20.3 C
Athens
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;

- Advertisement -

Φωτογραφία credit @ ManolisDelta στο twitter.
G3 με το πλήρες πακέτο των ΕΑΣ. Εδώ με διόπτρα Spectre DR και clip-on DamΩn της Θεών. Μια άριστη διαμόρφωση για τους Σκοπευτές Ακριβείας και Ακροβολιστές Μονάδων ΠΖ και ΚΔ

Η αναβάθμιση των τυφεκίων G3 αποτελεί ένα θέμα που συχνά απασχολεί την διαδικτυακή κοινότητα και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο όπλο αποτελεί τον βασικό οπλισμό του Έλληνα στρατιώτη, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να αντικατασταθεί, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.
Κατ’ αρχάς, πότε κάποιος πρέπει να επιλέγει την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου όπλου έναντι της αγοράς ενός καινούριου; Οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι οι παρακάτω:
1. Ο οπλισμός είναι σε καλή σχετικά κατάσταση, όσον αφορά στα λειτουργικά μέρη (κάννη, κλείστρο) οπόταν έχει πολλή ωφέλιμη ζωή προς εκμετάλλευση.
2. Δεν πρόκειται να γίνει μετάβαση σε νέο διαμέτρημα και θα διατηρηθεί το υφιστάμενο.
3. Η ηγεσία δεν θεωρεί ότι ένα καινούριο τυφέκιο (ή διαμέτρημα) είναι σε θέση να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα των Τμημάτων
4. Οικονομικοί λόγοι, ειδικά σε σχέση και με το (3).
Παίρνοντας ένα-ένα τα πιο πάνω και «αναλύοντας» τα, θα λέγαμε ότι τα (περισσότερα) G3 του Ε.Σ είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση με πολλή ωφέλιμη ζωή εμπρός τους. Φθορές σε πλαστικά μέρη ή φθορές στην βαφή και φινίρισμα δεν είναι λειτουργικά προβλήματα. Κύριος λόγος για την καλή κατάσταση είναι ο περιορισμένος αριθμός βολών που γίνονται ετησίως ενώ καμιά χρήση δεν φέρνει το όπλο σε σημείο θερμικής καταπόνησης που θα περιόριζε την ζωή της κάννης. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά όπλα πρακτικώς καινούρια. Το σημείο που πάσχει στον Ε.Σ. (σε σχέση με την κατάσταση του οπλισμού) είναι αυτό της συντήρησης. Το πρόβλημα μπορεί να χωριστεί σε δυο κατηγορίες. Την ελλειπή συντήρηση (και κακή φύλαξη) και την υπερβολική (κακή) συντήρηση. Και τα δύο έχουν ρίζες στην έλλειψη σχετικής κουλτούρας εντός του Ε.Σ ειδικά από τα στελέχη και ως εκ τούτου την αδυναμία τους να μεταβιβάσουν μια σωστή τέτοια κουλτούρα στους στρατεύσιμους. Παρεμπιπτόντως, το G3 ούτε «μπλοκάρει», ούτε ρίχνει στραβά, ούτε λιώνει. Είναι, κατά γενική ομολογία, από τα πλέον αξιόπιστα και εγγενώς ακριβή όπλα. Το G3 μπορεί να ρίξει χιλιάδες φυσίγγια χωρίς εμπλοκή, που να οφείλεται στην λειτουργία του όπλου. Εμπλοκές λόγω κακής ποιότητας φυσιγγίων και γεμιστήρων, είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Δυστυχώς ο Ε.Σ. απέτυχε να μεταβεί σε νέο διαμέτρημα εδώ και δεκαετίες. Επίσης δυστυχώς, έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει όπλο υποστήριξης Ομάδας σε μικρότερο διαμέτρημα από το τυφέκιο! «Ευτυχώς» σε επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας πολύ μικρό ρόλο θα παίξει το διαμέτρημα. Προσοχή, πολύ μικρό. Όχι ασήμαντο ή μηδενικό. Ακόμα και από άποψη ΔΜ τα μικρότερα, ελαφρύτερα διαμετρήματα έχουν οφέλη. Αλλά, πολεμάς με αυτό που έχεις, όχι με αυτό που θα ήθελες να είχες.
Σε σχέση με το (3), η ηγεσία… Η ηγεσία δυστυχώς δεν ασχολείται με αυτά τα «μικρά». Και αν η ηγεσία ασχολείτο θα έβλεπε τις ελλείψεις στην εκπαίδευση και θα βελτίωνε την κατάσταση πρώτα εκεί. Η βελτιωμένη εκπαίδευση θα καταδείκνυε τις ανάγκες για νέα ή βελτιωμένα όπλα κ.ο.κ. Και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ικανότερα επιχειρησιακά Τμήματα. Οικονομικά τέλος, η αναβάθμιση συχνά είναι η πιο φτηνή επιλογή.
Υπόψη, η αναβάθμιση είναι μια επιλογή που έκαναν (και κάνουν) κι άλλοι. Π.χ. Πορτογάλοι Πεζοναύτες (παρεμπιπτόντως με το G3), Σουηδοί (και πάλι με G3), Φιλανδοί (το Rk-62), οι Βρετανοί (με το SA-80….) και άλλοι. Ακόμα και σε αλλαγή οπλισμού τα αναβαθμισμένα όπλα δεν παν χαμένα. Καθώς ποτέ μια αλλαγή δεν είναι άμεση αλλά σταδιακή διαδικασία. Και τα αναβαθμισμένα όπλα ανακυκλώνονται προς «δεύτερης» και «τρίτης» γραμμής Μονάδες.
Τα ΕΑΣ έχουν υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την αναβάθμιση των G3. Η πρόταση στηρίζεται στο τι απαίτησε ο Ε.Σ και όχι σε αυθαίρετες προτάσεις από πλευράς ΕΑΣ.
Το μόνο στοιχείο που μπορεί από μόνο του να βελτιώσει την επιχειρησιακή ικανότητα είναι το οπτικό σκοπευτικό, και ειδικά, με τα δεδομένα του Ε.Σ., τα Ερυθρής Κουκίδας (Red Dot, Reflex κλπ). Αυτό υπάρχει στην πρόταση με την υποσημείωση ότι η εταιρεία μπορεί να παράσχει οτιδήποτε ζητήσει ο τελικός χρήστης. Ο Ε.Σ. μάλλον προσανατολίζεται προς το Comp M4 της Aimpoint. Κορυφαίο από κάθε άποψη.
Σαν τελικό σχόλιο, εκτός και εάν βρεθούν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και, κυρίως, σκοπευτικών βοηθημάτων, αλλά και αντίστοιχων ποσοτήτων πυρομαχικών, δυστυχώς, ενδέχεται η αναβάθμιση να είναι μονόδρομος αυτή την χρονική περίοδο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι πίσω από αυτό ενδεχομένως να κρύβεται και η έμμεση στήριξη στην εταιρεία. Και αυτό να σημαίνει μη ρεαλιστικά χρηματικά ποσά. Αυτό είναι το σκέλος της πολιτικής απόφασης. Δεν είναι επιχειρησιακός παράγοντας. Κι αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει λόγο να κριθούν και να κατακριθούν οι υπεύθυνοι εφόσον δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν.
Ίσως η αναβάθμιση καλό θα είναι να περιοριστεί στην τοποθέτηση οπτικών σκοπευτικών στον οπλισμό που αφορά τα μάχιμα τμήματα του ΠΖ. Ίσως αυτά να επωφελούνταν κι από ένα κοντάκι σαν της Spuhr (και μόνο της Spuhr,). Δεν χρειάζεται ο Τυφεκιοφόρος του Ε.Σ. δίποδα (περισσότερα επ’ αυτού ίσως μελλοντικά), πολλαπλές ράγες picatinny (τι να βάλει πάνω…;), φανάρια κλπ.
Πιο ολοκληρωμένη αναβάθμιση θα μπορούσε να αφορά τα τυφέκια εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για τους Σκοπευτές Ακριβείας/Ακροβολιστές/«Ελεύθερους Σκοπευτές» και ο λόγος είναι ότι αυτά τα τυφέκια θα μπορούσαν να μείνουν σε χρήση ακόμα και σε ενδεχόμενη μελλοντική αλλαγή οπλισμού/διαμετρήματος. Η «πλατφόρμα» του G3 προσφέρεται για χρήση σε τέτοιες εφαρμογές.
Ευστάθιος Παλαιολόγος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
General LEE
General LEE
1 year ago

Κανονικά χρειαζόμαστε 10 – 15 χιλιάδες ελεύθερους σκοπευτές, 50.000 ακροβολιστές με G3 και 100 χιλιάδες με ελαφρά τυφέκια εφόδου.
Αυτά σε νησιά και ΈΒΡΟ.
Επίσης CB-90!
Πώς σας ακούγεται η ιδέα?

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  General LEE

Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πεις πως φαντάζεσαι τις τακτικές ΠΖ αυτής της σύνθεσης

General LEE
General LEE
1 year ago

Δεν τις έχω αποκρυσταλλώσει ακόμα στο κεφάλι μου.
Απλώς επειδή οι εχθροί είναι πολλοί χρειαζόμαστε 1) εύστοχα πυρά που καλύπτεται από τους ελεύθερους σκοπευτές και 2) εμβέλεια εύστοχων πυρών.
Επίσης επειδή σου πετάνε εύκολα καπνογόνα ή πλησιάζουν θέλουμε 3) ακρίβεια πυρών και 4) όγκο πυρών.
Αυτά σε άμυνα…
Εάν έχεις κάποια ιδέα διαφώτισέ με. Αλλά μόνο με εμβέλεια και ευστοχία μπορούμε να αμυνθούμε σε ανώτερο όγκο πυρός.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  General LEE

Η μάχη Πεζικού δεν είναι Οπλιτομαχία. Συμμετέχουν κι άλλα όπλα πολύ πιο αποτελεσματικά από τον Τυφεκιοφόρο και το τυφέκιο του τόσο σε απόσταση όσο και σε καταστρεπτικότητα.
Στα βεληνεκή που ενδεχωμένως αναφέρεσαι πιθανότατα θα ήταν κάκιστη επιλογή η προσπάθεια προσβολής του εχθρού με τυφέκια μόνο

General LEE
General LEE
1 year ago

Βάλε και άλλα όπλα μέσα κ. Παλαιολογε. Δεν είπα ότι θα είναι μόνο αυτά. Αλλά γιατί να μην έχουμε εμβέλεια και εύστοχα πυρά?

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  General LEE

Διότι το περιβάλλον της μάχης σπανίως επιτρέπει στον τυφεκιοφόρο να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε βεληνεκές μπορεί να εννοείς.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, αδυναμία εντοπισμού στόχως (ανθρώπων) που κινούνται, αποκρύβονται, καλύπτονται κλπ, το περιβάλλον, καπνοί, σκόνες, φωτισμός, χαμηλή βλάστηση κλπ, η εχθρική δράση όπως πυρά βαρέων όπλων, κατασταλτικά πυρά κλπ.
Πιο αναλυτικά τα αναφέρω σε σχετικό άρθρο μου στον Δούρειο Ίππο περί Τακτικής Χρησιμοποίησης φορητού οπλισμού

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago
Reply to  General LEE

Ελα πες την αλήθεια τώρα….τρολάρεις ή τα πιστεύεις αυτά ?

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago
Reply to  General LEE

Ελα πες την αλήθεια τώρα….τρολάρεις ή τα πιστεύεις αυτά ?

Νικος
Νικος
1 year ago
Reply to  General LEE

Oλοι οι μάχιμοι σε όλα τα Σώματα στον Ε.Σ είναι 40 με 50.000 😥 Ολοι οι αλλοι που λες θα σκοτωθούν στα πρώτα 30 λεπτά

Jolly_Roger
Jolly_Roger
1 year ago
Reply to  Νικος

@ Νικος,
Δεν γνωρίζω πως φαντάζεσαι (ή που έχεις διδαχθεί) μία ένοπλη συμπλοκή μεταξύ Στρατών, αλλά αρχικά ας συμφωνήσουμε πως… τα “Σώματα” (πχ Οικονομικό, Δικαστικό, Κτηνιατρικό, Μουσική μπάντα κλπ) ΣΥΝΗΘΩΣ δεν μάχονται – εκτός κι αν ως “Σώματα” εννοείς πχ το Γ’ ΣΣ ή το Δ’ ΣΣ, οπότε και πάλι ο συλλογισμός σου δεν έχει βάση. Μην αγχώνεσαι, “Όπλα” (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού) είναι η λέξη που ψάχνεις.
Επίσης δεν γνωρίζω από πού αντλείς την ενημέρωσή σου όσο αφορά τους αριθμούς ή αν φαντάζεσαι πως ένα πρωϊνό θα συμφωνήσουμε με τους Τούρκους να ανταμώσουμε σε μια πεδιάδα κι αφού σταθούμε απέναντι και σηκώσουμε τις φουστανέλες για να δείξουμε ότι έχει ο καθένας τελοσπάντων, θα χιμήξουμε προς τον μισητό οχτρό φωνάζοντας ‘Αγέρα’. Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα που νομίζεις είναι ελάχιστα σε σχέση με την πραγματικότητα – εάν ποτέ (για όσους αρέσκονται να τις μετράνε) υποθετικά δεχτούμε πως το μέγεθος μετράει.
Τέλος, να υποθέσω πως η πεποίθησή σου πως “όλοι οι άλλοι θα σκοτωθούν στα πρώτα 30 λεπτά”, είναι αποτέλεσμα πολυετούς επαγγελματικής εμπειρίας στο Στράτευμα; Μήπως συμμετείχες σε ξένους πολέμους ως military contractor; Ή απλά έχεις αποφοιτήσει από την στρατιωτική ακαδημία “NetFlix”;

Spyros
Spyros
1 year ago

Ενδιαφέρον. Μόνη παρατήρηση το ότι το (2) έχει κι αυτό άμεση σχέση με το κόστος (4), ισάξια ίσως με το (3).
Ερώτηση: πόσο ζυγίζει το Comp M4;

Southpaw
Southpaw
1 year ago
Reply to  Spyros

Καμια 800αρια δολλαρια λιανικη η comp m4

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Southpaw

Τι βάρος έχει ρώτησα, αλλά ευχαριστώ για τη πληροφορία.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Spyros

Όχι κατ’ ανάγκη καθώς η παραμονή στο διαμέτρημα μπορεί να οφείλεται σε λόγους δόγματος, τακτικής ή έλλειψης αυτών
Υ.Γ. η Comp Μ4 ζυγίζει ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχει πλέον και η Μ5

Spyros
Spyros
1 year ago

Όχι κατ’ ανάγκη, αλλά υποθέτω πως στην περίπτωσή μας το κόστος μας καίει, οπότε το κόστος αντικατάστασης μερικών δεκάδων εκατομμυρίων φυσιγγίων σε άλλο διαμέτρημα σαφώς έχει πρωτεύουσα σημασία!
Φυσικά μια αλλαγή σε 5.56 με παράλληλη υιοθέτηση κάποιου Μ4-οειδούς θα ήταν το ιδανικό, αλλά για το βαλάντιο μας, μακάρι να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα με το κοντάκι της Spuhr και την Comp Μ5…
(βάζω στοίχημα πως αν γίνει θα ακούσουμε γκρίνιες από στελέχη, πως δεν χωράνε σε κάποιους οπλοβαστούς τα όπλα με τις Μ4/Μ5 πάνω τους)

