- Advertisement -

Gas Guzzlers: 6+1 οχήματα με… ακόρεστη δίψα για καύσιμο 

- Advertisement -

Το καύσιμο είναι το τελευταίο που σκέφτεται ο αμερικανικός Στρατός όταν αναπτύσσει δυνάμεις ανά τον κόσμο ή κάνει ασκήσεις, όμως δεν είναι ανεξάντλητο. Ειδικά στον πόλεμο, τα καύσιμα και δη η απρόσκοπτη επάρκειά τους για παρατεταμένες επιχειρήσεις συχνά είναι αυτό που κάνει την διαφορά –εξ ου και ο λόγος που καύσιμα/λιπαντικά φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα της λίστας στόχων του εχθρού που πρέπει να καταστραφούν το συντομότερο δυνατόν.
Σε καθημερινή βάση, οχήματα, άρματα μάχης, αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ χρειάζονται περίπου 340.000 βαρέλια καυσίμου. Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η Αεροπορία, ακολουθεί το Ναυτικό και μετά ο Στρατός. Βεβαίως, σε περίοδο επιχειρήσεων οι ανάγκες αυξάνουν, το ίδιο και τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο Εφοδιασμός προκειμένου ο Στρατός να μην ξεμείνει από την κινητήριο –κυριολεκτικά– δύναμή του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οχήματα του αμερικανικού Στρατού κάνουν τον εφοδιασμό πραγματική πρόκληση.

Buffalo MPV (Mine Protected Vehicle) Γνώριμη φιγούρα σε όσους υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν, το θηριώδες Buffalo είναι ένα ειδικό όχημα με θωράκιση η οποία του επιτρέπει να εκτελεί την άκρως επικίνδυνη αποστολή του: τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Η προστασία που παρέχει η θωράκιση σχήματος ‘V’ για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων μιας έκρηξης δεν είναι δωρεάν καθώς με ένα ντεπόζιτο 85 γαλ. το βαρύ αυτό όχημα «καίει» ένα γαλόνι κάθε 3,5 μίλια. Δεν είναι περίεργο που η αυτονομία του ανέρχεται σε μόλις 300 μίλια.

Cougar MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) Σχεδιασμένο να αντέχει σε εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών IED (Improvised Explosive Devices) το τεθωρακισμένο όχημα Cougar έχει κατανάλωση της τάξης των 9 μιλίων/γαλ. Αναλόγως των συνθηκών υπό τις οποίες επιχειρεί, αυτό μπορεί να αλλάξει.

HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) Από το 1984 το όχημα για όλες τις δουλειές: μεταφορικό (M998A1), φορέας αντιαρματικών όπλων (Μ1036 TOW) και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger (Μ1097 Avenger), νοσοκομειακό, ό,τι κι αν σκεφθεί κανείς, κάποια από τις 17 βασικές εκδόσεις του ‘Humvee’ είναι πολύ πιθανό να το κάνει ήδη –o Ε.Σ χρησιμοποιεί Μ1025Α2 με πολυβόλο των 0,50 και Μ1114GR ως φορέα του ρωσικού αντιαρματικού πυραύλου M9113 Kornet E. Η κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (το επιχειρησιακό βάρος του οχήματος, αν έχει «φορτωθεί» με θωράκιση κλπ) και κυμαίνεται από 12 μίλια ανά γαλόνι ή και λιγότερο. Σε δρόμο είναι περίπου 8 μίλια/γαλ. ενώ μέσα σε πόλη πέφτει στο μισό, μόλις 4 μίλια/γαλ.

Αμφίβιο αποβατικό AAV-7A1 Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Τάγματος Αμφιβίων Επιχειρήσεων του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, τα AAV-7A1 είναι το μέσον μεταφοράς στρατιωτών και υλικού μιας αμφίβιας δύναμης από τα πλοία στον αιγιαλό αποβάσεως. Όμως τα «ταξί» των Πεζοναυτών σε πόλεμο και ασκήσεις δεν μένουν εκεί. Ενισχυμένα με θωράκιση, τα τεράστια αμφίβια παρέχουν την δυνατότητα διεξαγωγής μηχανοκίνητων επιχειρήσεων στην ενδοχώρα υποστηρίζοντας τα φίλια τμήματα. Η ισχύς τους είναι ανάλογη της κατανάλωσης: 1,5 μίλι/γαλ. σε ξηρά και περίπου 7 ώρες (στις 2.600 στροφές/λεπτό) στο νερό.

