Η Γερμανία δεν θα στείλει πολεμικά πλοία στον Περσικό

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος στην αμερικανική ναυτική αποστολή στο Στενό του Ορμούζ, ανέφερε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Μάας γνωστοποίησε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βερολίνο κρίνει ως λανθασμένη την πολιτική κλιμάκωσης της πίεσης κατά του Ιράν και πιστεύει ότι μόνη επιλογή είναι η διπλωματία, όχι μια «στρατιωτική λύση». Γι’ αυτό τον λόγο, η γερμανική κυβέρνηση θα παραμένει σε στενή διαβούλευση με τη Γαλλία και τη Βρετανία γύρω από την ευρωπαϊκή στάση στην κρίση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο.

ΗΠΑ σε Βέλγιο: «Θέλουμε να στείλετε πλοία στον Περσικό»

Όπως αναφέρει η «DW», η κίνηση της Γερμανίας να απορρίψει το αμερικανικό αίτημα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο Pίτσαρντ Γκρένελ. Ο Γκρένελ καυτηρίασε την απόφαση και υπενθύμισε πως «η Αμερική έχει θυσιάσει αρκετά για να βοηθήσει τη Γερμανία να παραμείνει μέρος της Δύσης», με τους Αμερικάνους να πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρούν 34.000 στρατιώτες στην χώρα. Για να καταλήξει, αναφέροντας ότι οι Γερμανοί έχουν υποχρεώσεις.

Οι ΗΠΑ θέλουν τη συγκρότηση νατοϊκής αρμάδας στον Περσικό

Πρόθεση των ΗΠΑ είναι η συγκρότηση μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης, που θα συνοδεύει τα εμπορικά πλοία στο Στενό του Ορμούζ. Το αμερικανικό αίτημα στάλθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο, ενώ αντίστοιχη ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση πρότεινε η Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα. Η τελευταία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ορισμένων χωρών και θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην αμερικανική αποστολή. Η Βρετανία κατέθεσε την πρόταση μετά την κατάσχεση ενός πλοίου βρετανικής σημαίας στις 19 Ιουλίου από τους Ιρανούς, ως αντίποινα για προγενέστερη αντίστοιχη ενέργεια των Βρετανών σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Συρία.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Εμείς θεατές;

p270
Member
Noble Member
p270

μας περισσεύουν;

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Για πλακα ρωτας ετσι;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Από μια άποψη, εμείς δεν κινδυνεύουμε και τόσο, ουδέτεροι γαρ. Υπό αυτή την αφετηρία μάλιστα, αν συμμετείχαμε, θα στέλναμε έμμεσο μήνυμα πως συντασσόμαστε με τις ΗΠΑ, και άρα ίσως να αυξάναμε τον κίνδυνο μόνοι μας. Από τη “συμμαχική” άποψη πάλι, άγνωστο πόσο θα εκτιμάτο η κίνηση. Αν φουσκώσει κι άλλο το πράγμα από μόνο του, ευχαρίστως…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

αναμενόμενο με βάση την ήδη αναπτυχθείσα γερμανική πολιτική στην περιοχή.

Chris
Member
Noble Member
Chris

Έχουν κανένα να δουλεύει για να στείλουν;

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

χαχαχαχ,……σωστός

AESA
Member
Famed Member
AESA

Να στείλουν ομόλογα. Ξεφτίλες!!!
Να υπογράψουν κανένα μνημόνιο; Μήπως να τους βγάλουμε για 5 χρόνια από το ΝΑΤΟ να φτιάξουν στρατό και να ξαναμπούν αν θέλουν;
Θείε Σάμ όσους χαίδεψες σε φτήνουν.
Να δω πότε θα βάλεις μυαλό.

Διογενής
Guest
Διογενής

Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Αντίθετα, τη γερμανική οδό μοιάζει να ακολουθεί η Ισπανία, αφού όπως γράφει η εφημερίδα «El Confidencial», η Μαδρίτη «δεν έχει αυτή την εποχή πρόθεση να πάρει μέρος στην αμερικανική αποστολή». Το δημοσίευμα αναφέρει πως το αμερικανικό αίτημα ακόμη μελετάται από τη Γαλλία.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Σοφή απόφαση