- Advertisement -

Έπεσαν οι υπογραφές για την τεχνική υποστήριξη (FOS) των Mirage 2000

- Advertisement -

Σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, υπογράφηκαν οι συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μ2000/-5» σύμφωνα με τον ν. 4650/2019.
Τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν η ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ted
Member
Ted (@ted)
10 months ago

Τόσο καιρό διάβαζα διάφορα σχόλια που μιλούσαν για την απαξίωση των Μιράζ
Να δούμε, θα βγει κάποιος να γράψει ένα θετικό σχόλιο ;

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago

Enfin !…

Berserker
Member
Berserker (@berserker)
10 months ago

Vraiment! Α propos, ποιά η γνώμη σας για το σχόλιο του Γάλλου πιλότου περί S-400; Ξέρετε, αυτό που λέει ότι, περίπου, αδιαφορεί όταν πετά στα 200 πόδια με το Ραφάλ του…

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  Berserker

Το θέμα Rafale vs S-400 είχε συζητηθεί παλαιότερα εδώ, ενώ σε σχόλιό μου είχα πει ακριβώς αυτό που είπε προσφάτως ο Γάλλος πιλότος, δηλαδή ότι ένα Rafale που πετά εξαιρετικά χαμηλά (και το κάνει πολύ άνετα αυτό) μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα ένα α/α σύστημα S-400 και να το γλεντήσει με SCALP, AASM ή οτιδήποτε άλλο ανάλογο, καλυπτόμενο από την καμπυλότητα της γης: https://www.ptisidiastima.com/f35-or-rafale-for-greece-against-turkish-s400/#comment-151509
Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α. Δεν μιλάμε για τον πύραυλο των 400 km, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω τελεί ακόμα υπό ανάπτυξη. Εάν ετίθετο θέμα για αυτόν, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα, καθότι ο εν λόγω πύραυλος διαθέτει δικό του ενεργό ραντάρ. Στην περίπτωση που υπάρξει αρχική κατάδειξη (π.χ. από ιπτάμενο ραντάρ, που μπορεί να σε δει, ακόμα κι αν πετάς πολύ χαμηλά) και εξαπολυθεί ένα τέτοιο πυραυλάκι εναντίον σου (υποθέτω τεραστίων διαστάσεων), τότε υπάρχει θέμα, καθώς αυτό θα ανάψει το ραντάρ του καθ’ οδόν και θα σε γυρεύει… Σύμφωνα πάντως με το προαναφερθέν άρθρο της Πτήσης, οι Τούρκοι δεν πρόκειται να προμηθευτούν τον πύραυλο των 400 km.
β. Δεν θα πρέπει να διασυνδεθούν τα S-400 με ιπτάμενα ραντάρ, ακριβώς για να αποφευχθεί η δυνατότητα στοχοποίησης από τα δεύτερα.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
10 months ago

Καλημέρα και χρόνια πολλά,
Θα ήθελα να προσθέσω ότι η σύνδεση των S400 με τα ιπτάμενα ραντάρ και το επίγειο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας θα είναι μάλλον αδύνατη λόγω του ότι τα ιπτάμενα ραντάρ είναι Αμερικανικής κατασκευής, οπότε η Αμερική έχει λόγο, και το ίδιο συμβένει και με τα επίγεια ραντάρ (δυτικά συστήματα). Το ποιο πιθανό είναι ότι τα S400 θα είναι συστήματα που θα είναι αποκομενα και απομονωμένα από το Τουρκικό σύστημα αεράμυνας και θα λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, κάτι όχι και τόσο καλό για την Τουρκία, αλλά μπορεί να γίνει προτέρημα για την Ελλάδα. Ως πρώην Αξωματικός αεράμυνας (σε Αvenger και Patriot) μπορώ και πω πως όλα τα συστήματα έχουν τα προτερείματα τους και τα μειωνεκτήματα τους και αυτοί που πρέπει θα βρουν πως θα αντιμετωπίσουν τα S400.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει περισσότερους SCALP, οι 50 δεν είναι αρκετοί; περισσότερους Εξοσετ της τελευταίας έκδοσης; να εκσυχρονίσει όλα τα Μ2000 EGM σε ΜΚ-5, και να αγοράσει ποιο πολλά ΜΚ-5 μαζί με όπλα από άλλες χώρες (Ταϊβάν); να εκσυχρονίσει τα F16 Β30 και Β50 σε Β70; να πάρει τα Μπράντλεϊ και να τα εκσυχρονίσει (έτη φωτός καλύτερα από ότι έχει η Τουρκία); να αγοράσει τορπίλες; να αναβαθμίσει τις MEKO 200ΗΝ, κλπ.
Κυρίως όμως πρέπει να αρχίσει ένα μεθοδικό και πολύχρονο πρόγραμμα σχεδίασης, μηχανολογικής εξέτασης, εξέταση σχέσης κόστους-κέρδους, που θα καταλήξει στην κατασκευή οπλικών προϊόντων στην Ελλάδα και θα οδηγήσει την χώρα σε αυτάρκεια, όπου είναι δυνατόν, και σε εξαγωγές. Ακόμα πρέπει nα αλλάξουν οι νόμοι που διέπουν την σχέση των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν νοείετε το κράτος να μην εκμεταλεύετε το ακαδημαϊκό προσωπικό που πληρώνει για να κάνει επιστημονική έρευνα και η έρευνα να μην καταλήγει, όπου είναι εφικτό, σε ποιώντας για της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Με σεβασμό,
Γιώργος

Γιώργος70
Γιώργος70
10 months ago

α.Το πιθανότερο είναι ο πύραυλος των 400km -40N6E- να παραδόθηκε (πολύ μικρός αριθμός) και στην Κίνα και στην Τουρκία.Στόχος του θα είναι το ΑΣΕΠΕ που πρέπει να κρατά πολύ μεγάλη απόσταση ασφαλείας.
Το θέμα για την ΠΑ είναι τα δεκάδες 48N6E3 στα μεσαία κα μεγαλα ύψη.
Διαβάζουμε οτι κατέρριψε στόχο στην Κίνα στα 250 km.
Δηλ η εξαγωγική έκδοση δεν είναι υποβαθμισμένη.
https://tass.com/defense/1039344
β.Το E7T είναι διασυνδεμένο στο τακτικό σύστημα ελέγχου-διοίκησης αεράμυνας HERIKKS
Στη φωτογραφία η δικτύωση από το E7T στο korkut.
Αρα δεν απαιτείται απευθείας διασύνδεση μέσω Link-16 s-400 και E7T.
https://www.aselsan.com.tr/HERIKKS_Hava_Savunma_Erken_Ikaz_ve_Komuta_Kontrol_Sistemi_3876.pdf

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
10 months ago

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Ίσως για αυτό βρέχει από χτες το βράδυ 😀

evo_ii
Trusted Member
evo_ii (@evo_ii)
10 months ago
Reply to  Nick

😎 Σημειολογικής βαρύτητας η βροχή!

