21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

- Advertisement -

 
Το 2018 ήταν ένα έτος που είχε “πολλά γαλλικά” για το Πολεμικό Ναυτικό. Ξεκίνησε με έντονες φήμες για την ενοικίαση/αγορά δυο FREMM που θα συμπληρώνονταν από άλλες δυο [email protected], όλα τα πλοία πληρωμένα ή έστω χρηματοδοτημένα από επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχει στην διάθεσή της η Τράπεζα της Γαλλίας.
Μετά την φαρσοκωμωδία του περασμένου Απριλίου, που το ΠΝ μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2018 θα ήταν περήφανος χρήστης δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM, αλλά τελικά βρέθηκε να μην έχει παραλάβει ούτε φουσκωτό, οι ελπίδες για νέα πλοία άρχισαν να φθίνουν. Η ιστορία όμως συνεχίστηκε, καθώς μάθαμε πως μπορεί να χάσαμε την έμπειρη γαλλίδα FREMM, έστω και με ενοίκιο, αλλά τουλάχιστον θα αποκτούσαμε την νεαρή αλλά εύελπη επίσης γαλλιδούλα, [email protected]. Κι όχι ενοίκιο και αηδίες, αλλά αγορασμένη με “κασέρι” ελληνικό, που απλά “δημιουργήθηκε” σε γαλλικά συρτάρια.

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI ([email protected]®) και κορβέτες Gowind 2500!


Καθώς όμως κάθε προμήθεια του ΠΝ που προαναγγέλεται καταλήγει σε κωμωδία, φαίνεται πως η υπόθεση των [email protected] πάει μάλλον κι αυτή στην πεπατημένη, την Οδό της Ανυπαρξίας. Φαίνεται πως η “πατέντα” της επιστροφής των ομολόγων να μην προχωράει, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα ομόλογα, ή τα κέρδη τους, ή γιατί όπως λένε κάποιοι αντιδρούν οι Γερμανοί (δεν ενδιαφέρονται καν), αλλά γιατί η υπόθεση “χτυπά” σε άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανταγωνισμού. Επειδή είναι σοβαρό το θέμα, και δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι περισσότερο πριν το διασταυρώσουμε, θα επανέλθουμε με πλήρη τεκμηρίωση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές [email protected] δείχνουν να “ναυαγούν”, κάπου κοντά εκεί που βυθίστηκαν και οι ελληνικές FREMM. Παρά το γεγονός ότι το ΠΝ αποφάσισε ότι τελικά του αρέσουν τα πλοία, εντούτοις η χρηματοδότηση φαίνεται απλά να μην υπάρχει. Οι συνομιλίες όμως συνεχίζονται, είτε για να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων έστω στο «και πέντε», είτε με μια μακροχρόνια χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες ή/και το γαλλικό κράτος.

Η πιθανή διαμόρφωση των Gowind 2500 για τα ΗΑΕ


Βέβαια, τα πράγματα έχουν αρχίσει και ζορίζουν στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να ρίχνουν συνεχώς ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα πλοία, και το ΠΝ συνεχίζει να επιχειρεί με υπέργηρες φρεγάτες. Τελικά μένει η αίσθηση πως μόνο οι αναγνώστες μας και το ΠΝ έχουν άγχος για την απόκτηση νέων πλοίων, οι υπόλοιποι, που παίρνουν και τις οικονομικές αποφάσεις … φέεεεετα”. Άλλωστε έρχονται εκλογές, ελάχιστοι ασχολούνται με λεπτομέρειες.
Είναι σίγουρο πως οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο με το ΠΝ, αλλά και ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Δυο φρεγάτες όμως [email protected], θα κάνουν μια πολύ μικρή αλλαγή στην ναυτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Είναι προφανές πως ούτε και 4 θα προσφέρουν πολλά, το ΠΝ είχε υπολογίσει θυμίζουμε 6 φρεγάτες FREMM-HN για το Αιγαίο κι αυτό πριν μια δεκαετία, όταν μόλις είχαμε εκσυγχρονίσει τις 6 Kortenaer. Και επίσης γνωρίζουμε πως υπάρχει σοβαρή συζήτηση για ναυπήγηση τουλάχιστον 2 φρεγατών στην Ελλάδα, που όμως, λόγω “μικρής” ποσότητας δεν φαίνεται να είναι συμφέρουσα.
 

