- Advertisement -

To γερμανικό εμπάργκο όπλων στην Σ. Αραβία έχει αντίκτυπο και σε άλλους

- Advertisement -

Η γερμανική απαγόρευση εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία που επιβλήθηκε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εχει προκαλεσει αυξανόμενες διπλωματικές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου.
Ο λόγος είναι ότι το εμπάργκο αυτό επηρεάζει δυνητικά και τις πωλήσεις της βρετανικής BAE Systems που θα αδυνατεί να προμηθεύσει μερικά εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter της Σαουδικής Αραβίας, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει κι η Γερμανία.

Η Γερμανία παγώνει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ


Τα αεροσκάφη έχουν βέβαια παραδοθεί ήδη. Όμως Η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο υπεύθυνη για τη διασφάλιση της συντήρησης και της υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών της Σαουδικής Αραβίας.
Η κίνηση του Βερολίνου να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ συνεπάγεται ότι είναι πλέον θέμα χρόνου οι Σαουδάραβες να μην μπορούν πλέον να πετάξουν με τα αεροπλάνα τους, με αποτέλεσμα ζημιές εκατομμυρίων λιρών σε ρήτρες για την βρετανική εταιρεία.
Παρόλο που η βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο αποθέματος ανταλλακτικών για να υποστηρίξει τα 72 αεροσκάφη του τύπου, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.

Η Μέρκελ “προσυπογράφει” τα στρατιωτικά σχέδια του Μακρόν για την ΕΕ


 
Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times είναι ότι η έλλειψη ομοφωνίας στην Ευρώπη σχετικά με τους κανόνες για τις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων κάνει ζημιά στον τομέα αυτό συνολικά σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες της ηπείρου.
Επιπλέον, κινδυνεύει να υπονομευθεί η πρόσφατη προσπάθεια για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, την οποία ανέδειξαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας ως έναν βασικό στόχο προτεραιότητας.
Το πρόβλημα αυτό επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, λέγοντας ότι χωρίς μια «κοινή κουλτούρα εξαγωγής όπλων», η Ευρώπη «θα δυσκολευθεί στην ανάπτυξη κοινών συστημάτων όπλων. Δεν μπορείτε να μιλάτε για έναν ευρωπαϊκό στρατό και […] για ανάπτυξη όπλων από κοινού αν δεν είστε διατεθειμένοι πρώτα να ακολουθήσετε μια κοινή πολιτική στις εξαγωγές όπλων».

Η Rheinmetall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία


Στο ίδιο μήκος κύματος με την καγκελάριο Μέρκελ, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν αναγνώρισε ότι η προσέγγιση της Γερμανίας όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων πρέπει να αλλάξει. «Εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι είμαστε πιο ηθικοί από τη Γαλλία ή έχουμε μια βαθύτερη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα απ’ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να επικαλεστούμε πολιτική δύναμη για μια αξιόπιστη, κοινή γραμμή, η οποία συνδέει την ασφάλειά μας αλλά και τα ανθρωπιστικά μας συμφέροντα – όπως κάνουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας».
Η συγκεκριμένη απαγόρευση που ήταν μονομερής απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε απογοήτευση όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε άλλους συμμάχους της όπως την Γαλλία, επειδή καλύπτει όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που περιλαμβάνουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται στη Γερμανία.
Για το πρόβλημα αυτό είχε τοποθετηθεί δημόσια σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τομ Έντερς, διευθύνοντας σύμβουλος της Airbus: «Μα οδηγεί στα πρόθυρα της τρέλας εδώ στην Airbus αφού εδώ και χρόνια όταν υπάρχει ακόμα και μόνο ένα μικρό γερμανικό απάρτιο που περιλαμβάνεται σε ένα σύστημα, για παράδειγμα σε ελικόπτερα, δίνει το δικαίωμα στη γερμανική πλευρά να ακυρώνει την πώληση ενός γαλλικού ελικοπτέρου.»