Mika
Mika
10 months ago
Reply to  Nick

Πρόσεχε μην κρυώσεις με αυτά που γράφεις.Εσυ κάτσε κοιμήσου κάνε κριτική τη γνωστή την ελληνοκλαψιαρικη και περιμενε να πάρεις κανα επίδομα.

Dimitris_jp
Δημητρακης
10 months ago

Αν καταλαβα καλα η FOS αφορα μονο τα -5. Τα παλια δλδ πανε για αποσυρση? Οι exocet τι θα γινουν?

PhantomRR
RRR
10 months ago

2000/-5 σημαίνει 2000/2000-5

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
10 months ago

Η fos είναι για το σύνολο των μαχητικών από όσο ξέρω. Ας διευκρίνηση αν έχει αλλάξει κάτι

montif74
Γιάννης Παυλίδης
10 months ago

Ωραία, ας τα λίωσουμε τα επόμενα 7 χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των πολυ πιο ικανών F16V και μέτα στα σκουπίδια.
Να ξεμπερδευουμε με τις γαλλικές σαβούρες μια για πάντα!

KonstantinosKaperonis
Καπερωνης Κωνσταντίνος
10 months ago

Γαλλικές σαβούρες, τα μαχητικά που σήκωσαν την αναχαίτιση των ανατολικών φίλων μας τόσα χρόνια; Που έχουν ξεβαψει από τα τα αέρια των κινητήρων των τουρκικών F-16,όντας κολλημένα στις ουρές τους;…. Δε θα τα έλεγα σαβούρες… Εμείς σα λαός κάνουμε τσαπατσουλιές και δε φροντίσαμε να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο

Spirit
Spirit
10 months ago

Νταξει μην δίνεται σημασία μήνες τώρα τα ίδια γράφει, εμμονικός παραλογισμός που δεν εδράζεται στην πραγματικότητα. Παθολογική περίπτωση, εκτός αν εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις.

montif74
Γιάννης Παυλίδης
10 months ago

Σιγά τα μαχητικά. Αρκει να δεις ποιες χώρες, πλην τους Γαλλους τα προμηθευτηκαν: Ινδία, Περού, Βραζιλία , Κατάρ, Ταιβάν και η…Βαλκανική Δημοκρατία της Ελλάδος. να βάλουμε ποιες χωρες προμηθευτηκαν τα F16 ?

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
10 months ago

Χαρη στις γαλλικες σαβουρες εχεις σκαλπ κ εξοσετ ομως. Κ παρακαλα να μας αποδεσμευσουν οπλα οι αμερικανοι γιατι τα βλεπω πολυ ικανα αλλα χωρις δοντια τα βαιπερ.
Υ.Γ. ποσο χαζοι κ αυτοι οι γαλλοι. Αν συνεχιζαν τη παραγωγη του μιραζ κ το αναβαθμιζαν με ρανταρ aesa, ηλεκτρονικα απ το ραφαλ κ δυνατοτητα χρησης μετεορ, σιγουρα θα αποσπουσαν μεγαλυτερο μεριδιο πωλησεων απ οτι μονο με το ραφαλ

montif74
Γιάννης Παυλίδης
10 months ago
Reply to  andreasmp412c

Τους αμερικανους ευχαριστούσαμε που μας σώσανε στα Ημια. Και τώρα αυτους παρακαλάμε να κανουνε ντα τους Τούρκους.

antonis.
antonis. (@antonis-4)
10 months ago

Για 7 χρόνια θα είναι το σύνολο των εργασιών συντήρησης στα Mirage (EGM/BGM & -5MKII) για να είναι πλήρως διαθέσιμα , μετά λογικά θα υπάρχει “στοκ” ανταλλακτικών για το υπόλοιπο του επιχειρησιακού τους βίου.
Τα Mirage δεν θα ήταν για τα σκουπίδια ακόμα και αύριο να προσγειώνονταν μαχητικά 4/5ης γενιάς στην Τανάγρα.
Ακόμα και τα EGM/BGM έχουν να προσφέρουν πολλές ώρες αναχαίτισης και σκηνές απείρου κάλους με τουρκικά F-16 στα σκοπευτικά τους. Μαχητικά τη σήμερον ημέρα τα ακριβοπληρώνεις με 70+ εκατ. το κομμάτι, ακόμα και αν μιλάμε για προηγούμενης γενιάς (συντήρηση,αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός, πιστοποίηση νέων όπλων κλπ).
Όταν με το καλό δούμε τις νέες ψηφιακές “οχιές” δεν θα τις “λιώσουμε” σε αναχαιτίσεις που με περίσσια άνεση βγάζουν τα δίλιτρα.

Panos71
Active Member
Panos71 (@panos71)
10 months ago

Καλα μη σε πειράξει… τοση ” σαβουρα ”
Βαλε να ερθουν και της Ταιβαν εδω, μετα να δεις γλεντια!!!

montif74
Γιάννης Παυλίδης
10 months ago
Reply to  Panos71

Αν σου περισέουν 600 εκατ δώστα να τα πάρουμε !

Spirit
Spirit
10 months ago

Εδώ έδωσαν $500εκ για τα P-3B και κοντά στα $300εκ. για τα ROMEO. Βρήκες σοβαρό λόγο ανίδεε.

montif74
Γιάννης Παυλίδης
10 months ago
Reply to  Spirit

δεν θα παρουμε αλλα αχρηστα μιραζ. ξιδάκι.

