39 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;

- Advertisement -

Φωτογραφία credit @ ManolisDelta στο twitter.
G3 με το πλήρες πακέτο των ΕΑΣ. Εδώ με διόπτρα Spectre DR και clip-on DamΩn της Θεών. Μια άριστη διαμόρφωση για τους Σκοπευτές Ακριβείας και Ακροβολιστές Μονάδων ΠΖ και ΚΔ

Η αναβάθμιση των τυφεκίων G3 αποτελεί ένα θέμα που συχνά απασχολεί την διαδικτυακή κοινότητα και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο όπλο αποτελεί τον βασικό οπλισμό του Έλληνα στρατιώτη, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να αντικατασταθεί, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.
Κατ’ αρχάς, πότε κάποιος πρέπει να επιλέγει την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου όπλου έναντι της αγοράς ενός καινούριου; Οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι οι παρακάτω:
1. Ο οπλισμός είναι σε καλή σχετικά κατάσταση, όσον αφορά στα λειτουργικά μέρη (κάννη, κλείστρο) οπόταν έχει πολλή ωφέλιμη ζωή προς εκμετάλλευση.
2. Δεν πρόκειται να γίνει μετάβαση σε νέο διαμέτρημα και θα διατηρηθεί το υφιστάμενο.
3. Η ηγεσία δεν θεωρεί ότι ένα καινούριο τυφέκιο (ή διαμέτρημα) είναι σε θέση να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα των Τμημάτων
4. Οικονομικοί λόγοι, ειδικά σε σχέση και με το (3).
Παίρνοντας ένα-ένα τα πιο πάνω και «αναλύοντας» τα, θα λέγαμε ότι τα (περισσότερα) G3 του Ε.Σ είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση με πολλή ωφέλιμη ζωή εμπρός τους. Φθορές σε πλαστικά μέρη ή φθορές στην βαφή και φινίρισμα δεν είναι λειτουργικά προβλήματα. Κύριος λόγος για την καλή κατάσταση είναι ο περιορισμένος αριθμός βολών που γίνονται ετησίως ενώ καμιά χρήση δεν φέρνει το όπλο σε σημείο θερμικής καταπόνησης που θα περιόριζε την ζωή της κάννης. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά όπλα πρακτικώς καινούρια. Το σημείο που πάσχει στον Ε.Σ. (σε σχέση με την κατάσταση του οπλισμού) είναι αυτό της συντήρησης. Το πρόβλημα μπορεί να χωριστεί σε δυο κατηγορίες. Την ελλειπή συντήρηση (και κακή φύλαξη) και την υπερβολική (κακή) συντήρηση. Και τα δύο έχουν ρίζες στην έλλειψη σχετικής κουλτούρας εντός του Ε.Σ ειδικά από τα στελέχη και ως εκ τούτου την αδυναμία τους να μεταβιβάσουν μια σωστή τέτοια κουλτούρα στους στρατεύσιμους. Παρεμπιπτόντως, το G3 ούτε «μπλοκάρει», ούτε ρίχνει στραβά, ούτε λιώνει. Είναι, κατά γενική ομολογία, από τα πλέον αξιόπιστα και εγγενώς ακριβή όπλα. Το G3 μπορεί να ρίξει χιλιάδες φυσίγγια χωρίς εμπλοκή, που να οφείλεται στην λειτουργία του όπλου. Εμπλοκές λόγω κακής ποιότητας φυσιγγίων και γεμιστήρων, είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Δυστυχώς ο Ε.Σ. απέτυχε να μεταβεί σε νέο διαμέτρημα εδώ και δεκαετίες. Επίσης δυστυχώς, έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει όπλο υποστήριξης Ομάδας σε μικρότερο διαμέτρημα από το τυφέκιο! «Ευτυχώς» σε επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας πολύ μικρό ρόλο θα παίξει το διαμέτρημα. Προσοχή, πολύ μικρό. Όχι ασήμαντο ή μηδενικό. Ακόμα και από άποψη ΔΜ τα μικρότερα, ελαφρύτερα διαμετρήματα έχουν οφέλη. Αλλά, πολεμάς με αυτό που έχεις, όχι με αυτό που θα ήθελες να είχες.
Σε σχέση με το (3), η ηγεσία… Η ηγεσία δυστυχώς δεν ασχολείται με αυτά τα «μικρά». Και αν η ηγεσία ασχολείτο θα έβλεπε τις ελλείψεις στην εκπαίδευση και θα βελτίωνε την κατάσταση πρώτα εκεί. Η βελτιωμένη εκπαίδευση θα καταδείκνυε τις ανάγκες για νέα ή βελτιωμένα όπλα κ.ο.κ. Και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ικανότερα επιχειρησιακά Τμήματα. Οικονομικά τέλος, η αναβάθμιση συχνά είναι η πιο φτηνή επιλογή.
Υπόψη, η αναβάθμιση είναι μια επιλογή που έκαναν (και κάνουν) κι άλλοι. Π.χ. Πορτογάλοι Πεζοναύτες (παρεμπιπτόντως με το G3), Σουηδοί (και πάλι με G3), Φιλανδοί (το Rk-62), οι Βρετανοί (με το SA-80….) και άλλοι. Ακόμα και σε αλλαγή οπλισμού τα αναβαθμισμένα όπλα δεν παν χαμένα. Καθώς ποτέ μια αλλαγή δεν είναι άμεση αλλά σταδιακή διαδικασία. Και τα αναβαθμισμένα όπλα ανακυκλώνονται προς «δεύτερης» και «τρίτης» γραμμής Μονάδες.
Τα ΕΑΣ έχουν υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την αναβάθμιση των G3. Η πρόταση στηρίζεται στο τι απαίτησε ο Ε.Σ και όχι σε αυθαίρετες προτάσεις από πλευράς ΕΑΣ.
Το μόνο στοιχείο που μπορεί από μόνο του να βελτιώσει την επιχειρησιακή ικανότητα είναι το οπτικό σκοπευτικό, και ειδικά, με τα δεδομένα του Ε.Σ., τα Ερυθρής Κουκίδας (Red Dot, Reflex κλπ). Αυτό υπάρχει στην πρόταση με την υποσημείωση ότι η εταιρεία μπορεί να παράσχει οτιδήποτε ζητήσει ο τελικός χρήστης. Ο Ε.Σ. μάλλον προσανατολίζεται προς το Comp M4 της Aimpoint. Κορυφαίο από κάθε άποψη.
Σαν τελικό σχόλιο, εκτός και εάν βρεθούν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και, κυρίως, σκοπευτικών βοηθημάτων, αλλά και αντίστοιχων ποσοτήτων πυρομαχικών, δυστυχώς, ενδέχεται η αναβάθμιση να είναι μονόδρομος αυτή την χρονική περίοδο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι πίσω από αυτό ενδεχομένως να κρύβεται και η έμμεση στήριξη στην εταιρεία. Και αυτό να σημαίνει μη ρεαλιστικά χρηματικά ποσά. Αυτό είναι το σκέλος της πολιτικής απόφασης. Δεν είναι επιχειρησιακός παράγοντας. Κι αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει λόγο να κριθούν και να κατακριθούν οι υπεύθυνοι εφόσον δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν.
Ίσως η αναβάθμιση καλό θα είναι να περιοριστεί στην τοποθέτηση οπτικών σκοπευτικών στον οπλισμό που αφορά τα μάχιμα τμήματα του ΠΖ. Ίσως αυτά να επωφελούνταν κι από ένα κοντάκι σαν της Spuhr (και μόνο της Spuhr,). Δεν χρειάζεται ο Τυφεκιοφόρος του Ε.Σ. δίποδα (περισσότερα επ’ αυτού ίσως μελλοντικά), πολλαπλές ράγες picatinny (τι να βάλει πάνω…;), φανάρια κλπ.
Πιο ολοκληρωμένη αναβάθμιση θα μπορούσε να αφορά τα τυφέκια εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για τους Σκοπευτές Ακριβείας/Ακροβολιστές/«Ελεύθερους Σκοπευτές» και ο λόγος είναι ότι αυτά τα τυφέκια θα μπορούσαν να μείνουν σε χρήση ακόμα και σε ενδεχόμενη μελλοντική αλλαγή οπλισμού/διαμετρήματος. Η «πλατφόρμα» του G3 προσφέρεται για χρήση σε τέτοιες εφαρμογές.
Ευστάθιος Παλαιολόγος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Genikos

