- Advertisement -

Airbus: Ποιο θα είναι “το πιο σύγχρονο ραντάρ AESA του κόσμου” για τα γερμανικά και ισπανικά Eurofighter;

- Advertisement -

Τα γερμανικά και ισπανικά Eurofighter θα λάβουν το πιο σύγχρονο ραντάρ του κόσμου, σύμφωνα με την Airbus.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση του νέου ραντάρ AESA Captor-E σε 110 μαχητικά Eurofighter της Γερμανίας και 5 Eurofighter της Ισπανίας, με αφετηρία το 2023. Προγενέστερες αναφορές ανεβάζουν τις απαιτήσεις των Ισπανών σε 19 ραντάρ, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει μελλοντικά συμπληρωματική παραγγελία.

Η Γερμανία επιλέγει την Hensoldt για την ολοκλήρωση του ραντάρ AESA των Eurofighter


Το νέο ραντάρ θα εκμεταλλεύεται τους μεγάλους χώρους που προσφέρει η σχεδίαση του μαχητικού, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση κεραίας με όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια. Διαφάνειες της εταιρείες παρουσιάζουν το ραντάρ να έχει περισσότερα από 1.000 T/R Modules, εμβέλεια μεγαλύτερη των 200km και, αντίθετα με τα περισσότερα ανταγωνιστικά ραντάρ AESA, ικανότητα περιστροφής.
«Το συμβόλαιο για το ραντάρ Captor-E είναι ένα κεντρικό επίτευγμα για να εξοπλιστεί το Eurofighter με αισθητήρες που διασφαλίζουν τη σημερινή κυριαρχία του αεροσκάφους στα σενάρια απειλών του αύριο», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Defense & Space, Dirk Hoke.

Γερμανικά και ισπανικά Eurofighter θα αποκτήσουν ραντάρ AESA


Η ολοκλήρωση του Captor-E στα 115 αεροσκάφη θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Manching και το Getafe, ενώ η ανάπτυξη και η κατασκευή θα συμβεί από κοινοπραξία με επικεφαλής τις Hensoldt και Indra. Το νέο ραντάρ θα μπορεί να τοποθετηθεί στα Eurofighter Tranche 2/3 και τα μαχητικά καινούργιας κατασκευής.

Η καινούργια μας «Πτήση» ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Raptor001

Αχχαχαχαχα… Με κάνατε και γέλασα πρωί πρωί…(Airbus) ”Με αφετηρία το 2023”… Δηλαδή έτοιμο για μάχη το 2025-2026 στην καλύτερη… Αχαχαχαχαχα…..
Μάλλον δεν έχουν ιδέα από APG-77/79/81/82.. & NIIP N035 Irbis E & RBE2 που είναι ΣΉΜΕΡΑ από τα καλύτερα….

DimitrisXr

Πιπερι που ειπες κακο για ευρωπαϊκο συστημα, ο scalp_eg ειναι παντου και παταει το κουμπι αλυπητα χαχαχαχα

George_K

Μιας και μιλάμε για μεγάλους κώνους ραντάρ, φανταστείτε το Tomcat ή το Phantom C με ραντάρ AESA…

Last edited 5 months ago by abrahamgarst35
Raptor001

Κανονικά awacs… Το super tomcat 21 θα ήταν απλά φοβερό…

Konstantinos_Zikidis

Στο ραντάρ, το μέγεθος μετράει, όπως και σε άλλες δραστηριότητες, άλλωστε… Γενικώς, το υπερμεγέθες ραντάρ του F-14, το AN/AWG-9, προφερόμενο “ΩΓΚ-νάιν”, έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των πιλότων του USN. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορούσε να υποδείξει στόχους σε 6 φοίνικες (μακρινούς προγόνους του αμρααμόπουλου, με ανάλογες επιδόσεις).

chikichiki

Επιδόσεις…πέραν του ορίζοντα!

Scalp_eg

Το καλυτερο αεροπλανο εναεριας υπεροχης στο κοσμο, απλα τελειοποιειτε.

rooster

Στο F-22 αναφέρεσαι;

Nikolaos

Το F-22 Raptor ίσως; Λέω εγώ με το μικρό μου μυαλό …

ShadowMan

ειναι σίγουρα μέσα στη 5αδα πάντως και δεδομένου οτι στην 5αδα αυτή τα τουλάχιστον 3 ειναι “συμμαχικά” δεν πειράζει που δεν είναι πρώτο.

Konstantinos_Zikidis

Όντως.
Σε πολλούς συν-σχολιαστές προκαλεί εντύπωση μία τέτοια δήλωση, καθώς θεωρούν εκ προοιμίου ότι το F-22 είναι ΤΟ καλύτερο αεροπλάνο [τελεία]. Αντί όμως για αρνητικές ψήφους, καλύτερα να διάβαζαν λίγο. Εάν έψαχναν λοιπόν λίγο το θέμα, θα έβλεπαν ότι το Eurofighter έχει παίξει αρκετές φορές εναντίον του F-22 και γενικώς (χωρίς να παίρνω θέση ότι είναι ξεκάθαρα καλύτερο από το F-22) χαίρει της εκτίμησης των Αμερικανών πιλότων.
Σταχυολογώ:
It is a fact that after some initial encounters between the Raptor and the Typhoon, the situation appears of absolute equity (γράφει ο David Cenciotti, aka The Aviationist)
https://www.businessinsider.com/f-22-wont-win-a-dogfight-thrust-vectoring-raptor-typhoon-eurofighter-2013-2 (στην ανάρτηση αυτή αναφέρεται ότι το thrust vectoring σε αρκετές περιστάσεις δεν προσφέρει και τόσα πολλά στην κοινωνία…)
Anyway, the Typhoons scored several Raptor kills during the Red Flag Alaska. On one day a German pilot, recounting a succesfull mission ironically commented: “yesterday, we have had a Raptor salad for lunch.” https://theaviationist.com/2012/07/13/fia12-typhoon-raptor/
 
“It’s like asking us to compare a NASCAR car with a Formula 1 car. They are both exciting in different ways, but they are designed for different levels of performance.”
https://nationalinterest.org/blog/buzz/eurofighter-typhoon-isn%E2%80%99t-stealthy%E2%80%94-f-22-pilots-it-146826 
 
Αν και προσωπικά προτιμώ το Rafale, το Eurofighter έχει εξαιρετικές αεροδυναμικές επιδόσεις, καθώς σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό, για την εναέρια υπεροχή και δευτερευόντως για κρούση και λοιπές αποστολές. Το Rafale “έβαλε νερό στο κρασί του” αναφορικά με τις επιδόσεις α-α, με σκοπό να κάνει εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, χαμηλή διείσδυση και κρούση. Αν και οι επιδόσεις του Rafale γενικώς είναι εξαιρετικές, οι δυνατότητες του Eurofighter σε μεγάλες ταχύτητες και ύψη είναι μάλλον αξεπέραστες, πράγμα το οποίο εκτιμούν τόσο Αμερικανοί, όσο και Γάλλοι πιλότοι (αν και ιδίως οι τελευταίοι δεν το παραδέχονται ανοικτά).
 
