ΓΕΑ: Αποκαλύφθηκε η πρόθεση προμήθειας νέου μεταγωγικού αεροσκάφους

61
11189

Την πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσει ένα νέο τύπο μεταγωγικού αεροσκάφους, αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες του Όπλου αλλά και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέου τύπου που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόλο των C-130B/H Hercules, τα οποία υπηρετούν αδιάλειπτα από το 1974 στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη τα οποία ήδη έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα μέσα της δεκαετίας του 2000, έχουν συμπληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ώρες πτήσης, υπηρετώντας τόσο τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της ΠΑ αλλά και των λοιπών Κλάδων των Ε.Δ.

Χρησιμοποιούνται σε αποστολές ρίψης αλεξιπτωτιστών, μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων σε κάθε γωνία της ελληνικής επικράτειας – αλλά και εκτός αυτής -σε συνδυασμό με αποστολές αεροδιακομιδών και έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο Α/ΓΕΑ κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης στρατιωτικών συντακτών, το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης δυνατοτήτων αερομεταφορών της ΠΑ, έγινε με το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan. Όπως τόνισε είναι πραγματικά ένα πολύτιμο εργαλείο για την ΠΑ, αφού μπορεί να εκτελέσει πολλές αποστολές – γρήγορα και με χαμηλό κόστος.

Ακολούθως αναλύθηκε το σκεπτικό της πρόθεσης προμήθειας με νέου τύπου με βάση τα δεδομένα που ισχύουν. Ειδικότερα όπως δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου: «O στόλος των C-130 έχει υλοποιήσει μεγάλο έργο από το 1975 που αποκτήθηκε ο τύπος από την ΠΑ. ¨Εχει ήδη υλοποιήσει μια αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά του αλλά και σε δομικό επίπεδο. Σε δομικό επίπεδο είχε αλλάξει όλη η πλάκα στήριξης της πτέρυγας με την άτρακτο. Έγινε από αεροπλάνο σε αεροπλάνο και από θέση σε θέση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Αυτό το έργο υλοποιείται στην ΕΑΒ. Έχουμε προχωρήσει την αναβάθμιση των avionics και ετοιμαζόμαστε για την παραλαβή του 11ου αεροσκάφους. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε οτι αφορά τα δομικά σημεία. Δεν νομίζω οτι θα ήταν ορθό να ξαναμπούμε σε μια τέτοια διαδικασία για εκ νέου αναβάθμιση αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μεταφορικό του μέλλοντος». 

Μάλιστα ο Α/ΓΕΑ προσδιόρισε τις γενικές προδιαγραφές του νέου τύπου μεταγωγικού που θα χρειαστεί η ΠΑ, αναφέροντας και ορισμένες πιθανές υποψηφιότητες: «Θα χρειαστούμε σίγουρα στο μέλλον ένα «τύπου C-130» μεταγωγικό σε αυτές τις διαστάσεις σε μικρότερους αριθμούς από το σημερινό στόλο. Δεν είναι πλέον ίδιες οι απαιτήσεις της ΠΑ, ούτε οι απαιτήσεις των άλλων Όπλων, ώστε να χρειάζονται τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών».

«Πιστεύω σε ένα λογικό αριθμό εάν πάμε σε ένα νέο μεταγωγικό C-130J ή Α-400 θα μπορεί να ικανοποιεί όλες μας τις ανάγκες και για μετακινήσεις και στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν πολλά προβλήματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας που υφίστανται σήμερα σε τέτοιου είδους μετακινήσεις. Άρα λοιπόν στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτόμαστε για νέο μεταφορικό».    

Υπενθυμίζεται οτι Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ ΑΕ) και η SPAR Aerospace Limited, θυγατρική της L3 Communications, παρέδωσαν  στις 19 Δεκεμβρίου 2005 στην Πολεμική Αεροπορία το πρώτο C-130 που υπέστη αναβάθμιση του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Το πρώτο ελληνικό C-130Η, το αεροσκάφος με αριθμό ουράς 746, αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της L-3 / SPAR στο Edmonton του Καναδά και παραδόθηκε στην Π.Α. και την 356 ΜΤΜ τον Φεβρουάριο του 2005. Η υλοποίηση της αναβάθμισης του δεύτερου αεροσκάφους C-130, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ (Τανάγρα), με ευθύνη και προσωπικό της SPAR και με παράλληλη συμμετοχή και επ’ έργω εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού της ΕΑΒ. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του δεύτερου αεροσκάφους, η ΕΑΒ ήταν έτοιμη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό και των υπόλοιπων 12 αεροσκαφών του τύπου στις εγκαταστάσεις της.

Σήμερα ο στόλος συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα τις υπηρεσίες του, παρά τον υψηλό αριθμό ωρών που έχει συγκεντρώσει. Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της 356 ΜΤΜ στην οποία είναι ενταγμένα τα αεροσκάφη, είναι καθοριστικές για την κάλυψη των διαρκών και πιεστικών επιχειρησιακών αναγκών. Όμως ένας συνδυασμός δυσμενών παραγόντων, οδήγησαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια σε χαμηλές διαθεσιμότητες.

Η συρρίκνωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με την μεγάλη ηλικία του στόλου των C-130B/H Hercules προδικάζει την απαίτηση για αντικατάσταση τους μέχρι το 2025-2030.

