7.2 C
Athens
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Defender, μία ακόμα άλλη λύση για υπεράσπιση πολύτιμων στόχων

- Advertisement -

Η General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) παρουσίασε μια νέα έννοια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων με την ονομασία Defender, η οποία είναι ικανή να προστατεύει αεροσκάφη υψηλής αξίας (HVAA), όπως αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού κι αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ – «ιπτάμενα ραντάρ».

Η γραφιστική απόδοση του Defender όπως την δημοσιοποίησε η General Atomics απεικονίζει ένα drone, παρόμοιο με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Avenger (πρώην Predator C) της εταιρείας (οπλισμένο αερόχημα μάχης – UCAV) ενώ εκτοξεύει έναν πύραυλο αέρος – αέρος κατά την διάρκεια συνοδείας ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού.
Στην ίδια απόδοση απεικονίζει ένα άλλο Defender UCAV να λαμβάνει καύσιμα από το ίδιο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το Defender είναι εξοπλισμένο με δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού αέρα και «είναι σε θέση να παραμείνει στην περιοχή ενδιαφέροντος και να υπερασπιστεί τα πολύτιμα φίλια αεροσκάφη για ημέρες ή και εβδομάδες κάθε φορά».
Ο σχεδιασμός του Defender της General Atomics είναι παρόμοιος με το Avenger UCAV και επίσης με την πρόταση της εταιρείας για το μη επανδρωμένο εναέριο αεροσκάφος MQ-25 Stingray του αμερικανικού Ναυτικού των ΗΠΑ, για το οποίο αργότερα επιλέχθηκε η πρόταση της Boeing.

Το Avenger (Predator C) διαθέτει έναν κινητήρα turbofan σε αντίθεση με τους κινητήρες turboprop και turboshaft που διέθεταν τα προηγούμενα αεροσκάφη MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper (Predator B) αντίστοιχα της ίδιας εταιρείας. Ο σχεδιασμός της Avenger περιλαμβάνει χαρακτηριστικά stealth όπως εσωτερική αποθήκευση όπλων και εισαγωγή αέρα σχήματος S για μειωμένο ίχνος στα ραντάρ και στο υπέρυθρο φάσμα αντίστοιχα.
Η αμερικανική Αεροπορία έχει παραλάβει ένα δοκιμαστικό αεροσκάφος Avenger και ένας μη κατονομαζόμενος πελάτης της αμερικανικής κυβέρνησης έχει παραλάβει έως και επτά αεροχήματα του τύπου.
Προστασία στόχων υψηλής αξίας
Η προστασία στόχων υψηλής αξίας (High Value Airborne Asset – HVAA) είναι μια αμυντική αποστολή με τη χρήση μαχητικών συνοδείας (προς το παρόν) τα οποία έχουν μοναδικό σκοπό να υπερασπιστούν συγκεκριμένα εναέρια μέσα υψηλής αξίας, που είναι τόσο σημαντικά ώστε η απώλεια έστω και μόνο ενός θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις ικανότητες διεξαγωγής πολέμου μίας χώρας ή να χαρίσει στον εχθρό ένα σημαντικό αντικείμενο προπαγάνδας.
Τέτοια αεροσκάφη είναι τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης κι ελέγχου, τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας κι άλλα.
Για τον σκοπό αυτό τα συνοδευτικά μαχητικά πετούν πριν από τα αεροσκάφη αυτά με σκοπό να εντοπίσουν έγκαιρα εναέριες απειλές και να τις εξουδετερώσουν, αν είναι μαχητικά αεροσκάφη εμπλεκόμενα σε αερομαχία με αυτά κι αν είναι επερχόμενοι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας προσπαθώντας να τους εγκλωβίσουν και καταρρίψουν με άλλους πύραυλους, ή στο μέλλον και με ακτίνες λέιζερ.

Όπλα λέιζερ σε μαχητικά αεροσκάφη, κάνοντας τον Meteor να μοιάζει… απολίθωμα του παρελθόντος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

33
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 2.29

Related News

Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ: Sweet home Alabama!

Την πόλη Huntsville στην πολιτεία της Αλαμπάμα διάλεξε τελικά για έδρα της η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ σε μια διαδικασία που είχε προκαλέσει το...

Η Σερβία θα παραλάβει σύντομα τα MiG-29 από τη Λευκορωσία

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στη Σερβία τα τέσσερα μεταχειρισμένα μαχητικά MiG-29, που η Λευκορωσία επισκευάζει για λογαριασμό της Σερβικής Αεροπορίας.Σύμφωνα με την...

Παρλί: To Charles de Gaulle “κατεβαίνει” σε Ανατολική Μεσόγειο και Ινδικό Ωκεανό

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα ενισχύσει σύντομα τη μάχη της Γαλλίας εναντίον του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε η Φλοράνς Παρλί...