Σε σύγκριση με το F-22, το Eurofighter προσφέρει IRST (το καλύτερο σε υπηρεσία σήμερα), HMD με δυνατότητα άφεσης πυραύλων σε off boresight, ενώ έχει ένα πολύ καλό ραντάρ μηχανικής σάρωσης, το οποίο αναβαθμίζεται σε AESA, με δυνατότητα κίνησης ως προς roll. Αυτά υπό συνθήκες μπορεί να είναι πολύ κρίσιμα και ούτε που τα ονειρεύεται το F-22. Το οποίο, σε περίπτωση που δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι φίλοι, είναι ένα νεκρό αεροπλάνο. Έτσι απλά. Κατασκεύασαν όσα κατασκεύασαν, τους έπεσαν μερικά λόγω των προβλημάτων υποξίας και άλλων ατυχημάτων, τους κατέστρεψε μερικά ένας τυφώνας και τέλος. Η γραμμή παραγωγής δεν ξανανοίγει. Έχουν μείνει όλα κι όλα γύρω στα 150 F-22, εκ των οποίων πετάνε τα μισά (και αυτά, δεν συγκινούν με τις διαθεσιμότητές τους) και φυσικά με υψηλότατο κόστος ώρας πτήσεως (~60000 $, αν θυμάμαι καλά). Δεν φέρει IRST, δεν έχει HMD, οι δυνατότητες κρούσης είναι πολύ περιορισμένες και γενικότερα μιλάμε για ένα αεροπλάνο τέλους δεκαετίας ‘80 – αρχών δεκαετίας ‘90, με τους όποιους περιορισμούς. Τουλάχιστον το συνομίληκό του Eurofighter πουλάει ακόμα… και αναβαθμίζεται….

My_name_is_Nobody

Έχετε αναφερθεί σε παλιότερες αναρτήσεις πως το APG-83 των F16V παρουσιάζει έλλειμμα ψύξης και εξ αιτίας αυτού οι επιδώσεις του ραντάρ θα είναι υποδεέστερες των εν δυνάμει.
Πιστεύετε πως κάτι ανάλογο θα ισχύει και στην εγκατάσταση του Captor-E στα Eurofhiter;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

George_K

Εξ όσων γνωρίζω – και χωρίς να έχω τις γνώσεις του κου Ζηκίδη επ ουδενί – οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας των AESA είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους λόγο της αρχής λειτουργίας τους.
Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία λειτουργίας τους τόσο αυξάνεται η εμβέλεια αποκάλυψης στόχων, αλλά και τόσο κινδυνεύει κάτι να χαλάσει. Το πρόβλημα της αυξημένης θερμοκρασίας λειτουργίας ξεπερνιέται με σύστημα υδρόψυξης αντί της αερόψυξης που υπήρχε μέχρι τώρα. Έτσι χρησιμοποιείται ψυγείο ψυκτικού υγρού, σωλήνες, αντλία ψυκτικού κλπ.
Υποτίθεται οτι το σύστημα υδρόψυξης είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αποβολής της θερμοκρασίας, ακριβώς όπως στους κινητήρες των αυτοκινήτων.
Επειδή και γω διάβασα το σχόλιο του Κου Ζηκίδη η δική μου απορία είναι η εξής:
Μήπως εννοεί ότι η υδρόψυξη δεν είναι αρκετά ικανοποιητικός τρόπος αποβολής της θερμοκρασίας, ή οτι το ψυγείο δεν έχει ικανοποιητική πρόσβαση σε φρέσκο κρύο αέρα ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα?
ΥΓ. Γι αυτό και τα νέας τεχνολογίας GaN ραντάρ AESA θεωρούνται καλύτερα και με μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης στόχων γιατί η θερμοκρασία λειτουργίας τους είναι μεγαλύτερη από αυτή των GaAs.

Last edited 5 months ago by abrahamgarst35
Konstantinos_Zikidis

Με την εργασία μας αποδείξαμε τη σημασία της ψύξης για την βέλτιστη απόδοση ενός ραντάρ AESA: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/AEAT-01-2020-0011/full/html Πάντως, δεν είπαμε ότι το νέο ραντάρ του F-16 θα είναι χειρότερο από το υπάρχον: θα υπάρχει σαφής βελτίωση, απλά ίσως όχι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς. Βέβαια, σε μεγάλες γωνίες, ίσως υπάρξει υποβάθμιση όσον αφορά την εμβέλεια.
Το EF χρησιμοποιεί liquid cooling, τουλάχιστον από το Tranche 3A, όπως αναφέρεται εδώ: https://www.flightglobal.com/eurofighter-prepares-tranche-3a-model-for-aesa-upgrade/113651.article
Ως εκ τούτου, το νέο ραντάρ αναμένεται να έχει πολύ καλές επιδόσεις, οι οποίες θα περιορίζονται από την παροχή ισχύος και το μέγεθος του ραντάρ, δηλαδή τον αριθμό των στοιχείων TRM. Έχουμε όμως μέλλον μέχρι να το δούμε να δουλεύει…