61 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θα μας κουφάνουν στην αεροπορία … αρχίζουν και ζητάν νέα μεταγωγικά δίνοντας κιόλας χρονικό περιθώριο για αντικατάσταση αεροσκαφων που βρίσκονται ήδη υπό αναβάθμιση , ενώ ο στόλος επιφανείας είναι σε αναπηρικό καροτσάκι με αλτσχαιμερ και πρεπει να αγοράσουμε και F35 . Σοβαρέψουυυυυ!!!!

  • Πριν μερικά χρόνια που είχα πάει στην Μοίρα των C-130 στην Ελευσίνα ρώτησα εκεί ένα πιλότο πόσα εκσυγχρονισμένα C-130 έχουμε παραλάβει. Μου είπε (αν θυμάμαι καλά 7) συμπληρώνοντας ότι η ΕΑΒ θα έπρεπε να παραδίδει στην Π.Α ένα C-130 κάθε 6 μήνες και τελικά παραδίδει ένα κάθε 2 χρόνια και πως όταν θα παραδοθεί το τελευταίο εκείνος θα έχει πάρει σύνταξη. (αν θυμάμαι καλά ήταν σμηναγός ή αλλιώς υποσμηναγός)
   Όπως και να έχει τα C-130H χρησιμοποιούνται πολύ από το 1975 και λογικό να έχουν ,,λιώσει,, Ήθελα δε να ήξερα πόσες φορές απογειώθηκε C-130 για να πάει να μεταφέρει μόλις ένα άνθρωπο. (ασθενή, τραυματία ή ότι άλλον)
   Έγινε υπερβολική χρήση των C-130 ενώ για χρόνια δεν (18) δεν αγοράζονταν τα μικρότερα δικινητήρια μεταφορικά που ήθελε η Π.Α. Και όταν αγοράστηκαν (C-27J) μετά ούτε αυτά πετούσαν για χρόνια. Τώρα κάτι γίνεται με αυτά.
   Ειδικά για τις αεροδιακομιδές από τις αρχές του ΄80 θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί 4-5 μικρά ασθενοφόρα δικινητήρια αεροπλάνα σαν τα B-200, Do-228, C-212 κ.ο.κ.

   • Aποτυχημενη επιλογη το C-27J.
    Tα C-130 δεν………… τη εχουμε πατησει ασχημα….

    υ.γ.
    Και ο Κος Χριστοδουλου ειχε δηλωσει προ μηνων οτι η ΠΑ χρειαζεται »στρατηγικο μεταφορικο»…

   • Είχαν αγοράσει δύο μικρά piaggio για το ΕΚΑΒ με κονδύλια της ΕΕ και ποτέ δεν πέταξαν γιατί ήταν ασύμβατα λέει τα φορεία του ΕΚΑΒ!!!

    Το C-212 ήταν καλή λύση για να σουλατσάρει με μικρά φορτία. Τώρα πια καλύτερα ειναι να γίνει μια υπηρεσία πολιτικής προστασίας και να φύγει το πάρεργο από την ΠΑ.

    • Όποτε θυμάμαι αυτή την ιστορία με τα piaggio μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. 20 χρόνια έχουν περάσει και κανείς δεν έχει λογοδοτήσει. Πληρώσαμε σαν λαός 2 αεροπλάνα τα οποία θα προσφέραν στο κοινωνικό σύνολο, τα φέραμε στην Ελλάδα, τους βάλαμε και σήματα του ΕΚΑΒ, αλλά μετά κάποιοι έκριναν για τους δικούς τους λόγους ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα αεροπλάνα οπότε πολύ απλά αποφασίσανε να μην τα παραλάβουν με αστείες αιτιολογίες περί φορείων και ευμεγεθών ασθενών.

    • @ Spirit,

     Εάν εννοείς τα Piaggio P.180 Avanti, άλλος ήταν ο λόγος που δεν πετούσαν και όχι τα φορεία που (υποτίθεται) δεν χωρούσαν. Απλά να αναφέρω πως όταν αργότερα τα αεροπλάνα πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) που δεν υπήρχε ανάγκη μεταφοράς… φορείων, πάλι δεν πετούσαν!

    • Τα A-109 δεν απέτυχαν οικτρά. Είναι ένα ιδανικό ελικόπτερο για αεροδιακομιδές που χρησιμοποιείται για αυτό τον ρόλο σε πολλές γωνίες του κόσμου.
     Στο 1ο δυστύχημα Α-109 έξω από το Σούνιο δεν φταίει το ελικόπτερο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κάκιστες και η πτήση έπρεπε να είχε σταματήσει από πριν σε κάποιο νησί. Ο κυβερνήτης του προκειμένου να σώσει τον ασθενή αποφάσισε να συνεχίσει την πτήση ενώ δεν υπήρχε ένα κέντρο συντονισμού για να του βάλει φρένο και να τον προσγειώσει πιο πριν. Στο 2ο δυστύχημα στην Ανάφη, μετά την απογείωση ο κυβερνήτης δεν ακολούθησε την πορεία που έπρεπε αλλά άλλη με αποτέλεσμα να πάει να πέσει λίγα μέτρα πριν την κορυφή ενός υψώματος. Ενώ για το 3ο δυστύχημα στην Ικαρία ο Ακριβός Τσολάκης είχε πει μετά σε συνέντευξη του πως αν είχαν εισακουστεί οι οδηγίες της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων, από τα πορίσματα των 2 πρώτων δυστυχημάτων, τότε το 3ο δεν θα είχε συμβεί.
     Mπες στην ιστοσελίσα aaiasb.gr και μετά πήγαινε στην στήλη Εκδόσεις. Εκεί ψάχνοντας στην χρονολογίες θα βρεις τα πορίσματα για τα 3 δυστυχήματα Α-109 του ΕΚΑΒ. Έχει και φωτογραφίες.

