20.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Φρεγάτες: Τούμπανα-τσάμπα-τουρκοφάγες-διαστημόπλοια-μερακλίδικες-ρώσικες-και-με δώρο έχετε;

- Advertisement -

Η Ελλάδα δεν αγοράζει φρεγάτες. Αν πιστέψουμε τα όσα ακούμε και διαβάζουμε κάθε μέρα από διάφορες πηγές γονατογραφίας, κοιλιακών σπασμών, εφηβικών φαντασιώσεων, πελαγίσιων ονειρώξεων και καφενειακών αναλύσεων, το μόνο που τελικά δεν θα πάρουμε θα είναι πλοία. Τι θέλουμε να πούμε; Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο που έχει ανάψει η συζήτηση για αναζωογόνηση του γερασμένου στόλου μας, έχουν ακουστεί μια σειρά από εξωφρενικές -και απόλυτα ελληνικές- απαιτήσεις που για να ικανοποιηθούν ούτε ο αστροκαταστροφέας από τον Πόλεμο των Άστρων δεν φτάνει. Δείτε μερικές παρακάτω να το διασκεδάσουμε λίγο. (Και ναι, το κείμενο έχει μπεί στην κατηγορία “Χιούμορ” στο site μας. Υπάρχει και αυτή και μάλλον είναι απαραίτητη).

«Να πάρουμε φρεγάτες αλλά όχι να πληρώσουμε κιόλας». Είναι η γνωστή λογική «μπιρ-παρά» (τουρκικό, σημαίνει τσάμπα), όπου μια αγορά δισεκατομμυρίων συνοδεύεται με την απαίτηση να βρούμε κατασκευαστή που να μας τα δίνει όλα και αν γίνεται και δωρεάν και αν γίνεται και αύριο και μαζί συναγερμό εργοστασιακό, πατάκια, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος και το δεντράκι το αρωματικό κρεμασμένο. Δεν υπάρχει; Ας πρόσεχε.

«Θέλουμε φρεγάτες αλλά μας τις χρωστάτε». Είναι η γνωστή γραμμή τηλεπωλητών φαντασιώσεων μεγαλείου που ζουν καβάλα σε τεντωμένο σκοινί που διατρέχει την ελληνική ιστορία: από τον Περικλή και τον Μιλτιάδη, μέχρι τον Κολοκοτρώνη και τον Μαύρο Καβαλάρη της Μικρασίας. Η Ελλάδα σας έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία και το ελαιόλαδο με μηδέν οξύτητα, άρα μας χρωστάτε και τις φρεγάτες και τα όπλα και μια αμυντική συμφωνία πακέτο. Δεν θέτε; Τέτοιοι είστε.

«Θέλουμε φρεγάτες αλλά και το μισό ναυτικό σας». Όπου η απαίτηση είναι να αγοράσουμε μεν φρεγάτες αλλά με ρεγάλο (ιταλικό, σημαίνει φιλοδώρημα) και 2-3-4, γιατί όχι και 5 καράβια από το ναυτικό μιας άλλης χώρας, εκείνα βέβαια που θέλουμε εμείς. Φανταστείτε αντίστοιχο σκηνικό σε μπουτίκ ρούχων: Μπαίνει πελάτης, αγοράζει δύο παντελόνια και λέει στο μαγαζάτορα «βγάλε και το παντελόνι που φοράς, το θέλω δώρο».

«Ρώσικο να πάρουμε, πουτινάτο, βαρβάτο». Απαίτηση με άρωμα από άγρια στέπα, σιβηριανή, από αυτές με τις παχιές τις λάσπες. Εδώ συναντάμε τον Καποδίστρια (υπουργός ρωσικής αυτοκρατορίας), τον Ορλώφ (ρώσος ναύαρχος και παραλίγο να τσάκιζε τους Τούρκους, αλλά δεν έκατσε), τον Κολοκοτρώνη και τον Κίτσο Τζαβέλα (από τους μεγάλους του «ρωσικού κόμματος» στα πρώτα χρόνια της επανάστασης του ‘21). Κοντά μας παραστέκονται το «ομόδοξο της Μόσχας», το «ξανθό γένος», το «έρχεται ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι», το γυμνό στέρνο του Πούτιν, κάτι παππούδες από τα ορεινά Τρικάλων, αλλά και κάτι λιακοπουλικοί που ζούνε να δούνε να εισβάλλει η Ρωσία στην Τουρκία, μαζί και μια προφητεία του γέροντα. Συμπέρασμα; Αν δεν είναι η φρεγάτα φτιαγμένη στα τιμημένα ναυπηγεία του Νοβοσιμπιραρχαγκελισοτσινοβορμάνσκ, αν δεν έχει πέσει συγκόλληση από τα αργασμένα χέρια οξυγονοκολλητή με προϋπηρεσία στο Τσερνόμπιλ, δεν πας πουθενά. Στις τρεις πλώρες και ένα S-500 δώρο.