Spirit
Spirit
10 months ago

Ξέρεις τι λένε για τους ανίδεους που επιμένουν τι λένε, μην τα λέω…

kouk21
kouk21
10 months ago

Γεια σου ρε κιμπαρη!!!!!Θα σου κανει δωρο και μια μοιρα F-35 ο Ντολαντ και τοτε αμα λαχει αποσυρουμε και δυο τεθωρακισμενες ταξιαρχιες ετσι για να γουσταρεις!!!!

adpanos
adpanos (@adpanos)
10 months ago

Από τον Κύριο Ζικήδη η παρακάτω εικόνα αφιερωμένη στην “τεράστια” αναβάθμιση των Viper ….comment image?w=600&h=600comment image?w=600&h=449
Tι προσφέρει στην ουσία η αναβάθμιση ; Μόνο την αυτοματοποίηση που ήδη τα Mirage 2000-5 φέρουν (εδώ και 15 χρόνια).

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  adpanos

Μην είμαστε αρνητικοί, η αναβάθμιση των F-16 καλώς αποφασίσθηκε και με το καλό να γίνει, το συντομότερο δυνατόν. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε και ελπίζω να προχωρήσουμε τουλάχιστον και με τα Block 50. Το νέο ραντάρ των F-16 παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Δεν είναι όμως πανάκεια και ούτε υποκαθιστά τα ραντάρ επιτήρησης.

Spirit
Spirit
10 months ago

Φανταστείτε να έρχονταν πρόταση να αναβαθμιστούν τα 2000-5Mk.2 σαν αυτή των ΗΑΕ τι θα ακούγαμε, για άχρηστα μαχητικά για μπαχατέλες, πανάκριβους Γάλλους κλπ
Σε ότι αφορά τις δυνατότητες ΙR στα Mirage το TALIOS προσφέρει και και κάποιες δυνατότητες κατά εναέριων στόχων, δεν ξέρω βέβαια αν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά με τους MICA, θα θέλαμε μια εκτίμηση σας για το θέμα.
Όπως και επίσης μια εκτίμηση αν μπορούν να αξιοποιηθούν από την ΠΑ υλικά που θα ξηλωθούν από την αναβάθμιση των 42 Mirage 2000-9 των ΗΑΕ που τα τοποθετήσουν και το TALIOS!

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  Spirit

Ας αρχίσουμε με τα βασικά στη ζωή (την υποστήριξη) και βλέπουμε (πολύ) αργότερα για ενδεχόμενη αναβάθμιση…
Το Talios είναι κυρίως για αποστολές air-to-ground, γενικώς εφάμιλλο του Sniper ATP. Οι λειτουργίες air-to-air αφορούν κυρίως αναγνώριση στόχου, ενώ δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να εγκλωβίσει και να παρακολουθήσει εναέριο στόχο. Επομένως, μάλλον δεν συνάδει με την κύρια αποστολή των -5, η οποία είναι η αναχαίτιση (πέραν του SCALP, βεβαίως-βεβαίως).
Αναφορικά με την αναβάθμιση των ΗΑΕ, ακόμα να μάθουμε περί τίνος πρόκειται, καθώς δεν έχει διαρρεύσει επί της ουσίας τίποτα… Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάτι, ούτε νομίζω ότι θα μας χαρίσουν κάτι.

Spirit
Spirit
10 months ago

Αν και οι περιγραφές του TALIOS δίνουν την εντύπωση που λέτε η εικόνα ίσως να λέει κάτι παραπάνω:comment image
https://www.youtube.com/watch?v=w-1Ju4liNmA

Antonis_Loukas
Antonis Loukas
10 months ago

Με όλο το σεβασμό κύριε Ζηκίδη, το ζήτημα δεν είναι αν (καλώς) αποφασίστηκε η αναβάθμιση των F-16, αλλά το κόστος προς απόδοση του εγχειρήματος και το εύρος αυτού… Επενδύοντας στο aesa, εκτοξευσαμε το κόστος του προγράμματος (καθότι η αλλαγή ραντάρ σε συνδυασμό με τον υπολογιστή αποστολής ήταν τα ακριβότερα απάρτια), με αποτέλεσμα την οριακή αναβάθμιση των λίγων αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν έναντι των τουρκικών F-16(όπου χρησιμοποιούν ίδια όπλα…) και την μετάθεση για το μέλλον (ευχολόγιο) της αναβάθμισης των block 50 καθώς και της άφεσης στη μοίρα τους των block 30. Είναι παράλογο να ισχυριστώ ότι, με τα ίδια χρήματα, θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε πχ όλα τα αεροσκάφη με link 16 και τα ελάχιστα δυνατά με νέα ραντάρ/υπολογιστές και το περίσσευμα να δοθεί άμεσα για αναβάθμιση ΣΑΕ, νέα όπλα αεροσκαφών και αναβάθμιση/επιπλέον αγορά πχ patriot(για να μη ξεφύγουμε από τη ΠΑ, ούτε από Αμερικανούς…); Οι εκάστοτε επιλογές στην άμυνα, αποδεικνύονται τουλάχιστον θλιβερές και καταδικάζουν τη χώρα (βολικά μάλλον για κάποιους και εντός) σε θέση αδυναμίας. Υποβρύχια χωρίς τορπίλες, άρματα χωρίς βλήματα, ΑΦΝΣ χωρίς ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό και σύντομα, F-16 με aesa(τρομάρα μας!) αλλά με AIM-120C-5/7 που δεν εξαντλούν τις ικανότητες ούτε του APG-68V9 (και) των απέναντι…