 2. H ιδέα ότι γνωρίζουμε το αντικείμενο της άμυνας καλύτερα απο τους ειδικούς και τους χρήστες ειναι λιγο παράλογη.
  «Όσοι είναι έξω απο τον χορό πολλά τραγούδια ξέρουν».
  Το όπλο της Αεροπορίας εκφράζει τις δικές του ανάγκες και όχι τις ανάγκες του συνόλου των Ενόπλων δυνάμεων.

  • Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ότι οι «αυθεντίες», οι οποίες και πραγματοποιούν αυτές τις κρίσεις, έχουν πιαστεί ουκ ολίγες φορές να παίρνουν οι ίδιοι ή να συναινούν σε αποφάσεις οι οποίες εναντιώνονται εμφανώς με τις απαιτήσεις ή αξίες του χώρου τους. Αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά την αξιοπιστία τους και από αυθεντίες του χώρου μετατρέπονται σε ύποπτα πρόσωπα-πάγιοι στόχοι κριτικής και ελέγχου. Φυσικά κανείς δε μπορελί πάντα να κάνει τις σωστές επιλογές αλλά μετά την απώλεσή της, η εμπιστοσύνη είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδηθεί. Γενικά μιλώντας πάντα, γιατί προσωπικά από αυτή την ανακοίνωση μόνη της εγώ δε βλέπω λόγο καχυποψίας.

   • Έτερον εκάτερον. Οι αρμόδιοι και οι ειδικοί μπορεί να είναι άξιοι ή ανάξιοι με ή χωρίς φαντασία και όραμα και άλλοτε άχρηστοι η διεφθαρμένοι , η ιστορία είναι ασφυχτικά γεμάτη από ανάξιους στρατιωτικούς, αλλά έχουν τα στοιχεία. Πολυ καλά κανουμε που σχολιάζουμε άλλωστε προφανώς μας ενδιαφέρει το θέμα της άμυνας. Αλλα η βεβαιότητα με την οποία ορισμένοι σχολιαστές, όπως το πρωτο σχόλιο της συζήτησης, απαξιώνει τις τοποθετήσεις των στρατιωτικών με ενοχλεί. Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε καν ότι γνωρίζουμε το αντικείμενο μόνο επιφανειακά και καθόλου εις βάθος, πως είναι δυνατόν να εκφραζόμαστε με τόση βεβαιότητα;

  • @ Kωνσταντινος
   »…Δεν είναι πλέον ίδιες οι απαιτήσεις της ΠΑ, ούτε οι απαιτήσεις των άλλων Όπλων, ώστε να χρειάζονται τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών».

 3. To ΓΕΑ σαν ποιόν τύπο σκέφτεται ή πετάξανε το βαρελότο έτσι,η κοινή λογική λέει μόνο C-130 J,από εκεί και πέρα τι;Α-400 που όπως βλέπουμε και προβλήματα έχει και διαθεσιμότητες όχι κορυφαίες σε όσους το χρησιμοποιούν αν δεν κάνω λάθος αλλιώς διορθώστε με.

 4. Εδώ και πολλά χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αρχηγοί επιτελείων ή ΓΕΕΘΑ τηρούσαν μια διακριτική στάση στήριξης της εκάστοτε κυβέρνησης. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε μία ασυνήθιστα πολιτικάντικη στήριξη από τους τέσσερις αρχηγούς προς τον ΥΕΘΑ. Χρησιμοποιώ τον όρο «πολιτικάντικη» γιατί οι δηλώσεις τους είναι αρκετές φορές υπερφίαλες και εξωπραγματικές που αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό -αν όχι με αστεία διάθεση- από πολλούς και όχι μόνο από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Θυμίζουν, με όρους βόλλεϋ, πασσαδόρο που υψώνει για να καρφώσει ο ΥΕΘΑ! Ας μην μπούμε σε συζήτηση για διαθεσιμότητες και άλλα τινά. Αλλά, ενώ «δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε», να φθάνει ο Α/ΓΕΑ να μιλά για C-130J ή A-400, είναι επιεικώς στενάχωρο. Ας ξεκινήσουμε από την εκμετάλλευση των C-27, να καταφέρουμε να πετάξουν όλα και μετά βλέπουμε…

 5. Αλλα ξεφτιλιλικια από εδώ.

  Έγινε πρόγραμμα εκσυχρονισμού αλλα τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν η παραδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση.

  Είναι κοινή γνώση πως εδώ και χρονια η διαθεσιμότητα τους περιορίζεται «στα δάκτυλα ενός χεριού»

  Οποτε τι γράφετε πως;

  «Σήμερα ο στόλος συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα τις υπηρεσίες του, παρά τον υψηλό αριθμό ωρών που έχει συγκεντρώσει»

  ΠΤΉΣΗ θέλουμε ένα αναλυτικό άρθρο για τη κατάσταση

  Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα?

  Αν όχι ποιος φτάiει?

