«Μαντεύοντας» τη σύνθεση του Γερμανικού Ναυτικού το 2032!

16
3032

Το συγκεκριμένο γράφημα, που το είδαμε στο Twitter, εμφανίζει τις σχεδιαζόμενες οροφές ανά κλάδο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για το έτος 2032.

 

Για το Γερμανικό Ναυτικό προβλέπεται δύναμη 25 κύριων μονάδων επιφανείας και οκτώ υποβρυχίων. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα… Για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης οροφής υπολείπονται δύο πλοία. Γιατί ως τώρα θεωρούνται δεδομένα μόλις 23: 6 MKS 180, 4 F-125, 4 F-124 και 10 Κ-130. Θα παραγγελθούν μέχρι τότε δύο ακόμη φρεγάτες MKS 180 ή δύο κορβέτες K-130 ή θα παραμείνουν σε γερμανική υπηρεσία δύο από τις τέσσερις φρεγάτες F-123;

 

Οι τέσσερις F-123 εισήλθαν σε υπηρεσία μεταξύ 1994-1996. Τα πλοία έχουν εκτόπισμα 3.600t και αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 29kn. Εξοπλίζονται με κύριο πυροβόλο των 76mm, τέσσερα Κ/Β Exocet MM-38 (θα αντικατασταθούν μελλοντικά από NSM), 16 Α/Α πυραύλους Sea Sparrow (αντικαθίστανται από ESSM), δύο αντιβληματικά συστήματα RAM, τέσσερις τορπιλοσωλήνες των 324mm και δύο πυροβόλα των 27mm. Το πλήρωμα των πλοίων αποτελείται από 199 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.

 

Η παραμονή σε υπηρεσία των F-123 θα μπορούσε να έχει και ελληνικό αντίκτυπο, με το Πολεμικό Ναυτικό να αναζητά περιπτώσεις μεταχειρισμένων πλοίων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μέρος των φρεγατών S, αφού κάτι τέτοιο θα περιόριζε περαιτέρω τις ελληνικές επιλογές.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 199 πλήρωμα?? ξερει κανεις να μου πει οι δικές μας περιπου ποσο πληρωμα πρεπεει να εχουν κανονικά?

 2. Παρόλο που θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή, καλύτερη και από τις ολλανδικές M Class, καθώς έχουν και εκτοξευτή mk 41, το γερμανικό ναυτικό δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία απόσυρσης ούτε πρόθεση πώλησης, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να μπαίνουν σε υπηρεσία οι mks 180, ενώ αν κρίνει κανείς από τις bremen, οι f 123 θα αποσυρθούν κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι mks 180 είναι περισσότερο συμπλήρωμα στις f 125 για ειρηνευτικές αποστολές, σε αντίθεση με τις f 123 που είναι συμπλήρωμα στις f 124 και στις k 130/131 για πολεμικές αποστολές, σύμφωνα με μια μελέτη του γερμανικού ναυτικού. Αν κρίνει κανείς και από την απόσυρση των ολλανδικών M class κοντά στο 2024-2025 (οι βελγικές θα αποσυρθούν το 2027 συμπληρώνοντας περίπου 35 χρόνια υπηρεσίας) μάλλον οι επιλογές για μεταχειρισμένα πλοία μειώνονται αρκετά.

  Ερώτηση σε όποιον γνωρίζει, το ΠΝ κατά την κατασκευή των δικών μας MEKO, γιατί δεν επέλεξε αντίστοιχους αισθητήρες με τις F 123 Branderburg και Μ; Θυμάμαι ότι ήταν όλα με βάση όλες τις προτιμήσεις του και ότι το vls mk 48 μπήκε καθώς με το mk 41 θα υπήρχαν προβλήματα ευστάθειας και βάρους, αλλά μου κάνει εντύπωση που εμείς διαλέξαμε τα ραντάρ DA 08 και MW 08, όταν οι F123 και οι M έιχαν εξαρχής LW 08 και SMART S;