Θανασης
Θανασης
1 year ago

Εγω παλι δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να υπαρχουν οσοι σκεπτονται μ’ αυτο τον τροπο σε κυβερνητικες θεσεις.
Και για να μην παρεξηγουμε τα αυτονοητα η τεχνολογια δεν ειναι ιδια οπως και οι αναγκες
του συστηματος απο οταν το οπλο τεθηκε σε υπηρεσια πριν απο 31 χρονια περιπου.
Και αυτο δεν ισχυει μονο για τα οπλα φυσικα.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Θανασης

Οι τεχνολιγίες φορητού οπλισμού δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια

Kostas
Kostas
1 year ago

λάθος
τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις
υπερυψηλες πιέσεις θαλαμης
υπερελαφροι κάλυκες
EPR βολίδες
constant recoil
και το προσωπικό αγαπημένο μου master of arms ENYO, τυφέκιο βάρους 1.6κ

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Kostas

Αυτές οι εξελίξεις που αναφέρεις δεν είναι διαφορετικές τεχνολογίες.
Θα έλεγα ότι το Cased Telescopic πυρομαχικά είναι. Τα λοιπά είναι οι ίδιες τεχνολογίες εξελισσόμενες γραμμικά

John_the_Economist
John the Economist
1 year ago

Εάν η Διοίκηση είχε βάλλει ποτέ στην ζωή της με διαμέτρημα 7,62 θα διαπίστωνε πόσο δύσκολο είναι στην χρήση του το εν λόγω όπλο για τον απλο ανεκπαίδευτο οπλίτη παρότι είναι καθόλα αποτελεσματικό και αξιόπιστο

Kimon
Kimon
1 year ago

Οπότε περισσότερη εκπαίδευση.. σωστά;

Jolly_Roger
Jolly_Roger
1 year ago

@ John the Economist,
Κανένα όπλο και κανέναν διαμέτρημα δεν είναι “δύσκολο στην χρήση του” – ειδικά όταν μιλάμε για στρατιωτικά όπλά. Όλα τα υπόλοιπα είναι ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ που προκύπτουν από έλλειψη διάθεσης για εκπαίδευση.
ΥΓ. Κάποτε, σε εκπαίδευση (υπό Αμερικανων εκπαιδευτών) για μάχη εντός κτηρίων και έχοντας στα χέρια όπλο (που υπό φυσιολογικές συνθήκες ζύγιζε 4 κιλά max) με όλα τα “μπλιμπλίκια” και τα πυρομαχικά είχε ξεπεράσει τα 5+ κιλά, ο Αμερικανος εκπαιδευτής, με επέπληξε διότι η γραμμή σκόπευσής μου “έπαιζε” (με πρόδωσε η κουκίδα LASER που φαινόταν πως δεν ήταν σταθερή επί του στόχου). Δικαιολογήθηκα πως έχοντας ανεβεί σχεδόν τρέχοντας 8 ορόφους με τα πόδια, φορώντας ενισχυμένο αλεξίσφαιρο με πρόσθετες πλάκες & κράνος κι έχοντας μαζί μου την βαλιστική ασπίδα (τη γνωστή “μπαριέρα” για όσους γνωρίζουν), ήταν λογικό να έχω ανεβάσει λίγο παλμούς και η γραμμή σκόπευσης να μην είναι σταθερή σαν βράχος. Αφού ο Αμερικανός άκουσε με προσοχή την (φτηνή) δικαιολογία μου… μου απάντησε με ύφος που δεν σήκωνε αμφισβήτηση: “Αν κουράστηκες, να γυμναστείς! Κι αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, παράτα κι άσε να το κάνει κάποιος που μπορεί”. Αν και η απάντησή του με στεναχώρησε (για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα) είχε απόλυτο δίκιο! Από τότε, ακολούθησα την συμβουλή του. Δεν υπάρχουν “δύσκολα’ όπλα! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Όταν ο μέσος στρατιώτης το καταλάβει και πάψει να είναι τεμπελάκος και οκνηρός αποφευγοντας πόνο στην εκπαίδευση, τότε ίσως να καταφέρουμε να αποφύγουμε αίμα στις πραγματικές επιχειρήσεις.

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago
Reply to  Jolly_Roger

+1
Ειμαι υποχρεωμενος να συμφωνησω. Λιγοτερος ιδρωτας στην (μακροχρονια) εκπαιδευση= περισσοτερο αιμα στην μαχη.

kosmidis Marios
kosmidis Marios
1 year ago

εξαιρετικο αρθρο /αναλυση μπραβο.

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
1 year ago

Χμμ. Το G3 είναι ένα εξαιρετικό όπλο που ταιριάζει στον Ε.Σ. και λόγω διαμετρήματος, επίσης ελεύθεροι σκοπευτές το χρησιμοποιούν σε πολλές χώρες του κόσμου λόγο αξιοπιστίας.
Ό Έλληνας είναι παραμυθάς του αρέσουν τα παραμύθια και εδώ είναι που Συμφωνώ μαζί σας για την κουλτούρα των στελεχών, όταν έρχονται οι νέοι οπλίτες για τα στελέχη είναι ακόμα μία μέρα στη δουλειά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα αναπτέρωση ηθικού (πώρωσης) παραδείγματος χάρη ένα βίντεο με τις εξαιρετικές ικανότητες του G3 σε χέρια ελεύθερων σκοπευτών, απλά τους πετάνε ένα όπλο να θυμάσαι τον αριθμό και τέλος, δηλαδή η βασική και μοναδική προτεραιότητα είναι να θυμάσαι τον κώλο αριθμό. Όλα τα παραπάνω διαφέρουν από μονάδα σε μονάδα.
Τέλος άποψή μου είναι ότι όλα τα όπλα και όλοι οι στρατιώτες θα έπρεπε να φέρουν διόπτρες ελεύθερου σκοπευτή γιατί οι μάχες θα δοθούν εκ του μακρόθεν πάνω σε λόφους και βουνά έτσι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλο στρατό που θα χρησιμοποιούσε απλά τα σκοπευτικά του όπλου.

ddd
ddd
1 year ago
Reply to  Mitsos_Mantzos

Για το διαμετρημα δεν ξερω εχω δει και τις δυο αποψεις. Τωρα ολοι να φερουν διοπτρες ελευθερου σκοπευτη ακουγεται υπερβολικο οχι μονο απο αποψη κοστους αλλα και αν σκεφτουμε οτι ο ελευθερος σκοπευτης ειναι μια πολυ εξειδικευμενη θεση και ο απος τφ δεν υπαρχει περιπτωση να ξερει να χρησημοποιησει η να εκμεταλευτει τον εξτρα εξοπλισμο.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  ddd

Πιθανόν να εννοεί διόπτρες γενικής χρήσης όπως οι ACOG κλπ

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
1 year ago

Ίσως οι ΑCOG να έχει τις ίδιες δυνατότητες μεγέθυνσης με την σταιγερ, τι χρησιμοποιούσαμε στο G3 για τους ελεύθερους σκοπευτές, δεν είχε κανένα τρελό ζουμ παραδείγματος χάρη όπως τα κυνηγετικά όπλα που έχουν ένα κιάλι 46mm.

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
1 year ago

Νομίζω Αυτή ήταν steiner.
https://images.app.goo.gl/9yRXPBFXpR1bKKvM9

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
1 year ago
Reply to  ddd

Κανενα έξτρα εξοπλισμό, μόνο τις διόπτρες και ούτε μιλάω για τακτικές ελεύθερου σκοπευτή, υπερβολικό δεν το θεωρώ αντί για την aimpoint μια στάιγερ η πώς λεγόταν τελοσπάντων. Όχι τίποτα υπερβολικό.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Mitsos_Mantzos

Η τακτική χρησιμοποίηση που αναφέρεις παραπέμπει σε Σκοπευτή Ακριβείας Ομάδας, που ναι, κακώς λέγεται Ελεύθερος Σκοπευτής.
Μεγάλο πλεονέκτημα των red dot είναι η απλότητα σκόπευσης και η απουσία eye relief καθώς και η μικρή έώς μηδενική παράλλαξη

Costas
Costas
1 year ago

Σκοπευτικά red dot είναι επαρκή (και χρήσιμα) για τον μέσο οπλίτη.
Οι διόπτρες ελεύθερου σκοπευτή χρειάζονται τρομερή εκπαίδευση για να είναι αποδοτικές.
Επίσης η έννοια του ελεύθερου σκοπευτή εμπεριέχει και άλλες παραμέτρους όπως μετρητές απόστασης, θερμοκρασίας, ανέμου, γωνίες, και υψομετρικές διαφορές.
Επιπλέον σημαντικός είναι και ο ρόλος του ανιχνευτή (παρατηρητή) ο οποίος χειρίζεται τα όργανα αυτά, ελέγχει και επιλέγει στόχους, γωνίες βολής, συνθήκες.
Δεν είναι εύκολο να κάνεις όλους τους οπλίτες σκοπευτές και σίγουρα δεν γίνεται απλά με το να τους δώσεις μια διόπτρα, όσο καλή και να είναι αυτή.

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
1 year ago

Πολύ σωστά κανονικά λέγεται σκοπευτής ακριβείας ομάδας που δεν έχει καμία σχέση με τον ελεύθερο σκοπευτή γιατί κινείται μαζί με την ομάδα και όχι ανεξάρτητος. Επειδή έχω ρίξει και με απλά σκοπευτικά, και με σκοπευτικά με αλουμινόχαρτο, και με reddot, και με διόπτρα σκοπευτή, και με διόπτρα νυκτός nighthawk (καύλα), και με λέιζερ με Διόπτρα νυκτός, πάρα πολλές βολές,
Και όχι μόνο σε σταθερούς στόχους αλλά και σε ότι να ναι στόχους σε κάτι λόφους και Λαγκάδια θα επιμείνω ότι το καλύτερο για τους οπλίτες θα ήταν να είχανε όλοι μία διόπτρα μεγέθυνσης, Όχι απαραίτητα τόσο μεγάλη σαν του ελεύθερου σκοπευτή αλλά να έχει κάποια μεγέθυνση, είμαι σίγουρος ότι αυτό θα κάνει τη διαφορά, Γιατί η Red dot προσφέρει μόνο γρήγορη σκόπευση και καμιά μεγέθυνση εγώ μιλάω για μεγένθυση του στόχου να στο φέρνει πιο κοντά και να κάνεις εύστοχες βολές σε αντίθεση με τους άλλους που θα προσπαθούν να σημαδέψουν με τα σκοπευτικά του όπλου.

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
1 year ago
Reply to  Mitsos_Mantzos

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε τι λέτε για αυτό; Μπορεί να κάνω και λάθος.

Tazos
Tazos
1 year ago

Αξίζει η αναβάθμιση για τους εξής λόγους.
1)Τεράστιο απόθεμα σφαιρών, που αποκτήθηκαν λόγω και της απόσυρσης του διαμετρήματος από τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς στρατούς. Οι όποιες βολές γίνονται σήμερα γίνονται λόγω αυτού του αποθέματος, αν πηγαίναμε σε νέο οπλισμό 5.56mm οι σφαίρες θα ήταν μόνιμα είδος εν ανεπάρκεια.
2)Αν εξαιρέσει τα όπλα που χορηγούνται σε στρατεύσιμους, υπάρχουν στις αποθήκες τεράστιος αριθμός όπλων σχεδόν καινούργιος.
3)Υπάρχει τεχνογνωσία συντήρησης του οπλισμού. Όπλα που στέλναμε για φωσφάτωση επέστρεφαν (όταν βέβαια….) σχεδόν σαν καινούργια.
4)Σκληροτράχηλο όπλο σαν το AK-47, ιδανικό για έναν στρατό που δεν σέβεται και πολύ τον οπλισμό του. Αν παίρναμε καινούργια με πλαστικά μέρη, σύντομα θα μαζεύαμε τα κομμάτια τους.
5)Το διαμέτρημα 5.56 είναι νεκρό, σύντομα το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει νέο. Ας μην είμαστε για μια ακόμη φορά αυτοί που αγοράζουν κάτι που είναι προς απόσυρση.
6)Κόστος. Με τόσες ανάγκες, η υιοθέτηση νέου οπλισμού και το στήσιμο γραμμής παραγωγής είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε.

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Tazos

Για το 5 μη βάζετε το χέρι σας στη φωτιά… από τη δεκαετία του 80 όλοι κηδεύουν το 5.56, κι αυτό το άτιμο δε λέει να πεθάνει.
Κατά τ’ άλλα, συμφωνούμε απόλυτα… φτάνει βέβαια η αναβάθμιση να μη τιμολογείται όσο τα 2/3 ενός νέου ΗΚ-417.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Tazos

5) Ολες οι χώρες του ΝΑΤΟ που προμηθεύονται καινούρια όπλα αυτή την περίοδο τα παίρνουν σε 5,56 πάντως (Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία κλπ)
Επίσης, σαν γενικό σχόλιο, το ότι οι στρατιώτες δεν σέβονται τον οπλισμό/εξοπλισμό κλπ να αποτελεί δικαιολογία για την μη προμήθεια ή αναβάθμιση κλπ κλπ πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Οι στρατιώτες θα λειτουργήσουν όπως τους θέλει ο Στρατός και ο Στρατός πρέπει να λειτουργεί βάση επιχειρησιακών κριτηρίων.

Tasos70
Tasos70
1 year ago

Η διαδικασία για το νέο ενδιάμεσο διαμέτρημα του Αμερικανικού στρατού , που βρίσκεται ? υπάρχει καμιά εξέλιξη ???

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Tasos70

Υπάρχει εξέλιξη. Τρεις κοινοπραξίες έχουν προκριθεί για την επόμενη φάση που προβλέπει και δοκιμές, δηλαδή πρωτότυπα κλπ.
Το θέμα με τον Αμερικάνικο Στρατό είναι ευρύτερο διότι το όλο προγραμμα ουσιαστικά δείχνει προς αλλαγή δόγματος χρήσης των Ομάδων Τυφεκιοφόρων.
Αναμένεται να δείξει αν θα τελεσφορήσει το πρόγραμμα και αν ναι αν θα είναι επιτυχημένο. Διότι πολλοί δεν πιστεύουν ότι θα είναι.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη

KEKW
KEKW
1 year ago

Δυο ερωτησεις, γιατι απ’ο,τι καταλαβαινω ειστε ειδικος:
1. Οι φημες που θελουν το Griffin να προηγειται στο διαγωνισμο για αντικατασταση του Bradley αληθευουν? Αντικειμενικα ποιο ειναι το καλυτερο απο τα τρια? Θα πονταρα στο Lynx, που με modifications σιγουρα μπορει να παρει ενα 50mm που ζητουν οι ΗΠΑ. Οσο για το βαρος που πολλοι λενε οτι ειναι υπερβολικο, οφειλεται στην εξαιρετικη του θωρακιση οποτε καλιστα γινεται να το ελαφρυνουν και να προσφερει παθητικη προστασια ομοια με αυτη τη του Griffin, ενω η ενεργητικη του αμυνα ειναι και αυτη κορυφαια, συν του οτι εχει μεγαλυτερη χωρητικοτητα. Πιο πολυ νομιζω οτι ψαχνουν δικαιολογιες για να το απορριψουν λογω της καταγωγης του. Το CV-90 πολυ καλο vfm, αλλα λιγο ξεπερασμενο για 2020 και λογικα θα ειναι το πρωτο που θα απορριφθει στις αρχες του ετους.
2. Τελος, γιατι οι ΗΠΑ θελουν νεο IFV? Εχουν πετυχει γενικα ενα πολυ καλο επιπεδο ομογενοιποιησης με Bradley, Abrams και Stryker σε πολλους τομεις. Πολυ απλα, γιατι δεν αναβαθμιζουν τα Bradley?
Συγνωμη για τυχον ανακριβειες (μολις ξεκινησα να διαβαζω αμυντικα).

