Επίδειξη δύναμης από την General Electric: Παρουσίαση του θηριώδους GE9X

19
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Συγκριτικό μεγέθους του κινητήρα. Πηγή: The air current.

Η Boeing την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι είχε ολοκλήρωση την ανάρτηση των πρώτων νέων αεροπορικών κινητήρων GE9X κάτω από την πτέρυγα του πρώτου αεροσκάφους δοκιμών 777X.

Πόσο μεγάλοι είναι αυτοί οι νέοι κινητήρες; Στην εικόνα η σύγκριση τα λέει όλα με την πρώτη ματιά. Η διάμετρός του είναι (πολύ) μεγαλύτερη από αυτήν μιας ατράκτου ενός Boeing 737.

O General Electric GE9X είναι ένας κινητήρας turbofan που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία εδικά για το Boeing 777X. Η πρώτη του δοκιμαστική λειτουργία στο έδαφος έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2016 και πέταξε για πρώτη φορά στις 13 Μαρτίου 2018.

Ο κινητήρας αναμένεται να παραδοθεί για χρήση σε εμπορικά/επιβατικά αεροσκάφη από το 2020. Θα παρέχει ώση 105.000 λιβρών όντας ο ισχυρότερος κινητήρας επί επιβατικού αεροσκάφους μέχρι σήμερα.

Η κατασκευή όλο και ισχυρότερων κινητήρων επέτρεψε στις κατασκευάστριες εταιρείες να κατασκευάζουν αεροσκάφη ικανά για διηπειρωτικά ταξίδια εφοδιασμένα με μόνο δυο αντί για τέσσερις κινητήρες. Έτσι αεροσκάφη όπως το Airbus A340 κατέστησαν παρωχημένα.

Μόνο το Boeing 747 και το Airbus A380 εξακολουθούν να κατασκευάζονται με τέσσερις κινητήρες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Αν μου επιτρέπετε μια μικρή διόρθωση. Ο ισχυρότερος κινητήρας επιβατικού αεροσκάφους παραμένει ο GE9 του 777-300ΕR με ισχύ 115.000 λίβρες. Η καινούργια, κατασκευασμένη απο συνθετικά υλικά, σημαντικά μεγαλύτερου εκπετασματος και επιφάνειας πτέρυγα του 777Χ επέτρεψε τη μείωση των απαιτήσεων ωσης.

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Η Αμερικανική τεχνολογία κινητήρων βρίσκετε πολυ πιο μπροστά απο όλους τους ευρωπαϊκούς κινητηρες

bc59
Guest
bc59

Δεν νομίζω. Αν σκεφτείς πχ πως το F-35 πετάει με Rolls-Royce F136, ή το KC-135R με CFM56, το C-130J με Rolls-Royce AE 2100 κλπ κλπ. Αν μάλιστα πας πιο παλιά θα διαπιστώσεις πως η αμερικανική τεχνολογία σε αεροπορικούς κινητήρες, χρωστάει σχεδόν τα πάντα στην Ευρώπη. Μην ξεχνάς πως το οι πρώτοι πραγματικοί κινητήρες ΑΦ κατασκευάστηκαν από τις Γαλλικές Gnome, Le Rhône και Clerget. Ολοι οι υπόλοιποι απλά τους αντεγραψαν.

Spyros
Member
Spyros

To F-35 δεν πετάει με F136 της RR, αλλά με τον F135 της PW. Αρχικά το σχέδιο ήταν να έχει 2 κινητήρες διαθέσιμους (α-λα F-16 και F100/F110) αλλά ο -136 έπεσε θύμα περικοπών.

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Το f35 πετάει με κινητήρα αμερικανικό της PW

Chris
Member
Chris

Οι περισσότεροι κινητήρες δεν έχουν πλεονέκτημα σε περιπτώσεις βλάβης εν πτήσει;

Κώστας
Guest
Κώστας

Οι επενδύσεις των καπιταλιστών οδηγησαν σε τεράστιους κινητηρες που καταβροχθίζουν αθωα πτηνα και τους αγωνες της λαικης ταξης……

Απο τον αυριανο ———-

Flight and Space
Admin
Famed Member

Είστε καλός φίλος του περιοδικού, αλλά μας φέρνετε σε δύσκολη θέση. Μετά από κάτω είχαμε απαντήσεις, και μετά… την ξέρετε την συνέχεια!

