Γιατί η Γερμανία σχεδιάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

4
1647
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τέρμα η λούφα και τα ρέιβ πάρτυ! Η υποχρεωτική θητεία επιστρέφει στην Γερμανία. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ –Spiegel Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tagesschau κ.ά– η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει την επαναφορά του θεσμού, με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έτοιμους να ψηφίσουν στο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο σχετική απόφαση, εντάσσοντάς την στο κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους τους (CSU).

Η θητεία θα διαρκεί 12 μήνες και θα υπηρετούν όλοι οι νέοι και νέες ηλικίας άνω των 18 ετών, λέει ο Όσβιν Φάϊτ, βουλευτής και Πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Εφέδρων. Αντιμέτωποι με μια ασταθή διεθνή κατάσταση, η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας είναι αναγκαία όσο και η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων για την άμυνα της πατρίδας, τονίζει ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Πάτρικ Ζένσμπουργκ.

Η πρόταση τυγχάνει υποστήριξης και από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η θέση του κόμματος είναι σαφής, λέει ο βουλευτής του SPD Φριτς Φέλγκεντροϋ. «Πρέπει να διεξαγάγουμε μια κοινωνική συζήτηση για το πώς θα κάνουμε την Bundeswehr όσο το δυνατόν πιο ελκυστική προκειμένου να φθάσουμε πραγματικά στον αριθμό του προσωπικού που χρειαζόμαστε για την εθνική άμυνα και το ΝΑΤΟ». Και εδώ «ελκυστικές» ένοπλες δυνάμεις σημαίνει ισχυρές, με επαρκή επάνδρωση και υλικό. Προς το παρόν πάντως, οι αριθμοί «δεν βγαίνουν».

Επίσης υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση. Η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας φοβούνται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον επαγγελματικό στρατό που δημιουργήθηκε επτά χρόνια πριν ενώ επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες στρατιωτικοί είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και λιγότερο ευάλωτοι στην πίεση της κοινής γνώμης σε σχέση με τους στρατεύσιμους που μετά από 12 μήνες θα γυρίσουν στα σπίτια τους.

Ως εναλλακτική προτείνουν την καθιέρωση θητείας για άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα επιλογής στρατιωτικής ή πολιτικής θητείας. Τελειώνοντας το σχολείο, οι ενήλικες νέοι και νέες θα «υπηρετούν την Γερμανία» για διάστημα 12 μηνών είτε ως ένστολοι στην Bundeswehr ή σε υπηρεσίες του Δημοσίου, στο σύστημα Υγείας ή σε οίκους ευγηρίας.

Μοιάζει απλό αλλά δεν είναι. Η υποχρέωση να επιλέξουν μεταξύ της πολιτικής θητείας και της Bundeswehr θα αυξήσει την πίεση στους νέους να καταταγούν ως εθελοντές στο Στρατό. Όσοι προτιμήσουν την πολιτική θητεία, θα εφοδιάσουν την κρατική μηχανή με εργατικό δυναμικό εκτός συλλογικών συμβάσεων που θα στελεχώσει υπηρεσίες πρόνοιας και άλλους τομείς –κάνοντας παράλληλα τα νούμερα της ανεργίας να δείχνουν πολιτικώς διαχειρίσιμα. Έξυπνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Ο αρμόδιος Επίτροπος αμυντικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής (Bundestag) Χανς-Πέτερ Μπάρτελς εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την νομιμότητα της πρότασης. «Αυτό εμπίπτει στην νομοθεσία περί καταναγκαστικής εργασίας» δηλώνει απερίφραστα στην Bild am Sonntag. Ο ίδιος θεωρεί «εντελώς απίθανο να στρατολογούνται ετησίως 700.000 άνδρες και γυναίκες για τον ένα ή τον άλλο σκοπό» όσο συμπαθητική και να ακούγεται η ιδέα.

Ακόμη και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αντιδρούν ιδιαίτερα. Οι θέσεις της Αριστεράς για μια «σθεναρή εξωτερική πολιτική» και «ενίσχυση της εσωτερικής γερμανικής αγοράς» και οι κατηγορίες των Πρασίνων προς την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να εφοδιάσει τους Γερμανούς στρατιώτες με βασικό εξοπλισμό για την επιβολή των συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό, ουσιαστικά είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβερνητική γραμμή για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου η γερμανική Βουλή ψήφισε έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό για το υπόλοιπο του έτους καθώς και το οικονομικό πλάνο μέχρι το 2021 που προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις δαπανών για τον Στρατό και την Αστυνομία. Οι πιστώσεις για την Άμυνα αυξάνονται στα 42,9 δις. ευρώ ενώ 5,4 δις ευρώ προορίζονται για την εσωτερική ασφάλεια.

 

Παρά τις φωνές που προειδοποιούν ότι η ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους ακροδεξιούς, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν υποστηρίζει μετά παρρησίας ότι ο κόσμος κατανοεί ότι το περιβάλλον ασφαλείας αλλάζει για την Γερμανία. Γι’ αυτό και «υπάρχει ευρεία συναίνεση» για μια ισχυρή Βundeswehr, δηλώνει στο Spiegel. Αν όμως ισχύει όντως κάτι τέτοιο, προς τί τότε η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας;

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Μαλλον τους έρχεται φτηνοτερα απο τη συντήρηση των αεροσκαφων

gklof
Guest
gklof

Εντυπωσιακό αν ισχύσει στα 18 και μάλιστα για άντρες-γυναίκες.
Μη σχετικό με το θέμα αλλά στην τελευταία φωτογραφία, ο δεύτερος τύπος από αριστερά, έχει βγει ελεύθερος αρβυλων;

κλείτος ο μέλας
Guest
κλείτος ο μέλας

το νατο κατα την ιδρυση του διακήρυτε οτι στόχος του είναι να κρατάει τους σοβιετικούς έξω και τους γερμανούς κάτω,παρα τα όσα πιστευε ο στρατηγός πάτον,κάτι σαν ανα εχει αλλαξει νομίζω…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

α) Γίνονται ακόμη ρέηβ πάρτι; smile
β) Ποια ανεργία;

Card image