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  Antonis Loukas

Αν και επί της ουσίας έχετε δίκιο, σκεφτείτε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε παράλληλα όλα αυτά που (ορθώς) προτείνετε. Η κάθε προμήθεια που αναφέρετε είναι ένα χωριστό υποπρόγραμμα… Δυστυχώς, με τις διαδικασίες που ακολουθούμε αλλά και την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών, το μόνο που καταφέραμε είναι η αναβάθμιση των F-16 52+/Μ, η οποία εξετάζεται εδώ και μια δεκαετία, ενώ τυγχάνει καθολικής συναίνεσης. Αυτά που περιλαμβάνει αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης και διαπραγμάτευσης μεταξύ της εταιρείας και ειδικών Αξκών της ΠΑ, οπότε δεν είναι τόσο απλό να πούμε “αν κόψουμε το ραντάρ, πόσο πάει το τεμάχιο;” Το V διατίθεται ως ολοκληρωμένο πακέτο, έστω και με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις για κάθε πελάτη, όπου το APG-83 είναι βασικό στοιχείο. Αν με ρωτάτε, θα προτιμούσα να “κόψουμε” κάτι και να πάρουμε κάμποσα κινητά επίγεια ραντάρ TPS-77, της ιδίας εταιρείας. Αυτό όμως δεν είναι τόσο απλό…

Antonis_Loukas
Antonis Loukas
10 months ago

Συμφωνώ και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος της αναβάθμισης στο επίπεδο ‘viper’, τουλάχιστον όχι για τόσα αεροσκάφη που λόγο κόστους αφήνουν στη μοίρα τους, μεγάλο μέρος του υπάρχοντος στόλου. Εστίασα στο ραντάρ, γιατί προφανώς, αυτό είναι ο πυρήνας του εκσυγχρονισμού που επιλέχτηκε. Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να αναλύσω περί απουσίας GaN ραντάρ(αλίμονο, θα πυροβολούσε η LM τα πόδια της, βάζοντας ικανότερο ραντάρ στο F-16, από αυτό του F-35;), αλλά ανέφερα τη πικρή αλήθεια, όπου ελληνικά και τουρκικά F-16, διαθέτουν τα ίδια όπλα(δεν έχει υπάρξει ΚΑΜΙΑ αναφορά σε AIM-120D), με εμβέλειες που αξιοποιούνται πλήρως από APG-68V9, οπότε, το -83, είναι overkill. Προφανώς και το τελευταίο, δίνει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα V9, αλλά ξεκάθαρα όχι τόσα ώστε να αξίζει η δαπάνη. Το ίδιο έγραφα πολύ παλαιότερα, για τη περίπτωση των F-15. Ναι μεν, καλύτερο ραντάρ, περισσότερη κινητική ενέργεια στα βλήματα(πράγμα που δεν ισχύει στη περίπτωση των F-16 vs F-16), αλλά σε BVR αερομαχία, δεν μιλάμε για κάποιο συντριπτικό πλεονέκτημα, δεδομένων και των αριθμών λόγο πολύ μεγαλύτερου κόστους. Επειδή η ΠΑ και το ΥΠΕΘΑ κρίνονται με βάση το πόσο αποτροπή αγοράζουν με βάση δεδομένα κονδύλια, θεωρώ ότι η κάθε απόφαση/πρόγραμμα/υποπρόγραμμα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Είναι λοιπόν πρόκληση, να πριμοδοτούνται συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, συγκεκριμένης χώρας προέλευσης(και εταιρικής…) με ‘πολυτέλειες’ που λίγα προσφέρουν και από την άλλη, άλλα κρίσιμα οπλικά συστήματα, συστηματικά και μεθοδευμένα, να οδηγούνται στην απαξίωση. Σε αυτό δε, να τονίσω πως δεν χωρούν ούτε δικαιολογίες τύπου ευκολιών FMS, ούτε ‘οπαδικές’ προσεγγίσεις. Ένας πρώην ΒΕΛΠ της 115 ΠΜ, για να προλάβω όποιους σπεύσουν να με βγάλουν εχθρικό προς τα F-16…
Υ.Γ Μιας και ποτέ κανείς δεν μου έδωσε πειστική απάντηση, στη δεύτερη αγορά F-16(block 50), γιατί δεν εξετάστηκε ποτέ(επίσημα τουλάχιστον) το Mirage 2000-5(επίπεδο Ταϊβάν); Ειδικά από τη στιγμή που το πρώτο, δεν προσέφερε κανένα ποιοτικό πλεονέκτημα, ενώ θα είχε και το αριθμητικό μειονέκτημα σε σχέση με τις αγορές των απέναντι;

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  Antonis Loukas

Αν και δεν μπορώ να διαφωνήσω πουθενά σε αυτά που γράφετε, επιμένω ότι η αναβάθμιση των F-16 ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε.
Η αλήθεια είναι ότι και η επανενεργοποίηση-αναβάθμιση των Ρ-3 φαινόταν πιο λογική το 2014, όπου και ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Σήμερα όμως, 5 χρόνια μετά, με ένα μοναδικό αεροπλάνο απλά να πετάει (δεν ξέρω εάν δουλεύουν έστω και οι παλιοί αισθητήρες του) και τα υπόλοιπα να αναμένονται στο απώτερο μέλλον, προφανώς έχω αναθεωρήσει…
Ελπίζω λοιπόν να προχωρήσει καλά και γρήγορα η αναβάθμιση των F-16, γιατί πλέον είναι μονόδρομος… Και φυσικά ελπίζω να πλαισιωθεί με άλλες δράσεις, όπως αναβάθμιση αεράμυνας, δικτύωση, νέα όπλα κλπ, με σκοπό την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.
Αναφορικά με το ερώτημα που θέσατε που αφορά τις αρχές της δεκαετίας του ’90, δεν έχω απάντηση. Ίσως η ιστορία με τα προβλήματα του ραντάρ RDM των Μ2000 μας είχε “παγώσει”, οπότε ήταν μάλλον δύσκολο να κάνουμε κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση των γαλλικών. Η γενικότερη εντύπωση βέβαια ήταν ότι ο Ψηλός είχε μάλλον καλύτερες σχέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Spirit
Spirit
10 months ago

Η Τσεχία έκανε πάντως μια πολύ επιλογή με τα ELM-2084 MMR, φοβερές δυνατότητες, με 15εκ. το ραντάρ.