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  KEKW

Είναι αρκετά εκτός θέματος τα ερωτήματα σου και για να τα απαντήσω χρειάζεται ψάξιμο.
Νομίζω αν παρακολουθείς μέσω τουίτερ καλές αμυντικές σελίδες σιγά σιγά θα βρεις τις απαντήσεις, αν και νομίζω για την ώρα δεν υπάρχουν

Costas
Costas
1 year ago

Το G3 είναι μακράν το πιο αξιόπιστο τυφέκιο από όσα έχω δοκιμάσει από άποψη εμπλοκών. Βασικά με τη βασική ελαφρά συντήρηση δεν θα πάθει ποτέ εμπλοκή.
Τα σκοπευτικά του όμως είναι τα πιο άβολα.
Άρα ράγα picattiny για σκοπευτικά είναι απαραίτητη. Το κοντάκι είναι δευτερεύον.
Επίσης ο τυφεκιοφόρος έχει πολλά να κερδίσει από την τοποθέτηση χειρολαβής – δίποδα. Και σιγά το κόστος που έχει.
Δεν χρειάζεται καμία άλλη αναβάθμιση. Τώρα το κόστος όλων αυτών θεωρώ γελοίο να είναι περισσότερα από 100 ευρώ χωρίς το οπτικό σκοπευτικό.
Όσον αφορά στο σκοπευτικό comp M4 είναι όντως πολύ καλό, αλλά υπάρχουν πολύ φθηνότερες και καλές επιλογές για τη γενική αναβάθμιση. Γενικώς με 400 ευρώ μπορείς να κάνει εξαιρετική αναβάθμιση για το γενικής χρήσης τυφέκιο σε μεγάλους αριθμούς, ενώ με λιγότερο από 1000 ευρώ μπορείς να το αναβαθμίσεις περαιτέρω για τις ειδικές δυνάμεις σε μικρότερους αριθμούς.
Τώρα για τους “ελεύθερους σκοπευτές” το G3 έστω και πλήρως αναβαθμισμένο είναι στο κατώτερο φάσμα τυφεκίων για τέτοια αποστολή. Ίσως είναι καλύτερο να εισαχθεί νέος τύπος για αυτό το σκοπό.

ddd
ddd
1 year ago
Reply to  Costas

αν δεις βιντεο της spuhr το κοντακι ειναι ενα απο τα κυρια στοιχεια που χαρακτηριζουν την ελλειψη εργονομικοτητας του g3

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago
Reply to  Costas

1000 ευρώ? ή αξία του ειναι στο μισο περιπου καινούργιο για μια μεγαλη ποσοτητα…

Kimon
Kimon
1 year ago
Reply to  Costas

Βέβαια στο δόγμα χρήσης και εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών έχουμε ένα πρόβλημα, οπότε ας ολοκληρώσουμε πρώτα αυτό το βήμα.και ας δούμε για τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών. Ακροβολιατες όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το g3

Em.Ti
Em.Ti
1 year ago

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση του άρθρου μονολεκτικά, ΝΑΙ.
Αλλά το πρόβλημα με το G3 είναι ότι λόγω ηλικίας σχεδίασης στερείται χαρακτηριστικών που θα το κάνουν ασφαλές και χρήσιμο στον μέσο Πεζικάριο χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση. Και αυτό είναι το πρόβλημα γιατί ο μέσος χρήστης του όπλου στον ΕΣ στερείται αυτής της εκπαίδευσης. Άρα, και λέηζερ να τους δώσουμε, αν δεν ξέρουν τί να τα κάνουν δεν έχει νόημα.
Κατά τ’άλλα, το όπλο είναι καταπληκτικό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου σκοπευτή, τόσο που το Μ-4/16 είναι νεροπίστολο μπροστά του. Αν αποκτήσει τα σύγχρονα καλούδια του εκσυγχρονισμού (κοντάκι μεταβλητού μήκους, ράγες Picatinny, καλύτερα σκοπευτικά, ενδεχομένως νέα σκανδάλη κλπ) τότε μιλάμε για εξάλειψη των περισσοτέρων από τα μειονεκτημάτων του. Το μόνο που μένει μετά είναι ουσιαστικά το βάρος, αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Em.Ti

Οι πιο πολλοί έμπειροι σκοπευτές (μαχητές) θα προτιμήσουν το Μ-4 πάντως.

Em.Ti
Em.Ti
1 year ago

Ανάλογα τις ανάγκες πάντα.
Και οι πιο έμπειροι μάλλον κάποιον κλώνο του Μ4 με διαφορετικό κλείστρο.

dimitrov
dimitrov
1 year ago

Έχουμε κάποια έγγυρη εκτίμηση κόστους; Εκ πρώτης όψεος η αναβάθμιση είναι ενδιαφέρουσα πάντως, χωρίς το δίποδο βέβαια. Προφανώς η αναβάθμιση αυτή δεν χρειάζεται σε όλα τα όπλα όλων των κλάδων. Στις ράγες μήπως να βρίσκαμε τι να βάλουμε και με αμερικανική βοήθεια; Σημειωτέον και το όπλο υποστήριξης μπορεί να αναβαθμιστεί με το μεγαλύτερο διαμέτρημα. Αλήθεια, πυρομαχικά γι΄αυτό που βρήκαμε;

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  dimitrov

Αν εννοείς το Minimi δεν αναβαθμίζεται (με την έννοια του τροποποίησης του υφιστάμενου όπλου) σε μεγαλύτερο διαμέτρημα. Συνομιλώντας με την FN Herstal θα μάθεις ότι η τροποποίηση του Minimi 7,62 σε ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ διαμέτρημα είναι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ (ίσως από κάποιο μερακλή οπλουργό) εφικτή αλλά δεν υπάρχει κάποια εργοστασιακή τέτοια συλλογή ούτε απαίτηση για μια
Όσον αφορά την εκτίμηση κόστους, η πιο ασφαλής μέθοδος θα ήταν να μπεις στην ιστοσελίδα της Spuhr και να δεις σχετικές τιμές. Το κόστος μιας παρόμοιας με τα ΕΑΣ αναβάθμισης είναι κοντά στα 800 ευρώ ΧΩΡΙΣ οπτικό σκοπευτικό, που ξαναλέω, είναι το κυριότερο σημείο σε μια οποιαδήποτε αναβάθμιση

dimitrov
dimitrov
1 year ago

Εννοώ το minimi Mk3 7,62. Δλδ αν μπορούν τα υφιστάμενα minimi να αναβαθμιστούν σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό το διαμέτρημα. Αλλά το θέμα λύθηκε. Δεν γίνεται. Οπότε το πρόβλημα των 2 διαμετρημάτων θα παραμείνει. Όπως και το εξής ερώτημα παραμένει. Πυρομαχικά 5,56 παράγουμε; Αγοράσαμε; Στις προβλεπόμενες ποσότητες; Ή έχουμε επανάληψη του έργου των Λεο2;
Όσον αφορά το κόστος βλέπω πως πάμε στο χιλιάρικο πράγμα το οποίο προφανώς τσούζει. Από την άλλη πλευρά μαζική παραγωγή και μαζικές παραγγελίες ενδεχομένως να έριχναν σημαντικά το κόστος. Διότι το σχεδόν χιλιαρικάκι ακούγεται κάπως άσχημα.
Εδώ πάντως η FN http://www.fnherstal.com/en/product/fn-minimi-762 δείχνει να προσφέρει διάφορα κιτ μετατροπής μεταξύ άλλων και σε μικρότερο διαμέτρημα(Conversion kit available to fire 5.56x45mm NATO cartridges). Δεν αναφέρει λεπτομέρειες βέβαια για μερακλήδες οπλουργούς αλλά κρατάω την δική σου επικοινωνία με την εταιρεία και την πληροφορία που δίνεις.
Αν έχεις χρόνο σε προσεχές άρθρο θα ήθελα να επανέλθεις με περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της αναβάθμισης του όπλου ενώ θα έβρισκα ενδιαφέρον ένα άρθρο με προτάσεις και εναλλακτικές για την περαιτέρω αξιοποίηση του όπλου.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  dimitrov

Ευχαριστώ για το link. Είναι μια καινούρια εξέλιξη που δεν γνώριζα.
Φυσικά είναι αδύνατο να γίνει το ανάποδο, εννοώ να γίνει ένα 5,56 σε 7,62 λόγω διαφορών σε μέγεθος (αναφέρομαι στα υφιστάμενα Minimi).
Το θέμα με τα δύο διαμετρήματα στην Ομάδα στέκει αλλά δεν είναι τόσο τραγικό. Άλλωστε και σε 7,62 να ήταν το πολυβόλο τα πυρομαχικά του θα έρχονταν σε ταινίες οπόταν σε τακτικό επίπεδο και πάλι δεν θα ήταν άμεσα διαθέσιμα για ανακατανομή.

dimitrov
dimitrov
1 year ago

Σίγουρα απλά νομίζω πως εντείνει το ζήτημα διοικητικής μέριμνας. Δλδ να προωθείς στο πεδίο της μάχης στην ίδια μονάδα 2 τύπους φυσιγγίων. Αυτό το θεωρώ σοβαρό αλλά συνολικά η ομάδα μάχης σίγουρα αναβαθμίζεται σε ισχύ πυρός. Έστω κι έτσι ήταν μια καλή εξέλιξη.
Όσον αφορά το minimi είχα διαβάσει κάπου παλιότερα από έγκυρο δημοσιογράφο πως είναι δυνατή η μετατροπή σε μεγαλύτερο διαμέτρημα με ανάλογο κιτ. Κάννη – κλείστρο κλπ. Δλδ πως η FN έδινε αυτή τη δυνατότητα σε υφιστάμενους χρήστες του όπλου και είχα μείνει εκεί. Αλλά κρατάω την δική σου νεώτερη πληροφόρηση και αυτά που είδα στο link.
Γενικά έχουμε ξαναμιλήσει και διαφωνίσει πάνω σε θέματα διαμετρημάτων 7,62 και 5,56. Τώρα βλέπω αρθρογραφείς και το θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη. Οπότε περιμένω και άλλα τέτοια άρθρα με το καλό.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  dimitrov

“Αρθρογραφώ” εδώ και πολλά χρόνια, είτε διαδιχτυακά (e-amyna, en krypto παλαιότερα) είτε έντυπα στον Δούρειο Ίππο. Για το 5,56 έχω αναφερθεί σε πολλά κείμενα μου

dimitrov
dimitrov
1 year ago

Ακόμα καλύτερα. Τα άλλα δεν τα παρακολουθώ. Εσχάτως κυρίως Π&Δ. Το άρθρο ήταν έδώ στην Π&Δ. Σε κάθε περίπτωση θα σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Αλλά μιας και ανέφερες τον Δούρειο Ίππο θα μπουκάρω κι εκεί. Βλέπω γνωστά ονόματα.

Νίκος Κατσαμάκας
Νίκος Κατσαμάκας
1 year ago

Η μόνη πραγματική αρετή του G3 είναι πως αντέχει την κακομεταχείριση όσο το Καλάσνικοφ. Στο σύγχρονο πόλεμο όμως, μια ομάδα Ελλήνων τυφεκιοφόρων έχουν 100 σφαίρες ο καθένας και οι Τούρκοι, με το ΗΚ33 έχουν 300 σφαίρες ο καθένας. Ο Έλληνας στρατιώτης φοβάται να ξοδέψει τις σφαίρες μην ξεμείνει (και θα ξεμείνει γρήγορα, γιατί κανείς δεν του έμαθε να σκοπεύει, αφού ο απλός έφεδρος κάνει το πολύ 4 βολές των 10 φυσιγγίων στη θητεία του) ενώ ο Τούρκος δε θα ντρέπεται τις σφαίρες καθόλου. Η τουρκική ομάδα πεζικού μπορεί να επιβάλλει τον πολύ ανώτερο όγκο πυρός και στην πεζομαχία ο όγκος πυρός κρίνει το αποτέλεσμα.
Επίσης, το G3 έχει κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τη ζωή του πεζικάριου βάσανο. Πρώτον, γεμάτο ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά. Ο γεμιστήρας γεμάτος ζυγίζει μισό κιλό. Το όπλο δεν είναι καλά ζυγισμένο και όταν κάνεις περίπολο πολύ σύντομα σε εξαντλεί. Όσο για την ακρίβεια, το όπλο είναι ακριβές αν δε λάβουμε υπόψη την ανάκρουση, που κλωτσάει έντονα προς τα πάνω. Δηλαδή, απορώ που λένε διάφοροι πως είναι ακριβές. Θυμάμαι το πολιτισμικό σοκ που είχαμε νιώσει όταν μας έστειλαν στη Ρεντίνα (για ένα σχολείο) και εκεί μας χορήγησαν ΧΜ177 και Μ4, που δε ζυγίζουν ούτε δυόμιση κιλά. Απλά, το G3 είναι από δεκαετίες ξεπερασμένο. Το ότι τόσα χρόνια δεν το αντικαταστήσαμε, γιατί σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας δηθεν δεν παίζει ρόλο, απλά δείχνει την απόλυτη α-δι-α-φο-ρί-α των ηγετών του ΕΣ για τον ίδιο το στρατό τους. Που εφόσον είναι διαχρονική, εφόσον κάποτε οι στρατηγοί ήταν ανθυπολοχαγοί, άρα ξέρουν περί τίνος πρόκειται, δείχνει πως για το στρατό αδιαφορούν όλα τα στελέχη, όλα. Λεφτά δεν υπήρχαν για καινούριο τουφέκι, αλλά για εκσυγχρονισμό των ήδη παρωχημένων F-4 υπήρχαν. Δε μπορούσε η ΕΒΟ να φτιάχνει το ΗΚ33, ή να πάρει συμβόλαιο για το Μ16; Όλα αυτά τα χρόνια συνέχιζε να παράγει G3 – αυτά δεν κόστιζαν; Το 2003 κόσιζαν 800 ευρώ το ένα.
Ότι πλαστικό “καλούδι” κι αν μπει στο G3, δεν αναιρεί την πολύ χαμηλή του αναχορηγία, το υπερβολικό βάρος του, το κακό του ζύγισμα και την άσχημη ανάκρουση. Εγώ ήμουν πολύ καλός σκοπετής, ήμουν σίγουρος πως μπορούσα να κάνω κουμπότρυπες οποιονδήποτε Τούρκο από τα 300 μέτρα, όμως στην πραγματική μάχη, θα με καθήλωνε στο όρυγμα με τον όγκο πυρός, μέχρι να φτάσει από πάνω μου και να με σφάξει με την ξιφολόγχη.
Υ.Γ. Τι αναβάθμιση θέλει το κοντάκι δεν καταλαβαίνω. Το κοντάκι μας μάρανε; Μια χαρά είναι το κοντάκι. Πιο πρακτικό θα ήταν να αγόραζαν γεμιστήρες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, ακόμα πιο πρακτικό να έβαζαν στα περισσότερα διόπτρες τύπου ACOG (κάναμε βολή μια φορά με διόπτρες και όλο το τάγμα αρίστευσε – αν είναι η ομάδα πεζικού να πάρει μαζικά διόπτρες, τότε το πράγμα αλλάζει πολύ και το G3 είναι ιδανικό). Η ιδανική λύση όμως, αν είναι να τα λέμε όπως πρέπει, είναι να πουλήσουμε όλα τα G3 σε μια χώρα της Αφρικής και να πάρουμε κάτι σαν το ΗΚ416 (και το 417 για τους σκοπευτές).