  Η ΕΑΒ ? Η Αεροπορία?Η Spar πως τη λένε?

  Γιατί ο στόλος είναι καθηλωμένος?

  Έχουν εκσυχρονιστεί στα avionics έχει γίνει δομικός εκσυχρονισμός και τα αεροπλάνα λιάζονται στη Τανάγρα

  Και τώρα ζητάμε νέα??

  τι μπάχαλο είναι αυτό???

 6. Τρεις παρατηρήσεις από εμένα:

  1. Την έξοδο από τα μνημόνια τη νιώθουμε στο πετσί μας τελικά…

  2. Είμαι περίεργος για το ότι σε καιρούς που καιγόμαστε από άποψη μαχητικών δυνατοτήτων (όχι ότι στα logistics πάμε καλά δηλαδή, προς Θεού…) η ΠΑ εκφράζει ανάγκη για προμήθεια…νέου μεταγωγικού. Με τις τιμές που έχουν αυτά σήμερα, μιλάμε για πολλά χρήματα που δε ξέρω ούτε που θα βρεθούν, ούτε αν αυτή είναι η βέλτιστη χρήση τους.

  3. Το κακό όταν αγοράζεις πολλά συστήματα μαζί είναι ότι μετά θέλουν όλα μαζί αλλαγή (χοντρικά), κάτι που δένει με το 2. από πάνω. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει κι όταν επιλέγεις να κρατάς σε υπηρεσία μουσειακά κομμάτια…

 7. H αναβάθμιση που αποφασίστηκε πριν κοντά μια 20ετία και ξεκίνησε να υλοποιείται το 2005 ήταν για να κρατήσει ζωντανό τον στόλο τον C-130 για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Προς τί η έκπληξη λοιπόν ? Κάποια στιγμή είναι καιρός να προχωρήσει και η κουβέντα στο θέμα του νέου μεταγωγικού της ΠΑ – αντικαταστάτης των C-130. Και μιλάμε για ένα μέσο που συμμετέχει καθημερινά σε κοινωφελείς σκοπούς. Μεγάλη ευκαιρία τα αποσυρθέντα C-130J της RAF τα οποία τα πρόλαβαν άλλοι.

  • Νομιζω οχι ολα.. Υπαρχουν αλλα διαθεσιμα ακομη γυρω στα επτα ..Αλλα μυαλο δεν βλεπω να υπαρχει στην ΠΑ ..
   Στην κατασταση και την τιμη που δινονται δεν υπαρχι αντιστοιχο και μαλλον δεν θα υπαρξει ξανα.

   • κοιτα για τον στολο των μεταφορικων γνωμη μου ειναι . η αγορα των 5 c130j απο αγγλια , αποσυρση των c130b . αγορα αλλων 4-6 c27j και τελος αγορα αλλων 3 c130-30 .
    με ενα συνολο 14 c27j και 8 c130j/j-30 ομοιοτυπια και πιο ορθολογικο σχημα απο οτι σημερα .
    υγ πρεπει καποια στιγμη η κοινωνικες αερομεταφορες να περασουν σε μια υπηρεσια και να φυγουν απο τις ΕΕ . δεν γινεται να πεταει c130 για να μεταφερει ενα ατομο .
    ιδανικα θα πρεπει αστυνομια λιμενικο εκαβ να εχουν κοινο στολο ελικοπτερων αεροσκαφων και να κανουν αυτες τις αποστολες .
    αλλιως απαιτουνται απο την ΠΑ να αγοραστουν μικροτερα μεταγωγικα για αυτο το σκοπο και αγορα νεων ελικοπτερων στην θεση των αβ205

    • @ Spirit
     Aπλα δεν της βγηκε….ψαξε λιγο και ενα-δυο περιστατικα που εγιναν με αυτα…
     Και λυσε μου σε παρακαλω μια απορια….
     Εχει γινει ποτε αλμα αλεξιπτωτιστη απο τα C-27 της ΠΑ?
     Αφεση φορτου με αλεξιπτωτο?
     Μπορει και να εχει γινει,αλλα φοβαμαι οτι ο Κος Χριστοοδουλου ο πρωτος Α/ΓΕΑ που
     επι των ημερων του αλματα αλεξιπτωτιστων γινονται μονο απο Σινουκ της ΑΣ.

 8. Είχε ξαναειπωθεί ανοιχτά εδώ και μήνες και σε συνέντευξη σε άλλο περιοδικό του χώρου.

  Από εκεί και πέρα, μιας και λεφτά για μεγάλες αγορές δεν υφίστανται και, ταυτόχρονα, οι ανάγκες πλέον αφορούν δεδηλωμένα μικρότερους αριθμούς (αλλά μεγαλύτερες διαθεσιμότητες), καλό θα ήταν να κοιτάξουμε άμεσα τα 5 εναπομείναντα βρετανικά C-130J που προσφέρονται προς πώληση (θα υπάρξει και ομοιοτυπία με τα C-27J) και σε βάθος δεκαετίας -ελπίζοντας και σε βελτίωση των οικονομικών μας έως τότε- να κοιτάξουμε και για κάτι άλλο, ίσως μεγαλύτερο (βλ. A-400M που τότε μάλλον θα έχει τα «νηπιακά» προβλήματα που το ταλαιπωρούν σήμερα και λογικά θα προσφέρεται και σε χαμηλότερη τιμή απ’ ότι τώρα), αλλά πάντα σε μικρούς αριθμούς. Συνοψίζοντας, ένας στόλος 8 C-27J, 5-6 C-130J και 5-6 Α-400Μ (με FOS για όλα…..) θα ήταν εφικτός μεσοπρόθεσμα, βιώσιμος πρακτικά (καθώς θα ήταν κατά τι μικρότερος αριθμητικά από τον σημερινό αλλά και αρκετά ομοιογενής), αλλά και επιχειρησιακά επαρκής καθώς οι τύποι αυτοί αλληλοσυμπληρωματικά καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνικών αναγκών.