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  Antonis Loukas

Εγώ θα επιμείνω ότι το ΑPG-83 δεν ειναι καν GaN.
Ειναι πολύ πιθανο δηλαδή, πριν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών μας στην ΕΑΒ, να εμφανιστεί διάδοχος με ανώτερες επιδόσεις.

adpanos
adpanos (@adpanos)
10 months ago

Κύριε Ζικίδη, προσωπικά δεν είμαι ενάντια σε καμιά αναβάθμιση, ούτε σε αυτή του Φ16, όταν το μέσω αποκτά υπέρτερες δυνατότητες.
Είμαι όμως ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να απαξιώσουν την αξία των Mirage, αγνοώντας πως αυτά που σήμερα τους φαντάζουν τεχνολογία αιχμής, το Mirage τα είχε από το 2000 …..
Αλήθεια στα παραπάνω διαγράμματα το RDY 2 όσο και το RDY 1 των Ταϊβανέζικων Mirage τι διάγραμμα θα έδινε ?

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  adpanos

Ανάμεσα στο APG-68(V)9 και το APG-83…

AvoMelkonian
AvoMelkonian (@avomelkonian)
10 months ago
Reply to  adpanos

Δυστυχώς όταν ο αδαής διαβάζει τα ποστ του κ. Ζηκίδη για το SABR vs APG-68 καταλαβαίνει ότι αναβάθμιση = ραντάρ και ραντάρ = εμβέλεια, άρα αναβάθμιση = εμβέλεια ραντάρ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ελληνικής παιδείας και παραπάνω σχόλιο είναι η απόδειξη.
Η αναβάθμιση περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από αλλαγή ραντάρ (link 16, νέα όπλα κλπ κλπ) και το ραντάρ βελτιώνεται σε πολλές παραμέτρους εκτός της εμβέλειας (παρακολούθηση πολλαπλών στόχων, παρεμβολές/ΗΠ κλπ κλπ). Περισσότερα εδώ https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-16.html

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Το αποτέλεσμα της ελληνικής παιδείας θα σου έλεγε πως η εμβέλεια κάνει τη διαφορα:
Εάν ο αντίπαλος μπορεί να σε βλέπει και να σε βαράει στην ίδια εμβέλεια που μπορείς και εσύ δεν άξιζε η επένδυση στο SABR
ιδιαιτερα όταν υπάρχουν δραματικές ανάγκες σε όπλα εκσυχρονισμού δικτύου αεράμυνας νέο εκπαιδευτικό
Τα χούμε ξανασυζητήσει και χωρίς να είναι γνωστοί οι περιορισμοί στην εμβέλεια του SABR

AvoMelkonian
AvoMelkonian (@avomelkonian)
10 months ago
Reply to  CKfurious

Το αποτέλεσμα της ελληνικής παιδείας είναι αυθαίρετα να διαλέγει κάποιος μη ειδικός όπως εσύ και εγώ μια παράμετρο από τις 100 ή 1000 που καθορίζουν την απόδοση ενός 4ης γενιάς μαχητικού βάσει ενός αποσπάσματος μιας εργασίας που διάβασε και μετά χωρίς κανένα άλλο στοιχείο να προσπαθεί να πείσει τους άλλους ότι έτσι είναι επειδή έτσι νομίζει.
Παράδειγμα: Αν το SABR είχε 2% μικρότερη εμβέλεια από το APG-68, χάλαγε 5 φορές σπανιότερα, με 8 φορες φτηνότερες βλάβες και με 3 φορές μικρότερο χρόνο επιδιόρθωσης θα ήταν καλύτερο ή χειρότερο ραντάρ; Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στις διαθεσιμότητες;

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Όπα
Πως ξέρεις πως είμαι μη ειδικός?
Έχεις δει το CV μου??
Τις απόψεις μου περί του εκσυχρονισμού των F16 τις έχω εκφράσει επανειλημμένα και τεκμηριωμένα πολύ καιρό πριν εμφανιστείς εσύ στο forum
Το AESA είναι πολυτέλεια στη περίπτωση μας
Τα γραφει πολύ ωραία ο Αντώνης από πάνω
Το ερώτημα που έχω θέσει είναι εάν οι πιλότοι προτιμούν να κάνουν βομβαρδισμό με AESA και MK82 η με APG68V9 και κάποιο σύχρονο stand off όπλο
Διότι προς αυτή τη κατάσταση πάμε με το πρόγραμμα που επιλέχθηκε
Aʼσε και τα 70+/B50/B30 που αφέθηκαν εκτος εάν και αυτά είναι εκείνα τα που δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στα τουρκικα F16 CCIP
Ειδικοί η όχι καλο είναι να δουλεύει και λίγο η κοινή λογική μας!!

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος, μαζί με τις ακριβείς δυνατότηες για να δοθεί απάντηση.
Το παράδειγμα που θέσατε ειναι πολύ βολικό, αν η εμβέλεια ήταν μικρότερη κατά 15% τι θα λέγατε;

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Ασφαλώς δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό ενός ραντάρ η εμβέλεια αποκάλυψης, είναι ένα όμως βασικό χαρακτηριστικό, αν όχι το βασικότερο.

AvoMelkonian
AvoMelkonian (@avomelkonian)
10 months ago
Reply to  Spirit

@ CK και Spirit
Άρα αν όπως λέτε:
1. το «βασικότερο» χαρακτηριστικό μιας αναβάθμισης είναι το ραντάρ
2. το «βασικότερο» χαρακτηριστικό ενός ραντάρ είναι η εμβέλεια
3. Η εμβέλεια του APG-80 είναι «μόνο» 30% καλύτερη του SABR και του SABR «μόνο» 20% καλύτερη του APG-68, τότε η μετάβαση από τα -V στα F-35 είναι οριακά πιο συμφέρουσα από τη μετάβαση από τα Adv στα V; Καλά τα λέω;
Προφανώς όχι γιατί ένα μαχητικό είναι απείρως πολυπλοκότερο από μια μόνο παράμετρο ενός μόνο εξαρτήματος, το ραντάρ δεν δουλεύει μόνο του αλλά σε συνδυασμό με MMC, κάσκες, βλήματα κλπ και σε μια αναβάθμιση όπως αυτή που θα γίνει 1+1 θα κάνει περισσότερο από 2.
Ίσως αυτό που προσπαθείτε να πείτε είναι πως καλύτερα πριν 10 χρόνια να είχαν αναβαθμιστεί τα 30/50/52+ σε Adv με APG-68 αντί να γίνονται τώρα μισές δουλειές και συμφωνώ μαζί σας. Αλλά να λέμε ότι στην τωρινή αναβάθμιση πρέπει να διατηρήσουμε το APG-68 ή ότι το -V είναι χειρότερο/συγκρίσιμο με το -5 Mk2 είναι απλά αστείο.