Η Αίγυπτος καθέλκυσε τη δεύτερη γαλλική κορβέτα Gowind 2500


 
Επίσης, η κλάση FTI/[email protected] είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο πλοίο, που για να κατασκευαστεί απαιτεί και τις απαραίτητες υποδομές στα ναυπηγεία. Συνεπώς, το κόστος για την κατασκευή 2 φρεγατών FTI στην Ελλάδα, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των πρώτων 2 που θα κατασκευαστούν στην Γαλλία. Αν φυσικά το κόστος των υποδομών στα ναυπηγεία, μοιραστεί σε 4 ή 6 πλοία (σύνολο 6 ή 8 δηλαδή), τότε ίσως να έχει λογική. Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;
Αντιλαμβανόμαστε πως το ΠΝ, μετά από ένα -μεγάλο- αρχικό δισταγμό, έχει αρχίσει να “εκτιμά” τα γαλλικά πλοία. Η δε Naval Group σε συνδυασμό με την δραστήρια γαλλική κυβέρνηση, προσπαθούν να βρουν τρόπο χρηματοδότησης. Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το “άθλημα”, ενώ αν βάλουμε και στην “εξίσωση” και την ιστορική υποστήριξη της Γαλλίας σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ασχέτως του ποίου κόμματος ήταν στην εξουσία στις δυο χώρες, τότε μάλλον η κλάση [email protected] δείχνει να προηγείται στην κούρσα για την κάλυψη των αναγκών του ΠΝ για το μέλλον.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;


 
Καθώς οι ανάγκες του Ναυτικού είναι πιεστικές, και δεν μπορούν να περιμένουν, εμείς δεν μπορούμε να κάτσουμε “ήσυχοι” να περιμένουμε να μεταφερθούν χρήματα από “κοινωνικές” δαπάνες (βλέπε προεκλογικές) στις Ε.Δ. συνεχίζουμε τις ασκήσεις επί χάρτου για την ενίσχυση του ΠΝ. Καλώς ή κακώς, ή θα αποφασίσουμε να δώσουμε στο ΠΝ ποσό ίδιο με αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλιώς, ας το κλείσουμε το “μαγαζί”, και ας μείνουμε άξιοι της μοίρας μας.
Εκεί λοιπόν, έρχεται η “κλασική” ιδέα της αγοράς κορβετών αντί φρεγατών, την στιγμή μάλιστα που η Naval Group έχει ένα εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες, την Gowind. Η τελευταία έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά για την Ελλάδα, που συνοψίζονται ως εξής:

  1. Μπορεί να κατασκευαστεί άνετα και χωρίς πολλές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, από την στιγμή που κατασκευάζεται σε Αίγυπτο και ΗΑΕ.
  2. Υπάρχει έκδοση με εκτόπισμα 3100 τόνων και μήκος 111 μέτρων, η κλάση Maharaja Lela της Μαλαισίας, ή αλλιώς Gowind 3100, που σημαίνει ότι πρόκειται για ελαφριά φρεγάτα.
  3. Μπορεί να οπλιστεί με όλα σχεδόν τα όπλα που ενδιαφέρουν το ΠΝ, ίσως με την εξαίρεση του mdCN (SCALP NAVAL).
  4. Μπορεί εν ανάγκη και να “αμερικανοποιηθεί”, δηλαδή να λάβει ΚΠΜ Tacticos στην θέση του SETIS, και να τοποθετηθούν ESSM Block2 μαζί με τους Exocet MM40 Block3C.
  5. Μπορεί να λάβει προηγμένο ραντάρ 3D

 

H Ρουμανία ανέστειλε τον διαγωνισμο της νέας κορβέτας μία ημέρα πριν επιλέξει τον νικητή!


 
To κόστος για 4 πλοία, όπως ξέρουμε από την Ρουμανία (μπορείτε να διαβάσετε στο παλαιότερό μας δημοσίευμα παραπάνω), θα είναι ύψους 1.2 δις ευρώ, για πλοία εξοπλισμένα με MICA VL και Exocet MM40. Με τα χρήματα αυτά, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δυο φρεγάτες FTI.
Συνεπώς, μια “λύση” για το ελληνικό ΠΝ θα ήταν τα ακόλουθα 3 σενάρια:

