Γκορμπατσόφ: Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια

19
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 22
  •  
  •  

Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια χωρίς να σκέφτεται πως θα το εκλάβουν αυτό στη Ρωσία. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος  της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, με αφορμή την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ.
Στην συνέντευξη του ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ τελευταίος σοβιετικός ηγέτης μιλάει για τα νεανικά του χρόνια, για τον «ψυχρό πόλεμο», εκφράζει τις ανησυχίες του για τον νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ρωσο- γερμανικές σχέσεις.
Την συνέντευξη πήρε ο εκδότης της εφημερίδας  Στέφαν Άουστ.
«Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη, αλλά οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Και το διακήρυτταν αυτό παντού» λέι ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει : «Μάλιστα δεν σκέφτηκαν, πως αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία, από τους Ρώσους, που τόσα έκαναν για να τερματισθεί ο ψυχρός πόλεμος και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Ούτε επίσης σκέφθηκαν πως αυτό θα επηρεάσει την πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
Σύμφωνα με τον Γκορπματσόφ, η Δύση άρχισε να  συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, «να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της…». «Στην Ευρώπη αντί να οικοδομήσουν μια νέα αρχιτεκτονική κοινής ασφάλειας, ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ανακηρύσσοντας τη συμμαχία ως εγγυητή της ασφάλειας στην ήπειρο μας και εκτός των ορίων της», λέει ο Γκορπματσόφ, εκτιμώντας ότι «οι δυτικοί πολιτικοί δεν άντεξαν τις δοκιμασίες της νέας εποχής. Και σ’ αυτό βρίσκεται η πρωταρχική αιτία των σημερινών προβλημάτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 22
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

”Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη”
Κοιτα να δεις. Και εγώ που νόμιζα πως ο ψυχρός πόλεμος σταμάτησε γιατί η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μια χαρά τα λέει.

(και δεν είμαι Ρωσόπληκτος, αυτοί τον μισούν σφόδρα)

vtheofilis
Member
Active Member
vtheofilis

Μάλλον εκλαμβάνει ως κοινή νίκη, το ότι δεν οδηγήθηκε η υφήλιος σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με χρήση όπλων μαζικής, και πιθανότατα αμοιβαίας, καταστροφής.
Δυστυχώς, είχαμε πολλούς, μικρότερης κλίμακας, συμβατικούς πολέμους.

Lysander
Member
Active Member
Lysander

Η ΕΣΣΔ υπό τον Γκορμπατσόφ όμως έκανε το πρώτο “βήμα” για να επιτευχθεί η περαιτέρω “ψύξη” του Ψυχρού Πολέμου (δεν πιστεύω ότι σταμάτησε ποτέ δεδομένου ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έμεινε “ψυχρός” λόγω των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο υπερδυνάμεων και το οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ δεν κατέρρευσε όπως η ίδια η ΕΣΣΔ.) Αν δεν κατέρρεε ή ΕΣΣΔ και πετύχαιναν οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ, και δεδομένου ότι δεν ήταν μόνο οικονομικής φύσεως όπως οι αντίστοιχες του Ντένγκ Ζιαοπίνγκ στην Κίνα, αλλά και πολιτικής, θα είχαμε σήμερα μια ισχυρή και συνάμα πιο “συνεννοήσιμη” με τους Δυτικούς και μερικώς ενταγμένη στο διεθνές εμπόριο ΕΣΣΔ, με… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Μην τους βάζεις δύσκολα.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Ήταν όμως μια καλοπροαίρετη κίνηση όπως την εμφανίζετε ή μήπως η πίεση στην χύτρα που ονομαζόταν ΕΣΣΔ είχε φτάσει σε σημείο τέτοιο που το σταδιακό άνοιγμα της βαλβίδας δεν αρκούσε να αποτρέψει την έκρηξη? Να μην λησμονούμε πως πολλές από τις συνιστώσες της ΕΣΣΔ είχαν βρεθεί εντός της Ενώσεως μέσω βίαιης προσάρτησης. Πως η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η σταδιακή αύξηση των πολιτικών ελευθεριών (που θα έπαιρναν χρόνο να φθάσουν τα επίπεδα του “Δυτικού” κόσμου), θα έπειθαν τους κατοίκους της Βαλτικής να συνυπάρχουν με αυτούς του Τουρκμενιστάν (για παράδειγμα)? Θεωρώ πως καμία αλλαγή δεν θα μπορούσε να σβήσει… Read more »