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Δεν ξέρω αν ειναι αστείο ή για κλάματα… αυτό που λέω ότι η εμβέλεια ειναι σημαντικό χαρακτηριστικό του ραντάρ, κατά την αποψη μου ίσως το βασικότερο, σαφώς όμως δεν ειναι το μόνο.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Διάβασε το σχόλιο του Αντώνη Λουκά από πάνω
Με καλύπτει πλήρως για το θέμα το τι έπρεπε να γίνει με τον εκσυχρονισμό των F16
Αντίθετα επιλέχθηκε ότι πούλαγε η LM και όλες οι άλλες ανάγκες μένουν ανοικτές
Με οριακό πλεονέκτημα απέναντι των πολύ περισσοτερων F16CCIP των απέναντι
Δεν μπλέκω το F35 στην ανάλυση

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Θα συμφωνήσω με τον AvoMelkonian, αν και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε κατά βάθος, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα των ραντάρ AESA (θέμα που έχω αναλύσει σε άλλα σχόλια και εργασίες). Το συμπέρασμα που προκύπτει από την προόσφατη εργασία μας είναι ότι, στην περίπτωση αναβάθμισης, το APG-83 θα παίζει με κάποιους περιορισμούς, εν αντιθέσει με τα καινούργια Block 70, τα οποία διαθέτουν liquid cooling για το ραντάρ. Επίσης, λέω ακόμα μια φορά, το ραντάρ του μαχητικού δεν υποκαθιστά τα ραντάρ επιτήρησης.

aris32
Member
aris32 (@aris32)
10 months ago
Reply to  adpanos

to αεσα ρανταρ εχει αλλα πλεονεκτηματα οπως η απουσια σερβομηχανισμων που απαιτουν ανα τακτα χρονικα διαστηματα συντηρηση και λογικα calibrate για διατηρηση της ακριβειας τους.( δεν το ξερω αλλα το υποθετω απο παρεμφερει συστηματα που δουλευω).
το μονο προβλημα του aesa ειναι οτι λογικα θα χρειαζεται καλυτερη ψυξη,η απουσια ομως των σερβομοτερ με τους controller τους λογικα θα αυξανει τον διαθεσιμο χωρο και θα μειωνει την καταναλωση ρευματος.
κατα τα αλλα η αναβαθμιση των φ16 ειναι επιτακτικη
υγ βεβαια πολλες απο τις νεες λειτουργιες των φ16 εν μερη την εχει ηδη το μ2000-5 απο το 2000. ενταξει το μ2000 του εχω μια συμπαθεια παραπανω για διαφορους λογους

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  adpanos

Προσωπικά θεωρώ ότι βιαστήκαμε ιδίως στην επιλογή ραντάρ το AESA που θα τοποθετηθεί δεν πρέπει να ειναι καν GaN.
Αλλα να ακούμε και για Γαλλικές πανάκριβες σαβούρες και για υπερόπλα Viper πάει πολύ…

montif74
Γιάννης Παυλίδης
10 months ago
Reply to  adpanos

Δεν ξέρω ποιοι είναι πιο γραφικοί : οι ρωσόπληκτοι ή οι γαλλόπληκτοι με τα υπερμαχητικά τους. Οι πρώτοι ευτυχώς μας τελείωσανε μετα τα κολλητηλήκια Πούτιν-Eρντογάν. Οι δευτεροι προπαθυον να μας πείσουν πως τα εμπορικά αποτυχημένα Μιραζ 2000 και Ραφάλ μας δίνουνε ή θα μας δώσουνε υπεροχή γιατί…..γιατί άραγε???

Spirit
Spirit
10 months ago

Οι ποιο γραφικοί ειναι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, χαρακτηρίζοντας άλλους.

Spirit
Spirit
10 months ago

Οι σαβούρες που λες, προσφέρουν πριν από 15 χρόνια δυνατότητες που πιθανόν να μην έχουν ακόμα και τα Viper αύριο.
Αυτή η ακατανόητο του εμμονικού συνδρόμου της συστηματική απαξίωσης ενός μέσου, δεν ξέρω αν είναι θέμα εσκεμμένο ή κρύβετε και κάτι παραπάνω από πίσω.
Αν και από ότι καταλαβαίνεις κανείς σε παίρνει στα σοβαρά…

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
10 months ago

Μπράβο!

AC1
Ale
10 months ago

Τι σημαίνει αυτό ως προς τις παραλαβές ανταλλακτικών για να επανέλθουν στις αποδέκτες διαθεσιμότητες. Ποσό χρόνο θα πάρει; Υπάρχουν τα ανταλλακτικά ή πρέπει να παραχθούν τώρα;

Αθανάσιος Πάτρα
Αθανάσιος Πάτρα
10 months ago

Καλησπέρα Πτήση. Γνωρίζετε πότε θα παραληφθούν τα ανταλλακτικά;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
10 months ago

Οι λεπτομέρειες της σύμβασης είναι απόρρητες

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Λέτε να δούμε κανένα Α400 να προσγειώνεται σε λίγες μέρες στην Τανάγρα.
Αυτό μάλιστα, θα ήταν ένα μήνυμα.

agnostosependytis
agnostosependytis
10 months ago

Θα παρακαλούσα για μια διευκρίνηση από το σαιτ, γιατί αν είναι μόνο για τα 2000-5, το ποσό φαίνεται τεράστιο αν αναλογιστεί κάποιος τον αριθμό τους