Raptor001

Όλα αυτά που αναφέρεις είναι σωστά…στα χαρτιά…γιατί στην πράξη πρέπει να πετάει ένα αεροσκάφος για να είναι αποτελεσματικό…και οι διαθεσιμότητες των EF2000 είναι επιεικώς χάλια!…αγγίζουν μονοψήφια νούμερα… Τα F-22 είναι απανταχού στο πλανήτη και γράφουν ώρες… βεβαίως και είναι ακριβά…αλλά δεν είναι για καμία άλλη χώρα πλην των ΗΠΑ που μπορεί να το αντέξει… είπαμε τα μεταξωτά βρακιά…θέλουν και επιδέξιους @@@@
Στις Red Flag έχουν πετύχει εγκλωβισμό μέχρι και τα Super Hornet ενάντια σε Raptor… Δεν λέει κάτι αυτό… Σε πραγματικές συνθήκες…Δεν θα δούνε κανένα Raptor για να γίνει αερομαχία… θα είναι τυχεροί αν τραβήξουν το EJECT…
ας σημειώσουμε και το γεγονός ότι σε ασκήσεις με φίλιες χώρες οι πιο πολλοί αισθητήρες του F-22 είναι στο OFF για ευνόητους λόγους…
Το Eurofighter το αγοράζει ο άλλος για πολιτικό όφελος… η γιατί δεν είχε επιλογή του F-35.
Επίσης να αναφέρω πολιτικές μπούρδες έκλεισαν την παραγωγή των Raptor.. Η USAF ήθελε τουλάχιστον 336 τεμάχια…

Last edited 5 months ago by rttcharlotte
Konstantinos_Zikidis

Οι διαθεσιμότητες των Eurofighter της Γερμανίας είναι για κλάματα. Θυμάμαι πριν κανά δυο χρόνια πέταγαν κομπλέ (full mission capable) 8 στα 128, μετά τράκαραν 2 στον αέρα (σκοτώνοντας δυστυχώς τον έναν πιλότο), οπότε πέσανε στα 6. Αυτό όμως δεν λέει και πολλά για το ίδιο το αεροπλάνο. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί δεν αγχώνονται για την άμυνά τους, γι’ αυτό και τους φωνάζει ο Τράμπας να ξοδέψουν κάτι παραπάνω. Εκτιμώ ότι άλλοι χρήστες των EF τα πάνε καλύτερα. Γενικώς, τα βρετανικά EF θεωρούνται τα καλύτερα: διαθέτουν Laser Alert Detector, Towed Decoy, ενώ φημολογούταν η ανάπτυξη ενός άλλου ραντάρ AESA, πολύ πριν το σημερινό.
Όσον αφορά όμως τα F-22, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι υπονόησα στο προηγούμενο σχόλιό μου: “We Can Only Count On 33 F-22s To Fight Tonight” https://www.forbes.com/sites/erictegler/2020/05/19/we-can-only-count-on-33-f-22s—-to-fight-tonight/#747b65774531 Τώρα, που τα είδες τα εν λόγω αεροπλάνα “απανταχού στον πλανήτη και γράφουν ώρες”, εγώ δεν ξέρω…

Raptor001

https://www.afcent.af.mil/Units/379th-Air-Expeditionary-Wing/News/Display/Article/2081728/f-22-raptor-deployment-to-al-udeid-air-base-makes-history/
Με απλό search επιβεβαιώνεις ότι έχουν οργώσει όλον τον πλανήτη, (Κατάρ-Σ. Αραβία-Αλάσκα-χαβαη- Κορέα-Συρία-Ιρακ..όλη την ώρα κάτι θα βρεις που θα λέει Raptor. και αν έφτασαν σε αυτές τις διαθεσιμότητες έφτασαν γιατί τα έχουν σκίσει στις ώρες….Και βγάζουν τα λεφτά τους με το παραπάνω, πιστεύω ότι είναι και προσωρινό αν ευσταθεί.
Καλά τα άρθρα αλλά εντάξει κάποιοι απόστρατοι εκεί στo forbes ίσως το παρακάνουν… Ίσως για κάποιο σκοπό.

Konstantinos_Zikidis

Σωστόν. Κι εγώ θυμάμαι μετά λύπης, η πρώτη αποστολή του F-22, ίσως του καλύτερου μαχητικού στον πλανήτη, να είναι εναντίον κάποιων τζιχαντιστών του επονομαζόμενου ισλαμικού κράτους, ξυπόλυτων ή με σαγιονάρες (δεν θυμάμαι αυτή την λεπτομέρεια). Δεν θα έλεγα ότι ήταν εφάμιλλη της αξίας του… θα περίμενα κάτι καλύτερο.

Raptor001

Έπρεπε κάπως και καπου να δοκιμαστεί… Lol…
Αλλά σίγουρα οι ” red” δυνάμεις αποφεύγουν σαν διάβολο το λιβάνι να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με τα Raptor.

Last edited 5 months ago by rttcharlotte
Skywalker

Υπερβάλεις. Από τα 750 αγοράστηκαν 187. Μερικά καταστράφηκαν από ατυχήματα. Κάποιος αριθμός πέρυσι μετά από την κατάρρευση της προταστευτικής οροφής λόγω τυφώνα. Στο Nationalinterest.ogr έχω διαβάσει για προβλήματα στην διαθεσιμότητα Τώρα πως μπορεί να εξηγηθεί η κατανομή τους σε περίπτωση μεγάλης κρίσης σε όλο τον κόσμο? https://texnologia.net/o-tufonas-michael-katestrepse-17-f-22-raptor-pou-itan-sti-vasi/2018/10

chikichiki

Ένιωθα πολύ καλύτερα πριν δω αυτό το άρθρο. Από σεβασμό και μόνο στο αεροπορικό αντικέιμενο η σκέψη του τι έχει περάσει και τι περνάει αυτό το αεροπλάνο είναι αποκαρδιωτική. Όχι ότι στο Γιουροφάιτερ μερικοί φέρονται πολύ καλύτερα (ας είναι καλά οι Ισπανοί των οποίων η εκκωφαντική απουσία από την αμυντική ενημέρωση δείχνει πως υπάρχει κάποιος που συμβιώνει αρμονικά με το αεροπλάνο!), αλλά σαν του F-22 τα παθήματα δεν έχει.

Last edited 5 months ago by adriannejorgense
George_K

Ναι αλλά είναι VLO τεχνολογίας, κατά συνέπεια θα φάει αμραμόπουλο ο τυφώνας και δεν θα ξέρει από που του’ ρθε.
Σε σκυλοκαυγάδες όμως βρίσκει και αυτό το μάστορά του.

Raptor001

Ακριβώς… Όμως Ελλάδα και Τουρκία ασχολούνται με σκύλοκαυγάδες… Ουδείς άλλος… Και σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής δεν θα είναι πρώτη επιλογή σε καμία περίπτωση και από τις δύο πλευρές. Και αυτό ισχύει για όλους πιστεύω.

