Γαλλική επίδειξη ισχύος με πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών Rafale στη Κύπρο

13
3653
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 155
  •  
  •  

Αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται στο FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών στις περιοχές Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας «στο πλαίσιο Γαλλικής αεροναυτικής άσκησης, την Τρίτη 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν πτήσεις Ελικοπτέρων και αεροσκαφών τύπου Rafale, εντός του FIR Λευκωσίας στις περιοχές Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς».

 

Το Τεύχος Μαρτίου 2019 της ΠΤΗΣΗΣ #394, διαθέσιμο ηλεκτρονικά!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 155
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nestoras
Guest
Νέστορας

Αν κάποιος με ρωτούσε ως παρατηρητή ποιό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Ελλήνων πιλότων έναντι των απέναντι, θα έλεγα ότι εμείς είμαστε για αυτούς “το άγνωστο”. Και είμαστε το άγνωστο σε ότι αφορά τα Μιράζ, ενώ εμείς το F 16 το γνωρίζουμε απέξω και ανάποδα! Σε αυτή την άποψη, και καθώς δεν μπορούμε να έχουμε αριθμητικό πλεονέκτημα, θα έλεγα ότι πρέπει ιδανικά να έχουμε ότι και οι Τούρκοι έστω και σε μικρές ποσότητες (F 35) και κάτι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι Τούρκοι, ιδανικά σε μεγαλύτερες ποσότητες! Επιπλέον οι Γάλλοι δείχνουν με συνέπεια απέναντι στην είσοδο των Τούρκων στην… Read more »

Nikolas
Guest
Νικόλας

Άγνωστο; Μία λέξη … Κατάρ!

ppgalos
Guest
ppgalos

Αγαπητέ Νέστορα, στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει τίποτε κρυπτόν υπό τον ήλιο. Κάποτε ήταν τα Μιράζ και ο άγνωστος εναέριος χώρος του Αιγαίου. Σήμερα, μετά από 45 χρόνια παραβιάσεων (συνεκπαίδευσης), Τουρκο-καταριανής συνεργασίας και αναπόφευκτης κατασκοπίας, τα περιθώρια εκπλήξεων είναι περιορισμένα. Φυσικά υπάρχουν πλεονεκτήματα στις διαφοροποιημένες πηγές αμυντικού υλικού. Όχι όμως τόσο για να γνωρίζεις περιορισμούς και πλεονεκτήματα, όσο για να μπορείς να έχεις αυτό που πλήρωσες την ώρα που θα το χρειαστείς. Είναι σαφές πως τα Γαλλικά συμφέροντα, (από τον μεσοπόλεμο έως σήμερα) συγκλίνουν με τα δικά μας. Είμαστε όμως έτοιμοι να πάρουμε σαφή θέση υπέρ μιας μικρής περιφερειακής δύναμης,… Read more »

Costas
Guest
Κώστας

Πολύ ωραία ανάλυση

chikichiki
Guest
chikichiki

“Όχι όμως τόσο για να γνωρίζεις περιορισμούς και πλεονεκτήματα, όσο για να μπορείς να έχεις αυτό που πλήρωσες την ώρα που θα το χρειαστείς.”

Δηλαδή αν πχ οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουμε αμερικάνικα αεροπλάνα εμείς δε θα μπορέσουμε, αλλά αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουμε γαλλικά αεροπλάνα θα κάνουν μούτρα και θα μας αφήσουν;

chikichiki
Guest
chikichiki

Το άγνωστο όμως συχνά έχει και κόστος. Από κάθε άποψη, οικονομική ή επιχειρησιακή. Τρανό παράδειγμα η ανησυχητική ανισορροπία εμβελειών AMRAAM-MICA. Τρανότερο παράδειγμα, το ότι τα Μιράζ είναι κηφήνες που ασχολούνται με τις “ιδιαίτερες” λεπτεπίλεπτες ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΣ δουλειές τους (TASMO, υπο/στρατηγική κρούση, OCA/DCA, αυτάααααα) ενώ τα F-16 είναι οι αρχιχαμάληδες που κάνουν τα πάντα, και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Τα Μιράζ όμως που κάνουν το 1/10 της δουλειάς ίδια λεφτά (χοντρικά μιλώντας, φυσικά) τα πληρώσαμε. Να χαρώ εγώ πολυποικιλότητα, που αγνοήσαμε κάθε νομοτέλεια των κανόνων της στρατιωτικής επιστήμης, οι οποίοι με μαθηματική βεβαιότητα θα επέβαλλαν σε έναν διαφορετικό… Read more »

GUS
Guest
GUS

Φιλε με όλο το σεβασμό αυτά που λες είναι εκτός πραγματικότητας. Διάβασε πάλι το τι προσφέρουν τα Μιράζ στη ΠΑ κ έλα πάλι να τοποθετηθείς. Το να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα κ να γράφουμε με τόσο σιγουριά την άποψη μας δεν βοηθάει σε κάτι.