Α/Κ Μ109Α6 Paladin Από την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Paladin έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις που του επιτρέπουν να παραμένει επίφοβο. Η «οικογένεια» των αυτοκινούμενων Μ109 με το πυροβόλο των 155 χιλ. κατέχει δεσπόζουσα θέση στους δυτικούς Στρατούς για την υποστήριξη ελιγμών τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων Μεραρχιών και με ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 133 γαλ. «καίει» 1 γαλόνι ντήζελ κάθε 1,3 μίλια.

Μ2Α3 και Μ3Α3 Bradley Τα τεθωρακισμένα M2 Bradley IFV (Infantry Fighting Vehicle) και το νεότερο M3 CFV (Cavalry Fighting Vehicle) βρίσκονται σε κάθε πολεμική επιχείρηση του αμερικανικού Στρατού τα τελευταία χρόνια. Η έκδοση Α3 η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 2000 ενσωματώνει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό (πλήρως ψηφιακό) εξοπλισμό και βελτιωμένη θωράκιση. Σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε για να είναι ταχύ όσο και το άρμα μάχης Μ1 ώστε να το συνοδεύει σε επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του είναι της τάξης του 1,7 μιλίου/γαλ.

Μ1 Abrams Το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού Στρατού σήμερα, αντικατέστησε τα Μ60 και Μ48Α5 Patton φέρνοντας μια νέα εποχή στον αγώνα τεθωρακισμένων. Οι βασικές εκδόσεις του Abrams (Μ1, Μ1Α1 και Μ1Α2) ενσωματώνουν βελτιωμένο οπλισμό, καλύτερη προστασία και ηλεκτρονικά ενώ οι περιοδικές αναβαθμίσεις του επιτρέπουν να παραμένει στην πρώτη γραμμή παρά τα χρόνια υπηρεσίας του. Ο κινητήρας του, ισχύος 1500 ίππων, είναι… σοβαρός πότης καυσίμου: Μόνο στο ρελαντί καταναλώνει 12 γαλόνια την ώρα! Εν κινήσει, κάνει λίγο παραπάνω από μισό μίλι (0,6 για την ακρίβεια) για κάθε γαλόνι που καταπίνει. Λέγεται ότι ο καλύτερός του φίλος είναι ένα ‘bowser’.
Αλέξανδρος Θεολόγου  
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
GDM
GDM (@gdm)
2 months ago

Το M1 Abrams είναι εκτός συναγωνισμού, τόσο εξαιτίας βάρους όσο και επειδή χρησιμοποιεί αεριοστρόβιλο σαν κινητήρα.

TGD
Member
TGD (@tgd)
2 months ago

Θα ήταν καλό να μετατρέπατε τις αμερικάνικες μονάδες σε κάτι κατανοητό για τους ευρωπαίους, δηλαδή lt/100km.

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
2 months ago

Για όσους δεν καταλαβαίνουν από γαλόνια, μίλια και άλλες πρωτόγονες μονάδες:
https://www.onlineconversion.com/fuel_consumption.htm
Και για όσους τυχόν εξανίστανται με τον όρο “πρωτόγονες μονάδες”:
https://www.youtube.com/watch?v=hid7EJkwDNk

Last edited 2 months ago by addie07m1988
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

36
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99

Related News

Το F-35 δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για την Ινδονησία, λένε οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει αρνητικά σε ένα αίτημα της Ινδονησίας να προμηθευτεί το «αόρατο» μαχητικό 5ης γενιάς F-35.Σύμφωνα με τον Muhammad Lufti, τον πρέσβη...

Αμερικανικό Ναυτικό: στροφή στα ελαφρά αεροπλανοφόρα για να ενισχυθούν οι ικανότητες πλήγματος

Την πρόταση ένταξης μέχρι και έξι νέων ελαφρών αεροπλανοφόρων ως μέτρο που θα αυξήσει τον αριθμό ενεργών αεροπλανοφόρων σε υπηρεσία εξέφρασε ο υφυπουργός Αμύνης...

Καινούρια εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 5 για όλα τα αμερικανικά F-15!

Όλα τα αεροσκάφη F-15 Eagle της αμερικανικης Αεροπορίας θα αποκτήσουν αναβαθμισμένα εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 5 της Collins Aerospace, θυγατρικής της Raytheon Technologies, η οποία...