George_K

Θα φάει ο Mica σίδερο και το αμραμόπουλο ατσάλι… 🙂

Konstantinos_Zikidis

Όλα είναι σχετικά στη ζωή. Σαφώς το F-22 έχει μερικά ενδιαφέροντα και μοναδικά πρετερήματα. Αλλά μετά την πρώτη σφαίρα, θα επέλθει η κλαουζεβιανή “αχλύς του πολέμου”. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το αμρααμόπουλο βασίζεται σε ραντάρ, το οποίο μπορεί να παρεμβληθεί (όχι εύκολα, τουναντίον). Επομένως, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε καν η (απόλυτη) υπεροχή του F-22.

Raptor001

ξέρεις έχει δημιουργηθεί μια όμορφη ιστορία με το F-22… που και χαρακτηριστικά F-4E να είχε πραγματικά…πάλι όλοι θα το έτρεμαν…
Φαντάσου την ψυχολογία ενός πιλότου
F-16/M2000/RAFALE/EF2000/SU-30/35 που θα ξέρει ότι ο αντίπαλος του είναι το F-22… πάει με αρνητική ψυχολογία…και αυτό μπορεί να έχει θανάσιμες επιπτώσεις… Kαλός (για τους Αμερικάνους) κακός για όλους τους άλλους έχει αποκτήσει (το Raptor) τρομακτική υπεροχή από το shelter κιόλας…
Εγώ δεν παίρνω την θέση του ανίκητου Raptor (είναι βασιλιάς,αλλά και οι βασιλιάδες στην μάχη καμία φορά πεθαίνουν..) Αρκεί ένας νέος πιλότος Raptor και ένας βετεράνος πιλότος σε F-16/15 για να γίνει η ζημία..
Πόσοι άραγε ενθουσιασμένοι νέοι 23άριδες του TOP GUN με τα Tomcats υπέστησαν ήττες από τα A-4 & F-5….των βετεράνων εκπαιδευτών τους…

Last edited 5 months ago by rttcharlotte
Konstantinos_Zikidis

Πραγματικά, και μόνο να γνωρίζεις ότι ο αντίπαλος είναι το Raptor, δεν είσαι καθόλου άνετος… Παλιά είχα ακούσει μια ιστορία (μη επιβεβαιωμένη) για ένα F-15 που είχε για αρκετά λεπτά ένα ιρακινό αεροπλάνο στο lock on, μέχρι που ο ιρακινός τράβηξε eject… Το ενδιαφέρον ήταν ότι το F-15 ήταν άδειο (είχε ρίξει όλα του τα όπλα προηγουμένως), πράγμα το οποίο δεν γνώριζε ο ιρακινός. Μετά όμως από μερικά λεπτά με το σύμβολο του F-15 στο RWR σε ώρα 6, δεν άντεξε…
Εκτός εάν είσαι αποφασισμένος, οπότε μπορείς να καταφέρεις θαύματα:
https://theaviationist.com/2012/07/23/f-22-raptor-kill-markings/

Raptor001

Η όταν ο αντίπαλος ειναι ο Αμερικανός… Και αυτό αιτία eject είναι από μόνο του… (κύριος για την αριθμητική υπέροχη) Μόνο οι ήρωες (σαν τους Ελληνες) θα το τολμούσαν.
Άκρως προκλητικό αυτό το kill marks από γερμανικό typhoon των 8 αεροσκαφών διαθεσιμότητας…την στιγμή που ψάχνονται κιόλας για Super Hornet….
Όπως είπες μόνο η RAF κάνει κάτι καλύτερο με αυτά τα αεροσκάφη. (σε διαθεσιμότητες)

Last edited 5 months ago by rttcharlotte
Nikolaos

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, μιλάμε πράγματι για μια ιστορία αξιοθρήνητη από βιομηχανικής απόψεως, αλλά και εξέλιξης (μιλώ για το Raptor). Και βέβαια αλοίμονο αν το Typhoon, ένα α/φ πρωτοφανών επιδόσεων σε ελιγμούς αλλαγής στάσεως, δεν μπορούσε να περιαγάγει το Raptor σε παραμέτρους βολής, άλλωστε υπό περιστάσεις σχεδόν όλα τα μαχητικά 3ης γενιάς και εντεύθεν θα μπορούσαν κάποια στιγμή, πόσο μάλλον ένα σχέδιο τόσο βελτιστοποιημένο σε αυτή την όψη του εναερίου αγώνα. Σφαιρικά όμως, και λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων των αισθητήρων, της αντίληψης της τακτικής κατάστασης, του ίχνους στο ραντάρ κλπ, σε συνθήκες αγώνα με πλήρη απελευθέρωση κανόνων εμπλοκής, υπάρχει σύγκριση;

Konstantinos_Zikidis

Ναι, υπάρχει. Το F-22 υπερτερεί σε BVR λόγω δυσδιακριτότητας. Αρκεί βέβαια να μην εκπέμψει κάτι, π.χ. ασύρματο, Link 16, ραντάρ κλπ, και στοχοποιηθεί. Όμως, σε μία πραγματική κατάσταση, δεν υπάρχει η έννοια του “ιπποτικού” 1 vs 1. Το κάθε αεροπλάνο θα λαμβάνει δεδομένα στοχοποίησης από το ΣΑΕ, από άλλα αεροπλάνα κλπ. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: το EF αποδεδειγμένα μπορεί να εξαπολύσει όπλο εναντίον στόχου που του έχει διαβιβαστεί μέσω Link 16, τον οποίον δεν έχει “δει” με το δικό του ραντάρ. Το Raptor έχει ανάλογη ικανότητα;;;

