23.4 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν...

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Το 2018 ήταν ένα έτος που είχε “πολλά γαλλικά” για το Πολεμικό Ναυτικό. Ξεκίνησε με έντονες φήμες για την ενοικίαση/αγορά δυο FREMM που θα συμπληρώνονταν από άλλες δυο [email protected], όλα τα πλοία πληρωμένα ή έστω χρηματοδοτημένα από επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχει στην διάθεσή της η Τράπεζα της Γαλλίας.

Μετά την φαρσοκωμωδία του περασμένου Απριλίου, που το ΠΝ μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2018 θα ήταν περήφανος χρήστης δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM, αλλά τελικά βρέθηκε να μην έχει παραλάβει ούτε φουσκωτό, οι ελπίδες για νέα πλοία άρχισαν να φθίνουν. Η ιστορία όμως συνεχίστηκε, καθώς μάθαμε πως μπορεί να χάσαμε την έμπειρη γαλλίδα FREMM, έστω και με ενοίκιο, αλλά τουλάχιστον θα αποκτούσαμε την νεαρή αλλά εύελπη επίσης γαλλιδούλα, [email protected]. Κι όχι ενοίκιο και αηδίες, αλλά αγορασμένη με “κασέρι” ελληνικό, που απλά “δημιουργήθηκε” σε γαλλικά συρτάρια.

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI ([email protected]®) και κορβέτες Gowind 2500!

Καθώς όμως κάθε προμήθεια του ΠΝ που προαναγγέλεται καταλήγει σε κωμωδία, φαίνεται πως η υπόθεση των [email protected] πάει μάλλον κι αυτή στην πεπατημένη, την Οδό της Ανυπαρξίας. Φαίνεται πως η “πατέντα” της επιστροφής των ομολόγων να μην προχωράει, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα ομόλογα, ή τα κέρδη τους, ή γιατί όπως λένε κάποιοι αντιδρούν οι Γερμανοί (δεν ενδιαφέρονται καν), αλλά γιατί η υπόθεση “χτυπά” σε άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανταγωνισμού. Επειδή είναι σοβαρό το θέμα, και δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι περισσότερο πριν το διασταυρώσουμε, θα επανέλθουμε με πλήρη τεκμηρίωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές [email protected] δείχνουν να “ναυαγούν”, κάπου κοντά εκεί που βυθίστηκαν και οι ελληνικές FREMM. Παρά το γεγονός ότι το ΠΝ αποφάσισε ότι τελικά του αρέσουν τα πλοία, εντούτοις η χρηματοδότηση φαίνεται απλά να μην υπάρχει. Οι συνομιλίες όμως συνεχίζονται, είτε για να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων έστω στο «και πέντε», είτε με μια μακροχρόνια χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες ή/και το γαλλικό κράτος.

Η πιθανή διαμόρφωση των Gowind 2500 για τα ΗΑΕ

Βέβαια, τα πράγματα έχουν αρχίσει και ζορίζουν στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να ρίχνουν συνεχώς ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα πλοία, και το ΠΝ συνεχίζει να επιχειρεί με υπέργηρες φρεγάτες. Τελικά μένει η αίσθηση πως μόνο οι αναγνώστες μας και το ΠΝ έχουν άγχος για την απόκτηση νέων πλοίων, οι υπόλοιποι, που παίρνουν και τις οικονομικές αποφάσεις … φέεεεετα”. Άλλωστε έρχονται εκλογές, ελάχιστοι ασχολούνται με λεπτομέρειες.

Είναι σίγουρο πως οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο με το ΠΝ, αλλά και ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Δυο φρεγάτες όμως [email protected], θα κάνουν μια πολύ μικρή αλλαγή στην ναυτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Είναι προφανές πως ούτε και 4 θα προσφέρουν πολλά, το ΠΝ είχε υπολογίσει θυμίζουμε 6 φρεγάτες FREMM-HN για το Αιγαίο κι αυτό πριν μια δεκαετία, όταν μόλις είχαμε εκσυγχρονίσει τις 6 Kortenaer. Και επίσης γνωρίζουμε πως υπάρχει σοβαρή συζήτηση για ναυπήγηση τουλάχιστον 2 φρεγατών στην Ελλάδα, που όμως, λόγω “μικρής” ποσότητας δεν φαίνεται να είναι συμφέρουσα.

 

Η Αίγυπτος καθέλκυσε τη δεύτερη γαλλική κορβέτα Gowind 2500

 

Επίσης, η κλάση FTI/[email protected] είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο πλοίο, που για να κατασκευαστεί απαιτεί και τις απαραίτητες υποδομές στα ναυπηγεία. Συνεπώς, το κόστος για την κατασκευή 2 φρεγατών FTI στην Ελλάδα, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των πρώτων 2 που θα κατασκευαστούν στην Γαλλία. Αν φυσικά το κόστος των υποδομών στα ναυπηγεία, μοιραστεί σε 4 ή 6 πλοία (σύνολο 6 ή 8 δηλαδή), τότε ίσως να έχει λογική. Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;

Αντιλαμβανόμαστε πως το ΠΝ, μετά από ένα -μεγάλο- αρχικό δισταγμό, έχει αρχίσει να “εκτιμά” τα γαλλικά πλοία. Η δε Naval Group σε συνδυασμό με την δραστήρια γαλλική κυβέρνηση, προσπαθούν να βρουν τρόπο χρηματοδότησης. Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το “άθλημα”, ενώ αν βάλουμε και στην “εξίσωση” και την ιστορική υποστήριξη της Γαλλίας σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ασχέτως του ποίου κόμματος ήταν στην εξουσία στις δυο χώρες, τότε μάλλον η κλάση [email protected] δείχνει να προηγείται στην κούρσα για την κάλυψη των αναγκών του ΠΝ για το μέλλον.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

 

Καθώς οι ανάγκες του Ναυτικού είναι πιεστικές, και δεν μπορούν να περιμένουν, εμείς δεν μπορούμε να κάτσουμε “ήσυχοι” να περιμένουμε να μεταφερθούν χρήματα από “κοινωνικές” δαπάνες (βλέπε προεκλογικές) στις Ε.Δ. συνεχίζουμε τις ασκήσεις επί χάρτου για την ενίσχυση του ΠΝ. Καλώς ή κακώς, ή θα αποφασίσουμε να δώσουμε στο ΠΝ ποσό ίδιο με αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλιώς, ας το κλείσουμε το “μαγαζί”, και ας μείνουμε άξιοι της μοίρας μας.

Εκεί λοιπόν, έρχεται η “κλασική” ιδέα της αγοράς κορβετών αντί φρεγατών, την στιγμή μάλιστα που η Naval Group έχει ένα εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες, την Gowind. Η τελευταία έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά για την Ελλάδα, που συνοψίζονται ως εξής:

 1. Μπορεί να κατασκευαστεί άνετα και χωρίς πολλές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, από την στιγμή που κατασκευάζεται σε Αίγυπτο και ΗΑΕ.
 2. Υπάρχει έκδοση με εκτόπισμα 3100 τόνων και μήκος 111 μέτρων, η κλάση Maharaja Lela της Μαλαισίας, ή αλλιώς Gowind 3100, που σημαίνει ότι πρόκειται για ελαφριά φρεγάτα.
 3. Μπορεί να οπλιστεί με όλα σχεδόν τα όπλα που ενδιαφέρουν το ΠΝ, ίσως με την εξαίρεση του mdCN (SCALP NAVAL).
 4. Μπορεί εν ανάγκη και να “αμερικανοποιηθεί”, δηλαδή να λάβει ΚΠΜ Tacticos στην θέση του SETIS, και να τοποθετηθούν ESSM Block2 μαζί με τους Exocet MM40 Block3C.
 5. Μπορεί να λάβει προηγμένο ραντάρ 3D

 

H Ρουμανία ανέστειλε τον διαγωνισμο της νέας κορβέτας μία ημέρα πριν επιλέξει τον νικητή!

 

To κόστος για 4 πλοία, όπως ξέρουμε από την Ρουμανία (μπορείτε να διαβάσετε στο παλαιότερό μας δημοσίευμα παραπάνω), θα είναι ύψους 1.2 δις ευρώ, για πλοία εξοπλισμένα με MICA VL και Exocet MM40. Με τα χρήματα αυτά, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δυο φρεγάτες FTI.

Συνεπώς, μια “λύση” για το ελληνικό ΠΝ θα ήταν τα ακόλουθα 3 σενάρια:

 1. Αγορά 2 [email protected] από Γαλλία, με κόστος 1,4 δις ευρώ, και μετά κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία 4+2 Gowind με Exocet/MICA VL και κόστος 1,2 ως 1,4 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Το ΠΝ θα είχε τις FTI σαν πλοία AAW, ενώ οι Gowind θα μπορούσαν να είναι τα πλοία που θα αντικαθιστούσαν τις φρεγάτες κλάσης S. Το πρόγραμμα θα είχε διάρκεια φυσικά και μετά το 2030. Σύνολο και για τα 8 πλοία (2+4+2) ανάμεσα στα 3,4 με 3,6 δις ευρώ.
 2. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 φρεγατών Gowind 3100, με ενισχυμένο εξοπλισμό, Exocet/ASTER 30, και κόστος 1,3-1,4 δις ευρώ για τις πρώτες 4. Το πρόγραμμα φυσικά θα “πήγαινε” σε διάρκεια μέχρι την μεθεπόμενη δεκαετία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,6-2,8 δις ευρώ.
 3. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 Gowind 2500/3100 με “αμερικανοποιημένο” οπλισμό, δηλαδή δυνατότητα χρήσης του ESSM, που σημαίνει ΚΜΠ TACTICOS. To κόστος το υπολογίζουμε στα 1,2 με 1,3 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,4 με 2,6 δις ευρώ.

Μεταφορά τεχνολογίας από Naval Group σε ΗΑΕ, στα πλαίσια της συμφωνίας για Gowind

Το πλεονέκτημα είναι πως με αυτό το τρόπο, όλα ή η πλειοψηφία των πλοίων, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, προσθέτοντας ελληνική προστιθέμενη αξία στην επένδυση. Ελπίζουμε αυτή την φορά, η ελληνική συμμετοχή να μην τελειώσει στα όποια ελληνικά ναυπηγεία εμπλακούν (και στις «λαμαρίνες») αλλά να έχουμε συμμετοχή και στα όπλα ή τα ηλεκτρονικά. Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE). Αλλά καμία εταιρεία, όχι μόνο η Thales, δεν θα δώσει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα αν δεν αγοράσουμε έναν ικανό αριθμό. Αν αγοράζεις με λογική ψιλικατζίδικου, τότε θα παίρνεις και κακές τιμές.

Συνεπώς, ραντάρ που θα μπορούσε να επιλεγεί για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και για τις μελλοντικές φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, θα μπορούσε να κατασκευάζεται σε κάποιο ποσοστό στην Ελλάδα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον όποιο αντιπλοϊκό πύραυλο επιλέξουμε κοκ. Τότε μόνο θα μπορούσε να μιλάμε για ελληνικό πλοίο, κι όχι απλά κατασκευάζοντας, βάσει σχεδίων, κάποια πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περιμένουμε με αγωνία να “κλείσει” το θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς και της προμήθειας των τορπιλών. Απλά, οι ανάγκες σε νέα πλοία είναι εξαιρετικά πιεστικές, και δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε για αστείο άλλο. Επίσης, η λύση των Gowind μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη κλάση κορβετών, από όπου κι αν προέρχονται αυτές. Αρκεί να φέρνουν μαζί και την κατάλληλη χρηματοδότηση, ελληνική προστιθέμενη αξία, και φυσικά υποστήριξη της Ελλάδας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

215 ΣΧΟΛΙΑ

215 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Αντωνιος

Μόνη λύση ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ Και παραλαβή μεταχειρισμένων!

Daidalos

Όταν λέμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για φρεγάτες αεράμυνας, κάποιοι συνεχίζουν να φαντασιώνονται για 4-6-8 τέτοια πλοία. Οι κορβέτες-ελαφρές φρεγάτες είναι μονόδρομος για το ΠΝ, αν θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα πλοία του. Ταυτόχρονα, μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, αλλά και να εξοπλιστούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΝ. Με ένα κονδύλι γύρω στα 1,2 δισεκ. ευρώ μπορούμε να προμηθευτούμε 4 παρόμοια πλοία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ccg

Από τα τρία σενάρια που αναφέρονται μόνο το πρώτο αξίζει να συζητηθεί. Χωρίς πλοίο αντίστοιχο της Bellhara, έστω και σε μικρό αριθμό, δεν μπορεί να σταθεί το ΠΝ στην Αν.Μεσογειο αλλά ούτε και στο Αιγαίο, έτσι όπως πρόκειται να διαμορφωθεί η απειλή. Η επόμενη δεκαετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, φοβάμαι ότι θα ειναι τέτοια ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη μας ως χώρα. Γι’αυτό πρέπει να σοβαρευτούμε και να δημιουργήσουμε τις δομές εκείνες που θα υποστηρίξουν μια ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς αφήνοντας πίσω ανούσιες και ξεπερασμένες αντιπαραθέσεις και διαμάχες. Τότε θα μπορούμε και για ναυτικό να μιλάμε… Read more »

sotbak

+1

Thras

Η λύση της Gowind 3100 για αντικατάσταση των S με πυροβόλο 76mm, 1 Mk41 (4 X 8 = 32 ESSM), 8 Excoset και RAM με TACTICOS μιά χαρά μου ακούγεται. Θα μπορούσαν να είναι 6 μονάδες και να πλαισιωθούν από 2 + 2 ΑΑW FTI ή ότι άλλο θέλουμε, αφού και τα δύο είναι ναυπηγικά προγράμματα που δικαιολογούν την όποια επένδυση. Ο Ορίζοντας υλοποίησης γαι το παραπάνω πρόγραμμα είναι 10 -12 χρόνια. Συνολικό κόστος: 6 Χ 350 = 2,1 δις για τις Gowind 3100 και 4 Χ 650 = 2,6 δις για τις AAW. Δηλαδή 4,7 δις / 12 =… Read more »

sotbak

+1

Fingolfin

“είτε με μια μακροχρόνια χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες ή/και το γαλλικό κράτος”

Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα. Ένας συνδυασμός των επιλογών 1 και 2 είναι ο προτιμότερος. Δηλαδή 2 Belharra από Γαλλία και 4+4 Gowind 3100 για ναυπήγηση στην Ελλάδα. Φυσικά το μακροχρόνια σημαίνει κοντά στα 20-25 έτη, ίσως και με περίοδο χάριτος αποπληρωμής 5 έτη συν ένα λογικό/χαμηλό επιτόκιο, εκτός αν μιλάμε για γαλλικά FMS. Συνολικό κόστος επένδυσης σε 12 νέες φρεγάτες, κοντά στα 4 δις.

