Σκοπιανό: Ιστορική στιγμή ή ελλιποβαρής συμφωνία;

147
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας που θα θέσει τέλος στο “Σκοπιανό Ζήτημα” σε λίγη ώρα, αξίζει να εξετάσουμε το περιεχόμενό της και να τοποθετηθούμε ως προς αυτό με βάση όχι μόνο τα όσα είναι γνωστά για αυτή, αλλά και το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

“Βόρεια Μακεδονία” και ιστορική Μακεδονία

Η “χρυσή τομή” στη διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, φαίνεται να βρέθηκε με τη κοινή* αποδοχή του ονόματος “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Αντικειμενικά, ως “Μακεδονία” θα μπορούσαμε να ορίσουμε τα όρια του αρχαίου “Βασιλείου της Μακεδονίας” που περιλάμβανε εδάφη της σημερινής Ελλάδας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας εδώ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ

*Η “κοινή αποδοχή” της λύσης είναι βέβαια κάτι σχετικό, δεδομένου πως οι δικλείδες ασφαλείας της συμφωνίας (πχ αναθεώρηση Συντάγματος), δε σημαίνει πως μια μελλοντική κυβέρνηση των Σκοπίων (βλέπε κάτι αντίστοιχο του υπερεθνικιστή Γκρουέφσκι), δεν θα μπορούσε να το τροποποιήσει εκ νέου και να συμπεριλάβει αλυτρωτικές βλέψεις (παρά τη ρητή “δέσμευση” του Άρθρου 4).

Η γεωπολιτική αξία των Σκοπίων

Δεν είναι μυστικό πως το ΝΑΤΟ επιθυμεί να εντάξει στους κόλπους του το μικρό κρατίδιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ το σενάριο της ένταξής του στην ΕΕ κάποια στιγμή στο μέλλον, δε φαντάζει ιδιαίτερα εξωπραγματικό. Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος, ουσιαστικά ανοίγει τις θύρες στα Σκόπια για να ενταχθούν σε μεγάλους οργανισμούς, κάτι που αποτελεί διακαή τους πόθο για πολλούς και ευνόητους λόγους. Το ερώτημα είναι απλό σε αυτή τη φάση: τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της για αυτές τις παραχωρήσεις;

Η Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία, αποποιείται του μοναδικού μοχλού πίεσης που διέθετε μέχρι σήμερα, δηλαδή του δικαιώματος βέτο.

Το πρόβλημα του αλυτρωτισμού

Στο Άρθρο 6, υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη αποθάρρυνση σοβινιστικών και αλυτρωτικών δραστηριοτήτων στα δυο κράτη. Δεν διευκρινίζονται ωστόσο ποια “μέτρα” θα λαμβάνονται σε περίπτωση που κάποια από τις δυο πλευρές δεν σεβαστεί αυτό το μέρος της συμφωνίας.

Το άρθρο 13

Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε σύγχυση σχετικά με τη “πρόσβαση των Σκοπίων στην Ελληνική ΑΟΖ”. Το άρθρο 13 της νέας συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει από την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των Υπουργών των Εξωτερικών Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ, κυρίων Παπούλια και Crvenkovski αντίστοιχα, και ισχύει μέχρι σήμερα. Περισσότερα εδώ.

Ιστορική στιγμή ή ελλιποβαρής συμφωνία;

Είναι προφανές πως μια λύση στο “Σκοπιανό” είναι προς το συμφέρων και των δυο χωρών. Διαβάζοντας όμως προσεκτικά το κείμενο της Συμφωνίας, διαπιστώνουμε πως η πΓΔΜ και οι διεθνείς θεσμοί παίρνουν ουσιαστικά αυτό που ζητούσαν (όνομα “Μακεδονία” ασχέτως γεωγραφικού προσδιορισμού, ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), ενώ η Ελλάδα το μόνο που φαίνεται να κερδίζει, είναι ένα φιλικό “χτύπημα στη πλάτη”.

Είναι προφανές πως το θέμα της πΓΔΜ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα (πχ η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θεωρείται σημαντική κίνηση για την Ευρωατλαντική Συμμαχία), ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως την επαύριο της υπογραφής της Συμφωνίας, η χώρα μας θα βρεθεί “άοπλη” απέναντι σε μια (εθνικιστική) μελλοντική αλλαγή στάσης των γειτόνων.

Υποθετικό σενάριο

Κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, μια υπερεθνικιστική κυβέρνηση εκλέγεται στα Σκόπια. Για λαϊκιστικούς λόγους, η νέα Κυβέρνηση αποφασίζει να στήσει εκ νέου τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να χρησιμοποιήσει μακεδονικά σύμβολα και να υιοθετήσει αλυτρωτική ρητορική, παρά το γεγονός πως όλα αυτά απαγορεύονται από το Άρθρο 6, παράγραφοι 2 και 3. Πως μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα που πλέον έχει χάσει το μοναδικό διαπραγματευτικό της χαρτί, δηλαδή το δικαίωμα του βέτο; Η απάντηση, σύμφωνα πάντα με τη Συμφωνία είναι γενική και αόριστη: θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη…

© REUTERS

Η θέση της Π&Δ

Εξυπακούεται πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει στα βόρεια σύνορά της ένα υγιές και κατά το δυνατόν φιλικό κράτος και το αντίστροφο. Ως Π&Δ, θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να λυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ. Ωστόσο η Συμφωνία που θα υπογραφεί σε μερικές ώρες είναι “ελλιποβαρής” εις βάρος της χώρας μας, αφενός διότι παραχωρείται και αναγνωρίζεται το δικαίωμα χρήσης του ονόματος “Μακεδονία” και αφετέρου, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως (ουσιαστική) δικλείδα ασφαλείας που να προστατεύει τη χώρα μας από έναν μελλοντικό “Γκρουέφσκι”.

Αντί επιλόγου

Η Π&Δ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο “σκοπιανό” από τη πρώτη στιγμή, αλλά προτιμήσαμε να μείνουμε μακριά από “ελλαδεμπορικούς” – clickbait – πηχυαίους τίτλους και δημοσιεύματα. Μένουμε στην ουσία, μακρυά από ακραίες εθνικιστικές απόψεις και “πύρινους λόγους” άνευ ουσίας. Το κατά πόσο η αρνητική θέση μας για τη Συμφωνία μας προσάψει επίθετα όπως “φασίστες” και “ακραίοι” δεν μας αφορά διότι πάντα λέμε τη γνώμη μας “χωρίς φόβο και χωρίς πάθος” με τη διαφορά πως εμείς στοιχειοθετούμε τα λεγόμενά μας και τα μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας στο πλαίσιο μιας υγιούς συζήτησης και προβληματισμού, μακρυά από εθνικιστικές κορώνες. Ευελπιστούμε το μέλλον να μας διαψεύσει…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Δημητρης
Guest
Δημητρης

Καλω ολο το κοσμο να διαβασει τα αποχαρακτηρισμενα εγραφα που κατεθεσε ο Κοτσιας και να βγαλει τα συμπερασματα του

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Ps Εγω τα βρηκα στο zougla .
Οσο για το οτι η Ελλαδα κερδιζει μονο ενα φιλικο χτυπημα στη πλατη ειναι αναξιο σχολιασμου και δειχνει ελλειψη αντικειμενικοτητας!

Aias
Member
Aias

Τι ακριβώς θεωρείται πως κερδίζει η χώρα με την συμφωνία;
Μία διευκρίνιση είναι απαραίτητη Δημήτρη.

Kapoios
Guest
Kapoios

Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό Erga omnes στη θέση του ΣΚΈΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ που ισχύει σήμερα, απαλοιφή αλυτρωτικού περιεχομένου στο Σύνταγμα, διαχωρισμός της “Βόρειας Μακεδονίας” από την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας και της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επισήμανση ότι η ήδη αναγνωρισμένη “Μακεδονική” γλώσσα πρόκειται περί Σλαβικού ιδιώματος, που ουδεμία σχέση έχει με την γλώσσα που μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες και άλλα πολλά….

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Πολύ σωστα Κapoios, αρκετα με την ασχετοσυνη μερικων..

Aias
Member
Aias

Τώρα αναγκαστικά πρέπει να ρωτήσω τι ακριβώς δώσαμε;
Ύστερα μπορεί να γίνει συζήτηση.

dimitrov
Member
dimitrov

Προτιμώ να μας πείτε τι πραγματικά κερδίζει η χώρα. Από αυτούς που καίγονταν για την πρώην ΠΓΔΜ, Βορειομακεδονία τώρα. Δλδ από ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτά που γράφετε είναι το περιτύλιγμα. Αυτό που είναι μέσα θα ήθελα να μου πει κάποιος , αν ξέρει …. Τι έχει το κουτί? Τι δίνουν Αμερικάνοι και Γερμανοί για να κάνουν την δουλειά τους?

Ionas
Member
Ionas

Το Β. Μακεδονια δεν καταλαβαινω γιατι ειναι νικη απο τη στιγμη που αναγνωριζεται μακεδονικη εθνοτητα στους κατοικους μονο της Βοριας. Επισης μακεδονικη γλωσσα οποια ποτε δεν ηταν αναγνωρισμενη, ασχετα με οτι λενε τα παπαγαλακια της κυβερνησης. Το θεμα ειναι οτι χανουμε τα διπλωματικα μας οπλα αμαχητι. Και το θεμα δεν κλεινει, τωρα ανοιγει.

Gunner
Member
Gunner

Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μετά από την είσοδο τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν θα κάνουν συνταγματική αναθεώρηση ξανά και κάνουν μετονομασία; Που στην συμφωνία διασφαλίζεται ότι σου είπα παραπάνω;

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

To ”ασχετοσυνη” δεν παει σε εσας Αια.

Theo
Guest
Theo

@ Δημήτρης
Περίμενα κι εγώ τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Κοτζιά… Τελικά τα έγγραφα λένε ότι η ΝΔ Καραμανλή-Ντορας δεχόταν το Β. Μακεδονία και ΟΧΙ την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Τα έγγραφα του Κοτζιά δικαιώνουν τη Νέα Δημοκρατία.

Από κει και πέρα, δεν μας ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες. Ήταν θέμα δημοκρατίας να γίνει δημοψήφισμα.

Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα.

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Τα εγγραφα αναφερουν οτι στη ΚΑΛΥΤΕΡΗ περιπτωση θα δεχοντουσαν το Β Μακεδονια !!
Αναφερει επακριβος οτι η θεση της Ελλαδος ειναι για μια ονομασια αλλα θα μπορουσε να δεχτει και τη διπλη , αλλη μεσα και αλλη για το εξωτερικο αρκει η διεθνης ονομασια να ειναι ευρειας χρησης οπως λεει χαρακτηριστικα
δλδ πολυ χειροτερη λυση!!!!