el95149
el95149
1 year ago

Συμφωνώ και επαυξάνω στα περί βάρους και άνεσης μεταφοράς/χρήσης.
Έχοντας χρεωθεί αρχικά το G3A4 και σε 2η φάση τα XM177/M4 για αρκετά μεγάλα διαστήματα και υπό διάφορες συνθήκες, οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες.
Επιπρόσθετα να αναφέρω την ευκολία λύσης/συναρμολόγησης του M4, καθώς και τον πολύ εύκολο καθαρισμό του μετά από χρήση σε “δύσκολα” περιβάλλοντα (πχ. θάλασσα), όπου λίγο ζεστό νερό (κατόπιν εντολής, όχι με δική μου πρωτοβουλία) έκανε θαύματα.

ddd
ddd
1 year ago

η αλλαγη στο κοντακι εχει την λογικη οτι μειωνει το μηκος του οπλου χανεται το cheek weld που εχει το οπλο και ευθυγραμιζεται(προυποθετει βεβαια την τοποθετηση optics αυτο). Αν σε ενδιαφερει εχει βιντεο η spuhr

Νίκος Κατσαμάκας
Νίκος Κατσαμάκας
1 year ago
Reply to  ddd

Το έχω δει το βίντεο. Δεν εντυπωσιάστηκα.

ddd
ddd
1 year ago

δεν ειναι τοσο θεμα εντυπωσιασμου οσο κατανοησης πως η αλλαγη του κοντακιου κανει το τυφεκιο πιο εργονομικο και σε βαθμο πιο ευστοχο

Spyros
Spyros
1 year ago

Το κοντάκι είναι αυτό που λύνει το πρόβλημα της ανάκρουσης προς τα επάνω, όντας (το νεο) σε ευθεία με τη κάννη.
Επίσης για το ΗΚ-33 που έχουν οι Τούρκοι… δεν το έχουν. Ποτέ δε το παρήγαγαν/αγόρασαν σε μεγάλες ποσότητες, γι’ αυτό τώρα το νέο τους όπλο είναι ένα αντίγραφο του ΗΚ-417 στα 7,62.
Για το βάρους συμφωνούμε (και θα αυξηθεί με το οπτικό σκοπευτικό) αλλά αν μείνουμε στα 7,62 (που θα μείνουμε) δεν αλλάζει εύκολα.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Spyros

Το ΗΚ33 παρήχθηκε και αγοράστηκε σε (σχετικά) μεγάλες ποσότηες από τους Τούρκους

Spyros
Spyros
1 year ago

…αλλά ουδέποτε αντικατέστησε το G3.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Spyros

Σωστά. Σε κάποια φάση διέκοψαν την παραγωγή του.
Αλλά παραμένει εν χρήση μέχρι την αντικατάσταση του από τα ΜΡΤ-55/76

Chris
Chris
1 year ago

Ισχύει αυτό που λέει ο ddd. Το κλώτσημα προς τα πάνω έχει να κάνει και με την κλίση που έχει το κοντάκι που είναι υπερβολικά χαμηλά.Το κοντάκι της Spuhr αυτό το πράγμα διορθώνει ανεβαίνοντας πιό ψηλά και γίνεται μία ευθεία με το υπόλοιπο όπλο (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του άρθρου). Τα όπλα που αναβαθμίστηκαν με τέτοιου είδους κοντάκι κλωτσάνε περισσότερο προς τα πίσω και είναι πιό ευκολα στο χειρισμό. Επίσης μικραίνοντας το μήκος του κοντακίου γίνεται πιό εργονομικό και εύκολο το κράτημα.
Το σήκωμα όμως αυτό δεν επιτρέπει τη χρήση των πολύ χαμηλών σκοπευτικών του όπλου γι αυτό και η αναβάθμιση πρέπει να γίνει πακέτο με τη ράγα και το σύγχρονο σκοπευτικό που θα κάθεται πιό ψηλά. Αυτά τα τρία κομμάτια είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτικό να αναβαθμιστούν μαζί γιατί λύνουν τα μεγάλα προβλήματα του όπλου.
Τα άλλα θέματα που θίγεις είναι όντως σημαντικά

T.B
T.B
1 year ago

Συμφωνω απολυτα! Μεγαλο βαρος, μεγαλη ανακρουση, τα σκοπευτικα του δεν ερχονται στο ματι ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ και τελος, δυσκολος τροπος οπλισης!
Το βαρος, η ανακρουση και ο τροπος οπλισης δεν αλλαζουν με αυτες τις αναβαθμισεις.

dimitrov
dimitrov
1 year ago

Εδώ με βάζεις σε πειρασμό να σου θυμίσω πότε αγοράσαμε το G3. Και να ανακαλέσεις στη μνήμη σου – διότι σίγουρα το ξέρεις – τι κάνανε την ίδια εποχή οι άλλοι ΝΑΤΟϊκοί στρατοί. Αφού λοιπόν χάσαμε το 7,62 period(να το πω έτσι) και είμασταν ακόμα φαντάροι Ράιαν γιατί δεν κάναμε αμέσως ότι και οι σύμμαχοι μας; Και να αγοράζαμε ΗΚ33 αντί για G3 ας πούμε; Βέβαια οι νέες ή σχετικά νέες σχεδιάσεις ήταν τότε άφθονες και οι επιλογές πολλές. Την απάντηση σίγουρα την ξέρεις και δεν είναι δικαιολογία πως είχαμε ήδη FN. Τα σχετικά λίγα δεν θα καθορίσουν τα πολλά και ενδεχομένως καλύτερα που θα παραμείνουν σε υπηρεσία για δεκαετίες. Αυτά θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο ΠΝ ή στην ΠΑ ή στην Κύπρο.

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  dimitrov

Παρ’ όλο που δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, το HK33 ποτέ δεν απέκτησε την φήμη του G3 σε αξιοπιστία. Επίσης δεν είναι αρκετά ελαφρύτερο του G3 για να δικαιολογείται απόλυτα η επιλογή του (αν και ο φόρτος των πυρομαχικών από μόνος του σαφώς αλλάζει τα πράγματα).
Επίσης την εποχή εκείνη (και για κάμποσο καιρό ακόμα) ακούγονταν και πιστεύονταν διάφορα για την δύναμη και αξιοπιστία του 5,56, από την Αμερικανική εμπειρία στο Βιετνάμ. Στη συνέχεια βέβαια αποδείχθηκε πως τίποτα εξ’ αυτών δεν ευσταθούσε (το πρόβλημα ήταν στην παραγωγή των πυρομαχικών).
Σαφώς η τάση ήταν προ πολλού για το 5,56, αλλά δεδομένου του τι πιστεύονταν τότε, η επιλογή του G3 δεν είναι τόσο περίεργη, μέσα στα υπόλοιπα περίεργα του Στρατού… μα να αφήσουμε τα Μ1 μας και να πάμε σε πλαστικό και αλουμίνι;

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Spyros

Η λιγότερο αξιόπιστη λειτουργία του ΗΚ33 οφείλεται μάλλον στην μικρότερη στένωση (taper) του κάλυκα του 5,56 σε σχέση με το 7,62. Αυτό, σε συνδυασμό με τον “βίαιο” τρόπο λειτουργίας

dimitrov
dimitrov
1 year ago
Reply to  Spyros

Κατά κύριο λόγο ήταν θέμα νοοτροπίας πιστεύω ή αν θες ετεροχρονισμένης αντίδρασης. Άλλωστε τότε υπήρχαν αρκετές σχεδιάσεις και η κίνηση προς το νέο διαμέτρημα είχε ξεκινήσει από καιρό και από αρκετούς. Δλδ δεν χρειαζόταν να πάρουν σώνει και καλά ΗΚ33 αν είχε θέματα. Άσε που δυσκολέυομαι να πιστέψω πως παρακολουθούσαν και τις εξελίξεις γενικώς στον φορητό οπλισμό. Οι δικοί μας από ΤΟΜΑ και πάνω ασχολούνται. Γενικά είναι η ίδια νοοτροπία – με τα καλά της και τα κακά της – που έφερε G3A3,G3A4 & HK11 προς αντικατάσταση των Μ1, ΒΑR και τόμυ. Εγώ μάλιστα απορώ που αγόρασαν G3A4 και όχι ΜΡ5 ή ούζι.

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  dimitrov

Μεταξύ μας, καλύτερα να είχαν αγοράσει MP5 αντί G3A4. Το μόνο πλεονέκτημα του τελευταίου σε σχέση με το Α3 είναι πως είναι ‘κουλ’ (ειδικά στη παρέλαση) και δεν χρειάζεται να κάνεις το όπλο επ’ ώμου όταν περνάει ανώτερος. Σαν όπλο, είναι [αυτολογοκρισία].

GK_
GK_
1 year ago

Θα προσθεσω μονο οτι η ΕΒΟ παρεδωσε το ετος 1997 περιπου 500 ΗΚ416/ΗΚ417 των 5,56χλς στα ΟΥΚ. Απο εκει και περα ουδεν!!!

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  GK_

Το 1997 αποκλείεται να παρέδωσε ούτε ένα ΗΚ416/417 διότι δεν θα είχαν κατασκευαστεί για ακόμα καμιά δεκαετία 🙂

GK_
GK_
1 year ago

Εχεις απολυτο δικηο!!! Η μνημη μου για αλλη μια φορα με προδωσε. Για τον Σαζανιδη ειναι το ΗΚ33Α3, ενω στην Βικι εμφανιζονται σαν ΗΚ33Ε!

Poseidon
Poseidon
1 year ago

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του G3 είναι ότι είναι βαρύ , οπότε για τυφεκιοφορους και ειδικά στρατεύσιμους είναι λίγο δύσχρηστο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι σκουριάζει. Σε περίοδο επιχειρησεων δεν είναι εύκολο να γίνεται καλή συντήρηση. Κατά τα αλλα το όπλο είναι πολύ καλό, όντως δεν παθαίνει εμπλοκές και όταν αυτές υπάρχουν συνήθως φταίνε οι χειριστες. Επίσης το διαμέτρημα είναι μια χαρά και για αυτό και άλλες χώρες σκέφτονται να αλλάξουν τι 556. Αυτό που πρέπει πραγματικά να αναρωτηθούμε είναι τι τυφέκιο θέλουμε με βάση το πεδίο και την φύση των επιχειρήσεων. Είναι κατάλληλο το G3?

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 year ago

απο ενα κακο μαστορα με hilti εργαλείο προτιμώ εναν καλό μαστορα με εργαλειο budget. να εκπαιδευσουν τους στρατιωτες τους, να ριχνουν πολλες βολές με καταρτισμένους εκπαιδευτες. Απο τα αποτελέσματα των εκπαιδευμένων πλέον οπλιτων θα προκυψουν κατα περιπτωση τα ειδη τωναναβαθμισεων που θα χρειαστουν.Δεν ειναι ολοι οι οπλιτες ιδιοι δεν εχουν ολοι τις ιδιες αναγκες. Τα ακριβα καλουδια σε εκεινους που θα τα αξιοποιουν. “don’t argue the problem, the problem will argue it self.” Winston Churchill

Southpaw
Southpaw
1 year ago

Καμια 800αρια ευρω βγαινει η αναβάθμιση της spuhr, λιανικη με φπα. Προφανώς σε τιμη χοντρικης το κοστος θα ειναι 20-30% χαμηλοτερο
Έχουμε παρα πολλα g3 ολοκαινουργια, τελειως αχρησιμοποιητα, που βγαίνουν απο τις αποθηκες καναδυο φορες το χρονο μόνο για καταμετρηση και παλι πισω. Φαντάζομαι εκείνα θα αναβαθμιστουν.
Δηλαδη τι το καλυτερο θα έχει το τουρκικο τυφεκιο που παραγεται τωρα απο ενα αναβαθμισμενο-του κουτιου g3. Το ξερετε οτι στην πολιτικη αγορα της Αμερικής τα ελληνικά g3 θεωρουνται απο τα καλυτερα;
Προφανως και θα πρέπει να αγοραστούν σκοπευτικα red dot, καθως και κρανη, αρβυλα εξαρτησεις σακιδια κλπ καθως και να εντατικοποιηθει η εκπαιδευση και να γίνει πιο ρεαλιστικη.
Το οπλο με το πακετο της spuhr γίνεται πολυ ομορφο. Απο τη θητεια μου δε το θυμάμαι πια και τοσο βαρυ που λενε, χωρις να ειμαι μεγαλοσωμος εγω και χωρις να εχω πιασει m16 για να το συγκρινω.
Εφοσον δεν αλλάζουμε διαμετρημα, για πολλους λόγους και δεδομενου οτι δεν υπαρχουν λεφτα για 150000 scar h των 3000 ευρω, ποιο οπλο και με ποιο κόστος ειναι καλύτερο του spuhr-g3 των 800 ευρω λιανικης;
Ολα αυτά δεν ισχυουν αν δεν επιλεγει η αναβαθμιση της spuhr η αν την πληρωσουμε οχι φτηνοτερα αλλα και με καπελο λογω “ελληνικης προστιθεμενης αξιας”…

Thras
Thras
1 year ago
Reply to  Southpaw

Αν είχες ρίξει με Μ16/Μ4 θα νόμιζες ότι έριχνες με αεροβόλο. Δεν κλοτσάει καθόλου και έχει βάρος 3 κιλά με 30άρα γεμιστήρα…

Νίκος
Νίκος
1 year ago
Reply to  Southpaw

https://youtu.be/lovWMChEZ2A
Στις ΗΠΑ έχουν πολλή καλή φήμη.