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
10 months ago

Είναι για όλα τα Mirage

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11148905.pdf
Δίνετε και το συνολικό κόστος της FOS για 260 MIL ως εξής
2020 42.5 MIL
2021 37.1
2022 37.1
2023 32
2024 37.1
2025 37.1
2026 37.1
2027 37.1
Το ποσο είναι λίγο κάτω από 1mil ανά αεροσκάφος(24+17) και ανά χρόνο
Δεν είναι καθόλου υπερβολικό
αναρωτιέμαι εάν καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
10 months ago
Reply to  CKfurious

CKfurious CKfurious,
My apologies as accidentally I pressed vote down while I was scrolling at my cellphone.

zulu16
zulu16
10 months ago

Η ερώτηση μου αφορά την λειτουργία της έγκρισής των σχολίων, προς το περιοδικό και συγκεκριμένα, μπορεί να εκφράσει κάποιος την θέση του και είτε να συμφωνήσουμε , είτε να διαφωνήσουμε αρκεί να στηρίζει την άποψη του με το όποιο επιχείρημα ΑΛΛΑ ποσταρίσματα από ανθρώπους που εκφράζονται με γηπεδικού τύπου εκφράσεις όπως ο κύριος που σχολίασε “Να ξεμπερδευουμε με τις γαλλικές σαβούρες μια για πάντα!”
Αλήθεια τι προσφέρουν στο περιοδικό να εμφανίζονται? Εχουν κάτι χρήσιμο και ουσιαστικό σαν παρατήρηση είτε κρητική, προσφέρουν κάποιου τύπου ερέθισμα για να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος, δίνουν έστω κάποια πληροφορία που μου διαφεύγει σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα των εν’ λόγω μαχητικών?……λες και έχουμε πολλούς φορείς SCALP, MICA IR, AM-39,
αλλά παραβλέποντας αυτό τι ακριβώς σχολιάζει αν του αρέσει το σουλούπι τους?
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη σχεδιασμένα να κάνουν μια αποστολή καλά, και όχι για ποίηση ή γλυπτική που άπτονται του υποκειμενικού της προσωπικής κρίσεως του καθενός

George_K
Trusted Member
George_K (@george_k)
10 months ago
Reply to  zulu16

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει. Απλά μερικοί δείχνουν το εύρος της ασχετοσύνης τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10 months ago
Reply to  zulu16

Εδώ βλέπουμε τις τρολιες των τούρκων…

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
10 months ago
Reply to  zulu16

@zulu16,
I agree with you and I accidentally voted your comment down while I was trying to click the reply button.
Respectfully,
Yiorgos

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago
Reply to  Yiorgos

Αν πατήσεις μετά το thumb up αναιρεί το thumb down.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
10 months ago

Thanks for the info, it did with Zulu16, but not with CKfurious.

zulu16
zulu16
10 months ago
Reply to  Yiorgos

Thank you for your comment, apprecieted

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
10 months ago
Reply to  zulu16

You are welcome, I just wanted to clear that up.

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  zulu16

Πολύ καλά τα λες, πολύ θα ήθελα την σελίδα να μας εξηγήσει γιατί αφήνει συστηματικά αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει θέμα που να αφορά και ο γραφικός να μην γράφει ηλιθιότητες που εγκρίνονται.

Wisdom
Active Member
Wisdom (@wisdom)
10 months ago

Λέτε να υπάρχει περίπτωση, στα πλαίσια συμφωνίας προφανώς, να συναινέσει τώρα η Γαλλία στην πώληση των Μιράζ της Ταϊβάν στην Ελλάδα και να έχουμε δεύτερη καλή είδηση;

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
10 months ago
Reply to  Wisdom

Ωραία ερώτηση για όποιον ξέρει κάτι

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
10 months ago
Reply to  Wisdom

Φαντάζομαι τώρα δε θα έχουν αντίρρηση. Η FOS υπογράφηκε. Αν ισχύουν οι φήμες.

George
Noble Member
George (@george)
10 months ago
Reply to  Wisdom

Γιατί να είχε αντίρρηση η Γαλλία?
Θα ανέτρεπε πλήρως τη κατανομή μεταξύ Αμερικανικών & Ευρωπαϊκών α/ε στη ΠΑ και θα έβαζε την Ελλάδα υποψήφια για αναβάθμιση σε Mk-III των dash 5 μια και θα μιλάγαμε για 4 μοίρες!
Πιο μακροπρόθεσμα θα αύξανε τις πιθανότητες για συμμετοχή της Ελλάδας στο FCAS
Θα ήταν δηλαδή η πιο ωφελημένη χώρα μετά τη Κίνα που θα τα έβλεπε να φεύγουν από την αντίπαλο Ταϊβάν και να μην καταλήγουν στην άλλη αντίπαλο την Ινδία

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago
Reply to  George

Ακριβώς. Το δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι οι Γάλλοι αντιτίθενται στην ενδεχόμενη πώληση -5 από την Ταϊβάν μου φαίνεται παντελώς ανυπόστατο, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η φημολογούμενη προσφορά της Ταϊβάν, η λογική λέει ότι οι Γάλλοι δεν θα είχαν καμία αντίρρηση για την απόκτηση μερικών ακόμα Μ2000-5 στην Ελλάδα. Τα περί Rafale είναι αστεία, γιατί οι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις οικονομικές μας δυνατότητες, οπότε έχουν σταματήσει την προώθησή του εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Κατόπιν τούτου, λέτε να τους χάλαγε να πουλήσουν μερικά ανταλλακτικά ακόμα; Θα τους χάλαγε να αλλάξουν άρδην την αναλογία Μ2000/F-16 στη χώρα; Ίσως όμως θα χάλαγε κάποιους άλλους να πάρουμε μερικά αεροπλάνα σε χαμηλή τιμή…

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  Wisdom

Ψυχραιμία!
Οι Ταϊβανέζοι σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένοι από τα m2000 και θέλουν να τα ξεφορτωθούν
Δεν ξέρουμε εάν πραγματικά έγινε πρόταση στην ελληνική πλευρά η απλά κάποιοι σφύριξαν κάτι σε κάποιους για να κάνουν clickbait πως το λένε
Τα οικονομικά δεδομένα όμως μάλλον δεν επιτρέπουν ουδεμία τέτοια σκέψη
Είπαμε 530mil διαθέσιμα το χρόνο από τα οποια τα 272 για τα viper
Βγάλτε και αλλα 40 για τη fos των m2000
τι μένουν??

