25.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Coronavirus Χοντροκομμένη γερμανική ανάρτηση προκαλεί σάλο με την Ελλάδα να χειραγωγείται από τη...

Χοντροκομμένη γερμανική ανάρτηση προκαλεί σάλο με την Ελλάδα να χειραγωγείται από τη “μαμά-Τουρκία”

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Τουρκία εμφανίστηκε να κρατά από το χεράκι το παιδί-Ελλάδα, σε εικόνα ενημερωτικού αρχείου του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας για οδηγίες προς τους πολίτες για μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό Covid-19.

Το αρχείο παρουσιάζει σκίτσα με ανθρώπους σε καθημερινές συναναστροφές και δίνει πληροφορίες σε 16 γλώσσες για την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και μέτρων κοινωνικής προστασίας αλλά παραβλέπει την σημαντικότερη γλώσσα: την γλώσσα της επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μια γυναίκα με την τουρκική σημαία να κρατά από το χέρι ένα παιδάκι με την ελληνική ενώ συνομιλούν με έναν άνδρα με την κινεζική σημαία. Άλλοι άνθρωποι στην εικόνα αντιπροσωπεύουν άλλες χώρες και ομιλούμενες γλώσσες στη Γερμανία αλλά η παρουσίαση της Τουρκίας ως μητέρας της Ελλάδας δημιούργησε αλγεινούς συνειρμούς, όχι μόνο για την κακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών-που πυροδότησε πολεμικό κλίμα στον Έβρο πριν λίγους μήνες και εξελίσσεται ακόμα στο ανατολικό Αιγαίο- αλλά και για τη στάση των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού: η Ελλάδα υπήρξε μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες και η αντίδραση κυβέρνησης, κρατικών υπηρεσιών και πληθυσμού ήταν υποδειγματική αντίθετα με την μυστικοπάθεια και αργή αντίδραση της Τουρκίας.

Ο πολιτικός συντάκτης κ. Βασίλης Νέδος σε ανάρτησή του στο Twitter που μεταδόθηκε στην εφημερίδα “Kαθημερινή” το χαρακτήρισε “γκάφα” αλλά οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε σε διεθνές επίπεδο ήταν μεγάλη και χαρκτηρίστηκε από αντίληψη για πόλεμο προπαγάνδας ως ειρωνικά σχόλια ακόμα και από τους ίδιους τους Τούρκους.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως δεν υπάρχει κάποιο “μυστικό σχέδιο” πίσω από την εικόνα αλλά πρόκειται απλά για μια αδέξια και απαίδευτη ενέργεια κάποιου κρατικού υπαλλήλου ή γραφίστα κατά τη δημιουργία της εικόνας, καθώς ακόμα και η σημαία της Πολωνίας λίγο πιο πέρα στο ίδιο σκίτσο είναι τοποθετημένη ανάποδα και μοιάζει με τη σημαία της Ινδονησίας.

Πάντως, το ενημερωτικό φυλλάδιο, διαθέσιμο στα αραβικά, τα βοσνιακά-κροατικά-σέρβικα, τα κινεζικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα κουρδικά, τα παστούν, τα περσικά, πολωνικά, ρουμανικά, ρώσικα, ισπανικά και τούρκικα δεν περιλαμβάνει και τους Ινδονήσιους και δείχνει κακή προετοιμασία από μέρους του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας που κατέβασε την ανάρτηση.

Τουρκία-Covid-19: Στους 2.706 οι νεκροί, 106 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το περιστατικό δείχνει τη σημασία των Social Media στην πολιτική και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στις διεθνείς σχέσεις μιας χώρας, ακόμα και από τη Γερμανία που θεωρείται από πολλούς ακόμα υπόδειγμα ορθής προετοιμασίας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Θα αναμένουμε μια αντίδραση σε διπλωματικό επίπεδο -έστω και επικοινωνιακά- για να μην μείνει το περιστατικό χωρίς απάντηση. Ίσως έτσι να είναι κάποιοι κρατικοί λειτουργοί πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

26 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
26 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
AvoMelkonian

Με αιτία τις άπειρες άλλες «γκάφες» τις γερμανικής εξωτερικής πολιτικής (βλέπε πχ πρόσφατη διάσκεψη για Λιβύη), κάποιοι εδώ και καιρό μποικοτάρουμε γερμανικά προιόντα από οδοντογλυφίδες μέχρι αυτοκίνητα. Σε ένα κωλοσκίτσο θα κολλήσουμε τώρα;
Όχι επειδή θα κάτσουν να κλαίνε, απλά να έχουμε και εμείς τη συνείδησή μας ήσυχη.