d.b
Δημήτρης
1 year ago

Οσοι πηγαμε στρατό και το δοκιμασαμε ειδαμε οτι αντεχει στον ανεκπαιδευτο μεσο στρατιώτη. Η αληθεια ειναι οτι αυτα που δινονται ειναι σε ασχημη κατάσταση λογω ανεπαρκους συντηρησης αλλα ακομη και εγω ξερω για τα ολοκαίνουρια στις αποθήκες. Αν και δεν εχω μετρο συγκρισης με ελαχιστη εκπαίδευση και οπλο απο την αποθήκη με κοκκινο κλειστρο ειχα 60% στα 300. Και αυτο απο καποιον που ειχε 4 βολες…. Αρα μιλαμε για ευκολο στον απλο στρατιωτη. Καλη κινηση για σωθει και καμοια εταιρία. Οσο για το διαμετρημα αφου περιμεναμε τοσα χρονια ας δουμ τις αλλαγες που ερχονται. Ακουγονται διαφορα για διαμετρημα στα 6’6.5 mm

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
1 year ago

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;
Ποιο το κόστος μιας λελογισμένης αναβάθμισης;
Ποιο το κόστος κατασκευής ενός νέου όπλου της οικογένειας AR-15;
(εργαλειομηχανές, Υλικά- η σχεδίαση του AR-15 δεν έχει πλέον πνευματικά δικαιώματα)
Χωρίς αυτά τα δεδομένα πώς να απαντήσουμε κύριε;

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago

Δεν ζήτησα να απαντήσετε αλλά να συζητήσετε. Και βλέπω ότι γίνεται

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
1 year ago

Λίγα δεδομένα κόστους θα τη βοηθούσαν.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago

Αυτό αναφέρω και αλλού. Ότι δεδεμένα κόστους (λιανικής τιμής) μπορούμε να δούμε μπαίνοντας π.σ. στην ιστοσελίδα της Spuhr και βλέποντας από εκεί ένα ένα τι στοιχίζουν τα απάρτια

GK_
GK_
1 year ago

Πέρα από τους λόγους που αναφέρονται στο κείμενο, θα προσθετα ότι αυτη την περίοδο έχει ξεκινήσει η διαδικάσια αντικατάστασης του διαμετρληματος των 5,56χλε στον Αμερικανικό στρατό με κάτι διαφορετικό. Οι πρόσφατες επιχειρησιακές εμπειρίες σε Αφγανηστάν και Ιράκ, τους έχουν οδηγήσει στο να εντοπίσουν στο διαμέτρημα των 6,8χλς το μελλοντικό φυσίγγι για τα όπλα του πεζικού. Μένει να δούμε ποιό «κουνέλι» θα βγεί από το καπέλλο.
Έχοντας υπόψη τα προηγούμενα, δεν πρέπει να παραξενευόμαστε εάν και ο ΕΣ επιθημεί να επεκτείνει τον επιχειρησιακό βίο του 7,62x51mm με τα G3, τα HK11 και τα πολυβολα M240, MG3, M60. Βεβαια με το βλεμα στο «χθες» η μη αποκτηση των 132 χλδ τυφεκιων στο διαμέτρημα των 5,56χλς το ετος 2003 περίπου, άφησε «ορφανά» τα ελαφρα΄πολυβόλα MINIMI της FN και δημιούργησε ενα μη ασήμαντο προβλημα στον εφοδιασμο σε φυσσιγια απο την παρουσια δυο διαμετρημάτων στην θέση του μοναδικού των 7,62 όταν υπήρχε ο συνδιασμός G3/HK11 σε επίπεδο ομάδας πεζικού. Θυμίζει άλλες εποχές και ιδιαίτερα την περίδο 1917 – 1941 που οι μοναδες διεθετεαν οπλα με διαφορετικα διαμετρηματα: τυφεκια των 6,5χλς, των 7,92χλς, των 8χλς, οπλοπολυβολα και πολυβολα των 6,5χλς, των 7,92χλς, των 8χλς σε ενα μειγμα που προκαλουσε σημαντικα προβληματα στην λογιστικη υποστηρξη σε οτι αφορα την διατηρηση ενος επαρκους αποθεματος, με αυξημενη οικονομικη εκροη χρηματων.
Με την παροχη του βρετανικου εξοπλισμου απο τον χειμωνα του 1940-1941 προστεθηκε και το βρετανικο διαμτερημα των 0,303”.
Λαμβανοντας υποψη οτι με εξαιρεση τα 15.000 Μ16 και τα περιπου 12.000 οπλοπολυβολα ΜΙΝΙΜΙ των 5,56χλς, ολος ο υπολοιπος οπλισμος ειναι τυποποιημενος στο διαμετρημα των 7,62χλς (με βαση τα δεδομενα του απωτερου παρελθοντος περισσοτερα 400.000 οπλα καθε κατηγοριας απο εκεινα που αναφερθηκαν, τα περισσοτερα απο το εργοστασιο της ΕΒΟ στο Αίγιο), θα ηταν παρα πολυ ποιο λογικο τα οπλα των 5,56χλς να αποσυρθουν και να επεκταθει και στις μοναδες που εχουν το 5,56χλς η πληρης επιστροφη στο 7,62χλς, Περισσοτερα προβληματα δημιουργουνται απο το διατηρουνται μια «χουφτα» απο οπλα στο διαμετρημα 5,56χλς, απο τα ευεργητηματα που αυτα προσφερουν.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  GK_

Δε νομίζω αν ρωτήσεις τους χρήστες του 5,56 στον Ε.Σ να θέλουν να το αλλάξουν.

Spirit
Spirit
1 year ago

Πάντως αν δει κανείς τα FN SCAR με ίδιο μήκος κάνης, η διαφορά είναι δεν είναι 20γραμμάτια. Για αμυντική διάταξη στρατεύματος στην ύπαιθρο είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό τι ειναι προτιμότερο.

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  Spirit

200 γραμμάρια ήθελα να γράψω! 😛

GK_
GK_
1 year ago

Σιγουρα οι χρηστες αυτοι δεν θελουν να το αλλαξουν. Αλλα εαν αυριο το πρωι βρεθουν καπου ανα την επικρατεια με τρυγυρω ολους τους αλλους που εχουν οπλισμο που βαραει φισσιγια των 7,62χλς, θελω να δω σε ποση ωρα θα βρεθουν χωρις πυρομαχικα των 5,56χλς!!!
Πιστευω οτι ανταλιμβανεστε οτι με τα μεχρι σημερα δεδομενα, 15.000 χρηστες των Μ4/Μ16 και αλλοι 12.000 των ΜΙΝΙΜΙ οπουδηποτε και εαν βρεθουν θα εχουν παντα το φοβο να μεινουν απο πυρομαχικα χωρις δυνατοτητα να τα αναπληρωσουν εγκαιρα.
Αυτη την πτυχη του προβληματος δεν νομιζω οτι την εχουν αντιληφτει πολλοι οταν επελεξαν την αλλαγη διαμετρηματος στα οπλα του πεζικου στον ΕΣ, αλλα δεν ειχαν προβλεψει να δεσμευσουν και τα απαραιτητα κονδυλια για να ολοκληρωθει «τοτε». Χώρια το γεγονος οτι ειναι απαραιτητο να κτιστει σημαντικα αυξημενο αποθεμα απο πυρομαχικα στο 5,56χλς (εισαγωμενα μαλιστα, γιατι τα οπλα ειναι πολυ λιγα οπως και τα πυρομαχικα που αναλογουν και καταναλωνονται ετησιως, για να τα παραγει η ΠΥΡΚΑΛ) απλα και μονο για να περιοριστει ο κινδυνος αυτος, χωρις ομως να εξαληφτει.
Ειναι λογικο οτι ειναι εξαιρετικα πολυ ποιο δυσκολο να μεινουν απο πυρομαχικα εαν ειναι εφοδιασμενοι με οπλα στο διαμετρημα των 7.62χλς. Η χρηση των οπλων στο 5,56χλς εχει αξια εαν και οταν το ΓΕΣ επιλεξει να στειλει «καποιους» να συμμετασχουν σε καποια διεθνη επιχειρηση, καπου σε καποια γωνια του κοσμου για λογαριασμο του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Εκει περα, καθως στο ΝΑΤΟ το 5,56χλς ειναι τυποποιημενο δεν υπαρχει προβλημα. αλλα εντος των εθνικων συνορων συμβαινει ακριβως το αντιθετο.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  GK_

Είμαι σίγουρος ότι ο Ελληνικός Στρατός, ως οφείλει, έχει ικανοποιητικά αποθέματα πυρομαχικών σε όλα τα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων των Μονάδων που έχουν 5,56.
Δες πρόσφατο παράδειγμα με την κλοπή πυρομαχικών από την ΔΥΚ.

GK_
GK_
1 year ago

Θα ανεφερω ενα παραδειγμα του προβληματισμου. Στο ανατολικο αιγαιο ειναι ανεπτυγμενες οι Α’ και η Γ’ ΜΑΚ της 13ης ΔΕΕ. Ολοι ειναι οπλισμενοι με το 5,56χλς. Τα αποθεματα που υπαρχουν στα νησια προοριζονται για αυτους! Εαν αυριο το πρωι αναπτυχθει ολη η 1η ΤΞ ΚΑΤ/ΑΛΕΞ σε ενα νησι, θα πρεπει να εφοδιαστουν απο ενα ξεχωριστο ρευμα εφοδιασμου που ξεκιναει απο την εδρα της και με την χρηση των αεροπλανων και των ελικπτερων τους επιτρπει να αναπληρωσουν οσα καταναλωνουν. αυτοι δεν «περνουν» τα (λιγοστα) πυρομαχικα απο την τοπικη «αποθηκη» της 13ης ΔΕΕ. Εαν για καποιο λογο κοπει το ρευμα εφοδιασμου ή «τελειωσουν» τα φυσσιγια των 5,56χλς στις αποθηκες της Ελευσινας ή αλλού, κοινως την εχουν πατησει!!! Στο νησι βρισκουν με τρομακτικη ευκολια φυσιγγια των 7,62χλς αλλα οχι των 5,56χλς γιατι οι μοναδες του νησιου εχουν ολο τον οπλισμο τους στο 7,62χλς. Τα 5,56χλς που να καλυπτουν την καταναλωση μιας μεγαλης δυναμης οπως η 1η ΤΞ απλα δεν υπαρχουν!!!
Αυτο ειναι παρα πολυ ευκολο να συμβει γιατι τα αριθμητικα μεγθη των οπλων στο 5,56χλς σε χρηση με τον ΕΣ ειναι εξαιρετικα περιορισμενα και τα εξακολουθηση και το αποθεμα σε πυρομαχικα των 5,56χλς που εχει προγραμαμτιστει να δημιουργηθει σε απολυτα αριθμητικα μεγεθη ειναι και αυτο μικρο, σε σχεση με τα αριθμητικα μεγεθη των 7.62χλς.
Ο ΕΣ μεν εχει υπολογισει τα αριθμητικα μεγεθη με συγκεκρημενα στανταρντ που χρησιμοποιουν ολοι οι στρατοι διεθνως. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι σε απολυτα μεγεθη υπαρχουν τα ιδια τα νουμερα εκεινα εαν στην θεση του περιορισμου αριθμου των Μ16/ΜΙΝΙΜΙ κοιταξει τα μεγεθη των G3, HK11, MG3, κλπ.
Ειναι λογικο οτι για να μην συμβει το προηγουμενο φαινομενο, οπως στο παραδειγμα, τα «νουμερα» υποχρεωτικα αυξανουν σε δυσθεωρητα υψη με το αναλογο κοστος, γιατι πρεπει να προβλεφτει το «χειροτερο σεναριο». Στην περιπτωση του 7,62χλς δεν τιθεται τετοιο ζητημα γιατι τα αριθμητικα μεγεθη απο μονα τους ειναι τεραστια και ειναι εξαιρετικα ευκολο να καλυφτει το κενο, χωρις συμπληρωματικη χρηματοδοτηση και αυξηση των αρχικων αποθεματων. Ετσι λοιπον, η σχεση κοστους-αποδοσης του να διατηρεις σε χρηση τον συνδιασμο Μ16/ΜΙΝΙΜΙ με περιορισμενα νουμερα, δεν μπορει να θεωρηθει σαν ικανοποιητικη.
Επειδη ειμαι μαρτυρες μιας σημαντικης βελτιωσης των εργονομικων χαρακτηριστικων του G3 (γιατι να μην το ακολουθησει το ΗΚ11/21;) και σε συναρτηση με την οικονομικη δεσμευση του να συντηρεις ενα πολυ περιορισμενο αποθεμα απο οπλα στο διαμετρημα των 5,56χλς (ανταλλακτικα, αποθεμα πυρομαχικων, ξεχωριστη «γραμμη» συντηρησης στα ΕΒ του ΕΣ, κλπ) και εχοντας υποψη τις νεοτερες εξελιξεις στα λεγομενα μικρα διαμετρηματα με το 6,8χλς παρατηρω οτι η αποσυρση του 5,56χλς ή η χρηση του αποκλειστικα οταν οι μοναδες συμμετεχουν σε διεθνεις επιχειρησεις ή ασκησεις μαλλον θα ωφελησει και επιχειρησιακα. Σιγουρα, εαν ειχαν αγοραστει και τα 130.000 οπλα (κατα προτιμηση Μ16/Μ4) του πεζικου το 2003-2005, σημερα δεν εθετα τετοιο ζητημα. Θα παρατηρησω οτι το 1917-1919, σε καθε λοχο πεζικου αναλογουσαν περιπου 160 Μανλιχερ των 6,5χλς και αλλα 40 Λεμπελ των 8χλς μαζι με 12 οπλοπολυβολα Μ1915 των 8χλς.
Ηταν απαραιτητο να υπαρχουν 2 ροες εφοδιασμου σε πυρομαχικα και παντα εγγυμονουσε ο κινδυνος οι μοναδες να λαμβανουν πυρομαχικα αποκλειστικα ειτε του ενος ειτε του αλλου διαμετρηματος. Οταν συνεβαινε τα εστελναν πισω χανοντας πολυτιμο χρονο, ενω στην 1η γραμμη του μετωπου «στεγνωναν» απο φυσσιγια.
Οι περισσοτεροι στρατοι διεθνως οταν μελετανε αυτα τα θεματα προσπαθουν να εχουν ενα και μοναδικο υποδειγμα σε φυσιγγια. Αποφευγουν πολλες «μπανανοφλουδες» αλλα και εξοικονομουν πολυτιμα χρηματα που τους μενουν στην τσεπη για να καλυψουν αλλες απαιτησεις που χρονιαζουν. Τα χρηματα, οπως ειναι γνωστο δεν περισευουν σε κανεναν, ασχετα του τι λεγεται.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  GK_

Παραδοξως ολοι οι στρατοι διεθνως εχουν δυο διαμετρηματα
Αυτο που λες με την 71η ισχυει ακομα κι αν ειχαν 7,62. Εφοσον τα αποθεματα του νησιού είναι για τις Μοναδες του νησιου δεν φτανουν για την 71η ειτε εχει 7,62 ειτε 5,56
Αυτο που σου γραφω πιο πάνω ειναι οτι ο Ε.Σ εφοσον προβλεπει που θα αναπτυξει δυναμεις κατανεμει και σχετικα αποθεματα