Κανονικά χρειαζόμαστε 10 – 15 χιλιάδες ελεύθερους σκοπευτές, 50.000 ακροβολιστές με G3 και 100 χιλιάδες με ελαφρά τυφέκια εφόδου.
Αυτά σε νησιά και ΈΒΡΟ.
Επίσης CB-90!
Πώς σας ακούγεται η ιδέα?

Spyros

Ενδιαφέρον. Μόνη παρατήρηση το ότι το (2) έχει κι αυτό άμεση σχέση με το κόστος (4), ισάξια ίσως με το (3).
Ερώτηση: πόσο ζυγίζει το Comp M4;

Θανασης

Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να υπαρχουν οσοι σκεπτονται μ’ αυτο τον τροπο σε κυβερνητικες θεσεις.
Και για να μην παρεξηγουμε τα αυτονοητα η τεχνολογια δεν ειναι ιδια οπως και οι αναγκες
του συστηματος απο οταν το οπλο τεθηκε σε υπηρεσια πριν απο 31 χρονια περιπου.
Και αυτο δεν ισχυει μονο για τα οπλα φυσικα.

John_the_Economist

Εάν η Διοίκηση είχε βάλλει ποτέ στην ζωή της με διαμέτρημα 7,62 θα διαπίστωνε πόσο δύσκολο είναι στην χρήση του το εν λόγω όπλο για τον απλο ανεκπαίδευτο οπλίτη παρότι είναι καθόλα αποτελεσματικό και αξιόπιστο

kosmidis Marios

εξαιρετικο αρθρο /αναλυση μπραβο.

Mitsos_Mantzos

Χμμ. Το G3 είναι ένα εξαιρετικό όπλο που ταιριάζει στον Ε.Σ. και λόγω διαμετρήματος, επίσης ελεύθεροι σκοπευτές το χρησιμοποιούν σε πολλές χώρες του κόσμου λόγο αξιοπιστίας.
Ό Έλληνας είναι παραμυθάς του αρέσουν τα παραμύθια και εδώ είναι που Συμφωνώ μαζί σας για την κουλτούρα των στελεχών, όταν έρχονται οι νέοι οπλίτες για τα στελέχη είναι ακόμα μία μέρα στη δουλειά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα αναπτέρωση ηθικού (πώρωσης) παραδείγματος χάρη ένα βίντεο με τις εξαιρετικές ικανότητες του G3 σε χέρια ελεύθερων σκοπευτών, απλά τους πετάνε ένα όπλο να θυμάσαι τον αριθμό και τέλος, δηλαδή η βασική και μοναδική προτεραιότητα είναι να θυμάσαι τον κώλο αριθμό. Όλα τα παραπάνω διαφέρουν από μονάδα σε μονάδα.
Τέλος άποψή μου είναι ότι όλα τα όπλα και όλοι οι στρατιώτες θα έπρεπε να φέρουν διόπτρες ελεύθερου σκοπευτή γιατί οι μάχες θα δοθούν εκ του μακρόθεν πάνω σε λόφους και βουνά έτσι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλο στρατό που θα χρησιμοποιούσε απλά τα σκοπευτικά του όπλου.

Tazos

Αξίζει η αναβάθμιση για τους εξής λόγους.
1)Τεράστιο απόθεμα σφαιρών, που αποκτήθηκαν λόγω και της απόσυρσης του διαμετρήματος από τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς στρατούς. Οι όποιες βολές γίνονται σήμερα γίνονται λόγω αυτού του αποθέματος, αν πηγαίναμε σε νέο οπλισμό 5.56mm οι σφαίρες θα ήταν μόνιμα είδος εν ανεπάρκεια.
2)Αν εξαιρέσει τα όπλα που χορηγούνται σε στρατεύσιμους, υπάρχουν στις αποθήκες τεράστιος αριθμός όπλων σχεδόν καινούργιος.
3)Υπάρχει τεχνογνωσία συντήρησης του οπλισμού. Όπλα που στέλναμε για φωσφάτωση επέστρεφαν (όταν βέβαια….) σχεδόν σαν καινούργια.
4)Σκληροτράχηλο όπλο σαν το AK-47, ιδανικό για έναν στρατό που δεν σέβεται και πολύ τον οπλισμό του. Αν παίρναμε καινούργια με πλαστικά μέρη, σύντομα θα μαζεύαμε τα κομμάτια τους.
5)Το διαμέτρημα 5.56 είναι νεκρό, σύντομα το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει νέο. Ας μην είμαστε για μια ακόμη φορά αυτοί που αγοράζουν κάτι που είναι προς απόσυρση.
6)Κόστος. Με τόσες ανάγκες, η υιοθέτηση νέου οπλισμού και το στήσιμο γραμμής παραγωγής είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε.