«Θα μας δώσετε φρεγάτες μόνο αν είστε τσακωμένοι με τους Τούρκους». Ζητείται χώρα στον πλανήτη που να μην έχει εμπορικές, επενδυτικές,πολιτικές, διπλωματικές, τουριστικές, κοινωνικές, ερωτικές σχέσεις με την Τουρκία, γιατί αυτό σημαίνει πως είναι τουρκόφιλοι και φυσικά εμείς οι απόγονοι του Καραϊσκάκη ούτε να τους δούμε. Είναι η Τουρκία μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μια χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων; Πρόβλημα τους. Το βασικό είναι να βρούμε κάποιον «σκοτωμένο με την Άγκυρα να πιάσουν τόπο τα λεφτά μας». Η Βόρεια Κορέα ίσως;

«Φρεγάτες έχετε; Δεν έχετε; Θα πάρουμε ότι έχετε». Απαίτηση να βρούμε κάποιον «αγαπημένο» να ψωνίσουμε ότι έχει. Μας κάνει, δεν μας κάνει, είναι φρεγάτα, δεν είναι, τη λέει φρεγάτα αλλά δεν μοιάζει, είναι υποβρύχιο, ίσως και καταδρομικό, δουλεύει δεν δουλεύει, χωράει δεν χωράει, μπάζει νερά, την είχε στην μάντρα εδώ και χρόνια, δεν μας απασχολούν. Το βασικό είναι να πάρουμε από τον «δικό μας», τον άνθρωπο μας, που μας αγαπά, που μας έχει σταθεί, που τον θέλουμε κουμπάρο, γαμπρό για την κόρη μας, σταυραδερφό, φιλαράκι να πίνουμε ούζα, κολλητό να πάμε μαζί διακοπές, αν γίνεται να μας κάνει τον μπαμπά μας, να μας ταχταρίζει στα γόνατα, να μας αγοράζει παγωτά το καλοκαίρι και σοκολάτες το χειμώνα. Είναι εκείνη η απαίτηση όπου η καταγωγή, η ομιλία, η αίγλη, η ιστορία, η κουλτούρα, η τσαχπινιά, η μαγκιά βρε παιδί μου, του εμπόρου-κατασκευαστή-άρχοντα είναι που μετράει. Γιατί στην τελική «αυτός θα μας σταθεί στη δύσκολη ώρα». Νομίζουμε.

«Φρεγάτα αλλά στα γούστα μου». Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, μέχρι βέβαια να σε πετάξει ο έμπορος έξω από το μαγαζί γιατί τον έχεις τρελάνει. Προτείνει λοιπόν ο κατασκευαστής μετά από μερικές χιλιάδες ώρες μελέτης και δοκιμών ένα καράβι. Όοοοχι αγαπητέ μου. Θα βγάλεις το ραντάρ θα βάλεις εκείνο που έχει ο «δικός» μου. Θα βγάλεις το πυροβόλο, να βάλεις αυτό που έχω ζηλέψει. Θα βάλεις και μόνωση στους κινητήρες, εξάτμιση Akrapovic, αμορτισέρ Bilstein, 472 πυραύλους από τους καλούς, τορπίλες από πίσω, 3 σόναρ και ένα CD να κρέμεται από το καθρεφτάκι για αντιραντάρ της τροχαίας. Θα πιστοποιήσεις όπλα που δεν μπαίνουν ή είναι του ανταγωνιστή σου, ελικόπτερα που δεν χωράνε, αισθητήρες που δεν συνεννοούνται, θα αφήσεις και χώρο για πορτμπαγκάζ, θα τρέχει και με 200. Δεν μπορείς; Εμ δεν είστε έμποροι εσείς, δεν θα κάνετε ποτέ χαΐρι (τουρκικό, σημαίνει προκοπή) με τέτοια μυαλά που κουβαλάτε. Πάω στον απέναντι.

«Λέιζερ έχει;». Ντρρρόουν; Σύστημα παρεμβολών-εκτροπής GPS-δημιουργίας γεωμαγνητικών ανωμαλιών έχει; Μηχανήματα παρακολούθησης συνομιλιών και ακτινών που τυφλώνουν; Διαθέτει συστοιχίες διηπειρωτικών πυραύλων; Χωρά ραντάρ με ικανότητα εντοπισμού γλάρου στη Βαλτική, όταν βουτά στο νερό για τσίρο; Μηχανές τούρμπο-κομπρέσορ-υγραερίου-προπανίου-κοβαλτίου; Πρόβλεψη για το 2078 ώστε η τότε αναβάθμιση να χωρέσει τις τορπίλες φωτονίων; Επίπεδο αυτοπροστασίας στο +50 (σαν παιδικό αντιηλιακό), βύθισμα 1,5 μέτρο για να πλανάρει, να σηκώνεται, να παρκάρει σε αμμουδερή, να πηγαίνει με 40 κόμβους στο «κράτει» και με 120 στο «πρόσω ολοταχώς»; Δεν έχετε; Δεν μας κάνει.