Yiorgos

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Μία μικρή παρατήρηση όσο αφορά την περίπου ισότητα μεταξύ F22 και EF2000 βάση τον αποτελεσμάτων από την Red Flag. Ναι μεν υπήρξαν περιπτώσεις εγκλωβισμού F22 από EF2000 αλλά αν συμπεριλάβουμε στην ανάλυση ότι στις ασκήσεις αυτές υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και οι συμμετέχοντες δεν δείχνουν όλες τις ικανότητες τους μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το “περίπου ίσα” δεν είναι συμβατό με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει το περίπου ίσια. Οι διαφορές των αεροσκαφών στην διατομή τούς είναι τεράστιες, τουλάχιστον βάση του τι είναι γνωστό. Τότε, αλλά και μέχρι το EF2000 να βάλει το AESA, το F22 είχε την δυνατότητα να καταρρίψει το EF2000 από μεγάλη απόσταση χωρίς το EF2000 να ξέρει ότι ήταν εκεί. Άσχετα αν για τα λίγα δευτερόλεπτα πού η διατομή του F22 θα αλλάξει για να κάνει την βολή, το F22 έχει ακόμα το τακτικό πλεονέκτημα.
Συμφωνώ ότι ως πρόγραμμα το F22 δεν θα κατασκευάσει αλλά αεροσκάφη, αλλά το ’24 θα γίνει MLU. Το αεροσκάφος ακόμα εξελίσσεται και από την αρχή είχε τις ηλεκτρονικές ικανότητες που αλλά 4ης γενεάς αεροσκάφη δεν έχουν ακόμα και θέλουν να έχουν.
Το EF2000 είναι ένα υπέροχο αεροσκάφος εναέριας υπεροχής, για την Ελλάδα θα ήταν τέλειο. Όμως Το αεροσκάφος εναέριας υπεροχής είναι, και με διαφορά, το F22.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Nikodimos Pavlidis

Είναι γεγονός ότι 15+ χρόνια από την είσοδό του σε υπηρεσία και ~30 χρόνια από την πρώτη πτήση, πολλές εξελίξεις το έχουν αφήσει πίσω. Αυτό όμως οφείλεται καθαρά σε έλλειψη χρηματοδότησης όχι λόγω φτώχιας, αλλά λόγω έλλειψης αντιπάλου. Δε νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς ότι αν το αποφάσιζαν οι Αμερικάνοι θα δυσκολεύονταν τεχνικά να ολοκληρώσουν HMD, AIM-9X, IRST, κι ό,τι άλλο ήθελαν. Απλώς κρίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, ή μάλλον πιο σωστά δεν είναι κρίσιμο για την έκβαση της μάχης με βάση τους υπάρχοντες αντίπαλους. Το αναβαθμισμένο APG-77, το μοναδικό παγκοσμίως alr-94 και βέβαια η υπερευελιξία του πάντα με καθαρή διαμόρφωση μέχρι σήμερα ήταν παραπάνω από αρκετά για να κριθεί η έκβαση της μάχης.
Από εκεί και πέρα, όντως με αυτό το αεροσκάφος οι Αμερικάνοι είναι εγκλωβισμένοι. Έπρεπε ήδη να είχαν δρομολογήσει παχυλό πακέτο αναβάθμισης ώστα τα όλο και λιγότερα αεροσκάφη του τύπου να παραμένουν επίκαιρα. Τώρα αυτά που βλέπουμε δεν συγκλονίζουν ιδιαίτερα. Ειδικά κάποια αεροσκάφη επιδείξεων με το κέλυφος εντελώς ξεφλουδισμένο δίνουν εντελώς λάθος εικόνα προς τα έξω.
Ακόμα και με τις ελλείψεις του και τα προβλήματά του πάντως, εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς στον χώρο και κατ’ εξοχήν μέτρο σύγκρισης. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Nikolaos

Ένα μείον από μένα, το οποίο κανονικά επιφυλάσσω μόνο όταν μια συμβολή είναι υβριστική/συνωμοσιολογική/εκτός πλαισίου και όχι όταν έχω αντίθετη γνώμη … Μήπως και αποφασίσεις κάποτε να αρχίσεις να συνομιλείς ως ενήλικος (δηλαδή με σεβασμό, όπως αυτόν με τον οποίο εγώ σου απευθύνομαι), με αντίλογο και επιχειρήματα, αντί με μείον όπως κάτι φθονερές γκομενίτες στα σόσιαλ μήντια, ή με ξυλαγγουριές του τύπου “σου ήρθε η φώτιση, έστω και αργά!” …

Scalp_eg

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου βάζουν αρνητικές, και το έγραψα και πριν κάτι μέρες στον voice of reason. Αν μερικοί νομίζετε ότι έχετε το αλάθητο του παπά, μάλλον πρέπει να το κοιτάξετε, πόσο μάλλον εσύ που τα τελευταία χρόνια έχεις πάρει από μένα 500 θετικές και ούτε 10 αρνητικές πιστεύω. Αν η αρνητική σε ενοχλεί τοσο δεν προκειτε να ξαναασχολειθω μαζί σου. Ούτε φυσικά θα ρίξω και το επίπεδο μου σε ανάλογες εκφράσεις με τις δικές σου όπως γκομενιτσες κτλ

Nikolaos

Καμιά ενόχληση και κανένα αλάθητο του Πάπα, ο πλέον εγγυημένος τρόπος να πάρει κάποιος τη θετική μου ψήφο (όχι ότι την έχει ανάγκη, αλλ’ ως ένδειξη ειλικρινούς εκτίμησης) είναι να μου υποδείξει και διορθώσει ένα λάθος μου, κάνοντάς με πλουσιότερο. Βλ. και Ζηκίδη παρακάτω, ή άλλους σχολιαστές στο άρθρο για τα ρωσικά υ/β στη Μεσόγειο. Και σίγουρα καμιά διάθεση αντιδικίας. Για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν, ίσως κάποιοι άνθρωποι απλά αγκαλιάζουν με μεγαλύτερη θέρμη τις προσωπικές αντιλήψεις τους και το δείχνουν με έναν τρόπο που δεν μου είναι οικείος, ή μπορεί να έχουν (σε όλους μας τυχαίνει) μια στιγμή κακής διάθεσης. Θα χαρώ αυτονόητα να επιδοκιμάσω την επόμενη συμβολή σου, ή να αντιλέξω με επιχειρήματα σε κάποια που δεν θα με πείσει. Χωρίς μείον.

commenter

Πάρε άλλο ένα μείον από εμένα τότε μήπως και ωριμάσεις λίγο και σταματήσεις να κάνεις αυτό που κατηγορείς τον άλλον, να νευριάζεις σαν γκομενίτσα φθονερή που ζει για τα like και τα συν.