GK_
GK_
1 year ago

«..Παραδοξως ολοι οι στρατοι διεθνως εχουν δυο διαμετρηματα..»
Εαν εννοεις τον συνδιασμο 5,56χλς/7,62χλς ή το αντιστοιχο των πρωην Σοβιετικών, σιγουρα συμβαινει! Και αυτο εξαιτιας της παρουσιας των πολυβολων ή αλλοιώς γνωστα και σαν General Purpose Machine Guns που λειτουργουν στο 7,62χλς που η κατανομη προβλεπει να ειναι στα Βαρέα Όπλα σε επιπεδο Λοχου και Ταγματος, ενω ο ατομικος οπλισμος και τα οπλοπολυβολα/ελαφρα πολυβολα στο 5,56χλς στις ομαδες μαχης του πεζικου στις διμοιριες.
Εδω ομως εχουμε το προβλημα τοσο εντος στις ομαδες μαχης (Ηπειρωτικη Ελλαδα) απο την παρουσια του ΜΙΝΙΜΙ των 5,56χλς ενω η υπολοιπη ομαδα χρησιμοποιει τυφεκια των 7,62χλς, αλλα και σε επιπεδο σχηματισμου (πχ ΤΞ ΚΤΔ/ΑΛΕΞ), που εχουν τις ομαδες μαχης στο 5,56χλς και τα πολυβολα στο 7,62χλς.
Στα νησια ομως που ολοι εχουν μονο το 7,62χλς, με εξαιρεση την 13η ΔΕΕ εφοδιασμενη με τα 5,56χλς;
«..Αυτο που λες με την 71η ισχυει ακομα κι αν ειχαν 7,62. Εφοσον τα αποθεματα του νησιού είναι για τις Μοναδες του νησιου δεν φτανουν για την 71η ειτε εχει 7,62 ειτε 5,56..»
Θα αναφερω ενα αλλο παραδειγμα του προβληματισμου μου: Στον Σαγγαριο τον αυγουστο του 1921 η XIIIη ΜΠ το βραδυ της 14ης αυγουστου ειχε εξαντλησει ολα τα πυρομαχικα του πεζικου και του πυροβολικου της που διεθετε η συζυγαρχια, αφηνοντας ενα κενο αναπληρωσης για την 15η και 16η αυγουστου (ηταν οι δυο ημερες που το Στρατηγειο του Παπουλα ειχε πληροφορησει οτι οι μεραρχιες που μαχονταν δεν θα ανεφοδιαζονταν με πυρομαχικα). Το Β’ΣΣ για να περιορισει το προβλημα εδωσε εντολη να διαθετει ενα τμημα τα πυρομαχικα των αλλων δυο ΜΠ (Vη, IXη) στην XIIIη για να μην βρεθει χωρις να διαθετει καθολου πυρομαχικα.
Αυτη την λυση αναγκης δεν μπορει να εφαρμοστει στην συγκεκρημενη περιπτωση.
«..Αυτο που σου γραφω πιο πάνω ειναι οτι ο Ε.Σ εφοσον προβλεπει που θα αναπτυξει δυναμεις κατανεμει και σχετικα αποθεματα..»
Δεν διαφωνω, θελω μονο να σου επιστησω την προσοχη οτι σχετικα με τα 5,56χλς το αποθεμα θα ειναι αυξημενο (πολλαπλασιο), σε σχεση με τις ποσοτητες σε φυσιγγια που αναλογουν ανα οπλο στην περιπτωση των 7,62χλς, οχι μονο επειδη οι γεμιστηρες των 5,56χλς χωρουν 30 φυσιγγια και εκεινοι των 7,62χλς μολις 20, αλλα και για να αντιμετωπιστει τυχον αναλογο θεμα.

andreasmp412c
andreasmp412c
1 year ago

Οι εν λογω χρηστες το εχουν δοκιμασει σε πολεμικες συνθηκες για να σχηματισουν αποψη; Εννοω εναντια σε ενα εχθρο κ οχι για σκοποβολη

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  andreasmp412c

Οι εν λόγω Έλληνες χρήστες όχι, αλλά πολλοί άλλοι ξένοι χρήστες ναι.
Οι εν λόγω Έλληνες χρήστες ούτε το 7,62 έχουν χρησιμοποιήσει σσε πολεμικές συνθήκες για να σχηματίσουν άποψη.

ACHERON
ACHERON
1 year ago
Reply to  GK_

Περιπου 12.000 οπλοπολυβολα ΜΙΝΙΜΙ των 5,56χλς;
Γνωρίζω για 700 από FN,άλλα 2.320 από ΕΑΣ,και ίσως επανάληψη της παραγγελίας για άλλα 2.320 από ΕΑΣ,δλδ βαρειά-βαρειά 5.500 MINIMI.

GK_
GK_
1 year ago
Reply to  ACHERON

Σε ευχαριστω πολυ για την διορθωση. Ειναι οπως τα λες! δυστυχως την στιγμη που εγγραφα το σχολιο μου τα υπολογισα λαθος. Συνολικα λοιπον υπαρχουν περιπου 20.500 οπλα στο διαμετρημα των 5,56χλς. εαν προστεθουν και λιγοστα του ΕΤΑ, ΟΥΚ κλπ καζι με τα 500 περιπου ΗΚ-416/-417 της ΕΒΟ το 1997, μαλλον φτανουν με το ζορι τα 22.000!

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago

Που τα μάθατε αυτά? οεοοο?
Οι Αμερικάνοι διαπίστωσαν από το Αφγανιστάν ειδικά ότι το καινούργιο τους παιχνιδάκι με το μικρο διαμέτρημα 5,65 ήταν άχρηστο μπροστά στα ΑΚ-47 με το 7,62 για πολλούς λόγους, σε μάχες με μέσες αποστάσεις δεν βγαίναν να τους αντιμετωπίσουν γιατί τα όπλα τους είχαν δυνατότητες παιδική χαράς, αυτά τα διαμετρήματα είναι για να παίζεις paintball και να βλέπεις Μίκυ Μάους, και όχι για πολεμικές συγκρούσεις….τώρα όλα τα άλλα περί βάρους πυρομαχικών κλπ….κουραφέξαλα.
Ήδη οι Αμερικάνοι εδώ και 2,5 χρόνια πάνε σε καινούργια πυρομαχικά, μεγαλύτερου διαμετρήματος, 6,55 νομίζω και με αναβαθμισμένο “έξυπνο φυσίγγι μάχης” με σκοπό να έχει τις ίδιες δυνατότητες με το 7,62. (ακούτε γατάκια των πολέμων του πληκτρολογίου?)
Κάποιοι εδώ μιλάνε ότι το G3 δεν είναι εύκολο όπλο στο χειρισμό ενός ανεκπαίδευτου. Γιατί να δοθεί όπλο σε ανεκπαίδευτο…ας του δώσουν μια αλλαξιά πάνες. Στον στρατό κάποιοι είχαν πρόβλημα (και δεν μιλάω για τους πραγματικούς Γιωτάδες) και δεν μπορούσαν να κρατήσουν όπλο γιατί ήταν Ι ελικόπτερο ή ήταν ΧΙΔ, (Χειριστές Ιπτάμενου Δίσκου). Μόνο και μόνο για να λουφάρουν να γλυτώνουν σκοπιές κλπ. Εμείς λοιπόν οι ηλίθιοι που κάναμε και σκοπιές και βολές μάθαμε αλίμονο από εσάς που είσαστε πονηροί.
Πέρασα δυο χρόνια σχεδόν αγκαλιά με το G3 και άντεχε στις καταπονήσεις αλλά και δούλευε το ίδιο στην ζέστη 47+ αλλά και στο κρύο -17
Οι Ρώσοι ήδη έχουν μείνει στο αυτό διαμέτρημα και πάνε σε νέο πυρομαχικό ενώ τα μικρότερα διαμετρήματα θα κατανεμηθούν σε μονάδες αστικής φύλαξης.
Το ότι η Ελλάδα δεν πήγε σε άλλο κλπ πλην ειδικών δυνάμεων έγινε από καθαρή τύχη και για κανέναν άλλον λόγο και συμφωνούμε σε αυτό.
Η αναβάθμιση του G3 έρχεται σε λάθος στιγμή αλλά τέλος πάντων…πεταμένα χρήματα αν μπορούσαν να μπαλώσουν με αυτό το ποσό κάποιες άλλες ανάγκες οπλικών συστημάτων…

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

Το 7,62Χ39 έχει χειρότερα χαρακτηριστικά βεληνεκούς από το 5,56Χ45…
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών στρατών που χρησιμοποιεί το 5,56 μάλλον δείχνει ότι δεν είναι ούτε για paintball, ούτε για Μίκι Μάους ούτε για παιδική χαρά. Και η επιμονή πολλών σε αυτό επίσης μάλλον κάτι δείχνει.
Επίσης, σε ποιο διαμέτρημα έχουν μείνει οι Ρώσοι; Εδώ και δεκαετίες έχουν το 5,45Χ39 ως το κύριο διαμέτρημα τους και συνεχίζουν με αυτό

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago

ΧΑχαχα εισαι μακρια φίλε μου, οι αριθμοί στα χαρτιά δεν παιζουν κανεναν ρόλο απολύτως, Στην πράξη αποδειχθηκε υποδεέστερο όλων.
πρεπει μαλλον να βρεις αλλες πηγες ενημέρωσεις. το 5,56 ειναι σαν τα 38 περιστροφα της παλαι ποτε χωροφυλακης…..
Οι δυτικοί στρατοι θα ακολουθησουν τους αμερικανους στο νεο διαμετρημα μήπως και τους βγει κάτι…..επίσης και αυτοί σε Αφγανιστάν και Αφρική προμηθεύτηκαν άλλα όπλα μεγαλύτερου διαμετρήματος έχοντας και 7,62 για την βασικη υποστηριξη και το 5,56 για να τις παιχνιδομηχανές εντός σπιτιού.
Οι Ρώσοι δεν το εχουν ως κυριο όπλο αλλα ως υποστηρικτικό Μηχανοκίνητων, Αρμάτων, μεταφορών, κλπ.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

Οι πηγές ενημέρωσης μου είναι υπηρεσιακές και βιομηχανικές στις οποίες έχω πρόσβαση λόγω του χαρακτήρα της εργασίας μου. Αλλά υπάρχουν σαφώς και διαδιχτυακές και έντυπες πηγές.
Οι δικές σου πηγές ποιες είναι; Θα μπορούσες να παραθέσεις κάποιες;
Για την ώρα οι δυτικοί στρατοί έχουν προγράμματα για 5,56χιλ ενώ για την ώρα ούτε οι Αμερικανοί Πεζοναύτες δεν ακολουθούν τον Αμερικανικό Στρατό ο οποίος, παρεπιπτώντως, δεν έχει ακόμα προχωρήσει ούτε εκατοστό ώστε να ακολουθηθεί.
Ποιο είναι το κύριο όπλο και διαμέτρημα των Ρώσων αφού το 5,45 είναι για αυτούς που λές; Το ρωσικό πεζικό και οι ΕΔ τους τι χρησιμοποιούν για παράδειγμα;

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago

Είναι η κύρια δουλειά μου. Δεν το κάνω από χόμπι άρα ασχολούμαι με αυτό πάνω από 18 ώρες την ημέρα περίπου. Πολλά σχόλια εδώ μέσα είναι πραγματικά και σωστά πλην όμως λείπει η συνέχεια, διότι ναι μεν καλό το 5,56, αλλά στην πράξη οι Αμερικάνοι είδαν ότι δεν επαρκούσε πάρα μόνο για μάχη σε αυστηρά αστικό περιβάλλον, (πολυκατοικιες και γύρω απο το τετράγωνο). Καλο για Ειδικες δυναμεις αστυνομιας κλπ, αλλα σε πραγματικες επιχειρησεις στην υπαιθρο δεν εχει δυνατοτητα περιορισμου του εχθρου στον χωρο του ακομα και με πυρά κορεσμού.
γι αυτο οι Αμερικάνοι,
Furthermore, most of the combat overseas in Afghanistan has shifted from dense urban towns to sprawled out open areas in the mountains, where US troops are forced to engage hostile targets at long distances, and where the power of the 5.56 ammunition is drastically reduced.
Ναι τα συγχρονα οπλα ειναι καλα, αλαφρυτερα με αναπτυσόμενα υλικα με καινοτόμες τεχνολογιες κλπ αλλά το διαμετρημα μικρο.
Το ότι ΄τρεξαν όλοι οι στρατοι του ΝΑΤΟ να παρουν το αυτό διαμέτρημα δεν σημαινει τιποτα αφου τωρα ολοι μαζι θα το αλλαξουν στα επόμενα 7-8 χρόνια.
Οι ρωσοι χρησιμοποιουν AK-12 5.45×39mm and AK-15 7.62×39mm ειδικά το δευτερο και AN-94 μόνο για την 51η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
7.62×39mm A-762 variant
A-545 5.45×39mm
Καλημερα εχω αεροπλά΄νο να προλαβω
Να τα πουμε πιο αναλυτικα οποτε μπορεις εχεις το εμαιλ μου αν θες,
Ευχαριστώ

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

Είναι η δουλειά σου εννοόντας ότι είσαι στρατιωτικός;
Τότε, αν είναι έτσι, αντιλαμβάνεσαι ασφαλώς ότι η αποτελεσματικότητα του τυφεκιοφόρου σε σχέση με το βεληνεκές είναι πρακτικώς ανεξάρτητη από το διαμέτρημα του οπλισμού του.
Επιπλέον αντιλαμβάνεσαι ότι το είδος πολέμου στο Αφγανιστάν καμία σχέση δεν έχει με πόλεμο πλήρους κλίμακας (που για αυτό οφείλουν να προετοιμάζονται οι ΕΔ).
Καλημέρα

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

Καλό το Gun News Daily αλλά στρατιωτική πηγή δεν το λες.
https://gunnewsdaily.com/us-army-new-service-caliber/
Τέτοια άρθρα (μαζί με αντίστοιχες ανακοινώσεις/αποφάσεις του Αμερικανικού στρατού) διαβάζουμε από τη δεκαετία του 80. Κάποιες φορές μαζί με πρωτότυπα όπλων…

ddd
ddd
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

οι ρωσοι εχουν 5,45Χ39 οσο για τους αμερικανους ακομα στις μελετες ειναι για νεο διαμετρημα και αυτο που εχω διαβασει ειναι πως εχουν βαλει σε ομαδες πεζικου ενα τφ με scar-h για προσβολη στοχων σε μεγαλες αποστασεις

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

Πρώτον, συγκρίνετε ανόμοια πράγματα: άλλο το 7,62 του ΝΑΤΟ (και των G3) και άλλο αυτό των ΑΚ-47:comment image
(το Ρούσικο αριστερά, το ΝΑΤΟϊκό δεξιά)
Το 5,56 είναι λιγάκι μακρύτερο (συνολικά, ως φυσίγγιο) από το Ρώσικο. Όσο για τα δυο 7,62, αν εξαιρέσουμε πως η βολίδα έχει την ίδια διάμετρο (όχι βάρος), δεν έχουν καμία άλλη σχέση.
Όχι πως έχει σημασία, αφού οι Ρώσοι ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ το 7,62×39 εδώ και ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, αντικαθιστώντας το με ετούτο εδώ:comment image
Με ατσάλινο (σκούρο) κάλυκα βλέπετε τον ‘νέο’ Ρώσο, στα 5,45×39 και δεξιά τον Αμερικάνο στα 5,56. Έχει βαρύτερη βολίδα ο Ρώσος, με αντίστοιχα χαμηλότερη ταχύτητα. Γούστα είν’ αυτά…
Τέλος, αυτό που είναι άχρηστο το 5,56 του ΝΑΤΟ και πως οσονούπω θα αντικατασταθεί… μη κρατάτε την αναπνοή σας. Από τη δεκαετία του ’80 λένε πως θα το αλλάξουν, κάνουν επιτροπές επί επιτροπών και μελέτες επί μελετών, βγάζουν εναλλακτικά φυσίγγια για πειραματισμό (εκτός του 6,5 υπάρχει και το .300 ‘Blackout’, και άλλα παλαιότερα, μέχρι και ένα .450″ έβγαλαν κάτι παλάβρες) και το ρημάδι το 5,56 εκεί, να επιμένει να μη πεθαίνει. Και να τα ερευνητικά συμβόλαια… αλλά οι Πεζοναύτες μόλις αγόρασαν κάτι ‘πιστονάτα’ M4-οειδή, πάντα στα 5,56. Δεν νομίζω να έχουν σκοπό να τα ξανα-αλλάξουν αν δε περάσουν 1-2 δεκαετίες.