  1. Αγορά 2 [email protected] από Γαλλία, με κόστος 1,4 δις ευρώ, και μετά κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία 4+2 Gowind με Exocet/MICA VL και κόστος 1,2 ως 1,4 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Το ΠΝ θα είχε τις FTI σαν πλοία AAW, ενώ οι Gowind θα μπορούσαν να είναι τα πλοία που θα αντικαθιστούσαν τις φρεγάτες κλάσης S. Το πρόγραμμα θα είχε διάρκεια φυσικά και μετά το 2030. Σύνολο και για τα 8 πλοία (2+4+2) ανάμεσα στα 3,4 με 3,6 δις ευρώ.
  2. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 φρεγατών Gowind 3100, με ενισχυμένο εξοπλισμό, Exocet/ASTER 30, και κόστος 1,3-1,4 δις ευρώ για τις πρώτες 4. Το πρόγραμμα φυσικά θα “πήγαινε” σε διάρκεια μέχρι την μεθεπόμενη δεκαετία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,6-2,8 δις ευρώ.
  3. Κατασκευή στην Ελλάδα 4+4 Gowind 2500/3100 με “αμερικανοποιημένο” οπλισμό, δηλαδή δυνατότητα χρήσης του ESSM, που σημαίνει ΚΜΠ TACTICOS. To κόστος το υπολογίζουμε στα 1,2 με 1,3 δις ευρώ για τα πρώτα 4 πλοία. Κόστος και για τα 8 πλοία 2,4 με 2,6 δις ευρώ.

Μεταφορά τεχνολογίας από Naval Group σε ΗΑΕ, στα πλαίσια της συμφωνίας για Gowind


Το πλεονέκτημα είναι πως με αυτό το τρόπο, όλα ή η πλειοψηφία των πλοίων, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, προσθέτοντας ελληνική προστιθέμενη αξία στην επένδυση. Ελπίζουμε αυτή την φορά, η ελληνική συμμετοχή να μην τελειώσει στα όποια ελληνικά ναυπηγεία εμπλακούν (και στις «λαμαρίνες») αλλά να έχουμε συμμετοχή και στα όπλα ή τα ηλεκτρονικά. Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE). Αλλά καμία εταιρεία, όχι μόνο η Thales, δεν θα δώσει γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα αν δεν αγοράσουμε έναν ικανό αριθμό. Αν αγοράζεις με λογική ψιλικατζίδικου, τότε θα παίρνεις και κακές τιμές.
Συνεπώς, ραντάρ που θα μπορούσε να επιλεγεί για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και για τις μελλοντικές φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, θα μπορούσε να κατασκευάζεται σε κάποιο ποσοστό στην Ελλάδα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον όποιο αντιπλοϊκό πύραυλο επιλέξουμε κοκ. Τότε μόνο θα μπορούσε να μιλάμε για ελληνικό πλοίο, κι όχι απλά κατασκευάζοντας, βάσει σχεδίων, κάποια πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περιμένουμε με αγωνία να “κλείσει” το θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς και της προμήθειας των τορπιλών. Απλά, οι ανάγκες σε νέα πλοία είναι εξαιρετικά πιεστικές, και δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε για αστείο άλλο. Επίσης, η λύση των Gowind μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη κλάση κορβετών, από όπου κι αν προέρχονται αυτές. Αρκεί να φέρνουν μαζί και την κατάλληλη χρηματοδότηση, ελληνική προστιθέμενη αξία, και φυσικά υποστήριξη της Ελλάδας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Αντωνιος

Μόνη λύση ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ Και παραλαβή μεταχειρισμένων!

Ccg

Από τα τρία σενάρια που αναφέρονται μόνο το πρώτο αξίζει να συζητηθεί. Χωρίς πλοίο αντίστοιχο της Bellhara, έστω και σε μικρό αριθμό, δεν μπορεί να σταθεί το ΠΝ στην Αν.Μεσογειο αλλά ούτε και στο Αιγαίο, έτσι όπως πρόκειται να διαμορφωθεί η απειλή. Η επόμενη δεκαετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, φοβάμαι ότι θα ειναι τέτοια ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη μας ως χώρα. Γι’αυτό πρέπει να σοβαρευτούμε και να δημιουργήσουμε τις δομές εκείνες που θα υποστηρίξουν μια ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς αφήνοντας πίσω ανούσιες και ξεπερασμένες αντιπαραθέσεις και διαμάχες. Τότε θα μπορούμε και για ναυτικό να μιλάμε και για οτιδήποτε σε πραγματική βάση, όχι απλά για μπαλώματα, ούτε θεωρητικές κουβέντες του στυλ “να ‘χαμε να ‘λεγαμε”. Για λαός που αντιμετωπίζει τέτοιου μεγέθους και έντασης υπαρξιακή απειλή παραειμαστε ανέμελοι, ελπίζω να μη το πληρώσουμε.