Last edited 5 months ago by leader
Nikolaos

Σίγουρα δεν έχετε παρακολουθήσει τους διαλόγους με το συνομιλητή μου κατά τις προηγούμενες ημέρες, και βέβαια δεν είχα τη χαρά να δω ως τώρα κάποιο σχόλιο σας για τα θέματα αεροπορίας, ιστορίας και αμύνης στα οποία λαμβάνω θέση, αλλά αισθάνομαι σχεδόν κολακευμένος που μου αφιερώνετε ένα από τα πενήντα ολόκληρα σχόλια σας. Εξίσου κολακευμένος και από την απροσδόκητη οικειότητα. Σας ελκύουν τα “κοινωνικά” φαίνεται. Ας είναι.

Nikolaos

Είχαμε πριν μερικές μέρες τα μαντάτα από Ισπανία και Βέλγιο για τα ΝΗ90.
Τώρα τα νέα κατορθώματα.
Η Γερμανία, που με την καθήλωση του συνόλου του στόλου για χρόνια και χρόνια (πλην ίσως 6 α/φ φυλακής, από 2 σε κάθε βάση όπου εδρεύει ο τύπος) κατόρθωσε σίγουρα να γεμίσει τον κουμπαρά (ή καλύτερα το πιθάρι χωρίς πάτο), θα εκσυγχρονίσει μόνο 110 από τα α/φ που παρέλαβε. Η Ισπανία 5 (πέντε!) ολόκληρα α/φ από τα 87 της παραγγελίας της! Θα είναι προφανώς pathfinders για τα υπόλοιπα … Τι; Pathfinders συνηθίζονται μόνο στις αποστολές βομβαρδισμού; Όχι πια! Νέα ήθη! Πρόοδος! Αν λειτουργούν βέβαια, διότι διαφορετικά θα ειπωθεί το “τυφλός τυφλόν οδήγαγε, κι είδαν το φως στο λάκκο” …
Μακριά από κοινοπραξίες και συμπαραγωγές! Μακριά και αγαπημένοι!! Ούτε ευρώ από τους πενιχρούς πόρους της Πατρίδας σε νέα πιθάρια δίχως πάτο, τύπου FCAS! Οι συγκρουόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις οδηγούν σε καμήλες (οι καμήλες είναι, ως γνωστόν, άλογα σχεδιασμένα από επιτροπή …), ή σε δραματικές υπερβάσεις κόστους, εκείνες σε περικοπές παραγωγής, αυτές πάλι σε εκτόξευση του μοναδιαίου κόστους, μέχρι που τα νομοθετικά σώματα ακόμη και των παραγωγών χωρών τραβούν την πρίζα, απαγορεύουν εκσυγχρονισμούς, και οι ΕΔ παραγωγών και ειαγωγέων μένουν με λευκούς ελέφαντες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και άκρως επιτυχημένα προγράμματα κοινοπραξιών, που απέδωσαν κορυφαία και επιχειρησιακώς αποδοτικά μαχητικά (Jaguar, Tornado) έπεσαν θύματα της πολυφωνίας: Τα Jaguar Βρετανίας και Γαλλίας εξελίχθηκαν σε δύο τελείως διαφορετικά α/φ, με το πρώτο να αναβαθμίζεται διαρκώς και το δεύτερο να παραμένει ένα κατά βάση α/φ ημέρας/καλού καιρού, με τα επιγενόμενα άλματα στις επιχειρησιακές δυνατότητες να οφείλονται αμιγώς σε ατρακτίδια (οπτικά και η/π) και στο πολυσχιδές των όπλων του. Οι εξαγωγές τορπιλίζονταν συστηματικά από τους Γάλλους χάριν των 100% Γαλλικών Dassault Mirage, και τα λίγα που κατόρθωσαν να εξαγάγουν οι Εγγλέζοι ήταν απρόσιτα στη μακρά διάρκεια για τους τριτοκοσμικούς χρήστες τους (πλην Ομάν). Αντίστοιχα, όταν ήρθε η ώρα του εκσυγχρονισμού των Tornado, κάθε χώρα πήρε το δικό της δρόμο, με αποτέλεσμα καμιά οικονομία κλίμακος. Το ότι πωλήσεις έγιναν μόνο προς τη Σαουδική Αραβία, και αυτές με τα κλασικά μέσα ενός Mark Thatcher, δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ….
ΗΠΑ και Dassault είναι οι μόνοι σοβαροί προμηθευτές μαχητικών, κακά τα ψέματα. Και η δεύτερη άρχισε να χαλάει … Ενώ προσέφερε το Mirage 50 μέχρι και μετά τη λήξη της παραγωγής του F.1 (και πακέτα εκσυγχρονισμού μέχρι σήμερα), έχει εγκαταλείψει την εξέλιξη του Mirage 2000, στο οποίο παλαιοί και καλοί πελάτες (ΗΑΕ, Αίγυπτος, Ελλάς, Περού) της εταιρίας έκαναν σοβαρή επένδυση … Όχι ο τρόπος για να κερδίσεις πελατεία για το μέλλον …

Last edited 5 months ago by alejandrabarnet
Raptor001

Έχεις απόλυτο δίκαιο, ΗΠΑ και Γαλλία έχουν να προσφέρουν κάτι καλό (δεν αναφέρω τα τίμια μηχανήματα από ανατολή) . Αν οι Γάλλοι ήταν δε και πιο λογικοί με τις τιμές τους, θα τα πήγαιναν εξίσου καλά και σε πωλήσεις με τις ΗΠΑ. Φοβερά εργαλεία τα Mirage III/5 για την εποχή τους. Και φυσικά τα Μ2000 και Rafale… Απλά σου κόβουν τον κ@@@ σε $$$ ρε φίλε…και δεν είναι τόσο ελκυστικά…
Προϊόντα όπου μπλέκονται πολλά κοκόρια… Scrap metal με το κιλό.. Για απαλλαγή…
ΥΓ. Ο βασιλιάς είναι ένας… Και αυτός είναι το Raptor… Όλοι οι υπόλοιποι στη μάχη για την θέση,… του πρώτου χαμένου…

Last edited 5 months ago by rttcharlotte
Konstantinos_Zikidis

Φίλε Νικόλαε, σημειώνω τα ακόλουθα:
α. Αναφορικά με την παραλαβή των Μ2000-5, υπενθυμίζω ότι εξαντλήσαμε την αυστηρότητά μας, λόγω των προβλημάτων του ICMS Mk3, ενώ την ίδια στιγμή παραλαμβάναμε τα F-16 Block 52+ της ΡΧΙΙΙ ΧΩΡΙΣ Σύστημα Αυτοπροστασίας, το οποίο τοποθετήσαμε με καθυστέρηση 15 ετών. [Δεν λέω ότι κάναμε κάτι παράνομο, αυτά ακριβώς προβλέπονταν από τις ανάλογες συμβάσεις. Απλά, όταν κάποια πράγματα τα βλέπεις αποστασιοποιημένα, σαν εξωτερικός παρατηρητής, φαίνονται περίεργα…]
β. Από την εποχή που έληξε η προηγούμενη σύμβαση υποστήριξης, έχουμε αγοράσει ελάχιστα ανταλλακτικά (με κάποια μικρά υπόλοιπα που είχαν μείνει από τη σύμβαση προμήθειας), λόγω του αδιανόητου θεσμικού πλαισίου που οι ίδιοι έχουμε επιβάλει, όπως αναλύθηκε προσφάτως στο defence-point: https://www.defence-point.gr/news/kali-i-diafaneia-idoy-omos-stin-praxi-i-megali-zimia-enos-nomoy-stis-enoples-dynameis 
γ. Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια (παρά δύο εβδομάδες) από τον ορισμό της επιτροπής για την κατάρτιση συμφωνιών-πλαίσιο με τις γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη των Μ2000/-5, στην οποία συμμετείχα (δεν είναι μυστικό, υπάρχει στο διαύγεια) και ακόμα δεν έχουμε υπογράψει καμία εκτελεστική σύμβαση, δηλαδή δεν έχει πέσει καμία παραγγελία και δεν έχουμε πληρώσει τίποτα. Αντιθέτως, οι εταιρείες έχουν καταβάλει εγγυητικές επιστολές για τις συμφωνίες-πλαίσιο, από το τέλος του 2019!
 
Μετά από όλα αυτά, συνεχίζετε να μας θεωρείτε “καλούς πελάτες”;
 
Και προφανώς, το άγχος μου δεν είναι αν μας θεωρούν οι γαλλικές εταιρείες καλούς πελάτες ή όχι ή εάν θα κερδίσουν χρήματα. Το πρόβλημά μου είναι η διαθεσιμότητα των Α/Φ και των όπλων τους και η συνακόλουθη μαχητική ικανότητα της ΠΑ. Την οποία διαθεσιμότητα μπορεί να μην την γνωρίζω επακριβώς, όπως κι εσείς. Είμαι σίγουρος όμως ότι οι απέναντι την γνωρίζουν. Επακριβώς. Ακόμα και ποιο S/N Α/Φ βρίσκεται σε κάθε shelter… και πόσο καιρό είναι ΕΚ/ΕΝ…

Nikolaos

Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε,
θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στη θέση μου ότι δεν είναι σοφή εμπορικά πράξη η εγκατάλειψη της εξέλιξης ενός σχεδίου που, εξ επόψεως κινηματικών επιδόσεων αν μη τι άλλο, παραμένει απολύτως επίκαιρο, ενώ και η όποια τεχνολογική υστέρηση του κινητήρα του όχι μόνο δεν ματαιώνει την επάρκεια του σε κάποια καίρια αποστολή, αλλά αντισταθμίζεται πλήρως από την παροιμιώδη αξιοπιστία και ευχέρεια συντήρησης.
Η ουσία της παρατήρησής σας όμως, η οποία είναι όχι απλά ουσιώδης (όπως κάθε συμβολή από τη γραφίδα σας άλλωστε), αλλά πραγματική γροθιά στο στομάχι, είναι το θέμα του FOS και της διαθεσιμότητας. Θα ευχόμουν ειλικρινά ένα σύνδεσμο προς την ανάρτησή σας αυτή στη ρούμπρικα για τους “τρεις ναυάρχους και τη μια τορπίλη”, όπου εκτυλίσσεται ένα χαζοχαρούμενο ρεσιτάλ ευφορίας και εφησυχασμού, με προφανή πλέον μικροκομματική στόχευση συγκάλυψης θανάσιμων ευθυνών, υπό το ευγενές πάντοτε προπέτασμα της “ανύψωσης του ηθικού” …
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς και ευχές δι’ υμάς και την πάντοτε μητέρα και οικογένεια μου ΠΑ,
Ν.Ε.

Konstantinos_Zikidis

Επί της απόφασης της Dassault προ εικοσαετίας να μην επιμείνει στο Μ2000 και να αφοσιωθεί στο Rafale, εκτιμώ ότι έχει αποδειχθεί λανθασμένη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση πωλήσεων του F-16 και αναλόγων Α/Φ (βλ. Gripen). Σημειωτέον ότι ο Α/Κ Μ53, αν και τουλάχιστον μισή γενιά πίσω από τους αντίστοιχους Α/Κ των F-16 (και πάλι είμαι διακριτικός), αποδεικνύεται ανώτερος σε ορισμένα μέρη του φακέλου πτήσης, επιτρέποντας πολύ μεγάλη ταχύτητα στο Μ2000. Περιέργως.
Αναφορικά με το υπόλοιπο μέρος του σχολίου σας, δεν μπορώ να συμφωνήσω ευθέως, για να μην κατηγορηθώ για “εκδήλωση υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος”, συμφ. άρθρου 10, ΠΔ 60/2009 (Κύρωση Κανονισμού Πειθαρχίας Πολεμικής Αεροπορίας). Αλλά δεν μπορώ και να διαφωνήσω…

Nikolaos

Το τελευταίο είναι και ο λόγος που πάντοτε με πολλή συστολή και διακριτικότητα ζητώ την πολύτιμη γνώμη σας.
Και βέβαια είναι πράγματι νόμος της φύσεως ότι ένας κοινός στροβιλοκινητήρας (ή έστω πολύ χαμηλού λόγου παράκαμψης, όπως εδώ) υπερτερεί ενός στροβιλοκινητήρα υψηλού λόγου παράκαμψης σε μεγάλα ύψη και ταχύτητες.

x-m

Ειλικρινά από διαίσθηση και μόνο θα στοιχημάτιζα ότι δεν έχει προχωρήσει το θέμα. Δεν αλλάζει τίποτα……..Ας μην ανησυχούμε όμως. Όπως “τους έχουμε ” με τις SST έτσι “τους έχουμε” και με αεροπλάνα που δεν θα(;) πετάνε.
Το σκηνικό θα έλεγε κανείς μάλλον δεν συμβαδίζει με χώρα που απειλείται(;). Αυτά καλό είναι να τα βλέπουν οι απολογητές και όσοι ονειρεύονται 4 FTI , 4 MMCS και 8 “Θεμιστοκλήδες”.Αλλά και να τα αγοράσουμε είμαστε ικανοί να τα πάρουμε χωρίς όπλα, δεν θα είναι η πρώτη φορά.
Ποια είναι άραγε η λογική εξήγηση του γιατί “δεν κάνω το αυτονόητο για να στηρίξω όσα έχω” και το ζόρι μου είναι να διαπραγματεύομαι νέες αγορές;
ptisidiastima ΠΤΗΣΗ
Μάλλον θα πρέπει να πάρετε πίσω τα περί “διαστημικά γρήγορων ρυθμών”. Ή μήπως τελικά δεν θέλει το Υπουργείο;
https://www.ptisidiastima.com/why-fos-for-mirage-took-so-long-no-excuses/

Last edited 5 months ago by Aldaron47
Nikolaos

“Ποια είναι άραγε η λογική εξήγηση του γιατί “δεν κάνω το αυτονόητο για να στηρίξω όσα έχω” και το ζόρι μου είναι να διαπραγματεύομαι νέες αγορές;”
Αγαπητέ μου φίλε, είστε από τους εμβριθείς παρατηρητές των αμυντικών πραγμάτων. Νομίζω ότι η απάντηση ευρίσκεται στα χαρακτηριστικά κοινωνιών όπου το παραπάνω φαινόμενο απαντάνται επί δεκαετίες, όπως Βενεζουέλα, Ταϊλάνδη, Νιγηρία κλπ.

Dimitris

Όχι ρε παιδιά και “επίτευγμα”. Αυτό “κάλιο αργά παρά ποτέ” το λένε στο χωριό μου…

christos_choris_a

Η Ευρώπη που αρκείται στα λόγια να μιλάει για ενιαία πολιτική άμυνας ιοθετεί το σύνθημα των χίπις “κάνε έρωτα όχι πολεμο” και μάλιστα μας επέβαλε και ‘μας έναν επικίνδυνο αφοπλισμό που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε εθνική τραγωδία. Χρειάζεται μια ( οικουμενική;) κυβέρνηση με σθένος που για τρία χρόνια τουλάχιστον θα τους πει “δεν πληρώνω” και σ’ αυτό το διάστημα να προβεί στα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα των 24 F-35 και της ναυπήγησης 6 Gowind 3100. Καλό θα ήταν να δεχτούμε παράλληλα τα 2 Tico, τα 367 M-2A2 Bradley και να αναθαθμίσουμε τα 183 Leopard 2A4 σε 2Α6 . Δεν αναφέρομαι στα ήδη προαποφασισθέντα εξοπλιστικά του εκσυγχρονισμού των Meko, τις τορπίλες βαρέως τύπου, το τουφέκι των 5,56 και τα 4 MH-60R.

OptimusPrime

Μα αμα πεις δεν πληρώνω ολαααα αυτα που γράφεις με τι θα τα πληρώσεις??? Με μαρουλοφυλλα??? Να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή και γιατι οχι να νοικοκυρευτουμε με τα οικονομιμα μας

christos_choris_a

Όταν λέω “δεν πληρώνω” δεν το εννοώ στην κυριολεξία. Μια μονομερής μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 στο 2,5 % με διάθεση του δημοσιονομικού χώρου στα απαραίτητα εξοπλιστικά τώρα μάλιστα που η Τουρκία μας απειλεί ευθέως και τρέχουμε και δεν φτάνουμε μπορούμε να την πετύχουμε.

panos

“η ανάπτυξη και η κατασκευή θα συμβεί από κοινοπραξία με επικεφαλής τις Hensoldt και Indra”
Τι έγινε έφαγε πόρτα η Ιταλική LEONARDO που έχει σε ανάπτυξη το Captor-E???
Τελικά μήπως το πρόγραμμα του Eurofighter εξελίχθηκε σε ένα εύσχημο & έξυπνο τρόπο των Γερμανών του Σοϊμπλε και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, να ταΐσουν τις εταιρίες και τους πολίτες τους με μισθούς από τον κρατικό κορβανά, χωρίς να κατηγορηθούν για επιδοματική πολιτική σε “τεμπέληδες κρατικοδίαιτους”, αδιαφορώντας πλήρως για την αποτελεσματικότητα & βιωσιμότητα του τελικού προϊόντος ???

chikichiki

Μυστήρια χώρα. Οι διαθεσιμότητες των δικών τους EF μέχρι πρότινος τουλάχιστον υπέφεραν, αλλά τώρα ο στόλος λαμβάνει ραντάρ AESA. Ταυτόχρονα επέλεξαν να μην εγκαταστήσουν IRST, επιλογή που δεν φαίνεται να αλλάζει. Ας είναι, τουλάχιστον επιτέλους αποκτά ραντάρ αιχμής.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπάρχει και ένα όριο με την διαστρέβλωση των δηλώσεων Πάιατ. Τι είπε, και τι ισχύει με τα ελληνικά F-35

 Μετά από την ανάρτησή μας το μεσημέρι για τις δηλώσεις του Aμερικανού Πρέσβη, ακολούθησε ένα απίθανο κύμα "ερμηνειών" που μας έχει αφήσει άφωνους! Το...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η INTRACOM γράφει ιστορία! LOTUS, το νέο Drone επόμενης γενιάς ...

28
Ελληνικό θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Drone, κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών. Η INTRACOM DEFENSE (IDE)...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99 $

Related News

Υπάρχει και ένα όριο με την διαστρέβλωση των δηλώσεων Πάιατ. Τι είπε, και τι ισχύει με τα ελληνικά F-35

 Μετά από την ανάρτησή μας το μεσημέρι για τις δηλώσεις του Aμερικανού Πρέσβη, ακολούθησε ένα απίθανο κύμα "ερμηνειών" που μας έχει αφήσει άφωνους! Το...

Red Alert: Γιατί ρωσικά αεροσκάφη αναχαιτίζονται εκτός βρετανικού εθνικού εναερίου χώρου  

Μαχητικά επιφυλακής της RAF από την βάση Lossiemouth αναχαίτισαν στις 28 Νοεμβρίου δύο ρωσικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας/ανθυποβρυχιακού πολέμου Tu-142MK Bear-F πάνω από...

Μέρκελ: «Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν από την πλευρά της Τουρκίας στη Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το...