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Έχει απόλυτο δίκαιο. Ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι η Ρωσία και πλέον και η Κίνα και οι κινήσεις που έγιναν με την επέκταση της συμμαχίας σε χώρες που έχουν φυσικά σύνορα με τη Ρωσία, αλλά και οι πόλεμοι στα Βαλκάνια με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ ή χωρών μελών του είναι αδύνατο να θεσπίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης ή να προάγουν την ειρήνη.
Το συμφέρον της χώρας μας είναι να βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει συζήτηση και φυσικά να ακολουθούμε και να στηρίζουμε τις ενέργειες που γίνονται από την ηγεσία του, όμως εντάξει ως πολίτες βλέπουμε και καταλαβαίνουμε.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

“άρχισε να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα,να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της…”
Αυτό δεν έκαναν και οι Σοβιετικοί; Ή μήπως η Ρωσία στην Γεωργία πήρε πρώτα την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας;
Τα ίδια και οι μεν τα ίδια και οι δε..

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εικάζω πως μπορεί να μιλά προερχόμενος από την άποψη ότι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας ήταν πιο διαλλακτική στο παρελθόν αλλά βλέποντας την μεταΨΠ πορεία της Δύσης αποφάσισαν να αλλάξουν.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Αν δεν απατώμαι στην Γεωργία οι Ρώσοι βρέθηκαν σε κατάσταση αυτοάμυνας. Οι Γεωργιανοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες. Το ότι οι Ρώσοι τους προκάλεσαν και δημιούργησαν τις συνθήκες αποσταθεροποίησης δεν έχει καμια σημασία. Οι Γεωργιανοί υπερέβησαν τα εσκαμμένα και επιτέθηκαν στους Ρώσους και τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς της περιοχής. Aμα ξεκινάς πολεμικές επιχειρήσεις δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι όταν βρίσκεσαι χαμένος. Επίσης στο θέμα της Γεωργίας οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η Ρωσία έδειξε αυτοσυγκράτηση γιατί μπορούσε να είχε καταλάβει όλη την Γεωργία και δεν το έκανε. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις Ρωσικές ευθύνες αλλά δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να συγκρίνουμε… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Βασικά η Γεωργία αύξησε τα στρατεύματα της στην υπο αυτονόμηση Οσετία. Δεν επιτέθηκε σε ολόκληρη Ρωσία…..

Η Ρωσία σε πολλές χώρες που έφυγαν από την ΕΣΣΔ δημιούργησε θύλακες οπλισμένων παραστρατιωτικών, για να κάνουν προβληματικές αυτές τις χώρες και να έχουν οι Ρώσοι πάντα λόγο στα εσωτερικά τους.

Παρόμοια πράγματα έκαναν φυσικά και οι δυτικοί όταν φεύγανε από κάποια αποικία.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δεν διαφωνώ στο ότι οι Ρώσοι δεν είναι άγγελοι. Αυτό που λέω είναι ότι στο θέμα της Γεωργίας η ευθύνη της σύγκρουσης δεν είναι δικιά τους. Η Ρωσία είχε ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή τοποθετημένη μεταξύ των δυνάμεων της Οσετιας και της Γεωργίας. Οι Γεωργιανοί έκριναν ότι τους συνέφερε να επιτεθούν στις δυνάμεις της Οσετιας και την Ρωσική ειρηνευτική δύναμη. Από αυτό το σημείο και μετά προκάλεσαν την τύχη τους και ήταν τυχεροί που οι Ρώσοι δεν κλιμακωσαν την σύγκρουση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσία κινήθηκε αμυντικά και δεν ξεκίνησε την σύγκρουση. Όταν έχεις ειρηνευτική δύναμη η οποία δέχεται επίθεση από… Read more »

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Από καθαρά στρατιωτική σκοπιά, οι Γεωργιανοί τα έκαναν θάλασσα.