Costas

Το G3 είναι μακράν το πιο αξιόπιστο τυφέκιο από όσα έχω δοκιμάσει από άποψη εμπλοκών. Βασικά με τη βασική ελαφρά συντήρηση δεν θα πάθει ποτέ εμπλοκή.
Τα σκοπευτικά του όμως είναι τα πιο άβολα.
Άρα ράγα picattiny για σκοπευτικά είναι απαραίτητη. Το κοντάκι είναι δευτερεύον.
Επίσης ο τυφεκιοφόρος έχει πολλά να κερδίσει από την τοποθέτηση χειρολαβής – δίποδα. Και σιγά το κόστος που έχει.
Δεν χρειάζεται καμία άλλη αναβάθμιση. Τώρα το κόστος όλων αυτών θεωρώ γελοίο να είναι περισσότερα από 100 ευρώ χωρίς το οπτικό σκοπευτικό.
Όσον αφορά στο σκοπευτικό comp M4 είναι όντως πολύ καλό, αλλά υπάρχουν πολύ φθηνότερες και καλές επιλογές για τη γενική αναβάθμιση. Γενικώς με 400 ευρώ μπορείς να κάνει εξαιρετική αναβάθμιση για το γενικής χρήσης τυφέκιο σε μεγάλους αριθμούς, ενώ με λιγότερο από 1000 ευρώ μπορείς να το αναβαθμίσεις περαιτέρω για τις ειδικές δυνάμεις σε μικρότερους αριθμούς.
Τώρα για τους “ελεύθερους σκοπευτές” το G3 έστω και πλήρως αναβαθμισμένο είναι στο κατώτερο φάσμα τυφεκίων για τέτοια αποστολή. Ίσως είναι καλύτερο να εισαχθεί νέος τύπος για αυτό το σκοπό.

Em.Ti

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση του άρθρου μονολεκτικά, ΝΑΙ.
Αλλά το πρόβλημα με το G3 είναι ότι λόγω ηλικίας σχεδίασης στερείται χαρακτηριστικών που θα το κάνουν ασφαλές και χρήσιμο στον μέσο Πεζικάριο χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση. Και αυτό είναι το πρόβλημα γιατί ο μέσος χρήστης του όπλου στον ΕΣ στερείται αυτής της εκπαίδευσης. Άρα, και λέηζερ να τους δώσουμε, αν δεν ξέρουν τί να τα κάνουν δεν έχει νόημα.
Κατά τ’άλλα, το όπλο είναι καταπληκτικό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου σκοπευτή, τόσο που το Μ-4/16 είναι νεροπίστολο μπροστά του. Αν αποκτήσει τα σύγχρονα καλούδια του εκσυγχρονισμού (κοντάκι μεταβλητού μήκους, ράγες Picatinny, καλύτερα σκοπευτικά, ενδεχομένως νέα σκανδάλη κλπ) τότε μιλάμε για εξάλειψη των περισσοτέρων από τα μειονεκτημάτων του. Το μόνο που μένει μετά είναι ουσιαστικά το βάρος, αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα.

dimitrov

Έχουμε κάποια έγγυρη εκτίμηση κόστους; Εκ πρώτης όψεος η αναβάθμιση είναι ενδιαφέρουσα πάντως, χωρίς το δίποδο βέβαια. Προφανώς η αναβάθμιση αυτή δεν χρειάζεται σε όλα τα όπλα όλων των κλάδων. Στις ράγες μήπως να βρίσκαμε τι να βάλουμε και με αμερικανική βοήθεια; Σημειωτέον και το όπλο υποστήριξης μπορεί να αναβαθμιστεί με το μεγαλύτερο διαμέτρημα. Αλήθεια, πυρομαχικά γι΄αυτό που βρήκαμε;

