15.6 C
Athens
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Η Γερμανία θέλει αεροπλανοφόρο αλλά πρώτα πρέπει να λύσει ένα… θεματάκι

- Advertisement -

Τί συμβαίνει τελικά στην Bundeswehr; Η Γερμανία ονειρεύεται το μελλοντικό αεροπλανοφόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποκτήσει δια της Ε.Ε μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, πριν καμφθούν –αν καμφθούν– ορισμένες γαλλικές, πρωτίστως, επιφυλάξεις γι’ αυτά, θα πρέπει να δει τί θα κάνει με τα ακροδεξιά στοιχεία στους κόλπους του στρατεύματος. Διότι όταν η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή της στις ανωτέρω προτάσεις (;) της διαδόχου της στην ηγεσία του CDU, Άννεγκρετ Κραμπ-Κάρρενμπαουερ, έκθεση-φωτιά αποκάλυπτε ότι το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Bundeswehr έχει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ότι πίστευαν όλοι –όλοι εκτός από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (Militärische Abschirmdienst, MAD) στην οποία είχε ανατεθεί η σχετική έρευνα όπως και ο έλεγχος ασφαλείας των υποψηφίων για μια καριέρα στον Στρατό, απέκρυψε το μέγεθος του προβλήματος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μέρκελ να κατηγορείται για εσκεμμένη υποβάθμιση του θέματος που ουσιαστικά ισοδυναμεί με συγκάλυψη. Όπως υποστηρίζει στο σχετικό δημοσίευμά του το Spiegel, ο αριθμός των ακροδεξιών που αποτάχθηκαν τα τελευταία χρόνια από την Bundeswehr είναι πολύ μεγαλύτερος. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων η MAD υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι παρουσίασε εξωραϊσμένα νούμερα «στον έξω κόσμο» αλλά και στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Κατά την διάρκεια συνάντησης –κεκλεισμένων των θυρών– του επικεφαλής της Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας με τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών της Bundestag που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, η Υπηρεσία είπε πως οι αριθμοί που ανέφερε αντιστοιχούσαν μόνο στους… φανερούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Πέραν των ακροδεξιών και ισλαμιστών εξτρεμιστών που εκδιώχθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος τα έτη 2017 και 2018, η αναφορά της MAD δεν είχε τον πραγματικό αριθμό των αποταχθέντων στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν και περιπτώσεις υπόπτων ακροδεξιών.

Από το 2013 που ξεκίνησε η έρευνα υπήρχαν κάθε χρόνο περιπτώσεις ατόμων με «εξτρεμιστική συμπεριφορά» για τους οποίους ελάμβανε γνώση η ιεραρχία, υποστηρίζει στο Spiegel αξιωματούχος της Υπηρεσίας. Ήδη η Στρατιωτική Αντικατασκοπία διερευνά περίπου 450 υποθέσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού στο στράτευμα εκ των οποίων 64 αφορούν μέλη του κινήματος Identitarian ενώ άλλες τόσες πιθανά μέλη των Πολιτών του Ράιχ (Reichsbürger).
Το στρατιωτικό προσωπικό οφείλει δια νόμου να προστατεύει τις συνταγματικές αξίες της χώρας και η παρουσία ακραίων στοιχείων στην Bundeswehr προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το κίνημα Reichsbürger ειδικά δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της γερμανικής κυβέρνησης, ούτε την ισχύουσα νομοθεσία. Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel αρκετοί βουλευτές της Αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα την κυβέρνηση Μέρκελ τονίζοντας πως το σκάνδαλο δεν έχει να κάνει με μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά καταδεικνύει την ύπαρξη «δομικού προβλήματος» στους κόλπους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στο στράτευμα και το υπουργείο Άμυνας να καταθέσει πλήρη στοιχεία με όλες τις περιπτώσεις, λένε χαρακτηριστικά. Το υπουργείο δημιουργεί την εντύπωση «ότι ο κίνδυνος δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν όταν πληροφορίες κοινοποιούνται μόνο κατόπιν αιτήματος και ούτε καν ολοκληρωμένες» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου Κριστίνε Μπούχολτς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των ακραίων στοιχείων στην Bundeswehr κάνει πρωτοσέλιδα. Η αποκάλυψη το 2017 της διπλής ζωής του ακροδεξιού Υπολοχαγού Φράνκο Αλμπρεχτ, ο οποίος εκτός υπηρεσίας υποδυόταν τον Σύρο πρόσφυγα (χωρίς να μιλά αραβικά) σχεδιάζοντας να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις και να επιρρίψει την ευθύνη στους ξένους που ζητούσαν άσυλο, είχε προκαλέσει αίσθηση στην γερμανική αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη.
Η Bundeswehr βρέθηκε σε δεινή θέση. Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν διέταξε αμέσως ενδελεχή έρευνα ζητώντας από την στρατιωτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει η υπόθεση «Φράνκο Α» αλλά η αυστηρότητά της προσέλκυσε τα πυρά της Ένωσης Αξιωματικών, κατηγορούμενη για «υπερβολή» και «πρόκληση ανησυχίας» στο στράτευμα που «υπονόμευε το ηθικό». Σημειωτέον ότι ο συλληφθείς Υπολοχαγός υπηρετούσε σε γαλλο-γερμανική μονάδα στο Στρασβούργο παρόλο που οι ανώτεροί του γνώριζαν τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago

Αν συνυπολογίσει κανείς τις τραγικές διαθεσιμότητες σε όλους τους κλάδους αλλά όπως φαίνεται και θέματα ιδεολογίας, πόσο μακριά απο την αποσύνθεση είναι οι ένοπλες δυνάμεις της δυνάστριας της Ευρώπης;

Observer
Observer (@observer)
1 year ago

Γονιδιακό είναι το πλόβλημα των Γκελμανών. Από την εποχή του Αστελίξ!;Oσο για τον αν ο Ναζ…συγγνώμη Bundeswehr ντεν έκει ντιαθεσιμότητες μπογεί να είναι παγαμύθι,όπως στον μεσοπόλεμο.Nobody knows.Nα θυμητούμε το stealth που έφτιαχναν το ’70.Όσο για το αεροπλανοφόγο μάλλον εννούν κοινό πρόγραμμα για να μειώσουν κόστη.Να δουλέψει και το Κίελο,όχι μόνο η Τουλών και η Μασσαλία!

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
1 year ago

Ε είναι αστείοι … είχαν υπολοχαγό Φράνκο έστω και Άλμπρεχτ …… βάζω στοίχημα πως κάπου θα βρουν και συνταγματάρχη Γκεοργκ Παπαδόπουλο ή στρατηγό Φριτς Βιντέλα ή ταγματάρχη Σαντάμ Μπαντστούμπερ ή ακόμα και λοχαγό Αδόλφο Γκαντάφι!
Πάντως το “ωραίο” από πλευράς (τεχνικής-εξοπλιστικής)γελοιότητας είναι πως θέλουν και αεροπλανοφόρο. Από που κι ως που μωρέ? Εδώ στην άμυνα δεν δίνουν ούτε το σάλιο τους. Μήπως θέλουν μέσω της ΕΕ ν΄αποκτήσουν και στόλο F16(Ελλάδα) ή/και F-35(Ιταλία)?

G...
G....
1 year ago

Καλα ας φτιαξουν λιγο τα χαλια που εχουν στις διαθεδημοτητες που δεν πεταει δεν περπαταει και κολυμπαει τιποτα και μετα φτιαχνει και κανα αεροπλανοφορο παρεα με αλλους.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις για το θέμα του οπλισμού των νέων φρεγατών του ΠΝ. H πρώτη αφορούσε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων,...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τρία εκατοστά από την κόκκινη γραμμή το Oruc Reis…

176
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜα γιατί δεν γράφεται κάτι για το Oruc Reis; Είναι η ερώτηση πολλών από τους αναγνώστες μας οι οποίοι παρακολουθούν με...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά

Related News

Κίνα: Στρατηγικά βομβαρδιστικά με πολυηχητικούς αντι-πλοϊκούς πυραύλους; (βίντεο)

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες ενός κινεζικού βομβαρδιστικού Η-6Ν που έρχεται για προσγείωση με έναν μεγάλο αντι-πλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο, όπως εκτιμούν αναλυτές, κάτω από...

Επικοινωνία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε θέματα έρευνας και μηχανικής Μιχαήλ Κράτσιο είχε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης...

Έτοιμο το ΠΝ στο Καστελλόριζο κι όχι μόνο, πλοία και υποβρύχια σε θέσεις απόλυτης ετοιμότητας

Ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελλορίζου έχει το Πολεμικό Ναυτικό, δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι είναι απόλυτα έτοιμο να αντιμετωπίσει...