Εκτός λειτουργείας για 4 ολόκληρες μέρες (!) το Galileo

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Galileo, το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν εκτός λειτουργείας για τέσσερις ημέρες από την Παρασκευή 11 Ιουλίου, μετά από μια μυστηριώδη διακοπή. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλοι οι δορυφόροι του Galileo εξακολουθούν να είναι εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με μια σελίδα κατάστασης υπηρεσίας, 24 από τους 26 δορυφόρους Galileo αναφέρονται ως “μη χρησιμοποιήσιμοι”, ενώ οι άλλοι δύο καταγράφουν κατάσταση “δοκιμής”, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε αυτοί είναι διαθέσιμοι για πραγματική χρήση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός GNSS (GSA), ο αρμόδιος οργανισμός για το Galileo, δεν δημοσίευσε καμία πληροφορία σχετικά με τις αιτίες της διακοπής. Μόνο την πρώτη μέρα της διακοπής δημοσίευσε έναν οδηγό συμβουλών προειδοποιώντας εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το σύστημα Galileo ότι τα δορυφορικά σήματα έχουν υποβαθμιστεί και “ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα ούτε να πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα απόδοσης”.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι το σύστημα Galileo “θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευθύνη του κάθε χρήστη.” Αργότερα, το Σάββατο 13 Ιουλίου, η GSA δημοσίευσε μια πιο επικίνδυνη προειδοποίηση αναφέροντας ότι το Galileo έχει υποστεί πλήρη διακοπή λειτουργείας και ότι “τα σήματα του δεν πρόκειται να είναι μπορούν να χρησιμοποιηθούν”.

Πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση με το χρόνο διακοπής λειτουργίας του Galileo να έχει ξεπεράσει τις 100 ώρες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
recce
Member
Noble Member
recce

Για να είναι τόσο μαζικό και συντονισμένο το πρόβλημα σημαίνει ότι μάλλον έχει να κάνει με το software ή με κάποιο λάθος χειρισμό (update?). Μάλλον τα cpu στους δορυφόρους μπήκαν σε κατάσταση stand by ή dormant.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Ή να δέχτηκε επίθεση από κάπου..! unamused

nikos
Guest
nikos

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γράφονται τέτοια ανυπόστατα σχόλια…
https://destevez.net/2019/07/galileo-constellation-outage/

recce
Member
Noble Member
recce

Ελπίζω να μην αναφέρεσαι σε εμένα γιατί παρόλο που δεν είχα διαβάσει το link που δίνεις νομίζω ότι το πέτυχα με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το πρόβλημα. Είπα “μάλλον έχει να κάνει με το software ή με κάποιο λάθος χειρισμό (update?)” και όπως φαίνεται από το blog που χρησιμοποίησες, το πρόβλημα έχει να κάνει με το Precise Timing Facility και συγκεκριμένα το OSPF service το οποίο πρέπει να κάνει update το νέο ephemeris στους δορυφόρους αυτοματοποιημένα. Απλά μάλλον το κυρίως πρόβλημα είναι στο έδαφος και όχι στους δορυφόρους. Και το οποίο πρόβλημα όμως επαυξάνεται γιατί οι δορυφόροι δεν κάνουν report back… Read more »

nikos
Guest
nikos

Το σχόλιο “μάλλον έχει να κάνει με το software” μπορεί το σταθεί σε σχέση με οτιδήποτε σχετίζεται με την σύγχρονη τεχνολογία, από ψυγεία μέχρι τοστιέρες… το “stand by ή dormant” δεν έχει καμία επαφή με την συγκεκριμένη τεχνολογία…

recce
Member
Noble Member
recce

Το σχόλιο “μάλλον έχει να κάνει με το software” το έγραψα γιατί από ό,τι διάβασα μάλλον δεν έχει να κάνει με το hardware του κάθε δορυφόρου εφ’όσον το πρόβλημα ήταν τόσο διαδεδομένο και απότομο. Κατά τα άλλα, τι επαφή έχεις εσύ με την συγκεκριμένη τεχνολογία φίλε? Εγώ έχω Ph.D. in Computer Science και έχω δουλέψει μεταξύ άλλων και σε project της ESA (Ariane 5) και της BAe. Ακόμα και να ήξερα ακριβώς ποιο ήταν το πρόβλημα πάντως, δεν θα έγραφα κάτι παραπάνω αφού το συγκεκριμένο forum δεν είναι εξειδικευμένο. Α, και όσον αφορά την δικιά μου τοστιέρα ευτύχως δεν στηρίζεται… Read more »