη, στειλτε email. Ζητηστε την γνωμη τους επισημα για το αν υπαρχει δυνατοτητα να δωθουν στην Ελλαδα μτχ σκαφη. Γιατι τα συζηταμε μεταξυ μας μονο; Εγω σαν αναγνωστης δεν μπορω να παρω. Εσεις εχετε ενα ολοκληρο περιοδικο και ηλεκτρονικο τυπο πισω σας. ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Επικοινωνηστε με τις αναλογες εταιριες Αμερικη, Ισραηλ, Αγγλια, Γαλλια. Ποια ειναι τα κοστη για εκτοξευτες, ρανταρ, STIR. Ζουμε στην εποχη της πληροφοριας, εαν ξερει το κοινο… Read more »

chikichiki

Από την πόρτα του υπουργού, δύο τύπου απαντήσεις παίρνει κανείς: η μία είναι η γενική, στην οποία μερικές εύγλωττα διατυπωμένες αοριστίες παριστάνουν πως αποτελούν απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα που διατυπώθηκαν. Η άλλη είναι η δήθεν συγκεκριμένη, στην οποία το υπουργείο έχοντας το πλεονέκτημα της πληρέστερης γνώσης (την οποία συχνά ο ερωτών αδυνατεί να διασταυρώσει) χρησιμοποιεί ως παραπλάνηση αποσπασματικά στοιχεία ή στοιχεία βγαλμένα εκτός πλαισίου για να δώσει την εντύπωση που θέλει. Ομοίως για την Als, της οποίας ο “επικεφαλής σχεδίασης” έχει παρελθόν στα ελληνικά ναυπηγεία, και άρα ένα πλεονέκτημα γνώσης με το οποίο μπορεί αν χρειαστεί να πουλήσει πειθώ με… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Σαν αναγνωστης ειχα ζητησει, πριν 1 χρονο, διευκρινησεις για το loyal wingman της boeing αυστραλιας, και η υπευθυνος ευγενικα ρωτησε ποιον αντιπροσωπευω.

Hi, can you provide me content of your request please? Are you from industry or media?

Thank you

(το ονομα της)

Εχεις δικιο σε αυτο που θετεις, και να θεμε σαν φορολογουμενοι πληροφοριες που αφορουν τεχνικα θεματα, τιμες, συνεργασιες, μεταφορα τεχνογνωσιας, πωλησεις κλπ δεν δινονται-σε μας, πρεπει να ανηκεις ειτε στον τυπο ειτε σε καποια βιομηχανια που ειδικευεται σε συστηματα τετοια, ειτε σε επιμερους, ειτε βεβαια σε κρατικους φορεις.
———-

CKfurious

Ρε παιδιά Κυριακή βραδυ είναι και έχουμε Ναυτικό Θέμα? :silly: :silly: :silly: :silly:
Τεταρτη βραδυ exv μείνει :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:
Πρέπει να φταίει η κλεισούρα από τη καραντίνα
:envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:

GOODBYE

Ξεκινάμε από την ALS 65…Έτσι δεν θα ερεθίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι οι ALS 100 θα γίνουν τα υποβρύχια Collins της Ελλάδας. Σε δεύτερη φάση ALS 80 και μετά απογειωνόμαστε! Μικρά και οικονομικά πλοία, πολυπόθητη ενίσχυση σε μονάδες και αντικατάσταση επιτέλους κάποιων δεινοσαύρων που υπηρετούν ακόμη. Εντωμεταξύ οπωσδήποτε αγορά υποβρυχίων… Προσωπικά στην παρούσα φάση τα θεωρώ πιπ σημαντικά απο τις φρεγάτες. Πρέπει να υπάρχει έστω ένας κρίσιμος τομέας του στόλου που θα ακολουθεί αριθμητικά ένα προς ένα σε μονάδες τον Τουρκικό. Ηρωικές φρεγάτες των 1,25 δισ. με 32 κελιά μόνο… I will pass!!

dokimos

Τι να πω κύριοι του ΠΔ καμια φορά τα άρθρα σας με ψυχοπλακώνουν δεν λεω ότι έχετε αδικο
προς θεου αυτές ειδικά οι ρημαδιασμενες ΤΟΡΠΙΛΕΣ μας έχουν βγάλει σπυράκια αφού έχουν
μαζέψει κατι χρήματα τι στην ευχή περιμένουν και δεν τις αγωραζουν δεν μπορώ καμια φορά να τους καταλαβω

Psixraimia

Η Ελλάδα δε μπορεί πλέον να συντηρήσει ένα ναυτικό τέτοιου μεγέθους όπως αυτό που είχε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μονάδες γίνονται ακριβότερες και εμείς φτωχότεροι. Χρειαζόμαστε άλλον τρόπο σκέψης. Το Αιγαίο είναι γεμάτο δικά μας νησιά. Να βρούμε με το μπορούμε να τα εξοπλίσουμε και τι δόγμα απαιτείται για να απαγορεύουμε την είσοδο στα εχθρικά πλοία. Σίγουρα θα είναι πολύ φθηνότερο από να διατηρούμε 14 φρεγάτες όταν μία μόνο κοστίζει πλέον γύρω στο δισεκατομμύριο μόνο για αγορά. Χώρια όλα τα υπόλοιπα πλοία. Από όσα (περιορισμένα) ξέρω, στα επόμενα χρόνια η δράση πλοίων κοντά σε εχθρικές ακτές θα είναι απαγορευμένη. Και… Read more »

Thras

Η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ναυτικό 14 κύριων μονάδων, 10 υποβρυχίων και 15 ΤΠΚ. Όπως μπορεί να συντηρήσει ΠΑ 200 αεροσκαφών και ΕΣ 1000 αρμάτων, 1500 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ κλπ αν απλά αλλάξει προτεραιότητες…

CKfurious

Να μην πληρώνει το χρέος
Να κόψει τις συντάξεις
Να κόψει τις δαπάνες παιδείας υγείας
Να διώξει τους μισους δημοσιους υπαλληλους

έτσι μπορεί να βρεθούν τα χρήματα για να είναι αξιόμαχα όλα αυτά που γραφεις

Ιδίως τώρα με κάνα “εκατομυιρο” επιπλέον ανεργους και -10%+ στο GDP!!

Απλά πράγματα!!!

Stavrogin1

ck σε ολα αυτα τα ανεφικτα που προτίνεις, αντιπροτεινω αλλα ανεφικτα. αξιοκρατία, εξορθολογισμος, κοψιμο λοβιτουρας. μονο απο το κλεψιμο θα χαμε +25% εξοπλισμους.

CKfurious

Γράψε και για φοροδιαφυγή
αυτά έλεγε και ο ΣΎΡΡΙΖΑ και κάναν μια από τα ίδια

Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα

Βάλτε έναν Τζήμερο να περικόψει το Δημόσιο όπως πρέπει να κοπεί αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρια

Αλλα οι περισσότεροι κρατικοδίαιτοι είναι πλέον οποτε μην “ταρατεις” τα nera!

x-m

Ο Τζήμερος είναι γνώστης ; 😯 😯
Από πότε ;

Panos71

Τζημερο είπες;;;
Ο Χρήστος και η μάνα του μαζί…
Επειδή είσαι εσύ furious πρέπει να γίνουμε και όλοι οι άλλοι έξαλλοι;

Eman202

Αδερφέ μου, σε πολλά από αυτά που γράφεις συμφωνώ αλλά όπως λέει κ ο φίλος πιο πάνω ,αν θέλουν λεφτά τα βρίσκουν. Το θέμα είναι που τα βάζουν κ πως τα αξιοποιουν. Αν δεν κάνω λάθος επί κυβερνήσεων Αλέξη μοιράστηκαν πάνω από 6.5δις σαν υπερπλεονάσματα. Μιλάμε για κοντά 1.3 δις τον χρόνο που πήγαν για “κοινωνική πολιτική” δεν έπιασαν τόπο. Κ δεν έπιασαν τόπο γιατί με αυτά τα λεφτά δεν έγινε παραγωγή ΑΕΠ αλλά πλήρωνε ο κόσμος τις υποχρεώσεις του στο κράτος (ΔΕΚΟ, εφορία κτλπ). Μοίραζαν λεφτά (κοινωνικό μέρισμα,13η συνταξη ας γελάσω , επιδόματα σίτισης κτλπ)καθαρά για να εξασφαλίσουν μερικές… Read more »

Voiceofreason

Συμφωνώ. Όλα στη ζωή είναι προτεραιότητες. Προφανώς προτεραιότητα είναι οι ψήφοι και όχι η άμυνα. Και αν γίνει καμιά στραβή με τους γείτονες έχουμε έτοιμο και το σενάριο, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

Steve

-να κόψει τα χιλιάδες ευρώ για “κοπές βασιλόπιτας” στα υπουργεία -να κόψει τα εκατομμύρια στα κανάλια για “διαφιμήσεις” -να κόψει την χρηματοδότηση άπειρων πολιτιστικών συλλόγων με χιλιάδες ευρώ ανά δήμο.. -Να κόψει τα Cisco Telepresence στη βουλή και να βάλει πιο φθηνές λύσεις και πολλά πολλά πολλά άλλα…. Άμα θες βρίσκεις… Απλά η άμυνα δεν φέρνει ψήφους.. και σε αυτό έχουν μερίδιο τα ΜΜΕ πρέπει site σαν την ΠΤΗΣΗ και άλλα, να κάνουν το OUT OF THE BOX που τόσο καρό αναφέρουν και να βγάλουν ανθρώπους με βίντεο, να κάνουν Poll. να συνεργαστούνε με άλλα ειδησιογραφικά site και το άρθεο… Read more »

evaggelos

στην πραγματικοτητα σε ολα αυτα που γραφεις κανε μια μειωση 50% κ μας βρηκες κ αυτο παλι με αιμα θα δωθει,επισης η εποχη του 90 πεθανε ηδη απο το 05 ειμαστε στον οικονομικο πατο ακομα κ τωρα μετα απο δεκα ετη μνημονιων σκουπιδια ειναι τα ομολογα μας κ μαλλον θα παραμεινουν για μια 5ετια ετσι,οσα επιδοματα κ να δωσουν δεν φτανουν τα κοστη αποκτησης -συντηρησεως σκαφων κλπ. υγ. η μονη φωτεινη περιπτωση ειναι να λειτουργησουμε οργανωμενα κ συντεταγμενα ανεξαρτητου κοματος για την αναπτυξη εγχωριας βιομηχανιας(το οποιο θελει δις με αγνωστο αποτελεσμα) αρα κ χλωμο μιας κ 200 χρονια τωρα ανοργανωτοι… Read more »

dokimos

Τι είναι αυτά που λες έχεις σχέση με το περιβάλλον τα ομόλογα μας σκουπίδια δεν έχεις ακούσει που γράφουν συνέχεια στης εφημερίδες και στα ΜΜΕ ότι δανειζωμαστε από 10ετη ομόλογα με υπό του μηδέν επιτόκια ην τελευταία φορά περίμεναν 1,5 δισ και πέραν 2,2δις
είπαμε αυτοκριτική αλλα όχι να θαβομαστε μόνοι μας κιόλας

Thras

Με τον όρο “Σκουπίδια” (junk) χαρακτηρίζονται τα ομόλογα με συγκεκριμένη διαβάθμιση. Αυτό πιστεύω ότι εννοεί ο φίλος evaggelos evaggelos .

evaggelos

δανειζομαστε μικρα ποσα κι αυτο λογω της προσηλωσης της νυν κυβερνησης στους οικον.στοχους κ λογω της προσπαθειας εκσυγχρονισμου του κρατους, στα μεγαλα χρεη του κρατους σε αυτα που μετρανε σε τραπεζες -ετερειες κλπ η πιστολιπτηκη μας ικανοτητα ειναι ακομα σε σκουπιδια απλα ειμαστε με θετικες προοπτικες ωστε να αναβουμε 2 βαθμιδες κ να λογιζονται ως επιλεξιμα,γι αυτο κ η εκτ εκανε ειδικη παραχωρηση κ για χωρες χωρις πιστολιπτικη ικανοτητα να μπορουν εκτακτως να δανειστουν απο αυτην,εχει μελλον ακομα η οικονομια κ δυστυχως ο ιος μας παει δυο χρονια πισω,ιδωμεν μακαρι να συνεχισει η κυβερνηση σε σωστα οικονομικα κ να αναπνευσουμε.

Thras

Τα χρήματα υπάρχουν , όπως υπήρχαν όλα τα χρόνια από 1960 έως το 2005 που οι δαπάνες για την άμυνα ήταν στο 5 – 6 %. Αν αυτές μείνουν στο 2% προφανώς δεν γίνεται τίποτα… Εναλλακτικά, μπορέι και να ανέβει το ΑΕΠ, ώστε το 2% να αντιστοιχεί σε 7 δις.

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων…

evaggelos

δεν υπαρχουν χρηματα εχουμε πλεον κανονες για το πως δανειζωμεθα κ που χαλαμε πλεον τα δανεικα κ αγυριστα τελειωσαν μονο με αναπτυξη κ ανοδο του αεπ κανεις κατι οπως σωστα λες το θεμα ειναι ποιος θα αποφασισει τι κ ποιο θα ειναι αυτο γιατι αν πχ παλι αναπτυξουμε ταβερνες δεν κανουμε τιποτα το θεμα ειναι να προσελκυσουμε ετερειες βιομηχανικες να παραγουν εδω ενα μικρο εστω κοματι της,το θεμα ειναι αν οντως φυσικα το θελουμε γιατι με τους πολιτικους κ την νοοτροπια μας εχω αμφιβολιες.

dokimos

Τα νησιά πράγματι πρέπει να πάρουν πυραυλικό συστήματα όπως ATACMS κλπ διοτι έχουν πολλα πλεονεκτήματα αλλα έχουν και ένα τεράστιο μειονεκτημα δεν μπορούν να μετακινηθούν Το ΠΝ θα χρησειμοποιειση την τακτική του πυρ και κυνιση που λέγαμε στο πεζικό κτύπημα δυνατό και αλλαγή θέσης οι πυραυλακατοι είναι ότι πρέπει για αυτή την δουλεια ειδικά στο Αιγαίο αρκεί φυσικά να έχουν καλά οπλικά συστήματα εξάλλου οι πυραυλακατοι μπορούν να πλέουν σε αβαθη νερα λόγο μικρου εκτοπισματος κάνοντας τα πολύ δύσκολους στόχους για τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα , ακομα υπάρχουν φυσικές κρυψώνες στο Αιγαιο πίσω από όρμους οι οποίες είναι δύσκολο… Read more »

chikichiki

Η πλήρης, αποτελεσματική κάλυψη του Αιγαίου με τέτοιας αρχιτεκτονικής άμυνα μπορεί να εκπλήξει δυσάρεστα ως προς το κόστος της.

