Γερμανία: Ώρα για –γενναία– αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αντιμέτωπη με την σοβαρότερη κρίση υλικού των τελευταίων ετών, η Bundeswehr αναμένεται να λάβει μια «ένεση» επιπλέον πιστώσεων ύψους 5,7 δις. ευρώ τα οποία η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να προσθέσει στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2010 μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Είναι λιγότερα από τα 12 δις. ευρώ που ζητούσε εδώ και μήνες η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν αλλά δεν παύει να είναι μια σημαντική αύξηση που θα προστεθεί στις ήδη αυξημένες κατά 323 εκατ. ευρώ στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας που προβλέπονται για το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξτρα πιστώσεις προορίζονται για την προμήθεια βαρέων ελικοπτέρων, επιπλέον μαχητικών Eurofighter και πολεμικών πλοίων πολλαπλού ρόλου MKS180. Οι τροποποιήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνονται σε ένα μικρό… βιβλίο 290 σελίδων θα συζητηθούν ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πώς οι προτεινόμενες αυξήσεις θα επηρεάσουν το μερίδιο του υπουργείο Άμυνας από το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν.

Οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας ανέρχονται σήμερα σε 39 δις. ευρώ ωστόσο, δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ παρουσιάζουν μια Bundeswehr με τραγικές ελλείψεις όχι μόνο σε υλικό αλλά και προσωπικό. Προβλήματα στον στόλο των Tornado και στα νέα μεταγωγικά Α400Μ, απαράδεκτα χαμηλές διαθεσιμότητες μαχητικών Eurofighter και «πεπαλαιωμένα» άρματα μάχης Leopard 2 μονάδων ελλιπώς εξοπλισμένων κάνουν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Το Ναυτικό κοντεύει να ξεχάσει πως έχει υποβρύχια ενώ σύμφωνα με την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η επιχειρησιακή του ικανότητα βασίζεται σε μόλις 9 από τις προβλεπόμενες 15 φρεγάτες σε υπηρεσία. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι εξίσου προβληματικές, επηρεάζοντας την στελέχωση μονάδων (https://www.ptisidiastima.com/bundeswehr-new-recruit/) όσο και την εκπαίδευση.

Επίσημα στοιχεία επισημαίνουν την άμεση ανάγκη κάλυψης 21.000 κενών οργανικών θέσεων με χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2017 η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει την αύξηση της οροφής του στρατεύματος από 170.000 υπηρετούντες σε 198.000 εντός της επόμενης επταετίας. Παρά τις προσπάθειες όμως των Γερμανών στρατολόγων το ενδιαφέρον είναι χλιαρό, για διάφορους λόγους (https://www.ptisidiastima.com/germany_reentroducing_military_conscription/)

Κάτι… περίεργες συμπτώσεις

 

Τα σχέδια του Βερολίνου πάντως προβλέπουν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Οι πιο καχύποπτοι ίσως ταυτίσουν χρονικά τις ανακοινώσεις για επιπλέον κονδύλια για την άμυνα με τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων για την κακή κατάσταση της Bundeswehr που «προλείαναν» το έδαφος για αυξήσεις (παρα)κάμπτοντας τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων της Καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και ενδεχομένως μερίδας του κόσμου. Διότι για ποιόν άλλο λόγο να αφήσει μια κυβέρνηση τις ένοπλες δυνάμεις της να περιέλθουν στην κατάσταση που φέρεται να βρίσκονται αν δεν ήταν ένας πολιτικός ελιγμός με πιθανότατα πολλαπλούς αποδέκτες;

Άλλωστε ήταν «σίγουρο στοίχημα». Υπήρχε περίπτωση να εισβάλλει κανείς στην Γερμανία; Αλλά ακόμη και αυτό να συνέβαινε μέχρι να συνέλθει η Bundeswehr, υπάρχει πάντα το ΝΑΤΟ –αυτό που η Γερμανία σχεδιάζει να αντικαταστήσει με έναν «Ευρωπαϊκό Στρατό» με την πρώτη ευκαιρία (https://www.ptisidiastima.com/germany-euroarmy/) Μπορεί ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του Ευρωστρατού να μην έχει ακόμη αποσαφηνισθεί όμως ο γαλλο-γερμανικός εξοπλισμός του φαντάζει μάλλον ξεκάθαρος.    

Μια άλλη… περίεργη σύμπτωση είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου περί αυτοδυναμίας της Ευρώπης στην άμυνά της –μια επωδός που η Γερμανία «σφυρίζει» διακριτικά εδώ και πολύ καιρό. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε με έμφαση ότι η Ε.Ε δεν θα μπορεί να προστατεύσει τους Ευρωπαίους εκτός κι αν είναι κυρίαρχη και έχει έναν «πραγματικό Ευρωπαϊκό Στρατό» για να υπερασπιστεί τον εαυτό της «από την Κίνα, την Ρωσία, ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» όπως είπε.

Η απάντηση ήλθε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ (1999-2004) Λόρδο Ρόμπερτσον, ο οποίος ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μακρόν χαρακτήρισε τα σχέδια περί Ευρωστρατού «μακρινό όνειρο». Ο διατελέσας και υπουργός Άμυνας της Βρετανίας εξέφρασε στο BBC Radio 4 την άποψη ότι «είναι μια φιλοδοξία αλλά δεν πρόκειται να συμβεί». Άλλωστε, υπενθύμισε, υπήρξαν αντιδράσεις σε όσα είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον… Μπορεί να γίνει και γίνεται, τόσο στο ΝΑΤΟ όπου υπάρχουν οι σχηματισμοί που θα συγκεντρωθούν για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων κρίσεων, όσο και στην Ε.Ε που φιλοδοξεί να το κάνει. Όμως η ιδέα ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Στρατού είναι σαν το ενιαίο νόμισμα, ένα μακρινό όνειρο» επεσήμανε καυστικά.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να αυξήσουν οι Γερμανοί τις αμυντικές τους δαπάνες;

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Η Βundeswehr είχε προειδοποιήσει πως αν δεν λάβει τα 12 δις ευρώ θα μειώσει μονάδες, θα ακυρώσει προγράμματα και θα αποσύρει υλικό που ήταν να αναβαθμίσει. Ας έχουμε τα μάτια ανοιχτά. Ίσως προκύψει κάτι ενδιαφέρον…

jimeta
Guest
jimeta

Ευρωπαικός στρατός που θέλει να αντιμετωπίσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό της «από την Κίνα, την Ρωσία, ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» όπως είπε ο μακρόν με την γυναίκα τουταγχαμνών.Γελάσαμε πάλι με τα αστεία του.