«Πάμε μωρή Ολλανδία!». Στην Ελλάδα και δεν θα γινόταν οπαδικό; Αν είναι δυνατόν. Έτσι εδώ το κοινό έχει μοιραστεί σε φυλές που όλες απαιτούν το δικό τους. Οι «πορτοκαλί» ολλανδόφιλοι θυμούνται από τον Κρόιφ μέχρι μια φορά που είχαν πάει Άμστερνταμ και πίνανε μπύρες στα κανάλια. Οι γαλλόφιλοι μπελάράδες δεν σηκώνουν μύγα στο μπερέ τους, οι γερμανόφιλοι (λίγοι αλλά είναι περισσότεροι κρυφοί) θυμίζουν πως στο τέλος την κούπα την σηκώνει η Νασιονάλμανσαφτ. Οι αγγλόφιλοι πίνουν το τσαγάκι τους και ονειρεύονται τον Νέλσονα, οι Ιταλόφιλοι ποστάρουν εικόνες από FREMM μαζί με Μόνικα Μπελούτσι και αναστενάζουν. Μόνο οπαδούς της MMSC-LCS-HN2-Μιλγουόκι Μπάκς-Greek-Navy-Freak δεν θα βρείτε, έναν έχουμε εδώ στην «Πτήση» και τον προσέχουμε σαν τα μάτια μας.

«H Παναγιά και το φιλότιμο θα μας σώσει». Τραγουδιέται στο ρυθμό του «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Εδώ έχουμε την ανάποδη απαίτηση, αυτή την ασπρόμαυρη από Ελληνική ταινία, με το φτωχικό τσαρδάκι (τουρκικό, σημαίνει σπιτάκι), όπου βράζει το τσουκάλι, χόρτα άγρια αλλά με πολλή αγάπη, για να θρέψει τα 8 ορφανά αδελφάκια, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ως μεγαλύτερη να πασχίζει να βγάλει το λιγοστό αλλά τίμιο μεροκάματο. Τι λέει αυτή η λογική; Πάρε ότι νάναι, στο τέλος της ημέρας η ναυτοσύνη των Ελλήνων, λίγο γράσο παραπάνω στις μηχανές, ο λοστρόμος Πειραιώτης, ο μηχανικός Μυτιληνιός, το τιμόνι Καλαματιανό και ο καπετάνιος Χιώτης θα τον τσακίσουνε τον Τούρκο. Λαμαρίνες άλλωστε είναι όλα, να βρούμε κάτι καλούτσικο, να κάνουμε δουλειά. Την ευχή μου νάχετε, να είστε μονιασμένοι, να μη μαλώνετε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

96 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
96 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
evelpis1963

Αμυντικη συνδρομη ποιος δινει με συμφωνια?

Αυτος και μονο

antonios

Καλες οι ειρωνιες κυριε Κτενα και θα ηταν διασκεδαστικες αν δεν λογοκρινατε ΟΣΑ ΠΟΣΤ με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ηταν αντιθετα με την δικη σας λογικη. Δεν φταινε οι ΜMRC , η επιμονη σας φταιει να προσπαθειτε να κανετε το ασπρο μαυρο. Στην εποχη του Σωκρατη ια σας ονομαζαν σοφιστη…δεν ξερω αν υπαρχει αντιστοιχος ορος στα νεο-ελληνικα. ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΡΩΝΕΥΤΗΤΕ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟΥΣ που διαβαζουν τα αρθρα σας, αγοραζουν τα τευχη που σαν δινουν ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ να ειστε ανοιχτοι σε καθε τεκμηριωμενη αντιθετη γνωμη και οχι να την θαβετε.

stam

Μια απαντηση περιμενω ακομα,οι αμερικανοι μας αποδεσμευουν τα οπλικα συστηματα που θελουμε; SM2 μας επιτρεπουν να παρουμε ή δεν το επιθυμουν γιατι θα εκνευριστει και απομακρυνθει η Τουρκια; Πυραυλους μεγαλου βεληνεκους για τα αεροπλανα μας,Τομαχοκ αν θελησουμε καποια στιγμη; Ολες οι προτασεις εχουν υπερ και κατα, η γαλλικη η μονη που εχεις την σχετικη βεβαιοτητα οτι αν εχεις τον ”παρα” παιρνεις οτι επιθυμεις οπως το επιθυμεις.