George

Ίσως θα μπορούσε να πάει το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω ευελπιστώντας σε δρομολόγηση λύσεων το δεύτερο μισό της δεκαετίας (που θα απέδιδαν προς τα τέλη της/αρχές επομένης) Με μια cascade λογική ώστε να μην παίζει το ρόλο του Βέλος και του Αβερωφ Ο εκσυγχρονισμός των 3 209 με τα καλούδια του εκσυγχρονισμού των 209/1100 με την απόσυρσή τους (και κάποια ίσως από τα ανταλλακτικά που πήρε από τα δύο διαδοχικά φιάσκα ναυπήγησης υ/β) Θα έδινε 4 υπερσύγχρονα AIP υ/β, 1 πλήρως εκσυγχρονισμένο AIP και 3 σύγχρονα υ/β) Ενας φτηνός εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ θα τις καθιστούσε συντηρήσιμες, πχ με το TACTICOS… Read more »

MaxRomana

…. 30%+ ανεργία μετά το καλοκαιράκι 10%+ ύφεση !!! Η μόνη λύση θα είναι να βαφτίσουμε πλαστικές βάρκες του JUMBO …πολεμικά. Ότι άλλο είναι ουτοπικό.

CKfurious

Μην τους το χαλάς είπαμε !! :shutmouth: :shutmouth: :shutmouth: :shutmouth: :shutmouth:

Δημόσιοι υπάλληλοι :silly: είναι η Ακόμα στο σχολειό 😀 !!!

Που ξέρουν αυτοί από αναστολή εργασίας χαμένα συμβόλαια κλειστοί προμηθευτές ανύπαρκτοι πελάτες? 😥 😥 😥 😥 😥 😥

Μα δεν μπορούν να βρεθούν 3+ ψορο δισεκατομμύρια για τις 2 [email protected]???
😡 😡 😡 😡
Μα που ζούμε!!

kostask22

Άλλο τα ευχολόγια και άλλο οι διαγωνισμοι, οι προκυρήξεις και οι συζητήσεις στην βουλή για κύρωση συμφωνιών (Belhara) καθώς και τα προγράμματα σε εξέλιξη. Αυτά αφορουν χρήματα που εχει συμφωνίσει το υπουργείο οικονομικών , εχουν προυπολογιστεί και εγκριθει, δεν υπάρχει περιπτωση να ακυρωθουν λόγω, μελλοντικών αναγκών πχ για επιδόματα ανεργίας. Τα 25 δις για τον κορονοϊό θα βγουν απο την καβάτζα που δεν μας αφηναν να ακουμπίσουμε για εξοπλισμούς. Ειναι εντελώς ξεχωριστά ζητήματα, απο την στιγμή που μας επιτρέπουν να μηδενίσουμε το πλεόνασμα ( και για τα επόμενα 2 χρόνια) δηλαδή να δώσουμε εως και 6,5δις x 3 χρόνια για… Read more »

chikichiki

Κι όμως, για όσους “πρέπει”, λεφτουδάκια θα βρεθούν. Όπως βρίσκονταν κι επί μνημονίων.

Scalp_eg

Πτήση γιατί δεν γράφετε ότι το ΠΝ έκανε την επιλογή του, διάλεξε τις belharra και έστειλε την εισήγηση του στη βουλή και στο κυσεα? Δεν έχετε τέτοια πληροφόρηση?

Daidalos

Η επιλογή της Belharra είναι κατεξοχήν πολιτική. Το ΠΝ θέλει νέα πλοία. Θα πει και όχι; Αλλά με 2,5-3 δισεκ. και χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης θα γίνουν παρελθόν όπως και οι FREMM.

Mavi70

Μας το κρατάει για την Κυριακή …για να ξεκατινιαστούμε όμορφα!!! 😆

kostask22

Επειδή στην βουλή θα πάει κουστουμι με κόστος, δόσεις και εξοπλισμό, πιστεύω θα αλλάξει το παράπονο των αντι-μπελάδων απο σιγά τον τενεκέ, σε πολύ αργά πολύ λίγες.

x-m

Ότι σας φαίνεται λογικό να αγοράσουμε 2 πλοία απο 2,5 ως 4 δισ. την ώρα που αναζητούνται τα βασικά, μου κάνει πραγματικά εντύπωση.

(Θέλετε σώνει και καλά νέα πλοία; 8 Gowind 3100 π.χ. θα κόστιζαν λιγότερο απο 3 δισ. ……….)

(Δεν θα έπεφτα απο τα σύννεφα αν κάποτε γινόταν γνωστό ότι η short-list για την επιλογή περιείχε μόνο ένα πλοίο , καταρτισμένη μάλιστα όχι απο το ίδιο το ΠΝ. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες)

yandr

Ας ξεχάσουμε τις Belhara και ας προχωρήσουμε σε πραγματικό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, παράδοση όλων των Super Vita, αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια, FOS για ελικόπτερα και αναζήτηση 2 τουλάχιστον μεταχειρισμένων φρεγατών. Από εκεί και πέρα, 2 επιπλέον υποβρύχια θα ήταν ευχής έργον και ένα πρόγραμμα φρεγατών με κόστος προσγειωμένο αντί για αντιαεροπορικές αερολογιες. Ένα πρόγραμμα Super Vita II προς αντικατάσταση κάποιον Combattante. Πρόβλεψη μου είναι ότι θα πάρουμε τις 2 γαλλικές φρεγάτες και θα τελειώσουμε τον στόλο για επόμενα 20 χρόνια. Και να πούμε ότι πέρα από οπότε μίζες μπορεί να έπαιξαν, το πρόβλημα ανήκει 100 τοις εκατό στην ανικανότητα… Read more »

And20

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Προωθείται ένας συνολικός εκσυγχρονισμός συστημάτων στις φρεγάτες μας (ΜΕΚΟ και S). Επιλέγονται συστήματα που μπορούν να αποσπασθούν και να μεταφερθούν σε νέες φρεγάτες. Με αυτόν τον τρόπο, με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό δημιουργούμε ένα στόλο που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σήμερα και προπληρώνουμε μέρος του κόστους των φρεγατών του αύριο. Μια δεύτερη σκέψη είναι ότι προφανώς και δεν μπορούμε να αγοράσουμε 15 νέες φρεγάτες. Θα πρέπει να γίνει συμφωνία με κάποια χώρα για προγραμματισμένη προμήθεια μεταχειρισμένων φρεγατών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Stpoly

Με 10 -15 Ram , αφαιρούνται τα phalanx από τις Meko (4) και τοποθετούνται διπλά στις S που έχουν 1.Τα πρυμναίο oto melara από τις combatante μεταφέρονται στις S ,με αντικατάσταση από ram.Ετσι οι S έρχονται όλες σε ισχύ πυρός ίδιες με τις Έλλη κ Λήμνος.Αναβαθμιση σε mk-29 να ρίχνουν essm.Οι μεκο. με 2 ραμ εκτοξεύουν τις δυνατότητες αυτοπροστασίας.Αναβαθμιση ή αλλαγή του mk-48 για essm block II , σύγχρονο, φθηνό 3D ραντάρ, και για τις 2 κλάσεις.
Π&Δ πόσο θεωρήτε ότι θα πήγαινε αυτό το πακέτο για 10 μοναδες?
Περισσότερο ή λιγότερο από 1 belharra ή mmsc ?

sotbak

καθόλου άσχημη η πρόταση. Ίσως πρέπει να το σκεφτούν και να αφήσουν τα όνειρα AAW

Eman202

Μια χαρά ακούγεται.
Θα προσθέσω κ την εγκατάσταση STRALES σε οσα OTO76 του στόλο είναι αυτό δυνατόν .
Με τα αντίστοιχα πυρομαχικά η αυτοπροστασία των μονάδων αλλά κ η δυνατότητα μεγαλύτερης ακρίβειας πυρών ανεβαίνει παρά πολύ.

Stpoly

Καλα,ακόμη και ένα strales ανά πλοίο να μπει,η διαφορά θα είναι χαοτική… Ένα 3d radar των 250km τυπου TRS-4D ή Sea giraffe κοστίζει 10-12mil $ Ομογενοποίηση στα ραντάρ, ομογενοποίηση και στα όπλα. 10 μεγάλες μονάδες και 12 πυραυλάκατοι με πάνω κάτω ίδιο οπλισμό. Και οι εργασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στον ναύσταθμο… Προφανώς εκτός από ραντάρ κ ραμ θα πρέπει να δούμε και αν χωράει και αναβάθμιση ή αντικατάσταση στα σόναρ των μεγάλων μονάδων και γενικότερα ,βελτιώσεις στον asw εξοπλισμό.. Με όλα αυτά πακέτακι οι τορπίλες ΠΡΕΠΕΙ να έρχονται ως “αντισταθμιστικά”. Οι AAW φρεγάτες εξετάζονται σε μια δεκαετία,οδικές σχεδιάσεις, χωρίς… Read more »

darede

Σίγουρα περισσότερο γιατί δεν έχεις υπολογίσει τις νέες η μτχ μονάδες που θα επιχηρούν στην θέση αυτών που εκσυγχρονίζονται. Αυτό θα πρόσφεραν κυρίως οι adelaide.

Doric

Δλδ θεωρεις οτι ολες οι μεκο,ολες οι S και ολες οι Combattante βρησκονται ταυτοχρονα σε αποστολες…
Και δεν μπορουν μια απο καθε κλαση να δουλευεται παραλληλα…
Δεν βγαινουν ποτε σε βαρια συντηρηση αυτα τα σκαφη.
Η’ μηπως αν λειψει μια απο καθε κλαση το χασαμε το αιγαιο….

darede

Ναι, δεν είναι ετοιμοπόλεμες όλες οι φρεγάτες ταυτόχρονα,άλλες είναι σε αποστολές,άλλες είναι σε διαδικασία ΜΑΚ,άλλες σε διαδικασία ΠΕΑΚ. Και συζητάμε την ταυτόχρονη απόσυρση απο την ενεργό κατάσταση 2 φρεγατών, στις οποίες θα γίνονται αναβαθμίσεις. Πόσο ακριβώς θα διαρκέσουν αυτές;. Ωραία τα λόγια αλλά απαιτείται σχεδιασμός. Και η ενίσχυση του στόλου σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν ευχής έργο. Περιττό να πώ τί θα γίνει

Doric

“Ωραία τα λόγια αλλά απαιτείται σχεδιασμός. Και η ενίσχυση του στόλου σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν ευχής έργο. ”
Οπως ακριβως το λες darede.
Απαιτηται ενα πλανο μακροχρονιο που να φροντιζει τα πλοια που βγαινουν για μακροχρονια συντηρηση να κανουν και την αναβαθμιση.
Εφοσον δεν υπαρχουν ουτε επιπλεον λεφτα αλλα ουτε και μεταχειρισμενα,αφου οι Adelaide τους βρωμαγανε,καποιοι θα πρεπει τωρα να ζωριστουν…
Η’ θα ζωριστουν η’ αμα γινει καμια στραβη θα πανε αδιαβαστοι…
you can’t make an omellete if you don’t brake any eggs λενε οι βαρβαροι.
Φτανει πια το 8-2 στον ναυσταθμο,ας κανουν και κανενα overtime.

kostask22

Αν δεν έρθουν νέα πλοία δεν μπορείς αποσύρεις και να αναδιανεμεις οπλά στα υπόλοιπα, γιατί είναι τόσο γερασμένος ο στόλος που δεν να αξίζει να δώσεις σοβαρά λεφτά για νέα όπλα CMS Radar κτλ. Οπότε μόνο νεα πλοία και μπαλώματα. Δεν είναι εύκολο και ουτε ιδιαίτερα αποτελεσματικό να βαλεις ενα τελευταίας γενιάς συστήμα να συνεργαστει με τα υπόλοιπα συστήματα 3-5 γενεες πίσω.

Doric

Φιλε μου,παρτε το χαμπαρι… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ,ΟΧΙ ΤΩΡΑ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ… Αυτοι που διαλαλουν για 6 φρεγατες κ πυραυλακατες και κορβετες κ υποβρυχια,ειτε καποιοι τους εχουν βαλει να τα πουν αυτα,ειτε δεν εχουν καμια επαφη με το περιβαλλον. Δεν φτανουν τα κουκια. Αντι λοιπον να παρουμε 1 η’ 2 φρεγατες ,οι οποιες δεν θα κανουν καμια διαφορα γιατι θα ειναι μονο 2 οι συχρονες (στοχοποιημενες απο ΟΛΑ τα οπλα του εχθρου)και 10 ριμαδια,ισως θα επρεπε να γινει μια οικονομοτεχνικη μελετη για δουμε κατα… Read more »

Nikolaos

Η απόλυτη και εγκληματική αδράνεια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας (οι του 2009-15 σαφώς έχουν ελαφρυντικό, διαχειρίστηκαν χρεωκοπία, την πιο “βελούδινη” που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των εθνών …) σημαίνει ότι, πολύ σύντομα, το 75% των κυρίων οπλικών συστημάτων όλων των κλάδων και όπλων θα περιπέσει σε αχρησία, σκηνικό στο οποίο ακόμη και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Αγγλίας ή της Γαλλίας απλά δεν αρκεί. Πάμε για αφοπλισμό αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα. Δεν ξέρω αν θα γιορτάσουμε 200 χρόνια, αλλά 250 το αποκλείω με τέτοια μυαλά … Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Η Τουρκία, κράτος αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας… Read more »

x-m

Οι του 2009-2015 δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό καθώς κυβερνούσαν τα κόμματα που έφεραν τη χώρα στη χρεωκοπία.
Καλά δεν το συζητάμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου υπήρξε το απόλυτο αίσχος στην νεώτερη (μετά το ’74) ιστορία μας, και δεν εννοώ την συμβολή της ή όχι στην εθνική άμυνα.