 9. Κάποια στιγμή θα ανοίξει και η κουβέντα περι προμήθειας νέων μεταφορικών αεροσκαφών. Δεν γίνεται να πετάνε τα C-130 για πάντα.
  Να ρωτήσω το εξής..? Το πρόβλημα των αεροδιακομηδών το έχουμε λύσει? Γιατί το να βάλεις πανάκριβα -130J ή Α400Μ να χοροπηδάνε απο νησί σε νησί να μεταφέρουν ασθενείς μάλλον τζάμπα θα πάει η επένδυση.
  Ναι βεβαίως να συζητήσουμε για νέα μεταφορικά αεροσκάφη μεγέθους του Ηρακλή, αλλά πρώτα ας δούμε τον στόλο των Spartan, ίσως να χρειάζεται και ενίσχυση με νέα αεροσκάφη, ώστε να αποδεσμευτούν τα μεγάλα για τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο….

 10. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με μερικά γεγονότα-δεδομένα:
  – Ο στόλος μτφ α/φων και ε/π της ΠΑ έχει συρρικνωθεί και οι διαθεσιμότητες παραμένουν ασθματικές και -κυρίως- πολύ κάτω των αναγκών.
  – Αυτή τη στιγμή η ΠΑ διαθετει 2 τύπους μτφ α/φων (C-130 & C-27). Tα μεν πρώτα κουβαλάνε 40+ χρόνια υπηρεσίας στην πλάτη τους και το πρόγραμμ αναβάθμισής τους είναι πολύ πίσω από τον προγραμματισμό. Τα δε δεύτερα αποτελούν ίσως μία από τις χειρότερες επιλογές αμυντικού εξοπλισμού, κατ’ εμέ, μαζί με τα ε/π ΝΗ-90 της ΑΣ και παραμένουν «ψόφια» και κανιβαλισμένα στην πίστα της 112ΠΜ (θλιβερό θέαμα κατά την επίσκεψή μου στη Γιορτή της ΠΑ).
  – Όσον αφορά τα ε/π, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθότι ο στόλος των AS-332 Super Puma -που φέρει και το βάρος της Ε-Δ στο Αιγαίο- παραμένει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και οι λιγοστές διαθέσιμες ώρες αναλώνονται σε ατελείωτες πτήσεις αεροδιακομιδών, λόγω της απόσυρσης/μη-υποστήριξης(?) των ε/π Α-109 του ΕΚΑΒ που αξιοποιούσε η ΠΑ. Δηλαδή, αναθέτουμε σε ένα CSAR ε/π 10 τόνων να εκτελεί καθήκοντα ασθενοφόρου…
  – Η ΠΑ βασίζεται ακόμη, εν έτει 2018, στο αξιόπιστο αλλά μονοκινητήριο, πεπαλαιωμένο και επιχειρησιακά ανεπαρκές ε/π ΑΒ-205 για να επανδρώσει ετοιμότητες Ε-Δ στο Αιγαίο και την ηπειρωτική χώρα. Για πόσο ακόμη δεν ξέρουμε…

  Έχοντας όλα τα παραπάνω κατα νού, ο αξιότιμος και γνώστης (θέλω να πιστεύω) κος Α/ΓΕΑ έκρινε σκόπιμο να θέσει βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα για την απόκτηση νέου μτφ α/φους από την ΠΑ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός και το πολύπειρο επιτελείο του έχουν βρει τις λύσεις στα παραπάνω ζητήματα και έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μέσων Αεροπορικής Υποστήριξης (SAR, τακτικές μτφ, α/δες, κλπ) και προχωρούν συνετά και οργανωμένα στη σχεδίαση της νέας εποχής για την αεροπορική υποστήριξη (νεα μτφ α/φη, νεα ε/π SAR, κλπ).
  Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν….

 11. Μάλλον και εδώ η λύση θα έρθει από Αμερική μεριά. Αν υπάρχουν πλεονασματικά C-130j της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ!

 12. Καλά σοβαρά από τον τότε εκσυγχρονισμό τώρα παραλαμβάνουμε το 11ο? ή κάτι δεν κατάλαβα;

  Θα έχουμε μεγάλα γλέντια με τα F-16…

 13. Μήπως πρέπει να λύσουμε πρώτα το πρόβλημα των αεροδιακομιδών ασθενών και όλων των συναφών θεμάτων, με πτητικά μέσα τα οποία θα ανήκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Υπ. Υγείας σε μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ & ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ υπηρεσία με ΔΙΚΑ ΤΗΣ μέσα (με κονδύλια από το ΕΣΠΑ ίσως?) ΔΙΚΟ ΤΗΣ προσωπικό και μετά ν’ ασχοληθούμε σε βάθος χρόνου με καινούργιο μτφ αεροσκάφος?