NikolasT

Ντάξει νομίζω ότι αποδίδει λίγο το κλίμα στις τάξεις των «ειδικών» γιατί εδώ που τα λέμε ο μέσος άνθρωπος μάλλον αρνητικά βλέπει την προμήθεια των φρεγατων γιατί ούτε έχει καταλάβει την ανάγκη ( γι’αυτον όλα τα πλοία ίδια είναι) , ούτε προτίθεται ( εν μέρη δικαίως ) να δει το εισόδημα του να μειώνεται για να μαλώνουμε εμείς για το αν το βαπόρι το καινούργιο θα έχει 11,45 ,100 κελιά , Sm-2 , aster 30 ή …Kalibr . Εμείς όμως κύριοι ξέρουμε ότι ανάγκη υπάρχει και ανεξάρτητα από το αν είμαστε Oranje , belharistes (vive la France ) ή LCSάριοι ( αν και οι τελευταίοι εδώ που τα λέμε μάλλον είναι είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τον Αρκτούρο μαζί με τις συμπαθέστατες αρκούδες στο Νυμφαίο ) είμαστε πάνω από όλα Έλληνες και είμαστε σίγουροι πως οι Έλληνες ναυτικοί ΟΠΟΙΟ πλοίο και να πάρουν στα χέρια τους θα το μετατρέψουν σε εφιάλτη σε μερικούς θρασύδειλους που ονειρεύονται αυτοκρατορίες . Το προτιμότερο βέβαια είναι να παρθεί το καλύτερο πλοίο με βάση τα Specs και την αξιολόγηση του ΠΝ αλλά ο,τι και να γίνει κόκκινη σημαία δεν θα υψωθεί στο γαλανόλευκο Αιγαίο !!!

denis

της MMSC-LCS-HN2-Μιλγουόκι Μπάκς-Greek-Navy-Freak αλλος ενας εραστης ειμαι και εγω!!

kyrNG

Βρε παιδιά, τι έχετε πάθει εκεί στην ptisidiastima ΠΤΗΣΗ και χαλάτε το ύφος γραφής σας;

Ειλικρινά το λέω!!! Τι έχετε πάθει;

Κατηγορείτε σχολιαστές ότι μιλούν με “ατάκες” (πρόσφατα κατηγορήσατε μέχρι και εμένα….), και όλο το άρθρο αυτό θυμίζει επίπεδο γραφής αντίστοιχο των λοιπών ΜΜΕ αμυντικών θεμάτων (δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω τα media αυτά, όσοι ξέρουν ξέρουν για το πως γράφουν τα “αρθρα” και τις απόψεις τους, αλλά και τον φανατισμό τους).

Κατανοώ ότι έχετε κουραστεί να σας βρίζουν και να λασπολογούν εναντίον σας. Ανθρώπινο είναι. Αλλά είναι λύση και αυτή, να βάζετε μέχρι και αιθέριες υπάρξεις και τον Βασιλάκη Καϊλα και την Αλίκη για να τεκμηριώσετε την άποψή σας; Δεν καταλαβαίνετε ότι πέφτετε στο επίπεδο όλων όσων σας λοιδωρούν;

Αγαπητέ κε Ktenas Χρήστος Γ. Κτενάς , μην πέφτετε στην παγίδα του “λαϊκού” λόγου, της εύκολης ατάκας και του εντυπωσιασμού. Το μόνο που κάνετε είναι να εξισώνετε την ptisidiastima ΠΤΗΣΗ με όλα τα άλλα ΜΜΕ αμυντικών θεμάτων. Και εμείς οι παλιοί σας αναγνώστες δεν μπορούμε παρά να στεναχωριόμαστε με αυτό.

SweetDreams

Μπράβο στον αρθρογράφο, μια δοση χιούμορ κάθε τοσο χρειάζεται για να σπάει τον πάγο. Στα σχόλια μόνο εγώ και ο χρήστης montif είμαστε υπέρ της αμερικανικής πρότασης, να μας αγαπάτε.😜🇺🇸

GeoMoust

Παρακαλείται η κυρία ΠΤΗΣΗ να μην ουρεί στα τρελά όνειρα και στις ακόμα πιο αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις πολλών εκ των συναναγνωστών εδώ μέσα. Ο γέλωτας που άπλετα προσφέρουν αποτελεί κοινωνική παροχή!

ΥΓ. Ή τουλάχιστον βάλτε ταμπελίτσα <> βρε παιδιά

Kostas_Nik

Ξέχασα ότι μόνο εσείς είστε ειδικοί κ έχετε δίκιο..
Συγνώμη ΠκΔ δεν θα ξαναγίνει!

ultorius

Respect για την φωτογραφια απο το Normandy του Mass Effect.
Τωρα οσον αφορα την ελλειψη οπαδων των HF2 μαλλον εχει να κανει με το οτι ειναι το ιδιο καλες με τις Αμερικανικες ομαδες ποδοσφαιρου.

Captain_Kal

Εκείνο το “Normady” από το Mass Effect I, (https://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_(Mass_Effect)) και εκείνες οι Ολλανδέζες, δεν μπορώ να πω, μου άρεσαν!!!!! 🙂

ultorius

Ακριβης αναλυση της καταστασης θα ελεγα.

Poirot

Γλαφυρό το άρθρο και όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα!