Steve

Εάν δεν πάμε στο σενάριο 1 με τις [email protected] νομίζω χάνουμε:
1)Sea Fire 500
2) Captas 4
3)MDCN
4)Ποσότητα Aster…
Νομίζω μεγάλο λάθος να μήν έρθουν έστω 2 [email protected]

Stug

Η ASELSAN δεν κατασκευάζει απλά τα SMART-S ΜΚ2. Είναι αποκλειστικός προμηθευτής ιδιαίτερα κρίσιμων και προηγμένων τμημάτων του hardware.
Πιθανη επιλογή του θα έκανε πλοια του ΠΝ φορείς ενός εν μέρει Τουρκικού Radar,χωρις βεβαια αυτο να σημαίνει κατι κακό απαραίτητα.

dimitrov

Α γεια σας παιδιά. Αυτό έλεγα κι εγώ. Ασχέτως όμως ομολόγων. Μήπως να χτυπήσουμε τις Gowind γενικώς? Κι αν υπάρχουν τα ομόλογα ακόμα καλύτερα. Βγαίνει μια 5άδα αλά Αίγυπτος, οι δυομισάρες δλδ. Κι αν μέσα στο πακέτο έχω ραντάρ με περιστροφόμενη κεραία AESA και 3χ8 MICA NG(ή 16-24 Aster15) ακόμα καλύτερα.

Scalp_eg

Αν η Gowind 3100 στα 111 μέτρα μπορεί να πάρει έστω 8 Aster 30 (μπαινουν σε 8δες) και 8 η 12 Mica VL,
οριακά, τότε με 8 πλοία (4+4) σε βάθος 15ετιας εχουμε κάνει την απόλυτη ανατροπή θα εχουμε 64
Aster 30 διασκορπισμένους να καλύπτουν ολο το αιγαίο απο το να ειχαμε 2 belhara με 48 (2χ24)
H ιδια εταιρεία (Naval group) θα πάρει τα λεφτά, οπότε γιατί να μην πάρουμε Gowind 3100
αντι για belhara? Βεβαια σ αυτη τη διαμορφωση θα ξεπερασουμε τα 2,6-2,8 πιστευω και θα αγγιξουμε τα
3,2 δις (1,6δις τωρα για τα πρωτα 4 και 1,6 μετα απο 10 χρονια για τα αλλα 4) αλλα θα εχει αλλαχτει σχεδον ολος ο στολος (8 πλοια) και μας παιρνει να ζητησουμε και τις 2 lafayete αναβαθμισμενες εστω με Mica VL
σαν δωρο. Οπότε το 2032-33 θα έχουμε
8 Gowind 3100 με λιγους ανα πλοιο αλλα συνολικα αρκετους Aster 30, (64)
2 εκσυχρονισμενες lafayete
4 εκσυχρονισμενες ΜΕΚΟ

GeorgeK

O Naval Analyses στο twitter αναφέρει οτι το USS Bunker Hill (CG-52) θα παροπλιστεί φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου για το FY2019…

Aylont

Η απάντηση ίσως έρχεται από την Ελευσίνα… πώληση Ναυπηγείων +εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ+νέες ναυπηγήσεις+… συντήρηση 6ου … Μπορεί και τον επόμενο μήνα τα νέα (αν δε στραβωσει κάτι). Η Γαλλία εκτός παιχνιδιού … Και πορευόμαστε με στρατηγικό εταίρο… Μαντεψτε ποιός είναι ο επενδυτής και για ποια πλοία μιλάνε 🙂 Τα ναυπηγεία είναι το δεύτερο κλειδί το πρώτο το είχαν οι Γάλλοι και το χάσανε.

Kostas_

Αν το πρόβλημα για τη χρήση των χρημάτων από τα ομόλογα είναι ο ανταγωνισμός με άλλους κατασκευαστές, μάλλον λύνεται εύκολα. Αρκούν δύο διαφορετικές συμφωνίες, η μία για την επιστροφή των χρημάτων από τη Γαλλία στην Ελλάδα και η δεύτερη η παραγγελία των πλοίων. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η πληρωμή. Έτσι κι αλλιώς θα είναι τουλάχιστον ανήθικο από τους Ευρωπαίους να κρατήσουν τα κέρδη των ομολόγων και να κερδίσουν από τα προβλήματα της Ελλάδας.
Είμαι πολύ περίεργος για τη συνέχεια της ιστορίας.