x-m

Όχι τορπίλες, ούτε τον πυρετό τους!! 😡

dokimos

Η Ελλάδα παιδι της Τουρκία Η Τουρκία παιδι της Γερμανίας !!!!
Μα τι λέτε τώρα ρε!!!!! είμαστε τυχεροί αποκτήσαμε και ΓΙΑΓΙΑ –

Spyros

Η σημαία της Πολωνίας ανάποδα γίνεται σημαία του Μονακό.

chriss8

Πολωνία, Ινδονησία και Μονακό έχουν ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου στις σημαίες. Ουσιαστικά Μονακό και ινδονησία έχουν πανομοιότυπες σημαίες

dokimos

Γνωστό το Γερμανικό χιούμορ
Μου έρχεται στο μυαλό ένα επεισοδιο του Jerry Senfield μαζί με τον George Constantsa
Από το γνωστό Seinfeld Show Βρισκωνται σε σκοτεινή αίθουσα stand up comedie
Ανάμεσα στους αμερικανούς ήταν και μερικοί Γερμανοί τουρίστες O Jerry διότι εβραίος
Δεν θέλει να τους βλεπει Σε κάποια στιγμή ρωτάει
– Geoooorge ποιοι είναι οι Γερμανοί ρεεεε ;;;
– αυτοί που γέλανε στα διαλύματα

Chris

Νομίζω ότι μπροστά σε άλλα, που παραλείψατε να αναδημοσιεύσετε αυτό είναι πταίσμα. Π.χ. Οι αμερικανικοί χάρτες που δικαιώνουν την Τουρκία για την έρευνα και διάσωση στο ανατολικό Αιγαίο γκριζοποιώντας τις ζώνες αρμοδιοτήτων της Ελλάδας και εμφανίζοντας τες “αλληλοεπικαλυπτόμενες” με της Τουρκίας; Η την επίτροπο της ΕΕ που μας κατηγόρησε γιατί υπερασπιστήκαμε τα σύνορα μας έναντι των λαθροεισβολέων, και γιατί αναστείλαμε το άσυλο; Και μας ενημέρωσε ότι τα 700 εκ. ευρώ της ΕΕ δεν θα πάνε για ενίσχυση των συνόρων της Ελλάδας αλλά υπέρ των λαθροεισβολέων. Ή η έρευνα φινλανδικού πανεπιστημίου που λέει ότι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η Ελλάδα… Read more »

chriss8

Την έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο δεν μας την πήρανε οι Αμερικάνοι. Σχεδόν την χάσαμε εξαιτίας ερασιτεχνισμού κάποιων διπλωματών μας. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν είχαμε κάνει κάν αίτηση στον αρμόδιο διεθνή φορέα ενώ η Τουρκία έκανε…

Όσο για το Φινλανδικό πανεπιστήμιο, για τι είδους έρευνα μιλάμε? Για έναν φοιτητή που παρέθεσε στην πτυχιακή του πηγές από Τούρκους, ή μιλάμε για κανονική έρευνα?

x-m

Δημοσίευση δυό καθηγητών του Πανεπιστημίου του Turku ( 😆 😆 ) αλλά απ’οτι διάβασα ο πρέσβης μας έδωσε την πρέπουσα απάντηση. 😎

JCC

Και γιατί σας κάνει εντύπωση; Ποια είναι η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας στη Δύση σε σχέση με την Τουρκία; Αφήστε την 10 ήμερη εξαίρεση του Εβρου. Δεν είναι για τους δυτικούς στο ΝΑΤΟ ενιαίος χώρος – η νοτιοανατολική πτέρυγα- το δίπολο Ελλάδα Τουρκία; Μεγάλος- μικρός; Δεν γκρινιάζουμε σα μωρες παρθένες κάθε μέρα στο ΝΑΤΟ ότι η μεγάλη Τουρκία μας πειράζει; Δεν ζητούμε συνεχώς προστασία χωρίς να είμαστε διατεθειμένοι να αμυνθούμε; Δεν έχουμε φινλανδοποιηθει σχεδόν οριστικά; Δεν μας λέει κάθε λίγο ο κύριος Παιατ ποσό happy είναι που η Ελλάδα δείχνει ψυχραιμία και συμφωνεί με την Αμερική ότι πρέπει… Read more »

Andreas

Εδώ θέλει αντίδρασιν Γεωργίου Παπανδρέου σε κριτικό σχόλιο:
-“Ποιός το είπε αυτό;”
-(Γερμανία) :Εγώ.
-“Καλά. Τότε δεν έχει σημασίαν”.