GrandTurkeyShoot

Μόνο οπαδούς της MMSC-LCS-HN2-Μιλγουόκι Μπάκς-Greek-Navy-Freak δεν θα βρείτε, έναν έχουμε εδώ στην «Πτήση» και τον προσέχουμε σαν τα μάτια μας

Πως ξέφυγε αυτό από το comment control ? οτάν γραφω οτι ένας είναι αλλά λέων ο ΕμΕμεσάκιας εδω μεσα κόβεται συνεχεια το σχόλιο :)))

< μπιρ παρά σημαίνει ένας παράς >

Johnny

Καλά τα λέτε αλλά ας μιλήσουμε σοβαρά η Αίγυπτος θα έχει ναυτικό στη δεκαετία ναυτικό με fremm meko a200 gowind 2 ελικοπεροφορα και έρχεται και παραγγελία υποβρύχιων και με πυραύλους αστερ 30 και όχι 15 όπως ξέραμε.
Η Τουρκία 6 νέα υποβρύχια u214 συν ναυπήγηση πλοίων με το τσουβάλι με γηγενείς πυράυλους. Αν δεν ήταν ο μέγας εθνικός ευεργέτης Ταγιπ θα είχαν και δύο ελαφρά αεροπλάνοφορα f35.
Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία.
Δεν νοείται το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να ξεμείνει με αρχαίες σίγμα με ssm και μεκο με 16essm μετά τον ΕΜΖ.
Ούτε με MMSC με 32 essm η camm ως το κύριο πλοίο του στόλου μας.
Δεν θα γίνουμε Μάλτα.
Θέλουμε φρεγάτες που να έχουν και βλήματα μεγάλης ακτίνας.
Θέλουμε άμεσα και κορβέτες gowind sigma η epc για συνοδεία μικρών μονάδων επιφάνειας οι πυραυλακατοι χωρίς πυραύλους ε/α με ενα ram και χωρίς ανθυποβρύχιακα μέσα δεν έχουν ουδεμία πιθανότητα επιβίωσης.
Το θέμα είναι σημαντικό ας πάρουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους ο κόσμος παρακολουθεί.

kakaouskia

Καλησπέρα

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ θα σας μαλώσω.

Το SSV Normandy είναι ελαφριά φρεγάτα γενικών καθηκόντων με έμφαση τους ρόλους ανίχνευσης. Άσε που φέρνει και λίγο προς…Γαλλία.

Ως γνωστόν το ΠΝ χρειάζεται κάτι ποιό … βαρβάτο

Να, κάτι τέτοιο ας πούμε. Εντάξει, θέλει λίγο μεγάλο πλήρωμα, καμιά 300αρια αλλά θα τα βρούμε.
comment image

ANDREW

😂😂😂😂😂

ChristosG

Να είσαι καλά πολύ καιρό είχα να δω τόσο ευχάριστο και καλογραμμένο άρθρο. Γέλασα με την ψυχή μου, τώρα αν κάποιοι αρχίσουν την γκρίνια πάλι ε τι να πω, είναι να το ‘χεις μέσα σου. Ο λόγος καταπληκτικός.

GiorgosRou

Δε ξέρω τι έχουν γραφτεί στα σχόλια που δε δημοσιεύονται αλλά δε νομίζω ότι ένα τόσο ειρωνικό κείμενο ανταποκρίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που δημοσιεύονται

My_name_is_Nobody

Το γραφείο μας είναι ευέλικτο και κάνει ό,τι μοντίφα θέλει ο πελάτης!comment imagecomment image

Hermes_w

Όποια “φυλή” και αν “κερδίσει “, φαντάζομαι το κράξιμο από τους άλλους….
Κλασσικά Ελληνικά.

Nikolaos

Κτενάς θεούλης!
Ακόμη κλαίω με εκείνη την εξάτμιση Ακράποβιτς (τη θυμάμαι ως άγιο δισκοπότηρο των εκεί μηχανοκίνητων από τα χρόνια του Μονάχου …)…
Πάντως η Ολλανδία είναι πράγματι αρρώστια όταν το πράγμα έχει να κάνει με καράβια, το ομολογώ πρόθυμα, και μπύρες σε κανάλια δεν έχω πιεί διότι εμείς οι Έλληνες της Βαυαρίας δεν πίνουμε μπύρες όπου κι όπου … Αν και η εικονογράφηση του άρθρου προσθέτει και άλλα επιχειρήματα υπέρ της ζηλευτής αυτής χώρας 😉 …
Κρατώ και την bird’s eye view του ΒΒ κλάσεως Iowa με τα 9 16ιντσα, τους 16 Harpoon + 32 Tomahawk (αλλά πριν εγκατασταθούν τα 4 Phalanx) … Βάζετε ιδέες σε κόσμο, προσέξτε! Θα τα ζητήσουν ως ενδιάμεση λύση! Και θα προτείνουν για οικονομίες στην επάνδρωση να ξηλωθούν τα ουκ ολίγα στρέμματα παρκέ (που οι μύστες γνωρίζουν το σκοπό του …) …

Spartan

Σίγουρα οι επιθυμίες εμάς των αναγνωστών εκτός από υποκειμενικές.
είναι συνήθως και μη εξειδικευμένες, ενώ βασίζονται στις γνώσεις που
με ζήλο, ορισμένοι, συσσωρεύουμε χρόνια τώρα.

