Προσλήψεις ξένων στον γερμανικό Στρατό: Ο «Δούρειος Ίππος» της Βundeswehr;

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την πρόσληψη ξένων ευρωπαϊκής καταγωγής, ηλικίας 18 έως 40 ετών, που ζουν σήμερα στην Γερμανία, αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο σχετικό διαβαθμισμένο έγγραφο. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ψάχνουν εναγωνίως κόσμο για να καλύψουν τα κενά που άφησε η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας το 2011 και η απροθυμία των νέων για μια καριέρα στον Στρατό –ένα ευαίσθητο θέμα στην Γερμανία, παρά τις επτά και πλέον δεκαετίες που πέρασαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στόχος του υπουργείου είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον 255.000 Πολωνών, 185.000 Ιταλών και 155.000 Ρουμάνων, σχεδόν τους μισούς από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην χώρα. Εάν το 10% εξ αυτών ανταποκριθεί, αυτό σημαίνει 50.000 υποψηφίους, εκτιμά το υπουργείο. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν οι αλλοδαποί θα υπηρετούν μαζί με Γερμανούς ή θα συγκροτήσουν μονάδες παρόμοιες με της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.

Τα χρόνια κενά στην επάνδρωση μονάδων και η «ρωσική απειλή» που επικαλείται το Βερολίνο, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, αναγκάζουν την Bundeswehr να στραφεί σε λύσεις που δεν θα διενοείτο καν μερικά χρόνια νωρίτερα, προκειμένου οι εν ενεργεία στρατιωτικοί να φθάσουν από τους 174.000 στους 198.000 μέχρι το 2024. Και όπως παραδέχεται ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (Generalinspekteur der Bundeswehr) Στρατηγός Έμπερχαρντ Τσορν, η Γερμανία δεν έχει πολλές επιλογές για να βρει υποψήφιους προς στράτευση.

Η ιδέα της εξεύρεσης εκτός Γερμανίας των κατάλληλων για να υπηρετήσουν είναι «μια επιλογή» που εξετάζει ο Στρατός, δηλώνει ο Στρατηγός Τσορν σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευμένου προσωπικού υποχρεώνουν τις ένοπλες δυνάμεις να ψάξουν παντού για νέο αίμα. Οι μη Γερμανοί στρατεύσιμοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι μιλούν σε ικανοποιητικό βαθμό την γερμανική γλώσσα, να ορκισθούν πίστη στο γερμανικό κράτος και να διαθέτουν πιστοποιητικό καλής διαγωγής το οποίο θα χορηγεί η Αστυνομία.

Η Bundeswehr φαίνεται να έχει κάνει ήδη «ρεπορτάζ αγοράς» μεταξύ των εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως την Πολωνία και την Τσεχία. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η γερμανική προσέγγιση είχε… χλιαρή υποδοχή. Οι κυβερνήσεις της Βαρσοβίας και της Πράγας φοβούνται ότι με δέλεαρ τις υψηλότερες αποδοχές η «λαθροθηρία» της Γερμανίας θα στερήσει από τις ένοπλες δυνάμεις τους το πιο έμπειρο και υψηλότερα καταρτισμένο προσωπικό.

Ο αρμόδιος Επίτροπος αμυντικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής (Bundestag) Χανς-Πέτερ Μπάρτελς χαρακτηρίζει «φυσιολογικό» την στρατολόγηση Ευρωπαίων καθώς, όπως υποστηρίζει, στην Bundeswehr υπηρετούν πολλοί με διπλή υπηκοότητα ή καταγωγή από οικογένειες μεταναστών. Περίπου 900 ξένοι υπήκοοι εργάζονται επίσης σε μη στρατιωτικές θέσεις. Ωστόσο τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι πιο καχύποπτοι θεωρούν ότι η Γερμανία ψάχνει για μισθοφόρους στην θέση γηγενών Γερμανών, επιτυγχάνοντας δύο παράλληλους στόχους: κάλυψη των οργανικών θέσεων που απαιτείται για την προβλεπόμενη αύξηση της οροφής του στρατεύματος και λιγότερες αντιδράσεις για μελλοντικές επιλογές με πολιτικό κόστος. Η απροθυμία πολλών νέων Γερμανών να φορέσουν στολή σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα παραμένουν εμπόδια στην προσπάθεια στρατολόγησης προσωπικού, παρά το πιο «φιλικό ωράριο» για τους οικογενειάρχες και τους παιδικούς σταθμούς.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν σε συνέντευξή της στην Rheinische Post δηλώνει πεπεισμένη ότι ο Στρατός είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων στρατολόγησης, έχοντας αυξήσει το προσωπικό κατά 6.500 άτομα την τελευταία διετία με απώτερο σκοπό έως το 2025 να υπηρετούν 203.000 στρατιώτες. Η δε εκστρατεία προσέλκυσης γυναικών απέδωσε κατά την κα φον ντερ Λάιν «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» καθώς ένας στους τρείς υποψηφίους προς κατάταξη φέτος ήταν γένους θηλυκού, κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες αποτελούν το 12% της Bundeswehr.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Konstantinos
Guest
Konstantinos

Δεν είναι η πρώτη φορά που μη Γερμανοί υπηρετούν στις γερμανικές Ε.Δ. έχει συμβεί και σε μια πιο σκοτεινή εποχή στο παρελθόν και τους έλεγαν freiwillige και πιο συγκεκριμένα αυτούς που προέρχονταν από την ανατολική Ευρώπη τους είχαν και σε ειδικές μονάδες τις ostlegionen. Να μαντέψω η ιστορία κάνει κύκλους ?

nikos75
Member
nikos75

Έχει σχέση η σημερινή Γερμανία με την Γερμανία του μεσοπολέμου?

Aris
Member
Aris

Το είχα γράψει προ καιρού….τα SS με ξένους ξανάρχονται…

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Το πρόβλημα δεν είναι τι κάνουν στον στρατό τους! Το πρόβλημα είναι οτι με την πολιτική της η Γερμανία αποτελεί τον Δούρειο Ίππο του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Καλη Χρονια σε ολους

Σχετικο με δουρειους ιππους ,εμεις παιρνουμε στη σχολη αστυφυλακων/αξιωματικων της αστυνομιας αλλα και στις ενοπλες δυναμεις ατομα αλβανικης καταγωγης που δε γνωριζουμε τις αποψεις τους περι μεγαλης αλβανιας και τσαμουριας. Το 2050 μπορει να εχουμε αρχηγο στην αστυνομια ή στο ΓΕΣ Αλβανο εθνικιστη.