Έκριναν ότι μπορούσαν και επιτέθηκαν στην Ρωσική δύναμη που όντως ήταν ειρηνευτική δύναμη εκεί και δεν φρόντισαν πρώτα να καταλάβουν τις διαβάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ε όταν οι Ρώσοι που έτρωγαν τις Γεωργιανές βόμβες σήκωσαν τον ασύρματο και είπαν στη μονάδα τους “κύριε διοικητά μας βαράνε στο ψαχνό”, τι ακριβώς αντίδραση περίμεναν οι Γεωργιανοί;

Συμφωνώ με τον Thomas από πάνω, οι Γεωργιανοί φανήκανε τυχεροί που η Ρωσία απλώς μπήκε και βγήκε. Μπορούσε να μπει και να μείνει.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Η μόνη μου ένσταση είναι εάν πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα. Έχω ακούσει και τις δύο εκδοχές. Στην Ελλάδα ακούγεται μόνο αυτή που λέτε. Σε κάθε περίπτωση το να επιτεθούν οι Γεωργιανοί στους Ρώσους είναι μια τελείως παράλογη κίνηση, που αν πράγματι την έκαναν είναι τραγικοί… Δεν την αποκλείω (γιατί από την Ελλάδα έχουμε χορτάσει σε τραγικότητα) αλλά δεν μου φαίνεται καθόλου ρεαλιστική. Η άλλη πλευρά λέει ότι η Ρωσία είχε φέρει επιπλέον δυνάμεις μέσα στην Οσετία ( δλδ πέραν της ειρηνευτικής δύναμης). Επίσης η παραστρατιωτικοί της Οσετίας χτύπησαν τον Γεωργιανό στρατό που είχε αυξηθεί με σκοπό να τους αναγκάσουν… Read more »

filon26
Member
Famed Member
filon26

Μπορούμε όμως να τις συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες Τουρκικές επιχειρήσεις στην Κύπρο (όπου υπό μία έννοια, αυτή της CIA, η Τουρκία επίσης επέδειξε σχετική αυτοσυγκράτηση) και αυτό δίνει άλλη διάσταση στις αναλύσεις μας.

Panos71
Guest
Panos71

-1
Και λίγο λούτσο έφαγαν οι Γεωργιανοί.
Οι Ρώσοι έδρασαν εντός των πλαισίων της νόμιμης αυτοάμυνας και απλά κέρδισαν.
Μακάρι να πράτταμε και εμείς ομοίως όσες περιπτώσεις οι Τούρκοι έχουν την επιθυμία να ξυστούν στη γκλίτσα του τσοπάνη.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ουσιαστικά τα κατάλαβες όλα τελείως ανάποδα. Η Τουρκία είναι η Ρωσία που εισβάλει σε ξένο κυρίαρχο έδαφος και η Ελλάδα (αντίστοιχα Γεωργία) δεν πρέπει να αντιδράσει για να μην φάει λούτσο. Αυτό υποστηρίζεις εκτός και αν έχεις καιρό να δεις στον χάρτη την Ρωσία και μπερδεύεσαι….

jimeta
Guest
jimeta

Αγαπητέ σύντροφε όπως αποκαλούσαστε εσείς,είναι Νίκη αποκλειστικά και μόνο της Αμερικής και ειδικότερα του Αειμνήστου Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν,70 χρόνια αντέξατε με την κόκκινη δικτατορία σας που καταστρέψατε την ανατολική Ευρώπη αλλά και χώρες της λατινικής αμερικής,το σύστημα σας απέτυχε οικτρά και μόνο κάτι αιθεροβαμμόνες του 5% εδώ ονειρεύονται κόκκινο σοσιαλισμό και πράσινα άλογα,μέχρι και το κοπρόσκυλο ο Μάρξ που έγραψε το κομμουνιστικό μανιφέστο ζωή τζαμπέ έκανε εις βάρος του κολλητού του που τον ταίζε και τον φρόντιζε μέχρι τον θάνατο του,αλλά είπαμε όλη αυτή η κόκκινη κλίκα-νομεκλατούρα ήταν και είναι με δεξιές τσέπες και ο λαός στα γκούλανγ-σιβηρία,πείνα κτλ.Οσο αφορά… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Κατ’ αρχήν έχετε δίκιο… αλλά είναι λιγάκι άδικο να τα χρεώνετε όλα αυτά στον κ. Μιχαήλ, ο οποίος σήμερα, για αυτό το 5% των Ελλήνων που λέτε, μάλλον είναι ο πιο μισητός πρώην ηγέτης της αγνής, άσπιλης κι αμόλυντης ΕΣΣΔ, φτουκακόχρονονάχει… Έχει όμως δίκιο σε όσα λέει για μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για μια πραγματική ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) επαναπροσέγγιση τη δεκαετία του 90, με την χαρά/χαιρεκακία της δύσης για τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την δύσκολη ζωή πολλών εκεί, το ’90 και αρκετά χρόνια μετά. Και αυτό είναι κάτι που το θυμούνται πολλοί Ρώσοι… Read more »