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Α και η γλωσσα δεν υπηρχε καν στη διαπραγματευση,σημερα αναγνωριζεται ως σλαβικης προελευσης!!!!!
Εχεις δικιο μονο στην υπηκοοτητα

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Για να μην βαλω το σημειο οπου ο Μολυβιατης ειχε δεχτει το 2005 το Μακεδονια- Σκοπια
Αλλα ευτηχος τοτε ειχαν τον Γκρουεφσκι και γλυτωσαμε!!

x-m
Member
x-m

Εκεί ποντάρει ο Κοτζιάς: ξέρει ότι η συμφωνία είναι άθλια ( εχουν πάρει άραγε υποσχέσεις για το χρέος;) ,αλλά τους κουνάει στη μούρη τι διαπραγματεύονταν τόσα χρόνια και τους προκαλεί να απαντήσουν. Αν το θέμα δεν ήταν τόσο τραγικά σοβαρό η όλη φάση θα είχε πλάκα, αλλά δεν έχει , θα τα βρούμε μπροστά μας. ( Στο παρελθόν ,λέει, ελληνική κυβέρνηση πήγε στον ΟΗΕ και τους είπε να πάρει το Σ.Α. απόφαση για όνομα που δεν μπορούσε να περάσει στο εκλογικό σώμα, ώστε μετά η κυβέρνηση να καταφέρει να το περάσει ως επιβληθέν……Μας κυβερνάνε οι τιποτένιοι που μας αξίζουν).

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Συμφέρον της Ελλάδος είναι, να μην μπει ποτέ η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ/ΕΕ, να μην περικυκλωθεί η Σερβία με αποτέλεσμα την προσχώρηση της ‘με το καλό’ στο δυτικό στρατόπεδο και να μην εξοβελιστεί η Ρωσία από τα Βαλκάνια(δηλαδή να μη περάσουν σε Αμερικανική/ΝΑΤΟική σφαίρα επιρροής). Στην απευκταία περίπτωση που αυτό συμβεί, η γεωπολιτική αξία της χώρας για τους ‘φίλους και σύμμαχους’, τείνει στο μηδέν… Υ.Γ Σε κάποια ‘σταθερά’ Βαλκάνια(δηλαδή αμερικανοκρατούμενα και με τις γνωστές τάχα μου ανθρωπιστικές διατάξεις της ΕΕ), οι Αλβανοί(έτερα φίδια), θα κάνουν πάρτι έναντι όλων των γειτονικών χωρών. Επίσης, δεν είμαι καθόλου βέβαιος, ότι και η Τουρκία δεν… Read more »

photographix
Member

+1

p270
Member
p270

τεράστια ήτα φοβάμαι και άλλες
τα πράγματα ειναι απλά αναγνωριζουμε κράτος με την ονομασία Μακεδονία πλέον αυτή ειναι η Μακεδονια η δίκη μας ειναι απλά γεωγραφικός προσδιορισμος για όποιον δεν κατάλαβε ,τους δίνουμε εθνικότητα και γλώσσα
Αλήθεια εμείς τι παίρνουμε ; δεν ρωτάω το πόσα χάσαμε πάντα ΛΙΓΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

”τους δίνουμε εθνικότητα” άλλο ιθαγενια άλλο εθνικοτητα, ΥΠΕΞ εχθες στη Βουλη, και πολύ σωστος.

p270
Member
p270

οταν δινεις εθνικοτητα φιλε μου και ταυτοχρονα αναγνωριζεις μια γεωγραφικη περιοχη ως κρατος με την ονομασια Μακεδονια ανοιγεις θεματα για την συνεχεια οποιος δεν το βλεπει η δεν θελει να το δει η δεν καταλαβαινει

kkalev
Member
kkalev

“αφετέρου, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως (ουσιαστική) δικλείδα ασφαλείας που να προστατεύει τη χώρα μας από έναν μελλοντικό «Γκρουέφσκι».” Ποια θα μπορούσε να είναι μία τέτοια δικλείδα ασφαλείας σε μία διεθνή συνθήκη; Μακροπρόθεσμα άλλωστε οι σχέσεις των χωρών δεν καθορίζονται από τις συνθήκες όσο από τους συσχετισμούς ισχύος. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει εμποδίσει την Τουρκία να την ερμηνεύσει όπως εξυπηρετεί την ίδια. Προσωπικά θα σταθώ σε ένα “διαδικαστικό” κομμάτι το οποίο όμως έχει τη δική του σημασία. Συγκεκριμένα στο τμήμα που αφορά την κύρωση της συμφωνίας από τα δύο μέρη (άρθρο 1, τμήμα 4). Η συμφωνία ορίζει ότι… Read more »

G...
Member
G...

Πολυ θα ηθελα να διαφωνισω αλλα δυστυχώς ειναι ακριβως ετσι οπως τα λεει το αρθρο. Μια μαυρη μερα για την χωρα μας

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Μια καλη μερα για την χωρα μας αγαπητε και τον ζωτικο χωρο της ως η μεγαλυτερη δυναμη στον Αιμο και μια μεσαια δυναμη στην Δυση, ο ΥΠΕΞ εχθες εβαλε τα πραγματα στην θεση τους.

Να μας πουν επισης μερικοι κατα της συμφωνιας και για τον ”Στρατηλατη” Κωνσταντινο που εδωσε Ρουπελ βορα στην Βουλγαρια και τον εχουν θεο, οι κατά της συμφωνιας, μεχρι και τωρα.

Ευτυχως ο εθνάρχης Βενιζέλος εβαλε και αυτος τα πραγματα στην θεση τους.

dimitrov
Member
dimitrov

“μια μεσαια δυναμη στην Δυση” …… μάλλον καρπαζοεισπράκτορας σε δύση και ανατολή(εκ του αποτελέσματος) …. ειδική περίπτωση στην ΕΕ(κατά Ρέγκλινγκ?) και διαρκές πρόβλημα(κατά Γερμανούς και φίλους τους) …..
Για τον στρατηλάτη μπορείτε να απευθυνθείτε στη ΔΙΣ/ΓΕΣ ….
Κι ο εθνάρχης, εθνάρχης μεν και πρωτοκορυφαίος αλλά έμπλεκε και σε κάτι κινηματάκια προς το τέλος της καριέρας του …… και τον έβαλαν άλλοι στη θέση του.
Ουδείς άσφαλτος(κατά Άντζελα) βλέπετε.

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

”και τον έβαλαν άλλοι στη θέση του.” Όπως ο λαοτζικος με τις εκλογες του 20 και την μη ψυχραιμη εκλογικη αποφαση του; Δεν θα παρω αγαπητε συνελληνα, οσο για την ΔΙΣ/ΓΕΣ εχω συναδελφους εκει και αυτοι τα ιδια μου λενε για τον κωστη, να είναι καλα ο Λευθερης, αυτα……………………

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

”ειδική περίπτωση στην ΕΕ(κατά Ρέγκλινγκ?) ” Δεν το μαθατε, ο αγαπητος κυριος Ρεγκλινγκ, τωρα μας λεει χωρα υπόδειγμα κανονικότητας, κατι είναι και αυτό..

dimitrov
Member
dimitrov

Όταν κάνουμε αυτά που θέλουν είμαστε υπόδειγμα σε όλα ……κι όταν στεκόμαστε σε ένα πόδι είμαστε το καλύτερο υπόδειγμα σε όλα. Κάτι είναι και αυτό. Η μαϊμού έμαθε να στέκεται στο ένα πόδι και να χοροπηδάει. Επιτέλους. Ο λαουτζίκος ?????????? Αυτό μου κάνει σε μαντάμ σουσού. Μιλάτε για τον φορολογούμενο λαουτζίκο που πληρώνει τον μισθό σας αγαπητέ συνέλληνα? Αν Θυμάμαι καλά είστε δημόσιος υπάλληλος. Τι να κάνουμε? Βλέπετε ο “λαουτζίκος” αποφασίζει στις δημοκρατίες. Τα άλλα πολιτεύματα – αυτά που αποφασίζουν οι πεφωτισμένοι μανδαρίνοι – είναι ολιγαρχία, δικτατορία κλπ,κλπ. Ευχαριστώ δεν θα πάρω ………. Για τους ΔΙΣ/ΓΕΣ φίλους σας να πείτε… Read more »

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Πιστεύω οτι υπάρχουν μερικά κοινά σημεία, χωρίς να είναι το ίδιο θα ήθελα να διευκρινήσω, με συμφωνίες που έγιναν για το κυπριακό.
Ακριβώς αυτό που πολύ σωστά λέτε, ‘ελλιποβαρές!’

Theo
Guest
Theo

Λυπάμαι που το γράφω αλλά… Ήρθε η Μογκερίνι γεμάτη χαμόγελο και ταγιεράκι στα χρώματα της Fyrom για την υπογραφή της συμφωνίας αλλά δεν έκανε κάποια επίσκεψη για τους δύο απαχθέντες έλληνες στρατιωτικούς. Ούτε έκανε κάποια δήλωση για την αναστολή της συμφωνίας για την επαναπροώθηση λεθρομεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας. Τόσο μας υπολήπτονται οι ξένοι. Θα ρίξουν χρήμα οι ξένοι τόσο στα σκόπια όσο και στη Β. Ελλάδα αλλά ας μην προτρέξουν να χαρούν οι εγχώριοι εγκάθετοι καιοι αφελείς. Το χρήμα θα πέφτει αλλά θα το ελέγχουν αυτοί οι ίδιοι που το έλεγξαν για το προσφυγικό. Και είδαμε τα αποτελέσματα που… Read more »

data
Member
data

Δυστυχως η συμφωνια αυτη μελλοντικα μπορει να αποδειχθει επικινδυνη δεν επρεπε να εχει γινει

Γιώργος Γιολδάσης
Guest
Γιώργος Γιολδάσης

Η Αριστερά είναι διχασμός και τίποτε άλλο. Μη ξεχνάμε ο Τσίπρας ιδεολογικά ταυτίζεται μ’ αυτούς που το 1946 πήραν όπλα και χτύπησαν Έλληνες στο όνομα του κομμουνισμού. Προφανώς τώρα που δόθηκε η ευκαιρία ξεπληρώνει το χρέος προς τους Σλάβους που περιμάζεψαν τα υπολείμματα των συμμοριτών μετά την εξόντωση τους. Η μεγάλη μου απορία είναι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις τι στο διάολο πρέπει να κάνουν μπας και σώσουμε τίποτα. Ή μήπως όλο το πολιτικό σύστημα είναι μπλεγμένο και εμείς απλά θύματα της ιστορίας. Ότι πληρώθηκε με αίμα απλά χαρίζεται. Ειναι άδικο… Που έχουμε φτάσει ως λαός-εθνος . Αυτό ήταν; Τέλος…;

Kapoios
Guest
Kapoios

Αντικειμενικά καμία συμφωνία σε τέτοιο επίπεδο δεν περιλαμβάνει ρήτρες σε περίπτωση μη εφαρμογής της. Πχ. αν αύριο η Τουρκία αθετώντας τη συνήθη της Λοζάνης καταλάβει μια Ελληνική βραχονησίδα υπάρχει κάποια “ποινή” που θα της επιβληθεί αυτόματα; Επίσης ΠΟΙΟΣ θεωρείτε ότι θα αναλάβει να εφαρμόσει την “τιμωρία” σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τα Σκόπια; Η ΕΕ; Οι ΗΠΑ; Η Ρωσία; Ο ΟΗΕ, όπου έστω και 1 βέτο από μέλος του ΣΑ μπορεί να μπλοκάρει την οποιαδήποτε απόφαση; Η μήπως το ΝΑΤΟ; Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι ποτέ στο παρελθόν μια συμφωνία δεν απέτρεψε ένα κράτος που ήθελε να… Read more »

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

”Η ένταξη σε ΕΕ θα ήταν ευχής έργο για τις επιχειρήσεις μας και τις εξαγωγές μας ενώ η πρόσβαση τους στην ΑΟΖ είναι κάτι που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και θα έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. ”

Mε λιγα λογια η Eλλας από σημερα είναι η ηγετιδα δυναμης στον Αιμο και ντε φακτο, το πρωτο βημα ενός ελληνικου Lebensraum.