Γ.Π.
Γ.Π.
1 year ago
Reply to  Spyros

Ναι τα ρώσικα φυσίγγια τα εχω δει σε χρηση με τα ίδια μου τα ματια και δεν πιστευα αυτο που εκαναν, ειδα ακομη και τα ειδικά πυρομαχικα που έχουν. Ακόμη και οπλισμενο σκυροδεμα (οχι 20 η 40 πόντους) με φαινομενικά “απλό” φυσίγγι….το εκαναν τρυπητο για την μακαροναδα

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

20-40 εκατοστά οπλισμένου σκυροδέματος διάτρηση από φορητό οπλισμό;
Ποιος είναι αυτός και ποιο φυσίγγιο;!

ddd
ddd
1 year ago

“οχι 20 η 40 ποντους” εγω για ακομα μεγαλυτερο το καταλαβαινω

chikichiki
chikichiki
1 year ago
Reply to  Γ.Π.

Προς όλους…pick your battles…

Miscojones
miscojones
1 year ago

Δυστυχώς ο Ε.Σ. απέτυχε να μεταβεί σε νέο διαμέτρημα εδώ και δεκαετίες……Ευτυχώς γιατί από ότι φαίνεται το 5,56 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πολλοί ξαναγυρίζουν στο 7,62.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  miscojones

Ποιοι γυρίζουν σε 7,62;
Έχετε κάποιο παράδειγμα;

Miscojones
miscojones
1 year ago

Εχεις ακούσει για κάποια χώρα που λέγεται Τουρκία τίποτα;

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  miscojones

Με το “πολλοί” εννοείς την Τουρκία;
Η οποία δεν “ξαναγυρίζει” στο 7,62χιλ αλλά ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ σε αυτό.
Ο Τουρκικός Στρατός έχει σαν κύριο όπλο το G3. Ορισμένες Μονάδες και Σχηματισμοί έχουν το ΗΚ33.
Αν δεις και τις παραγγελίες ΜΡΤ-76 και ΜΡΤ-55 (και KCR556) θα προσέξεις ότι οι αναλογίες διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό.
Δηλαδή, με 70,000 ΜΡΤ-55 θα εξοπλίσει σε μεγάλο βαθμό τις Ταξιαρχίες ΚΔ και λοιπές ελαφρές δυνάμεις ενώ με τα 210,000 ΜΡΤ-76 θα αντικαταστήσει τα G3 και σε μεγάλο βαθμό θα εξορθολογίσει τις Μονάδες του σε αυτό το διαμέτρημα. Τώρα οι Τουρκικές Μονάδες ΠΖ έχουν 5,56Χ45 (σε ορισμένους Σχηματισμούς με ΗΚ33), 7,62Χ51 (στον μεγάλο όγκο του ΠΖ με G3 και MG3) και 7,62Χ54R (για όπλα Ακροβολιστή SVD Dragunov και πολυβόλα PKM, Type-63 κλπ).
Αυτό κάνουν οι Τούρκοι. Δεν επιστρέφουν σε 7,62. Διατηρούν το 7,62.
Άλλο παράδειγμα θα μπορούσες να ανφέρεις την Ινδία και το Πακιστάν αλλά εκεί, και για τους δύο, είναι τόσος ο αχταρμάς που αποτελούν κάκιστα παραδείγματα για εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων.
Αντίθετα, διατηρούν το 5,56 παρόλο που αλλάζουν οπλισμό πολλοί. Παράδειγμα, Γαλλία (από το FAMAS στο ΗΚ416), Νέα Ζηλανδία (από το Austeyr AUG στα LMT), Ισραήλ (από τα Galil και Μ-16/Μ-4 στα Χ-95/Μ-4), Πορτογαλλία (από Galil, G36 και G3 σε SCAR-L), Γερμανία (σε όποιο πεικρατήσει για την αντικατάσταση του G36), Εσθονία (με LMT), Ηνωμένο Βασίλειο (με την χιλιοστή αναβάθμιση του SA-80), Αυστραλία (από τα Austeyr F-88 στα -πρακτικά αναβαθμισμένα μοντέλα- F-90), οι Αμερικανοί Πεζοναύτες (από τα Μ-16Α4/Μ-4 στα Μ-27), οι Ιταλοί (από τα Beretta 70/90 στα ARX-100).
Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα….

Spirit
Spirit
1 year ago

Τιμή SIG 716 G2 990 $ να δούμε που θα φτάσει το κόστος της αναβάθμισης του G3.

chikichiki
chikichiki
1 year ago
Reply to  Spirit

Οι παραγγελίες του US Army για M4 είναι νομίζω ούτε 700 ευρώ. Η M4 υπηρετεί με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες. Αν ήθελαν νέο τουφέκι, προσωπικά οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα με παραξένευε. Όπως με παραξένεψε το παραλίγο μας με το G36.

VAGELIS
Falcon
1 year ago

Από τη ολότελα καλή και η παναγιωταινα ,μέχρι την έλευση καινούργιου τυφεκίου μετά από 10-15 χρόνια ελπιζω

chikichiki
chikichiki
1 year ago

Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα του G3 είναι πως ό,τι μπιχλιμπίδι και να μπει πάνω του θα καταντήσει κιτς tacticoolιά όταν το πάρει στα χέρια του “στρατιώτης” ο οποίος δεν ξέρει τι του γίνεται. Να πήγαιναν όλα τα λεφτά της αναβάθμισης στην εκπαίδευση μιας ΕΣΣΟ και θα είχαμε αύξηση μαχητικότητας εκθετικά μεγαλύτερη από αυτή οποιασδήποτε υλικής αναβάθμισης. Κι ας είχαν “σκέτα” G3, κι ας είχαν εξαρτύσεις “Βιετνάμ”. Ο μαχητής είναι μαχητής και δε κερδίζει πολέμους με μπιχλιμπίδια. Το νέο σκοπευτικό να πω γιατί όχι, βελτιώνει αισθητά την ευστοχία με λογικό κόστος χωρίς πολλά πολλά (ούτε ειδική εκπαίδευση ούτε τίποτα, off-on, point & shoot). Εκεί κάπου που αρχίσαμε τα σύνδρομα operator με νέους χειροφυλακτήρες (γιατί που αλλού θα το βάλεις το λέιζερ ρε αδερφέ), χειρολαβές (ό,τι πιο άχρηστο), φακούς (για το room το clearing βρε), δίποδα (που είδαμε πάλι τυφεκιοφόρο με δίποδο ήθελα να’ξερα), εκεί κάπου ίσως (ξε)χάσαμε κάτι. Υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να ξοδέψει ο ΕΣ τα λεφτά του, άμα του περισσεύουν.

Costas
Costas
1 year ago
Reply to  chikichiki

Έχεις απόλυτο δίκιο. Ένα απλό σκοπευτικό red dot κοστίζει σχετικά λίγα και είναι εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο. Τα υπόλοιπα είναι πολυτέλειες. Με εξαίρεση τη χειρολαβή.
Χρησιμοποίησα αναδιπλούμενη χειρολαβή σε g3 και είχα πολύ καλύτερη επιτυχία και ταχύτητα σκόπευσης. Το συγκεκριμένο αξεσουάρ μετατρεπόταν εύκολα σε μικρό δίποδο. Κόστιζε τότε λιγότερα από 30 ευρώ.

GDIKEOS
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
1 year ago

Το δίποδο είναι απαραίτητο μειώνει και τον χρόνο αλλαγής της γεμιστήρας και η χειρολαβή βοηθάει στο γερό κράτημα του όπλου και όταν ρίχνεις και όταν περπατάς.
Ίσως κύριε Παλαιολόγε δεν έχετε ρίξει μέσα από όρυγμα ή σε σκοπευτήριο για να διαπιστώσετε του λόγο το αληθές.
Για διόπτρα διαφωνώ γιατί δεν μπορείς να σκοπεύσεις γρήγορα ένα οπτικό σκοπευτικό είναι μια χαρά.
Οι εξαρτήσεις είναι μια χαρά δες Brent0331 όλα τα βίντεο, αν έχεις ψηθεί σε άσκηση καλοκαίρι με γιλέκο μέσα σε ένα χαράκωμα με τον ήλιο να σε χτυπάει από παντού θα με καταλάβενες.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago

Έχω ρίξει και από όρυγμα και σε σκοπευτήριο. Πολλές φορές

Spyros
Spyros
1 year ago

Οι μάχες πεζικού δεν γίνονται σε σκοπευτήρια, με βολή πρηνηδόν. Και τα ορύγματα που υπάρχουν ακόμα έχουν γίνει μουσεία (ή στάνες).
Για τις διόπτρες (που δεν είναι διόπτρες, εν προκειμένω) και τα σιδερένια σκοπευτικά, κάνετε τεράστιο λάθος.
Για τις εξαρτήσεις δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω…

GDIKEOS
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
1 year ago
Reply to  Spyros

Στα σκοπευτήρια φίλε μου δεν ρίχνουν μόνο πρηνηδόν αυτό το κάνει μόνο ο ΕΣ!
Ρίχνεις και όρθιος και από θέση σαν παράθυρο που μπορείς να στηρίξεις το όπλο με το δίποδο.
Ο τηλεφακός -διόπτρα το ίδιο πράγμα είναι έγραψα ότι δεν μπορείς να ρίξεις γρήγορα εν σχέση με ένα οπτικό σκοπευτικό τι δεν κατάλαβες; Δεν ανέφερα τίποτα για σιδερένια σκοπευτικά.
Για της εξαρτήσεις μπες και δες τα βίντεο του Brent0331 φορά εξάρτηση και ζώνη και έχει πιο πολλά επάνω του από ότι άλλοι με γιλέκα.
ΥΣ το G-3 είναι ένα από τα χειρότερα όπλα.
Ο πόλεμος θα γίνει παντού να δω πως θα ρίξεις χωρίς δίποδο από σπίτια ,μπαλκόνια ταράτσες.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago

Αν θα ρίξεις από παράθυρο και μάλιστα με την κάννη σου να προεξέχει έξω από αυτό γιατί να μην στηρίξεις το όπλο σου στο ίδιο το παράθυρο και αντ’ αυτού να αυξήσεις τον όγκο του εκτεθειμένου σε εχθρικά πυρά σώματος σου κατά 25 εκατοστά στηρίζοντας το όπλο στον δίποδα (που ειρήσθω, αν στρέψεις το όπλο λίγο δεξιά-αριστερά θα πέσει το ένα σκέλος του από το παράθυρο);
Η διόπτρα (τηλεφακός που γράφεις) είναι και αυτή οπτικό σκοπευτικό. Με οπτικό σκοπευτικό εννοείς μόνο τα red dot;
“ΥΣ το G-3 είναι ένα από τα χειρότερα όπλα” Διαφωνούν μαζί σου οι 90 και πλέον χώρες που το χρησιμοποίησαν και το χρησιμοποιούν ακόμα. Αλλά γιατί το θεωρείς ως τέτοιο;
“Ο πόλεμος θα γίνει παντού να δω πως θα ρίξεις χωρίς δίποδο από σπίτια ,μπαλκόνια ταράτσες.”
Κατά τον ίδιο τρόπο κάποιος θα σε ρωτούσε πως θα μείωνες τον εκτεθειμένο όγκο σου επιμένοντας να χρησιμοποιείς δίποδα ακόμα και στις περιπτώσεις που αναφέρεις που υπάρχει άλλη δυνατότητα στήριξης (παράθυρα)

Spyros
Spyros
1 year ago

Α ωραία, ξέρετε τη διαφορά διόπτρας και οπτικού. Ερώτηση: η Aimpoint Comp M4 (που φαίνεται να προσφέρουν τα ΕΑΣ) είναι διόπτρα;
Δεν ρωτάω πως κρίνετε πως το G3 είναι από τα χειρότερα όπλα (στα 7,62 λέμε, υποθέτω;)…

chikichiki
chikichiki
1 year ago

Ρίχνοντας χωρίς δίποδο από παράθυρο ο στρατιώτης παρουσιάζει μικρότερο στόχο. Όσο για το “πως θα ρίξει” χωρίς δίποδο, ούτε ένας στρατιώτης δεν έχει εκφράσει ποτέ αυτό το παράπονο. Δίποδο παίρνει ο ακροβολιστής μόνο.

nikos
nikos
1 year ago

Σαπίλα από τα χειρότερα όπλα. Ντροπή να το συζητήσουμε

Roger
Roger
1 year ago

Το G3 είναι μια χαρά όπλα για εμάς.
Όταν υιοθετηθεί στο κοντινό μέλλον το διαμέτρημα 6,5-6,8mm, τότε να αλλάξουμε όπλο.
Το μεγάλο μας πρόβλημα, για ακόμα μία φορά, είναι η διαφθορά και αν η τωρινή αναβάθμιση θα γίνει για επιχειρισιακούς λόγους και με στην βέλτιστη μορφή ή για να κονομήσουν πάλι οι ημέτεροι.
ΥΓ: Αυτό, που ενώ σχολιάζουμε σαν εγγεγραμμένοι χρήστες, τα σχόλια πάλι χρειάζονται moderation, είναι τραγικό.