Nikolaos

Είναι άραγε τα πολιτικά κόμματα μονολιθικοί σχηματισμοί, με ενιαία διαχρονικώς ταυτότητα; Έχουν κάτι κοινό οι Ανδρέας/Κουτσόγιωργας/Άκης/Λαλιώτης/Αρσένης (και ο οσιοποιημένος Γεννηματάς …), ως πολιτική ταυτότητα και δείγματα πολιτικής κουλτούρας, με τους Σημίτη/Αλ. Παπαδόπουλο/Τ Γιαννίτση (και αργότερα Μανιάτη κλπ); Υπάρχει σημείο διεπαφής των Κ. Καραμανλή ΙΙ/Παυλόπουλου/Αλογοσκούφη/Παπαθανασίου/Ρουσσόπουλου/Βουλγαράκη με τους παλαιότερους Κ. Καραμανλή Ι/Παν. Παπαληγούρα/Ι. Μπούτο, τους ενδιάμεσους Κ. Μητσοτάκη/Σ. Μάνο/Γ. Σουφλιά/Σ. Δήμα/Α. Ανδριανόπουλο ή το σημερινό κύκλο Μητσοτάκη; Υπήρχε ποτέ περίπτωση η εκάστοτε “δεύτερη” από τις παραπάνω εκδοχές των δύο μειζόνων πλειοψηφικών κοινωνικών ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας να ακολουθήσει τις χρεωκοπικές, εθνοκτόνες πολιτικές της εκάστοτε “πρώτης” εκδοχής; Η κυβέρνηση Παπαδήμου πάλι; Ποιο το… Read more »

MPAMPIS

Γιατι οι αποστολές δεν βγαίνουν με λιγότερα απο 15 μεγάλα πλοία…..;
Κάποιες αποστολές μπορούν να τις αναλάβουν τα P3 σε λιγο καιρό ή Τα heron……
Άλλες ήδη τις αναλαμβάνουν ρουσεν…….

mikeTT1050

Το μόνο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία, είναι η παντελής αποδόμηση της ελληνικής ισχύος εως ότου δεν είμαστε σε θέση να αμυνθούμε αποτελεσματικά και εντέλει δορυφοριοποιηθούμε από την Τουρκία. Να περνάμε εμείς καλά και οι διορισμένοι μας. Ακόμα και πόλεμος να γίνει, εμείς δε θα πάθουμε τίποτα, γιατί θα διαφύγουμε στο εξωτερικό. Είναι δυνατόν να έχουμε πληρώσει πόσα δις για τα κορυφαία υποβρύχια και να μην έχουμε ακόμα τορπίλες; Είναι δυνατόν να έχουμε τα κορυφαία LEO-HELL και να μην έχουμε βλήματα; Είναι λογικό να να έχουν περάσει ΕΙΚΟΣΙ (20) ολόκληρα χρόνια από την σύμβαση για προμήθεια των super vita και… Read more »

Chris

Όσο αφορά τα ΑΒ, η βασική δημοσιογραφική πηγή για την παραχώρηση τους είναι η Π^Δ και ο μήνας που αυτή θα συνέβαινε ήδη οδεύει στη λήξη της πρώτης εβδομάδας του. Οπότε καλύτερα να μη λέτε μπλαμπλαμπλα. Η ώρα της αλήθειας φτάνει. Όσο αφορά τις εκδηλώσεις για το 21′ είχαμε και δεύτερο χτύπημα από την εθνομηδενιστική επιτροπή της Γιάννας που αναγόρευσε τον Καποδίστρια σε δικτάτορα και τους πράκτορες των άγγλων Μαυροκορδάτο και σια ως φιλελεύθερους δημοκράτες. Τι να λέμε. Εδώ συκοφαντείται η ιδρυτική πράξη του Ελληνικού κράτους και οι ήρωες του 21′ και εμείς διαμαρτυρόμαστε για τα όπλα. Τέτοια επιμονή αυτοακύρωσης… Read more »

Stavrogin1

για τα ΑΒ παιρνουν παραταση 2 μηνων λόγω κορωνοιου. Οχι οτι περιμένω να αλλαξει κάτι τότε…

Chris

Η Αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε τη νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα, των τουρκικών διεκδικήσεων για SAR του μισού Αιγαίου και εμείς περιμένουμε δύο ΑΒ.

Nick

Στρατηγική ψυχραιμία και αποδόμηση της ιστορίας μας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο της, θα κάνουμε διαβήματα και θα πετάξουμε πυροτεχνήματα το 2021. σαρκασμός full on

Τι να τα κάνεις τα νέα πλοία και τα νέα όπλα, αφού δεν έχεις τα κότσια να τα χρησιμοποιήσεις σαν χώρα.

Βαρέθηκα και νομίζω βαρεθήκαμε -οι περισσότεροι ελπίζω- αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας.

Mirage

Ξανα η ιδια κουβεντα. Λεφτα παιδια….ολα αυτα θελουν ΛΕΦΤΑ !!!

seb

Ίσως εκεί θα έπρεπε, να μετατοπιστεί η κουβέντα. Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ είναι δεδομένος και δεν φαίνεται να αυξάνεται (αν δεν μειωθεί). Οπότε ας μειώσουμε το λειτουργικό κόστος, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν.

Και μια διαφωνία. Όπως έχουν γράψει πολλοί είναι και θέμα προτεραιότητων. Εκείνα τα 20 μύρια στα κ#λ%κάναλα, αντί για FOS για ΝΗ-90 ας πούμε,ακόμα δε μπορώ να τα χωνέψω.

GK21

1ον)Τελειωνουμε αμεσα τις ΤΠΚ6 και ΤΠΚ7 καθως και τα δυο επιπλεον 214. 2ον)Ξεκινα αμεσα ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟHN. 3oν)Προχωρα αμεσα η παραγγελια των τορπιλων βαρεου τυπου για τα 214. 4oν)Προχωραμε αμεσα στην αποκτηση 4 MH-60R. 5ον)Αιτουμαστε/εκλιπαρουμε/παρακαλαμε γονατιστοι αμεσα τον Ντοναλντ να μας δωσει 2 Α/Β η 2Ticonderoga η οτι εχει ευχαριστηση τελως παντων. 6ον)Υποφραφεται αμεσα η συμβαση για 2 [email protected] καθως και 4-6 GOWIND,ετσι γιατι η Γαλλια μας αγαπαει και την αγαπαμε και εμεις….. 7ον)Στελνουμε το λογαριασμο για ολα αυτα στη Μερκελ και της λεμε πως ετσι πατσιζουμε για κατοχικα δανεια,πολεμικες αποζημειωσεις,εγκληματα πολεμου και μιζες σε πολιτικους και λοιπους παρατρεχαμενους.… Read more »

zap

Δεν υπαρχουν τα επιπλεον 2 214 σαν option πλεον. Το θεμα αν δεν κανω λαθος, θεωρειται ληξαν.

sotbak

ναι, γι’ αυτό και μας παράδωσαν κάποια ανταλλακτικά, οπότε …. πρέπει να φτιάξουμε ( 😆 😆 😆 ) ή να βρούμε άλλα 2 AIP υποβρύχια…..

seb

Χαχαχαχαχαχα!

Chev_Chelios

Ας μας πει ο αρθρογράφος τις μονάδες ναυτικού των γειτόνων εκτος αν νομίζει οτι ανταγωνιζομαστε το ναυτικό των ηνωμένων πολιτειών. Μια χαρά είναι το Ναυτικό μας. Επιπλέον ποιος ο λόγος να υπερεξοπλιστεις από την στιγμή που δεν έχεις πρόθεση να πολεμήσεις.

sotbak

έρχονται σιγά σιγά οι Istanbul class…..

chikichiki

Θα αστειεύεσαι μάλλον. Όχι μόνο η σύγκριση δεν μας ευνοεί, αλλά αγνοείς και το ευρύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον το οποίο ευνοεί έως και δραματικά την Τουρκία (πχ Αν. Μεσόγειος).

Digenis

Η ανανέωση του στόλου μεγάλων μονάδων επιφανείας θα αρχίσει άμεσα .Το σχέδιο λέει ότι με τις 2 bel θα έρθουν και 2 lafa .Θα αγοραστούν παράλληλα και 4 αμερικάνικα πλοία μαλλον MMSC και με αυτά θα έρθουν ακομα 2 του USN μάλλον burke …Σύνολο 14 μαζί με τις MEKO ..

CKfurious

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Η νομίζεις πως έχουμε βρει Λεφτό Δένδρα

η μάλλον σε πείραξε ο αέρας μετά την έξοδο από τη καραντίνα!!!

Digenis

fms …. λεγετε !!! επισης το οικονομικο θεμα του Covid Θα ειναι μονο για φετος !!! Τα επομενα χρονια δεν θα εχουμε ιδια οικονομικα θεματα … Οι δοσεις θα πληρώνονται τα επομενα πολλα χρονια …Οχι φετος . Πρεπει να μαθεις απο χρηματοοικονομικες λυσεις ,οταν καίγεσαι για κατι παντα υπαρχει τροπος .Δεν τα ξες καλα

CKfurious

Αφού εσύ τα ξέρεις καλύτερα για γραψε μας:

Ποσο δημόσιο χρέος έχουμε??? 180% gdp??

Ποσο δημόσιο χρέος θα έχουμε μετά covid εποχή??? 220-250% gdp??

Τα FMS τι είναι? Μήπως είναι ….δάνειο

Ποτε καταγράφεται η δαπάνη αγοράς οπλικών συστημάτων?

Μήπως κατά την παραλαβή και όχι κατά την εξόφληση του δανείου?

Ποσο δημοσιο χρέος ως %του ΑΕΠ επιτρέπεται στην ευροζώνη?

Έχει αναθεωρηθεί αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ?

Αν ναι για ποίες χρονιες??

Είσαι σίγουρος πως θα ξεμπερδεουσουμε με τον COVID19?

Πως θα βρεθεί το εμβόλιο και το φάρμακο???

Digenis

Το FMS ειναι δανειο αλλά ειναι προστατευμένο με κρατικες συμφωνιες οχι προς ιδιώτες ,δεν αποπλυρωνετε με ορους χρηματοοικονομικης αγορας αλλά με πολιτικους ορους !!!

CKfurious

Είναι Δάνειο
Ξεπληρώνεται κανονικότατα με υψηλό επιτόκιο και έχει και κόστος που πληρώνεις στην Αμερικανικη κυβέρνηση για τα έξοδα τους
Επιπλέον καταγράφεται στο Χρέος της χώρας
Όχι η ετήσια δόση αλλα το συνολικό ποσο του δανείου και αυτό όλο στη χρονια παραλαβής του συστήματος
Όλα τα αλλα ότι αποπληρώνεται με πολιτκούς ορους είναι ΜΠΟΎΡΔΕΣ

Steve

με τα ίδια χρέη κλείσαμε και τα P3 και F16… με τα ίδια χρέη θα κλείσουμε και ότι άλλο αποφασίσουν…

x-m

Οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν ότι οι αμυντικές δαπάνες καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά την παραλαβή των οπλικών συστημάτων.

(Επι του θέματος αυτού την περίοδο Αλογοσκούφη έγιναν πράγματα και θαύματα !!! )

sotbak

μακάρι να έχεις δίκιο

sotbak

όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!!! πραγματικά το πιστεύεις;;; Μακάρι δηλαδή, αλλά ……

Digenis

Ο κύβος ερρίφθη: Έξι φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό

https://www.enikos.gr/politics/717111/o-kyvos-errifthi-exi-fregates-gia-to-polemiko-naftiko

sotbak

όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!!!

George

4 δις?!? Μα καλά τι ζήτησαν αυτοί οι δικοί μας πάλι να μπουν στις 2 Bel?
To Superlaser του Death Star?
Με αυτά τα λεφτά παίρνεις σχεδόν 3 Horizon αντιτορπιλικά!!

Dimitris_jp

Tο “4 Δις” για μενα σημαινει οτι δεν θα αγοραστουν.

x-m

“Βεβαίως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα των Belharra, παρότι προκρίνεται ως το πιο ώριμο, δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα τελειωμένο, αφού δύο είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεραστούν. Το τελικό κόστος κτήσης – που οι Γάλλοι εκτίναξαν με τις παρατηρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στα 4 δισ. για τα δύο καράβια και που τώρα τρέχουν να βρουν λύσεις για να επαναφέρουν την τιμή στα 2,4 δισ. – και το ζήτημα της διακυβερνητικής συμφωνίας και χρηματοδότησης, ώστε να είναι οικονομικά εφικτή η αποπληρωμή από την Ελλάδα. Επειδή, όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό για την… Read more »

zap

Αυτα ηλπιζα πρωτος απο ολους εγω, αλλα το βλεπω δυσκολο τωρα πια

randomname

Δωρεά του jeff bezos? Αλλιώς δεν εξηγείται.