Aρκετα με την ητοπαθεια μερικων εδώ μεσα, εχουμε νικη, δωσαμε την κρεμαλα στα μικρα αδυναμα Σκοπια να κρεμαστουν.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Αυτά περί ηγέτιδας δύναμης είναι αστεία! Η χώρα είναι το απόλυτο μηδενικό. Παρόλα αυτά παραμένει ο παράδεισος των κάθε λογής “δικών μας παιδιών” που τρώνε και πίνουν αχόρταγα εις βάρος των πολλών που ΠΕΝΟΝΤΑΙ. Θα δείτε τον αντίκτυπο της “ηγέτιδας δύναμης” σε ένα θέμα που άπτεται της κυριαρχίας και μάλιστα σε υποτίθεται ευνοϊκό γήπεδο. Για ρίχτε μια ματιά τι γίνεται με το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στην (Νότια, χεχε) Ήπειρο. Μια ελληνική εταιρεία πάει να κάνει έρευνες αλλά σύσσωμες οι ΜΚΟ και το προλεταριάτο της Κερατέας ήδη σπάει και πυροβολεί όσους πάνε να κάνουν τη δουλειά τους. Φαντάζομαι στο φαραωνικό… Read more »

G...
Member
G...

η πρόσβαση τους στην ΑΟΖ είναι κάτι που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και θα έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.
Πως ακριβώς θα γινει αυτο? Μηπως να αποκτησουν και οι τουρκοι δικαιωματα για να παμε ακομα καλύτερα? Τι σας δινουν και πιστευετε και αναπαράγετε τετοιες ανοησιες. Ελεος με την βλακεια

Nikolaos
Member
Nikolaos

“Η ένταξη σε ΕΕ θα ήταν ευχής έργο για τις επιχειρήσεις μας και τις εξαγωγές μας ενώ η πρόσβαση τους στην ΑΟΖ είναι κάτι που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και θα έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.” Συγγνώμη που θα το πω χωρίς περιστροφές (με όλη μου πάντοτε την αγάπη και εκτίμηση, εξάλλου με όλους διαλεγόμαστε συχνά στο βήμα που το περιοδικό ευγενώς μας παραχωρεί), αφορά εξίσου και το σχόλιο παραπάνω το οποίο αποδέχεστε και στο οποίο υπερθεματίζετε: Μεταξύ τίνων χωρών ακριβώς συμβαίνουν αυτά που λέτε αμφότεροι; Έχετε κατά νου α) τις προβλέψεις της Συνθήκης για τη Λειτουργία της… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Απο που κι ως που ειναι καλη η συμφωνια. Το γεγονος οτι αναγνωριζει η Ελλαδα τους γειτονες ως Μακεδονες που μιλουν μακεδονικη γλωσσα ειναι αθλια παραχωρηση οσων κερδηθηκαν με αιμα. Το προβλημα οχι σπλα δε λυθηκε αλλα τωρα ανοιγει.
Λυπαμαι μονο που Ελληνες τροφοδοτουν με την αγνοια τους τον εθνικισμο των Σκοπιων.

Gunner
Member
Gunner

Ότι επιχείρηση δεν έχει φύγει από την Βόρειο Ελλάδα προς Βουλγαρία, άμα μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ δεν θα μεταναστεύσουν εκεί. Ε ρε τι ακούμε μεσημεριάτικα.

Νείλος
Guest
Νείλος

Η “συμφωνία” δεν είναι συμφωνία είναι ιταμή παραχώρηση από πλευράς ελλάδος μέρους της εθνικής ταυτότητας της, της πολιτιστικής κληρονομιάς της και της ιστορίας της και ισοδυναμεί με παράδοση εθνικού “χώρου”. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ντροπιαστική παράδοση άνευ όρων και ασφαλιστικών δικλείδων που όμοιά της δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία. Το “μακεδονικό” δεν κλείνει όπως παπαγαλίζουν τα κυβερνητικά τσιράκια αλλά μόλις τώρα ανοίγει. Ουσιαστικά η Ελλάδα αλυσοδένεται στην προκρούστια κλίνη του μελλοντικού πολυδιαμελισμού της. Με την αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας ως ανεξαρτήτου κράτους που περιέχει το Έθνος των Μακεδόνων με δική τους ξεχωριστή Γλώσσα τη Μακεδονική ανοίγει… Read more »

ThanosD
Member
ThanosD

ακόμη και αν δέχονταν το όνομα που θα άρεσε σε μας.πχ Βόρεια Τρύπα,πάλι μια μελλοντική τους κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει το όνομα και να θέσει θέμα αλυτρωτισμού.Το θέμα είναι κατα πόσο μια τετοια μικρή οντότητα μπορεί να απειλήσει στη πράξη την Ελλάδα.Υπερτιμούμε τους κινδύνους και την ανύπαρκτη ισχύ των “εχθρων” μας και υποτιμούμε την εθνική ισχύ μας..Κατά την γνώμη το άρθρος της αγαπητής “Π” το κάνει..

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Όχι ηττοπαθεια, ναι στον νέο εθνικο εγωισμο που εχουμε αναγκη και μεσα στην σφαιρα αυτου είναι τα Σκοπια ως ”παδι” μας στρατιωτικα και γεωπολιτικα.

Aias
Member
Aias

Ότι πρέπει να αποκτήσουμε πιο “διευρυμένη” σκέψη , είναι ένα σημείο που θα συμφωνήσουμε απόλυτα πιστεύω.
Στην υιοθέτηση μιας σταθερής εθνικής στρατηγικής που θα ερμηνεύει και θα ασφαλίσει την θέση μας στον κόσμο είναι ένα άλλο.
Θεωρώ πως μας λείπει το όραμα ως εθνικός στόχος τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτό δεν σημαίνει μεγαλοϊδεατισμός και εθνικισμό.

Ionas
Member
Ionas

Απο πολλους ακουγεται το επιχειρημα οτι τα Σκοπια ειναι μικρα και αδυναμα να απειλησουν την Ελλαδα. Δηλαδη τη Β. Ηπειρο απο ποιον τι χασαμε; Απο καμια υπερδυναμη; Ή απο τη μικρη αλλα υποστηριζομενη Αλβανια;
Δυστυχως ανοιξε ο ασκος του Αιολου.

Pantelis
Member
Pantelis

Αντίστοιχα, από πολλούς ακούγεται οτι θα διεκδικήσουν τα Σκόπια τη “Νότια Μακεδονία”. Λες και αυτοί που κατοικούν εκεί, οι “Νοτιομακεδονες” δεν είναι Έλληνες αλλά κάτι άλλο που έχει ρευστή εθνική συνείδηση. Αστείο επιχείρημα που βασίζεται στην ύπαρξη 1000 ατόμων που μιλάνε για μακεδονική μειονότητα.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα περί διασφάλισης της ειρήνης και όλες οι άλλες μπουρδολογίες που ακούσαμε από την πλευρά των προθύμων υπογραφόντων και πολιτικώς αποθνησκόντων δεν αξίζουν σχολιασμού. Ούτε και έχει νόημα να αναλωθούμε σε ατέρμονη πολιτική αντιπαράθεση άνευ ουσίας,όπως η χθεσινή στη βουλή. Το κρατίδιο αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω διάσπαση των Βαλκανίων. Είναι δε τόσο σαθρά τα θεμέλια-εθνικά/ιστορικά-επί των οποίων ανεγείρεται,που ανά πάσα στιγμή και εφόσον θα έχει διατελέσει τον σκοπό του,δύναται να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Εμείς πρέπει να φροντίσουμε και να εργαστούμε προς την ενίσχυση… Read more »

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Αν και θαρρω την συμφωνια νικη μας, εν σχεσει με την αποψη σας αγαπητε, είμαι μαζι σας στην παραγραφο που λετε να ειμεθα σε δυναμικη για την μελλοντικη ευκαιρια.

Spirit
Guest
Spirit

Εσύ μπορεί να θεωρείς οτι ο ήλιος ανατέλλει από την δύση και ας το υπέγραφε ο τσίπρας σίγουρα θα το υποστήριζες στα σημερινά σχόλια σου.

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Spirit διασφάλισης της ειρήνης γινετε γιατι θα διαλυθει η ΠΓΔΜ εαν δεν μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και τοτε θα εχουμε πολεμο και δημιουργια της Μεγαλης Αλβανιας και της Μεγαλης Βουλγαριας Πως μας συνφερει κατι τετοιο??

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Θα λες ”εσεις” και όχι ”εσυ”, δεν με ξερεις και από εχθες, κατά τα αλλα, κατσε και μιλα για τσιπρες και διπολο δεξιας και αριστερας, απαρχαιομενα δογματα μπροστα στην αυτοκρατορια του πραγματισμου και ρεαλισμου, με εκτιμηση.

phacepalm
Member
phacepalm

“διπολο δεξιας και αριστερας, απαρχαιομενα δογματα μπροστα στην αυτοκρατορια του πραγματισμου και ρεαλισμου”

Μονο απο αυτο που γραφεις, φαινεται οτι δεν εχεις ιδεα. Ετσι για να καταλαβουμε: η δεξια και η αριστερα εχουν σταματησει στο παγκοσμιο (και *ειδικα* στην Ελλαδα, και εχουν γινει ολοι ρεαλιστες? Ο Τσιπρας εγινε follower του George Kennan και δεν πηραμε ειδηση? Τι πινεις και δεν μας δινεις?

Dimitris
Member
Dimitris

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι μετά από 10,000 διορισμούς στο δημόσιο το ζήτημα αυτό θα το έχουμε ξεχάσει… Άλλωστε με τη παρούσα δημοσιονομική κατάσταση έχουμε και οικονομικές και πολιτικές υποχρεώσεις που κανένας ελληνικός πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να παρακάμψει. Μόνο αν μειωθεί το δημόσιο σε επίπεδα απίστευτα για την σύγχρονη ιστορία μας ίσως υπήρχε κάποια ελπίδα. Μέχρι τότε
http://www.cnn.gr/oikonomia/story/130320/giati-i-symmetoxi-toy-dnt-sto-programma-einai-kathoristiki-gia-tin-ellada

Νείλος
Guest
Νείλος

«Οι Μακεδόνες και οι Έλληνες». Τάδε έφη Κοτζιάς στη σημερινή του ομιλία. Αυτή είναι από σήμερα η επίσημη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εγώ δεν είμαι σαν αυτούς, να μη σέβομαι τη νομιμότητα. Θα το χρησιμοποιώ εφεξής κανονικά: οι Μακεδόνες γείτονές μας, λοιπόν. Χωρίς άλλον επιθετικό προσδιορισμό. Καλή μας τύχη….

Ηλίας
Guest
Ηλίας

Μικρό, κατανοητό και περιεκτικό.Συνεχίστε να μας ενημερώνεται με στοιχεία και σοβαρότητα διότι θα μας τρελάνουν όλοι στα ΜΜΕ και το ίντερνετ.

npo
Member
npo

(Α) Πρέπει να υπενθυμίσω πως η Ελλάδα έχει υπογράψει πως δεν θα εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πήρε όμως την δέσμευση των εταίρων οτι δεν θα εκδώσουν πρόσκληση αν δεν λυθεί το ονοματολογικό. Αυτή η δέσμευση μπορεί να αρθεί αν η ευθύνη της μη λύσης είναι 100% δική μας. Συνεπώς το όπλο για το οποίο μιλάμε μπορεί να οπισθοβολήσει αν δεν γίνει σωστή χρήση. (Β) Σαφώς και η συμφωνία δεν έχει δικλίδες σε περίπτωση που μεθαύριο επανέλθει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ένας Γκρουέφσκι. Υπάρχει όμως συμφωνία που να έχει τέτοιες δικλίδες? Εκτός αν το κάναμε όπως στα αρχαία… Read more »

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Και αυτό καλο σχολιο διχως ηττοπαθεια.

Blauundrot
Guest
Blauundrot

Έχετε κάνει σαφή τη θέση σας. Θεωρείτε ότι επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο θα μας την επιβάλετε κι όλας? Το μόνο που καταφέρνετε είναι να κουράζετε.

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

και όμως αγαπητε, η μη ηττοπαθεια είναι ζητουμενο στην πατριδα εδώ και πολλα ετη τωρα.

Ionas
Member
Ionas

Σε λιγο θα μας πεις οτι νικησαμε και στα Ιμια και οτι με την εκεχειρια του Ιουλιου 1974 “καταφεραμε” να κρατησουμε τη μιση Κυπρο. Αλλο ηττοπαθεια και αλλο να βλεπουμε παντου νικες.
Δυστυχως χθες ηταν μερα εθνικης υποχωρησης. Στο παρελθον δωσαμε αιμα για να δημιουργησουμε εθνικο κρατος και τωρα τα παραδιδουμε ολα αμαχητι. Λυπαμαι, δεν ειμαι ηττοπαθης, ρεαλιστης ειμαι.

Stray Seagull (@SeagullStray)
Guest

Ερώτηση προς Π&Δ:
Γιατί αποκαλείτε την ΠΓΔΜ ‘το μικρό κρατίδιο‘ ενώ την Κύπρο την αποκαλείτε κράτος ;

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Πολυ σωστη απορια

Spirit
Guest
Spirit

Για να εχουν απορίες τα τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ

andreasmp412c
Member
andreasmp412c

κ που αποκαλει κρατιδιο αυτο το σλαβοαλβανοβουλγαρικο μορφωμα χαρη τους κανει

Em.Ti
Member
Em.Ti

Γιατί ρωτάς; Φοβάσαι μην σας χαλάσει η συμφωνία τελευταία στιγμή;

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Spirit ,andreasmp412c,Em.Ti εχετε επιχειρηματα παντως, δεν μπορω να πω …..

Kanenas
Member
Kanenas

Είναι μία κακή συμφωνία, είναι μία επονείδιστη συμφωνία, είναι μία συμφωνία η οποία άνοιξε τον δρόμο σε μία νέα Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι η συμφωνία , για την οποία θα διαβάζουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας και θα αναρωτιούνται , πως είναι δυνατόν να φερθήκαμε τόσο ηλίθια. Ένα μελλοντικό σενάριο αφορά στην τεχνητή δημιουργία μίας ” μακεδονικής ” μειονότητας , η οποία θα θέσει την απαίτηση της ” απελευθέρωσης ” της ” Νότιας Μακεδονίας” και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό. Το μάθημα της Γιουγκοσλαβίας δεν μας δίδαξε τίποτε, η ιστορία του Κοσσόβου δεν μας δίδαξε τίποτε, ολόκληρη η Ιστορία… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Εξαιρετική συμφωνία. Φοβερή επιτυχία. Μπράβο σε όλους. Μπράβο κι από ΗΠΑ και ΕΕ. Γλυτώσαμε από όλα τα κακά που παθαίναμε τόσα χρόνια που δεν υπογράφαμε την Βορειομακεδονία. Επίσης γλυτώσαμε από όλα τα στραβά και κακά που θα πάθουμε από την Βορειομακεδονία και τους φίλους της άμα δεν έβαζαν την τζίφρα οι δικοί μας. Επιτέλους θα κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια και οι αγαπημένοι των εθνών Βορειομακεδόνες δεν θα κρατάνε την αναπνοή τους για να μας τιμωρήσουν. Ευτυχής ιστορική συγκυρία. Ιστορική ευκαιρία να λύσουμε και τα υπόλοιπα. Αλβανία και Τουρκία και κυπριακό. Κοτζιά όρμα. Έδωσες μια υπόσχεση. Την Αλβανία τώρα ….. προλαβαίνουμε……..

DT
Guest
DT

Ένα από αυτά που ακούστηκαν ήταν ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την χώρα να επικεντρωθεί στα ανατολικά εκεί που πραγματικά έχει πρόβλημα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 1. Το ζήτημα της ονομασίας Βορείων είναι αποκλειστικά διπλωματικό, 2. τα θέματα που έχουμε με τους εξ ανατολών προκύπτουν κυρίως από την ανισορροπία δυνάμεων (κυρίως στρατιωτική και δευτερευόντων πόρων). Κοινώς όσο οι Τούρκοι αισθάνονται πολύ ισχυρότεροι από εμάς στους παραπάνω τομείς τόσο περισσότερο το εκφράζουν αυτό (και θα συνεχίσουν να το εκφράζουν στο μέλλον) μέσα από τις “διπλωματικές” μας σχέσεις. 3. “Τρομάζω” στην ιδέα, της εντύπωσης που θα αποκομίσει η Τουρκία από την… Read more »

tallyhogr
Guest
tallyhogr

Με ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια και οχι οι πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή ειναι η οπτική μου γύρω απο το ονομα. Αν οι ιστορικοι και αρχαιολογοι πουνε πως έχουν το δικαιωμα χρήσης του όρου, ας ειναι. Αν οχι ομως, τότε δεν υπάρχει θεμα προς συζητηση. Η γνώση μου λεει οτι τα σλαβικά αυτά φυλλα ηρθαν στην περιοχή πολυ μετά την εποχή του Βασιλειου της Μακεδονίας. Συνεπώς ήταν ή δεν ηταν τα σύνορα της ιστορικής Μακεδονίας μέχρι και τα Σκόπια, δεν εχουν καμία δουλειά να χρησιμοποιουν εναν ιστορικό όρο που αφορά την δική μας ιστορία και το ονομα μιας περιοχής που γειτνιάζει με… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Σωστος!

Kωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Kωνσταντινος Κλαδιανος

Ψυχραιμη η αποψη σας, πολλα ευγε.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ηταν η πρωτη φορα που δεν πιεζομαστε οπως εχει πει ο πρωθυπουργος, αλλα τα Σκοπια πιεζονταν να μπουν σε Νατο (και ΕΕ), και μαντεψε τι καταφερε η τεχνη του εφικτου, σε ενα κρατος το οποιο και το ιδιο και ο διεθνης παργοντας το ηθελε μεσα, και δεν πιεζομαστε για το ονοματολογικο εμεις κατα δηλωση και του πρωθυπουργου και των Αμερικανων, και παραχωρουμε γλωσσα, εθνοτητα , ταυτοτηατ, και οπως επισης δηλωσε ο Πρωθυπουργος οι (Σκοπιανοι) μπορουν να αυτοπροσδιοριζονται οπως θελουν. Συγνωμη για τη παρατηρηση αλλα αυτο που εγινε ειναι η τεχνη του ανεφικτου, ειναι ‘κατορθωμα’ να παραχωρησομε αυτα που δεν ζητουσαν… Read more »

Greg
Member

Είστε άδικοι. Η τουριστική προβολή τών Ψαράδων (ΕΡΤ) είναι ένα απλό “φιλικό χτύπημα στήν πλάτη”; Τό ότι ο Γερμανός πελάτης μιάς Ελληνίδας ξενοδόχου τής περιοχής δέν θά χρειάζεται νά κάνει κύκλο γιά νά περνάει από τήν απέναντι όχθη τής Μ. Πρέσπας στήν από δώ (ΕΡΤ), είναι ένα απλό “φιλικό χτύπημα στήν πλάτη”; Τό ότι τό άγαλμα τού έφιππου πολεμιστή θά γίνει σύμβολο τής φιλίας τών λαών (όρος τής συμφωνίας) καί θά τό γράψουν καί σέ ταμπελάκι είναι ένα απλό “φιλικό χτύπημα στήν πλάτη”; Τό ότι μάς επιτρέπουν (ακόμη) νά λεγόμαστε καί μείς Μακεδόνες, είναι ένα απλό “φιλικό χτύπημα στήν πλάτη”;… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Πολύ σωστός. θα μπορέσυμε να καταργήσουμε και τις ένοπλες δυνάμεις δλδ να τις προσαρμόσουμε στις νατοϊκές υποχρεώσεις και να απαλλαγούμε από όλα τα σχετικά κόστη. Ειδικά από το μισθολογικό.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Νομίζω ότι η τελευταία παράγραφος είναι όλη η ουσία.

Όπως σήμερα ο κάθε αιρετός διατυμπανίζει τα “αδιαπραγμάτευτα σύνορα μας” έτσι αύριο κάποιος άλλος αιρετός (από το ίδιο σύστημα-μήτρα εξουσίας) θα υπογράφει τη διχοτόμηση του Αιγαίου, την αυτονόμηση της Θράκης κλπ.

Το ίδιο άλλωστε έγινε με το όνομα. Πόσοι δεν έκλαψαν για τη Μακεδονία, πόσοι δεν είπαν ότι πάνω από το πτώμα τους θα περάσει ο όρος και τον ψήφισαν χτες στη Βουλή.

Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για τα F16V και τα Su35. Είμαστε κι εμείς βλακέντιοι.

nicolas
Guest
nicolas

“Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για τα F16V και τα Su35. Είμαστε κι εμείς βλακέντιοι”. Δεν θα μπορούσατε να το θέσετε καλύτερα. Οι τελευταίες μέρες δυστυχώς με οδηγούν στην ίδια σκέψη. Ματαιότητα και πάλι ματαιότητα

dimitrov
Member
dimitrov

Ωραίος ……

nicolas
Guest
nicolas

Τονίζω το ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Εκει που λες κατι κινειται κλεισαμε την ρημαδα την συμφωνια για τα φ-16, λεμε για τορπιλες σκαει μια συμφωνια στην οποια η πλειοψηφια δικαιως αντιτιθεται με διαδικασιες περαστε ψεκαστε φυγετε χωρις καν το δικαιωμα δημοψηφισματος που παρέχεται αντιστοιχα στους Σκοπιανους. Ακομα και να τους καταλογίσεις τις καλυτερες προθεσεις οτι ναι πραγματι θα παρουμε ανταλλαγματα σε αλλα πεδια αψηφοντας καθε λογικη και την ιδια την πραγματικοτητα της χωρας μας η σημερινη εικονα μονο ντροπη και αηδια σου φερνει. Γι αυτο και πρωτη φορα νιωθω οτι ο G16-4g αλλα και αλλοι εχουν δικιο οταν ελεγαν πως αυτες οι λιγες… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Ακόμα ωραιότερος …….

ivychris
Guest
ivychris

Ποια από τα προβλήματα ουσίας που εγείρονται στα τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων λύθηκαν με αυτή την συμφωνία? Κανένα ουσιώδες πρόβλημα και τουλάχιστον όχι τα 2 βασικά, αυτά της γλώσσας και την εθνικότητας. Τουναντίον διατηρούνται όλα τα ιστορικά βιβλία της γείτονας με κραυγαλέα αλυτρωτικά μηνύματα, με κατηγορίες εθνοκάθαρσης εις βάρος των Ελλήνων και κατηγοριοποίηση του Παύλου Μελά ως εγκληματία πολέμου & χάρτες Ελληνικών περιοχών, του εθνικού τους ύμνου που εμπεριέχει τους συγκεκριμένους σκοπιανούς ήρωες-κομιτατζήδες και εκτός αυτών καρπούται το όνομα της Μακεδονίας, όρος καθαρά Ελληνικός, προερχόμενος από το Ελληνικό Βασίλειο των Μακεδόνων με Ελληνική γλώσσα & ήθη-έθιμα και πολιτιστικές αναφορές σε τέχνες… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Η μονη προηγουμενη πραγματικα καλη ευκαιρια για λυση ηταν το 92 αλλα ο Σαμαρας ειχε αλλους σκοπους
Οι αλλες κυβερνησεις προσπαθησαν ( με χειροτερες συνφωνιες) αλλα επεφταν πανω στην αλλαζονια των Σκοπιανων που νομιζαν οτι επειδη τους εχει αναγνωρισει ολος ο πλανητης δεν μας εχουν αναγκει,μεχρει να φτασουν κοντα στη καταρευση( που δεν μας συνφερει οπως παραδεχονται ολοι)
Σημερα βρεθηκαν με τη πλατη στο τοιχο και αναγκαστηκαν να υπογραψουν μια καλη συνφωνια για εμας ( δες παραπανω σχολια μου )

ivychris
Guest
ivychris

Κατ’ αρχάς είναι απαράδεκτο να αποχαρακτηρίζονται απόρρητα έγγραφα διαπραγμάτευσης επί Εθνικών θεμάτων εν μέσω εκκρεμούς συμφωνίας. Γιατί αν και υπογράφηκε σήμερα ένα κείμενο, να είσαι σίγουρος ότι θα έχει και άλλα επεισόδια. Η δημοσιοποίηση εξυπηρετεί τους υπογράφοντες οι οποίοι προσπαθούν να εξευμενίσουν το Λαό προσπαθώντας να τοποθετηθούν στην ίδια πλευρά με αυτούς οι οποίοι διαπραγματεύονταν μεν, αλλά δεν υπέγραφαν δε, για πολλούς λόγους, τους οποίους οι τελευταίοι τους παρέκαμψαν. Θα μάθουμε γιατί στο μέλλον. Αγαπητέ, το Μακεδόνες & Έλληνες δεν υφίσταται καν πουθενά ούτε και στα απώτερα όνειρα των Σκοπιανών και το θέμα της γλώσσας είναι το καθ΄αυτό ανοσιούργημα αυτής… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Καταλαβενω οτι θες να υπερασπιστεις το κομμα σου αλλα το ξεβρακωμα που εφαγε απο τον Κοτζια ειναι χωρις προηγουμενο!!

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Η παραχωρηση του Ελληνικου ορου Μακεδονια συνιστα ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, απο οποιο κομμα ή πολιτικο το κανει.

Ἂλλα η ιστορια γραφει το ονομα αυτου που βαζει την υπογραφη του. Ο Τσιπρας παραδεχθηκε οτι δεν πιεστηκε απο πουθενα για να παραχωρηση εθνοτητας, γλωσσας και ταυτοτητας, και συμφωνια εχει την υπογραφη του.

Ουτε οι προηγουμενοι που ηθελαν συνθετη ονομασια ηταν καλυτεροι αλλα αυτος που υπογραφει ειναι ο υπευθυνος, κανεις δεν το πιεσε το εκανε αυτοβουλα ο ιδιος, οπως ειπε, το επραξε, παραχωρησε τον Ελληνικο ορο Μακεδονια στο γειτονικο κρατος ως κυριαρχικο δικαιωμα, και αυτο συνιστα Εσχατη προδοσια.

——————

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Μήπως είναι η στάση σου λίγο ελλιποβαρής; 0,60 εσύ για κάθε σχόλιο, αστακομακαρονάδες οι πράκτορες της Σταζι.

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Παυλο οτι ολο το πολιτικο συστημα της Ελλαδος (εκτος ακρων) προσπαθουν για ενα συνβιβασμο που εχει μεσα τον ορο Μακεδονια πρεπει να σε προβληματισει (δεν ειναι ολοι προδοτες οι τρελοι)
Και το υπαρχον ονομα εχει μεσα τον ορο Μακεδονια,δεν το ξερεις η το εχεις συνηθισει !
G-164g ag-cat αυτο για το 0,60 στο επιστρεφω
οσο για το ελλιποβαρης διαβασε τα εγγραφα που εδωσε ο Κοτζιας στη δημοσιοτητα
Τα βασικα στοιχεια τα αναφερω σε σχολεια μου παραπανω

ivychris
Guest
ivychris

Το τραγικό και επιπόλαιο λάθος που κάνεις είναι να νομίζεις ότι το θέμα είναι κομματικό.
Αυτό αγαπητέ δεν χρειάζεται αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων γιατί η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφανθεί, ως φαίνεται, αφού ο βίος και η πολιτεία των συγκεκριμένων δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.
Η ταμπακέρα όμως είναι άλλη και η βλακεία ανίκητη…
Επιμένω στην εκχώρηση της ιθαγένειας/ταυτότητας, στη γλώσσα και στη μη ύπαρξη διασφαλιστικών δικλείδων πριν την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς με όνομα το οποίο αναγνωρίζει η Ελλάδα.
Πιθανώς και δεν το αποκλείω, όντως να μην αντιλαμβάνεσαι τι γράφω.
Δεν θα είναι και τίποτε περίεργο με δεδομένο το γενικότερο ύφος…
Εσύ, ασχολήσου με τα κόμματα

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Ivychris στο πρωτο σχολιο σου αναφερεσαι σε προηγουμενες κυβερνισεις και τωρα μου λες εσυ ασχολησου με τα κομματα !!!
Με λενε ριζο κ οπως θελω το γυριζω !!!
Δοξα το θεο εχω καταφερει να γραψω πολλα σχολια σε αυτο το ποστ στα οποια απανταω σε ολα οσα αναφερεις κατσε διαβασετα εαν σε αφηνουν οι κοματικες παροπιδες

stepa
Guest
stepa

Η Ιστορια επαναλαμβανεται σαν φασσα…..1959 …2018. Τι Ζυριχη- Λονδινο, τι Πρεσπες…και τοτε καποιοι δηλωναν ευτυχισμενοι, μονο που 15 χρονια μετα τα γεγονοτα τους διεψευσαν….ευχομαι να διαψευστω εγω….

PLEXMAN
Guest
PLEXMAN

1) Λένε κάποιοι για τα Σκόπια ότι ο γείτονας είναι ένα κρατίδιο και δεν θα καταστεί ποτέ απειλή. Μα και η Ελλάς από κρατίδιο ξεκίνησε. 2) “Η γλώσσα είναι το όχημα,ώστε οι λιγοστοί σλαβόφωνοι να αναγνωριστούν στο σύντομο μέλλον ως Μακεδόνες,που η Ελλάδα τους καταπιέζει. Παράλληλα οι Τούρκοι, θα ήταν το λιγότερο «μπουνταλάδες» αν δεν πατήσουν στην συμφωνία του αίσχους και να μην ζητήσουν αναθεώρηση της συμφωνίας της Λωζάννης. Όριζε ότι στην Θράκη ζουν μουσουλμάνοι Έλληνες. Έλα όμως που μιλούν Τουρκικά οι περισσότεροι. Άρα η μειονότητα της Θράκης τί είναι θα πουν οι Τούρκοι;” Γράφει ο Nikos Xristos Ipofantis 3)… Read more »

photographix
Member

Ειναι σιγουρο 100% οτι θα την πληρωσουμε ακριβα αυτη τη συμφωνια καποια στιγμη. Εκτος και εαν διαλυθει το κρατιδιο πσρωδια των Σκοπιων που υπαρχει ισορροποντας σε τεντωμενο σχοινι μεχρ τοτε. Η συμφωνια αυτη βεβαια του δινει μια ανασα επιβιωσης αφαιρει δε μακροπροθεσμα καιρια πραγματα απο την Ελλαδα. Ειμαι πολυ περιεργος για τα βραχυπροθεσμα ανταλλαγματα, που κατι μου λεει οτι φεν θα τα δουμε καν ….

Spirit
Guest
Spirit

Εικόνες από το μέλλον… η Ελληνική Κυβέρνηση θα λέει ότι συμφωνία παραβιάζεται στην υποσημείωση και αστερίσκο 3 παραγράφου ΧΧ, από τους Βορειομακεδόνες που προσπαθούν να οικειοποιηθούν την μακεδονική ιστορία, αλλοτροπισμός πάλι εν όψει…. νέα συμφωνία από νέο μειοδότη.

Τα ίδια στην Β. Ηπειρο, τα ίδια στην Κύπρο, τα ίδια κατά την εκδίωξη Ελλήνων από τη Πόλη, φάπες από παντού.

andreasmp412c
Member
andreasmp412c

Ξερω οτι θα φανει καπως ακραιο αλλα εδω που φτασαμε…. Ανησυχια πολλων απο εμας ειναι οτι δεν μας διασφαλιζει τπτ οτι το συνταγμα των σκοπιων δε θα αλλαξει στο μελλον συμπεριλαμβανοντας αλυτρωτικα αρθρα. Μηπως ενα casus belli θα εξασφαλιζε καπως τα πραγματα? Σας το πα, ακραιο, αλλα δε μπορω να σκεφτω καποιον αλλο μοχλο πιεσης μιας κ χανουμε το δικαιωμα του βετο

LuckyLuke
Member

Η συμφωνία είναι καλή πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Ένας μελλοντικός Γκρουέφσκι δεν μπορεί να αγνοήσει/ ακυρώσει έτσι απλά το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να μπορεί να σταθεί στο διεθνές στερέωμα και να ενισχυθούν οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις σε αυτήν. Δηλαδή όσους είχε δίπλα του ο πρωθυπουργός σήμερα. Απεχθάνομαι στο δημόσιο διάλογο χαρακτηρισμούς μειωτικούς: Προδότες, πουλημένοι, τιποτένιοι και πάει λέγοντας. Δηλαδή κάπου στον αντίποδα θα υπάρχουν οι “εθνοσωτήρες”, οι “πατριώτες”. Ειδικά ο πρώτος χαρακτηρισμός παραπέμπει στους πρωτεργάτες του Απριλιανού πραξικοπήματος. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε και να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό ο ένας τις απόψεις του άλλου. Όχι… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ουδείς μπορεί, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει για τη συμφωνία, να διαφωνήσει με το περιεχόμενο της παρέμβασής σας. Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω, επειδή γνωρίζω και υποστηρίζω επαγγελματικά ανθρώπους και επιχειρήσεις που έχουν διεπαφή με τους βόρειους γείτονές μας, ότι ουδείς εξ αυτών εμφορείται από αρνητικά αισθήματα, ανεξαρτήτως των αντιλήψεων που έχει για τις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών. Το ίδιο ισχύει και για το γενικό πληθυσμό. Ποτέ δεν υπήρξε μίσος ή έστω απλή αποστροφή, όχι στη Βόρειο Ελλάδα τουλάχιστον. Τα περί του αντιθέτου τα συναντά κανείς μόνο στο υστερόβουλο αφήγημα του κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος επιχειρεί να… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Δε σας αρεσουν οι χαρακτηρισμοι “Προδότες, πουλημένοι, τιποτένιοι” αλλα ειμαι σιγουρος αν εχετε την ιδια ευαισθησια με αλλους οπως “φασιστας, εθνικιστης” οι οποιοι εξαπολυονται με ευκολια προς οποιονδηποτε υπερασπιζεται μια εθνικη θεση. Αλλωστε, αφησατε υποννοουμενα.

LuckyLuke
Member

Όχι δεν θεωρώ “φασίστες, εθνικιστές” όσους αντιδρούν. Δεν μ’ αρέσει γενικότερα να βάζω ταμπέλες και δεν θα τολμούσα να χαρακτηρίσω σε ένα forum ανθρώπους που δεν γνωρίζω.

Γενικότερα υπάρχει μια τάση δαιμονοποίησης της άλλης άποψης. Τα πράγματα δεν είναι μηδέν η ένα/ άσπρο – μαύρο. Δυστυχώς η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου είναι χαμηλή. Επί της ουσίας το “Βόρεια Μακεδονία” είναι καλύτερο από το σκέτο Μακεδονία που είχε επικρατήσει de facto.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

To υποθετικό σενάριο είναι τουλάχιστον αστείο.
Φυσικά και στο μέλλον μπορεί να εκλεγεί και μια εθνικιστική κυβέρνηση και στη ΦυροΜ και στην Ελλάδα και παντού και να επιχειρήση αλλαγη διεθνών συνθηκών. Αυτό κανείς δε μπορει να το σταματήσει η προβλέψει. Με βάση αυτή τη λογική δε μπορεί να δοθεί καμιά λύση και να γίνει καμιά συμφωνία αφου στο μέλλον κάποιος κάπου κάποτε μπορεί να τα άλλαξει όλα. Φυσικά το σπάσιμο διεθνών συνθηκών διαχρονικά έχει και τις επειπτωσεις του μιας και η διεθνής κοινότητα βρίσκει και σε τιμωρεί με χιλιούς δυο τρόπους.

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Σωστος !!

antonios
Member
antonios

Με το ιδιο σκεπτικο οτι με την συμφωνια οι Σκοπιανοι εθνικιστες θα θεσουν θεμα ενοποιησης της “Βορειας” και της “Νοτιας” Μακεδονιας οπως με το παραδειγμα του Βιετναμ , γιατι να μην συμβαινει και το αντιθετο? Γιατι καποιοι εθνικιστες Ελληνες να μην θελησουν να ενοποιησουν την “Νοτια” Μακεδονια με την “Βορεια” ως Ελληνικο Εδαφος? Στο Facebook σε αυτο το ερωτημα εγραψα τα εξης¨ Για οσους δεν ειδαν εχθες ΟΛΗ τη συζητηση στη Βουλη για το Σκοπιανο. Ο Κοτζιας για πρωτη φορα ηταν ξεκαθαρος. Ετοιμαζομαστε για 3ο Βαλκανικο Πολεμο εναντια στην Τουρκια και την Αλβανια και επρεπε να υπαρχει (οπως και στον… Read more »

vatos76
Guest
vatos76

Αγαπητέ, το επόμενο βήμα της συμμαχικής στρατηγικής στα Βαλκάνια είναι η ένωση Κοσσόβου Αλβανίας, ήδη οι δυο χώρες ανακοίνωσαν τελωνειακή ένωση. Η Σερβία αν είναι καλό παιδί θα πάρει ένα μικρό κομματάκι στα βόρεια του Κοσσόβου, αν όχι δεν θα πάρει τίποτα. Πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει.

Ionas
Member
Ionas

Τελικα τι εισαι; Ελληνας ή Μακεδονας; Μας μπερδεψες.

ivychris
Guest
ivychris

Κατ’ αρχάς είναι απαράδεκτο να αποχαρακτηρίζονται απόρρητα έγγραφα διαπραγμάτευσης επί Εθνικών θεμάτων εν μέσω εκκρεμούς συμφωνίας. Γιατί αν και υπογράφηκε σήμερα ένα κείμενο, να είσαι σίγουρος ότι θα έχει και άλλα επεισόδια. Η δημοσιοποίηση εξυπηρετεί τους υπογράφοντες οι οποίοι προσπαθούν να εξευμενίσουν το Λαό προσπαθώντας να τοποθετηθούν στην ίδια πλευρά με αυτούς οι οποίοι διαπραγματεύονταν μεν, αλλά δεν υπέγραφαν δε, για πολλούς λόγους, τους οποίους οι τελευταίοι τους παρέκαμψαν. Θα μάθουμε γιατί στο μέλλον. Αγαπητέ, το Μακεδόνες & Έλληνες δεν υφίσταται καν πουθενά ούτε και στα απώτερα όνειρα των Σκοπιανών και το θέμα της γλώσσας είναι το καθ΄αυτό ανοσιούργημα αυτής… Read more »

Ulysses
Guest
Ulysses

Ψύχραιμο άρθρο. Οι κίνδυνοι που αναφέρετε ως υποθετικό σενάριο θα γίνουν πραγματικότητα σε περίπτωση αναζωπύρωσης του εθνικισμού στην γειτονική χώρα. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ανάλογοι κίνδυνοι θα υπάρξουν σε περίπτωση αναζωπύρωσης του εθνικισμού στην Ελλάδα.

Ας το καταλάβουμε: ο κίνδυνος δεν είναι η γειτονική μας χώρα αλλά ο εθνικισμός άσχετα από τη χώρα προέλευσής του.

Στάθης Δ
Guest
Στάθης Δ

Μιά ματιά στον χάρτη της περιοχής μας (Νότια Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειος) δείχνει ποιός (πρώτα και κύρια λόγω μεγέθους) είναι ο εν δυνάμει αναθεωρητής και, αρα, πως θα πρέπει να δομηθούν οι εξισορροποιητικές συμαχίες. Εδω και τρία χρόνια, οσο και αν μας ξενίζει ή δεν ταιριάζει με την πολιτική μας κοσμοθεώρηση, γίνεται μια τέτοια προσπάθεια τόσο με την επίλυση χρόνιων προβλημάτων (Μακεδονικό, Αλβανικό) όσο και με την καλλιέργεια συμμαχιών (με Κύπρο και Ισραήλ – Αίγυπτο στην ΝΑ Μεσόγειο, τετραμερής με Βουλγαρία – Σερβία – Ρουμανία στα Βαλκάνια, η πενταμερής των χωρών του Νότου της ΕΕ) βασισμένων σε κοινά συμφέροντα ή/και… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το “αλβανικο” προβλημα στο οοιο αναφερεστε.
Ηξερα για το Βοριουπηρωτικο. Τι εγινε; Εχουμε κι αλλα να δωσουμε;

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Η πτηση σε αναρτηση εθνιου θεματος ητοι πως μια συμφωνια παραδοσης του Ελληνικου ορου Μακεδονια που συνιστα ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ενισχυοντας τον αλυτρωτισμο του γειτονικου κρατους, ωστε οι πατρωνες του (=των Σκοπίων), να διεκδικισουν επισημα την Ελληνικη Μακεδονια (ηδη τους παραχωρησε η κθβρνηση της Ελλαδος χωρις ομως δημοψηφισμα απο τους Ελληνες (τους οποιους Ελληνες σκόπιμα αγνοει διοτι γνωριζει την απαντηση τους, ονομα, γλωσσα, εθνοτητα, ταυτοτητα), και οι σχολιαστες ασχολουνται με το αν ειναι χρησιμη η συμφωνια, ή αν οι προηγουμενοι ειχαν καλυτερους ορους παραδοσης του ονοματος. Διαφωνω οταν ενα αξιολογος χωρος τεχνολογικης πληροφοριας , ασχολειται με θεματα που διχαζουν και που… Read more »

Kanenas
Member
Kanenas

Μετά και τα σημερινά εγώ προσωπικά, μπορώ να πω , ότι ΔΕΝ έχω ξανανιώσει τόσο ΜΙΣΟΣ για μία συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, των φασιστερών που κυβερνούν και των φασιστερών που τους υποστηρίζουν. Και κάτι μου λέει ότι δεν είμαι μόνος.

andreasmp412c
Member
andreasmp412c

βασικα θα ελεγα οτι εισαι η πλειοψηφια. το απιστευτο ειναι οτι αυτο που δε καταφερε η δεξια το καταφερε η αριστερα απο μονη της

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

ΕΙναι μεγαλο λαθος…μεγαλο ομως. Η Μακεδονια ειναι μερος της Ελλαδας και της ιστοριας της. Ακομα και αν δεν ειναι, τοτε τουλαχιτον δεν ανοικει σε μια ομαδα Σλαβων που εφτασαν στην περιοχη αιωνες μετα την δυση του Μακεδονικου πολιτισμου. Το να παραδιδεις ετσι το ονομα για να κατσουν καλα μερικοι Σλαβοι, Γερμανοι και αλλοι συμμαχοι, για να παρεις κανενα κουρεματακι στο χρεος, ειναι τραγικο…. Καντε ενα μεγαλο ζουμ αουτ, ξεχαστε αριστερα, δεξια, κεντρο και ολο το συστημα…ενας ενας εκαναν τα λαθη τους, απο μικρα ως μεγαλα…οποιος κανει τετοια ιστορικη μ@λ@κια ειναι για κρεμασμα στην πλατεια συνταγματος. Υπαρχει μια μονο λυση και… Read more »

photographix
Member

+1

photographix
Member

Ειναι παρα πολυ απλο, Μακεδονια ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ λεξη, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ονομασια της περιοχης, περιγραφει την περιοχη του Ελληνικου βασιλειου της Μακεδονιας, η χρηση του για ονομασια αλλου κρατους πλην της Ελλαδας (1) κρατους και μαλιστα χωρις γενεαλογικη και πολιτιστικη συνδεση με την Ελλαδα, ειναι απλα και καθαρα σφετερισμος και κλοπη ιστορικη πολιτιστικη και κατεπεκταση πολιτικη γιατι δημιουργει, οπως εχει δημιουργησει εδω και καποιες γενιες ψευδη και παραποιημενη ιστορια με σκοπο την οικειοποιηση ταυτοτητας στη θεση της ανυπαρκτης ενος ανομοιογενους και ασταθους κρατιδιου που ψαχνει οποιονδηποτε τροπο να μοιασει με χωρα. Δεν ειναι δικο μας προβλημα και ευθυνη οτι καποιοι στην γιουγκοσλαβια… Read more »

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Ετσι ακριβως

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ειπώθηκαν πολλά και δεν θα κουράσω. Η πλέον εύστοχη ήταν η παρατήρηση του dimitrov ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πρώτη και ακόμη και ενδεχόμενη μη κύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της δεν ανατρέπει το υπέρ της άλλης πλευράς τετελεσμένο σε επίπεδο διεθνών οργανισμών. Αν πάρετε, ως πωλητές ακινήτου, δικηγόρο για το συμβόλαιο, όπου το τίμημα δεν εξοφλείται με την υπογραφή αλλά πιστώνεται, και ο δικηγόρος δεν προβλέψει όσα πρέπει για την εξασφάλισή σας (διαλυτική αίρεση, απαγόρευση περαιτέρω διαθέσεως του πωλουμένου, εκτελεστότητα του συμβολαίου), θα είναι καλή συμφωνία; Πώς αποκαλεί η πιάτσα τον δικηγόρο που θα παραλείψει να περιλάβει τα ανωτέρω;… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η παρατήρηση για την οποία συγχαίρω τον αγαπητό dimitrov (ο οποίος επίσης είχε πειστικές, και ενίοτε σε απολαυστικά σκωπτικό ύφος, συμβολές στη σημερινή συζήτηση) είναι στην πραγματικότητα του επίσης αγαπητού kkalev. Επανορθώνω.

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Θελω να πω ενα μπραβο στο σαιτ που δημοσιευει αποψοις ολων των ειδων γιατι κατι αλλα κ καλα αξιοπιστα σαιτ ( e amyna) ενω εχω λογαριασμο 2 χρονια κ σχολιαζω κατα καιρους δεν περναει τα σχολια μου γιατι δεν τους αρεσουν η δεν ειναι στη γραμμη που εχουν η που θελουν να περασουν !!
Συνχαρητηρια και παλι στη ΠΤΗΣΗ για τη δημοκρατια της!!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Σας τιμά που απονέμετε τα νενομισμένα εύσημα στο αγαπημένο και έγκριτο περιοδικό για κάτι που θα έπρεπε να είναι μεν αυτονόητο, όμως φαίνεται πως δεν είναι …

Lesalaut
Member
Lesalaut

Να σε ξαναδούμε Δημήτρη, να διαβάσουμε και τις απόψεις σου πάνω σε θέματα αεροδιαστημικης και άμυνας. Φαντάζομαι πως τα ενδιαφέροντα σου δεν εξαντλούνται στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής. Σωστά;

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Υπερασπιζομαι τη συνφωνια γιατι δεν μου αρεσει οτι για πολιτικες σκοπιμοτητες διχαζουν τους Ελληνες αφου κ η ΝΔ μια παρομοια(χειροτερη κατα την αποψη μου) συνφωνια ηθελε η εβλεπε ως ρεαλιστικη !!
Αποψης μου πανω στην αμυνα δημοσιευω οσο σηχνα μπορω,τωρα για αεροδιαστημικη ειμαι ασχετος κ δεν ασχολουμε
Πιστευω να σε καλυψα

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

” Παυλο οτι ολο το πολιτικο συστημα της Ελλαδος (εκτος ακρων) προσπαθουν για ενα συνβιβασμο που εχει μεσα τον ορο Μακεδονια πρεπει να σε προβληματισει (δεν ειναι ολοι προδοτες οι τρελοι) Και το υπαρχον ονομα εχει μεσα τον ορο Μακεδονια,δεν το ξερεις η το εχεις συνηθισει ! …” @Δημητρη Το οτι ολο το πολιτικο συστημα το κανει, δε σημαινει οτο εδωσε ποτε μια σαφη εξηγηση, γιατι το κανει, και το πως το πολιτικο συστημα διαπλεκεται και αλληλοεκβιαζεται ειναι γνωστο. Αλλα ας ανφερθουμε στα επισημα δηλωμενα: Ο δε Τσιπρας ομολογησε πως δεν πιεστηκε. Για ποιο λογο με αοριστες υποθεσεις με βαζεις… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Παυλο το ονομα Μακεδονια εχει παραδοθει πολλα χρονια πριν,το επισημο ονομα της γειτονος ειναι ΠΓΔΜακεδονιας ,το οποιο εχει αναγνωριστει και απο την Ελλαδα!!! Τωρα αυτο που λες οτι οι περισσοτεροι Ελληνες την φωναζουν Σκοπια η FYROM ειναι στρουμφοκαμηλισμος και κρυψιμο πισω απο το δαχτυλο μας!!(με ευθηνες και του πολιτικου κοσμου και των μιντια) Για το δημοψηφισμα να σου πω οτι η ΠΓΔΜ αναγκαζεται να αλλαξει το ονομα της και το συνταγμα της οχι η Ελλαδα Φυσικα την περισσοτερη ευθηνη εχει αυτος που υπογραφει τη συνφωνια (αλλα και οι προηγουμενοι εχουν θεση τις βασεις για τη σημερινη συνφωνια) και σε αυτον… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Έτσι είναι εδώ αγαπητέ. Όλοι έχουν βήμα. Τα σχόλια τα μελετάμε. Έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά και σεβασμό.

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Το e-amyna περναει τα παντα, το ιδιο και η πτηση. Κατι κανεις ατιμουλικο και δεν το λες…

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Desert Falcon δεν θα σου πω για μενα αφου εχεις βγαλει τα συμπερασματα σου ,θα σου πω μπες στο αντιστοιχο ποστ του e-amyna και καμαρωσε πλουραλισμο στα σχολια και στις διαφορετικες αποψεις

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

@ Δημητρης ”…Παυλο το ονομα Μακεδονια εχει παραδοθει πολλα χρονια πριν,το επισημο ονομα της γειτονος ειναι ΠΓΔΜακεδονιας ,το οποιο εχει αναγνωριστει και απο την Ελλαδα!!!…Ποιος σου ειπε οτι οι προηγουμενοι δεν τολμουσαν να κανουν συνφωνια!..” @ Δημητρης To ονομα FYROM ειναι στον ΟΗΕ ορισμενο οτι ειναι προσωρινο. Η αναγνωριση του κρατους αφορα τον ΟΗΕ, και συμφωνα με αυτα που ειχαν προηγουμενος υπογραφει, ωφειλα να εχουν συμφωνια με Ελλαδα για τελικη ονομασια και μονο η Ελλας ειχε το δικαιωμα να τους αναγνωρισει δικαιωμα στη γλωσσα και εθνοτητα. Αλλα ο Κοτζιας το απεμπολησε, πραγμα που συνιστα εθνικη προδοσια. Ζαεφ : »’….Δεν θα… Read more »

sparos
Guest
sparos

Δυστυχώς πολλοί ακόμα Βαλκάνιοι παραμένουν φρακαρισμένοι στην χρονομηχανή. Όσο οι καθυστερημένοι εθνικισμοί και τριτοκοσμικοί τοπικισμοί δίνουν τον τόνο, τόσο θα παραμένουμε υπανάπτυκτοι. Κρίμα…κανένα δίδαγμα από την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα…

Lesalaut
Member
Lesalaut

Ωπ, κι άλλος συμπολίτης με αγωνίες για τα θέματα που πραγματεύεται η Πτήση

Flight and Space
Admin
Famed Member

Έχετε κάποιο πρόβλημα με τα θέματα που παρουσιάζουμε;

Lesalaut
Member
Lesalaut

Ως σταθερός αναγνώστης σας από το τεύχος του 1983 με τα F-5 εννοείται ότι απολαμβάνω την θεματολογία σας. Αυτό που δεν απολαμβάνω είναι η ξαφνική παρουσία κάποιων κατευθυνόμενων φιλοκυβερνητικων τρολ στο σχολιασμό του εν λόγω άρθρου.

sparos
Guest
sparos

@lesalaud Αφενός δεν είσαι ο μοναδικός αναγνώστης και σχολιαστής του περιοδικού και του blog στη χώρα και στον πλανήτη και αφετέρου οφείλεις να αποδέχεσαι την διατύπωση διαφορετικών από τις δικές σου απόψεις,χωρίς λάσπη και ειρωνείες, έστω κι αν δεν τις απολαμβάνεις,εφόσον σχολιάζεις σε δημόσιο φόρουμ και όχι στην κουζίνα σου ιδιωτικά.

Lesalaut
Member
Lesalaut

Όποιος έχει τη μύγα μυγιαζεται μικρέ μου Σπαρε…

sparos
Guest
sparos

Ω, με ξεσκεπάσατε, συγχαρητήρια!

Χάνος
Guest
Χάνος

Όταν είσαι στη δούλεψη του συστήματος όλα άνετα και πολιτισμένα τα βλέπεις. Για κατέβα, όμως, από το καλάμι και πήγαινε για μεροκάματο όπως κάθε πρωί κάνει ο λαουτζίκος. Εκεί θα τα ξαναπούμε για την ευρωπαϊκή ιστορία και πολιτισμό…

Γιατί μάλλον κάποιοι άνετοι και πολιτισμένοι εφράζουν την κοινωνία του 1/10, έχουν πιάσει τα καλά πόστα και πετροβολούν τις “κατσαρίδες”…

Jester
Guest
Jester

Όλες αυτές τις ημέρες, με αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει, δεν ξέρω αν πρέπει να κλαίω ή να γελάω… Δεν είναι τυχαίο ότι ο μύθος των Λωτοφάγων απαντάται στην ελληνική λογοτεχνία… Όψιμοι διαπρύσιοι μακεδονομάχοι να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την πρωτόγνωρη εθνική προδοσία, ο Σαμαράς και η ΝΔ του “σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το όνομα” να ωρύονται για εθνικό άγος, ο Κυριάκος να μιλάει για εθνική ντροπή, η σύζυγος του οποίου στην ιστοσελίδα της επιχείρησής της είχε τη FYROM ως σκέτο Μακεδονία κι όταν έπεσε κράξιμο το έκανε FYROM. O Κουτσούμπας να κατηγορεί την κυβέρνηση,… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Αφού η αριστερά άλλαξε την Ευρώπη, είπε να αλλάξει και (τα φώτα) της Ελλάδας.

Καλά τα λες για τη ΝΔ (και την ΕΡΕ αν σε πάω πιο πίσω) σε ότι αφορά το όνομα (αλλά όχι γλώσσα και εθνότητα) αλλά από τι καταλάβαμε ήθελε και η αριστερά να αποτελειώσει την ιστορία.

Το ότι τα έχουν κάνει πάνω τους από τη χαρά τους οι γερμανοί επίσημοι (ΥΠΕΞ και πρέσβεις) και σε υμνολογούν FAZ και BILD σου λέει κάτι;

Ή μήπως ο κοσμοπολιτισμός των πραιτοριανών της ΠΦΑ φτάνει μέχρι

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Ασχέτως του αν τους έλεγε το όλο σύμπαν Μακεδονία, η Ελλάδα ανέκαθεν τον μόνο μοχλό πίεσης που είχε ήταν το βέτο για την είσοδό τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καθώς στα προηγούμενα χρόνια δεν τους έκαιγε ιδιαίτερα, αυτός ο μοχλός πίεσης δεν είχε ιδιαίτερη αξία, αλλά πέρασαν τα χρόνια και ερχόταν να συμβεί αυτό που πολλοί από τους πολιτικούς μας περίμεναν και για αυτό προκρίναν την αναβολή. Ότι αν μείνουν το μόνο κράτος στην περιοχή εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα τείνουν στην (ειρηνική) διάλυση, ή την εντυπωσιακή υποχώρηση. Οι Βούλγαροι των Σκοπίων είχαν αρχίσει να βγάζουν μαζικά διαβατήρια Βουλγάρικα… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Τον Κιμ τον λενε Βοριοκορεατη επειδη υπαρχουν Νοτιοκορεατες. Στην περιπτωση μας ομως θα υπαρχουν Μακεδονες και Ελληνες.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Και όποιος δεν κρύβει κομματικές ταυτότητες στην τσέπη ας διαβάσει και κρίνει το εξής, όχι φανταστικό αλλά χιλιάδες φορές επαναλαμβανόμενο περιστατικό στο μέλλον:

1) Επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας στο Χ κράτος
2) Δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, του ΥΠΕΞ του Χ κράτους:
Χαιρετώ τον Μακεδόνα Υπουργό ΕΞ. της Βόρειας Μακεδονίας μπλα μπλα μπλα
3) Δηλώσεις του Μακεδόνα ΥΠΕΞ
Εμείς οι Μακεδόνες χαιρετίζουμε μπλα μλπα μπλα
4) Ο μέσος κάτοικος της Χ χώρας τι καταλαβαίνει ακούγοντας αυτό το διάλογο;;;

Αν, λοιπόν, πιστεύει κανείς ότι η αναγνώριση γλώσσας και εθνότητας δεν θα δημιουργήσει μειονοτικά προβλήματα και αλυτρωτισμούς τότε είναι και πολύ ροζ, τόσο ροζ που κοκκινίζει.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ο μόνος φόβος να μας “καταλάβουν” ελληνικό έδαφος οι σκοπιανοί, είναι να κανουν κατάληψη με ξαπλώστρες και ομπρέλες τα καλοκαίρια στίς παραλίες σε χαλκιδική, πιερία , καβάλα και πήλιο,

Kapoios
Guest
Kapoios

Η “Μακεδονική” γλώσσα είναι ήδη αναγνωρισμένη στον ΟΗΕ και σε 183+ χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μεκεδονική εθνικότητα/ εθνότητα (ethnicity) αλλά Μακεδονική ιθαγένεια/υπηκοότητα (nationality), επίσης ήδη αναγνωρισμένη από 183+ κράτη και τον ΟΗΕ. Μην παρασύρεστε από ψεύτες, ή άσχετους που δεν έχουν ιδέα τι λένε ή διαδίδουν ψεύδη για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Διαβάστε τη συμφωνία, διαβάστε την “εθνική θέση” της Ελλάδας, διαβάστε τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του ΥΠΕΞ, ώστε να αντιληφθείτε που βρισκόμαστε, πως καταλήξαμε εδώ που είμαστε και που οδεύουμε. Επίσης, το κάτι τελευταίο: Η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

+1

DeBakas
Guest
DeBakas

Όπως έγραψα και σε ένα άλλο φόρουμ που παρακολουθώ, αυτό που κατά τη γνώμη μου διατρέχει τα περισσότερα γραφόμενα από έλληνες που βλέπω για το στγκεκριμένο θέμα είναι μια τεράστια εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους γενικά φοβούνται. Φοβούνται, συνομωσίες, μειοδοσίες, καταστροφές. Άνθρωποι που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Θεό, στην Ιστορία,σε μια αφηρημένη έννοια “Δικαίου”, κλπ. Δεν έχω αυταπάτες, αυτή είναι η κοινωνία μας και γι’αυτό μετά από σαράντα και πλέον χρόνια πρωτοφανούς πολιτικής σταθερότητας σε σχέση με την υπόλοιπη ιστορία μας, καταφέραμε να χρεωκοπήσουμε τη χώρα. Ουτε τον Τσίπρα εκτιμώ ιδιαίτερα. Τον θεωρώ έναν χαρισματικό… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

+1000

Greg
Member

Μήπως θά μπορούσατε νά μού πείτε τί απέγινε ένα χθεσινό μου σχόλιο (γύρω στίς 6,30μμ);

Greg
Member

Προφανώς δέν μπορέσατε νά νά μού πείτε τί απέγινε τό προχθεσινό μου (πλέον) σχόλιο, οπότε μέ αφήνετε νά υποθέσω. Ή παρερμηνεύσατε, καθώς τό σχόλιο δέν αφορούσε εσάς, ή φοβηθήκατε μήν ενοχληθεί ο αυτόκλητος αξιολογητής καί τά κυβερνητικά τσιράκια πού αλωνίζουν ανενόχλητα. Ο, τι καί νά ισχύει απλά λυπάμαι. Μιά τρίτη εκδοχή πού λέει ότι κρατώντας τήν “πρέπουσα” στάση σέ κάποια δύσκολα θέματα, λύνουμε κάποια άλλα ζητήματα πού μάς ταλαιπωρούν, άν καί τελευταία συνηθίζεται, δέν θέλω ούτε νά τή σκέφτομαι γιά σάς. Γιά μένα θά ήταν μεγάλη απογοήτευση, έχοντας υπ’ όψη τή μέχρι τώρα πορεία σας. Αν πέφτω έξω (τό εύχομαι)… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

“Διαφορετικά και λυπάμαι ……….. Ας κοιτάξουμε μπροστά.” Μέχρι αυτή τη παράγραφο καλά τα πήγατε. Τουλάχιστον όπως τα βλέπω εγώ. Με μια αίρεση περί φόβου και Νέομακεδονιας. Μάλλον γενικότερη σιχαμάρα θα έβαζα. τΤου λαού για όλα. Όσον για αυτή την εκδοχή ονόματος δεν συμφωνώ, τη βρίσκω επικίνδυνη. Τέσπα δεν πειράζει. Όμως στην παράγραφο που σημειώνω σας έχασα. Σκέτο Μακεδονία θα είναι ούτως ή άλλως. Πρακτικά. Δεν νομίζω πως θα την αποκαλεί κανείς(πλην ίσως εμού) Βορειομακεδονία. Οπότε ουδέν. Θα μου πείτε βέβαια εσείς ναι αλλά στα χαρτιά θα γράφει αλλιώς …….. και πάλι Μακεδονία θα τη λένε. Και Μακεδόνες τους κατοίκους. Θα… Read more »

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Η συμφωνία κλείνει μια υπόθεση που μόνο προβλήματα έφερε στην Ελληνική πλευρά. Τα κόμματα της Δεξιάς έβρισκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να βρίσκουν πατήματα ώστε να κονομάνε ψηφαλάκια σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν το ακούμπαγε για να μην έχει πολιτικό κόστος και το θέμα βάλτωνε συνεχώς. Η γειτονική χώρα έρχεται πλέον ποιο κοντά στην Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και η Ελλάδα μόνο κερδισμένη βγαίνει στην ευρύτερη περιοχή αφού δείχνει ότι με τον διάλογο όλα τα προβλήματα λύνονται. Επίσης η Ελλάδα κατάφερε να δώσει ένα γερό χαστούκι στην Τουρκία που προσπαθούσε να χωθεί ανάμεσα… Read more »

V
Guest
V

Θα μπορούσα να γράφω εκατοντάδες επιχειρήματα για το κάκιστο της συμφωνίας, θα σταθώ σε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηριχτών της συμφωνίας. Για όσους λένε και ξαναλένε ότι τους αναγνώρισαν 140κάτι χώρες με το όνομα Μακεδονία κλπ. Στα Ηνωμένα Έθνη το επίσημο και μοναδικό όνομα τους είναι: The former Yugoslav Republic of Macedonia 08-04-93 πηγή: http://www.un.org/en/member-states/ Αν έχεις επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη δεν πα να σε έχουν αναγνωρίσει σε διμερείς συμφωνίες, εμπορικές αμυντικές ή δε ξερω γω τι όλοι, η επίσημη σου ονομασία είναι μία και μόνο αυτή των Ηνωμένων Εθνών, και μιλάμε για τον κορυφαίο Παγκόσμιο… Read more »