Το θέμα είναι με εξειδικευμένα μέσα του χώρου, που αστοχούν σε σίγουρες
δικές τους επιθυμίες, μιας και ούτε ΑΒ δέσανε στην Σαλαμίνα από πέρυσι
τον Μάιο , αλλά ούτε τα σίγουρα TICO ήρθανε με την πρόσφατη LOA

Iomar

Συγχαρητήρια κύριε Κτενά, μπορείτε να προσθέσετε τον τίτλο ‘σεναριογράφος’ στο ρεζουμέ σας.

Παρεμπιπτόντως, γκομενάρα πρώτης διαλογής η space Bouboulina.

Pitogiros

Ένα χιουμοριστικό διάλειμμα είναι αλήθεια ότι το χρειαζόμασταν 🙂

Εκτιμήθηκε και το Mass Effect nod της Μπουμπουλίνας

gdmast

Σόρυ, αλλά σήριαλ το έχει κάνει η Ελληνική Πολιτεία, όχι οι αναγνώστες.
Ούτε και ξέρουμε πόσα χρόνια σέρνεται αυτό με τις φρεγάτες. Καινούργιο Παρθενώνα να είχαμε ξεκινήσει, θα είχε τελειώσει.
Αφού λοιπόν όλο αυτό σέρνεται, ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του.
Αλλά τα παραπάνω ΔΕΝ είναι παράξενα.
Το παράξενο είναι ότι δεν έχουμε ακούσει τη φωνή του ΠΝ τόσα χρόνια.
Τι θέλει και τι δεν θέλει. Έτσι και πάλι ο καθένας δικαιούται να λέει ότι νομίζει.
Και στο κάτω κάτω, πολλοί εδώ ξέρουν για φρεγάτες περισσότερα από τον Μητσοτάκη που τελικά θα αποφασίσει.
Από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, που χωρίς αυτές να λες στον άλλο, κύριε δεν συζητάω καν μαζί σας εάν δεν τις καλύπτετε, ο κόσμος έχει το απόλυτο δίκιο.
Για να μην πω ότι γενικά αυτό που γράφετε, είναι ακριβώς αυτό που κάνουν οι πολιτικοί.

KL1VANAR1OS

Πολύ καλό!!!
Ακόμα γελάω. Να είστε καλά βρε παιδιά!!

Koulis

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

Vk77

Το <> πήγαινε στις mmsc?
Πιπέρι στο στόμα 😄

THAN

Αυτό με τον πωλητή με τα ρουχα και το παντελόνι του ολά τα λεφτα .
Πραγματικά γέλασα…
Acrapovic έχω βάλει και γώ στην Yamaha μου….

Arionas

Χρειάζεται και το χιούμορ..

Και εμείς κράζουμε και εσείς κράζετε με τον τρόπο σας…

Να πω την αλήθεια και εγώ εξαρχής ήμουν κατά τον χωρών που έχουν πάρε δώσε με την Τουρκία…αλλά από το να πάρουμε τα αμερικανικά έβαλα νερό στο κρασί μου… (βασικά όλοι έχουν πάρε δώσε)..

Ωραία φωτογραφία αλλά με αυτά θα πάνε οι Τούρκοι στο διάστημα δεν τα θέλουμε))

George_M

Άψογο!
Για όσους παρεξηγήθηκαν επειδή βλέπουν τον εαυτό τους σε κάποια από τις κατηγορίας (και είναι αρκετοί απ’οτι βλέπω στα σχόλια), ο λαός μας έχει μια πολύ ωραία παροιμία με μύγες…

Greeceslayer

Παιδιά νομίζω το έχουμε(σαν κράτος)ξεφτιλισει θέλουμε με 5 δις 4 φρεγατες τούμπανο τις θέλουμε γρήγορα σε ελληνικά ναυπηγεία(εδώ γελάμε)με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας επάνω κάνα δυο φρεγατοκορβετες καινούργιες τούμπανο και αυτές 4 μεταχειρισμένες σαν ενδιαμεση αλλά καινουργιες σχετικά μην είναι και 30 χρόνων τούμπανο επισης υπεραναβάθμιση των μέκο και αν γίνετε φυσικά η χώρα να υπογράψει αμυντική συμφωνία για στρατιωτική σύνδρομη σε περίπτωση πολέμου και φυσικά να μην έχει καμία σχέση αμυντικη-εμπορική με την Τουρκία τίποτα δεν ζητάμε τελικά!!!ένα σας λέω Γ Ε Λ Ι Ο Π Ο Ι Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε…

Daskalogiannis

Χώστα μεγάλε, μαζί σου είμαι! Θα πάρουμε και το battlestar galactica.

