Ομιλία Πάιατ για επενδύσεις στην Ελλάδα στο συνέδριο HEALTHWORLD 2019 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 11
  •  
  •  

Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε στο συνέδριο HEALTHWORLD 2019 που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmCham).

Στην σχετική του ομιλία, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομιλία του κ. Πάιατ που δόθηκε στη δημοσιότητα απο την  Αμερικανική Πρεσβεία, ο Αμερικανός Πρέσβης ξεκίνησε ευχαριστώντας το AmCham για τη διοργάνωση του συνεδρίου και το έργο που έχει επιτελέσει, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος ιδιαίτερα, για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε πως η τεράστια συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατέδειξε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ενίσχυση των (εμπορικών) σχέσεων και έθεσε σε κίνηση μια σειρά ενεργειών σε τομείς όπως οι επιστήμες υγείας, η τεχνολογία και η καινοτομία, δίνοντας το έναυσμα για συνομιλίες και συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών που συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Μετά τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου το περασμένο Δεκέμβριο έθεσε στην ατζέντα των διμερών σχέσεων για το 2019 έξι σημεία-κλειδιά για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, με σημαντικότερα το Εμπόριο και τις Επενδύσεις. Κατά την επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, διαπίστωσα πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, και ανυπομονώ για την καταγραφή περισσοτέρων επιτυχημένων ιστοριών στη φετινή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς και τη δεύτερη φάση του Στρατηγικού μας Διαλόγου, αργότερα εντός του 2019.

Με τους συνεργάτες μας στο AmCham, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το εμπόριο και να προβάλλουμε τις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που βλέπουμε εδώ στην Ελλάδα. Γι ‘αυτό και είχα την ευχαρίστηση να έχω μαζί μου την περασμένη εβδομάδα 28 αντιπροσώπους από 15 ελληνικές εταιρείες στην Summit Investment Summit στην Ουάσιγκτον, βοηθώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην αγορά των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έστειλε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της στο SelectUSA φέτος – μια από τις μεγαλύτερες σε σχέση με το μέγεθος της χώρας – στην οποία συμπεριλαμβάνονταν οι ελληνικές εταιρείες Frezyderm και Rodi Pharmaceuticals.

Για πρώτη φορά, 4 ελληνικές startup εταιρίες συμμετείχαν στο SelectUSA, συμπεριλαμβανομένης μίας την οποία η Πρεσβεία μας είχε στείλει νωρίτερα στο South by Southwest, το εικονικό φεστιβάλ τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Ώστιν του Τέξας.

Μετά την SelectUSA, συμμετείχα με το AmCham και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια “περιοδεία” των ελληνικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη. Το ΧΑ και οι εισηγμένες εταιρίες του παρουσιάζουν μια πειστική ιστορία για το μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης.

Αυτά τα διαδοχικά γεγονότα αποδεικνύουν το εύρος των ευκαιριών για επέκταση του αμερικανικού-ελληνικού εμπορίου και των επενδυτικών δεσμών.”

Ο κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης περισσοτέρων επενδύσεων. Έκανε σαφές επίσης πως το επενδυτικό περιβάλλον μπορεί να βελτιωθεί εάν ληφθούν μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

“Θα καλωσορίζουμε πάντα τις ελληνικές εταιρείες του τομέα της υγείας που επιθυμούν να επεκταθούν διεθνώς μέσω επενδύσεων στις ΗΠΑ και μέσω συνεργασίας με αμερικανικές εταιρείες και ερευνητές.

Η φ(ελληνική) φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει με 3,4-4% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας και με τους στενούς δεσμούς της με πολυεθνικές εταιρείες, ο κλάδος είναι σε θέση να επεκταθεί περαιτέρω και να προσελκύσει επενδύσεις εάν η κυβέρνηση προβάλει τα σωστά μηνύματα.

Η φαρμακοβιομηχανία παραμένει ένας πυλώνας για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών. Από το 2017, συνολικά 2.265 κλινικές δοκιμές έφεραν έως και 80 εκατομμύρια ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες μου έχουν πει ότι η πιθανή αγορά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν η κυβέρνηση λάβει μέτρα για τη βελτίωση του υποκείμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Γνωρίζω ότι θέματα όπως η διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων, οι ρήτρες επανάκλησης, οι εκπτώσεις (clawback και rebate*) και οι μειώσεις του φαρμακευτικού προϋπολογισμού βαρύνουν σοβαρά τη βιομηχανία και έχω συζητήσει πολλά από αυτά τα θέματα με πολλούς από εσάς εδώ και τρία χρόνια.

Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα είναι να εργαστούμε σε ένα συνεργατικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που να διασφαλίζει την ισότητα και τη διαφάνεια. Εν τω μεταξύ, η Πρεσβεία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης με την Ελλάδα.

Είμαι περισσότερο αισιόδοξος σήμερα σχετικά με αυτήν την ατζέντα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου. Σας εύχομαι συνεχή επιτυχία στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για την ελληνική οικονομία και για τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ πολύ.”

 

*clawback και rebate είναι δυο έννοιες που υιοθετήθηκαν το 2013 από το υπουργείο Υγείας, με κύριο σκοπό τον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας. Για περισσότερα, δείτε σχετικό άρθρο της Καθημερινής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 11
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Member
MUSTAFA

το δεύτερο πλοίο “yavuz” έρχεται επίσης
οι μελέτες θα επιταχυνθούν
μια τέτοια κατανοητή … γλώσσα για όλους

http://i.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/5d0b6aebc9de3d0c0c5a70dc

altius
Member
altius

Καις τα κάρβουνα. Αυτό, απτό, κατανοητό.

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Kαι τι ενδιαφέρον έχουν τα δελτία τύπου της αμερικανικής πρεσβείας και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες του αμερικανού πρέσβη;