  • Έχω την εντύπωση ότι το ΠΝ την στιγμή που επέλεξε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των ΜΕΚΟ ζήτησε το DA08 για λόγους αυξημένης ακρίβειας σε μεγάλες αποστάσεις που προσφέρει η S-band εκπομπής τους σε σχέση με τα LW08. Όσο δε για τα MW08 και πάλι την περίοδο επιλογής τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 δεν υπήρχε ακόμα στην αγορά το SmartS. οι Συγκεκριμένες κλάσεις είναι νεώτερης κατασκευής

 3. Όταν η γερμανική φρεγάτα Brandenburg (F-215) είχε πέρισυ τον Μάιο ένα ατύχημα έξω από το λιμάνι του Πειραιά αρχικά πήγε να ελλιμενιστεί για ημέρες στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ήταν εκεί ανάμεσα στις φρεγάτες μας και ξεχώριζε από μακριά λόγω του διαφορετικού γκρι χρώματος της.
  Άραγε να είναι κάτι το προφητικό για το Π.Ν ότι φρεγάτα κλάσης F-123 ήταν για μέρες στον ναύσταθμο Σαλαμίνας ??

  Μετά την πήγαν στην πέτρινη δεξαμενή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά όπου τις έγιναν επισκευές. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα να βλέπει κανείς μία φρεγάτα έξω από το νερό. (το ίδιο και για το θωρηκτό Αβέρωφ στο ναυπηγείο που πήγε για επισκευές)

 4. Οι F-123 θα ήταν «λουκούμι» για το ΠΝ και με έναν εκσυγχρονισμό στα μέσα της επόμενης δεκαετίας (π.χ. ραντάρ NS-400, ASROC-VL στον έναν από τους δύο ΜΚ41 & νέο σονάρ σκάφους και συρόμενης διάταξης) θα προσέφεραν τα μέγιστα.

  Ο εν λόγω πίνακας όμως καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε πιθανότητα πώλησης τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο των F-123 αλλά ούτε καν των F-122…

   • Οι Γερμανοί θα εγκαταστήσουν σταδιακά τους NSM στα πλοία τους. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα μετεγκατάσταση πυραύλων από δικές μας αποσυρόμενες φρεγάτες.

 5. Ξέχασα να ανφέρω περί του DA-08 ότι έχει μέγιστη ταχύτητα περιστροφής 27rpm σε σχέση με το LW-08 το οποίο αν θυμάμαι καλά έχει 13rpm, το οποίο είναι εγγενές πλεονέκτημα ως προς την ακρίβεια έρευνας και τον χρόνο έγκαιρης προειδοποίησης. επίσης τα ηλεκτρονικά του πρώτου ήταν solid state σε σχέδση με τα αντίστοιχα τότε του 2ου.

  Και τα 2 ραντάρ πάνως, είναι ακόμα αξιόμαχα, όταν συνοδεύονται όμως και με ένα ισχυρό 3D radar.

  Εγώ δηλαδή θεωρώ πως αν δινόταν ευκαιρία να αντικατασταθούν τα ραντάρ των ΜΕΚΟ στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στον Προμηθέα (μαζί με κάποια ισχυρότερα όπλα) το οποίο σήμερα είναι πρακτικά “τυφλό” και “άοπλο”….

  • Σωστές οι παρατηρήσεις για τις F-123 και θεωρώ και εγώ ότι θα ήταν μια καλή λύση η μετεγκατάσταση του ραντάρ στο Προμηθέας. Απλά νομίζω ότι δεν θα ήταν μια σχετικά δύσκολη διαδικασία καθώς το πλοίο δεν φέρει κάποιο σύστημα πληροφοριών μάχης και η όποια εγκατάσταση θα απαιτήσει ίσως αρκετές αλλαγές και δοκιμές που ίσως ξεπερνάνε το κόστος που πρέπει να κρατηθεί πολύ χαμηλά

  • Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις. Δεν γνώριζα ούτε για την μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής ούτε για την καλύτερη ακρίβεια του DA 08 έναντι του LW 08. Σε περίπτωση εγκατάστασης smart s αυτό θα αντικαθιστούσε το DA 08 ή κάνω λάθος;

   Το προμηθέας θα ήταν καλό να εφοδιαστεί με ένα επιπλέον phalanx είτε ένα otomelara από τις αποσυρόμενες πυραυλάκατους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ιταλοί σκοπεύουν να αποσύρουν σύντομα το αδελφάκι του προμηθέα, νομίζω θα ήταν μια καλή προσθήκη για αντικατάσταση παλαιότερων σκαφών μας.