Mikros-hroas

Γιατί καλό μου παιδί χαλάς την συζήτηση;
Γιατί να μην μιλήσουμε για της πραγματικές μας ανάγκες
αντί να διαβάζουμε ανούσια άρθρα;

Γιατί να μην εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας τι γίνετε;
Αυτή δεν είναι ενημέρωση είναι για άλλα σάιτ μη
αμυντικού περιεχομένου.

Τελικά κανένας δεν θέλει αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Μόνο ότι μας δίνουν οι ξένοι.
Δεν πειράζει εγώ θα συνεχίσω στέλνοντας 5 θέμα
στον διαγωνισμό καινοτομίας.
Και λέω-γράφω θέμα αφού οι 700 λέξεις δεν επαρκούν
Να δω όλοι οι υπόλοιποι πόσα στείλατε;

dimitrov

Έχουν μαλώσει ο Κιμ με τον Ταγίπ; Γιατί;

photographix

4 Normandy με ναυπηγηση σε όποιο πλανήτη εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο με ενδιαμεση 2 Space Battleship Yamato με 2 μοιρες black tigers η κάθε μία. Με τα δυο wave motion guns κλειδωνουμε Μεσογειο, Ειρηνικό και Αλφα Κενταυρου.

photographix

4 Normandy με ναυπηγηση σε όποιο πλανήτη εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο με ενδιαμεση 2 Space Battleship Yamato με 2 μοιρες black tigers η κάθε μία. Με τα δυο wave motion guns κλειδωνουμε Μεσογειο, Ειρηνικό και Αλφα Κενταυρου.
comment image

Tι να λέμε τωρα

KostisM

Πολλά από αυτά που διακωμωδείτε προήλθαν από την ιδέα κάποιου να βάλει στην ίδια διαδικασία το αίτημα του ΠΝ για νέα πλοία (και με αυξημένες δυνατότητες AAW, την απόκτηση μεταχειρισμένων σαν ενδιάμεση – την είπαν – λύση, την αναβάθμιση των MEKO και τέλος και την αναγέννηση (νεκρανάσταση) των ναυπηγείων. Σιγά σιγά όλα θα τα μάθουμε για τα πλοία αλλά για το ποιος ήταν αυτός ο “κάποιος”, που εκ του αποτελέσματος και αυτός με τη σειρά του καθυστερεί την ενίσχυση του ΠΝ που έπρεπε να γίνει χθες, δε θα μάθουμε ποτέ ? Γιατί ? Τελικά αυταπάτες , ψευδαισθήσεις , κακές εκτιμήσεις για να μην πω τίποτα χειρότερο έχουν πολλοί σε αυτή τη χώρα !

geo21

Χωρίς παρεξήγηση το άρθρο σας ταιριάζει γάντι με το πλοίο που υποστηρίζετε. Απλά αστείο.

SAAB

Χαχαχα!!! Η παράγραφος με το λέιζερ όλα τα λεφτά.

GeorgeD

Με περισσότερα λόγια η πραγματικότητα 🌝
Δε θα κρίνω ένα χιουμοριστικό κείμενο, εκτός από ένα μεγάλο φάουλ. Αν πάμε στη ρωσική εμπλοκή αναφέρατε Καποδίστρια και Ορλώφ, αλλά ξεχάσατε τον Υψηλάντη!

Fedas

Τώρα εγώ αν πω ότι μπαίνω πιο πολύ για τέτοια άρθρα;;;; Εννοώ τι να την κάνω την ενημέρωση χωρίς αλατοπίπερο . Πέρα από την πλάκα πρέπει να μάθει ο κάθε συνσχολιαστής ότι όπως αυτός διαφωνεί με τις hf2 έτσι και η Πτήση μπορεί να διαφωνεί μαζί του, καθώς και ότι το περιοδικό και site είναι κοινωνός ειδήσεων καθώς και απόψεων αναλυτών του αμυντικού τύπου ασχέτως αν συμφωνούν με τις απόψεις μας ή οχι. Οποίος θεωρεί τυχαίο ότι όλα τα άλλα site παρουσιάζουν μόνο αρνητικά για την αμερικανική πρόταση ( να σημειώσω ότι το καλύτερο πλοίο για μένα το ισπανικό αλλά θέλω να κλείσουμε με Βρετανούς) και ποτέ κάτι θετικό είναι άξιος …
Τέλος να φοβάστε αυτούς που συμφωνούν μαζί σας στα πάντα.

antonios

Εγω προτεινω Gallactica.