George
Noble Member
George (@george)
10 months ago
Reply to  CKfurious

Υποτίθεται ότι το ξανακοιτάνε το θέμα των κονδυλίων για εξοπλισμούς.
Η “πρόταση” από την άλλη όπως παρουσιαστηκε μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή
Μια τέτοια αγορά θα επέτρεπε στην ΠΑ να αλλάξει άμεσα προς όφελός της την ισορροπία δυνάμεων στη περιοχή και να αναβάλλει την αγορά νέου α/ε για σχεδόν μια δεκαετία

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 months ago
Reply to  Wisdom

Απο που προκύπτει ότι προσφέρθηκαν στην Ελλάδα; ❓ Και με 11 εκ. το κομμάτι μαζί με τα όπλα; 😮 Ούτε ο Άγιος Βασίλης τέτοια.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
10 months ago
Reply to  Wisdom

Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ενδιαφερθεί για το σύνολο των Μ2000-5 της Ταιβάν. Μου φαίνεται πολύ πιθανότερο να κατευθυνθούμε προς απόκτηση 16 – 26 Μ2000-5 με στόχο τη δημιουργία δύο μοιρών (είτε των 20 είτε των 25 αεροσκαφών).
Ίσως αυτό να είναι και το αποδοτικότερο σενάριο για την ΠΑ…

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
10 months ago

επιτέλους!!!

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago

Η σύμβαση υπογράφηκε (επιτέλους) η υλοποίηση της πόσο χρόνο θέλει;

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
10 months ago

Το μαχητικό είναι σε κυκλοφορία από κάποιες χώρες. Υπάρχει γραμμή παραγωγής σε πλήρη λειτουργία για ανταλλακτικά.

Neilos
Νείλος
10 months ago

Και εις ανώτερα βρε παιδιά! Χρειάστηκε σχεδόν αναμονή 20 ετών για να ευαρεστηθεί το πολιτικό προσωπικό να πράξει τα αυτονόητα για την υποστήριξη μιας από τις πιο καίριες εξοπλιστικές επενδύσεις για την ασφάλεια και την επιβίωση του ελληνικού λαού.
Σποραδικές υπογραφές (ξανά)αρχίζουν και πέφτουν…., υλοποιήσεις όμως δεν έχουμε(!!!) καθώς απέχουμε χρόνια από το να τελεσφορήσουν τα όποια προγράμματα εκσυγχρονισμού και στα Βίπερ, και στα Μιράζ, και στις ΜΕΚΟ και στις τορπίλες, και στα ρημάδια τα P-3, και, και….
Χρόνο όμως δεν έχουμε κι ούτε μπορούμε να αγοράσουμε!
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν πρέπει επιτέλους να αναζητήσουν άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις που θα ανατρέπουν έστω και μερικώς τους δυσμενείς συσχετισμούς, στέλνοντας και τα απαραίτητα μηνύματα στον φιλόδοξο περίγυρο;;;
Αν δεν εκμεταλλευθούμε τώρα την σκανδαλώδη εύνοια των αρνητικών επιτοκίων για ενίσχυση της δύναμης πυρός πότε θα το κάνουμε;;

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
10 months ago

Το κείμενο είναι δυσανάλογα μικρό δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για το καλύτερο, πιο σημαντικό νέο που έχουμε λάβει μετά την άφιξη των OH-58D. Επιτέλους ένα ακόμη βήμα προς το αυτονόητο. Οι ρεφορμιστές των 2 τελευταίων κυβερνήσεων (πρώην και νυν) χρειάστηκαν 4,5-5 χρόνια (απ’την πολλή μεταρρύθμιση μάλλον) αλλά το κατάφεραν. Άντε να ανασάνει και λίγο η ΠΑ.

Consigliere_
Consigliere_ (@consigliere_)
10 months ago

κυκλοφορησε φημη οτι η Γαλλια μπλοκαρε την αγορα των Ταιβανεζικων Μιραζ. Αληθευει;

evo_ii
Trusted Member
evo_ii (@evo_ii)
10 months ago
Reply to  consigliere_

Πότε κυκλοφόρησε τέτοια φήμη; Και από ποιούς;

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 months ago
Reply to  consigliere_

Πότε μας προσφέρθηκαν ;

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  consigliere_

Δεν είναι φήμη το έγραψαν γνωστοί και μη εξαιρετέοι που συνευρίσκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα με τις κεραλοιφές.

d.b
Δημητρης
10 months ago

Στο Σκάι gr τπ εχουν ως αναβαθμιση…… τα χαπια μου

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago

Και να σκεφτείς πληρώνουν για στρατιωτικούς συντάκτες.
Είναι μάλλον οι ίδιοι που ανέφεραν το 45αρη της 17Ν ως 45 χιλιοστών.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
10 months ago

Η ημιμάθεια/αμάθεια στον γενικό τύπο για τα θέματα των ενόπλων δυνάμεων είναι εξόφθαλμη.
Με κάνει να αναρωτιέμαι για την ποιότητα των ειδήσεων που προέρχονται από γνωστικά αντικείμενα που δεν έχω ιδιαίτερη σχέση και γνώσεις για να τα κρίνω… 😕

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
10 months ago

Ελπίζω η επαναπιστοποίηση των πυραύλων τους να μην πάρει κι αυτή 10 χρόνια…
Κε ΥΠΕΘΑ τί λέτε, θα χρειαστεί κονδύλι για αυτά ή όχι; Να μην συγχυστεί χωρίς λόγο κ ο σύντεκνος Σκυλακάκης…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

70
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...

Τι θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα

Από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για 3 εβδομάδες τίθεται σε ισχύ μία οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα με...

Τζ. Πάιατ για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Στηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επιστροφή στη διπλωματία

ΑΠΕ-ΜΠΕΣτηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή στη διπλωματία, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι...