- Advertisement -

Γερμανία: F-35, F-15 και F/A-18E/F υποψήφιοι αντικαταστάτες των Tornado IDS

- Advertisement -

Η ενημέρωση πριν δυο μέρες του εκπροσώπου τύπου του γερμανικού υπουργείου αμύνης ήταν ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών! Όπως μετέδωσε το Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου επιβεβαίωσε την ανάγκη αντικατάστασης των γερμανικών Tornado IDS από ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε, η Γερμανία πλέον ενημερώθηκε επίσημα και για τα απόρρητα χαρακτηριστικά του F-35 από την Lockheed και το Πεντάγωνο. Όπως είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, η Γερμανία ενδιαφέρθηκε για το F-35, ενώ γερμανοί επίσημοι ενημερώθηκαν από την Lockheed και κατά την διάρκεια του Le Bourget 2017.
Το F-35 είναι μια από τις επιλογές της γερμανικής αεροπορίας για την αντικατάσταση των Tornado IDS. Ουσιαστικά οι Γερμανοί εξετάζουν την επιλογή που έκαναν οι Βρετανοί (με την αντικατάσταση των Tornado IDS/Harrier από F-35B), οι Ιταλοί (αντικατάσταση των Tornado IDS/Harrier από F-35Α/B) και των Τούρκων (αντικατάσταση των F-4E Terminator 2020 από F-35A). Οι δυο πρώτες αεροπορίες θα τα συνδυάσουν με τα Typhoon (που διαθέτει και η Γερμανία), ενώ το F-35 έχει αγοραστεί από πολλές “γειτονικές” ευρωπαϊκές αεροπορίες.

Εκεί όμως που έκανε την νέα έκπληξη η Γερμανία ήταν η δήλωση πως θα αποστείλει στην Ουάσιγκτον RFI για τα F-15 και F/A-18E/F, εκτός του F-35. Σημειώνουμε πως στον βελγικό διαγωνισμό για ΝΜΑ η Saab αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα του Gripen E, όπως είχε κάνει παλαιότερα η Boeing για το F/A-18E/F. Η απόφαση των Γερμανών να ενδιαφερθούν και για τα μαχητικά της Boeing συνδέεται ίσως με την προσπάθειά τους να πετύχουν καλύτερες τιμές μέσω του ανταγωνισμού.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Em.Ti
Εμ.Τ
3 years ago

Αυτός ο διαγωνισμός θα έχει πράγματι πολύ ενδιαφέρον.
Η εύλογη απορία όμως είναι, γιατί δεν σκοπεύουν να αγοράσουν κι άλλα Typhoon;

aris32
αρης32
3 years ago

γιατι τα Typhoon ειναι σχεδιασμενα για αεροπορικη υπεροχη και σαν πολλαπλων ρολων οντως δεν ανταποκρινονται στις απαιτησεις . Αντιθετως το ραφαλ ειναι ενα πραγματικο μαχητικων πολλαπλων ρολων . Αντιστοιχο του φ18 .
Πιστευω οτι θα αγορασουν φ35 μιας και η αεροπορικη υπεροχη θα την εχουν απο τα Typhoon .

Em.Ti
Εμ.Τ
3 years ago
Reply to  αρης32

Μα, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν τη λύση του F-35A, αυτό είναι το “φαβορί” για διάφορους λόγους.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι η επιλογή του F-15, γιατί είναι σε τελείως άλλη κατηγορία σε σχέση με το F/A-18E και το F-35A.

montif74
Γιάννης Παυλίδης
3 years ago

Οι Γερμανοί βάζουνε οριστικά ταφόπλακα στο Typhoon.
Ευτυχως τα γλυτώσαμε τα σαπάκια!

Em.Ti
Εμ.Τ
3 years ago

Δεν είναι τόσο απλό. Το ότι για κρούση στρέφονται σε άλλο αεροσκάφος, δεν σημαίνει ότι το Typhoon είναι για πέταμα. Το Typhoon είχε εξαρχής σχεδιαστεί σαν αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής πρωτίστως, κάτι τέτοιο έψαχναν τότε οι έταιροι της κ/π EF και τέτοιο είναι. Προφανώς, η κίνηση των Γερμανών (και όχι μόνο) καταδεικνύει ότι το Typhoon δεν τα πάει και τόσο καλά στις αποστολές κρούσης ή το ότι οι έταιροι της EF δεν θέλουν να επενδύσουν περισσότερο ώστε να του εξελίξουν αυτή την ικανότητα.
Άλλωστε, το F-35 προσφέρει επιπλέον χαρακτηριστικά έναντι του Typhoon (υψηλή διασύνδεση, χαμηλή παρατηρισιμότητα κ.α.) που το Typhoon ουδέποτε σχεδιάστηκε για να έχει, άρα διαθέτει στοιχεία που προφανώς εκτιμήθηκαν ήδη από τους δύο εκ των τεσσάρων εταίρων της EF που έσπευσαν να μπουν και στο πρόγραμμα JSF.
Όλα αυτά συνηγορούν στο εξής: το F-35 ΔΕΝ είναι ανταγωνιστικό του Typhoon. Είναι μάλλον αλληλοσυμπληρούμενα αεροσκάφη με διαφορετικές αποστολές. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι άσχετα με το αν αγοράσαμε τελικά Typhoon ή όχι, στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει η περίπτωση του F-35.

montif74
Γιάννης Παυλίδης
3 years ago

σήμερα συμφωνήσανε Μακρόν-Mέρκελ να αναπτυξουνε το επόμενο ευρωπαικό μαχητικό που σημαίνει :
1. Το Γιουροφάιτερ παει να θαφτεί
2.Οι Αγγλοι λόγου Brexit δεν υπολογίζονται
3. Ιταλοι,Ισπανοι και όλοι οι άλλοι θεωρουνται δευτεράντζες

Αγγελος
Αγγελος
3 years ago

Το οποιδήποτε νέο μαχητικό θα χρειαστεί χρόνια ανάπτυξης και σίγουρα δεν είναι λογικά να είναι επιχειρησιακά έτοιμο μέχρι το 2025 (και είμαι αισιόδοξος) αν υποθέσουμε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2018.
Τα παρακάτω αποτελούν φυσικά προσωπική εκτίμηση.
Ούτε το Eurofighter ούτε το Rafale θα θαφτούν τουλάχιστον όχι μεσοπρόθεσμα, δεν σημαίνει ότι επειδή αναπτύσεται ένα νέο μαχητικό το προηγούμενο θάβεται και σταματιέται η εξέλιξή του και δεν συμφέρει να θαφτεί. Απλώς μάλλον αν η είδηση ισχύει Γαλλία και Γερμανία θέλουν να έχουν ένα εγχώριο μαχητικό νέας γενιάς για να μην εξαρτώνται και να εξασφαλίσουν την εγχώρια βιομηχανία στις επόμενες δεκαετίες. Όπως και να έχει Eurofighter και Rafale θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα μετά το 2030 έτσι και αλλιώς.
Όσο για την αντικατάσταση των Tornado μάλλον θέλουν ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να αναλάβει τις αποστολές του Tornado στο μέλλον και έτσι θα προτιμούσαν το F-35 από τα Eurofighter λόγω stealth (μην ξεχνάμε Αγγλία και Ιταλία θα έχουν επίσης μίγμα Typhoon/F-35 κάτι ξέρουν). Μετά μπορεί αυτό να πλαισιωθεί από οποιαδήποτε νέο ευρωπαικό μαχητικό

Em.Ti
Εμ.Τ
3 years ago

Λυπάμαι, αλλά προχωράτε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.
Όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ο Άγγελος, το νέο μαχητικό είναι η συνέχεια των Rafale/Typhoon. Όπως επίσης, είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα νέου αεροσκάφους (δεν βάζω το ΗΒ στην Ευρώπη πλέον). Αν δεν προχωρούσε κάτι τέτοιο, τότε στο κοντινό μέλλον οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης (Γαλλία και Γερμανία περισσότερο) είχαν σαν μοναδική διέξοδο τις ΗΠΑ, με ό,τι και να συνεπάγεται αυτό.
Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τις πλήρεις επιπτώσεις του Brexit. Ενδεχομένως να θεωρούν οι γαλλογερμανοί ότι έχουν διαφορετικές ανάγκες από το ΗΒ. Ενδεχομένως να μην τους αρέσει ότι το ΗΒ συμφώνησε με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση και επειδή αμφότερα προγράμματα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, δεν αποκλείεται να ενωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το αυτό ισχύει και για άλλους που μπορεί να θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό ίσχυσε και για το JSF και για το EF και για πολλά άλλα πολυεθνικά προγράμματα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η οικονομική κατάσταση Ιταλίας και Ισπανίας δεν καταστά εύκολη τη συμμετοχή σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

aris32
αρης32
3 years ago

αυθαιρετο συμπερασμα .
πρεπει επιτελους τα κρατη μελη της ΕΕ να αποκτησουν κοινη αμυντικη πολιτικη . μειωμενα κοστη αναπτυξης συντηρησης αποκτησης . και μεγαλυτερες προοπτικες πωλησεων στο εξωτερικο
Η Βρετανια θα πληρωσει ακριβα την αποφαση της για εξοδο . και πιστεψε με η βαρια βιομηχανια τους που ειναι τα πανεπιστημια το εχει νιωσει ηδη . εκτος απο τα ευρωπαικα προγραμματα – θα φυγει σχεδον το 100% του ερευνητικου προσωπικου που δουλευει σε αυτα κτλ κτλ

aris32
αρης32
3 years ago

σαπακια δεν ειναι . μετα το φ22 ειναι το καλυτερο δυτικο αεροσκαφος εναεριας υπεροχης και αναχαιτισεις . με δυνατοτητα υπερηχητικης ταχυτητας χωρις μετακαυση , δυνατοτητες ελιγμων σε αυτες τις ταχυτητες . μεγαλο ογκο πυρος ( 4 μικρης ακτινας πυραυλους και 4 μεγαλης ακτινας + εσωτερικο πυροβολο) απο τα καλυτερα ρανταρ της εποχης που δημιουργηθηκε . προφανως και δεν μπορει να αναλαβει ολο το φασμα των αποστολων κρουσης .
προφανως και θα το θελαμε να το ειχαμε ( οχι στην εκδοση trans1) 2 μοιρες για εναερια υπεροχη . θα ηταν ενα πραγματικο game changer στην περιοχη .
υ.γ προφανως και ειναι ακριβο μαχητικο οτιδηποτε ειναι ευρωπαικο ειναι ακριβο αλλα και απο την αλλη αν ολα τα ευρωπαικα κρατη ειχαν μια στοιχειωδεις κοινη αμυντικη πολιτικη το κοστος θα επεφτε δραματικα αν αντι για αμερικανικα αεροπλανα ολοι αγοραζαμε τα ευρωπαικα .

Spyros
Σπύρος
3 years ago

Θυμίστε μου… το F/A-18E/F έχει περίπου την ίδια τιμή με το F-35A, ή δε θυμάμαι καλά;
Το F-15 υποθέτω είναι μακράν το ακριβότερο όλων.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
3 years ago
Reply to  Σπύρος

Το F/A-18 εχει θεωρητικά χαμηλότερη τιμή. Σταδιακά πέφτει και το κόστους του F-35. Σε ότι αφορά τα F-15, ρίξτε μια ματιά στις αραβικές παραγγελίες.

Spyros
Σπύρος
3 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ευχαριστώ!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

33
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99

Related News

Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο για το σκίτσο στο Charlie Hebdo

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, έγινε γνωστό από...

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...

Βόρεια Κορέα: Στρατιώτες ανατινάχθηκαν από τις νάρκες που έβαζαν

Η διαταγή του «Υπέρτατου Ηγέτη» ήταν σαφής –σφραγίστε τα σύνορα με την Κίνα. Όμως η επιχείρηση ναρκοθέτησης της μεθορίου στην βόρεια επαρχία Χαμγκεόν οδήγησε...