chikichiki
Guest
chikichiki

Και γιατί να το διαβάσω πάλι, όταν εγώ ο ίδιος το παρέθεσα στο σχόλιό μου; Χάνω κάτι; Μήπως τα Μιράζ κάνουν BAI; Μήπως CAS (είναι βαριά τα 30άρια, δε λέω…); Νυχτερινή/παντός καιρού κρούση (μιλάω για κρούση-κρούση, κοιτάω-τα-ΑΑ-στα-μάτια-και-αφήνω-βόμβες κρούση, όχι αφήνω ένα ΜΕΑ αυτοκτονίας στη μέση του πουθενά και φεύγω); Αναγνώριση; Καταστέλλουν μήπως τίποτα αεράμυνες;;;;;; Γιατί αυτά, τα κάνουνε άλλοι, όχι οι Γάλλοι… Προσφέρουν τα Μιράζ στην ΠΑ, πράγματι. Για απαντήστε μου όμως, αυτά που προσφέρουν έπαιξαν κανένα ρόλο στην απόφαση αγοράς τους; Μήπως σκεφτόμασταν Εξοσέτ και Σκαλπ όταν εκτροχιάσαμε τα F/A-18 για χάρη τους; Μήπως είχαμε προβλέψει την ανάπτυξη του… Read more »

adpanos
Guest
adpanos

Βάλε στο Mirage και Meteor και έχει ΤΟΟΟ πολυεργαλειο …
Δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω δίνει το F16 ….

Αν ήταν όπως τα λες, η αεροπορία μας από το 2000 έως τώρα θα υστερούσε της Τουρκικης, όμως συμβαίνει το ανάποδο …. και αυτό λόγω MIRAGE ….

chikichiki
Guest
chikichiki

Άμα είναι να λέμε βάλε το ένα βάλε τ’άλλο, ας βάλουμε και στα F-16 ό,τι τους λείπει, και τότε θα δούμε ποιος βγαίνει από πάνω στην δίκαια πλέον σύγκριση! Τι δίνει το F-16; Δυνατότητα SEAD/DEAD, ας πούμε. Οι Γάλλοι από τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν έχουν οπλισμό SEAD, πολύ απλά. Βασίζονται σε ευρείς multirole δυνατότητες (βλ. Rafale/SPECTRA και AASM, κατ/νος πύραυλος πολύ μεγάλης εμβέλειας – καλό για όλα, καλό για S/DEAD). Ελπίζω τουλάχιστον να έχουν δόγμα SEAD…ας μη κάνουμε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τα Viper… Για να δούμε, τι άλλο. Τι μιλάω όμως, τα είπα και αλλού. Παίρνουν βόμβες, κατ/νες… Read more »

adpanos
Guest
adpanos

Oι Γάλλοι δεν έχουν αναπτύξει την AASM από το 2007 για MIRAGE 2000 και RAFALE ; Με αυτή δεν αποκτούν δυνατότητα SEAD/DEAD ? Παλαιότερα δεν είχαν τους MARTEL ; Δεν είχαν και έχουν αναπτύξει τα καλύτερα συστήματα αυτοπροστασίας του αεροσκάφους ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβιωσιμότητας των αεροσκαφών τους σε τέτοια σενάρια; Μήπως πλέον με την έλευση μη επανδρωμένων , stealth και λοιπών λύσεων τα SEAD/DEAD είναι για άλλα αεροσκάφη και όχι για F16/MIRAGE; Από την άλλη το να στέκεσαι μόνο στην μέγιστη εμβέλεια για να συγκρίνεις MICA με AMRAAM θεωρώ πως είναι άτοπο. Υπάρχουν τόσοι άλλοι παράμετροι που ο… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Για κάποιο λόγω ενώ προσέχω τι γράφω, αδυνατώ να συνεννοηθώ. Ο Martel/ARMAT είναι ψυχροπολεμικό όπλο. Από τη μεταψυχροπολεμική εποχή και μετά, ο ARMAT πάει. Η Γαλλία απώλεσε το μοναδικό της ARM. Που έτσι κι αλλιώς δε συγκρίνεται με τον AGM-88. Ο AASM απλά δεν είναι όπλο SEAD. Είναι όπλο που κάνει “και” SEAD. Τώρα, τι SEAD θα έκαναν οι Γάλλοι εναντίον σοβαρής αεράμυνας που βάλλει από εμβέλειες διπλάσιες του AASM, και μάλιστα με πλατφόρμα εκτόξευσης το M2000 (χωρίς τα ESM του Ραφάλ), είναι μια ερώτηση χωρίς καλή απάντηση. Ας μη μιλήσω για καθοδηγήσεις GPS και λέιζερ σε όπλο SEAD… Μήπως… Read more »

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Ναι! Αλλα να δώσουν και απο το μεταχειρισμένο υλικό που αποσύρουν στην Κύπρο! Και μιλώ για τα τροχοφόρα και τα αντιαρματικά