H Γερμανία… «λουφάρει» στις στρατιωτικές της υποχρεώσεις…

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

…υποστηρίζει βελγικό think tank

Το Βερολίνο θα πρέπει να επενδύσει μακροπρόθεσμα στην άμυνα και να σταματήσει να αποφεύγει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις «αφήνοντας την βρώμικη δουλειά για τους άλλους», υποστηρίζει μελέτη βελγικού think tank. Η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά και να δώσει σημαντική ώθηση σε μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση, μαζί με την Γαλλία, αναφέρει η μελέτη των «Φίλων της Ευρώπης» (Friends of Europe).

Ωστόσο η μελέτη παραβλέπει το γεγονός ότι η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών προτιμά μια μικρή μόνο αύξηση των δαπανών για την Άμυνα αντί μιας γενναίας στροφής υπέρ της αύξησης του σχετικού προϋπολογισμού. Μάλιστα με την Καγκελάριο Μέρκελ να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η άμυνα αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που τους χωρίζουν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, πολιτικοί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας παραδέχονται στις συνεντεύξεις που έδωσαν στους ερευνητές του βελγικού think tank ότι υπάρχει «ελάχιστος ενθουσιασμός» στην γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών από το 1,2% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα. Όμως επισημαίνουν ότι «δύο δεκαετίες φθοράς έχουν απισχνώσει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις».

Η Γερμανία χρειάζεται «ενεργή στρατηγική κουλτούρα»

Αεροσκάφη, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και πολεμικά πλοία «καννιβαλίζονται» για να διατηρηθεί λειτουργικός ένας ικανός αριθμός, υποστηρίζει ο Paul Taylor, επικεφαλής της σχετικής μελέτης. Παρά την μεταστροφή που σηματοδότησε ο προϋπολογισμός του 2016, για να εξοπλισθεί πλήρως η Bundeswehr θα χρειαστεί 10 με 15 χρόνια, εκτιμά.

Η ρευστότητα που χαρακτηρίζει το περιβάλλον της αμυντικής βιομηχανίας οφείλεται εν μέρει στις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις του συστήματος προμηθειών, υποστηρίζει. Προκειμένου να καταστούν οι γερμανικές εταιρίες αμυντικού υλικού πιο προσαρμόσιμες για να λειτουργήσουν στην Ευρώπη, η Γερμανία θα πρέπει να «ξεφύγει από την σκιά του παρελθόντος της» και να αναπτύξει μια «ενεργή στρατηγική κουλτούρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Η Γερμανία «πρέπει να κάνει σταθερές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας μετά από δύο δεκαετίες συνεχών περικοπών και να προσαρμόσει το θεσμικό της πλαίσιο ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός εταίρος, ικανός να ασκήσει καλύτερη από κοινού ηγεσία όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα». Για ιστορικούς λόγους, το Βερολίνο ακολουθεί συγκρατημένη διπλωματική και αμυντική πολιτική, ωστόσο «έχει αρχίσει να λαμβάνει περισσότερες υποχρεώσεις» καθώς επιδεινώνεται η διεθνής ασφάλεια.

Τρεις επιλογές –όλες δύσκολες – για την νέα κυβέρνηση

Αν και η Γερμανία δικαίως επέκρινε τις επεμβάσεις της Δύσης στο Ιράκ και την Λιβύη ως βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές λύσεις που άφησαν πίσω τους την καταστροφή, «αυτό όμως δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για την αποφυγή των στρατιωτικών της υποχρεώσεων και να αφήνει την βρώμικη δουλειά στους άλλους» αναφέρει η μελέτη.

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει, θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά μια από τις ακόλουθες τρείς επιλογές: την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, προετοιμαζόμενη «να πολεμήσει τον τελευταίο πόλεμο», την πρωτοβουλία για περισσότερη ευρωπαϊκή άμυνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης –διακινδυνεύοντας μερική μόνο επίτευξη των φιλοδοξιών της και την αποδοχή ακόμη μεγαλυτέρων δαπανών για την άμυνα – ή, χειρότερα, έναν… συνδυασμό των δύο ανωτέρω.

Η Άγκελα Μέρκελ έχει φροντίσει να διακηρύξει επανειλημμένως την δέσμευσή της για αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών με στόχο το 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, όπως είχαν συμφωνήσει οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο της Συμμαχίας το 2014 στην Ουαλία. Ωστόσο, ο διπλασιασμός σχεδόν των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανά ετησίως η Γερμανία υπό το ισχύον καθεστώς του 1.2% του ΑΕΠ για την άμυνα, δεν πρόκειται να περάσει χωρίς αντιδράσεις.

Πολλοί στην Γερμανία έχουν εκφράσει ενδοιασμούς κατά πόσο είναι σώφρον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επενδύσει 2% των ετησίων πιστώσεών της στην άμυνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μάλιστα έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «τρελό». Και το κυριότερο: θέλουμε στ’ αλήθεια στην Ευρώπη μια Γερμανία (και) στρατιωτικά ισχυρή;

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Arkas
Guest
Arkas

Και γιατι να θες να επανεξοπλιστει το Ραιχ;;;;

Άγγελος
Guest
Άγγελος

Γιατί η σημερινή Γερμανία δεν έχει σχέση με την τότε. Και το επόμενο ‘ραιχ’ δεν ξέρει κανένας πραγματικά που θα δημιουργηθεί, εξάλλου στην Ευρώπη του 40 οι αντισημητικές απόψεις δεν ήταν καθόλου σπάνιες και τα αίσχη δεν περιορίστηκαν στη Γερμανία, πάρα πολλές χώρες είχαν στυγνές δικτατορίες με σχέδια εθνοκαθάρσεων.

Για παράδειγμα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε και η Ιταλία και έχουν βρεθεί απλώς η φήμη της δεν δέχτηκε τέτοιο πλήγμα γιατί τα θύματα δεν ήταν Ευρωπαίοι κάτοικοι. Υπήρχε ένα ντοκιμαντέρ του ΡΑΙ για αυτό αν το βρω θα το παραθέσω.

akismat
Guest
akismat

Πάντως μην τους βάζετε ιδέες,ποτέ δεν ξέρεις πόσο τυπικοί θα γίνουν!!!!!

sotbak
Member
sotbak

χαχαχαχαχχ!!!!!!!!!!!!!!! καλό!!!!

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

«Και το κυριότερο: θέλουμε στ’ αλήθεια στην Ευρώπη μια Γερμανία (και) στρατιωτικά ισχυρή;» Αυτή η φράση τα λεει ολα. Θελουμε στ’αληθεια μια ισχυρή στρατιωτικά Γερμανία μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση ; Δεν ειναι λίγες οι φωνές που μιλάνε για μια γερμανική Ευρώπη και δεν ειναι υπερβολή. Η Γερμανία με την οικονομική της ισχύ έχει μετατραπεί σε de facto αρχηγό της ευρωπαϊκής ένωσης, εαν αυτή η οικονομική ισχύ μετατρεπόταν σε στρατιωτική ισχύ τότε ποιο θα ειναι το μέλλον της Ευρώπης ; Πιθανότατα δεν θα μιλάμε πια για μια Ευρώπη που κάνει κουμάντο η Γερμανία αλλα για μια Ευρώπη που ειναι η Γερμανία.… Read more »