   • Αν εγκατασταθεί το Smarts το ρανταρ που θα αλλάξει θα είναι το MW08 καθώς το DA08 θα παραμείνει για τον έλεγχο περιοχής. ναι μεν έχει μεγαλύτερη ακρίβεια το smart αλλά το DA θα παραμείνει ως ραντάρ προειδοποίησης εισερχόμενων απειλών σε μεγάλη εμβέλεια.
    Όντως με το αδερφό πλοίο του προμηθέα από ιταλία θα ήθελα να το δω στα ελληνικά νερά. Τεράστιος πολλαπλασιαστής ισχύος για η Διοίκηση ΦΓ η παραμονή των μονάδων στις ανοιχτές θάλασσες ειδικά σε περιόδους κρίσης. Πάντως και εγώ πιστεύω ότι θα ήθελε ένα δεύτερο PHALANX. Είναι πολύτιμη μονάδα

  • Επρεπε ηδη να εχουν αποσυρθει 4 ρανταρ MW08 απο τις ΜΕΚΟ και να εχουν αντικατασταθει απο ισαριθμα Smart-S. Επειτα ή παραλληλα, τα 4 MW08 να εγκαθιστουταν σε ισαριθμες νεοτευκτες ΤΠΚ Ρουσσεν, της οποιας κλασης αποτελει το κυριως Α/Α ρανταρ. Αλλα που…
   Ο Προμηθεας δε χρειαζεται πολλα πολλα, το πλοιο δεν επιχειρει μονο του. Ενα 2ο Φαλανγξ ισως στην πρυμνη.

 6. Λογικα με το περίπου μισο δις σε κέρδη τους τοκους των Ελληνικών ομολόγων που κατέχει μονο η Bundesbank και ειναι να μας επιστραφούν τις παίρνουμε οπως ειναι σχετικά σύντομα. Κι αυτοι ιδανικά να τις πουλήσουν θέλουν. Το θεμα τους ειναι κυρίως οικονομικό.

  Απλα για να συμφωνήσουν σε κατι τετοιο θα πρεπει να δελεαστούν με τη συμφωνία για αναβάθμιση των φρεγατών απο γερμανικη εταιρία και ισως κάποια αλλα εξοπλιστικα οπως υποβρύχια, τομα, αρματα κτλ που ούτως η άλλως θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια. Ετσι κι αυτοι θα εχουν περισσότερα κεφάλαια για μεγέθυνση του δικου τους ναυπηγικού προγράμματος που ειναι σε εξέλιξη ωστε να αποδεσμευτουν οι F-123 με μεγαλύτερη άνεση.

  Κατι ανάλογο δηλαδη με αυτο που σκοπεύουμε να πράξουμε με τους Γάλλους.

  Το συνολικο ποσο κερδών απο τα Ελληνικα-ευρωπαϊκά ομόλογα ειναι στα 6,4 δις. Μπορουν να γινουν πολλα πραγματα με τον καταλληλο χειρισμο τα επόμενα χρόνια.

  • Τα εχουμε πει 100 φορές, ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ξέχαστε τα… οι αποπληρωμές πάνε σε βάθος τετραετίας και εφόσον τηρούνται δεσμεύσεις… για το χρηματοδοτικό της χώρας.
   Επίσης σύντομη αποδέσμευση των F-123 δεν υπάρχει, ούτε έχει αποφασιστεί το πότε.

Comments are closed.