Genesis

+1 ακόμη!

Steve

Εάν δεν πάμε στο σενάριο 1 με τις [email protected] νομίζω χάνουμε:
1)Sea Fire 500
2) Captas 4
3)MDCN
4)Ποσότητα Aster…
Νομίζω μεγάλο λάθος να μήν έρθουν έστω 2 [email protected]

Nik13

Συμφωνώ στα περισσότερα, αλλά τον MDCN γιατί τον υπολογίζεις τόσο πολύ;
Έχουμε 100 σκάλπ στα μιραζ, νομίζω ότι δεν θα κερδίσει τίποτα το ναυτικό αν έχει 2 φρεγάτες με 8 σκάλπ στο πλοίο, δεδομένου ότι για να τους βάλει πρέπει να αφήσει πολλούς αα πυραύλους..
Καλή φρεγάτα κυρίως μεικτού ρόλου με έμφαση στον αγώνα κατά υποβρυχίων αλλά κ με δυνατότητες για αα περιοχης.
ΑΠ την άλλη θέλει έναν καλό λογαριασμό να δούμε πόσο τελικά θα κοστίσει η κάθε μία… Διότι αν φτάσει γύρω στα 900 εκατ. τότε καλό είναι να δούμε μτχ πλοία αυτή την στιγμη

Stug

Η ASELSAN δεν κατασκευάζει απλά τα SMART-S ΜΚ2. Είναι αποκλειστικός προμηθευτής ιδιαίτερα κρίσιμων και προηγμένων τμημάτων του hardware.

Πιθανη επιλογή του θα έκανε πλοια του ΠΝ φορείς ενός εν μέρει Τουρκικού Radar,χωρις βεβαια αυτο να σημαίνει κατι κακό απαραίτητα.

dimitrov

Α γεια σας παιδιά. Αυτό έλεγα κι εγώ. Ασχέτως όμως ομολόγων. Μήπως να χτυπήσουμε τις Gowind γενικώς? Κι αν υπάρχουν τα ομόλογα ακόμα καλύτερα. Βγαίνει μια 5άδα αλά Αίγυπτος, οι δυομισάρες δλδ. Κι αν μέσα στο πακέτο έχω ραντάρ με περιστροφόμενη κεραία AESA και 3χ8 MICA NG(ή 16-24 Aster15) ακόμα καλύτερα.

Scalp_eg

Αν η Gowind 3100 στα 111 μέτρα μπορεί να πάρει έστω 8 Aster 30 (μπαινουν σε 8δες) και 8 η 12 Mica VL, οριακά, τότε με 8 πλοία (4+4) σε βάθος 15ετιας εχουμε κάνει την απόλυτη ανατροπή θα εχουμε 64 Aster 30 διασκορπισμένους να καλύπτουν ολο το αιγαίο απο το να ειχαμε 2 belhara με 48 (2χ24) H ιδια εταιρεία (Naval group) θα πάρει τα λεφτά, οπότε γιατί να μην πάρουμε Gowind 3100 αντι για belhara? Βεβαια σ αυτη τη διαμορφωση θα ξεπερασουμε τα 2,6-2,8 πιστευω και θα αγγιξουμε τα 3,2 δις (1,6δις τωρα για τα πρωτα 4 και 1,6… Read more »

gdmast

Σωστά. Αλλά χωρίς 4 πλοία α/α, το ΠΝ χωλαίνει. Όποιο σενάριο για κορβέτες προϋποθέτει φ/γ α/α.
Να κόψουμε το λαιμό μας και να βρούμε λεφτά για φ/γ.

Thras

+1000

sotbak

+1

darede

1 φρεγάτα α/α κοστίζει όσο 4 full εξοπλισμένες κορβέτες,όταν λοιπόν χρειαζόμαστε αριθμούς επιλέγεις την δεύτερη επιλογή. Και όταν αναφερόμαστε σε φρεγάτα α/α εννούμε πλοία γύρω στους 7000 χιλ τόννους. Ποιό ναυπηγείο νομίζεις είναι έτοιμο να ναυπηγήσει τέτοιο πολύπλοκο πλοίο; Κανένα απολύτως,άρα ξεκινάς απο χαμηλά και ανεβαίνεις.

gdmast

Δεν χρειαζόμαστε μόνο αριθμούς αλλά και δυνατότητες.
Αν οι άλλοι έχουν 100 πολυβόλα και εμείς 100 καριοφύλια, έχουμε ίδιους αριθμούς, αλλά…
Να κόψουν το λαιμό τους να βρουν λύση. Αν δεν μπορούν να ναυπηγήσουν, να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο και να πάνε για τις Adelaide και να μην γυρίσουν χωρίς αυτές.

GeorgeK

O Naval Analyses στο twitter αναφέρει οτι το USS Bunker Hill (CG-52) θα παροπλιστεί φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου για το FY2019…

sotbak

κι αυτό ενδιαφέρον ακούγεται

ODYSSEY

Ορθως ως προς την σποφαση

Bunker Hill is slated to be decommissioned in 2019 with 33 years of service and placed in reserve. She will be the first VLS Ticonderoga to be decommissioned

Αμερικανόφιλος

Πολύ ενδιαφέρον ο παροπλισμός του πρώτου Tico το 2019 !

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ατόνησε το ενδιαφέρον του πολεμικού ναυτικού για τις Adelaide…..

Αργύρης Παγγουρέλιας

Καλα τα λες για τις Ticonderoga αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαμε πιστεύω, βέβαια μαζι με τις Adelaide και τις μεκο και θα δινόταν η ευκαιρεια και ο χρονος να μπορεσουμε μεχρι το 2025 να ναυπηγησουμε Als 100.

Stmts

Μακαρι να ερχοταν σαν ναυαρχιδα του στολου με γεματα αμπαρια.Οσο αφορα τα γαλλικα πλοια τα θελουμε αλλα θα πρεπει να βρουν και οι γαλλοι ευελικτους τροπους αποπληρωμης τους.Προφανως ως τωρα δεν τα εχουν καταφερει.Η ελληνικη οικονομια βρισκεται μεν εκτος μνημονιων αλλα υπο εποπτια,δεν μπορουμε ετσι ξαφνικα να ριξουμε στο τραπεζι μερικα δις οταν το 2023 θα ζηταμε παλι διαγραφη χρεους.Φανταστειτε τις ευρωπαικες αντιδρασεις…Νομιζω τελικως θα παμε για μεγαλα πλοια για να εχουμε παρουσια στην Α.Μεσογειο.

Chris

Άκουσα πρόσφατα μια ιστορία που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Τις αρχές του προηγούμενου αιώνα η Ιαπωνία διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα για την πώληση ενός πλοίου επιπέδου Αβέρωφ. Τελικά μεσολάβησαν οι Άγγλοι για να αποτραπεί η αγορά και μας πούλησαν μικρά πλοία. Ο λόγος προφανής. Με δυο θωρηκτά η Ελλάδα θα γινόταν υπολογίσιμη δύναμη για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό ήταν ανεπιθύμητη εξέλιξη. Λέτε τώρα οι αγγλοσαξωνικός παράγοντας να άλλαξε άποψη και να θέλει να έχουμε πλοία με περισσότερες δυνατότητες από ότι άλλο υπάρχει στην περιοχή; (Ticonderoga & arleigh Burke?) Ή προτιμάει να έχουμε μικρά πλοία (LSC) ;

sotbak

για να δούμε…..θα έχει ενδιαφέρον

chikichiki

Για να φεύγει το πλοίο αυτή την εποχή, μάλλον είναι επειδή έχει φάει τα ψωμιά του.

Aylont

Η απάντηση ίσως έρχεται από την Ελευσίνα… πώληση Ναυπηγείων +εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ+νέες ναυπηγήσεις+… συντήρηση 6ου … Μπορεί και τον επόμενο μήνα τα νέα (αν δε στραβωσει κάτι). Η Γαλλία εκτός παιχνιδιού … Και πορευόμαστε με στρατηγικό εταίρο… Μαντεψτε ποιός είναι ο επενδυτής και για ποια πλοία μιλάνε 🙂 Τα ναυπηγεία είναι το δεύτερο κλειδί το πρώτο το είχαν οι Γάλλοι και το χάσανε.

sotbak

το είπα σε άλλη ανάρτηση ότι δεν πιστεύω ότι το ΠΝ θα γίνει γαλλικό, έχω επιφύλαξη. Μένει να δούμε. Αυτά που λες και στην κατάσταση που είμαστε (….) δεν ακούγονται άσχημα, αρκεί να γίνουν πράξη

Digenis

ξερεις κατι που δεν ξερουμε ή απλα λες την γνωμη σου;

ΓΙΩΡΓΟΣ

Αν είναι να έχω LCF προτιμώ να μείνω με Fletcher! Έλεος δηλ. με την LM!

Kostas_

Αν το πρόβλημα για τη χρήση των χρημάτων από τα ομόλογα είναι ο ανταγωνισμός με άλλους κατασκευαστές, μάλλον λύνεται εύκολα. Αρκούν δύο διαφορετικές συμφωνίες, η μία για την επιστροφή των χρημάτων από τη Γαλλία στην Ελλάδα και η δεύτερη η παραγγελία των πλοίων. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η πληρωμή. Έτσι κι αλλιώς θα είναι τουλάχιστον ανήθικο από τους Ευρωπαίους να κρατήσουν τα κέρδη των ομολόγων και να κερδίσουν από τα προβλήματα της Ελλάδας.

Είμαι πολύ περίεργος για τη συνέχεια της ιστορίας.

sotbak

+1

Digenis

1.Αν δεν υπάρχουν τα χρηματα απο επιστροφες ομολογων σημαινει οτι δεν υπαρχουν γενικα χρηματα για το ΠΝ.Οποτε δεν ειναι θεμα fti ή Gowind .Ετσι και αλλιως και τους 2 τυπους χρειαζομαστε . 2.Να τα ναυπηγησουμε στην ελλαδα σε ποια ναυηγεια ;του ταβουλαρι που μονο χρημα τρωει απο τον ΚΠ για τα χρεη του ή τον σαφα που ηδη μας εχει φαει 200εκ απο τα t214 που δεν κατασκευασε . Για να ερθουν ξανα τα ναυπηγεια μας σε ναυπηγικη κατασταση θα περσουν 5 6 χρονια πιστευω. 3. Απο τα παραπανω προκυπτει οτι το ολο θεμα σκαει στην πολιτικη της κυβερνησης που… Read more »

sotbak

ψηφίζω το 2ο σενάριο. Τουλάχιστον να ωφεληθούμε από την εγχώρια συμμετοχή. Αμερικανικά συστήματα σε γαλλικά πλοία με φοβίζει. Ο συνδυασμός μπορεί να μην είναι επιτυχής. Τουλάχιστον στο 2ο σενάριο έχεις αστερ 30, μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΠΝ.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Παιδιά, παίζουν πολλά… Καταρχάς έρχονται εκλογές οπότε οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Ύστερα υπάρχει ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ όπου συνδέεται με τις νέες μονάδες. Δεν γίνεται να πάρει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να τους βάλει π.χ. ESSM bl2 και μετά να πάμε να πάρουμε και δεύτερο τύπο βλημάτων όπως οι ΜICA ή οι Aster. Ενας τύπος θα υπάρχει, για όλα τα σκάφη. Μετά υπάρχει και το οικονομικό στη μέση. Άπαξ και βγήκαμε από τα μνημόνια οι ανάγκες είναι τεράστιες παντού, σε όλα τα υπουργεία και όλους τους κλάδους των ΕΔ. Στο δε ΠΝ συγκεκριμένα από πού… Read more »

sotbak

συμφωνούμε αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε

sotbak

+1

Stavrogin

λογικότατα και ρεαλιστικότατα +1

Kallergis

Δεν πρέπει να πέσουμε κατηγορία εκτός αν δεν έχουμε σκοπό να επιχειρούμε Αν. Μεσόγειο. LCS 4+2 αν δεν μπορούμε belhara. Θα θελαμε και πληροφορίες για τους Αμερικανούς και την Ελευσίνα.

sotbak

+1

dimitrov

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου προτιμώ γενικώς Gowind για όλα τα σενάρια. Αν μπορούμε αμερικάνικο οπλισμό δεν με χαλάει. Ας το διαπραγματευτούμε αλλά να δούμε πόσο ανεβάζει το κόστος και πόσες τσιριμόνιες θα κάνουν οι Γάλλοι. Να θυμίσω άλλωστε πως έχουμε 300 MICA και ούτε 80 ESSM ενώ έρχεται και ο MICA NG οπότε… έρχονται στο μυαλό σενάριο για MICA NG γενικώς και αναβάθμιση κι αυτών της ΠΑ. Σε καθε σενάριο πάντως από τα 3 βάζω Gowind σκέτο. Ξεκινήστε με 5 δυομισάρες αλλά η συμφωνία να είναι για 15 παπόρια σε βάθος 15ετίας. 3 batch που λέμε και στην… Read more »

nik.13

Τι θα σου δωσει ο μικα σε μια φρεγατα;;;20χιλιομετρα ακτινα εχει…Αν θελεις να τον εχεις κ σαν αντιπυραυλικο συστημα στην θεση του ραμ θελεις μεγαλο αριθμο,πανω απο 24-30…οποτε δεν μπορεις να εχεις αλλους πυραυλους λογο αριθμου κελιων. θεωρω πως ο καταλληλος οπλισμος κ σε κορβετες κ σε φρεγατες[3.000-3.500τ] ειναι1 RAM [για αντιπυραυλικη προστασια] ESSM bl2 [για μεση ακτινα κ μπενουν κ σε τετραπλα κανιστρα] κ τους βαζουμε κ στις ΜΕΚΟ….κ για μεγαλη ακτινα sm2 . Το πλεονεκτημα των αμερικανικων οπλων ειναι οτι αν βαλεις 2 οχταπλους εκτοξευτες μπορεις να εχεις 10 σμ2 κ 24 ESSM bl2……καθολου ασχημα για ενα πλοιο… Read more »

aris32

ο mica στην απλη εκδοση εχει εμβελεια οντως 20χιλ αλλα εχει το πλεονεκτημα το ir . οπως πολλες φορες εχουμε πει ο essm ειναι καλο οπλο αλλα δεν εχουμε αγορασει τοσα ωστε να πουμε οτι δεν συμφερει να αλλαξουμε οπλο . η νεα εκδοση του μικα θα εχει εμβελεια 40 χιλιομετρα . ο σμ2 ναι μεν εχει μεγαλυτερη εμβελεια απο τον αστερ30 αλλα εχει μικροτερη kill zone σε σχεση με τον αστερ30 . η μπελχαρα παιρνει 32 κελια σιλβερ α50 / α70 και πυροβολο 75 χιλιοστων με εμβελεια 32 χιλιομετρων . + οτι πλευρικα του υποστεγου εχει χωρο για 24… Read more »

sotbak

+1

Antonis_Loukas

MICA NG γράφει. Οι τελευταίοι δεν (θα) έχουν 20km εμβέλεια. Προφανώς και σε εφαρμογές για πλοία γενικών καθηκόντων, υπερτερούν οι αμερικανικοί εκτοξευτές, λόγο 4πλών κανίστρων. Μένει να δούμε τι θα συμβεί με τους MICA NG(αν θα μπαίνουν σε 4πλά κάνιστρα). Σε πλοία με έμφαση AAW, άρα και πυραύλους μεγαλύτερου μεγέθους(ASTER-30/SM-2), δεν υπάρχει καμία υστέρηση των Sylver. Στις Belharra, μπαίνουν μπροστά, 32 κελιά με 76άρι. Ενδεχομένως, να μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον κελιά(a-35), σε άλλα σημεία(πλάι του υποστέγου ή στο κεντρικό τμήμα).

aris32

μα δεν θα μπαινουν σε 4πλα κανιστρα γιατι απλα ειναι το ιδιο με την προηγουμενη εκδοση σε οτι αφορα τις διαστασεις . εσωτερικα αλλαζουν . αρα οσα χωρανε στον α-35 . σε ενα σκαφος γενικων καθηκοντων με 32 essm block2 ή με 32 mica ng προτιμω να εχω 24 mica ng EM/ και 8 mica ng ir ή οποιοδηποτε συνδυασμο με προφανες οφελος οτι ο mica ng ir απλα δεν δινει το δικαιωμα στον αντιπαλο να αμυνθει . ειτε ειναι αεροσκαφος είτε πυραυλος . απο την στιγμη που δεν εχουμε την δυνατοτητα να παρουμε ποσοτητες παμε στην ποιοτητα που θα… Read more »

Antonis_Loukas

Για τις διαστάσεις που γράφεις ισχύει. Η μόνη περίπτωση που ίσως επιτρέψει quad packed είναι πιθανή ενσωμάτωση αναδιπλουμενων πτερυγίων. Δεν λέω ότι έχω διαβάσει κάτι. Απλά θα ήταν λογικό να κινηθούν οι Γάλλοι προς αυτή τη κατεύθυνση.

Nik13

Καταρχήν σε έναν οχταπλο εκτοξευτη χωράνε 8 Χ 4= 32 essm…. Για να βάλεις 32 μικα θέλεις 32 κελιά με τον αντίστοιχο χώρο… Οπότε μόνο κ μόνο χωροταξικα νικητής είναι ο essm…

ΟΣΟ αφορά τα υπόλοιπα ο αναβαθμισμενος ESSM παραμένει καλύτερος απ τον αναβαθμισμενο mica διότι μια κορβετας με ESSM καλύπτει την ανάγκη για αα προστασία σε ακτίνα κοντά στα 60 χιλιόμετρα όταν ο mica καλύπτει γύρω στα 30…
Αρα πιστεύω πουθενά δεν είναι καλύτερος ο mica

aris32

o a35 ειναι αρκετα μικροτερος του mk41 . απο εκει και περα ο αναβαθμισμενος esmm εχει μια εμβελεια κοντα στα 50 χιλιομετρα ( η διαφορα με την προηγουμενη εκδοση ειναι οτι δεν χρειαζεται συνεχομενη καταδειξη του στοχου αρα μια ελληνικη μεκο ναι μεν εχει 16 essm ή μελλοντικα 32 αν αναβαθμιστει αλλα μπορει να στοχευει ταυτοχρονα 2 στοχους μονο) . αντιθετα ο μικα ειτε στην εκδοση των 20χιλ ειτε στην εκδοση των 40 μελλοντικα θα εχει την δυνατοτητα να εμπλεκει πολλους περισσοτερους και το πιο σημαντικο ειναι η εκδοση ir που ο αντιπαλος δεν μπορει να καταλαβει αφου ειναι παθητικη… Read more »

sotbak

δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, σωστά τα θέτεις.

Steve

scalp naval θέλουν οι περισσότεροι γιατί βλέπουν οτι τα Mirage έχουν απαξιωθεί….. ούτε ανταλλακτικά ούτε υποστήριξη ούτε αναβάθμιση… ο mdcn έχει 500χλμ εμβέλεια σε σχέση με τον scalp eg που έχει 250-300 αν δε κάνω λάθος και αν θα πάρει s400 ο τουρκος πόσο θα μπορείς να πλησιάσεις για να τον αφήσεις…? τον mdcn τον ρίχνεις και απο το κεντρικό αιγαίο υπο την υπάρχουσα αντιαεροπορική ομπρελα + τους 24 aster30 πόσους scalp μπορει να ρίξουμε ταυτόχρονα με mirage? ποσα mirage πρέπει να είναι στον αέρα και πόσα αεροπλάνα να τα προστατεύουν? εγω 16 mdcn έτοιμους να χτυπήσουν ρανραρ/s400 κτλ θα… Read more »

aris32

ο σκαλπ ναβαλ εχει εμβελεια 1000χιλιομετρα και πραγματικα ειναι ενα οπλο που θα φοβισει αρκετα τους ανατολικους γειτονες . δεν ειναι και λιγο να ξερεις οτι αν κανεις οτιδηποτε και απο εδω το αποφασισουν 4χ16 = 64 βληματα θα χτυπησουν βαθεια στην τουρκια πχ στην βαση των ιπταμενων ρανταρ και ιπταμενων τανκερ και σε στοχους στην αγκυρα .
οσο για μ2000 οντως απαξιωνονται και δεν θα επρεπε . δυστυχως
αλλα εδω μιλαμε για νοοτροπια οπου μεχρι πριν λιγα χρονια αρχηγος ΓΕΑ γινονταν μονο οποιος πετουσε με φαντομ .

MPAMPIS

Κανένας,ποτε, δεν θα δώσει στην Ελλάδα πύραυλο 1000km εάν θελουμε κατι τέτοιο θα πρεπει να φτιάξουμε μόνοι μας.
Οπως έχει αναφερθεί και στην Π&Δ σκαλπ εκτοξεύονται και απο τα U214.

aris32

μην εισαι αρνητικος σε αυτο το ενδεχομενο . ο αμερικανος δεν θα σου δωσει σιγουρα . ο γαλλος θα σου δωσει και μετα απο λιγα χρονια θα ειναι 100% σιγουρο οτι θα σου το πουλησει ( σωστοτερο) μιας και ολα τα εξαρτηματα θα ειναι γαλλικης προελευσης .
το σκαλπ δεν εκτοξευεται απο τα 214 . μονο απο τα γαλλικα υποβρυχια και αυτο μελλοντικα . δεν εχει αναπτυχθει ακομα η εκδοση αυτη .

dimitrov

Μίλησα για MICA NG όπου υποτίθεται πως θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια – πέρα δλδ των άλλων πλεονεκτημάτων – από τον απλό MICA. Επίσης ο κάθε MICA δεν θα έχει και τα εξτραδάκια στα κόστη από γαλλικό σε αμερικάνικο. Βεβαίως δεν χάνουμε τπτ να δούμε λύσεις με ESSM block 2 και Aster15 όπως ξεκάθαρα ανέφερα παραπάνω και πιο πάνω. Τα υπόλοιπα περί σκαλπ scalp naval, SM-2, aster 30 δεν θυμάμαι να τα ανέφερα κάπου. Γενικώς η άποψη μου είναι πλοίο μικρό, προσιτό και αποδοτικό. Τις μπελεράδες τις ξεχνάμε προκειμένου να ανανεώσουμε τον στόλο. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αν αρχίσεις να προσθέτεις… Read more »

aris32

εσυ για μικα μιλησες . απλα η κουβεντα συνεχιστηκε στην συγκριση των essm και σμ2 .

dimitrov

To sxolio einai gia ton nik.13. Na xekatharisw to skeptiko mou thelw to opoio nomizw einai idio me tou arthtografou. Alla se kathe periptwsi , mia kai to anafereis lew pws ama i kouventa paei stous SM2 paei … to hasame to kormi pali …… ftinamisi paidia, ftinamisi …….

aris32

δεν ειμαι φθηνο μισος ( αν ετσι καταλαβα τα greeklish) ειναι απλα ανταλλαγη αποψεων . στην τελικη παλι τιποτα δεν θα γινει οποτε μενουμε μονο στα λογια .

aris32

dimitrov στο μονο που διαφωνω μαζι σου αλλα και με το σκεπτικο του αρθρογραφου ειναι οτι δεν γνωριζω αν σαν σκαρι η gowind και τα αλλα πλοια του ειδους μπορουν επιχειρουν σε δυσκολες καιρικες συνθηκες οπως μπορουν οι S και ΜΕΚΟ .
κατα τα αλλα ο οπλισμος μιας gowind ειναι φυσικα καλυτερος με οποιοδηποτε συνδυασμο σε σχεση με της S .

Stug

Η Gowind 2500 συγκεκριμένα έχει αντίστοιχη,αν οχι καλύτερη, συμπεριφορά με S σε ίδιο sea state.

darede

Αγαπητή πτήση δεν είναι απλώς άποψη, είναι γεγονός αδιαπραγμάτευτο οτι για να αποκτήσεις αριθμούς αναγκαστικά θα πάς σε φθηνότερα και μικρότερα πλοία. Είναι δεδομένο επίσης οτι για να απαιτήσεις υποκατασκευαστικό έργο σε ηλεκτρονικά και όπλα, θα πάς σε ανοικτό διαγωνισμό και όχι για 4+4 πλοία αλλά για 6+2. Και ναι πάνω σε αυτά τα πλοία μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις ανάπτυξη για τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες στην ελλάδα. Ακόμα και τα ναυπηγεία μπορεί να δώσουμε αλλά το ζητούμενο είναι να εκπονηθεί ένα ναυπηγικό πρόγραμμα μέχρι το 2030 με συνεχή ναυπηγικό έργο Για το οικονομικό σκέλος εκτιμώ οτι το κόστος για… Read more »

Nestoras

Καλησπέρα. Φυσικά οι Gowind είναι σοβαρή επιλογή! Είτε στην έκδοση 2500 είτε στην 3100 με μια διαφορά. Οι ελαφρές φρεγάτες για τη Μαλαισία, εδώ το διάβασα θα κοστίσουν 2,8 εκ ευρώ, αλλά με αγορά και πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει σημαντικά αυξημένο κόστος της τάξεως των 450εκ ανά μονάδα. Οι διαφορές σε όπλα είναι πως οι 3100 θα έχουν το 57mm Bofor αντί το 76mm Leonardo & 8X Saab NSM αντί 8X Exocet antiship. Και οι 2 θα έχουν 16Χ VLS MICA, αλλά οι Μαλαισιανοί αναφέρουν ότι με 111 (αντί 105) μέτρα, έχουν χώρο για περισσότερα VLS cells. Για δευτερεύοντα όπλα,… Read more »

MPAMPIS

Lcs η Μεκο 200 αντί για gowind εκτός αν μιλαμε για μοντέλα opv, κορβετων, έως 2000tn.

Spyros

Αν λεφτά από ομόλογα δεν υπάρχουν (που δεν υπάρχουν) δε θα αγοράσουμε ούτε ‘παντόφλα’ για τη Σαλαμίνα. Σόρυ για το επίπεδο αλλά εκεί είμαστε. Οι φρεγάτες δεν παράγουν ψήφους, ούτε οι κορβέτες.

(ούτε τα F-16, παρεμπιπτόντως)

chikichiki

^what he said

Aerchean

Κοιταζοντας στο παρελθον η λυση δεν ηρθε απ την Αμερικη στο Αιγαιο Απο τη Γαλλια ηρθε με τις κομπαταντ και απο Ολλανδια με τις πρωτες S 30 χρονια ειχαμε την υπεροχη λογω αυτων των αποφασεων Αυτο το ενα βημα μπροστα οι Αμερικανοι δεν θελουν να μας το δωσουν προφανως για να μας εχουν σε αμυντικη σταση εναντι της χαϊδεμενης Τουρκιας και να υπαρχει ι σορροπια οπως την αντιλαμβανονται αυτοι , Το 7 προς 10 το οποιο μας επιτρεπει να αμυνθουμε στα Αιγαιο αλλα μεχρι εκει. Πιστευω οτι μπορουσαν να δωσουν πολλα χωρις μεγαλο κοστος γι αυτους αλλα δεν θελουν να… Read more »

DP80

Ούτος η άλλος και η φρεγάτα της Lockheed Martin ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή από κορβέτα. Οπότε μια Gowind 3100, ίσως να είναι τελικά καλή επιλογή ( προσωπικά οι ρηξικέλευθες σχεδιάσεις που προσφέρουν πολλά , συνήθως ή αποτυγχάνουν ή το κόστος τους τις κάνει απαγορευτικές). Ειδικά και εάν στην αμερικανοποιημένη έκδοση της έχει 2 οχταπλούς εκτοξευτές MK-41 ή ακόμα καλύτερα 4 τετραπλούς MK-57, και αντί για τα πυροβόλα των 30mm στην θέση τους υπάρχουν Phalanx ή RAM , τότε μπορώ να προβλέψω, ότι μέχρι να κατασκευαστεί θα μπορεί να αναλάβει εύκολα και αεράμυνα περιοχής. Αυτό γιατί υπάρχουν πολλές φωνές που ζητάνε… Read more »

stepa

αν δεν πωληθουν τα block30 μην ελπιζετε τιποτα….δυστυχως εκει φτασαμε

CKfurious

Μια σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων: Αναβολή FOS των M2000 …once again Αναβολή FOS των NH90……once again Αναβολή στο πρόγραμμα συντήρησης των ντιζελομηχανών των MEKO..noch ein mal Πάνε και οι ADELAIDE…(probably) Από την αρχή ήμουν από εκείνους που υποστήριζα πως δεν γίνετε χρηματοδότηση τωνBelhara από επιστροφές ομολογων Η κατάσταση είναι τραγική: Δεν ενδιαφέρονται για τις ένοπλες δυνάμεις Μη δεσμευτικός τεχνικός διαλογος όπως κάνουμε εμείς σε αυτό το forum Υπενθυμίζω πως από το 1950 μέχρι σήμερα μονο οι 4 MEKO έχουν παραγγελθεί καινούργιες από το ελληνικό ναυτικό. Τα ναυπηγεία μας σήμερα είναι σε τραγική κατάσταση. οποτε η ναυπήγηση τέτοιων πλοίων εδώ είναι… Read more »

bill971

Δυστυχώς έχετε δίκιο!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Και τα ΕΛΛΗ – ΛΗΜΝΟΣ αγοράστηκαν καινούργια. Όντως όμως, όλες οι άλλες μεγάλες μονάδες του ΠΝ ήρθαν μεταχειρισμένες τα τελευταία 80 χρόνια.
Η μόνη λύση στην παρούσα φάση είναι οι Αδελαΐδες. Και μετά οι Bremen (σιγά μη μας τις δώσουν).
Νέες κορβετοφρεγάτες μόνο μετά από διαγωνισμό αν και εφόσον βρεθούν χρήματα κάποτε.

CKfurious

Οι ΈΛΛΗ/ΛΉΜΝΟΣ αγοράστηκαν ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ναυπήγηση τους για το Ολλανδικό Ναυτικό

Antonis_Loukas

Το γεγονός αυτό, τα κάνει λιγότερο ‘καινούρια’ σε σχέση με τις MEKO; Το ότι ως συνήθως ψάχναμε τελευταία στιγμή να μπαλώσουμε τρύπες και οι ολλανδοί μας έμπασαν από το πουθενά στη γραμμή παραγωγής για δικά τους πλοία, δεν κάνει τα πλοία μτχ, αλλά τα μυαλά μας για τα πανηγύρια…

CKfurious

Τα πλοία αυτά είχαν αγοράστηκαν με τις προδιαγραφές εξοπλισμό οπλισμό που είχε επιλέξει το Ολλανδικό ναυτικό
Ήταν ήδη υπό ναυπήγηση όταν τα αγοράσαμε
Αντίθετα οι MEKO αγοράστηκαν με τις προδιαγραφές του ελληνικού ναυτικού από την αρχή
Οποτε οι MEKO είναι τα μονα πλοία που παραγγέλθηκαν από την αρχή από το ναυτικό μας
Και για όσους εξακολουθούν να έχουν αυταπάτες περί χρηματοδότησης εξοπλιστικών από επιστροφή κερδών ομολογων:
https://www.protothema.gr/economy/article/868744/hastouki-apo-tin-komision-stin-athina-blokarei-tin-ektamieusi-tis-dosis-tou-enos-dis/

alexmark

Etσι ακριβώς!

evaggelos

κατι μου λεει πως θα μεινουμε με οτι εχουμε μεχρι το 25-27.Τωρα ετερεια που δεν κατασκευαζει πλοια θελλει να αγορασει την ελευσινα μου ακουγεται κουλο αλλα μπορει να κανω λαθος .

randomname

“Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE).”
Όταν το διάβασα αυτό γέλασα να πω την αλήθεια. Και είπα να ψάξω τα νούμερα πίσω απο τις εταιρίες. Από ότι φαίνεται η ASELSAN έχει ΜΟΝΟ τριπλάσια έσοδα και διπλάσιο προσωπικό από την intracom. Και το “ΜΟΝΟ” δεν το λέω ειρωνικά. Περίμενα η διαφορά να είναι γεωμετρική και όχι απλα “διπλάσια” και “τριπλάσια”. Ευχάριστη έκπληξη δεν λέω.

sotbak

παρήγορο

G-164g ag-cat

Gowind 3100 και πολύ του πέφτει του ΠΝ.

Παῦλος Πιτσελᾶς

”Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;”

Aυτο ειναι το ερωτημα. Αν δοθει λεπτομερεστερα η Γαλλικη προταση θα μπορουσαμε να διαμορφωσουμε αποψη. Αν ειναι το Sea Fire 500 που κανει την τιμη των πλοιων μεγαλη, μπορουμε να παρουμε μια ομαδα FTI με Sea Fire 500 και μια δευτερη ομαδα FTI με ρανταρ προδιαγραφων γενικων καθηκοντων.

Αλέξανδρος

καλά τα όνειρα και οι θεωρίες (τσάμπα είναι εξάλλου) αλλά με την παρούσα κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο δεν θα δούμε ούτε μηχανή για γαλλικό καφέ όχι γαλλικές φρεγάτες , αμφιβάλλω αν θα δούμε και με την επόμενη αφού “καμμένη γή θα παραλάβει” ενώ και το γνωστό γνωμικό “θα το ρισκάρουμε” είναι ριζωμένο στο σύνολο του πολιτικού κόσμου του “δημοκρατικού τόξου” τώρα στην θεωρία αφού θα πρέπει να δώσουμε δικό μας ζεστό χρήμα προτιμώ ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 4+4 σαν την φινλανδική Pohjanmaa 3000τον με 32 ESSM και ΟΤΟ Χαρπούν και Φάλανξ από S που θα αποσυρθούν και ίδια ΚΠΜ και Ραντάρ… Read more »

Pakos

Δυστυχώς δεν θα υλοποιηθεί καποιο απο τα σενάρια που αναφέρετε διότι πολυ σύντομα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα περάσουν σε Αμερικανικό όμιλο. Οπότε την νεα φρεγάτα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και πιθανότατα τις τορπιλες θα τις αναλάβουν οι Αμερικανοί . Αφου κουβεντα γίνετε να προσθέσω και εγω ενα σενάριο ιδανικό κατα την άποψη μου : 2+2 fti και 4+4 gowind στην επομενη 15ετια.

Αμερικανόφιλος

“Δυστυχώς δεν θα υλοποιηθεί καποιο απο τα σενάρια που αναφέρετε διότι πολυ σύντομα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα περάσουν σε Αμερικανικό όμιλο”

Δυστυχώς ??

Ευτυχώς να λες !

Το κρίσιμο θέμα δεν είναι μόνο να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των MEKO και η αγορά των νέων φρεγατών αλλά μέσα από αυτά τα προγράμματα να αναστηθεί και ένα ναυπηγείο.

Είμαστε ναυτική χώρα δεν νοείται να μην εκμεταλλευτούν στο έπακρο ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς την εμπλοκή ενός δικού μας ναυπηγείου.

Θα είναι έγκλημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το μεγαλύτερο έγκλημα θα είναι να “συρθούμε” σε αγορά πλοίων αμερικάνικης σχεδίασης σαν τις LCS που είναι για τα σκουπίδια…

tsir266

Για τις LCS, συμφωνώ, αλλά για τις καινούργιες FFG, εάν είναι σαν το Legend class, έχω άλλη άποψη. Φτιαγμένο από ατσάλι, με το ιδανικό μέγεθος για το αιγαίο αλλά και για τη μεσόγειο.

sotbak

+1

Antonis_Loukas

Σαν προδιαγραφές οι FFG(X)(όποιες και αν είναι από τις αμερικανικές υποψηφιότητες), φαίνονται επιπέδου belharra. Στο κόστος δε, ίσως και να τις ξεπερνούν… Προφανώς λοιπόν, λόγο κόστους και μόνο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση αποκλειστικά με FFG(X). Ίσως συνδυασμός τους με κάτι σαν MMSC, πχ 4+4 μιλώντας πάντα μακροπρόθεσμα.

sotbak

+1

Pakos

Αν επιλέξουμε για LCS αντι για BELHARA φυσικά και θα ειναι ενα δυστυχες γεγονός.

kon

Πτήση, πρέπει να ξεκαθαρίσει και από εσάς ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής από ομόλογα. Όλα τα κέρδη από τα ομόλογα θα επιστρέφονται ανά εξάμηνο και μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο. Μάλιστα η πρώτη δόση θα αποφασιστεί τέλη του μήνα για ένα ποσό της τάξης των 750 εκ . Χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την απομείωση του χρέους που είναι και απαίτηση των δανειστών είτε και σαν κουμπαράς που θα γεμίζει ανά εξάμηνο. Θα μπορούσε κάλλιστα η χώρα να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για ένα νέο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει έτσι και αλλιώς ανάγκη και μετά θα… Read more »

Scalp_eg

Τα 3-3,5 δις (ευρω) κοστολόγημενα σε βαθος 15ετιας μας δινουν
2 μπελαρες (48 αστηρ 30) μαζι με 3-4 γκοβιντ 2500
8 γκοβιντ 3100 με (64 αστηρ 30)
11-12 γκοβιντ 2500 (καθολου αστηρ 30)
προτιμω τις 8 γκοβιντ 3100

nik.13

πως γινεται μια μπελαρα να φερει 24 αστερ 30;;;δεδομενου οτι ο αστερ 30 πιανει 1 κελι κ με το ζορι απο 16 κελια που εχει η μελαρα το πανε στα 24 οι Γαλλοι αλλαζοντας ομως το πυροβολο κ απο 125 βαζουν το 75αρι… θα εχεις δηλ μονο πυραυλους μεγαλης ακτινας πανω στο πλοιο κ οχι μεσης ακτινας;;; Με συνολο 24 κελια η κ 32 κελια….το πολυ μπορει να εχεις 16 αστερ 30 κ 16 αστερ 15 …. στον τομεα αυτον οι αμερικανοι προσφερουν καλυτερους αριθμους στους αα πυραυλους..διοτι αν βαλεις 3 οκταπλους μκ-41 κ με δεδομενο οτι καθε κελι περνει… Read more »

aris32

το ειπαμε στις belhara μπορουν να μπουν 24 κελια a50 και 8 κελια α70 . οποτε έχει συνδυασμο 32 αστερ30 ή 24 αστερ30 και 8 σκαλπναβαλ . οι γαλλοι επιλεγουν την εκδοση FTI η εξαγωγικη εκδοση λεγεται belhara . μπορουμε να την εξοπλισμουμε οπως ειπα με 24α50 κελια και 8 α70 κελια 24 α35 κελια 1 συστημα ραμ και 8 εξοσετ . αρκουν ; μην ξεχνας οτι για να παρεις μκ-41 εκτοξευτες και να εξοπλισεις μια φρεγατα ΑΑ με 32 εσσμ και 32 σμ2 οπως λες θα πρεπει να αγορασεις το AEGIS που ειναι πανακριβο . αντιθετα κανενα αλλο ρανταρ… Read more »

Nik13

Τι να τους κάνεις τους σκάλπ ναβαλ;; έχεις 100 σκάλπ στα μιραζ τα οποία μπορούν υπό την προστασία των πατριότ η των πλοίων να τους ρίξουν από όπου θέλουν… Ποια διαφορά θα κάνεις αν βάλεις 8 σε μια φρεγάτα;; Έχεις 25 μιραζ τα οποία σε μια έξοδο από πολλά διαφορετικά σημεία να ρίξουν σκάλπ… Ενώ θα έχεις 2 πλοία τα οποία θα ξέρουν τις θέσεις.. ΤΟ να έχεις 40 αα πυραύλους δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύεις 40 στόχους… Δεν είμαι κατά των μπελγαρα, απλά πουθενά αυτό το πλοίο, ούτε στο γαλλικό ναυτικό δεν βγήκε στην διαμόρφωση που ακούω εδώ… Read more »

sotbak

+1

aris32

με 24 κελια α50 και 8 κελια α70 μπορεις να εχεις αρκετα καλους συνδυασμους με αστερ30 και σκαλπναβαλ . οπως ειπα και σε αλλο ποστ υπαρχουν δυο εκδοσεις η FTI σε διαμορφωση για να καλυψει τις γαλλικες απαιτησεις και η BELHARA που ειναι η εξαγωγικη εκδοση της φρεγατας με 32 κελια (24α50 και 8 α70) 76χιλ κυριο πυροβολο( ή 127χιλ πυροβολο αλλα 16 κελια α50) , 8 εξοσετ 1 ραμ και αν θελει ο πελατης 24 κελια για 24 μικα . γενικα η BELHARA μπορεις να την διαμορφωσεις οπως θελει ο πελατης . οσο για το σκαλπναβαλ 1000 χιλιομετρα εμβελεια… Read more »

darede

Και όμως υπάρχει τρόπος για 36 essm και 16 αστερ-30 στις gowind ενώ στις Belharra, αυξάνει η αναχωρηγία σε 48. Στις Belharra δε δεν αλλάζει ούτε το 127άρι πυροβόλο, είναι όλα θέμα επιλογών του τελικού χρήστη. Η χρησιμοποίηση των 3-cell ExLs προσφέρει αυτήν την δυνατότητα ενώ στις φρεγάτες η υιοθέτηση του Mark-45 μειώνει το βάρος της πλώρης σε σχέση με το ιταλικό.

sotbak

+1

Antonis_Loukas

Σε μια υγιή λογική, κανείς δεν θα ήθελε να εξαρτιέται από έναν μόνο προμηθευτή(ειδικά δε όχι απλά μία χώρα, αλλά μία εταιρία…). Δεν κατανοώ λοιπόν, τη θέση περί ‘όλα στη LM’. Επίσης, δεν κατανοώ, το αδύνατο της ύπαρξης aster-30 ΚΑΙ ESSM 2 στο ελληνικό οπλοστάσιο… Άλλες ανάγκες καλύπτουν οι μεν και άλλες οι δε και τα σχετικά με το κόστος και τη πολυτυπία είναι τουλάχιστον υπερβολές… Προσωπικά, θα προτιμούσα όσο το δυνατόν πιο γαλλοποιημένο ναυτικό. Δηλαδή, 4 Gowind 3100+(ασχέτως όπλων/cms) με ναυπήγηση στην Ελλάδα, μαζί με αγορά Belharra απευθείας από Γαλλία. Επειδή είμαι ρεαλιστής και κατανοώ ότι και η γνωστή… Read more »

Αμερικανόφιλος

Εκσυγχρονισμός του πολεμικού ναυτικού ναι με αγορά νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμό τον MEKO αλλά να κερδίσει και η Ελλάδα όπως θέσεις εργασίας τεχνογνωσία συνάλλαγμα και φυσικά να αρχίσει σιγά σιγά να αναστηθεί και η πολεμική βιομηχανία. Σε έγκυρο σάιτ υπάρχει η αποκάλυψη για πρόταση (στα σκαριά) αμερικάνικης εταιρείας για την αγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας. Οι αμερικανοί έδειξαν και δείχνουν πιο ζεστή στο να επενδύσουν στη χώρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους παραπάνω λόγους. Άρα σε μια τέτοια περίπτωση πάμε στην ενισχυμένη έκδοση FFG (X) φρεγάτας και σαφέστατα για την άμεση ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού υπάρχει και η περίπτωση… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι παροπλισμοί των TICO έχουν αναβληθεί για το 2020 σύμφωνα με την ΠΤΗΣΗ https://www.ptisidiastima.com/ticonderoga-vls-to-decomission-in-2020/ και θα αναβληθούν και πάλι καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να πιάσουν την οροφή των 355 πλοίων. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι: ” Σε αρκετά από αυτά η χρήση τους ήταν εντατική, ενώ έχει δημιουργήσει προβληματισμό η υπερκατασκευή από αλουμίνιο που έχει παρουσιάσει περιστατικά ρωγμών και αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα για το στόλο.” Για όσους πάντως επιμένουν στην απόκτηση των Ticodερείπιων την επόμενη δεκαετία, θέλω να υπενθυμήσω ότι: – Οι Αμερικάνοι δεν χαρίζουν πλοία. Θα πρέπει να τα αγοράσουμε σε τιμή τσουχτερή, όπως πάντα! – Οι… Read more »

Αργύρης Παγγουρέλιας

C. F. Adams, sm1 σου λεει κάτι; Ticonderoga =122 πύραυλοι τουλάχιστον και 2πυροβόλα των 127mm.Πολιτική ανασχεσεις της Ρωσικής επιρροής στην Αν.Μεσόγειο και στο να παρουμε ενεργά μέρος όπως Πολωνία, Ρουμανία κ.α. στην αντιβαλλστικη άμυνα του νατο;Μια πολύ καλή περίπτωση μετά την απόσυρση απο τον INF και των 2 μεγάλων.

sotbak

+1

sotbak

+1

FTS

Η δική μου γνώμη είναι ότι την απόφαση θα την πάρει η επόμενη κυβέρνηση κάπου στο μέσο της θητείας της. Σε προεκλογικό χρόνο είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει τέτοια αγορά και η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει πρώτα με την οικονομία και μετά θα κοιτάξει την άμυνα. Άρα λογικά η αγορά του νέου πλοίου θα είναι στο 2021-2022 που είναι ένας καλός πολιτικός χρόνος για τέτοιες αποφάσεις. Θα έχουν προηγηθεί οι τορπίλες. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ (αν γίνει τελικά) είναι πιθανόν να αποφασιστεί μαζί με την αγορά νέου πλοίου δηλαδή και αυτός για το 21-22. Τώρα επειδή με βάση αυτή την… Read more »

Αμερικανόφιλος

Μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε οχτώ μήνες ακόμα.

Άρα ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να προχωρήσουν τα παραπάνω προγράμματα.

Πιστεύω πως όλα θα είναι σε συνάρτηση με την πρόταση αγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας από αμερικάνικη εταιρεία αν τελεσφορήσει θετικά και σύντομα.

sotbak

+1 Για να δούμε όμως θα βγεις αληθινός στην πρόβλεψη;;;

Chris

Από όλες τις προτάσεις που έχουν περιγραφεί στα σχόλια αλλά και σε άρθρα, πιό εφικτή οικονομικά μου φαίνεται η αγορά των (3) Adelaide με πακέτο την μελλοντική αγορά των ANZAC και τον εκσυγχρονισμό των δικών μας ΜΕΚΟ για ομοιογένεια. Και σταδιακή αντικατάσταση του στόλου και εισαγωγή νέων για μας δυνατοτήτων σε σχέση με τις υπάρχουσες. Και σε τιμές που να μπορούμε (;) να ανταποκριθούμε και λόγω της σταδιακής απόκτησης.

sotbak

το σχέδιο όμως δεν περπατά και βλέπω τις Αδελαΐδες στον πάτο του Ειρηνικού…..

Chris

Εν τω μεταξύ οι άλλοι κάνουν γενική πρόβα πολέμου με 100 πλοία, και δημιουργούν την ιδεολογία των νέων διεκδικήσεων, “γαλάζια πατρίδα” “15 νησιά” η ΑΟΖ της Τουρκίας φτάνει μέχρι τη Βανεζουέλα, κλπ.

sotbak

+1

Spirit

Ακριβά πλοία πρέπει να τα ξεχάσουμε…
Χρήματα δεν υπάρχουν, πρέπει να βγούμε στην γύρα ζητώντας χρηματοδότηση, όποιος την δώσει παίρνει και το συμβόλαιο… ομόλογα και και λοιπές ιστορίες του στρατάρχη λόγια του αέρα ήταν.
Βάζουμε τις προδιαγραφές, βγαίνουμε για προσφορές…

Nobody

Ειναι περιεργο πως ολοι μας εδω, οι αναρμοδιοι ουσιαστικως, νοιαζομαστε για αυτα τα θεματα περισσοτερο απο τους αρμοδιους. Μα ο ΥΕΘΑ ηταν ναυαρχος αρα ξερει τι χρειαζομαστε για τον στολο. Δε μπορει να το θεσει ευθεως στον πρωθυπουργο και στους αλλους πολιτικους αρχηγους, πως αν δε χτισουμε ναυτικο και αεροπορια δε προκειται να επιβιωσουμε; Το ξερει καλυτερα απο ολους αλλωστε. Δινουμε τοσα και τοσα σε επιδοματα και προεκλογικα δωρα μα οχι για την αμυνα μας; Ακομα και με δαπανες για την αμυνα μπορεις να κερδισεις προεκλογικες ψηφους αν το σκεφτεις με την -αισχρη- λογικη των σημερινων πολιτικων. Ο λαος πραγματι… Read more »

sotbak

ώρα να αρχίσουμε τον Ιερό Αγώνα λοιπόν να τους πείσουμε.

Φοβάμαι όμως ότι κανένας μα κανένας πολιτικός δεν έχει ιδέα τι κάνει ο ESSM και ο SM-2 ή ο aster 30, οι άνθρωποι και δεν ενδιαφέρονται και δεν είναι σχετικοί, δηλαδή εδώ στην ΠΤΗΣΗ υπάρχουν αναγνώστες που έχουν γνώσεις σε ναυτικά & αεροπορικά θέματα που κανείς υπουργός ακόμη και ΕθνΑμύνης δεν έχει ιδέα, με εξαίρεση βέβαια τον νυν ΥΕΘΑ λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν: Πώς μπορείς να πείσεις έναν άνθρωπο που και δεν γνωρίζει και δεν θέλει να αντιληφθεί τα αμυντικά ζητήματα;;;

seb

Δεν ξέρω τι εννοείς με την έκραση περί ιερού αγώνος, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να τους πλημμυρίζουμε με επιστολές και μέϊλ, ώστε να καταλάβουν πως υπάρχουν πολίτες που ενδιαφέρονται.
Δεν είναι ανάγκη να ξέρει κάποιος από τεχνικά θέματα, αρκεί να κατανοήσει τις γενικότερες συνθήκες. Στη τελική δεν θέλω να αποφασίζει για τα τεχνικά ούτε η βουλή, ουτε το ΚΥΣΕΑ, ούτε εμείς, αλλά αυτοί που πρέπει.

sotbak

Ιερό Αγώνα εννοώ να ασκούμε συνεχείς και πιέσεις και αξιώσεις στα πολιτικά κόμματα ασχέτως ιδεολογίας και πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας, προκειμένου να εισέλθει το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα ώστε αφενός να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να δούμε τί έχουν στο μυαλό τους και αφετέρου να κινητοποιηθούν για να δούμε αν έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα

seb

Μαζί σου!

Λεοντόκαρδος

Μάθετε πρώτα την αντίδραση των Μαλαισιανών όταν αυτοί είχαν υπογράψει για τη Gowind, και μετά βγήκε η Belharra… και μετά να δω τι θα λέτε ορισμένοι.

Επίσης καλό θα ήταν κάποτε να κοπεί η μόνιμη ηττοπάθεια που σας έχουν βάλει στο κεφάλι και να ανοίξετε τα μάτια σας και να μάθετε τη έχει αυτή η χώρα σε πλούτο σε όλους τους τομείς……
Τότε και μόνο τότε ίσως έχουμε ελπίδα.

Bremen – Ram =?
Ανέκδοτο….
Όπως το αντίστοιχο 1 δις η Belharra.

Fingolfin

+1

CKfurious

Οι BREMEN που έχουν απομείνει είναι 10 χρονια νεότερα από τις παλιότερες S.
Το αν θα κρατήσουν η όχι τα RAM μπορεί να διαπραγματευτεί με τους γερμανούς
Τα πλοία είναι εκσυχρονισμένα με πιο σύχρονα CMS/RADAR/SENCORS/C3I από τις δικες μας εksυχρονισμενες S
Και αν αφαιρεθούν τα RAM μπορεί να προστεθεί 1 PHALANX από τα πλοία που θα φύγουν
Λόγο υψηλού βαθμού commonality στα πάντα με τα υπάρχοντα S/MEKOμπορούν να ενταχθούν άμεσα και πολύ οικονομικά στο στόλο
Εάν είναι bebeaia σε καλή κατάσταση
Είναι η πλέον οικονομική λύση μεταχειρισμένων . Εάν χάσουμε και τις ADELAIDE τότε είναι και η μοναδική λύση

Chris Ain.

Το θέμα είναι οτι μας είναι απαραίτητες και οι φρεγάτες και κορβέτες. Αν είναι να πάμε σε κορβέτα όμως, να πάμε σε δυνατότερη της gowind. Θα προτιμούσα την Sa’ar 62 class αν όχι την Sa’ar 72-class ή την γαλλική BR71 MK II

andreasmp412c

Τι το δυνατοτερο εχει η saar 72 ή η br71 ακριβως γιατι θα τρελαθουμε εδω μεσα

agnostosependytis

Έχουμε πολύ πλάκα… Το βασικό σενάριο που ελεγε ότι θέλουμε Fremm ή Μπελάρα ηταν η ΝΑ Μεσόγειος, γιατί θέλαμε μεγάλο πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα και μεγάλη ΑΑ ικανότητα περιοχής. Στα πλαίσια αυτά απορρίφθηκαν στην συζήτηση διάφορα άλλα πλοία που παρότι αξιόλογα δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Ξαφνικά όμως πέφτε συζήτηση για Gowind….. Μα αν είναι να μιλήσουμε για κορβέτες, τότε ας μιλήσουμε για τις Saar του Ισραήλ, που είναι τριπλά εξοπλισμένες από την Gowind, και σχεδόν 50% πιο οπλισμένες από τις Μπελάρα, και το μόνο ελάττωμά τους ήταν ότι ήταν κορβέτες και δεν έκαναν για το ανοιχτό πέλαγος. Τώρα που… Read more »

Mavi70

Η συμφωνία με τους Αμερικάνους θα είναι πριν τις εκλογές. Πάμε για 8 Φ/γ (4+4) made USA φτιαγμένες εδώ στα δικά μας μέτρα(Εθνικό πλοίο) Ο εκσυγχρονισμός των Μεκο από Αμερικάνους και οι τορπίλες από Αμερικάνους. Μεταχειρισμένα 2 πάλι από Αμερικάνους .Είναι αυτοί που μπορούν να δανείσουν μακροπρόθεσμα να αγοράσουν ναυπηγεία άλλα και να δωρίσουν κομμάτια οποία στιγμή το επιθυμούν. Οι Γάλλοι την πάτησαν μόνοι τους άργησαν πολύ ή πήραν από αλλού το μήνυμα. Γιατί όλα στους Αμερικάνους??Γιατί είναι η μόνη χώρα που θέλει και απλά μπορεί να το κάνει. Και άρχισαν να κλαίνε και οι Κινέζοι στο λιμάνι έμαθα!! Ο… Read more »

sotbak

δεν ακούγεται καθόλου άσχημα εδώ που έχουμε φτάσει. Η ταπεινότητά μου συμφωνεί και με σένα και με τον Αμερικανόφιλο.

andreasmp412c

Η δικη μου οπτικη ειναι η εξης 1. Σεναριο μονο με κορβετες για μενα θα ειναι εντελως λαθος. Χρειαζομαστε κ φρεγατες με δυνατοτητες Α/Α περιοχης. Δε νομιζω οτι γινεται να καλυψουμε το καστελοριζο στελνοντας κορβετες εκτος αν σκασουν μυτη τπτ ΑΒ ή τικο. 2. Η οποια παραγγελια θα αφορα μακροπροθεσμη προμηθεια απ τη χωρα προμηθευτη 8 κ ανω πλοιων. Ετσι θα μπορεσουμε να απαιτησουμε κ καλυτερες τιμες κ μεταφορα τεχνογνωσιας κ ναυπηγηση στην ελλαδα κ δε ξερω τι αλλο. 3. Τα πλοια που θα παρουμε θα πρεπει να ειναι αστακοι απο πλευρας οπλισμου. Οποτε οσο αφορα τις κορβετες, δινουμε μια… Read more »

sotbak

+1

darede

Ποιός είπε οτι δεν μπαίνουν αυτοί οι πύραυλοι στην gowind των 111-114 μέτρων; Μπαίνουν και παραμπαίνουν,οι scalp-tomahawk δεν μπαίνουν. Οι saar 6 δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο που όλοι το αναφέρεται, είναι απλά full εξοπλισμένες και έχουν το ανάλογο κόστος. Με max 3 δις για 8 πλοία είναι επακόλουθο οτι δεν θα είναι τούμπανο αλλα θα είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίζει τις ada και τις insatbul.

andreasmp412c

Ρωταω γιατι μου κανει τεραστια εντυπωση που ολες οι κορβετες αναφερουν παντα σαν οπλισμο mica aster 15 essm κλπ κ δεν εχω δει ποτε κορβετα με βληματα για αα περιοχης. Εκτος αν ειναι θεμα ρανταρ ισως, αλλιως δε μπορω να εξηγησω γιατι ολοι τις εχουν για αα σημειου.
Οσο για τις saar οχι δεν ειναι κ κατι ιδιαιτερο με τετοιο οπλισμο. Σιγουρα θα ναι ακριβοτερες αλλα σε επιπεδο κορβετας δεν εχω ξαναδει κατι αντιστοιχα εξοπλισμενο. Μπορω να σκεφτω φρεγατες κ φρεγατες που θα ζηλευαν αυτον τον οπλισμο

darede

Το θέμα είναι οι απαιτήσεις του τελικού χρήστη, που αποτελούν συνάρτηση στην ευκολία χρηματοδότησης και των απειλών που θα αντιμετωπίσουν. ΟΙ ισραηλινοί παρήγαγαν αυτό το αποτέλεσμα βάση των αναγκών τους, εμείς απο την άλλη ζητάμε απο παλιά κορβετοφρεγάτα αλλά χρήματα γιοκ. Όσο δεν φείδεσαι χρημάτων ναυπηγείς ότι θέλεις πχ οι άραβες μετέτρεψαν μια S σε θαλαμηγό.

ACHERON

Θα πρέπει να αρχίσουμε από τα θεμελιώδη φυσικά μεγέθη όγκος+βάρος+ύψος τοποθετήσεως των συστημάτων. Κατόπιν,χώροι εγκαταστάσεων+ενδιαιτήσεων. Κατ΄αρχήν,πλοίο Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής,απαιτεί ισχυρά ραντάρ έρευνας όγκου (Volume Search Radar),αλλά και Ελέγχου Όπλων,και αυτά είθισται να τοποθετούνται το δυνατόν υψηλώτερα,για καλύτερη εποπτεία. Εν συνεχεία,τα όπλα ΑΑΠ είναι ακόμα και σήμερα ρωμαλέα όπλα,και προικοδοτούνται και με γενναιόδωρες αναχορηγίες,και τοποθετούνται στα ανώτερα καταστρώματα,για ευνόητους λόγους. Πρόσθεσε και τα αντιβληματικά,που τοποθετούνται ψηλά για τους ίδιους λόγους. Όλα αυτά,όχι απλώς προδιαθέτουν,αλλά προαπαιτούν και αντιστοίχως ρωμαλέα σκάφη,επειδή όσο μεγαλύτερο το βάρος και ύψος τοποθετήσεως των όπλων και ραντάρ,επιβαρύνουν την ευστάθεια,και άρα την πλωϊμότητα του σκάφους σε κυματισμό,ιδίως σε διατοιχισμό… Read more »

GK_

Θα μου επιτρεψετε να παρατηρησω οτι σχετικα με την ενσωματωση των ASTER/Scalp στις Gowind ισως υπαρχει ενα ζητημα καθαρα τεχνικο. δηλαδη το βυθισμα των Gowind μαλλον δεν επιτρεπει την ενσωματωση των ανω οπλων, εξ ου και ο λογος που συχνα εμφανιζονται να ειναι εξοπλισμενες αποκλειστικα με τους Mica. Δυστυχως στην Βικι ή και αλλου δεν σταθηκε δυνατο να το τσεκαρω για να ειμαι απολυτα βεβαιος.

FOX

Δεν υπάρχει κανένα θέμα για να δεχθεί μέχρι 4 sylver Α-50 η GOWIND 3100

Antonis_Loukas

Για τους scalp, άρα δηλαδή για τους A-70, έχω παρόμοιους φόβους. Για τους A-43/50 δεν βρίσκω μεγάλη τη πιθανότητα να υπάρχει τεχνικό θέμα. Πλοία αντίστοιχου εκτοπίσματος άλλων κατασκευαστών, παίρνουν με άνεση mk-41 self defence ή και tactical(5.3/6.8 m). Γιατί να υπάρχει πρόβλημα με τα 5 m του A-50;

darede

A-70 στις gowind δεν μπάινουν, έχει ειπωθεί απο τους γάλλους.

GK_

Συμφωνα με το λινκ που μολις βρηκα http://www.navyrecognition.com/index.php/153-royal-malaysian-navy-vessels-ships-and-equipment/royal-malaysian-navy-frigates/2698-gowind-class-frigate-sgpv-lcs-corvette-royal-malaysian-navy-littoral-combat-ship-second-generation-patrol-vessel-malaysia-boustead-dcns-bhic-bns-nsm-datasheet-pictures-photos-video-specifications.html τα πλοια εχου βυθισμα 3,85μ δηλαδη ειναι κατα 1μ μικροτερο απο την FREMM ή και ακομη και τις συγκρητικες σχεδιασεις. Για να μπει ενας οποιοσδηποτε Sylver ή Mk.41 στο κυριο καταστρωμα ολες οι αλλες σχεδιασεις εμφανιζονται με βυθισμα μεγαλυτερο. Δειτε τις αναλογες διαστασεις σε FREMM, FTI και ΑΛΣ-“xxx”. Για παραδειγμα η ΑΛΣ-115 που το λινκ το αντεγραψα απο το σχολιο του antonios (https://www.ptisidiastima.com/4-finnish-corvettes-with-essm-and-cost-1-2-bil-euros/#comment-126744) ?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=89f4feb2e78549b1e46577517debe132&oe=5CE45E23 εχει βυθισμα 4,51 μετρα και εχει τον Mk. 41 στο κυριο καταστρωμα πισω απο το Ο.Μ. των 76χλς Στην ουσια σε ύψος τους «λειπει» περιπου (με το ματι)… Read more »

darede

Τα σωστά στοιχεία για τις gowind είναι τα παρακάτω,όπου εμφανίζεται το βύθισμα να είναι 5.4 μέτρα http://www.dmitryshulgin.com/tag/alexandria-shipyard/

GK_

Σε ευχαριστω πολυ για την παραθεση του λινκ.

gdmast

Τις Bel να τις αφήσουμε άμα δεν μπορούμε. Όμως τις 4 φ/γ α/α δεν μπορούμε να τις αφήσουμε με τίποτα.
Ότι και να κάνουμε με τα άλλα πλοία επιφανείας, φ/γ α/α οπωσδήποτε.

Tzagarakis John

Μήπως τελικά θα πρέπει να αφήσουμε τις [email protected] και τις Gowind και να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τελικά το Εθνικό Πλοίο;

FOX

Που το έχουμε για πλάκα μας, να το αναπτύξουμε να το υλοποιήσουμε και να καταστεί επιχειρησιακό άμεσα…
Μέχρι το 2040 θα είμαστε έτοιμοι…

sotbak

χαχαχαχαχαχαχααχαχ,το έχεις το χιούμορ δεν μπορώ να πω…..

alexmark

Αλλωστε έχουμε τόσα δις για ανάπτυξη και πιστοποίηση, συν τα καταπληκτικά ναυπηγεία με τα χαμηλά κόστη και τις έγκαιρες παραδόσεις, που καμιά φορά εγκλωβίζουν και πλοία μέσα για μερικά χρόνια! Οπότε λέμε στους Τούρκους: Κάτσε Τούρκο να γεμίσω (να ναυπηγήσω)!

sotbak

χαχαχαχαχαχαχ!!!!!!!!!

Nikoss

Ο αποστολακης σε συνεντευξη του στην “καθημερινη”ηταν ξεκαθαρος,ειπε οτι ο στολος χρειαζεται φρεγατες,εγω πιστευω οτι με τον ενα η με τον αλλο τροπο θα γινει οτι εγινε το 90′ με τις μεκο,δηλαδη ναυπηγηση μιας μοιρας φρεγατων,τεσσερα πλοια,τα μισα περιπου χρηματα θα τα βαλουμε εμεις και τα υπολοιπα οι γαλλοι,το να παραγγελθουν μονο δυο φρεγατες η να παμε σε κορβετες δεν το βλεπω σαν πιθανο σεναριο..

FOX

Από GOWIND το ξεκινήσαμε πάλι σε TICO κατέληξαν φίλοι σχολιαστές, αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κατανοητό:
1) η σημερινή κατασταση του στόλου…
2) το οικονομικό της υπόθεσης, ακόμα και υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα θα ξεπεραστούν…

Όλα αυτά ενώ δεν μπορούμε να εντάξουμε τις Adelaide!!!

aris32

οσον αφορα το χρηματοδοτικο για τις ενοπλες δυναμεις να θυμηθουμε οτι με κυβερνηση συριζα αυξησαμε την μισθολογικη δαπανη του δημοσιου κατα 2.7 δις . ενα ποσο αρκετο για μια 5ετια να διατεθει στις ενοπλες δυναμεις που με ενα καλο σχεδιασμο να καλυψουν οτι κενα εχουν . προεχουν οι τορπιλες και η αναβαθμιση των μεκο . με 2.7 δις διαθετεις χρηματα για 80 τορπιλες για 100 εκατ και ενα αρκετα καλο προγραμμα αναβαθμισης των μεκο αξιας 600εκατ . απο εκει και περα το σεναριο για 4-6 gowind των 3100τν με εξοσετ και 32 μικα + 3d rantar και συρομενο σοναρ ειναι… Read more »

nikos

Δεν είναι καλή ιδέα κορβέτα Τώρα…Έχουμε καταλήξει στις φρεγατες για τους λόγους που εχουμε αναφέρει

sotbak

+1, αλλά αν δεν γίνεται αλλιώς …….

MisCo

Να αντικατασταθουν καποιες λιγες φρεγάτες απο κορβέττες -ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ- ειναι θεμιτο και μια καλη λύση. Μακροπροθεσμα ομως ειναι ανέκδοτο, ειδικα την στιγμη που οι γείτονες εχουν συνεχως νεες ναυπηγησεις και αυξηση του στολου τους. Απο εκει και περα, αν δεν εχει κανεις χρήματα για Belhara, τοτε δεν έχει ουτε για GoWind. Αν θα επρεπε να κατεβάσουμε τα μουτρα μας σε λύσεις παρακάτω απο φρεγάτα, τότε θα πρεπει να εξετάσουμε πολυ σοβαρα την υποψηφιοτητα των mini-destroyers (Saar 6). To ζητουμε ειναι να παρουμε οσο το δυνατο περισσοτερα μπορουμε για τα λιγοτερα δυνατο χρηματα. Η Gowind στην διαμορφωση που πιθανα ονειρευομαστε (Aster 30)… Read more »

Onair

Ματαιοπονούν όσοι περιμένουν Γαλλικά πλοία οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Γερμανούς θα τα μπλοκάρουν με κάθε δυνατό μέσο.
Μια λύση ίσως ήταν η κατασκευή της ALS από τους Έλληνες εφοπλιστές με εμπορικές προδιαγραφές κατά τα πρότυπα των Δανών και εν συνεχεία δωρεά της στο ΠΝ για να τοποθετήσει αυτό τα όπλα.
Τί γίνεται με παραγγελία του ΠΝ και κατασκευή από ιδιώτες το είδαμε με τις Ρουσέν και τα 214…

alexmark

Είναι σκληρός ο μύθος των Εφοπλιστών για να πεθάνει! Πηγαίνετε στο City να τους πείσετε αν μπορείτε!

data

Κατ’ουσιαν τα χρήματα από τα ομόλογα θα υπάρχουν. Αν το Γιούρο γκρουπ τον Μάρτιο απελευθέρωσε την πρώτη δόση θα μπορούν να από δεσμευτούν αντίστοιχα πόσα από τον τακτικό προυπολογισμο. Τώρα από τα σενάρια του άρθρου θα προτιμούσα το 2 μπελχαρα +4 gowind

Κώστας

Εδώ δεν γίνεται ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, ούτε προμηθευόμαστε καν τορπίλες για τα υποβρύχια, άλλοι ονειρεύονται καταδρομικά (Τικο) που δεν μπορούμε να τα έχουμε ούτε ως αφίσα!

andreasmp412c

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/august-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5508-krylov-center-presents-concept-corvette-briz-at-army-2017.html
Βρηκα αυτη τη ρωσικης σχεδιασης κορβετα ψαχνοντας κ μου εκανε εντυπωση ο τεραστιος για το μεγεθος της οπλισμος που μπορει να φερει. Ενα τετοιο πλοιο μαλιστα, θα μπορουσε ανετα να καλυψει τις αναγκες του ΠΝ. Το κακο ειναι οτι ρωσια δε ψωνιζουμε κ το να σχεδιασουμε κ να κατασκευασουμε κατι αντιστοιχο ειναι ονειρο θερινης νυκτος

nikos

Τρομερό κ ομωρφο φαίνεται

Ηλιας

Οι επιστροφές από τα κέρδη των ομολόγων πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποδοθούν, δεν αντέχετε αλλά χρέη. Εκτός των Gowind που τις θέλουν όλοι, υπάρχουν και οι νεότερες combatant. Πάντως όλοι πιστεύω οτι τώρα πια συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει κάτι γρήγορα και τζάμπα, αλλιώς όπως έχετε δει στην πραξη, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

p270

άποψη μου ειναι να μην περιμένουμε τιποτα η σχεδον τιποτα ,τα αμυντικά προγράμματα έχουν δαιμονοποιηθη στην χωρά μας πολύ δύσκολα θα δαπανηθούν εαν υπάρχουν βέβαια χρήματα για αγορές

ότι ειναι να γίνει θα γίνει μετά τις εκλογές αν και δεν περιμένω και μεγάλη αλλαγή

vasilisk

ΚΑΛΕΣ ΟΙ GOWIND ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ,ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ..ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΠΛΑ,ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΞΙΟΜΑΧΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ……….ΜΕΛΛΟΝ,ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ…..

darede

Πλοία εύκολα η δύσκολα βρίσκονται, τα χρήματα ποιος θα τα δώσει;

vasilisk

ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ,ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ,ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΛΠ,ΠΟΙΟ ΧΑΛΙΑ ΗΤΑΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ,ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ,ΣΩΣΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ………

antonios

Ερωτηση: Ηδη απο τα πρωτα αρθρα για γαλλικα πλοια ειχα αναφερει το προβλημα ισολογισμου της Γαλλιας και οτι τα χρηματα των ομολογων -με την στηριξη της Γερμανιας που μας εχει γραμενους στα παλια της τα παπουτσια- δεν θα ειναι διαθεσιμα για πολλα χρονια. Ομως κανεις ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΑΣΙΑ σε αυτη τη λεπτομερεια και ερχεστε μετα απο πολλους μηνες για να το αποδεχθητε σαν γεγονος. Το ερωτημα ειναι απλο. Αφου οι “φιλοι” μας οι Γαλλοι δεν αποδεσμευουν τα χρηματα ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ να τους δωσουμε και αλλα? Τοσο απλο ερωτημα ΧΡΗΖΕΙ απαντησης και μαλιστα πιστικης …ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ σε αυτο… Read more »

aris32

δεν ξερω για τα αμχ αλλα ξερω οτι για τα μ2000 και την αναβαθμιση τους εμεις καθυστερησαμε τραγικα . μεχρι και το 2006 μπορουσαμε να ασκησουμε την option για 3 καινουρια και 5 αναβαθμισμενα και δεν καναμε τιποτα . το μ2000-5 το τελευταιο που κατασκευαστηκε ηταν το δικο μας και η γραμμη παραγωγης κρατηθηκε ανοιχτη μεχρι να ληξει η προθεσμια της Option . δυστυχως δεν καναμε τιποτα . για τις fremm εχεις ενα δικιο αλλα πως μπορεις να εχεις απαιτησεις οταν δεν μπηκες εξαρχης στο σχεδιασμο οπως μπηκαν οι ιταλοι και εκαναν την δικια τους διαμορφωση . εμεις ειχαμε απαιτησεις… Read more »

Νίκος

Να σχεδιαστεί ένα σκαρί από Ελληνικά χέρια και μυαλά, ΑLS είναι μια καλή βάση για σύμπραξη των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας με το δημόσιο, γιατί μετά από χρόνια πάλι τα ίδια θα συζητάμε. Υποδομές υπάρχουν, τεχνογνωσία υπάρχει, το παράδειγμα της Σύρου φαίνεται να λειτουργεί, δημιουργία μιας υπηρεσίας – υφυπουργείου με σταθερό στελεχιακό δυναμικό που θα κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για ναυπηγήσεις και αναβαθμίσεις που θα υλοποιηθεί από όλες τις επερχόμενες κυβερνήσεις και όχι να κάνει ο καθένας τα δικά του. Επιτέλους και το ναυτικό να πάψει να έχει απαιτήσεις “Αμερικής”. Οι ώρες είναι κρίσιμες και το διακύβευμα μεγάλο, επιβίωση του έθνους… Read more »

NikolakiEfentis

Υποδομές δεν υπάρχουν, ούτε τεχνογνωσία αγαπητέ, δυστυχώς. Άλλωστε τα πλοία δεν έιναι μόνο λαμαρίνα.

antonios

Ουτε οι Τουρκοι αρχισαν να ναυπηγουν τα πλοια τους ολοκληρα (μηχανες, οπλα και ρανταρ) αλλα αρχισαν απο τις λαμαρινες. Μεχρι σημερα τα Ελληνικα Ναυπηγηγεια (και τα 3) εχουν ναυπηγησει 80 ΠΟΛΕΜΙΚΑ πλοια διαφορων ειδων και μεγεθων και μαλιστα μερικα ελληνικων σχεδιασεων ή επανασχεδιασεων!

NikolakiEfentis

Ναι τα περισσότερα κατόπιν αδείας – εγώ θυμάμαι τα 6 Combattante, 4 MEKO, 1 ETNA & 5-7 Supervita. Δεν “χτίσαμε” πάνω σ’ αυτό. Πόσοι συγκολλητές από αυτούς που δούλεψαν στις ΜΕΚΟ δουλεύουν ακόμη; Πόσα υποσυστήματα παράγουμε εδώ; Ποίά η εμπειρία στο management των προμηθευτών; Κι εννοείται ότι απαιτούνται μεγάλα προγράμματα.

Εγώ μαζί σας, ας αρχίσουμε με εκσυγχρονισμούς και κάποια βασικά υποσυστήματα και μετά πάμε γι’ άλλα.

Κατά τη γνώμη μου οι Τορκοι δεν είναι σωστό παράδειγμα για εμάς. Το κατεστημένο δύναται να δαπανά πολλά χωρίς έλεγκο κι αντιδράσεις.

aris32

πιο πανεπιστημιο να συμπραξει με το δημοσιο και πια λογικη εταιρεια ; καμια . με το δημοσιο δεν μπλεκεις απλα .
επισης πιο πανεπιστημιο εχει την τεχνογνωσια να κανει κατι αξιολογο ; κανενα . βλεπε ολα τα διδακτορικα που εχουν δημοσιευθει τα τελευταια χρονια . να σε πιανουν τα κλαματα . τοσα πολλα λεφτα για ερευνα χωρις αντικρισμα .

MA

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν τους πόρους ούτε τις υποδομές να σχεδιάσουν/αναπτύξουν/υλοποιήσουν προγράμματα τέτοιου μεγέθους. Αυτό ισχύει για όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των διδακτορικών γίνεται χωρις χρηματοδότηση.
Ενα μικρό μόνο ποσοστό διδακτορικών χρηματοδοτείται απο ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Κατά τη γνώμη μου, το παράδειγμα της Τουρκίας είναι το χείριστο οπως αναφέρει και ο @ Νικολάκη Εφέντης
Κάθε χώρα πρέπει να εστιάζει εκεί που έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (πχ σε συγκεκριμένους τομείς, υποσυστήματα κτλ), Οσα δεν παράγει πρέπει να τα αγοράζει απο αυτούς που το κάνουν πιο φθηνά και αποτελεσματικά.

aris32

αναφερομαι στα διδακτορικα με χρηματοδοτηση . υπαρχουν ελευθερα στη νβαση δεδομενων και μπορεις να τα διαβασεις και να δεις τι κοστισαν . πχ υπαρχει διδακτορικο που κοστισες 40000 ευρω στα ΤΕΦΑ θεσσαλονικης που ειχε θεμα . ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΣΚΙ .
επισης διαβαζω διδακτορικο 250000 ΕΥΡΩ τεχνη στα μοναστηρια του 17ου αιωνα .
και αλλα πολλα να τραβας τα μαλλια σου

evaggelos

λοιπον η ερωτησεις μου ειναι οι εξης 1- γιατι οι μαλαισιανοι απεριψαν σιγμα κ μεκο για γκοουιντ?
2- γιατι nsm κ οχι exocet block 3? 3-γιατι οι γαλλοι δεν εδωσαν το χερακλες αλλα το σμαρτ?

sotbak

+1

recce

Πραγματικά εξοπλιστικά προγράμματα θα υπάρξουν όταν το θεωρήσουν δικό τους συμφέρον οι πολιτικοί. Αυτό θα γίνει όταν πιστεί ο έλληνας ότι χρειάζονται. Και αυτό με την σειρά του θα γίνει μετά το επόμενο θερμό επεισόδιο ή γερό τσαμπουκά των τούρκων. Ελπίζω αυτό να μην συνοδευτεί από μη αναστρέψιμη απώλεια εδάφους, δικαιωμάτων ή, ακόμα χειρότερα ζωών. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Πάρις

“Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE).” ;;;;;;;;
Πια IDE;;;
Η SSmart διαθέτει πολλούς τεχνικούς με γνώσεις γύρο από όλα συστήματα της Thales NL που έχουν μπει στο ΠΝ. Μπορούν να εκπαιδευτούν άμεσα και πιστεύω ότι ,μπορεί να δημιουργηθεί μια γραμμή παραγωγής.
Η IDE μπορεί να τοποθετήσει συστήματα επικοινωνιών.

Giannis

Παιδιά της ΠΤΗΣΗΣ μην το κουράζετε άλλο με το θέμα ενίσχυσης του Π.Ν… Δεν ξέρουν τί θέλουν, δεν ξέρουν τί τους γίνεται…. η πολιτική ηγεσία διαχρονικά της φάπας και της πλάκας και η στρατιωτική “ότι πεις αφεντικό στον όποιο υπουργό”…πλην Ναυάρχου Χρηστίδη και άλλου ένα ή δύο, μου ξεφεύγουν ονόματα. Ετούτοι είναι ικανοί να πουλήσουν τα F16 BLK 30 να πάρουν καμιά 300 εκ ευρώ και να τα κάνουν επιδόματα…. Το Ελλαδικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ είναι ΜΑΘΗΜΕΝΟ στις ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ φυσικού αερίου γιατί παίρνει μίζα από τις χώρες παραγωγής και ΟΥΔΕΠΟΤΕ μπήκε στον κόπο να ΨΑΞΕΙ αν υπάρχει αέριο ή πετρέλαιο ή… Read more »

ΜΑ

Μήπως να δίναμε το 10%-15% των ετήσιων εσόδων του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 10 χρόνια για να αγοράζαμε 5 καινούριες φρεγάτες πλήρως εξοπλισμένες;
Διαφορετικά μας βλέπω σε λίγα χρόνια να αποδίδουμε το φόρο στους γείτονες ….

aris32

τα τελευταια 4 χρονια αυξησαμε το μισθολογικο κοστος του δημοσιου κατα 2.7 δις . αρα λεφτα υπαρχουν . το ποσο αυτο μπορει να δωθει για 5 χρονια στις ΕΔ για να φτασουν σε ενα επιπεδο τα οπλικα συστηματα και να αναβαθμιστει . το 15% του ενφια ειναι περι τα 400 εκατομυρια το χρονο . δεν φτανουν ουτε για ζητω

MA

Δηλ, αν έκανες μια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες 400εκ€/έτος για 10 χρόνια με το 1ο πλοίο να παραδοθεί σε 2 χρόνια απο σήμερα, δε θα μπορούσες να καλύψεις την αγορά 5 σύγχρονων φρεγατών;
Συμφωνώ ότι όλοι οι φόροι που πληρώνουμε αντί να κατευθυνθούν στην επίλυση των αμυντικών μας προβλημάτων, ιδιαίτερα αυτή την κρισιμη περίοδο, κατευθύνονται αλλού.

aris32

εχεις δικιο σε αυτο που λες αλλα σκεψου οτι 14 χρονια πλην των 30 φ16 δεν εχεις αγορασει ουτε αρβυλο . οποτε μετα απο 14 χρονια που ειπες εγω δεν αγοραζω νεα οπλα . μετα απο 10 χρονια που πολλα οπλικα συστηματα σαπισαν λογω ελλειψης ανταλλακτικων . μετα απο 10 χρονια που βλεπεις μια πτερυγα μαχης να ειναι εκτος λειτουργιας λογω ανταλλακτικων τα 400 εκατομυρια δεν φτανουν ουτε για ζητω . δυστυχως υπο αλλες περιπτωσεις τα 400 εκατομυρια να ηταν ενα οκ νουμερο για να κανεις καποια πραγματα .

sotbak

σωστός, υπαρκτός ο κίνδυνος……

Ικαρος

Η μονη επιλογή από Γαλλια αυτή την στιγμη και αν βρεθει λυση στο οικονομικο για να αντικαταστήσουμε σταδιακα τις S σε αριθμούς είναι οι Gowind 3100 σε διαμορφωση όμως όπως των HAE με αμερικανικα οπλικα.
Αν καποιο ναυπηγειο μας παει σε αμερικανικα χερια και μαζι και το ναυπηγικο πρόγραμμα τοτε μακρια από LSC.Καλυτερη επιλογή η Legend class σε εκδοση πολεμικου η οποια μαλλον θα είναι και υποψηφια για το πρόγραμμα FFG(X).H εκδοση FF4923 πχ είναι ενδιαφερουσα.
https://www.youtube.com/watch?v=5OJZ8eB_mPA

Antonis_Loukas

Απλά, όσοι είναι υποψιασμένοι, αντιλαμβάνονται ότι αμερικάνικη επιλογή πιθανότατα σημαίνει και LM, άρα φεσονομαστε Freedom class με τις όποιες βελτιώσεις (βλέπε Σαουδική Αραβία). Μου αρέσουν κι’εμενα πολύ αυτές που αναφέρεις. Περίπτωση να μη φάμε φόλα(κατώτερες προδιαγραφές, κόστος εξέλιξης για να γίνει σοβαρό πολεμικό), είναι άμεσα συνυφασμένη με επιλογή πλοίου μετά την ανάδειξη νικητή για τις FFG(X). Το θέμα είναι αν μας παίρνει να περιμένουμε… Προσωπικά πιστεύω πως όχι, γιατί ότι είναι να συμβεί, θα έρθει σύντομα. Αυτά τα γράφω και σχετικά με όσους συνδέουν (και σωστά) πώληση ναυπηγείων σε Αμερική και συμβόλαιο ναυπήγησης ΠΡΙΝ τις εκλογές (που θεωρητικά μπορεί να… Read more »

sotbak

+1

GK_

@Αντώνης Φεβρουάριος 26, 2019 at 9:33 πμ
«FFG(X)»;
ισως «κατσει» καποια Ευρωπαϊκή σχεδιαση οπως πχ. μια αμερικανοποιημενη FREMM.
Τι γινεται τοτε; Μιλαμε για πλοια που προγραματιζεται να κοστιζουν 1 δις $ περιπου το καθενα. Ακομη και εαν κερδισει η LM με μια βελτιωμενη Freedom class θα ειμαστε στα ιδια επιπεδα. Ηδη μεχρι σημερα οι Freedom class κοστιζουν 500 εκ $ και δεν ειναι οτι το καλυτερο σαν πλοια. Για τους Αμερικανους αποτελουν τις «κορβετες» του Navy.
Απο το 2008 με τα μολις 650 εκ € των γαλλικων προτασεων μας πιανει ριγη, και θα παμε σε FFG(X);

Antonis_Loukas

Καταρχάς, θεωρώ απίθανο να υπάρξει νικητής εκτός Αμερικής. Είναι τέτοιο το κατεστημένο και έχουν υπάρξει αρκετά παραδείγματα(ιπτάμενο τάνκερ) που το λες και ασφαλές συμπέρασμα… Πάμε παρακάτω… Στην ουσία, το πρόβλημα σου, έγκειται στο κόστος, σωστά; Συμφωνώ, ότι ακόμη και ένα σκάφος επιπέδου lcs Σαουδικής Αραβίας(MMSC), σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει φθηνό, ενώ παράλληλα δεν αποτελεί και κάτι το ιδιαίτερο (βλέπε 8πλος mk-41). Προφανώς, αν προμηθευόμαστε τέτοιο σκάφος, δεν θα το κάναμε αντί belharra (η διαφορά σε δυνατότητες είναι τεράστια), αλλά έναντι πχ μιας gowind 3100+. Αντί belharra, θα μπορούσε να παίξει μόνο μια FFG(X) ή αν θέλεις μια τουμπανιασμένη MMSC.… Read more »

GK_

FFG(X) Προδιαγραφές κατηγορίας “Tier 1” http://thedrive.com/the-war-zone/17535/new-frigate-program-heats-up-as-u-s-navy-says-it-will-pay-nearly-1b-per-ship Σε γενικες γραμμες για οποιαδηποτε ευρωπαϊκη σχεδιαση θα υπαρξει ενα σταδιο μετεξελιξης, κοινως «ραψιμο κουστουμιού», στα προτυπα που επιθημει το US NAVY. Οποτε το μειζων ζητημα ειναι το σκαφος και το προωστικο συστημα. Ακριβως επειδη το US NAVY θελει να «γεμισει» το πλοιο με πολλα «καλουδια» απο αποψη διαστασεων και διαθεσημου χωρου οι FREMM αποτελουν μια πολυ ικανοποιητικη επιλογη, καθως το σκαφος σαν πλατφορμα οπλων επιτρεπει και την μελλοντικη εξελιξη τους σε κατι διαφορετικο. Με εξαιρεση το Ισπανικο σχεδιο F-100 ολα τα υπολοιπα, αφορουν σχεδιασεις πλοιων με μικροτερες διαστασεις (μηκος 125-127μ) συγρησιμες περιπου με… Read more »

Theo IV

Think out of the box… Ας δούμε τις SAAR 72 που αναφέρθηκαν πιο πάνω μπορούν να φέρουν 8 RGM-84 Harpoon or Gabriel anti-ship missiles 16 Barak 8 surface-to-air missiles (100ΚΜ range; Each Barak system (missile container, radar, computers and installation) costs about $24 million.) Otobreda 76 mm naval gun 6 Mark 32 torpedo tubes (Mark 46 torpedoes) H SAAR6 που είναι 90m 1 × Oto Melara 76 mm main gun 2 × Typhoon Weapon Stations 32 vertical launch cells for Barak-8 surface-to-air missiles C-Dome point defense system 16 anti-ship missiles, 2 × 324 mm (13 in) torpedo launchers Και τα… Read more »

FOX

Η saar 6 δεν είναι καθόλου φθηνή, βεβαίως είναι μια λύση, αν και προσαρμοσμένη στα μέτρα του Ισραήλ.

Η πλήρη στροφή του ΠΝ δεν είναι εύκολη υπόθεση… μιας και είναι γεωπολιτικά θέματα στην μέση.

Theo IV

Construction cost $480-million για 4 πλοία άρα $120m ανά πλοίο… Συν εξοπλισμός γύρο στα 300m το καθένα. Για την δύναμη πυρός που προσφέρουν δεν είναι ακριβά … Όσο για τα γεωπολιτικά συμφωνώ ότι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο… αλλά αφού λεφτά δεν υπάρχουν ή καλύτερα δεν υπάρχει διάθεση να ξοδευτούν τι πρέπει να κάνουμε ?? Οι Γερμανοί θα είναι ευχαριστημένοι γιατί έφτιαξαν το σκαρί και οι Ισραηλίτες γιατί το εξόπλισαν…

vasilisk

ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ GOWIND ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ, ΤΑ ΣΚΑΡΙ?ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΔΑΝΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ,ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΠΛΑ………………………

sotbak

+1

Γιώργος

Διάβασα με ενδιαφέρον όλα τα σχόλια. Έγραψα για Αμερικάνους και την λύση που φαίνεται στον ορίζοντα και είναι μονόδρομος. Τώρα για την ανάπτυξη Ελληνικού Εθνικού πλοίου με Πανεπιστήμια, ιδιώτες κλπ άπλα δεν θα περπατήσει. Και δεν είναι το θέμα αν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πλοίο. Και βέβαια μπορούμε!!Κοστίζει όμως σε ανάπτυξη,τεχνογνωσία,οπλικά συστήματα(όλα από το εξωτερικό) κ.λ.π. Δεν θέλω να αναφερθώ στο αξιόπλοο που πρέπει να έχει ένα πλοίο αρχικά σαν γυμνό κουφάρι και μετά με τα οπλικά συστήματα δηλαδή όπως λένε στο χωρίο μου Χ,Ψ ΚΑΙ Α!! Το κόστος και ο χρόνος είναι άπλα απαγορευτικά για εμάς από την στιγμή… Read more »

sotbak

+1

Αλεξ

Θα έρθουν φοβερές εκπλήξεις στα εξοπλιστικά, όχι όμως με την παρούσα κυβερνηση. Ο τσιπρας μπορεί να έκανε τα πάντα για μνημόνια, τράπεζες, συμμαχικές συμφωνίες, σκοπια κτλ. όμως ανήκει σε λάθος «χώρο». Πέρασε θέματα που καμμία άλλη ελληνική κυβερνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει. Η εξαιρετικά στενή σύνδεση με την αγκελα, μακρον (βλέπε [email protected]) και η επιμονή για «ανοιχτά σύνορα» δεν θα του βγουν σε καλό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα εξοπλιστικά δεν προχωρούν (Arleigh Burke, πολεμικά πλοία από Αυστραλία) η καθυστερούν, Kiowa, F-16 κτλ. Χρειάζεται υπομονή, η Ελλάδα στα εξοπλιστικά θα αμειφθεί κάτι παραπάνω από πλουσιοπάροχα,… Read more »

Antonis_Loukas

Υπάρχει βέβαια και η άποψη που λέει ότι τα αμερικανά, βολεύονται σφόδρα με τον αφοπλισμό μας και το αντίστοιχο ξεσαλωμα της Τουρκίας, καθώς όταν η τελευταία κάνει το ντου, θα μπορέσουν επεμβαίνοντας να μετατρέψει έναν μεγάλο διάδρομο από Δαρδανέλια έως Κύπρο σε ειδικού καθεστώτος περιοχή, εξοβελιζοντας Ελλάδα Τουρκία και Ρωσία (κάθοδος στη Μεσόγειο) με μια κίνηση… Μήπως γι’αυτό, κόντρα σε κάθε λογική, δεν μας έχουν πριμοδοτησει κατάλληλα τόσο καιρό και επιτρέπουν το ξεσαλωμα των απέναντι που υποτίθεται τα έχουν σπάσει;

vasilisk

ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΣΚΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ,ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 3 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ,ΣΕ ΣΥΝΟΛΟΝ 10…Η ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ,ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ,ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ..Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ STEALTH ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΧΝΟΥΣ?ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ?ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΟΝΟ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΦΘΑΝΕΙ,ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΙΑΛΛΑ.ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΟΥΠΕΡ ΒΗΤΑ..ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Ο……ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ…………..

sotbak

+1

swstos

Δυστυχως το κοστος για τους Barak-8 μια Α/Α πυροβολαρχια ειναι 240εκ περιπου και οχι 24. Ειναι τυπογραφικο λαθος σε μια σελιδα με εξοπλισμους το οποιο εαν δεις πιο προσεκτικα το κοστος για το Ινδικο προγραμμα βγαινει κοντα στα 240. Oι μονες ρεαλιστικες λυσεις που εχουμε ειναι οι αναβαθμισεις των υπαρχοντων ΜΕΚΟ με οριζοντα να προσομοιαζουν με τις Αυστραλιανες ΑΝΖAC τις οποιες καλο ειναι να προετοιμαζομαστε για να τις διεκδικησουμε. Εννοω πρωτιστως μεριμνησουμε ωστε να αποκτησουμε αρκετο αναλωσιμο εξοπλισμο.π.χ(ΕSSM-II) H Ν.Ασια θα ειναι το μερος στο οποιο θα υπαρξει στο μελλον η μεγαλυτερη αυξηση και εκσυγχρονισμος ολων των πολεμικων ναυτικων των… Read more »

sotbak

+1

darede

Κατά τα λοιπά φαίνεται οτι οι τορπίλες για τα u-214 πάνε στις καλένδες, δεν υπάρχουν πόροι στα ταμεία του Π.Ν Άρα στις καλένδες και ο εκσυγχρονισμός των MEKO ενώ στις καλένδες θα πάνε και νέα η μτχ πλοία. Θα περαμείνουμε ως έχουμε μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης

https://www.militaire.gr/quot-synnefiasmenoi-quot-archigoi-gen-ti-akoysan-kai-ti-katalavan-apo-tin-enimerosi-poy-toys-egine/

RBF69

Στο window shopping σκίζουμε! Όλο λάδι-λάδι αλλά από τηγανίτα τίποτα. Ήταν που θα άρχιζε “με το δεξί” το έτος για το ΠΝ… πίκρα και απογοήτευση την ώρα που όλοι οι “καλοί” μας γείτονες εξοπλίζονται σαν αστακοί και προωθούν συνεχώς δυνάμεις και σχηματισμούς στην γραμμή αντιπαράθεσης. Φυσικά όταν ο κ. Πάγκαλος (απογόνος του γνωστού στρατηγού) έλεγε “Βούτυρο ή Τανκς” δεν σηκώθηκε κανείς να του πει μια κουβέντα.

Steve

Σε άλλο site λένε μετά απο σύσκεψη βγήκαν συνεφιασμένοι οι αρχηγοί Γεν καθώς το budget μειωθηκε και πως τορπιλες κτλ αναβάλονται…. και εμεις κανουμε σενάρια για μπελεραδες και Goανέμους

FOX

Όταν γράφω να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα είμαι ο κακός…

Costas

Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες απόκτησης ικανών πλοίων (σε αριθμό και δυνατότητες) είναι ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου. Και αυτός δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε σαν σκέψη (τουλάχιστον από τους πολιτικούς, δεν ξέρω για τα στελέχη των ΕΔ). Και είναι αστείο να συζητάμε για εκ νέου σχεδίαση και ανάπτυξη σύγχρονων πολεμικών πλοίων και γενικά οπλικών συστημάτων. Δεν έχουμε ούτε την γνώση, ούτε την οικονομική ευχέρεια Μπορεί εντούτοις να γίνει εν μέρει σχεδιασμός, εν μέρει ανάπτυξη και πλήρης ναυπήγηση στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί φθηνότερη σε κάποιο βαθμό (όχι τεράστιο) η απόκτηση πλοίων από το ΠΝ.… Read more »

Giannis

ΑΓΑΠΗΤΗ ΠΤΗΣΗ…
Σας παραθέτω σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ΑΦΟΡΑ την επιστροφή 1δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες….
Η Έκθεση της Επιτροπής είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ….γιατί δεν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε…συν τοις άλλοις μέσα στους λόγους είναι και η αλλαγή του καθεστώτος στις προσλήψεις στο δημόσιο….ιδιωτικοποιήσεις….ΔΕΗ χρηματοπιστωτικά κλπ//
Φιλάκια πολλά στο πολιτικό μας σύστημα…που κατάφερε και πάλι για ψηφαλάκια…..να χάσουμε….πολλάαααα λεφτά…
Τώρα,..το τί και αν θα γινόντουσαν καράβια αυτά τα λεφτά ήταν ένα ζήτημα, ΑΝ τα αποκτούσαμε…
ΑΛΛΑ οι διαχρονικά ΑΧΡΗΣΤΟΙ…κατάφεραν και αυτό..! ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ, προς ώρας!
https://politis.com.cy/politis-news/ellada/i-komision-mplokarei-tin-ektamieysi-tis-dosis-toy-1-dis-stin-ellada/

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το ναυτικό θέλει να αποκτήσει φρεγάτες. Οι κορβέτες είναι ημίμετρο. Ακόμη και οι ΜΕΚΟ που έχει κανονικά έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 10 μέτρα μεγαλύτερες σε μήκος. Το έλεγε πρόσφατα ναύαρχος ε.α σε κάποια συζήτηση. Τα πλοία μας πρέπει να έχουν διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας. Γνώμη μου πως πρέπει να γίνει κάτι για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, να δούμε πως θα αγοράσουμε 4 φρεγάτες αλλά και στην τελική να επανεξετάσουμε την οροφή των φρεγατών. Το ΓΕΝ λέει πως δεν γίνεται να πέσουμε κάτω από 12 αλλά γνώμη μου πως πρέπει να πάμε στις 8 (αυτό υποστήριζε πριν χρόνια και αρχηγός στόλου)… Read more »

darede

Θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά την μείωση του Π.Ν σαν οργανισμού, με αφαίρεση αρμοδιοτήτων του και ανάληψη τους απο το λιμενικό. Βέβαια αυτό προυποθέτει την αλλαγή νοοτροπίας του Λ.Σ. Το Π.Ν όχι μόνο πρέπει να έχει 12 σκάφη επιφανείας αλλα ο αριθμός αυτός θα πρέπει να ανέλθει σττις τουλάχιστον 16 κύριες μονάδες , συμπεριλαβανομένων και των 4 κορβετών. Επίσης είναι κρίσιμης σημασίας να μην πέσει ο αριθμός των σύγχρονων υποβρυχίων κάτω απο τα 10 και των τπκ κάτω απο 12 που θα έχουν ενισχυμένες ικανότητες σε σχέση με τα σημερινά. Πλοία LPD/LHA για τους πεζοναυτες μπορούν να αποκτηθούν και… Read more »

seb

Αν θες ανέπτυξε λίγο την άποψη σου περί των Zubr.

darede

Τα Zubr είναι σήμερα το πιο γρήγορο μέσον με το οποίο μπορούμε κάτω απο προυποθέσεις να μεταφέρουμε ενισχύσεις. Είναι όμως και ένας οικονομικός βραχνάς που απομυζεί σημαντικά κονδύλια του λειτουργικού προυπολογισμού του Π.Ν για την συντήρηση τους. Μην ξεχνάμε οτι τα 2 αρχικά Zubr κοντεύουν τα 30 χρόνια και θέλουν απόσυρση ενώ τα άλλα 2 15 έως 18 χρόνων θέλουν αναβάθμιση. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να αλλάξουμε τακτική όπως κάνει η τουρκία, η ιταλία, η αγγλία όπου έχουν η αποκτούν άλλα σκαφη για μεταφορά ενισχύσεων. Οφείλουμε να μπορούμε να στείλουμε ενισχύσεις στο Αιγαίο, στο ιόνιο αλλά και στην… Read more »

seb

Πειστικές θέσεις και όσο αφορά τις μειώσεις για εξοικονόμηση είμαι και ‘γω “φαν”. Με την ίδια λογική και οι 3 S, καλό δε θα ‘ταν να αποσύρονταν σταδιακά ακόμα και χωρίς ορατό αντικαταστάτη;
Και μια ακόμα απορία, ήταν μόνο το υψηλό λειτουργικό κόστος, που οδήγησε στην απαξίωση των Zubr;

vasilisk

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΑΡΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ LCS INDEPENDENCE ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΩΣ ΤΡΙΜΑΡΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΣΕ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΤΕΛΘ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ..ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ”ΕΡΩΤΑ”ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ,ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΟ ΠΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ Η ΜΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ FFG[X] CLASS… Read more »

GMT-I

Με αφορμή και την άλλη είδηση για το πρόγραμμα των ρουμανικών κορβετών όπου πιθανόν να έχουμε νίκη των Ολλανδών ίσως θα έπρεπε να κάνουμε μια αντίστοιχη κίνηση και εμείς με τους Γάλλους που αν ηττηθούν θα ήθελαν να αναπληρώσουν και θα είναι καλύτερα δεκτικοί σε τυχών αντιπρόταση από ελληνικής πλευράς που μπορεί να είναι και πιο διευρυμένη με σκοπό να αυξηθούν τα βιομηχανικά μας οφέλη αλλά και να καλυφθούν καλύτερα οι συνολικές μας ανάγκες διατηρώντας το κόστος σε ένα πολύ πιο στα μέτρα μας επίπεδο. Έτσι στα πλαίσια της πρότασης για την Ρουμανία όπου προέβλεπε ότι όποιος πάρει το πρόγραμμα… Read more »

sotbak

+1 από μένα

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ,...

0
 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Αποκάλυψη από Ν. Δένδια: «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων»!

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Τουίτερ, «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κάτι το...

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη μετατοπίζεται ανατολικά

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη μετατοπίζεται ανατολικά, καθώς μια νέα συμφωνία με την Πολωνία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τα στρατεύματά τους...

H Ρωσία θα θεωρήσει κάθε επερχόμενο πύραυλο ως πυρηνικό και θα απαντήσει με πυρηνικά

Οποιοσδήποτε βαλλιστικός πύραυλος κατευθύνεται προς την Ρωσία θα εκληφθεί ως πυρηνικός και η απάντηση θα είναι πυρηνικά αντίποινα. Η ωμή αυτή προειδοποίηση σε άρθρο...

Σε εξέλιξη η συνδρομή της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στη Βηρυτό

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται στη Βηρυτό όπου συμμετέχουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στα συντρίμμια της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε στην...
- Advertisement -