Digenis

1.Αν δεν υπάρχουν τα χρηματα απο επιστροφες ομολογων σημαινει οτι δεν υπαρχουν γενικα χρηματα για το ΠΝ.Οποτε δεν ειναι θεμα fti ή Gowind .Ετσι και αλλιως και τους 2 τυπους χρειαζομαστε .
2.Να τα ναυπηγησουμε στην ελλαδα σε ποια ναυηγεια ;του ταβουλαρι που μονο χρημα τρωει απο τον ΚΠ για τα χρεη του ή τον σαφα που ηδη μας εχει φαει 200εκ απο τα t214 που δεν κατασκευασε . Για να ερθουν ξανα τα ναυπηγεια μας σε ναυπηγικη κατασταση θα περσουν 5 6 χρονια πιστευω.
3. Απο τα παραπανω προκυπτει οτι το ολο θεμα σκαει στην πολιτικη της κυβερνησης που δεν εψαξε να βρει χρηματα για ναυπηγικο προγραμμα αλλά μειωσε κιαλο τον προυπολογισμο του αμυνας .4 χρονια περασαν χωρις κανενα προγραμματισμο για το γερασμενο στολο επιφανειας .

sotbak

ψηφίζω το 2ο σενάριο. Τουλάχιστον να ωφεληθούμε από την εγχώρια συμμετοχή. Αμερικανικά συστήματα σε γαλλικά πλοία με φοβίζει. Ο συνδυασμός μπορεί να μην είναι επιτυχής. Τουλάχιστον στο 2ο σενάριο έχεις αστερ 30, μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΠΝ.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Παιδιά, παίζουν πολλά…
Καταρχάς έρχονται εκλογές οπότε οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Ύστερα υπάρχει ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ όπου συνδέεται με τις νέες μονάδες. Δεν γίνεται να πάρει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να τους βάλει π.χ. ESSM bl2 και μετά να πάμε να πάρουμε και δεύτερο τύπο βλημάτων όπως οι ΜICA ή οι Aster. Ενας τύπος θα υπάρχει, για όλα τα σκάφη.
Μετά υπάρχει και το οικονομικό στη μέση. Άπαξ και βγήκαμε από τα μνημόνια οι ανάγκες είναι τεράστιες παντού, σε όλα τα υπουργεία και όλους τους κλάδους των ΕΔ. Στο δε ΠΝ συγκεκριμένα από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει.. υποβρύχια, ΜΕΚΟ, S, Super Vita, Combattant, όπλα, και και και… μιλάμε για πολλές τρύπες που θέλουν πολλά λεφτά!! Κανείς δε ξέρει πόσα λεφτά θέλει αυτό το πηγάδι του ΠΝ.
Είναι πολλά παιδιά..μην το ψάχνετε…
Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε στην γνωστή μας φάση του περίμενε.
….και έχει ο Θεός…

Kallergis

Δεν πρέπει να πέσουμε κατηγορία εκτός αν δεν έχουμε σκοπό να επιχειρούμε Αν. Μεσόγειο. LCS 4+2 αν δεν μπορούμε belhara. Θα θελαμε και πληροφορίες για τους Αμερικανούς και την Ελευσίνα.

dimitrov

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου προτιμώ γενικώς Gowind για όλα τα σενάρια. Αν μπορούμε αμερικάνικο οπλισμό δεν με χαλάει. Ας το διαπραγματευτούμε αλλά να δούμε πόσο ανεβάζει το κόστος και πόσες τσιριμόνιες θα κάνουν οι Γάλλοι. Να θυμίσω άλλωστε πως έχουμε 300 MICA και ούτε 80 ESSM ενώ έρχεται και ο MICA NG οπότε… έρχονται στο μυαλό σενάριο για MICA NG γενικώς και αναβάθμιση κι αυτών της ΠΑ. Σε καθε σενάριο πάντως από τα 3 βάζω Gowind σκέτο. Ξεκινήστε με 5 δυομισάρες αλλά η συμφωνία να είναι για 15 παπόρια σε βάθος 15ετίας. 3 batch που λέμε και στην θαλασσοκράτειρα – τις Οινούσσες δλδ. Και στο 2ο βάζουμε τις τριάρες. Και δεν ξέρετε οι Γάλλοι μπορεί να έχουν σουξέ με την ΕΑ έκδοση του METEOR.

darede

Αγαπητή πτήση δεν είναι απλώς άποψη, είναι γεγονός αδιαπραγμάτευτο οτι για να αποκτήσεις αριθμούς αναγκαστικά θα πάς σε φθηνότερα και μικρότερα πλοία. Είναι δεδομένο επίσης οτι για να απαιτήσεις υποκατασκευαστικό έργο σε ηλεκτρονικά και όπλα, θα πάς σε ανοικτό διαγωνισμό και όχι για 4+4 πλοία αλλά για 6+2. Και ναι πάνω σε αυτά τα πλοία μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις ανάπτυξη για τις ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες στην ελλάδα. Ακόμα και τα ναυπηγεία μπορεί να δώσουμε αλλά το ζητούμενο είναι να εκπονηθεί ένα ναυπηγικό πρόγραμμα μέχρι το 2030 με συνεχή ναυπηγικό έργο
Για το οικονομικό σκέλος εκτιμώ οτι το κόστος για 6+2 κορβέτες δεν μπορεί να ανέλθει πάνω απο 2.5 δις. Μεγάλο ποσό για το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθούν πιστώσεις είτε κρατικές είτε ιδιωτικές. Τέτοιες ιδιωτικές μπορεί να προκύψουν απο δωρεές, από επιβολή τέλους που θα συνοδεύεται απο φοροαπαλλαγή ή απο διοργάνωση επετειακών διαγωνισμών, έκδοση γραμματόσημων κ.α Τρόποι υπάρχουν και οι πολίτες δεν θα αρνηθούν να προσφέρουν τον οβελό τους. Τελικά και αφού λειτουργήσει αυτό το μοντέλο, οι επόμενες αγορές θα μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν απο την εισπρακτική αύξηση του ΦΠΑ

Nestoras

Καλησπέρα. Φυσικά οι Gowind είναι σοβαρή επιλογή!
Είτε στην έκδοση 2500 είτε στην 3100 με μια διαφορά. Οι ελαφρές φρεγάτες για τη Μαλαισία, εδώ το διάβασα θα κοστίσουν 2,8 εκ ευρώ, αλλά με αγορά και πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει σημαντικά αυξημένο κόστος της τάξεως των 450εκ ανά μονάδα.
Οι διαφορές σε όπλα είναι πως οι 3100 θα έχουν το 57mm Bofor αντί το 76mm Leonardo & 8X Saab NSM αντί 8X Exocet antiship. Και οι 2 θα έχουν 16Χ VLS MICA, αλλά οι Μαλαισιανοί αναφέρουν ότι με 111 (αντί 105) μέτρα, έχουν χώρο για περισσότερα VLS cells.
Για δευτερεύοντα όπλα, οι 3100 έχουν 2Χ κανόνια των 30mm ενώ οι 2500 παραδίδονται με αντίστοιχα των 20mm
Σε καμία δεν αναφέρεται κάποιο CIWS, αλλά θα μπορούσε να τοποθετηθεί φαντάζομαι αυτό των προς απόσυρση “S”!
Τέλος χωρίς να βρω στοιχεία, υπάρχουν σίγουρα και ισχυρότεροι κινητήρες στην 3100, αφού η ταχύτητα της (αν και μεγαλύτερη και βαρύτερη) είναι 28 κόμβοι αντί 25!
Οι Gowind 2500 με διαμόρφωση MICA VLS όντως προσφέρθηκαν στους Ρουμάνους προς 1,2 δις, δηλαδή 300 εκ η μονάδα.
Θεωρώ τη διαφορά πολύ μεγάλη, αν τελικά ισχύει, καθώς στα χρήματα που παίρνουμε 4 Gowind 3100 θα μπορούσαμε εναλλακτικά είτε να εξοικονομήσουμε 600 εκ παίρνοντας 4 Gowind 2500, είτε να πάμε για 6 Gowind 2500!
Σε κάθε περίπτωση με προτίμηση σε Γαλλικό εξοπλισμό, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα για αγορά [email protected] στο μέλλον! Θα ήμουν εντελώς υπέρ, και συμφωνώ, η απόφαση πρέπει να είναι και ταχύτατη και ρεαλιστική!

MPAMPIS

Lcs η Μεκο 200 αντί για gowind εκτός αν μιλαμε για μοντέλα opv, κορβετων, έως 2000tn.

Spyros

Αν λεφτά από ομόλογα δεν υπάρχουν (που δεν υπάρχουν) δε θα αγοράσουμε ούτε ‘παντόφλα’ για τη Σαλαμίνα. Σόρυ για το επίπεδο αλλά εκεί είμαστε. Οι φρεγάτες δεν παράγουν ψήφους, ούτε οι κορβέτες.
(ούτε τα F-16, παρεμπιπτόντως)

Aerchean

Κοιταζοντας στο παρελθον η λυση δεν ηρθε απ την Αμερικη στο Αιγαιο
Απο τη Γαλλια ηρθε με τις κομπαταντ και απο Ολλανδια με τις πρωτες S
30 χρονια ειχαμε την υπεροχη λογω αυτων των αποφασεων
Αυτο το ενα βημα μπροστα οι Αμερικανοι δεν θελουν να μας το δωσουν προφανως για να μας εχουν σε αμυντικη σταση εναντι της χαϊδεμενης Τουρκιας και να υπαρχει ι σορροπια οπως την αντιλαμβανονται αυτοι , Το 7 προς 10 το οποιο μας επιτρεπει να αμυνθουμε στα Αιγαιο αλλα μεχρι εκει.
Πιστευω οτι μπορουσαν να δωσουν πολλα χωρις μεγαλο κοστος γι αυτους αλλα δεν θελουν να στενοχωρισουν τους Τουρκους ακομα και τωρα που παιζεται παιχνιδι στην ανατολικη Μεσογειο
Αν ηθελαν θα μας ελεγαν για τις αντελαιντ “παρτε εσεις τα πλοια κι εμεις σας παραχωρουμε τα οπλα”
Αλλα προτιμουν να τους εχουμε αναγκη και οχι μονο να παρουν τον ορυκτο πλουτο αλλα να μας εχουν και υποχρεωμενους αφου θα “καθαριζουν” για παρτι μας με τα αναλογα βεβαια γεοπολιτικα ανταλλαγματα…
Ειναι σαφεστατο οτι στο τραπεζι επεσε ενα υποχωριστε στα βορεια και προχωριστε στο νοτο .
Ειναι σαφεστατο οτι παρα τη συμπλευση συμφεροντων δεν θα ημασταν αναγκασμενοι σε εθνικη υποχωριση αν υπηρχε η αναλογη ισχυ απο μερους μας…

DP80

Ούτος η άλλος και η φρεγάτα της Lockheed Martin ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή από κορβέτα. Οπότε μια Gowind 3100, ίσως να είναι τελικά καλή επιλογή ( προσωπικά οι ρηξικέλευθες σχεδιάσεις που προσφέρουν πολλά , συνήθως ή αποτυγχάνουν ή το κόστος τους τις κάνει απαγορευτικές). Ειδικά και εάν στην αμερικανοποιημένη έκδοση της έχει 2 οχταπλούς εκτοξευτές MK-41 ή ακόμα καλύτερα 4 τετραπλούς MK-57, και αντί για τα πυροβόλα των 30mm στην θέση τους υπάρχουν Phalanx ή RAM , τότε μπορώ να προβλέψω, ότι μέχρι να κατασκευαστεί θα μπορεί να αναλάβει εύκολα και αεράμυνα περιοχής.
Αυτό γιατί υπάρχουν πολλές φωνές που ζητάνε την τοποθέτηση booster στον ESSM , με σκοπό ο πύραυλος να φτάνει σε πολύ μεγαλύτερες εμβέλειες από τα 50-70 km που φτάνει σήμερα. Ο SM-2 δεν βολεύει , αφενός για λόγο κόστους , αφετέρου για λόγους μεγέθους.
Τέλος όχι ότι τα γαλλικά ραντάρ δεν είναι αρκετά καλά, αλλά εάν η πρόταση περιλαμβάνει και το ραντάρ EL/M-2248 MF-STAR τότε στην θέση ορισμένων κελιών μπορούν να τοποθετηθούν SM-2, και η σχεδίαση μπορεί άνετα να καλύψει μερικώς AAW επιχειρήσεις.

CKfurious

Μια σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων:
Αναβολή FOS των M2000 …once again
Αναβολή FOS των NH90……once again
Αναβολή στο πρόγραμμα συντήρησης των ντιζελομηχανών των MEKO..noch ein mal
Πάνε και οι ADELAIDE…(probably)
Από την αρχή ήμουν από εκείνους που υποστήριζα πως δεν γίνετε χρηματοδότηση τωνBelhara από επιστροφές ομολογων
Η κατάσταση είναι τραγική: Δεν ενδιαφέρονται για τις ένοπλες δυνάμεις
Μη δεσμευτικός τεχνικός διαλογος όπως κάνουμε εμείς σε αυτό το forum
Υπενθυμίζω πως από το 1950 μέχρι σήμερα μονο οι 4 MEKO έχουν παραγγελθεί καινούργιες από το ελληνικό ναυτικό.
Τα ναυπηγεία μας σήμερα είναι σε τραγική κατάσταση. οποτε η ναυπήγηση τέτοιων πλοίων εδώ είναι όνειρο καλοκαιρινό
Η άποψη μου είναι πως δεν αξίζει να επενδύσουμε σε μεγάλες μονάδες επιφανειας
Οποτε μέχρι το 2030:
Εκσυχρονισμό MEKO
Αγορά των 2 BREMEN η των ADELAIDE εάν μπορούμε ώστε να φύγουν άμεσα οι 3 μη εksυχρονισμενες S.
Στα μέσα της επομενης δεκαετίας κοιτάμε για αγορά των F123 η των MEKO ANZAC προς αντικατάσταση των S
Ίσως θα άξιζε και ο περιαιτερο εκσυχρονισμός των S με επιπλέον spare PHALANXS/OTO76 η και essm
αφού θα τα έχουμε μέχρι το 2030