  • Λες κ εισαι μεσα στο μυαλο μου! Για ποσο καιρο θα λιωνουμε υλικο αλλα κ προσωπικο της αεροποριας για να καλυψουμε τα τεραστια κενα που εχει η υγεια με ευθυνη παντοτε της πολιτικης ηγεσιας; Στη τελικη το κοστος απ τις ωρες πτησεων κ τη συντηρηση ας το πληρωνει το υπουργειο υγειας.

 14. Σε γενικες γραμμες μια οποιαδηποτε αγορα μεταφορικων αεροσκαφων, μαλλον θα χρειαστει απο 2 εως 4 χρονια μεχρι να ολοκληρωθει η διαδικασια μεχρι την υπογραφη της συμβασης. Αλλα εδω τιθενται πολλα ερωτηματικα σε σχεση οχι μονο με το «τι θελει η ΠΑ», αλλα και «τι χρειαζεται ο ΕΣ». Απο τι μια εχουμε μια σειρα απαιτησεων, κυριως λογιστικης υποστηριξης, των μοναδων της ΠΑ οταν αυτες πηγαινουν στο εξωτερικο. Εαν περιοριστει ο οριζοντας στην Ευρωπαϊκη Ηπειρο, που συβνηθως καλυπτει το μεγαλυτερο ποσοστο των μετακινησεων, ή την εγγυς ανατολη, ακομη και τα σημερινα C-27J ειναι σε θεση να καλυψουν, εστω «κουτσα στραβα», τα περισσοτερα.
  Απο εκει και περα, ομως υπαρχει το τεραστιο θεμα του «τι χρειαζεται ο ΕΣ». Εκει ολα αλλαζουν ριζικα και μαλλον ειναι αυτο που θα επηρεασει παρα πολυ την τελικη αποφαση.
  Αλλα κρατη μελετωντας τα προβληματα που εχουν επελεξαν να αναθεωρησουν προς τα «πανω» πολλες απο τις επιχειρησιακες απαιτησεις των ΕΔ στις οποιες εχουν ενσωματωσει την παραμετρο «νεο αεροσκαφος μεταφορας».
  Η αναφορα σε αεροσκαφη σαν τα C-130J και τα A-400 ειναι αρκετα περιοριστικη σε σχεση με τις δυνατοτητες των C-17 ή των νεοτερων βραζιλιανων C-390, μονο για να αναφερω ορισμενα που ξεφευγουν απο την «παραδοσιακη λογικη και τροπο σκεψης».
  Μπορει το «καπελο» του «μαγου» βγαλει μια «εκπληξη»;

  • Το είδα και εγώ και να πω την αλήθεια μου έκανε εντύπωση τέτοιο ρεπορτάζ, πρώτον γιατί θα μπορούσε να παιχτεί σε κάποιο «αρετή και τόλμη», αν δεν έχει ήδη παιχτεί και δεύτερον γιατί δεν μπορώ να καταλάβω ποια η σκοπιμότητα του ΥΠΑΜ να το βγάλει τώρα στον αέρα, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ ούτε στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής έχει πάει, ούτε από ΚΥΣΕΑ πέρασε (όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ)….
   Πάντως καλά νέα είναι και μακάρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία άμεσα!

 15. Θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ καλε φίλε, στο ιδιο εργο θεατές εδω και δεκαετίες, εαν δεν αρχίσει η δικαιοσύνη να στέλνει φυλακή ανώτατα στελέχη για λαθη και παραλείψεις τιποτα μην περιμένεις να γινει, και τίποτα δεν θα γινει ας προετοιμαζόμαστε για χοντρά χτυποκαρδια με αυτους τους ακαματους που εχουμε μπλέξει. Και ουτε ψύλλο στον κόρφο τους εαν χάσουμε έδαφος

 16. Καλώς ήρθα και εγώ στην παρέα. Παλιός αναγνώστης μπλα μπλα και μπλα μπλα..
  Είναι undisputed που λέμε και στο χωριό πως στις ΕΔ υπάρχουν άνθρωποι και σχολές αριστείας. Οι καλύτεροι των καλύτερων που δεν έχουν ηττηθεί και ΔΕΝ θα ηττηθουν ποτέ! πχ Ικάρων, τμήματα του ΠΝ και πολλά άλλα.

  Αυτή όμως η αυτοπεποίθηση για την ΕΑΒ από που προκύπτει? Οι μισοί είναι αργομισθοι άνευ πτυχίου και γνώσεων

 17. Άσχετο πάλι με το θέμα των μεταγωγικών αεροσκαφών, το Defencereview αναφέρει οι οι Γάλλοι της Naval Group θα επισκεφθούν τη Διοίκηση Φρεγατών, τη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα καταθέσουν την ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των MEKO.