Miscojones

Αλλη μια γκάφα που θυμάμαι είναι τότε που φούρνιζαν ζωντανούς τους εχθρούς τους….τι να πεις, γκαφατζήδες οι Γερμανοί.

MaryPoppins

Το σκίτσο με τη μαμά και το τέκνο λέει μόνο τη μισή ιστορία…

-Ναι, υπάρχει τέκνο, αλλά ποιός γ@μ1$€ τη μάνα?
-Το ‘παιζε δύσκολη 400 χρόνια στον Κολοκοτρώνη αλλά τελικά ενέδωσε.
-Μάλιστα, λόγω του πολυποίκιλου ερωτικού βίου της μάνας, υπήρξαν κι άλλοι “μνηστήρες” εκτός Κολοκοτρώνη, όπως Καραϊσκάκης, Διάκος, Κανάρης κ.α.
-Πέπλο μυστηρίου και αναπάντητα ερωτήματα…

Δικό μας παληκάρι ο σκιτσογράφος!

Sardi064

Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι αυτήν την εικόνα δείχνουμε προς τα έξω. Παρόλα αυτά οι φίλοι Γερμανοί θα πρέπει να θυμούνται ότι το “παιδάκι” τους έδωσε καλό μάθημα πριν 79 χρόνια… Και μάλλον αυτό δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ, (όχι ότι πρέπει να μας νοιάζει)…

Tasos

πρέπει να μας νοιάζει γιατί ακόμη χρωστάνε κατοχικό δάνειο και πολεμικές αποζημιώσεις…..

KBTHUNDER

“Είναι η οικονομία ηλιθιε” η απλα ολόκληρη η Ευρώπη υποφέρει επειδή κουμάντο κάνουν τα παιδιά και εγγόνια των Ναζί ψέματα? Δεν θα τους χαλούσε καθόλου εάν υπάρξει κάποιο καθεστώς που να ξεπερνούσε σε μισος τους ναζι .

My_name_is_Nobody

comment image

Antonis_Loukas

Αν πραγματικά ο σκιτσογράφος ήθελε να αποτυπώσει την αλήθεια(και να τρολλάρει…) θα έβαζε την Ελλάδα ως παιδάκι και Αμερική-Γερμανία ως γονείς… Θετούς ε; Μη μπερδευόμαστε… Ρε συ Nobody, κάνε ένα adaptation!

Kanenas

Καλησπέρα σας. Ζώντας στην Γερμανία, τολμώ να πω ότι για τους Γερμανούς είμαστε το ίδιο με τα σκατά. Καλοί για να καταναλώνουμε τα προιόντα τους και να έρχονται στην Ελλάδα μας με τις σκοτωμένες τιμές στα ξενοδοχεία μας για να κάνουν διακοπές. Η άλλη μεγάλη αλήθεια είναι , όμως , ότι μας αντιμετωπίζουν όπως αντιμετωπίζουμε και εμείς το κράτος μας. Με ευθύνη όλων μας μικρύναμε την Ελλάδα, την μιζεριάσαμε και μας αντιμετωπίζουν όλοι οι βόρειοι ως επαίτες και τριτοκοσμικούς. Από προσωπική και πάλι εμπειρία , όταν σέβεσαι τον εαυτό σου και αγωνίζεσαι να προκόψεις αλλάζουν θεώρηση. Το θέμα , εν… Read more »

dimitrisx

Μπααα! δεν κάνουν τέτοια πράγματα. Οι σύμμαχοι μας; Όσον αφορά τους βόρειους καλά τους κάνει η Ρωσία και τους πάει γ@meiοντ@σ. Έτσι θέλουν. Εσθονοί, Λιθουανοί, Πολωνοί, Φιλανδοί, Σουηδοί, και λοιποί. Μακάρι να γειτνίαζε άμεσα και με την Γερμανία χωρίς να έχουν ως bafer zone τους Πολωνούς, να δεις ζόρια τότε οι Γερμανοί! Και όποιος προστρέξει και πει ότι η Γερμανία και η Ρωσία συνεργάζονται και θα ήταν ακόμη ευκολότερο να τρέξουν projects τύπου north stream, κρατάτε και καμιά πισινή γιατί και στον Β’ ΠΠ συνεργάζονταν αλλά είδαμε πως κατέληξε. Και ας έχουν μια οικονομία όπου αν εκπλήρωναν το 2% του… Read more »

G...