Skeptomenos_politis

Ακομη και εαν αυτα που γραφεις ειναι αληθινα, δεν βλεπεις οτι υπαρχει προβλημα με την ενταξη σε υπηρεσια 4 διαφορετικων τυπων σκαφων με εντελως διαφορετικα οπλικα συστηματα, μηχανες, ηλεκτρονικα και συστηματα διαχειρησης μαχης? Πως ειναι δυνατον να υποστηριχθουν ολα αυτα ταυτοχρονα μαζι με τα υπολοιπα πλοια? Ποια αλλη σοβαρη χωρα εφαρμοζει τετοιες πρακτικες? Εαν υποθεσουμε πως αγοραζουμε 4 αμερικανικα πλοια και μας δωσουν και 2 Arleigh Burke, τοτε ποιος ο λογος να αγοραστουν οι πανακριβες, αοπλες και απροστατευτες Belhara, οι οποιες εχουν εντελως διαφορετικα συστηματα σε σχεση με τα υπολοιπα? Ως χωρα θελουμε φρεγατες, η μηπως απροστατευτους στοχους για την… Read more »

Digenis

Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραματα … ΠΧ το συστημα παραπλανησης τορπιλων ειναι στις Lafa,στα burke και στις MMSC το ιδιο !!!AN/SLQ-25 Nixie … οι κινητηρες ειναι απο τις μεγαλες εταιριες πχ GE,MTU,RolsRo. Ετσι και αλλιως οι ΕΔ εχουν παρε δωσε και με ολες . Επισης οταν αγοραζουμε μεταχειρισμένα φροντίζουμε και για ανταλλακτικά στη συμφωνια παραχώρησης απο την αρχη. Επισης τα μεταχειρησμενα και οι ΜΕΚΟ Δεν θα μεινουν για 40 χρονια αλλά για 10-15 μετα τα αναλλακτικα τους ετοιμα στις αποθηκες μας Οσο για τις Bel μην προτρέχεις !!! Η τιμη του θα ειναι οσο πρεπει , για να εχει… Read more »

CKfurious

😆 😆 😆 😆 :lol 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Ρε μπας και ο κύβος που ερρίφθη σε πήρε κατακούτελα
Δες τις κινητήρες έχουν οι Lafapommes για παράδειγμα
micain your dreams!!
:silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly:
:

seb

Και πάλι, η πολυτυπία ήταν και είναι πολυτέλεια για μας.

x-m

Ποιού σχέδιο το λέει αυτό ;

Stpoly

Έτσι Digenis!!!That’s the way to go!
Δλδ τώρα έχουμε 2 τύπους κύριες μονάδες και το πλάνο είναι να τις κάνουμε 4!
Με διαφορετικά όπλα,διαφορετικά ηλεκτρονικά και διαφορετικά συστήματα πρόωσης…
Και αγορά mmsc…Αυτά που δεν τα θέλει κανένας…
Αυτό είναι το master plan του ΠΝ. “που το ΠΝ ξέρει…”
Απαξιώνονται οι Meko πετάμε 500 μυρρια στα P-3 και δεν μπορεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΡΑΤΟς να βρει 50-75 εκατομμύρια για τις τορπίλες 10 χρόνια τώρα.
Αν είχαν λίγο τσίπα κάποιοι θα έπρεπε να πάνε σπίτια τους (για να μην πω τίποτα άλλο) αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παραιτούνται…

Digenis

Αυτο που εγραψα ειναι μια λυση ,με πολλα θετικα αλλα και καποια αρνητικα .Παίζει σαν σεναριο με μπολικο FMS αμερικάνικο και γαλλικό . οι S φεύγουν ολες και ο στόλος ανανεώνετε όλος στην επόμενη πενταετία . Μπορει ο στολος να αποκτήσει 5 διαφορετικά ραντάρ στις μεγαλες μοναδες επιφανείας μηχανές κτλπ αλλά αυτό στην δεκαετία με αντικατάσταση των μεταχειρισμενων μπορει να γινει 3 . Οι 2 απο τους 5 τυπους ρανταρ θα ειναι απλα ιερα τερατα των ναυτικων ρανταρ !!! https://www.enikos.gr/politics/717111/o-kyvos-errifthi-exi-fregates-gia-to-polemiko-naftiko Οι MMsc φυσικά πρέπει να φερουν ολα αυτα που θελει το ΠΝ .Θεωρω οτι δεν μιλαμε για αυτουσια την αραβικη… Read more »

sotbak

έστω κι έτσι, αλλά πολύ πολυτυπία βρε Διγενή. Πιο λογικό δεν θα ήταν να συμφωνήσουμε είτε με τους Γάλλους για 6 Μπελ σταδιακά (2 Α/Α +4 γενικών) ή με τους Αμερικανούς για 6 FFG(x) της βασικής διάταξης που μας κάνει (με τα 32) και αυτός που θα πάρει το συμβόλαιο να αναλάβει και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό θα είχαμε 10 σύγχρονα και ισχυρά πλοία μπροστά από τις Istanbul class που έρχονται….. και θα έπρεπε να βρούμε κάποια στιγμή ακόμη 2 ΑΙΡ Υ/Β για συμπλήρωμα. Παράλληλα μια εγχώρια κατασκευή ικανών ΤΠΚ διαφόρων διαμορφώσεων σιγά σιγά… Read more »

Mavi70

Καλημέρα φίλε Digenis,
Αν μιλάμε για τις MMSC η λύση που προκρίνεται στο ναυτικό είναι άλλη και όχι η διαμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας. Μιλάμε για μεγαλύτερο σκαρί με περισσότερο οπλισμό αντιαεροπορικό sonar τροπίδος κλπ.

darede

Δεν υπάρχει αυτό το σκάφος παρά μόνο σε πρόπλασμα απο τον διαγωνισμό FFGX. Και εκεί η L.M αποσύρθηκε γιατί δεν μπορούσε να εγγυηθεί το κόστος του πλοίου αλλά και την ευστάθεια του με όλες αυτές τις αλλαγές. Δεν πιστεύω εκεί στο Π.Ν να μην τα ξέρουν αυτά

sotbak

άρα FFG(x)….

Mavi70

 darede Καλησπέρα, εσύ μιλάς για το 140 μέτρων πλοίο και εγώ μιλάω για το 118 μέτρων πλοίων(εξαγωγική έκδοση) και την διαμόρφωση με σόναρ τροπίδος και 32 vls (16X2)δεξιά και αριστερά του ελικοδρομίου μετά από επανασχεδιασμό από την εταιρεία της πόρτας του ελικοδρομίου. Επίσης η συγκεκριμένη διαμόρφωση ανάλογα με το διαμέτρημα του πυροβόλου μπορεί να δεχτεί άλλα 8-16 vls στο μπροστινό μέρος. Επίσης για την συζήτηση υπάρχει και μια έκδοση 90 μέτρων(εξαγωγική)με 8 vls στο μπροστινό μέρος και σόναρ τροπιδος. Το μόνο που με χαλάει στον συγκεκριμένο τύπο είναι τα υδροτζέτ. Επίσης αν γνωρίζει κάποιος με σιγουριά να μας πει η… Read more »

CKfurious

Γαλλικό FMS??
Καλά κρασιά
Επιτόκιο?
Χρόνο εξόφλησης?
Χρηματοοικονομικό κόστος?
Εάν οι Γάλλοι κάναν διευκολύνσεις θα είχε κλείσει η συμφωνία
Τώρα βράσε ρύζια
Και αυτοί οικνομικό πρόβλημα θα έχουν!

Digenis

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ακομα συμφωνούνται …Περίμενε . Οι γενικοι οροι που συμφώνησαν οι πολιτικοί ειναι οτι θα υπάρξει FMS .Προφανως αν δεν βρεθει fms χρηματοδότηση δεν θα παρουμε τα πλοια .Τουλαχιστον αυτο ακουγετε .

ETS

Ποσους μηνες πιά συμφωνουντάι ..κάι με ποιά κάτάληξη κάι ποτε?
Το εχουν πάράξηλωσει ολοι το ζητημά ενω κάιγομάστε.

evaggelos

δηλαδη θα δωσουμε 3 δις για μπελ 4δις για mmsc 500 για λαφα κ 500 για ab συνολο 8δις κ τσιγκουνευομαστε της τορπιλες?

CKfurious

ποίες τορπίλες??
εδώ 5 mil FOS για τα NH90 δεν μπορούμε να μαζέψουμε
αλλα είμαστε εμείς large
με αυτά τα peanuts θα ασχολούμαστε ?
Exoun oi Galloi FMS gia FOS ???

Digenis

Μιλάμε για 400-450 εκ για 20 χρόνια … οι λαφα θα ερθουν χωρις οπλα σε συμβολικη τιμη ή ως ΑΩ !!!

CKfurious

Καλά με 540/year για εξοπλισμούς θα δίνουμε 400-450 για τις Γαλλικές πατάτες?
Η περιμένεις αύξηση των αμυντικών δαπανών σε περίοδο ύφεσης ???
Έχουμε χάσει επαφή με πραγματικότητα!!!

Digenis

Ποιες γαλλικες ?ποιες πατατες … Μιλαμε για συνολικο προγραμμα 10 φρεγατες 6 νεες και 4 μεταχειρισμενες αν δεν το καταλαβες …

Digenis

Οι laf θα ερθουν χωρις οπλα και χωρις κοστος ή συμβολικο οπως και τα AB με μονο πληρωμενο στα AB καποιους Sm2 .Πχ 40 …

Gelin

Αγαπητέ Digenis έχουμε και λέμε
2 Belhara
2 Lafayette
4 MMSC
2 A/B – Tico
4 MEKO

5-6 διαφορετικοί τύποι μεγάλων μονάδων επιφανείας. Όλεθρος υλικής και λογιστικης υποστήριξης

Digenis

Προφανως ..ακουγετε ασχημο αλλά αν υπάρξουν μαζικα ανταλλακτικα κατα την αγορα και Fos οπου χρειαζετε δεν υπαρχει θεμα … Ετσι και αλλιως μιλαμε για διαστημα 10-15 ετη θα μείνουν /Tico-λαφα-meko σε υπηρεσια ,οχι 40 … Νομιζω για αυτο το χρονικο διαστημα υπαρχει λυση για την πολυτυπία .

Παραδειγμα αποτελουν οι αιγυπτιοι

Spyros_Kapa

Και μετά ξυπνήσαμε

Panos71

2 bel
2 lafa
4 mmsc
2 ab…
Τίποτα άλλο έτσι για την ποικιλία;
Μην έχουμε μόνο από λίγα… ποιο μεγάλη ποικιλία θέλουμε, μη βγαίνουμε όλο με τα ίδια πλοία στο Αιγαίο και μας περάσουν για τίποτα παρακατιανους φτωχομπινεδες.
Και 4 meko βέβαιος βέβαιος.

alexmark

Το μόνο που λείπει με τόση ποικιλία είναι το τσίπουρο… Φαίνεται πως καταναλώθηκε αρκετό, αν κρίνω με τα όσα γράφονται για τις τεράστιες αγορές που έρχονται εδώ μέσα…

Nestoras

Χωρίς πλοία με ισχυρές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής ΔΕΝ βγαίνεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η περιοχή, λόγω των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν έχουν αυξημένη γεωπολιτική σημασία, που όμως ρεαλιστικά δεν έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα μας, που βέβαια δεν είναι τόσο η δική μας ισχυροποίηση, όσο η ισχυροποίηση της Κύπρου και η μη απορρόφηση των δικαιωμάτων της από την Τουρκία (που θα δημιουργήσει προηγούμενα και θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τους Τούρκους). Για το Αιγαίο τα πράγματα είναι πιο απλά. Ισχυροποίηση της αεράμυνας των νήσων και ναυτικά μέσα με προηγμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες. Αν αποβάλλουμε (με πόνο καρδιάς) την ιδέα της παρουσίας… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!

ODYSSEY

ΑΝ……ΛΕΩ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΞΥΠΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ 2 BEL ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΕΡΙ ΤΟ 2024-2027 ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2025 -2030 ΩΣΤΕ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ANZAC ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΙΣ S ΔΗΜΙΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΤΟΛΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΚΟ ΚΑΙ 2 BEL ΝΑΥΑΡΧΙΔΕΣ ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΜΕΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΝΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ -ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ -ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΡΟΣΙΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΦΑΡΑΩΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΑ ΝΑΥΠΗΓΟΥΜΕ ΠΛΟΙΑ ΤΗΝ… Read more »

ODYSSEY

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ

The New Zealand 2010 Defence White Paper indicated that the RNZN’s Anzacs will be replaced around 2030.
Te Kaha 22 July 1997
Te Mana 10 December 1999

Athan

Φιλικά και με αγάπη:
Tα Άρθρα Γνώμης πρέπει να είναι ενυπόγραφα, ιδιαιτέρως όταν προσιδιάζουν σε κοινά σχόλια υπό του μέσου όρου.
Καμία ουσιαστική συζήτηση δεν είναι εφικτή άνευ ικανοποιήσεως αυτής της υποχρεωτικής συνθήκης.
Η ΠΤΗΣΗ είναι ιστορικό Μέσον και κεφάλαιο στον Ειδικό Τύπο. Ας μείνει έτσι και στο μέλλον.

Nikolaos

Άρθρο γνώμης χωρίς ειδικότερη υπογραφή τεκμαίρεται, κατ’ αρχαίο κανόνα του τύπου, ότι αποδίδει τη γνώμη της διεύθυνσης του περιοδικού, η οποία είναι γνωστή. Το αντίθετο (γνώμη σε ενυπόγραφο άρθρο αποδίδει τη γνώμη του περιοδικού) δεν ισχύει.

gdmast

Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε Π.Ν.
Διότι, για την ΑΟΖ πέταξε το πουλάκι και το Αιγαίο με τα παραπάνω πλοία και επάκτιες συστοιχίες κλείνει. Περαστικά μας και ραντεβού στις επόμενες εθνικές ήττες.
Μια ψιλο-διεύθυνση π.χ. Διεύθυνση Πολέμου Λιμενικού Σώματος και είμαστε οκ.
Ούτε να σκάμε, ούτε να πληρώνουμε. Και όλοι οι ναυταίοι σπίτι τους. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουμε. Ας τους βγάλουν και μια άδεια ψαρέματος και πάπαλα.