 18. Δεν υπάρχουν τα A-109? Εκείνα τα piagio που σαπίζουν? Ελλάδαρα παντού Όλα χύμα.. Το NH-90 το καλύτερο ελικόπτερο αυτή τη στιγμή στο κόσμο, σαπακι για την Ελλάδα… Τα c-27 για χρόνια παρατημένα.. Ότι ναναι όπως λάχει.. φτάνει

 19. με τους ρυθμους της ΕΑΒ η ΠΑ θα παραλαμβανει τον τελευταιο αναβαθμισμενο Ηρακλη σε καμια δεκαετια. μεχρι τοτε τα πρωτα θα ειναι παλι συμπληρωμενα απο ωρες. Τα -Β θα ειναι 70 ετων αφου κατασκευαστηκαν στις αρχες της δεκαετιας του ’60. Οποτε σιγουρα θα χρειασθει καμια 4-5 C-130J. με αρχικες παραλαβες σε 5-6 χρονια θα μπορει να αντικαθιστα τα παλαιοτερα και πιο χρησιμοποιημενα -Β ή -Η και να διατηρησει ενα μεικτο στολο παραλληλα για οσο καιρο τα -Η ακομα αντεχουν. Παρολες τις επεμβασεις στα avionics καια στην πτερυγα, η ΠΑ δεν υοθετησε κανενα πακετο εκσυγχρονισμου των κινητηρων που προσφερει η Rolls Royce. Φυσικα αν και οταν τα C-27 βγουν ολα επιχειρησιακα και αναλαβουν το εργο που τους αναλογει, λογω των βελτιωμενων επιδοσεων που προσφερουν τα C-130J σε σχεση με τα -Η δεν απαιτειται αντικατασταση στη λογικη του 1 προς 1. Για αποστολες εξωτερικου θα χρησιμοποιει τα νεα -J τα οποια θεωρω σαν την πιο σοβαρη υποψηφιοτητα αφου προσφερουν προφανη οικονομια και ομοιοτυπια. Απλα θα μπορουσε να παρει και καποια -30. Παντως σημερα, η μονη δυναμη ικανη για μαζικη αερομεταφορα στρατευματων ειναι αυτη των chinook, αν και σε emergency κατασταση, τα περισσοτερα C-130 θα μπορεσουν να πεταξουν. Οι Αμερικανοι δεν εχουν να διαθεσουν μεταχειρισμενα C-130 αφου τα λιωνουν στα μετωπα ανα τον πλανητη που εχουν ανοιχτα. Βασικη παραμετρος βεβαια, να μπορεσει η ΠΑ (και κατ’επεκταση ολοι οι κλαδοι) να απαλλαγει επιτελους απο τον βραχνα των αεροδιακομηδων, ενα εργο που σε ολες τις χωρες του πολιτισμενου κοσμου επιτελουν πολιτικοι φορεις. Αραγε το ΕΚΑΒ θα αποδωσει ποτε τα οφειλομενα κοστη στην ΠΑ? Με αυτα τα λεφτα, θα ειχε αγορασει καμια 10αρια κανονικα ασθενοφορα οπως πχ τα super caravan, ή εκεινα τα υπεροχα piagio που σκανδαλωδος δεν πεταξαν ποτε και ξεπουληθηκαν στις ΗΠΑ.

  • Εδώ δεν πήραν τα Αn-32 με το 1/3 του κόστους των C-27… Περιμένεις να επιλεγεί Il-76(ασχέτως αν είναι υπερβολικό ή όχι); Άσε που τώρα, υπάρχει και το πρόσχημα… Κυρώσεις…

   • Προσχημα η πραγματικοτητα?
    Με την ιδια λογικη του φθηνοτερου να μην παιρναμε ΝΗ-90 αλλα ΜΙ-17..
    Ομοιοτυπια μηδεν ,εκπαιδευση αλλης σχολης και χιλια δυο αγνωστα προβληματα με προμηθευτες χωρια που τωρα θα τρεχαμε..Μιλαμε για μια παλαια σχεδιαση με μικρη ατρακτο και απλα νεους κινητηρες και κατωτερη εμβελεια ..
    Τα C-27 δεν ειναι το προβλημα καθως την περιοδο που εξεταστηκε ηταν η βελτιστη λυση.. Η νοοτροπια μπανανιας που εχουμε ειναι..
    Ουτε ειμαι βεβαιος για την ικανοτητα μας να προγραμματισουμε σοβαρη υποστηριξη παρα τις αδυναμιες της κατασκευαστριας εταιρειας .
    Και αλλες χωρες εχουν ιδια συστηματα με εμας αλλα αυτα δεν παρουσιαζουν αυτα τα χαλια ..

    • Λέγοντας μικρή άτρακτο αναφέρεσαι στο il-90; Εννοείς το φάρδος, το ύψος της; Διότι από ματαφορική ικανότητα είναι ανώτερο από c130 και a400. Και η εμβέλειά του είναι 5000χλμ με 50τ φορτίο. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι η συμβατότητα του με τους αεροδιαδρόμους στα νησιά. Για αποστολές στην Κύπρο είναι ότι πρέπει.

 20. Nτροπή.

  σε-130 χωρίς ανταλλακτικά.
  σε-27 χωρίς FOS.

  Κανιβαλισμένα σε-130 με βαρίδια για να μην τουμπάρουν σε κοινή θέα.

  Κανιβαλισμένα σε-130 στην Τανάγρα …τα είδαμε και φέτος στο AFW2k18.

  Ο μόνος λόγος που (θα) τα κάνουν είναι για να καλύψουν τις μηδενικές (0) διαθεσιμότητες των 2 Μοιρών Τακτικών Μεταφορών. Αφού απογύμνωσαν τα αεροπλάνα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών αφού περιορίσθηκαν μόνο σε έγγραφες (ελεγχόμενες) διαμαρτιρίες και όχι πράξεις ήθους όπως να παραιτηθούν, τώρα λένε… «αας πάρουμε ΝΕΑ αεροπλάνα», που είναι πιασάρικος ΤΙΤΛΟΣ….