Νίκος Κατσαμάκας

Η μόνη πραγματική αρετή του G3 είναι πως αντέχει την κακομεταχείριση όσο το Καλάσνικοφ. Στο σύγχρονο πόλεμο όμως, μια ομάδα Ελλήνων τυφεκιοφόρων έχουν 100 σφαίρες ο καθένας και οι Τούρκοι, με το ΗΚ33 έχουν 300 σφαίρες ο καθένας. Ο Έλληνας στρατιώτης φοβάται να ξοδέψει τις σφαίρες μην ξεμείνει (και θα ξεμείνει γρήγορα, γιατί κανείς δεν του έμαθε να σκοπεύει, αφού ο απλός έφεδρος κάνει το πολύ 4 βολές των 10 φυσιγγίων στη θητεία του) ενώ ο Τούρκος δε θα ντρέπεται τις σφαίρες καθόλου. Η τουρκική ομάδα πεζικού μπορεί να επιβάλλει τον πολύ ανώτερο όγκο πυρός και στην πεζομαχία ο όγκος πυρός κρίνει το αποτέλεσμα.
Επίσης, το G3 έχει κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τη ζωή του πεζικάριου βάσανο. Πρώτον, γεμάτο ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά. Ο γεμιστήρας γεμάτος ζυγίζει μισό κιλό. Το όπλο δεν είναι καλά ζυγισμένο και όταν κάνεις περίπολο πολύ σύντομα σε εξαντλεί. Όσο για την ακρίβεια, το όπλο είναι ακριβές αν δε λάβουμε υπόψη την ανάκρουση, που κλωτσάει έντονα προς τα πάνω. Δηλαδή, απορώ που λένε διάφοροι πως είναι ακριβές. Θυμάμαι το πολιτισμικό σοκ που είχαμε νιώσει όταν μας έστειλαν στη Ρεντίνα (για ένα σχολείο) και εκεί μας χορήγησαν ΧΜ177 και Μ4, που δε ζυγίζουν ούτε δυόμιση κιλά. Απλά, το G3 είναι από δεκαετίες ξεπερασμένο. Το ότι τόσα χρόνια δεν το αντικαταστήσαμε, γιατί σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας δηθεν δεν παίζει ρόλο, απλά δείχνει την απόλυτη α-δι-α-φο-ρί-α των ηγετών του ΕΣ για τον ίδιο το στρατό τους. Που εφόσον είναι διαχρονική, εφόσον κάποτε οι στρατηγοί ήταν ανθυπολοχαγοί, άρα ξέρουν περί τίνος πρόκειται, δείχνει πως για το στρατό αδιαφορούν όλα τα στελέχη, όλα. Λεφτά δεν υπήρχαν για καινούριο τουφέκι, αλλά για εκσυγχρονισμό των ήδη παρωχημένων F-4 υπήρχαν. Δε μπορούσε η ΕΒΟ να φτιάχνει το ΗΚ33, ή να πάρει συμβόλαιο για το Μ16; Όλα αυτά τα χρόνια συνέχιζε να παράγει G3 – αυτά δεν κόστιζαν; Το 2003 κόσιζαν 800 ευρώ το ένα.
Ότι πλαστικό “καλούδι” κι αν μπει στο G3, δεν αναιρεί την πολύ χαμηλή του αναχορηγία, το υπερβολικό βάρος του, το κακό του ζύγισμα και την άσχημη ανάκρουση. Εγώ ήμουν πολύ καλός σκοπετής, ήμουν σίγουρος πως μπορούσα να κάνω κουμπότρυπες οποιονδήποτε Τούρκο από τα 300 μέτρα, όμως στην πραγματική μάχη, θα με καθήλωνε στο όρυγμα με τον όγκο πυρός, μέχρι να φτάσει από πάνω μου και να με σφάξει με την ξιφολόγχη.
Υ.Γ. Τι αναβάθμιση θέλει το κοντάκι δεν καταλαβαίνω. Το κοντάκι μας μάρανε; Μια χαρά είναι το κοντάκι. Πιο πρακτικό θα ήταν να αγόραζαν γεμιστήρες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, ακόμα πιο πρακτικό να έβαζαν στα περισσότερα διόπτρες τύπου ACOG (κάναμε βολή μια φορά με διόπτρες και όλο το τάγμα αρίστευσε – αν είναι η ομάδα πεζικού να πάρει μαζικά διόπτρες, τότε το πράγμα αλλάζει πολύ και το G3 είναι ιδανικό). Η ιδανική λύση όμως, αν είναι να τα λέμε όπως πρέπει, είναι να πουλήσουμε όλα τα G3 σε μια χώρα της Αφρικής και να πάρουμε κάτι σαν το ΗΚ416 (και το 417 για τους σκοπευτές).

Poseidon

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του G3 είναι ότι είναι βαρύ , οπότε για τυφεκιοφορους και ειδικά στρατεύσιμους είναι λίγο δύσχρηστο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι σκουριάζει. Σε περίοδο επιχειρησεων δεν είναι εύκολο να γίνεται καλή συντήρηση. Κατά τα αλλα το όπλο είναι πολύ καλό, όντως δεν παθαίνει εμπλοκές και όταν αυτές υπάρχουν συνήθως φταίνε οι χειριστες. Επίσης το διαμέτρημα είναι μια χαρά και για αυτό και άλλες χώρες σκέφτονται να αλλάξουν τι 556. Αυτό που πρέπει πραγματικά να αναρωτηθούμε είναι τι τυφέκιο θέλουμε με βάση το πεδίο και την φύση των επιχειρήσεων. Είναι κατάλληλο το G3?

Stavrogin

απο ενα κακο μαστορα με hilti εργαλείο προτιμώ εναν καλό μαστορα με εργαλειο budget. να εκπαιδευσουν τους στρατιωτες τους, να ριχνουν πολλες βολές με καταρτισμένους εκπαιδευτες. Απο τα αποτελέσματα των εκπαιδευμένων πλέον οπλιτων θα προκυψουν κατα περιπτωση τα ειδη τωναναβαθμισεων που θα χρειαστουν.Δεν ειναι ολοι οι οπλιτες ιδιοι δεν εχουν ολοι τις ιδιες αναγκες. Τα ακριβα καλουδια σε εκεινους που θα τα αξιοποιουν. “don’t argue the problem, the problem will argue it self.” Winston Churchill

Southpaw

Καμια 800αρια ευρω βγαινει η αναβάθμιση της spuhr, λιανικη με φπα. Προφανώς σε τιμη χοντρικης το κοστος θα ειναι 20-30% χαμηλοτερο
Έχουμε παρα πολλα g3 ολοκαινουργια, τελειως αχρησιμοποιητα, που βγαίνουν απο τις αποθηκες καναδυο φορες το χρονο μόνο για καταμετρηση και παλι πισω. Φαντάζομαι εκείνα θα αναβαθμιστουν.
Δηλαδη τι το καλυτερο θα έχει το τουρκικο τυφεκιο που παραγεται τωρα απο ενα αναβαθμισμενο-του κουτιου g3. Το ξερετε οτι στην πολιτικη αγορα της Αμερικής τα ελληνικά g3 θεωρουνται απο τα καλυτερα;
Προφανως και θα πρέπει να αγοραστούν σκοπευτικα red dot, καθως και κρανη, αρβυλα εξαρτησεις σακιδια κλπ καθως και να εντατικοποιηθει η εκπαιδευση και να γίνει πιο ρεαλιστικη.
Το οπλο με το πακετο της spuhr γίνεται πολυ ομορφο. Απο τη θητεια μου δε το θυμάμαι πια και τοσο βαρυ που λενε, χωρις να ειμαι μεγαλοσωμος εγω και χωρις να εχω πιασει m16 για να το συγκρινω.
Εφοσον δεν αλλάζουμε διαμετρημα, για πολλους λόγους και δεδομενου οτι δεν υπαρχουν λεφτα για 150000 scar h των 3000 ευρω, ποιο οπλο και με ποιο κόστος ειναι καλύτερο του spuhr-g3 των 800 ευρω λιανικης;
Ολα αυτά δεν ισχυουν αν δεν επιλεγει η αναβαθμιση της spuhr η αν την πληρωσουμε οχι φτηνοτερα αλλα και με καπελο λογω “ελληνικης προστιθεμενης αξιας”…