Το άδοξο τέλος των σαουδαραβικών Tornado ADV


 
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε υπογραψει μνημόνιο πρόθεσης τον περασμένο Μάρτιο για να πουλήσει άλλα 48 Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, επιπλέον των 72 που έχει ήδη πουλήσει το 2007.
Αν και η αξία της σύμβασης δεν αποκαλύφθηκε, η παραγγελία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια λίρες. Προφανώς αυτή η σύμβαση αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, η η γερμανική απαγόρευση των εξαγωγών έχει επηρεάσει και την προμήθεια των προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας Meteor προς τη Σαουδική Αραβία.
Ο Meteor είναι ένα πολυεθνικό πρότζεκτ. Συναρμολογείται από την MBDA που αποτελεί μια κοινοπραξία της πολυεθνικής Airbus, της βρετανικής BAE Systems και της ιταλικής Leonardo, ενώ το σύστημα πρόωσης και η πολεμική κεφαλή κατασκευάζονται στη Γερμανία.

Η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση του METEOR στη Σαουδική Αραβία

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
1 year ago

Πω αυτοί οι Γερμανοί αχώνευτοι εγωιστές, ο πιο εγωιστές λαός στο σύμπαν, αυτοί οι άνθρωποι ούτε να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο δεν μπορούνε, γιατί κανένας δεν κάνει στην άκρη η δεν σταματάει να περάσει ο άλλος προτιμάνε να χτυπήσουν μεταξύ τους για να τσακωθούν, είναι αδιανόητο για το πόσο εγωιστές είναι. Γερμανική λογική.. Πώς θα δημιουργήσουμε μία κοινή αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική, αμα δεν κάνετε ότι λέμε εμείς;

Alexandros
Αλέξανδρος
1 year ago

Οι μεγαλύτεροι υποκριτές!! Η ΣΑ εκτέλεσε εναν δημοσιογράφο κ η Τουρκία κατέχει παράνομα 3 χώρες, έχοντας εισβάλει με γερμανικά άρματα, εξοντώνει τους Κούρδους όπου κ να βρίσκονται, Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Γαλλία (ΜΙΤ) κ δεν ιδρώνει το αυτί τους.
Σιχαμένοι Γερμανοί πολιτικοί, ίδιοι κ απαράλλαχτοι.
Ποτε θα ξυπνήσουμε…;
Συγνώμη για το υβριστικό, δε το συνηθίζω αλλα δεν μπορω να κρατηθώ διαβάζοντας για τις ενέργειες τους.

Panos71
Active Member
Panos71 (@panos71)
1 year ago

Ντροπή σας κυριε Αλέξανδρε, πως εκφράζεσαι ετσι για την κολώνα της Ευρωπης;…την ατόφια Γερμανική ηθική…το πρότυπο μοντελο δημοκρατίας. Δεν φταίνε τα οπλα που παράγει και πουλάει η Γερμανία κατα το δοκούν. Φταιει ο τελικός χρήστης. Πιπερι!!

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

“Το πρόβλημα αυτό επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, λέγοντας ότι χωρίς μια «κοινή κουλτούρα εξαγωγής όπλων», η Ευρώπη «θα δυσκολευθεί στην ανάπτυξη κοινών συστημάτων όπλων. Δεν μπορείτε να μιλάτε για έναν ευρωπαϊκό στρατό και […] για ανάπτυξη όπλων από κοινού αν δεν είστε διατεθειμένοι πρώτα να ακολουθήσετε μια κοινή πολιτική στις εξαγωγές όπλων».”
Το λένε και μόνοι τους, θέλουν έναν ενιαίο στρατό για να διαλέγει ποιοι από όλους τους πολέμους των Ευρωπαίων θα γίνονται ενώ δε μπορούν να αποφασίσουν αν σε κάποιον πρέπει να πουληθούν όπλα ή όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

106
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Γερμανία: Οι Πράσινοι θέλουν να σταματήσουν το πρόγραμμα των τουρκικών υποβρυχίων!

Με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, το γερμανικό κόμμα των Πράσινων επιθυμεί να σταματήσει το πρόγραμμα κατασκευής των έξι υποβρυχίων Type...

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...

Η Ε.Ε. επιτρέπει τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην PESCO, αλλά σε αυτές δεν θα περιλαμβάνεται η Τουρκία (μέχρι νεωτέρας)

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν την Τετάρτη την είσοδο τρίτων χωρών στα κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, αρκεί αυτές να τηρούν μια σειρά από...