  Τα δρομολόγια να βγαίνουν Β&Ν και από δω πάνε οι άλλοι…

  Η σειρά των Μ2000 έχει ήδη προδιαγραφεί…

  ΝΤΡΟΠΗ.

  ΥΓ
  Δεν είμαι αντίθετος με την τυχόν προμήθεια μ/μ αεροπλάνου…αλλά είναι τραγικός ο τρόπος που το πλασάρουν…

 21. Μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε ένα μεταφορικό που θα μπορεί ταυτόχρονα να εκτελέσει και ανεφοδιασμό στον αέρα; Τουλάχιστον να δώσουμε τα χρήματα του φορολογούμενου και να πιάσουν τόπο με την απόκτηση από την Π.Α ενός τόσο κρίσιμου παράγοντα που στερείται χρόνια τώρα.

 22. Σε παλαιότερο άρθρο της Π&Δ μάθαμε πως σήμερα το C-27J κοστίζει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ανά ώρα πτήσης απο το C-130… ένα παράδοξο που οφείλεται στο ρυθμό χρήσης του κάθε τύπου, λόγω χαμηλών διαθεσιμοτήτων. Με άλλα λόγια, αμφότερα τα αεροσκάφη έχουν κάποια πάγια έξοδα συντήρησης, οπότε αν υπο-χρησιμοποιούνται (λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας) ανεβαίνει το κόστος ΑΝΑ ΩΡΑ ΠΤΗΣΗΣ. Οπότε, για να βγαινει οικονομικότερο το τετρακινητήριο C-130 (ανά ώρα πτήσης, πάντα), προφανώς το κάθε αεροσκάφος πετάει πολλαπλάσιες ώρες, σε σχέση με τις ώρες που πετάει το κάθε δικινητήριο C-27.

  Μήπως λοιπόν να λύναμε πρώτα αυτά μας τα προβλήματα, και μετά να κοιτούσαμε για μελλοντικές αγορές;

  • Η ΚΩΠ μιας χρονιά ειναι ένα πολύ γενικός υπολογισμός, μπορεί να υπήρξε μια έκτακτη προμήθεια που ανέβασε τα κοστολόγια. Κάτι τέτοιο παρατηρείται σε νέα συστήματα διαχρονικά.

 23. Προμήθεια πανσπερμίας νέων μέσων όταν μείνουν από συντήρηση/ανταλλακτικά/ώρες πτήσεως τα υφιστάμενα είναι χαρακτηριστικό αποκλειστικά και μόνο μπανανιών τύπου Βενεζουέλας (προ Τσάβες … τώρα δεν παρατηρείται το παραπάνω φαινόμενο, όχι ότι κατά τα άλλα είναι καλύτερα, τουναντίον …), Ταϊλάνδης, Νιγηρίας, Φιλιππίνων κλπ χωρών που είναι η χαρά των φίλων της αεροπορίας, κάθε αεροδρόμιο και ένα καθημερινό air show …
  Αυτό ανεξάρτητα από το ότι κάποτε θα πρέπει να αντικατασταθούν οι Ηρακλείς με … νέους Ηρακλείς (τι πιο εύλογο).
  Την άποψη ότι θα χρειαστούμε ΛΙΓΟΤΕΡΑ α/φ (λες και είμαστε το Βέλγιο, ενώ έχουμε το θέμα της ενίσχυσης της Κύπρου και των νησιών ….) από όσα σήμερα δεν θα τη σχολιάσω … Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι …

 24. Σε ότι αφορά τα 3 Α-109 του ΕΚΑΒ αυτά είναι καθηλωμένα εδώ και χρόνια γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για την συντήρηση τους. Σε ότι αφορά το ένα από αυτά έχει και εκτεταμένες ζημιές λόγω βαριάς προσγείωσης. Τα Α-109 θα επανέλθουν σε πτητική κατάσταση κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.
  Σε ότι αφορά την ίδρυσης μιας υπηρεσίας εναέριων μέσων πολιτικής προστασίας αυτή στο παρελθόν πήγε να γίνει τρεις φορές αλλά δεν προχώρησε το εγχείρημα. Σύμφωνα με πρώην δ/κτη της 359 ΜΑΕΔΥ, που έγινε μια σχετική συζήτηση, το συμπέρασμα του είναι ότι δεν θα γίνει ποτέ.
  Στην Ελλάδα ο κάθε ένας θέλει να έχει το μαγαζάκι του και οι Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

  Επίσης, βλέποντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό των 36 Φάντομ και των 15 C-130 προσωπικά πιστεύω ότι το 85ο εκσυγχρονισμένο F-16 θα παραδοθεί στην Π.Α κάποτε. (τουλάχιστον με 10 χρόνια καθυστέρηση από την προβλεπόμενη χρονολογία) Το ίδιο αν ναυπηγηθούν φρεγάτες στην Ελλάδα. Εδώ το Π.Ν είδε και έπαθε για να παραλάβει τα υποβρύχια ενώ εδώ και χρόνια τα ναυπηγεία δεν μπορούν να του παραδώσουν 2 πυραυλακάτους. Επίσης ας θυμηθούμε και τις πολύχρονες καθυστερήσεις στις ναυπηγήσεις των 3 ΜΕΚΟ-200 και τον 5 αρματαγωγών.

Comments are closed.