Vassilis13

Πολύ σωστά τα λέτε όμως θα έπρεπε να πάρετε μία συνέντευξη απο τον ΥΕΘΑ. Κ να του βάλετε ερωτήσεις που μας καίνε. Σε αλλά στρατιωτικά σαιτ πάντως δίνει συνεντεύξεις… Αλλιός πάρτε τον Λυμπέρη συνέντευξη η έστω τον Πετράκη…να δούμε αυτοί τι θα μας έλεγαν για υποβρύχια κ φρεγάτες. Να βγει κάποιος κ να πςι τα πράγματα με το όνομα του. Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει να βρεθεί τρόπος να φτιάξουμε τα επιπλέον +2 214. Να ρωτήσω κάτι για τις λαφαγεττε…αν (δυστυχώς) μας τις δώσουν σαν ενδιάμεση λύση κ όχι τις φρεμμ,ΑΝ τελικά πάμε για μπελχ@ρρα. Είναι καλύτερες από… Read more »

Στον Σταϊκούρα θα έπρεπε να πάρουν συνέντευξη..

alexmark

Τώρα μάλιστα! όταν μιλάει ο ΥΕΘΑ αμέσως λύνονται όλες οι απορίες!

Voiceofreason

Αυτό με τις φρεγάτες έχει γίνει ανέκδοτο. Επειδή χρειαζόμαστε μία λύση άμεσα, η όποια παραγγελία και να κάνουμε για καινούργια πλοία καλό 2030. Ας εκσυγχρονίσουμε ότι εκσυγχρονίζεται και ας δούμε τί πραγματικά χρειαζόμαστε και ας σχεδιάσουμε και για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η άμυνα φαίνεται δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων γιατί δε φέρνουν ψηφαλάκια και το πιο πιθανό είναι να πάνε και κατηγορούμενοι όσοι εμπλακούν. Ας μην αγοράσουμε πάλι από τα σχέδια. Ας πάρουμε κάτι δοκιμασμένο. Οι μπελάρα από 2 δις που ξεκίνησαν οι δύο, διάβασα ότι έφθασαν τα 4 δις. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό. Ας… Read more »

Skeptomenos_politis

Εαν το Πολεμικο Ναυτικο θελει τις 2 πανακριβες, αοπλες και απροστατευτες FDI Belhara των 2.5 – 3 δις ευρω, τοτε καλυτερα να μην αγοραστει ΚΑΝΕΝΑ καινουριο πλοιο για το Π.Ν. Ας προμηθευτουν τορπιλες και ας κανουν εκσυγχρονισμο στις ΜΕΚΟ για τα επομενα 5 χρονια, μεχρι να αποστρατευθει η σημερινη ηγεσια και να αναδειχθουν σοβαροι ανθρωποι που μπορουν να λαβουν καλυτερες αποφασεις.

Εαν υπαρχουν χρηματα ας διατεθουν στην Π.Α. και για την αγορα Ιπταμενων Τανκερ, ανταλλακτικα και βληματων stand-off για τα F-16 οπως JASSM, και τον NSM / JSM της Νορβηγικης Kongsberg.

Voiceofreason

Πολύ σωστά. Ή να πάρουμε αυτό που καλύπτει τις ανάγκες μας ή να εκσυγχρονίσουμε ότι εκσυγχρονίζεται.

Mavi70

Καλημέρα και καλή δύναμη!! Θα μπορούσα να φανταστώ τα σχόλια αν υπήρχε site της Πτήσης το 1991!!! Σύνθεση στόλου λοιπόν!! Fletcher-class destroyers (4) Sfendoni (D85) (1959–1992) , Velos (D16) (1959–1991), Aspis (D06) (1959–1991) ,Lonchi (D56) (1960–1990) . Όχι δεν είναι δυνατόν!! Τα πλοία φτιάχτηκαν μεταξύ 1942-1944 προτού τα παραλάβουμε εμείς!!! US Gearing FRAM II (1) HS Themistoklis D 210(1971-1990) έτος κατασκευής 1944!! US Allen M. Sumner class (1) HS Miaoulis D 211 (1971-1990) έτος κατασκευής 1944! US Gearing FRAM I (6) D 212 HS Kanaris, D 213 HS Kountouriotis, D 214 HS Sachtouris ,D 215 HS Tombazis ,D 216 HS… Read more »

Kimon

Έχετε απόλυτα δίκαιο με μια διαφορά όμως μέχρι το 1991 οι τεχνολογίες είχαν μικρή εξέλιξη , πυροβόλα όπλα, ραντάρ και κανένας harpoon και φυσικά ένα ciws phalanx από το 1980,τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε μεγάλα άλματα στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην πολεμική βιομηχανία, με νέα οπλικά συστήματα να μπαίνουν συνεχώς σε υπηρεσία και σύντομα να εξελίσσονται ώστε να μην καταστούν παρωχημένα.. επίσης ακόμη η Τουρκία δεν είχε διογκώσει τόσο το θέμα των διεκδικήσεων (όχι ότι δεν έκανε πολλά απλά από το 1996 και μετά τα πράγματα ξεφεύγουν και ειδικά τα τελευταία χρόνια) και η Τουρκία εξοπλίζεται συνεχώς ενώ η Ελλάδα… Read more »

George

Ωραία η αναδρομή Mavi70 αλλά υπήρχαν τότε και 8 σύγχρονα υ/β (με σύγχρονες τορπίλες!) και 14 σύγχρονες πυραυλάκατοι πέρα από τις 2 σύγχρονες φρεγάτες. Επίσης υπό κατασκευή ήταν 4 ΜΕΚΟ!
Το κυριότερο το ΤΠΝ ήταν στα ίδια και έδειχνε μικρές πιθανότητες να ανατρέψει την κατάσταση
Οπότε ναι το ρίσκο πια είναι πολύ περισσότερο και το κυριότερο διαρκώς αυξανόμενο
υγ Μια (μικρή) απελπισία για το ΠΝ υπήρχε και τότε πάντως αλλά ήρθε το τέλος του Ψυχρού πολέμου και έβρεξε καράβια
Ξαφνικά μέσα σε ένα βράδυ από τη Νορμανδία πήγαμε στην αεράμυνα περιοχής!

Mavi70

Καλησπέρα, η τεχνολογία πάντα προηγείται των οπλικών συστημάτων κυρίως κρατών που δεν θεωρούνται υπερδυνάμεις. Συνήθως ακολουθείται μια δεκαετία μετά εάν υπάρχει πρόθεση! η Τεχνολογία αιχμής της εποχής που αναφέρω τουλάχιστον για τα ναυτικά Ελλάδας-Τουρκίας ήταν η απόκτηση δυνατότητας ΑΑW στα πλοία. Το ναυτικό προχώρησε στην αγορά των δυο Elli class για να καλύψει το κενό αυτό. Επίσης θυμάμαι προχώρησε σε αναβαθμίσεις σε ορισμένα Fram και τοποθέτησε ΠΒ Οτο Μελαρα στο πίσω μέρος προκειμένου να τους δώσει την δυνατότητα προστασίας από αεροσκάφη! Επίσης έγινε μετασκευή στις πρύμνες των Θεμιστοκλής -Μιαούλης ώστε να μπορούν να φέρουν Ε/π . Στην καθομιλουμένη την εποχή… Read more »

George

Σωστά τα θυμάσαι Mavi70! Και αν και δεν δικαιώθηκαν οι πατέντες μια και λίγο αργότερα τα καράβια αποσύρθηκαν τις έβλεπα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Και με συμπάθεια για το τσαγανό των τότε στελεχών του ΠΝ.
Δεν τα σταμάταγε τίποτα!
Άλλωστε όπως μαρτυρεί άλλο μου σχόλιο πιο πάνω είμαι οπαδός του να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς με αυτά που έχεις κάθε φορά.
Το πήγα μάλιστα όσο πιο φτηνά θα μπορούσε να πάει!
Από εκεί και πέρα αν δικαιωθείς στη πρόβλεψή σου για 6!! νέα καράβια μαζί και με ενδιάμεση λύση τότε όσα έγραψα δεν έχουν καμία θέση.
Μακάρι να έχεις δίκιο!

Mavi70

Καλησπέρα και πάλι. Δεν είναι θέμα προσωπικής δικαίωσης των ισχυρισμών μου ή όχι. Είναι θέμα ότι δεν μπορώ να φανταστώ αυτά που συζητάμε ερασιτεχνικά εμείς εδώ δεν τα έχουν σκεφτεί στο ναυτικό Μακάρι να τα έχουν σκεφτεί για το καλό της πατρίδας. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο συζήτησης μεταξύ μας υπάρχουν διαφωνίες στο τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει και αυτό είναι θεμιτό. Όπως θεμιτό είναι και το site να προσπαθεί να αναδείξει και να καυτηριάζει ,ελλείψεις, αργοπορίες κ.λ.π. 2. Η απόκτηση οποιοδήποτε πλοίων από το ναυτικό θα πρέπει να προσφέρει το κάτι παραπάνω από αυτά που… Read more »

sotbak

φίλε μου άλλαξαν οι εποχές και οι τεχνολογία τρέχει….δεν είναι το ίδιο πλέον.

evaggelos

αλλη εποχη το 91 αλλη σημερα το 96 μια χαρα ρισκαραμε κ ποιο πριν παλι τιποτε δεν καναμε,απλα τοτε κ η τουρκια ηταν πισω τεχνολογικα ενω τωρα υπερεχει εστω κ ελαφρα,επισης το 91 ειμασταν σαν στρατος β.κορεας ενω εμεις μιλαμε για συγχρονο στρατο,εκτος αν θες να αναβαθμισουμε της s μεχρι τα 50 κ να παρουμε τσαμπε της l απο χιλη για να λεμε οτι εχουμε ναυτικο.

npo

Να πω ένα μυστικό. Δεν υπάρχουν μαγικά. Όλα είναι τρυκάκια. Τα πλοία φαίνονται να δουλεύουν (στα μάτια των αμύητων) αλλά δεν δουλεύουν.

Αν δεν προχωρήσουμε στην ναυπήγηση των δύο t214 και σε αγορά οκτώ (8) νέων φρεγατών (σε βάθος χρόνου) απλά θα μείνουμε χωρίς στόλο και θα επιτηρούμε μέχρι την Μύκονο.

Για τις ALS δεν θέλω κάν να το συζητήσω. Γιατί κάτι μου λέει πως θα κοστίσουν σαν αεροπλανοφόρα και θα αποδίδουν σαν κανονιοφόροι. Απλά δεν πας να φτιάξεις αυτοκίνητο όταν δεν φτιάχνεις ούτε ποδήλατο. Άρχισε απο ποδήλατο. Αν δεν κοστίσει σαν αυτοκίνητο, συνεχίζεις.

sotbak

σωστό

npo

Να πω και κάτι ακόμα.
Πολλοί δεν κατανοούν πως δεν αρκεί ο άλλος να θέλει να σου δώσει αντισταθμιστικά, πρέπει να μπορεί και να τα πάρεις.

Αλλά λογικό είναι. Η βιομηχανική κουλτούρα του μέσου πολίτη στην χώρα είναι κάτω απ το μηδέν. Δυστυχώς.

sotbak

σωστό επίσης

Mikkan

Παιδάκια τα ευρω είναι λίγα ,πολύ λίγα
Ποτε δεν τα ειχαμε πολλά και περίσσια
Το να έχουμε και τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεως. Πολύ δυνατούς
Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο
Η μονή λύση νομίζω είναι να ρίξουμε τα χρήματα σε ενα κλάδο και τους αλλους να τους κρατάμε όσο μπορούμε αξιόμαχες απο τα αμερικανικά δώρα
Εξάλλου μονο ένα κλάδο των ενόπλων δυνάμεων φοβούνται οι τούρκοι

Και εν ειρήνη και σε πόλεμο
Ας φροντίζουμε λοιπόν να τον ένα κλάδο
Και τίποτα μετα δεν μάς απασχολεί

darede

Οι Έλληνες είμαστε ναυτικός λαός και θα αφήσουμε τον τούρκο να αλωνίζει στο Αιγαίο, προφανώς δεν το σκεφτήκατε καλά

Dimitris_jp

Μια παρατηρηση που δεν βλεπω να κανει κανεις.

Ποτε το Π.Ν αγορασε μαζικα καινουρια μεγαλα πλοια? Τα τελευταια 40 χρονια, αγορασαμε καινουριες 2 S και 4ς MEKO. Ολες οι υπολοιπες κυριες μοναδες αποκτηθηκαν μεεταχειρισμενες
(S, Knox, Adams).
Tι μας κανει να σχεδιαζουμε μελλοντικες αγορες καινουριων πλοιων κατα δεκαδες εν μεσω οικονομικης στενοτητας πραγματικα δεν καταλαβαινω.

yandr

Σωστό είναι αυτό που λες, αν και οι ΜΕΚΟ παραγγέλθηκαν μαζί, ωστόσο η οροφή φρεγατών που έχει θέσει το ίδιο το ΠΝ είναι οι 14 μονάδες και θεωρητικά εννοούμε να πλέουν και όχι να είναι αραγμένες στο ναύσταθμο. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή το ΠΝ έχει 15 μονάδες (καννιοφόροι, περιπολικά κλπ), 2 φρεγάτες και 4 υποβρύχια που ναυπηγήθηκαν πριν το 1980!

Δηλαδή σήμερα που μιλάμε και δεν διαφαίνεται κανένα πρόγραμμα αντικατάστασης μετράνε 40 χρόνια ζωής! Έχει υπάρξει ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν;

Dimitris_jp

Nαι, μεχρι τις αρχες του 90′ ειχαμε πολλα πλοια του 40′. Το αναφερει και αλλος ενας φιλος πιο πριν.

evaggelos

λογικα το οτι ο μ.ο ζωης των πλοιων ληγει κ οτι δεν υπαρχουν πλοια μτχ μιας κ ολοι τα κρατανε για μεχρι κ το 35.

Dimitris_jp

Ακριβως αυτο λοιπον ειναι το προβλημα μας, οτι κρατανε ολοι τα πλοια τους παραπανω και δεν περισσευουν για μας. Οι “Χ” Ολλανδοι δεν εχουν 8 S να μας παραχωρησουν.
Το παραπανω και σε συνδιασμο οτι εχουμε οικονομικη στενοτητα αλλα και το οτι η Τουρκια αντιθετως εχει μεγαλωσει το GDP τις τελευταιες δεκαετιες, μας εχει οδηγησει στις παρουσες δυσκολες καταστασεις.
Νομιζω δεν πρεπει να παρουμε τιποτα καινουριο. Πρεπει να ειμαστε συνεχεια “στην τσιτα” για να μαζευουμε οτι αξιολογο υπαρχει για ΝΑυτικο, Στρατο ξηρας αλλα και
εως ενα σημειο και την αεροπορια.

Eman202

Αδερφέ τα μεταχειρισμένα είναι για να κλείνουν τρύπες δεν είναι για να φτιάχνεις τον κορμό του κάθε κλάδου. Με μεταχειρισμένα δεν μπορείς να αποκτήσεις κ να απαιτήσεις μεταφορά τεχνολογίας ώστε να μπορέσεις σιγά σιγά να χτίσεις την αμυντική σου βιομηχανία. Δες τι έχουν κανει οι Τούρκοι κ θα καταλάβεις γιατί αυτήν την στιγμή κατασκευάζουν σχεδόν τα πάντα. Θες ελικόπτερα (επιθετικά κ μεταφορικά),θες αεροπλάνα (εκπαιδευτικά)θες τεθωρακισμένα 4×4 κ 6×6, θες ΤΟΜΠ κ ΤΟΜΑ,θες Άρματα (προσεχως)θες αυτοκινούμενα πυροβόλα κ ΠΕΠ,θες αυτοκινούμενα σύστηματα αντιαεροπορικης άμυνας μικρού κ μέσου βεληνεκούς,θες ραντάρ,θες βαλλιστικούς πυραύλους,θες UAV’S κ UCAV’S,θες τυφέκια εφόδου Αντιαρματικά ,θες σύστηματα ενεργητικής αυτοπροστασίας για… Read more »

Dimitris_jp

Κατα την γνωμη μου ευτυχως οι Τουρκοι προσπαθουν να φτιαξουν δικα τους οπλα “επενδυωντας” πολλα χρηματα για αυτο το σκοπο. Φαντασουν τα λεφτα που εχουν ριξει σε αμφιβολου αξιας συστηματα ή και μονιμως “μελλοντικα” (βλεπε τανκς, μαχητικα) να τα ειχαν δωσει για αγορα Φ15 η καινουριων φρεγατων η καποιου συγχρονου αρματος. Οι τεχνολογιες αιχμης ΔΕΝ δινονται για κανενα λογο απο κανενα κρατος. Κινητηρες, Ρανταρ, θωρακιση υψιλου επιπεδου και Στελθ λιγοι φτιαχνουν. Οσα σχεδια και να αγορασει η καθε Τουρκια, μετρια οπλα θα φτιαχνει και με μεγαλυτερο τελικα κοστος. Το καλύτερο σεναριο για αυτην ειναι να μπορει να πουλαει τα Β… Read more »

darede

Έχετε δίκιο αλλά οι συνθήκες μας επέτρεπαν να μπορούμε να αποκτούμε μτχ πλοία με το δοκούν. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες. Όπως κάναμε την αγορά του αιώνα στην Π.Α, τώρα θα κάνουμε την αγορά του αιώνα στο Π.Ν. Αλλιώς όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω δεν είναι ανάγκη να έχουμε Π.Ν, μπορεί να έχουμε Διεύθυνση Πολέμου Λιμενικού Σώματος

Dimitris_jp

Δυστυχως η κατασταση λιγο πολυ ειναι ιδια για ολα τα σωματα και αν επενδυσουμε 4 Δις, για 2 Φρεγατες, δεν περισσευει για τιποτα αλλο για πολυ καιρο.

Χωρις διαθεση αντιπαραθεσης 🙂

zap

Μην ξυνεις πληγες για το περηφανο ΠΝ … ειπαμε ολοι στηνονται στην σειρα να παρει το ΠΝ πλοια απο αυτους γιατι ειναι διαφημιση… ασε τωρα, αυτο ειναι τεχνη να ‘ουμε που ελεγε και ο χαρυ κλυνν.. ασε

peet14

Μήπως θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΥΠΕΘΑ και να αρχίσουν να έρχονται έσοδα ,τα οποία να μπορούν να ενισχύσουν την αγορα -συντήρηση-αναβάθμιση των μονάδων ? Γιατί η κάνουλα του ΥΠΟΙΚ είναι ανοικτή μέχρι ένα σημείο και φαίνεται δεν αρκεί για τα όσα προτείνονται . Εχει οικοπεδάκια φιλέτα το υπουργείο που θα μπορούσαν να αποδώσουν χρήματα με την σωστή εκμετάλλευση και να πηγαίνουν στην αγορά -αναβαθμιση οπλικών συστημάτων και όχι στο Μετοχικό Ταμείο ,η ύπαρξη του οποίου θυμίζει τις μοναστηριακές περιούσιες …. Επι του παρόντος μόνο αν ο θείος Σαμ θελήσει να μας δώσει κάποιο μεταχειρισμένο πλεούμενο ,μπορεί… Read more »

Doric

Ο θειος Σαμ δεν προκειται να σου δωσει τιποτα….
Οταν ο θειος Σαμ σου προσφερει MMSC ,εχει μολις αποφασισει ποια θα ειναι η νεα του φρεγατα που θα κατασκευαστει σε 20+ μοναδες και συ Ελληνακο πας να παραγγειλεις Γαλλικα κρουασαν,αντι για μπεργκερακια για ποιον λογο να σου δωσει κατι ο θειος Σαμ?
Αν σου δωσει κατι αυτο θα ειναι μια κλωτσια στα πισσινα…
Και ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.

Giannis

Ας το πάμε ανάποδα το ερώτημα. Πόσες μονάδες επιφανείας χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε θαλάσσιες ζώνες των 6 ν.μ σε όλο το εύρος το ηπειρωτικό και το νησιωτικό; Πόσες, χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ; Όσες ακριβώς υποννοεί και το περιοδικό. 4 φρεγατες 5 υποβρυχια 6-7 πυραυλακάτους. Τί να τις κάνεις παραπάνω όταν. Είσαι το μοναδικό παράκτιο κρατος στον ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ με μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές 15.000 χλμ όσο δηλαδή ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους, αρχιπελαγική δομή κρατους, και δεν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου: -12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα -δεν ορίζεις αλιευτική ζώνη ούτε καν καθ υποδειξη της… Read more »

Mikkan

Σκάλα όλα που γραφείς φιλέ μου
Αλλά όλα αυτά θέλουν κράτος συμμάχους στρατιωτική ισχύ ,
Χρήμα πολίτες και πολιτικούς που να σέβονται και να αγαπάνε το κράτος τούς
ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ

Δεν συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχει πιθανότητα το κόστος για όλα αυτά να μην θέλουμε να το σηκώσουμε. Να αποφασίσουμε – συνειδητά – ότι συμβιβαζόμαστε και με κάτι λιγότερο. Εκτιμώ οτι μειοψηφία είναι οι πολίτες που θα πούνε “12 ν.μ. – ΑΟΖ με Κύπρο/Αίγυπτο πάση θυσία”. Οι περισσότεροι κατά τη γνώμη μου είναι ευχαριστημένοι να κρατάμε μια ισορροπία στο Αιγαίο, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αν. Μεσόγειο.

simos

Η Ελλαδα θα κρατησει τα συνορα της μονο αν εχει ισχυρες ενοπλες δυναμεις..βλεπουμε τι γινεται στην Κυπρο,η τουρκια εχει καταλυσει τα συνορα της μεγαλονησου επειδη πολυ απλα η τελευταια δεν μπορει να προβαλει την απαιτουμενη στρατιωτικη ισχυ..πρεπει λοιπον αμμεσα να ανοιξει το πουγγι και οι ΕΔ να προμηθευτουν τα οπλικα συστηματα που χρειαζονται και ελπιζω να μην ξανακουστουν οι αποψεις που λεγαν οτι ”θα το ρισκαρουμε”,δεν μπορουμε να παιζουμε με την ασφαλεια της χωρας..

Aghs

Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα απεριόριστες ! Από που να ξεκινήσω? Από τις Γαλλικές bellhara οπου παρα την εξωπραγματική τιμη της είναι μια καλή σύγχρονη επιλογή εάν βάλουμε περισσότερα κελιά! Από της Αμερικάνικες – Ιταλικές φρεγάτες οπου οι τιμές είναι φυσιολογικές για το οπλικό φορτίο και για τους αισθητήρες!! Πάντος πρέπει να κάνουμε συνδυασμό από φρεγάτες και κορβέτες γιατί λεφτά δεν υπάρχουν για 10 φρεγάτες… 2+2 belhara + 6 growing 4 ή 6 αμερικ. + 4 doha ή growing Πάντος θα πρεπι να επενδύσουμε στο ναυτικό πολλά λεφτά οπότε πρέπει να γυρίσουν πάλη στην χώρε οπότε ξεκινήσουμε ναυπιγηκό πρόγραμμα για als… Read more »

Spyros_Kapa

https://www.thedrive.com/the-war-zone/33299/navy-wants-to-buy-30-new-light-amphibious-warships-to-support-radical-shift-in-marine-ops Δείτε τί ετοιμάζουν οι φίλοι μας Αμερικάνοι οπότε εμείς ακόμη συζητάμε τί θα κάνουμε με τα σαπάκια κανένας προγραμματισμός πάντα όχι στο και πέντε αλλά στο μην παραπέρα και μετά ζητάμε τη βοήθεια τού Θεού της Παναγίας κτλ.

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ, «συνυπογράφω», όπως και πολλοί άλλοι συμφορουμίτες πιστεύω, το άρθρο «καημό» σας.

Η αλήθεια είναι ότι ένα ΠΝ με τόσες λίγες Μονάδες, απλά, δεν μπορεί να εκπληρώσει ούτε τις αμιγώς ναυτικές αποστολές…

Δεν αντιλαμβάνομαι μόνο την αναφορά σας για τη έλλειψη προγράμματος αντικατάστασης των Combattante. Πρώτον, τα συγκεκριμένα σκάφη είναι ακόμη λειτουργικά και φέρουν τα βλήματα που φέρουν κι φρεγάτες μας και δεύτερον, θέτω κι εγώ το ρητορικό ερώτημα: Για τα άλλα σκάφη υπάρχει πρόγραμμα αντικατάστασης(!); Πέρα των 2 Belharra και των 2 PSV που ευτυχώς μας έκατσαν για να αντικαταστήσουμε τα 2 Γερμανικά ΠΓΥ δεν υπάρχει τίποτα…

Giannis

Για να φτιάξουμε Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να ορίσουμε τα εξης: 1.Ποιά είναι τα Θαλάσσια Σύνορά μας και όριά μας και 2.Αν, έχουμε τη βούληση να ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ αυτά τα μέσα στρατιωτικά./ Το α) νομίζω το γνωρίζουμε όλοι, επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ είναι αναφαίρετο δικαίωμα….από το 1994..που πάει πίσω στο 1982…και δεν το χουμε ασκήσει. Με τη μη άσκησή του επί τόσο καιρό….χάνουμε το δικαιο της άσκησής του. το β) νομίζω επίσης το γνωρίζουμε. Ακόμα και πάνω από την Ακρόπολη να πετάξουν…ΔΕΝ πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα τους να στρατικοποιήσουμε την Πρόκληση. Όταν τους λές, πως ότι και… Read more »

montif74

Ακόμα για τις άοπλες Μπελάρες συζητάμε? Αν ”πρέπει” να πάμε σε 4, το πολύ 6 φρεγάτες, αυτές θα πρέπει να “θωρηκτά” τύπου ΑΒ ή De Zeven.

Απορώ πραγματικά που τόση αγάπη με τα γαλλικά πλοία. Οι ανθρωποι δεν το εχουν με ηλεκτρονικά, λογισμικό και νοοτροπία. Πολυ μέτριοι….

Οι πυραυλάκατοι δεν έχουν βγεί και κακές.

flashg

Το μόνο που μένει είναι να αγοράσουμε πυραύλους exocet και nsm και να τους βάλουμε στα νησιά. Δυστυχώς δεν έχουμε λεφτά ούτε και για κορβέτες πλέον. Επίσης από που και ως που πιστεύετε ότι η ALS θα είναι φτηνή ? Θα πρέπει να δώσουμε κάποια εκατομμύρια για ανάπτυξη, τα περισσότερα συστήματα θα είναι εισαγόμενα, ναυπηγεία αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και ότι έχουμε φτιάξει στο παρελθόν έγινε με τεράστιες καθυστερήσεις και πανάκριβα χωρίς ούτε καν εγγύηση παράδοσης. Αν δεν γίνουν μεγάλες δομικές αλλαγές στην χώρα καλύτερα έτοιμα απ έξω. Αλλιώς θα έχουμε πάλι επανάληψη της ιστορίας του artemis 30, των… Read more »

Gelin

Ερώτημα: Εφόσον για 2 Belhara απαιτούνται 3 δισ. € και εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τόσα χρήματα, γιατί να μην αγοράσουμε 2 ολοκαίνουργια ΑΒ; Ένα καινούργιο κοστίζει 1,8 δισ $ δηλαδή 1,6 δισ € αλλά έχουμε FMS, ευκολίες πληρωμής και σίγουρα θα παίξει και κάποια έκπτωση όπως στην αναβάθμιση των F-16.

Συνεπώς έχουμε παραπλήσιες τιμές και το ερώτημα είναι: Εφόσον θέλουμε μεγάλη μονάδα επιφανείας AAW, τι μας καλύπτει, 2 Belhara (+ κάποια Lafayette ως τυράκι) ή 2 καινούργια AB (+2 παλαιότερα ΑΒ ως τυράκι);

zap

Φίλτατε, το έχω θέσει το ερώτημα, ανεπιτυχώς.

montif74

Πληρώνουμε τους Γάλλους για να υποστηριξουν σε θέματα ελληνικης και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Για να μαλώσουνε τους Τούρκος και να κάνουνε δηλώσεις πόσο στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο.

Οτι τα πλοία τους είναι άοπλα καρυδότσουφλα δεν απασχολεί κανέναν, αφου δεν τα αγοζάουμε για να πολεμήσουμε.

Steve

Γιατί
α) AB δεν παίζει να σου αποδεσμεύσουν
β)Τα 2 ΑΒ θα σε βγούν 5-6 δις με τα όπλα,Fos και υποδομές
γ)Θα τα πάρεις με τα μισά όπλα αφού δεν στα αποδεσμεύουν όλα (sm3,toma, EW)

Νομίζεις θα τα αγοράσεις με την ίδια τιμή που τα αγοράζει η Αμερική που κάνει παραγγελίες 10-15-20 σκάφη και παράγουν αμερικανικές εταιρίες τα συστήματα?

Gelin

2 δισ $ πάνοπλο (https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a543249.pdf). Επιπλέον, εμείς δεν χρειαζόμαστε SM3 και Τόμαχοκ που περιλαμβάνονται στην τιμή των 2 δισ $. Άρα αν είχαμε πρόθεση, ναι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε 2 ΑΒ με την ίδια λογική που ζητάμε F-35. Απλά πράγματα.

Voiceofreason

Τόμαχοκ παιδιά έχουν μόνο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί!

sotbak

δεν χρειαζόμαστε τόμαχωκ ούτε εξάλλου μας δίνουν. Χρειαζόμαστε Σμ-2 er και απλούς συνδυαστικά

Steve

1) σιγά μην κάτσω να διαβάσω 40 σελίδες με 200 ακρωνύμια και 100 αναφορές σε billions… είπαμε καραντινα αλλά όχι και έτσι…
2) εδώ σε σου δίνουν μεταχειρισμένα…ΑΒ-Tico σιγά μη σου δώσουν τελευταία έκδοση AEGIS
3)Γιατί σου πρότειναν mmsc και όχι AΒ ή FFGX?

sotbak

σμ3 τι να τα κάνουμε αδερφέ. Μερικούς ΣΜ-2 χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη διαφορά στην Αν. Μεσόγειο ώστε να μπορέσει ο στόλος να φτάσει στην Κύπρο αν χρειαστεί.

epampapas

Γιατί μας πουλάνε νομίζεις καινούργιο ΑΒ;

zap

Εχει αφεθει η υπονοια οτι ναι μας πουλανε νεοτευκτα AB. Ναι.

Voiceofreason

Γιατί να μη μας πουλήσουν; Το ζητήσαμε ποτέ; και F35 δε θα μας δίνανε αλλά προς τα εκεί πάει η δουλειά.

Digenis

Οι τιμες δεν ειναι αυτες που αναφερεις ..Καταρχην μια παραγγελία Αb με σκαρι,ηλεκτρονικά, οπλα ,ανταλλακτικά ,fos ,εκπαίδευση 2,5 το σκάφος δεν τα γλυτώνεις .Δες για παράδειγμα τα παραπλήσια σκαφοι των Ιαπώνων και των Αυστραλων ποσο κοστιζουν full .. Επισης τα Ab ειναι διπλάσια σε μέγεθος απο τις bel και σε παρακτίο περιβαλλον εχει μεγαλη σημασία το μεγεθος για την στοχοποιηση του αντιπάλου . Ab λοιπον μονο για την ΑΜ ,στο αιγαίο bel … επισης δεν δινουν tomahok

zap

Ας σου δωσουν AB νευτευκτο και βαλε επανω Sylver με Scalp. Χωρο εχει το καραβι.

Gelin

2 δισ $ πάνοπλο με SM3 και τομαχοκ που δεν χρειαζόμαστε (https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a543249.pdf), συνεπώς μια τιμή 1,6 δισ ανα πλοίο είναι λογική.

Digenis

Οι FFG κανουν 1 δις αοπλες και περιμενεις τα Burke να κανουν Full 1,6? Μη ξεχνας μιλαμε για Αμερικανικο ναυτικο που εχει άλλο κωδικο συνολικο για συντηρηση του στολου του ,και αλλο κωδικο εξοδου για τα οπλα πυραυλους κτλπ …Για να συγκρινεις τιμες πρεπει να δεις ποσο κοστίζουν τα ιαπωνικα και αυστραλιανα .2 δις εχει η καθε hunter σε full σύμβαση …

Gelin

Που το είδες ότι οι FFG κάνουν 1 δισ άοπλες; Αν διαβάσεις εδώ (https://www.ptisidiastima.com/italiki-tha-einai-i-epomeni-fregata-ffgx-tou-amerikanikou-naytikou/) αναφέρεται ότι η σύμβαση για 10 πλοία χωρίς σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού είναι 5,58 δισ $ δηλαδή κάτω απο 500 εκ € ανα σκάφος. Αν έχεις κάποια άλλη πηγή ότι “κάνει 1 δισ άοπλες”, πόσταρε την αλλιώς μην πετάς τυχαία νούμερα. Επίσης μην αναφέρεεις συνέχεια τα ιαπωνικά AB, είναι άλλη διαμόρφωση απο των αμερικανικών με σημαντικά ανώτερες δυνατοτητες και συνεπώς μεγαλύτερο κόστος (https://www.globalsecurity.org/military/world/japan/kongo.htm). Τέλος, σε ποια αυστραλιανά ΑΒ αναφέρεσαι; στα Hobart; μα δεν βασίζονται σε AB είναι αλλο σχέδιο (F100). Επαναλαμβάνω δεν χρειαζόμαστε τέτοια πλοία, η… Read more »

Digenis

Διάβασε καλύτερα το άρθρο της πτήσης που έβαλες . Εν ολιγης το συμβόλαιο που δίνουν οι αμερικανικοί για την πρώτη FFG 1,2$ ειναι μόνο το σκαρί,τα ηλεκτρονικα ,το δίνουν στα ναυπηγεία … τα οπλα απο τις εταιρίες ειναι άλλος κωδικός εξόδου που δεν ξέρουμε τιμή . Απλα εχει σε αποθεμα το USN και γεμιζει οποια πλοια χρειαζετε . Εννοείτε οτι εχουν άλλο κωδικο εξοδου για την συντηρηση ως μαζική συντήρηση του στόλου . Ολο αυτο απλα σημαίνει 2δις+ το σκάφος ffg σε ελληνικο all include συμβόλαιο !!! Οσο μια αυστραλιανη Hunter class type 26 . 20δις ευρω για 10 πλοία… Read more »

Gelin

Που το είδες ότι οι FFG θα κάνουν 1 δις άοπλες; πηγή; εδώ (https://www.ptisidiastima.com/italiki-tha-einai-i-epomeni-fregata-ffgx-tou-amerikanikou-naytikou/) αναφέρονται 10 πλοία έναντι 5,58 δισ $ χωρίς σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού. Άρα κάτω απο 500 εκ € ανα πλοίο και μάλιστα όχι γυμνές. Τα Ιαπωνικά ΑΒ είναι ανώτερα, με περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερο εκτόπισμα των Αμερικανικών και λογικό να είναι ακριβότερα (https://www.globalsecurity.org/military/world/japan/kongo.htm). Τέλος, τα αυστραλιανά που αναφέρεις (Ηοbart;) δεν είναι καν ΑΒ, είναι άλλη σχεδίαση. Επαναλαμβάνω: Δεν χρειαζόμαστε SM3 και τομαχωκ, μας κάνει ο SM2 και ESSM. Μια τιμή κοντά στα 1,5-1,6 δισ € για 1 ΑΒ ΗΝ είναι λογική όταν το πλήρες (SM3,SM2, essm τομαχωκ… Read more »

adpanos

Γεωπολιτικά πλέον ανήκουμε ξεκάθαρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που μας στήριξαν εντός Ευρωζώνης στην κρίση . Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που μας αποδέσμευαν οπλισμό υψηλής αξίας και στρατηγικής σημασίας. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που θα κληθούν από εμάς να ξαναυποστηρίξουν τις θέσεις μας στην Ε.Ε. Επίσης οι Γάλλοι είναι οι ΜΟΝΟΙ που ανοικτά υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας για ΑΟΖ, Αιγαίο κ.λ.π. Από την άλλη πλευρά έχουμε τους Αμερικανούς που ναι μεν μας πουλούν τον φορέα, αλλά ποτέ δεν μας δίνουν κάποιο όπλο που να κάνει την διαφορά με τους απέναντι. Το να πας να… Read more »

Voiceofreason

Τόμαχοκ μόνο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν.

sotbak

και έτσι ακόμη καλύτερο value for money είναι 2 ΑΒ

Scalp_eg

Ενα παραμύθι ήταν και είναι φίλε τα περί μεταχειρισμένων και καινούργιων ΑΒ για την ελλάδα αγαπητέ.
Υποσχέσεις των αμερικάνων πρέσβεων, των υπουργων εξωτερικων (πομπέο)
και το σύνολο του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου να “τσιμπάει”
ηθελημένα η αθελά του.
Βλέπεις να αποδεσμέυονται ΑΒ για κανέναν άλλο σύμμαχο των ΗΠΑ?
Μόνο εμείς τα θέλουμε νομίζεις?
Πόσο μάλλον που στη δικιά μας περίπτωση θα αντιδρούσε και η τουρκία.
Οσο αφορά το κόστος των καινούργιων είναι πολύ ακριβότερα.
Δες το σχόλιο το Διγενή πιο κάτω

Voiceofreason

Σωστός!

sotbak

+1 από μένα!!!

Georgios

Οι ΜΕΚΟ τελικά θα πάνε για ΕΤΖ και όχι ΕΜΖ. Πάμε στοίχημα; Επίσης τα 209 θεωρούνται παρωχημένα και θεωρώ ότι άμα παραδοθούν τα δύο 214 της σύμβασης του 2010, με βάση ότι θα είμαστε 6 Vs 6 214 με τους απέναντι, θα είμαστε ΟΚ αν και έχουμε πολλαπλάσιο ναυτικό χώρο να υπερασπιστούμε σ.σ. Κύπρος. Ένα +2 ή +4 προβάδισμα δε θα έβλαπτε.

zap

Δεν υπαρχουν τα 2 214 λεμε βρε παιδια. Οι οποιες συμβασεις ακυρωθηκαν αμοιβαια.

Digenis

Αν παμε για MMSC απο την LM οι ΜΕΚΟ παιζει να αναβαθμιστούν ως αντισταθμιστικό .
Τα πληρωμενα λεφτα της συμβασης του 2010 παραδοθηκαν ως υλικα που ειχαν αγοραστει για αυτα τα 2 υποβρηχια . Ειναι στις αποθηκες και χρησιμοποιουνται ως ανταλλακτικα για τα 5 που εχουμε

Andreas1812

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο μόνος τρόπος επιτέλους να ασχοληθεί ο πολιτικός κόσμος ίσως με το πλέον σοβαρό θέμα που ονομάζεται ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είναι να υπάρξει πίεση προς τον πολιτικό κόσμο. Και αυτή η πίεση μπορεί να δωθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο ίδιος ο κόσμος να το απαιτήσει και να θεωρηθεί πως η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού θα μαζέψει ψηφους και ο δεύτερος είναι υπάρξει μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ. Τέτοιες ελπίδες δυστυχώς δεν υπάρχουν αρα πριν αρχίσουμε τα γαλλικά για τους πολιτικούς να αντιληφθούμε πως το ήθος της πόλης ομοιάζει των αρχόντων της. Και το… Read more »

SAAB

Απ’ τη μια το πιάνουμε από την άλλη μας ξεφεύγει. Διαφωνώ αλλά ας δεχθώ ότι όντως, φρεγάτες χρειαζόμαστε 15. Εάν όμως μιλούσαμε για αντιτορπιλικά (destroyer) και καταδρομικά (cruiser), θα μιλούσαμε για τον ίδιο αριθμό; Δεν νομίζω. Όπως βλέπω τα πράγματα οι ανάγκες μας σε περίπτωση πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δεν θα μπορούν να καλυφθούν από φρεγάτες και δεν μπορώ να καταλάβω την πρεμούρα με αυτόν τον τύπο πλοίου πλέον. Γι’ αυτό οι απαιτήσεις οπλισμού ξεφεύγουν σε τιμή ανά πλοίο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα πλοία για να φέρουν τα όπλα που έχουμε ανάγκη. Από την στιγμή που αγοράζουμε πλοία σήμερα, πρέπει… Read more »

Voiceofreason

Συμφωνώ φίλε μου. Οι φρεγάτες δε μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί ως συνήθως θέλουν και συνοδεία. Αρα η ανάγκη μας είναι αντιτορπιλικά ή και καταδρομικά και ας είναι λιγότερες μονάδες αφού το κάθε ένα δε θα χρειάζεται συνοδεία και θα είναι αυτόνομο. Ενα ΑΒ φέρει περίπου τους ίδιους πυραύλους με τρεις Μπελάρα.

epampapas

Επειδή ορισμένοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα και επιμένουν να ζουν στο παρελθόν (και επίτηδες ενδεχομένως), όταν η Ελλάδα επιστρέψει το ΑΕΠ της στην εποχή προ της κρίσης χρέους και ιού και όταν η Τουρκία επιστρέψει στο ΑΕΠ που είχε πριν το οικονομικό θαύμα του Ερντογάν, τότε ίσως θα δούμε ξανα την όποια ισορροπία δυνάμεων είχαμε ΤΟΤΕ. Μέχρι να γίνει αυτό, αν γίνει, θα βλέπουμε την Ελλάδα να αδυνατίζει και στρατιωτικά και σε σχέση με το παρελθόν και σε σχέση με τον αντίπαλο. Και ναι θα είμαστε μια μίξη ελάχιστων σύγχρονων μέσων και σαβούρας όπως η Β.Κορέα. Αν και μάλλον θα… Read more »

adpanos

Οικονομικές λύσεις για να αυξηθεί η πολεμική ισχύς του στόλου. Α) Δεύτερο 76άρι σε όλες τις Standard που δεν φέρουν ! Β) Σε όλο το στόλο STARLES . Και στα 76άρια των Standard και στα 127άρια των MEKO. Γ) Τα phalanx να τοποθετηθούν διπλά σε όλες τις Standard στο πρότυπο των 2 που ήδη τα φέρουν. Δ) Στις ΜΕΚΟ να τοποθετηθεί RAM στην θέση των Phalanx που θα πάνε στις Standard/ Ε) Επιλογή οικονομικού 3D Radar για το σύνολο των φρεγατών μας. Και των 13ών. ΣΤ) Tacticos σε όσες δεν φέρουν και τροποποίηση του εκτοξευτή για ESSM. Η) Μεταφορά των… Read more »

Scalp_eg

Για ένα πράγμα μπορεί να κατηγορήσει κανείς το ΠΝ. Που εδω και 4-5 χρόνια πίστεψε στα λόγια τα μεγάλα των αμερικάνων, και ακόμα περιμένει τα μεταχειρισμένα ΑΒ, η έστω τα σαπάκια Τίκο. Για το συγκεκριμένο δεν υπάρχει δικαιολογία φταίει το ΠΝ. Είτε δεν θέλουν να διατατάξουν ισορροπίες με την τουρκία είτε ο νέος σχεδιασμός του ναυτικού τους που δεν επιτρέπει μείωση μονάδων και οι καινουργιες καθυστερούν, είτε και τα 2 μαζί μικρή σημασία έχει πλεόν. Το παραμύθι τελείωσε. Ας πάμε λίγο πίσω όταν όλα ήταν ανθηρά (στη φαντασία μας τουλάχιστον) στην οικονομία. On 22 January 2009 the Hellenic Navy announced… Read more »

adpanos

Το θέμα είναι να μην φτάσουμε να αγοράσουμε Belharra στο κόστος ενός Horizon !!

comment image

Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα.

Digenis

Οι Horizon μπροστά στις ελληνικές Bel θα ειναι βουτηρακι

adpanos

Προσωπικά θα ήθελα ένα επικαιροποιημένο Horizon αντί της Belharra.
Με
– 3 X A50
– 2 X A70 ,
– 16 EXOSET ,
– SF -500,
– 2 X 127άρια Strales
– 1 Χ Ram
– 1 Χ Millenium
– Captas – 4
– Kingklip
================================
Το 1,5Bil. $ που λένε θα το άξιζε το κάθε τεμάχιο.

Digenis

Είναι μεγάλο σκάφος για το Αιγαίο !!! Προτιμώ την bel ως σύνολο,ουτε μεγαλο ουτε μικρο και τουμπανιασμενο με οπλα . Αν ειναι να παρουμε τετοιου μεγέθους πλοίο καλύτερα να ειναι Ab .

darede

Αλήθεια πόσο άραγε να μας πουλούσαν οι γάλλοι μια αναβαθμισμένη έκδοση των Horizon;

adpanos

Το τελευταίο που βγήκε από την γραμμή παραγωγής πρέπει να ήταν κάτω από το 1 δις €€ .
Πήγαν στις Fremm για οικονομικότερα και δεν τους βγήκε, φέρνουν την Belharra για πιο οικονομική και πάλι δεν φαίνεται …

Nikolaos

Δεν είναι βιώσιμο για μια χώρα που έχει τόσες πιεστικές εξοπλιστικές εκκρεμότητες να αλλάξει προμηθευτή/τεχνικό πρότυπο σε έναν ολόκληρο κλάδο, και να εισαγάγει αναρίθμητα νέα όπλα και αισθητήρες που απαιτούν εντελώς νέα φιλοσοφία, εκπαίδευση, συντήρηση και εφοδιαστική αλυσίδα. Η ιστορία με τα γαλλικά δεν θα καταλήξει πουθενά. Πολλώ μάλλον που παγώνουν και τα κοινά συμφέροντα λόγω εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου, άρα οι γεωτρήσεις της Τοτάλ, οι πλόες του ντε Γκωλ και οι σχετικές συμπαραδηλώσεις πολιτικής στήριξης. Κατορθώσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο. Ο κορμός του στόλου είναι πολύ ευάλωτος σε αεροπορική προσβολή. Τα χρήματα δεν φθάνουν για τις… Read more »

Scalp_eg

Το ακόμα πιο “αισχρό” της υπόθεσης “θα σας δώσουμε μεταχειρισμένα αντιτορπιλλικά”
είναι ότι το χρησιμοποίησαν για να μας πουλήσουν τα αλουμινόχαρτα άχρηστα LCS
που ούτε οι ίδιοι δεν τα θέλουν και τα αποσύρουν μετά απο 10 χρόνια υπηρεσίας.
Και μάλιστα υπερκοστολογημένα.

Αν μάς διαβάζουν απο την πρεσβεία τους, ας βάλουν ένα δικό τους να μας απαντήσει.
Αν μπορεί να μας απαντήσει?

zap

Έχετε την εντύπωση ότι αν παίρναμε τα ΜΜSC θα τα χρησιμοποιούσαμε για τίποτα άλλο εκτός από περιπολίες; Σίγουρα δεν θα αναλάμβαναν καθήκοντα φρεγάτας, αλλά εάν ήταν να πάρουμε 4 νέα MMSC + 4 μτχ LCS και 2+2 Μ.Τ.Ν ΑΒ ή Tico, προσωπικά θα το σκεφτόμουν παρά πολύ να πω ναι.

Doric

Το γραφω και πιο πανω σε εναν αλλο φιλο… Ο αμερικανος σου προτεινε LCS μετα MMSC και τωρα σου λεει θα φτιαξω FFG(x). Και εμεις λεμε θα αγορασουμε Γαλλικα… Και μετα ειναι κακοι οι αμερικανοι που δεν μας δινουν A.B Το βλεπετε λογικο αυτο? Γιατι να σου δωσει κατι ενω εσυ αποφασιζεις να αγορασεις μη αμερικανικο εξοπλισμο? (δεν μπαινω στο γιατι θελεις να αγορασεις μη αμερικανικο,ειναι πολλοι οι λογοι) Ολα ειναι bussiness και εσυ αποφασιζεις να κανεις bussiness με αλλους. Με ποια λογικη ζητας βοηθεια απο τον αμερικανο? Προσωπικα δεν μου φαινεται παραλογο. Αν του εδινες τα ωραια σου λεφτουδακια… Read more »

chikichiki

Εγώ αυτά που ξέρω είναι πως α) λεφτά υπάρχουν, απλά όχι για μη κομματικές δουλειές, β) είναι έγκλημα το ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μικροί εκσυγχρονισμοί (τορπίλες, FOS) και τα εκκρεμή εξοπλιστικά μικρού μεγέθους (Super Vita, ίσως και 214). Καλά, ξέρω και που πάει το ΠΝ, προς την αχρηστία. Τι να κάνουμε, δεν τους αγαπάει όλους ο Θεός. Τουλάχιστον ίσως αποκτήσουμε ένα μπρέικ γιατί ο κορωνοϊός βάρεσε και τους άλλους.

Nikolaos

Ελπίζω όσοι έψεγαν την ΠΤΗΣΗ για προτιμήσεις και εκλεκτικές συγγένειες να έχουν αντιληφθεί ότι έσφαλλαν. Το περιοδικό έδειξε και πάλι τη στόφα του. Έδωσε πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση να δώσει δείγμα γραφής στο αμυντικό πρόβλημα της χώρας, με καλοπροαίρετη αυτοσυγκράτηση στην κριτική. Και επανέρχεται, μαχητικό στα αυτονόητα, και πάντα καλοπροαίρετο. Δυστυχώς, το δείγμα γραφής δεν είναι καλό. Η ιδέα ότι η δραστηριότητα του Κράτους περιπίπτει σε χειμερία νάρκη λόγων επιδημίας είναι πρόφαση εν αμαρτίαις. Πολλώ μάλλον όταν βλέπουμε το επίτευγμα και στον τομέα αυτό να διακυβεύεται με απίστευτη ελαφρότητα, δια της νοσηρής ανοχής στην παραβατικότητα … Οι διεκδικήσεις και… Read more »

sotbak

έτσι,πλησιάζει η ώρα…όσο πιο καλά προετοιμαστούμε τόσο πιο καλά θα ανταποκριθούμε.

Fingolfin

Εκεί στο enikos έχουν κέφια τις τελευταίες μέρες. Από ότι καταλαβαίνω (σχεδιάζουμε να) πάμε για:

1) 4 μεταχειρισμένες ΜΕΚΟ μετά το 2022 (Αυστραλία, γιατί της Νέας Ζηλανδίας ακόμα αναβαθμίζονται και θα αποσυρθούν μετά το 2030), μιάς και μιλάει για ομοιοτυπία, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο τμήμα του Στόλου.
2) 2 + 2 Belharra
3) 4 MMSC ή LCS ή Gowind (ναυπήγηση στην Ελλάδα)
4) 7 ελληνικές κορβέτες ;(;;) (ναυπήγηση στην Ελλάδα)

και όλος ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2028.

https://www.enikos.gr/politics/717727/polemiko-naftiko-15-nea-karavia-to-schedio-tou-ypourgeiou-ethniki
comment image

Scalp_eg

Προφανως και οι 7 κορβέτες είναι οι Saar 72 που θα χτιστούν στην ελευσίνα αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να την δώσει στην Onex της σύρου μόλις τελέιωσει το σηριαλ με τις τελευταίες super vita. Η καλύτερη εξέλιξη γιατι θα αναστηθούν να ναυπηγεία και θα είναι ετοιμα να χτίσουν την ευρωκορβετα το 2030. Το ότι τα 15 πλοια είναι υπερβολες είναι σίγουρο, το καλύτερο σενάριο για τα 4 δις συνολικα στο ναυτικο που κυκλοφορουν τέλευταια είναι 1,5 δις για τις 7 Saar72 που θα δημιουργησουν και χιλιάδες αμεσες και εμμεσες θεσεις εργασίας στη χώρα. (Το συμβολαιο των Σαιυδαραβικων AVANTE στη… Read more »

Fingolfin

Σημαντική και η δυνητική προμήθεια 4 ΜΕΚΟ από την Αυστραλία!

Scalp_eg

2 μπελαρες + 2 λαφαγιετ + 7 Saar 72 + 4 Μεκο αυστραλιας= 15 πλοια
Καινούργια και μεταχειρισμένα,
Οι αυστραλεζικες Μεκο (ANzac) όμως φοβάμαι ότι δεν αποσύρονται πριν το 2028-30

Fingolfin

Ναι δύσκολο μου φαίνεται αν και θα ήταν ιδανικό.

alexmark

Ολο δίνονται στην ONEX και όλο δεν δίνονται… Το σήριαλ με τους Super Vita δε φαίνεται να τελειώνει. Οσο για τον ενικό, να μας πουν τι πίνουν και δε μας δίνουν…

Digenis

Πωπωπω …Στα λόγια κοσμογονία …

2 bel + 4 MMsc =6 ,αποσύρονται 6 S (μαζί με την μπουμπου ) .Συνέχεια έχει η αντικατάσταση των υπολοίπων 4 s με μεταχειρισμένες φρεγάτες .. Συνολο 14 φρεγατες .
Θα αποσυρθούν και οι 9 La Combattante με 7 ελαφριές κορβέτες …

Ετσι παμε για στολο επιφανειας 14 φρεγατες ,7 κορβετες ,7 ΤΠΚ .

Giannis

 chikichiki Επειδή διαβασα ένα άρθρο σε άλλο αμυντικό σαιτ. ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ. Επίσης κάνουμε τις αγορές μας για να καλύψουμε….δείτε το παρακάτω και να τραβάτε τα μαλιά της πάνω και της κάτω κεφαλής…Θα δώσουμε 600 εκ για ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ενώ δεν έχουμε τορπίλες, εκσυγχρονισμούς ΜΕΚΟ200 όταν: “Με βάση την ανακοίνωση της DSCA της 12 Ιουλίου του 2019, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 600 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια εφτά ελικοπτέρων MH-60R, μαζί με όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης και ανταλλακτικά Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του ιστοχώρου The Drive, του Φεβρουαρίου του 2019. Εξηγεί λεπτομερώς γιατί το… Read more »

Scalp_eg

Δεν πάμε για 7 Romeo.
Πάμε για 4 που θα κοστίσουν 300-320 εκ/ρια το πολύ πληρως εξοπλισμένα.
Απο αυτά τα 150-160 εκ/ρια είναι το περίσσευμα απο τα P-3 orion, αφου αντί για 7 αεροσκάφη της αρχικής συμβασης θα αναβαθμιστουν τελικα 5.
Αρα αφου εχουμε πληρωσει ηδη τα 500 μας χρωσταει η λοκχιντ (ιδια εταιρεια ειναι) στην ουσια θα δωσουμε 150 εκ/ρια επιπλέον για τα 4 Romeo.
Με αυτη τη λογική τα παίρνουμε που για μένα είναι σωστή, αφού έστω και αυτά τα 4 είναι τα καλύτερα ASW στον κόσμο και οι τούρκοι δεν θα έχουν τίποτα αντίστοιχο.

Antonis_Loukas