Galactica_size_chart.png
Sotiris

Δυστυχώς είναι σημείο των καιρών που ζούμε όλο αυτό! Το 1991 πήρα για πρώτη φορά την ΠκΔ και περίμενα με αγωνία 15 χρόνων παιδάκι τότε, να περάσουν 45 μέρες περίπου να έρθει στο περίπτερο το επόμενο τεύχος. Περίμενα με αγωνία δεν είχα τρόπο να εκφραστώ μα σχολιάσω και να κρίνω ότι διαβάζω. Απλά περίμενα να διαβάσω και να μάθω και να ενημερωθώ. Το ίδιο ίσχυε και στο ραδιόφωνο άκουγα μάθαινα ενημερωνόμουν. Αν δεν μου άρεσε άλλαζα σταθμό η δεν έπαιρνα το περιοδικό ξανά. Σήμερα όμως όλοι μας έχουμε άποψη λόγο και μέσο έκφρασης εύκολα. Άρα η παπάρα πάει σύννεφο και έτσι αλλοιώνονται όλα. Δεν διψάμε να μάθουμε διψάμε να μιλήσουμε…

GDM

Δεν ξέρω κατά πόσο το άρθρο αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά είναι απολαυστικό!

nigozs

Το άρθρο ανάμεσα σε όλα τα άλλα εκφράζει και την ελαφρότητα που εκφράζονται ορισμένοι εκ των σχολιαστών.
Μπορεί και εγώ να είμαι ένας από αυτούς.
Νομίζω ότι περιγράφεται γλαφυρά η “κατάσταση” με εύστοχο χιούμορ.
Η πένα του κ. Κτενά είναι αρκουντως περιεκτική.

GiannisKa

Ανάψτε και μια λαμπάδα στην Παναγία Τήνου, μπας και κάνει τις MMSC ή HF2 ή whatever… Φρεγάτες…

GaS

Κύριε, Κτενά,
το πρόβλημα, το οποίο το ξέρετε πολύ καλά αλλά σε κανένα άρθρο σας δεν το θίξατε, είναι ότι μ’ αυτά που διαβάζουμε αισθανόμαστε ότι οι ΗΠΑ θέλουν το ΠΝ να έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και να μην υπερτερεί εμφανώς από το ΤΝ ανεξάρτητα από που θα ψωνίσουμε. Επιθυμούν συγκεκριμένους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίοι να εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους.
[Πιθανόν βέβαια να μην έχετε την ίδια αίσθηση με μένα αλλά και με αρκετούς άλλους (θέλω να πιστέυω).]
Το πρόβλημα αυτό μεγεθύνεται όταν αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση ενεργεί ως όμηρος και ως μη έχουσα εναλλακτική. Και επιπλέον όταν βλέπουμε ότι κάποιοι σημοσιογράφοι αναλαμβάνουν να δικαιολογήσουν την κυβερνητική ατζέντα.

Κύριε, Κτενά,
όλοι μας, από την πρώτη στιγμή του ακούσματος της είδησης από στόματος του κ. πρωθυπουργού όλης αυτής της αοριστολογίας για τις φρεγάτες (για την ακρίβεια για τα ναυπηγεία), υποψιαζόμασταν που πάει το πράγμα. Προσωπικά ελπίζω να διαψευσθώ.
Προς το παρόν, απλώς λυπάμαι για την κατάντια μας. Μία πρεσβεία άλλου κράτους να καθορίζει τις εξελίξεις. Πάντως όσα άρθρα και να γράψετε είτε ειρωνικά όπως αυτό είτε με “πειστήρια” όπως εκείνο που θέλατε να πείσετε την κοινή γνώμη “Γιατί η απόφαση θα είναι πολιτική”, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον ελληνικό λαό που επιθυμεί, η κυβέρνησή του να αποφασίζει ανεξάρτητα με βάση τις ανάγκες μας, τις οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση τις καθορίζει ΜΟΝΟ το ΠΝ, αλλά προφανώς και με βάση τις δυνατότητές μας. Αν οι δυνατότητές μας είναι να κάνουμε ακριβώς αυτό που μας προτείνουν οι ΗΠΑ, οφείλετε νομίζω ως δημοσιαγράφοι που την ψάχνετε και θέλετε να ενημερώνετε τον ελληνικό λαό, να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο η κυβέρνησή μας έκανε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους (έστω και αυτό το μνημείο αοριστολογίας με τις πολλαπλές αναγνώσεις) και δεν έκανε απευθείας μία διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ και να τελειώνει το παραμύθι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

FarmerGeneral

Εγω θελω αυτό

893c2dc35744f2c5c39ece98e065626a.jpeg
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 2.29

Related News

Καζούρα στο Twitter από την εικόνα του “οσφυοκάμπτη” Ερντογάν

Ένα κλικ της κάμερας και ένα "άβολο" ενσταντανέ μπορεί να δώσει τροφή για ατελείωτο σχολιασμό, κυρίως περιπαικτικό, κοινώς "καζούρα".Η επίμαχη φωτογραφία, που τραβήχτηκε από...

Οι S-400… προελαύνουν στους δρόμους της Τουρκίας

Αλιευμένο από το Twitter αλλά χαριτωμένο. Προχθές που είχαμε το πρώτο ματς για το Euro 2020 για την Τουρκία, όπου έχασε 3-0 από την...

Mirage Monday

Mirage Monday. Από την 331ΜΠΚ της 114 Πτέρυγας Μάχης.