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας που προσφέρουν οι τέσσερις συγκριτικά με τους δυο κινητήρες, είναι τέτοια τα επίπεδα αξιοπιστίας των σύγχρονων κινητήρων όπου η στατιστική και η πράξη εχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά.
Αρκετά χρονια πίσω όταν η Virgin του Branson παρήγγειλε τα τετρακινητήρια Α340 προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα με την περίφημη διαφημιστική καταχώρηση four engines for long haul. Η κατακραυγή ήταν μεγάλη αφού το θέμα της ασφαλείας των πτήσεων αποτελεί (σωστά) ταμπού και δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ούτε μεταξύ των αιωνίων ανταγωνιστών της Πολιτικής Αεροπορίας (Boeing Airbus). Η Virgin απέσυρε γρήγορα τη έν λόγω διαφήμιση.

Chris
Member
Chris

Ευχαριστώ

Nikolaos
Member
Nikolaos

Προσθέτω στη σαφή απάντηση του φίλου Βαγγέλα ότι μέχρι προ 15ετίας περίπου υπήρχε ένα περιθώριο “οικονομικότερης” αξιοποίησης για τα τετρακινητήρια (και τα ελάχιστα τρικινητήρια που είχαν απομείνει λόγω κανόνων ETOPS (Extended-range Twin-engine OPerationS). Τι είναι αυτοί: Το μέγιστο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται ένα δικινητήριο να απέχει, ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, από το κοντινότερο στο ίχνος πτήσεως εναλλακτικό αεροδρόμιο (όχι ΟΠΟΙΟ αεροδρόμιο, αλλά ένα που, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, α) μπορεί να εξυπηρετήσει το συγκριμένο τύπο α/φ, β) είναι ανοικτό (επάνδρωση, καιρικές συνθήκες κλπ) κατά το χρόνο διεξαγωγής της πτήσεως, και γ) έχει ικανές εγκαταστάσεις να στεγάσουν σε συνθήκες… Read more »

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Ακριβώς όπως τα περιγράφεις Νικόλαε είναι τα πράγματα στο θαυμαστό κόσμο της Πολιτικής Αεροπορίας. Απλώς (ως συνήθως) δεν έχω την υπομονή και τη δεινότητα να σχολιάζω με τον δικό σου αναλυτικό και ξεχωριστό τρόπο. Με την ευκαιρία να προσθέσω ΕΤΟΡS για 777LR, 300ER και 777F καθώς και 787 330 λεπτά, ενώ για το Α350 υφίσταται πιστοποίηση που φτάνει τα 370 λεπτά της ώρας. Ενδεικτικό περιστατικό της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και της σχετικής νοοτροπίας αποτελεί η απάντηση (που άφησε εποχή) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο αρχικό αίτημα για ETOPS της BOEING για το 767 με την αφοπλιστική φράση !!!

Nikolaos
Member
Nikolaos

330′ ETOPS! Wow!! Είχα μείνει πολύ πίσω, ευχαριστώ για την πολύτιμη διευκρίνιση. Είναι πλέον προφανές ότι τα δικινητήρια μπορούν στο 98% των περιπτώσεων να ακολουθούν ίδιο ίχνος πτήσεως με τα πολυκινητήρια, η ταφόπλακα επί των οποίων έχει, ούτως εχόντων των πραγμάτων, πέσει οριστικά.
Ποια ήταν η φράση της FAA;

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

συνέχεια του προηγούμενου ατελούς μου σχολίου

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

(ελπίζω αυτή τη φορά ο δαίμων του…πληκτρολογίου να μου κάνει τη χάρη !!!

VAGGELAS
Member
VAGGELAS
VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Η απάντηση της FAA ήταν μόνο όταν παγώσει η κόλαση
Ζητώ συγγνώμη από τους διαχειριστές για την ταλαιπωρία.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Χα χα! “Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες!” ….

George_M
Member
George_M

Και φυσικά για να μπορέσει ένας αερομεταφορέας να χρησιμοποιήσει αεροπλάνα του σε διαδρομές ETOPS, πρέπει να έχει ακολουθεί εγκεκριμμένο πρόγραμμα συντήρησης ETOPS σε κάθε ένα αεροπλάνο ξεχωριστά, το οποίο είναι αρκετά πιο αυστηρό (και με μεγαλύτερο κόστος) από ότι το πρόγραμμα συντήρησης για μη-ETOPS αεροπλάνα.