d.b

Οσοι πηγαμε στρατό και το δοκιμασαμε ειδαμε οτι αντεχει στον ανεκπαιδευτο μεσο στρατιώτη. Η αληθεια ειναι οτι αυτα που δινονται ειναι σε ασχημη κατάσταση λογω ανεπαρκους συντηρησης αλλα ακομη και εγω ξερω για τα ολοκαίνουρια στις αποθήκες. Αν και δεν εχω μετρο συγκρισης με ελαχιστη εκπαίδευση και οπλο απο την αποθήκη με κοκκινο κλειστρο ειχα 60% στα 300. Και αυτο απο καποιον που ειχε 4 βολες…. Αρα μιλαμε για ευκολο στον απλο στρατιωτη. Καλη κινηση για σωθει και καμοια εταιρία. Οσο για το διαμετρημα αφου περιμεναμε τοσα χρονια ας δουμ τις αλλαγες που ερχονται. Ακουγονται διαφορα για διαμετρημα στα 6’6.5 mm

My_name_is_Nobody

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;
Ποιο το κόστος μιας λελογισμένης αναβάθμισης;
Ποιο το κόστος κατασκευής ενός νέου όπλου της οικογένειας AR-15;
(εργαλειομηχανές, Υλικά- η σχεδίαση του AR-15 δεν έχει πλέον πνευματικά δικαιώματα)
Χωρίς αυτά τα δεδομένα πώς να απαντήσουμε κύριε;

GK_

Πέρα από τους λόγους που αναφέρονται στο κείμενο, θα προσθετα ότι αυτη την περίοδο έχει ξεκινήσει η διαδικάσια αντικατάστασης του διαμετρληματος των 5,56χλε στον Αμερικανικό στρατό με κάτι διαφορετικό. Οι πρόσφατες επιχειρησιακές εμπειρίες σε Αφγανηστάν και Ιράκ, τους έχουν οδηγήσει στο να εντοπίσουν στο διαμέτρημα των 6,8χλς το μελλοντικό φυσίγγι για τα όπλα του πεζικού. Μένει να δούμε ποιό «κουνέλι» θα βγεί από το καπέλλο.
Έχοντας υπόψη τα προηγούμενα, δεν πρέπει να παραξενευόμαστε εάν και ο ΕΣ επιθημεί να επεκτείνει τον επιχειρησιακό βίο του 7,62x51mm με τα G3, τα HK11 και τα πολυβολα M240, MG3, M60. Βεβαια με το βλεμα στο «χθες» η μη αποκτηση των 132 χλδ τυφεκιων στο διαμέτρημα των 5,56χλς το ετος 2003 περίπου, άφησε «ορφανά» τα ελαφρα΄πολυβόλα MINIMI της FN και δημιούργησε ενα μη ασήμαντο προβλημα στον εφοδιασμο σε φυσσιγια απο την παρουσια δυο διαμετρημάτων στην θέση του μοναδικού των 7,62 όταν υπήρχε ο συνδιασμός G3/HK11 σε επίπεδο ομάδας πεζικού. Θυμίζει άλλες εποχές και ιδιαίτερα την περίδο 1917 – 1941 που οι μοναδες διεθετεαν οπλα με διαφορετικα διαμετρηματα: τυφεκια των 6,5χλς, των 7,92χλς, των 8χλς, οπλοπολυβολα και πολυβολα των 6,5χλς, των 7,92χλς, των 8χλς σε ενα μειγμα που προκαλουσε σημαντικα προβληματα στην λογιστικη υποστηρξη σε οτι αφορα την διατηρηση ενος επαρκους αποθεματος, με αυξημενη οικονομικη εκροη χρηματων.
Με την παροχη του βρετανικου εξοπλισμου απο τον χειμωνα του 1940-1941 προστεθηκε και το βρετανικο διαμτερημα των 0,303”.
Λαμβανοντας υποψη οτι με εξαιρεση τα 15.000 Μ16 και τα περιπου 12.000 οπλοπολυβολα ΜΙΝΙΜΙ των 5,56χλς, ολος ο υπολοιπος οπλισμος ειναι τυποποιημενος στο διαμετρημα των 7,62χλς (με βαση τα δεδομενα του απωτερου παρελθοντος περισσοτερα 400.000 οπλα καθε κατηγοριας απο εκεινα που αναφερθηκαν, τα περισσοτερα απο το εργοστασιο της ΕΒΟ στο Αίγιο), θα ηταν παρα πολυ ποιο λογικο τα οπλα των 5,56χλς να αποσυρθουν και να επεκταθει και στις μοναδες που εχουν το 5,56χλς η πληρης επιστροφη στο 7,62χλς, Περισσοτερα προβληματα δημιουργουνται απο το διατηρουνται μια «χουφτα» απο οπλα στο διαμετρημα 5,56χλς, απο τα ευεργητηματα που αυτα προσφερουν.

Γ.Π.

Που τα μάθατε αυτά? οεοοο?
Οι Αμερικάνοι διαπίστωσαν από το Αφγανιστάν ειδικά ότι το καινούργιο τους παιχνιδάκι με το μικρο διαμέτρημα 5,65 ήταν άχρηστο μπροστά στα ΑΚ-47 με το 7,62 για πολλούς λόγους, σε μάχες με μέσες αποστάσεις δεν βγαίναν να τους αντιμετωπίσουν γιατί τα όπλα τους είχαν δυνατότητες παιδική χαράς, αυτά τα διαμετρήματα είναι για να παίζεις paintball και να βλέπεις Μίκυ Μάους, και όχι για πολεμικές συγκρούσεις….τώρα όλα τα άλλα περί βάρους πυρομαχικών κλπ….κουραφέξαλα.
Ήδη οι Αμερικάνοι εδώ και 2,5 χρόνια πάνε σε καινούργια πυρομαχικά, μεγαλύτερου διαμετρήματος, 6,55 νομίζω και με αναβαθμισμένο “έξυπνο φυσίγγι μάχης” με σκοπό να έχει τις ίδιες δυνατότητες με το 7,62. (ακούτε γατάκια των πολέμων του πληκτρολογίου?)
Κάποιοι εδώ μιλάνε ότι το G3 δεν είναι εύκολο όπλο στο χειρισμό ενός ανεκπαίδευτου. Γιατί να δοθεί όπλο σε ανεκπαίδευτο…ας του δώσουν μια αλλαξιά πάνες. Στον στρατό κάποιοι είχαν πρόβλημα (και δεν μιλάω για τους πραγματικούς Γιωτάδες) και δεν μπορούσαν να κρατήσουν όπλο γιατί ήταν Ι ελικόπτερο ή ήταν ΧΙΔ, (Χειριστές Ιπτάμενου Δίσκου). Μόνο και μόνο για να λουφάρουν να γλυτώνουν σκοπιές κλπ. Εμείς λοιπόν οι ηλίθιοι που κάναμε και σκοπιές και βολές μάθαμε αλίμονο από εσάς που είσαστε πονηροί.
Πέρασα δυο χρόνια σχεδόν αγκαλιά με το G3 και άντεχε στις καταπονήσεις αλλά και δούλευε το ίδιο στην ζέστη 47+ αλλά και στο κρύο -17
Οι Ρώσοι ήδη έχουν μείνει στο αυτό διαμέτρημα και πάνε σε νέο πυρομαχικό ενώ τα μικρότερα διαμετρήματα θα κατανεμηθούν σε μονάδες αστικής φύλαξης.
Το ότι η Ελλάδα δεν πήγε σε άλλο κλπ πλην ειδικών δυνάμεων έγινε από καθαρή τύχη και για κανέναν άλλον λόγο και συμφωνούμε σε αυτό.
Η αναβάθμιση του G3 έρχεται σε λάθος στιγμή αλλά τέλος πάντων…πεταμένα χρήματα αν μπορούσαν να μπαλώσουν με αυτό το ποσό κάποιες άλλες ανάγκες οπλικών συστημάτων…

Miscojones

Δυστυχώς ο Ε.Σ. απέτυχε να μεταβεί σε νέο διαμέτρημα εδώ και δεκαετίες……Ευτυχώς γιατί από ότι φαίνεται το 5,56 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πολλοί ξαναγυρίζουν στο 7,62.

Spirit

Τιμή SIG 716 G2 990 $ να δούμε που θα φτάσει το κόστος της αναβάθμισης του G3.

VAGELIS

Από τη ολότελα καλή και η παναγιωταινα ,μέχρι την έλευση καινούργιου τυφεκίου μετά από 10-15 χρόνια ελπιζω

chikichiki

Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα του G3 είναι πως ό,τι μπιχλιμπίδι και να μπει πάνω του θα καταντήσει κιτς tacticoolιά όταν το πάρει στα χέρια του “στρατιώτης” ο οποίος δεν ξέρει τι του γίνεται. Να πήγαιναν όλα τα λεφτά της αναβάθμισης στην εκπαίδευση μιας ΕΣΣΟ και θα είχαμε αύξηση μαχητικότητας εκθετικά μεγαλύτερη από αυτή οποιασδήποτε υλικής αναβάθμισης. Κι ας είχαν “σκέτα” G3, κι ας είχαν εξαρτύσεις “Βιετνάμ”. Ο μαχητής είναι μαχητής και δε κερδίζει πολέμους με μπιχλιμπίδια. Το νέο σκοπευτικό να πω γιατί όχι, βελτιώνει αισθητά την ευστοχία με λογικό κόστος χωρίς πολλά πολλά (ούτε ειδική εκπαίδευση ούτε τίποτα, off-on, point & shoot). Εκεί κάπου που αρχίσαμε τα σύνδρομα operator με νέους χειροφυλακτήρες (γιατί που αλλού θα το βάλεις το λέιζερ ρε αδερφέ), χειρολαβές (ό,τι πιο άχρηστο), φακούς (για το room το clearing βρε), δίποδα (που είδαμε πάλι τυφεκιοφόρο με δίποδο ήθελα να’ξερα), εκεί κάπου ίσως (ξε)χάσαμε κάτι. Υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να ξοδέψει ο ΕΣ τα λεφτά του, άμα του περισσεύουν.

GDIKEOS

Το δίποδο είναι απαραίτητο μειώνει και τον χρόνο αλλαγής της γεμιστήρας και η χειρολαβή βοηθάει στο γερό κράτημα του όπλου και όταν ρίχνεις και όταν περπατάς.
Ίσως κύριε Παλαιολόγε δεν έχετε ρίξει μέσα από όρυγμα ή σε σκοπευτήριο για να διαπιστώσετε του λόγο το αληθές.
Για διόπτρα διαφωνώ γιατί δεν μπορείς να σκοπεύσεις γρήγορα ένα οπτικό σκοπευτικό είναι μια χαρά.
Οι εξαρτήσεις είναι μια χαρά δες Brent0331 όλα τα βίντεο, αν έχεις ψηθεί σε άσκηση καλοκαίρι με γιλέκο μέσα σε ένα χαράκωμα με τον ήλιο να σε χτυπάει από παντού θα με καταλάβενες.

NIKOS

Σαπίλα από τα χειρότερα όπλα. Ντροπή να το συζητήσουμε

Roger

Το G3 είναι μια χαρά όπλα για εμάς.
Όταν υιοθετηθεί στο κοντινό μέλλον το διαμέτρημα 6,5-6,8mm, τότε να αλλάξουμε όπλο.
Το μεγάλο μας πρόβλημα, για ακόμα μία φορά, είναι η διαφθορά και αν η τωρινή αναβάθμιση θα γίνει για επιχειρισιακούς λόγους και με στην βέλτιστη μορφή ή για να κονομήσουν πάλι οι ημέτεροι.
ΥΓ: Αυτό, που ενώ σχολιάζουμε σαν εγγεγραμμένοι χρήστες, τα σχόλια πάλι χρειάζονται moderation, είναι τραγικό.

Cobra Kai

Επειδη αρκετος κοσμος εστιαζει στην οικονομικη/χρηματικη πτυχη της υποθεσης, μια προταση ριχνω: υιοθετηση οπλου.
Το κανω φραγκοδιφραγκα: μια ζωη εκανες κεφι να εχεις νομιμα και για παντα ενα ραβδωτο τυφεκιο, παρκαρισμενο διπλα/κατω απο το κρεβατι, μεσα στην ντουλαπα, πισω απο τον παγκο, πλαι στο desktop?. Νομιμα. Για παντα. Το Ελληνικο δημοσιο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε νιωθει. Δωσε το χρημα που χρειαζεται για να εκσυγχρονισω 2 G3αρες και περνεις την μια στο σπιτι, χωρις τα extreme καλουδια, και καθε χρονο οσες βολιδες μπορεις να αγορασεις. Και να πυροδοτησεις σε ελεγχομενο συγκεκριμενο χωρο. Μην σκαρτεψεις τη μαγιονεζα με το εργαλειο (μαγκιες και φονικα), σε εχωσα δυο μετρα κατω απο την γη. Ειμαι σιγουρος πως θα βρεθουν παρα πολλοι (μεταξυ των οποιων και εγω) που θα βουταγαν την ευκαιρια.
Οσο για το ποιο ειναι το καλυτερο, G3 ή Μ4? Ενεκα του γεγονοτος πως τοση γυμναστικη τοσα χρονια πρεπει μια καποια στιγμη να δειξει την αξια της, G3.
Ο οπλισμος και τα παρελκομενα του, ειναι τοσο καλα και αποδοτικα οσο ο χρηστης τους. Οταν ο κληρωτος εχει τεραστια κενα στην θεωρητικη εφαρμογη των βασικων της Φυσικης, περιμενουμε να δειξει ενδιαφερον στην πρακτικη εφαρμογη αυτων? Τους δεινεις εξαρτυσεις και ειναι ετοιμα να φωναξουν κατω ολοι οι Στρατοι, αναρχια και ζωη.

Silverakos

Εγώ θυμάμαι το όπλο μου στη σκοπιά νσ τρέμει σαν ζελες καθώς το κοντάκι με τα δύο έμβολα που το κρατούσαν στον κορμό του όπλου είχαν χαλαρώσει. Μιλάμε για 15 χρόνια πριν…. Για να σκοπευσω έπρεπε να κολλήσω το μάγουλο μου στο πλάι και να προσπαθώ να δω ευθεία στα σιδερένια σκοπευτικα κάτι που δεν κατάφερα ποτέ.. . Να μην πολυλογώ και στις τρεις βολές δεν πέτυχα τίποτα. Έπρεπε να πάω μερικές φορές κυνήγι και να ρίξω 100+ φυσίγγια για να αρχίσω να καταλαβαίνω πως σκοπεύουν. Λοιπόν αυτά που ακούω για καλό όπλο για ανεκπαιδευτους κληρωτους δεν συμφωνούν με την εμπειρία μου. Επίσης θυμάμαι πρηνηδων έπιανα το όπλο από τον γεμιστηρα. Τώρα όταν δοκίμασα ένα M16 στη 13η ΔΕΕ μου φάνηκε η ημέρα με τη νύχτα… Μισό βάρος και κατά τον επωμισμο τα σκοπευτικα έρχονταν κατευθείαν στη γραμμή όρασης λόγω υπερυψωσης…

Νίκος Κατσαμάκας

Συμμαζεύω τις απαντήσεις μου σε διάφορα ζητήματα που θίχτηκαν από άλλους:
Κάποιο λένε πως το G3 κάνει για τον ανεκπαίδευτο. Αυτό είναι λάθος. Tο G3 είναι ένα απλό τουφέκι, που είναι αρετή βέβαια, όμως το όπλο έχει ιδιοτροπίες, που μόνο με την πολλή εκπαίδευση μαθαίνονται. Μη συζητήσουμε για αυτόματη βολή. Ο ανεκπαίδευτος απλά δε μπορεί να τη χειριστεί, γιατί σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο το τουφέκι, εξαιτίας της ανάκρουσης, δείχνει τα ουράνια. Η αυτόματη βολή θέλει αρκετή εκπαίδευση, που δεν την κάνουν ούτε τα στελέχη.
Επιμένω στο θέμα της χαμηλής αναχορηγίας, γιατί είναι ζωτικό. 100 σφαίρες δε φτάνουν για τίποτα στη σύγχρονη μάχη. Αυτό είναι ήδη γνωστό από τη δεκαετία του 60 στο Βιετνάμ. Είναι πασίγνωστο πως οι Αμερικάνοι στρατιώτες πριν ξεκινήσουν για μάχη δεν έπαιρναν απλά τους προβλεπόμενους 10 γεμιστήρες, αλλά όσους μπορούσαν, που σήμαινε μέχρι και 27 γεμιστήρες. Με 100 σφαίρες μόνο (και άλλες 100 χύμα στο Μ71, ναι καλά, να γεμίζουμε γεμιστήρες στη μέση του χαλασμού) σε πέντε λεπτά η ομάδα πεζικού θα ξεμένει κα θα χρειάζεται να υποχωρήσει άπραγη (εφόσον καταφέρει να απεμπλακεί). Υπόψην, δεν παίζει να χοηγηθούν περισσότεροι γεμιστήρες, πρώτον επειδή ο γεμιστήρας είναι βαρύς και ογκώδης, δεύτερον, επειδή ο ΕΣ δεν έχει περίσσευμα γεμιστήρων, έχει μόλις πέντε για κάθε G3. Αναφέρω και άλλα εγγενή μειονεκτήματα, όπως η δύσκολη όπλιση, το ότι είναι απολύτως αδύνατη η ταχεία αλλαγή γεμιστήρα (γιατί το υπεύθυνο κουμπί υπάρχει αλλά απλά δε δουλεύει, ενώ ο γεμιστήρας θέλει κοπάνημα για να κουμπώσει), το ότι είναι απολύτως ακατάλληλο για αγώνα περιπόλων, αφού το κέντρο βάρους του όπλου είναι μπροστά και κουράζει γρήγορα. Επίσης, το G3 μόνο καταχρηστικά μπορείς να το πεις τουφέκι εφόδου, αφού δε συμπεριφέρεται καθόλου καλά στην αυτόματη βολή, ενώ είναι γνωστό από δεκαετίες πως δεν αντέχει τις συχνές αυτόματες βολές, υπερθερμαίνεται η κάνη. Αυτά σημαίνουν επίσης πως το όπλο είναι εντελώς ακατάλληλο για CQB.
Όσον αφορά το τι χρησιμοποιεί ο Τουρκικός στρατός, κάποιες μηχανοκίνητες μονάδες και η προκάλυψή τους έχουν το G3, όμως οι πεζοναύτες που θα αποβιβαστούν στα νησιά μας έχουν ΗΚ33 και Μ16. Με αυτούς θα πολεμήσουν οι στρατιώτες μας, όχι με τα βύσματα που θα κάνουν θητεία στην Άγκυρα.
Όσον αφορά το διαμέτρημα, είναι γνωστό πως το 7,62 είναι πιο αποτελεσματικό από το 5,56. Παραβλέπετε όμως ότι το 7,62 είναι ΒΑΡΥ, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να κουβαλάει ελάχιστες σφαίρες. Ούτε το 5,56 είναι για πέταμα και μια χαρά σκοτώνει. Έχει το πλεονέκτημα όμως ότι το φυσίγγιο είναι πολύ ελαφρύτερο και έτσι ο στρατιώτης μπορεί να φέρει πολλές σφαίρες. Με κόστος κάποια αδυναμία, πετυχαίνει επαρκή όγκο πυρός. Στο σύγχρονο πεδίο της μάχης μετράει πάνω από όλα ο όγκος πυρός. Ο στρατιώτης χρειάζεται ένα τουφέκι που να μπορεί να επιβάλλει όγκο πυρός κατά την έφοδο. Από αυτή την άποψη, το ιδανικό όπλο είνα το Καλάσνικοβ, αλλά εφόσον το ΝΑΤΟ ποτέ δεν έριξε τα μούτρα του να κάνει reverse engeneering το καλύτερο τουφέκι όλων, τι να κάνουμε, πρέπει να στραφούμε στο 5,56. Από τη δική μου άποψη, που έχω ρίξει και με τα δύο διαμετρήματα, ξέρω πως για τον ανεκπαίδευτο το 7,62 είναι πολύ δύσκολο στο χειρισμό και το 5,56 υπερέχει.
Οπότε, ακόμα κι αν το νέο κοντάκιο βελτιώνει κάτι, δε λύνει το ότι το όπλο είναι από χρόνια παρωχημένο.

George

Εγώ ξέρω ότι βασικό τυφέκιο εφόδου ενός μοντέρνου στρατού πρέπει να είναι ελαφρύ και κοντό. Το εάν θα έχει picatinny τηλεσκοπικό κοντάκι και red dot είναι δευτερεύοντα. Τίποτα από τα 2 πρώτα δεν χαρακτηρίζουν το G3. Ίσως εάν τα μεταποιούσαμε με κοντύτερη κάννη να κάλυπταν τα βασικά. Αλλά όπως πάντα όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου και για να φαγωθούν κάποια κονδύλια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Eγώ να ρωτήσω τώρα – εκτός θέματος βέβαια – αλλά τα FN γιατί τα αντικαταστήσαμε με τα G-3 , όπλο ιδίου διαμετρήματος;

Νίκος Κατσαμάκας

Και τέλος πάντων, δεν κοιτάμε λίγο αληθινά το μέλλον. Αντί για χειρολαβές και χαζά δεν κοιτάμε το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει και λέγεται “σιγαστήρες”;

Tarantul

Δεν θα μπορούσαν να του προσαρμόσουν γεμιστήρες των 30 σφαιρών;Επίσης οι διάφανοι γεμιστήρες,οι μη μεταλλικοί,θα ήταν κι αυτοί καλή ιδέα νομίζω.

Agamemnon

Καλυτερα να δοθουν κονδυλια για αναβαθμιση των G3 και βελτιωση εκπαιδευσης-ιματισμου παρα να τρεχουμε σε καινουργια οπλα και διαμετρηματα.Η εκπαιδευση πασχει τρομερα,οχι το οπλο που με οικονομικη αναβαθμιση παραμενει εξαιρετικο για τον μεσο τυφεκιοφορο.

Jove

Νομίζω πως ότι και όπλο να έχουμε, ότι και διαμέτρημα να επιλέξουμε δεν έχει κάποιο νόημα από την στιγμή που οι έφεδροι δεν εκπαιδεύονται. Χωρίς εκπαίδευση δεν μπορείς να έχεις επιτυχία στις βολές σου ανεξάρτητα του εξοπλισμού που φέρεις. Όταν σε όλη σου την θητεία έχεις ρίξει 50 σφαίρες η κουβέντα περί εκσυγχρονισμού σταματάει εδω. Άδικα θα ξοδεύτουν τα χρήματα. Την τοποθέτηση αυτή την κάνω έχωντας στον νου μου τους εφέδρους και όχι τους αξιωματικούς οι οποίοι μπορεί να κάνουν καλύτερη εκπαίδευση πάνω στον ατομικό τους εξοπλισμό. Όταν εγώ στην δική μου εποχή αρκετά χρόνια πριν μέσα σε 18 μήνες έκανα εκπαίδευση την οποία θα μπορούσα να είχα κάνει σε 4 μήνες τι να πει κάνεις? Οι υπόλοιποι 14 μήνες ήταν φυρα και για εμένα και για τον στρατό.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

76
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Ιουλίου 2014: Επιχείρηση “Protective Edge”, μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Μετά την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη, ο Ισραηλινός στρατός εξαπολύει την επιχείρηση "Protective Edge". Την απαγωγή στις 12 Ιουνίου...

Επιλέγοντας φρεγάτες: Πως φθάσαμε εδώ μετά από 15 χρόνια συζητήσεων; Και τι μάθαμε από τη διαδρομή;

Πρέπει να το πούμε. Η σημερινή αλλά και η προηγούμενη διαδικασία επιλογής των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού είναι μια περιπετειώδης ιστορία που δεν πρέπει...

Πριν 29 χρόνια: Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος A. Σιαλμάς

Μέρα μνήμης σήμερα 18 Ιουνίου, για την Πολεμική Αεροπορία και όχι μόνο. 27 χρόνια πέρασαν και η ανάμνηση της ημέρας δεν φεύγει εύκολα...Tο άρθρο που...