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

Επειδη αρκετος κοσμος εστιαζει στην οικονομικη/χρηματικη πτυχη της υποθεσης, μια προταση ριχνω: υιοθετηση οπλου.
Το κανω φραγκοδιφραγκα: μια ζωη εκανες κεφι να εχεις νομιμα και για παντα ενα ραβδωτο τυφεκιο, παρκαρισμενο διπλα/κατω απο το κρεβατι, μεσα στην ντουλαπα, πισω απο τον παγκο, πλαι στο desktop?. Νομιμα. Για παντα. Το Ελληνικο δημοσιο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε νιωθει. Δωσε το χρημα που χρειαζεται για να εκσυγχρονισω 2 G3αρες και περνεις την μια στο σπιτι, χωρις τα extreme καλουδια, και καθε χρονο οσες βολιδες μπορεις να αγορασεις. Και να πυροδοτησεις σε ελεγχομενο συγκεκριμενο χωρο. Μην σκαρτεψεις τη μαγιονεζα με το εργαλειο (μαγκιες και φονικα), σε εχωσα δυο μετρα κατω απο την γη. Ειμαι σιγουρος πως θα βρεθουν παρα πολλοι (μεταξυ των οποιων και εγω) που θα βουταγαν την ευκαιρια.
Οσο για το ποιο ειναι το καλυτερο, G3 ή Μ4? Ενεκα του γεγονοτος πως τοση γυμναστικη τοσα χρονια πρεπει μια καποια στιγμη να δειξει την αξια της, G3.
Ο οπλισμος και τα παρελκομενα του, ειναι τοσο καλα και αποδοτικα οσο ο χρηστης τους. Οταν ο κληρωτος εχει τεραστια κενα στην θεωρητικη εφαρμογη των βασικων της Φυσικης, περιμενουμε να δειξει ενδιαφερον στην πρακτικη εφαρμογη αυτων? Τους δεινεις εξαρτυσεις και ειναι ετοιμα να φωναξουν κατω ολοι οι Στρατοι, αναρχια και ζωη.

Silverakos
Silverakos
1 year ago

Εγώ θυμάμαι το όπλο μου στη σκοπιά νσ τρέμει σαν ζελες καθώς το κοντάκι με τα δύο έμβολα που το κρατούσαν στον κορμό του όπλου είχαν χαλαρώσει. Μιλάμε για 15 χρόνια πριν…. Για να σκοπευσω έπρεπε να κολλήσω το μάγουλο μου στο πλάι και να προσπαθώ να δω ευθεία στα σιδερένια σκοπευτικα κάτι που δεν κατάφερα ποτέ.. . Να μην πολυλογώ και στις τρεις βολές δεν πέτυχα τίποτα. Έπρεπε να πάω μερικές φορές κυνήγι και να ρίξω 100+ φυσίγγια για να αρχίσω να καταλαβαίνω πως σκοπεύουν. Λοιπόν αυτά που ακούω για καλό όπλο για ανεκπαιδευτους κληρωτους δεν συμφωνούν με την εμπειρία μου. Επίσης θυμάμαι πρηνηδων έπιανα το όπλο από τον γεμιστηρα. Τώρα όταν δοκίμασα ένα M16 στη 13η ΔΕΕ μου φάνηκε η ημέρα με τη νύχτα… Μισό βάρος και κατά τον επωμισμο τα σκοπευτικα έρχονταν κατευθείαν στη γραμμή όρασης λόγω υπερυψωσης…

Costas
Costas
1 year ago
Reply to  Silverakos

Όντως τα σκοπευτικά του G3 είναι τα πλέον άθλια.
Όμως να συγκρίνεις με το M16 είναι λίγο παγίδα. Εξαρτάται από το σκοπό που θέτεις.
Το G3 είναι μεγαλύτερου διαμετρήματος (και άρα ισχύ), έχει μεγαλύτερη εμβέλεια (αν βάλεις αξιοπρεπή σκοπευτικά) και παθαίνει λιγότερες εμπλοκές, ενώ αντέχει πολύ περισσότερο στη χρήση, τον χρόνο και την κακοποίηση.
Το M16 έχει σαφώς καλύτερα σκοπευτικά, είναι πιο ελαφρύ και ευέλικτο, ενώ λόγω μικρού διαμετρήματος μπορείς να μεταφέρεις περισσότερα πυρομαχικά.
Το θέμα είναι ότι για να αντικαταστήσεις όλο τον οπλισμό του στρατεύματος θα χρειαστείς περίπου 10 φορές τα χρήματα για να τα αναβαθμίσεις με νέα οπτικά σποπευτικά.

Νίκος Κατσαμάκας
Νίκος Κατσαμάκας
1 year ago

Συμμαζεύω τις απαντήσεις μου σε διάφορα ζητήματα που θίχτηκαν από άλλους:
Κάποιο λένε πως το G3 κάνει για τον ανεκπαίδευτο. Αυτό είναι λάθος. Tο G3 είναι ένα απλό τουφέκι, που είναι αρετή βέβαια, όμως το όπλο έχει ιδιοτροπίες, που μόνο με την πολλή εκπαίδευση μαθαίνονται. Μη συζητήσουμε για αυτόματη βολή. Ο ανεκπαίδευτος απλά δε μπορεί να τη χειριστεί, γιατί σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο το τουφέκι, εξαιτίας της ανάκρουσης, δείχνει τα ουράνια. Η αυτόματη βολή θέλει αρκετή εκπαίδευση, που δεν την κάνουν ούτε τα στελέχη.
Επιμένω στο θέμα της χαμηλής αναχορηγίας, γιατί είναι ζωτικό. 100 σφαίρες δε φτάνουν για τίποτα στη σύγχρονη μάχη. Αυτό είναι ήδη γνωστό από τη δεκαετία του 60 στο Βιετνάμ. Είναι πασίγνωστο πως οι Αμερικάνοι στρατιώτες πριν ξεκινήσουν για μάχη δεν έπαιρναν απλά τους προβλεπόμενους 10 γεμιστήρες, αλλά όσους μπορούσαν, που σήμαινε μέχρι και 27 γεμιστήρες. Με 100 σφαίρες μόνο (και άλλες 100 χύμα στο Μ71, ναι καλά, να γεμίζουμε γεμιστήρες στη μέση του χαλασμού) σε πέντε λεπτά η ομάδα πεζικού θα ξεμένει κα θα χρειάζεται να υποχωρήσει άπραγη (εφόσον καταφέρει να απεμπλακεί). Υπόψην, δεν παίζει να χοηγηθούν περισσότεροι γεμιστήρες, πρώτον επειδή ο γεμιστήρας είναι βαρύς και ογκώδης, δεύτερον, επειδή ο ΕΣ δεν έχει περίσσευμα γεμιστήρων, έχει μόλις πέντε για κάθε G3. Αναφέρω και άλλα εγγενή μειονεκτήματα, όπως η δύσκολη όπλιση, το ότι είναι απολύτως αδύνατη η ταχεία αλλαγή γεμιστήρα (γιατί το υπεύθυνο κουμπί υπάρχει αλλά απλά δε δουλεύει, ενώ ο γεμιστήρας θέλει κοπάνημα για να κουμπώσει), το ότι είναι απολύτως ακατάλληλο για αγώνα περιπόλων, αφού το κέντρο βάρους του όπλου είναι μπροστά και κουράζει γρήγορα. Επίσης, το G3 μόνο καταχρηστικά μπορείς να το πεις τουφέκι εφόδου, αφού δε συμπεριφέρεται καθόλου καλά στην αυτόματη βολή, ενώ είναι γνωστό από δεκαετίες πως δεν αντέχει τις συχνές αυτόματες βολές, υπερθερμαίνεται η κάνη. Αυτά σημαίνουν επίσης πως το όπλο είναι εντελώς ακατάλληλο για CQB.
Όσον αφορά το τι χρησιμοποιεί ο Τουρκικός στρατός, κάποιες μηχανοκίνητες μονάδες και η προκάλυψή τους έχουν το G3, όμως οι πεζοναύτες που θα αποβιβαστούν στα νησιά μας έχουν ΗΚ33 και Μ16. Με αυτούς θα πολεμήσουν οι στρατιώτες μας, όχι με τα βύσματα που θα κάνουν θητεία στην Άγκυρα.
Όσον αφορά το διαμέτρημα, είναι γνωστό πως το 7,62 είναι πιο αποτελεσματικό από το 5,56. Παραβλέπετε όμως ότι το 7,62 είναι ΒΑΡΥ, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να κουβαλάει ελάχιστες σφαίρες. Ούτε το 5,56 είναι για πέταμα και μια χαρά σκοτώνει. Έχει το πλεονέκτημα όμως ότι το φυσίγγιο είναι πολύ ελαφρύτερο και έτσι ο στρατιώτης μπορεί να φέρει πολλές σφαίρες. Με κόστος κάποια αδυναμία, πετυχαίνει επαρκή όγκο πυρός. Στο σύγχρονο πεδίο της μάχης μετράει πάνω από όλα ο όγκος πυρός. Ο στρατιώτης χρειάζεται ένα τουφέκι που να μπορεί να επιβάλλει όγκο πυρός κατά την έφοδο. Από αυτή την άποψη, το ιδανικό όπλο είνα το Καλάσνικοβ, αλλά εφόσον το ΝΑΤΟ ποτέ δεν έριξε τα μούτρα του να κάνει reverse engeneering το καλύτερο τουφέκι όλων, τι να κάνουμε, πρέπει να στραφούμε στο 5,56. Από τη δική μου άποψη, που έχω ρίξει και με τα δύο διαμετρήματα, ξέρω πως για τον ανεκπαίδευτο το 7,62 είναι πολύ δύσκολο στο χειρισμό και το 5,56 υπερέχει.
Οπότε, ακόμα κι αν το νέο κοντάκιο βελτιώνει κάτι, δε λύνει το ότι το όπλο είναι από χρόνια παρωχημένο.

Spyros
Spyros
1 year ago

Με τα περισσότερα συμφωνώ, αλλά λεφτά για αλλαγή φυσιγγίου δεν έχουμε οπότε το 7,62 ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος.
Επίσης, μπορεί το ΝΑΤΟ να μην έκανε reverse engineering στο ΑΚ-47, αλλά το έκαναν οι Ισραηλινοί, βγάζοντας όπλα σε 5,56 ΚΑΙ 7,62 ΝΑΤΟ, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα… αλλά σίγουρα όχι εφάμιλλα του AR-15/Μ4.

George
George
1 year ago

Εγώ ξέρω ότι βασικό τυφέκιο εφόδου ενός μοντέρνου στρατού πρέπει να είναι ελαφρύ και κοντό. Το εάν θα έχει picatinny τηλεσκοπικό κοντάκι και red dot είναι δευτερεύοντα. Τίποτα από τα 2 πρώτα δεν χαρακτηρίζουν το G3. Ίσως εάν τα μεταποιούσαμε με κοντύτερη κάννη να κάλυπταν τα βασικά. Αλλά όπως πάντα όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου και για να φαγωθούν κάποια κονδύλια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 year ago

Eγώ να ρωτήσω τώρα – εκτός θέματος βέβαια – αλλά τα FN γιατί τα αντικαταστήσαμε με τα G-3 , όπλο ιδίου διαμετρήματος;

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago

Μαλλον η απαντηση είναι ότι τοτε στην Ελλάδα κατασκευαζοταν το G3 και βολευε τον Στρατο να εχουν ολοι το ιδιο οπλο

Νίκος Κατσαμάκας
Νίκος Κατσαμάκας
1 year ago

Και τέλος πάντων, δεν κοιτάμε λίγο αληθινά το μέλλον. Αντί για χειρολαβές και χαζά δεν κοιτάμε το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει και λέγεται “σιγαστήρες”;

Tarantul
Tarantul
1 year ago

Δεν θα μπορούσαν να του προσαρμόσουν γεμιστήρες των 30 σφαιρών;Επίσης οι διάφανοι γεμιστήρες,οι μη μεταλλικοί,θα ήταν κι αυτοί καλή ιδέα νομίζω.

flanker7
Efstathios Palaiologos
1 year ago
Reply to  Tarantul

Οι γεμιστηρες 30 φυσιγγιων για τυφεκια 7,62Χ51 ειναι υπερβολικά μεγαλοι και βαριοι.
Υπολογισε οτι μόνο τα φυσιγγια θα ειχαν βαρος περαν των 700γρ ενω μαζι με τον γεμιστηρα κοντα στο κιλο και περισσοτερο
Επισης, με τετοιο βαρος φυσιγγιων ισως να τιθενται και θεματα ελατηριου

Agamemnon
Agamemnon
1 year ago

Καλυτερα να δοθουν κονδυλια για αναβαθμιση των G3 και βελτιωση εκπαιδευσης-ιματισμου παρα να τρεχουμε σε καινουργια οπλα και διαμετρηματα.Η εκπαιδευση πασχει τρομερα,οχι το οπλο που με οικονομικη αναβαθμιση παραμενει εξαιρετικο για τον μεσο τυφεκιοφορο.

Jove
Γιάννης Βεντούρας
1 year ago

Νομίζω πως ότι και όπλο να έχουμε, ότι και διαμέτρημα να επιλέξουμε δεν έχει κάποιο νόημα από την στιγμή που οι έφεδροι δεν εκπαιδεύονται. Χωρίς εκπαίδευση δεν μπορείς να έχεις επιτυχία στις βολές σου ανεξάρτητα του εξοπλισμού που φέρεις. Όταν σε όλη σου την θητεία έχεις ρίξει 50 σφαίρες η κουβέντα περί εκσυγχρονισμού σταματάει εδω. Άδικα θα ξοδεύτουν τα χρήματα. Την τοποθέτηση αυτή την κάνω έχωντας στον νου μου τους εφέδρους και όχι τους αξιωματικούς οι οποίοι μπορεί να κάνουν καλύτερη εκπαίδευση πάνω στον ατομικό τους εξοπλισμό. Όταν εγώ στην δική μου εποχή αρκετά χρόνια πριν μέσα σε 18 μήνες έκανα εκπαίδευση την οποία θα μπορούσα να είχα κάνει σε 4 μήνες τι να πει κάνεις? Οι υπόλοιποι 14 μήνες ήταν φυρα και για εμένα και για τον στρατό.

Spyros
Spyros
1 year ago

Έτσι ακριβώς. Εγώ σε 18 μήνες έριξα 90 φυσίγγια 7,62 και 5 των .45″.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος σκοπευτής που πάει μια Κυριακή στο σκοπευτήριο ρίχνει 2 κουτιά των 50 φυσιγγίων έκαστο, σε μια ώρα και κάτι…
…και μετά καθόμαστε και γράφουμε για κοντάκια και οπτικά σκοπευτικά.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

 Πριν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (δεν έγινε η ΔΕΘ λόγω κορωνοϊού, αλλά το "έθιμο" των δηλώσεων στο...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τρία εκατοστά από την κόκκινη γραμμή το Oruc Reis…

162
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜα γιατί δεν γράφεται κάτι για το Oruc Reis; Είναι η ερώτηση πολλών από τους αναγνώστες μας οι οποίοι παρακολουθούν με...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99

Related News

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – προετοιμασία για το μέλλον

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Η σημασία της θάλασσας για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν χωράει πολύ ανάλυση. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί την...

Τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση που η υγεία του Trump επιδεινωνόταν και πέθαινε;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜια θανατηφόρα πανδημία μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια έχουν μολυνθεί και πεθαίνουν. Ξαφνικά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτυπήθηκε...

Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για την περιοχή που θα γίνουν οι δοκιμές των S-400;

Η Τουρκία έχει αρχίσει τη μεταφορά τμημάτων του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 σε ένα πεδίο βολής κοντά στη Σινώπη, που βρίσκεται στις ακτές της...