Όπως διαβασα μετά τις αντιδράσεις αποσύρθηκε.
Ουτε βιδα απο γερμανια ξανα

dokimos

Δεν είναι μόνο με εμάς με ολους έτσι είναι χοντροκομμένοι
Πριν δυο εβδομάδες περίπου οι ακαδημαϊκοί της Γερμανίας έγραψαν μια επιστολή συμπαράστασης προς τους Ιταλούς συναδέλφους τους που δοκιμαζόντουσαν απο τον Κορονοιο. στην δακρύβρεχτη
λοιπον επιστολή έγραφαν ποσό λυπηρο είναι ενας λαος σαν τους Ιταλούς που έχουν δώσει τοσα πολλά στην ανθρωπότητα όπως Πιτσες, Μακαρονάδες, ελιές,λαδια, κρασιά, Εραστές κλπ να υποφέρει
Φρίκαραν οι Ιταλοι

ACHERON

“Fingerspitzengefühl”
Xαρακτηριστικά γερμανική λέξη,έχει εισέλθει και στην διεθνή στρατιωτική ορολογία,και σημαίνει στην κυριολεξία «αίσθηση ακροδακτύλων»,κατ΄επέκταση «αισθητήριο»,ἢ «διαίσθηση».
Είναι προφανές ότι έχει κυρίαρχη θέση στις αρετές ενός επικοινωνιολόγου,και οποιουδήποτε ελπίζει να αξιοποιήσει την επικοινωνία για προώθηση των θέσεων ἢ σκοπών του,π.χ ενός πολιτικού,και δή προϊσταμένου,όπως ένας υπουργός.
Είναι εξ ίσου προφανές,ότι εν προκειμένω αλεπάλληλα φίλτρα ενέκριναν την ανωτέρω σημειολογία,ἢ αγνοήθηκαν από κάποια «υπερτέρα αρχή».

Tango.Alpha

Κατ’αρχήν ας ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο της αντιπαράθεσης κι ας σταματήσουμε να έχουμε ως μόνο επιχείρημα κατά των Γερμανών την ιστορία τους. Γιατί όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό θα θυμούνται/γνωρίζουν με ποιο χαρακτηριστικό της αρχαιότητας μας επιτιμούν οι Ευρωπαίοι. Οπως είχε γράψει ο τότε “ηγέτης μας” Κ.Κ τον Ιανουάριο του 1986 όταν πέταξε με το F-4E, “οι καταιγίδες κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας”. Οι Γερμανοί έχουν την πολιτική τους τα πιστεύω τους και τις προτεραιότητες τους και συχνά δε μας είναι ευχάριστα. Εμείς θεωρητικά έχουμε τα δικά μας μέσα και προτεραιότητες για να αλλάξουμε την κατάσταση… Read more »

Andreas

Συμβολικό. Η Τουρκία μιλά με την Κίνα και μεταφέρει τον ιό. Μετά τον μεταδίδει στην Ελλάδα. Η διαφορά μεγέθους αφορά στην διαφορά του προβλήματος για κάθε χώρα.

ACHERON

Μάλλον όμως ὁ μέσος πολίτης/κάτοικος Γερμανίας (και όχι μόνο),δέν κάνει τόσο βαθείς συνειρμούς.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

14
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99 $

Related News

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...

Οι Τούρκοι θα εκπαιδεύουν τώρα και Λίβυους αξιωματικούς

Η παροχή εκπαίδευσης από την Τουρκία σε 190 Λίβυους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής της Τρίπολης δείχνει την ολοένα και βαθύτερη –έμπρακτη– ανάμιξη της Άγκυρας...

Αποχρώσεις Stealth: η παλιά και η νέα επίστρωση των F-35

Αεροσκάφη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) έχουν αναπτυχθεί για δεύτερη φορά στην Ισλανδία, εκτελώντας εναέριες περιπολίες επιτήρησης (Air Policing) για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.https://www.ptisidiastima.com/plaaf-low-visibility-coating/Πριν...

Εγκατέλειψαν οι Φιλιππίνες τις προσπάθειες αγοράς του τουρκικού ελικοπτέρου T129;

Εξανεμίζονται οι πιθανότητες πώλησης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T129 ATAK στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές στον τουρκικό Τύπο.Όπως στις υπόλοιπες προσπάθειες που οι...

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Γαλλίας για περισσότερα μαχητικά Rafale

Η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η επέμβασή της στη Λιβύη έχει ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να αρχίσει πάλι τις συζητήσεις με...
- Advertisement -