Η Σουηδία οχυρώνει (κι άλλο) το στρατηγικό νησί Γκότλαντ στην Βαλτική

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Σουηδία έχει αναπτύξει νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας στο νησί Γκότλαντ, μετά από σειρά ετών αυξημένης στρατιωτικοποίησης στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Σουηδίας στρατηγού Μίκαελ Μπινέν. «Μέσω της γεωγραφικής του θέσης, το νησί παρέχει ουσιαστικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την προστασία και τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, τον έλεγχο του εναέριου χώρου στη Βαλτική Θάλασσα και την ικανότητα να χωροθετεί στρατιωτικές μονάδες και συστήματα όπλων».

Το 2015, η Σουηδία, εν μέσω ενός ολοένα και δυσμενέστερου περιβάλλοντος ασφάλειας, αποφάσισε να εγκαταστήσει και πάλι στρατεύματα στη Βαλτική ενώ δεν είχε περάσει καν μια δεκαετία μετά την απόσυρση της προηγούμενης στρατιωτικής της παρουσίας στο Γκότλαντ.

Η κίνηση ακολούθησε την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, περιστατικά με ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στον σουηδικό εναέριο χώρο και μια σημαντική ναυτική επιχείρηση αναζήτησης στο αρχιπέλαγος ανοιχτά της Στοκχόλμης μετά από υποψία εντοπισμού ενός υποβρυχίου.

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που αναπτύχθηκε στο νησί Γκότλαντ είναι το BAMSE SRSAM της τοπικής σουηδικής αμυντικής εταιρείας Saab. Σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000.

Με μια εμβέλεια 15-20 χιλιομέτρων, το σύστημα αποτελεί μια “σημαντική” αναβάθμιση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων των δυνάμεων του Γκότλαντ.

Σύμφωνα με τον Bydén, η κατά τα άλλα απροειδοποίητη επιχειρησιακή ανάπτυξη του συστήματος BAMSE στο Γκότλαντ ήταν μια «γρήγορη λύση» για την αντιμετώπιση ενός αυξημένου επιπέδου απειλών, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για νεότερα αντιαεροπορικά συστήματα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Χωρίς να αμφισβητώ τις αμυντικές ανησυχίες της Σουηδίας η ανάπτυξη στρατευμάτων στο νησί εξυπηρετεί και πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Ρωσικός μπαμπούλας χρησιμοποιείται από τους Σουηδούς πολιτικούς ως ένα από τα μέσα για την εξουδετέρωση της ακροδεξιάς και των Σουηδών Δημοκρατών (SD). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από την Ρωσία απλά η γιγάντωση του από την Σουηδική πλευρά βολεύει όλα τα συστημικα (mainstream) κόμματα του κοινοβουλίου. Ένας άλλος λόγος που ο Ρωσικός κίνδυνος μεγιστοποιείται είναι και η βοήθεια που προσφέρει στην Σουηδική βιομηχανία. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών και της ανάλογης έρευνας προσθέτει θέσεις εργασίας και οδηγεί σε αύξηση… Read more »

ΣτελιοςΦ
Guest
ΣτελιοςΦ

Η θέση της Σουηδίας στην εποχή του Όλαφ Πάλμε ήταν πιο ουδέτερη. Ήταν από τους επικρητές του πολέμου του Βιετνάμ,

Spirit
Guest
Spirit

Σχετικά ογκώδες σύστημα…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Γιατί το συζητάμε τόσο; Τι παραπάνω έχει (αν έχει …) από ένα Crotale NG; Μήπως είμαστε ακόμη στην εποχή της λαγνείας του σουηδικού αμυντικού συστήματος;