stepa

αν δεν πωληθουν τα block30 μην ελπιζετε τιποτα….δυστυχως εκει φτασαμε

evaggelos

κατι μου λεει πως θα μεινουμε με οτι εχουμε μεχρι το 25-27.Τωρα ετερεια που δεν κατασκευαζει πλοια θελλει να αγορασει την ελευσινα μου ακουγεται κουλο αλλα μπορει να κανω λαθος .

randomname

“Θεωρούμε αδιανόητο να κατασκευάζει τα ραντάρ SMART-S ΜΚ2 η ASELSAN, και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με ελληνική εταιρεία (πχ IDE).”
Όταν το διάβασα αυτό γέλασα να πω την αλήθεια. Και είπα να ψάξω τα νούμερα πίσω απο τις εταιρίες. Από ότι φαίνεται η ASELSAN έχει ΜΟΝΟ τριπλάσια έσοδα και διπλάσιο προσωπικό από την intracom. Και το “ΜΟΝΟ” δεν το λέω ειρωνικά. Περίμενα η διαφορά να είναι γεωμετρική και όχι απλα “διπλάσια” και “τριπλάσια”. Ευχάριστη έκπληξη δεν λέω.

G-164g ag-cat

Gowind 3100 και πολύ του πέφτει του ΠΝ.

Pavlos

”Αλλά είναι απαραίτητα 8 πλοία κλάσης FTI, κι αν ναι, μπορούμε να τα πληρώσουμε;”
Aυτο ειναι το ερωτημα. Αν δοθει λεπτομερεστερα η Γαλλικη προταση θα μπορουσαμε να διαμορφωσουμε αποψη. Αν ειναι το Sea Fire 500 που κανει την τιμη των πλοιων μεγαλη, μπορουμε να παρουμε μια ομαδα FTI με Sea Fire 500 και μια δευτερη ομαδα FTI με ρανταρ προδιαγραφων γενικων καθηκοντων.

Αλέξανδρος

καλά τα όνειρα και οι θεωρίες (τσάμπα είναι εξάλλου) αλλά με την παρούσα κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο δεν θα δούμε ούτε μηχανή για γαλλικό καφέ όχι γαλλικές φρεγάτες , αμφιβάλλω αν θα δούμε και με την επόμενη αφού “καμμένη γή θα παραλάβει” ενώ και το γνωστό γνωμικό “θα το ρισκάρουμε” είναι ριζωμένο στο σύνολο του πολιτικού κόσμου του “δημοκρατικού τόξου”
τώρα στην θεωρία αφού θα πρέπει να δώσουμε δικό μας ζεστό χρήμα προτιμώ ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 4+4 σαν την φινλανδική Pohjanmaa 3000τον με 32 ESSM και ΟΤΟ Χαρπούν και Φάλανξ από S που θα αποσυρθούν και ίδια ΚΠΜ και Ραντάρ με τις ΜΕΚΟ σε βάθος χρόνου και με διαμόρφωση στα μέτρα μας , άνετα κατασκευάζεται στην Ελλάδα και μάλιστα από 2 ναυπηγεία και συνολικά θα βγεί φθηνότερα , βέβαια αντίστοιχα εδώ παίζει και μια “αμερικανοποιημένη” Gowind με ότι ανέφερα πρίν πάνω , μόνο έτσι , τις μπελχάρες σε καμιά 10ρια χρόνια αν μέχρι τότε δεν καθαρίσουν οι αμερικάνοι το παιχνίδι με ΑΒ κάποια στιγμή στο μέλλον μετά Τραμπ

Pakos

Δυστυχώς δεν θα υλοποιηθεί καποιο απο τα σενάρια που αναφέρετε διότι πολυ σύντομα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα περάσουν σε Αμερικανικό όμιλο. Οπότε την νεα φρεγάτα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και πιθανότατα τις τορπιλες θα τις αναλάβουν οι Αμερικανοί . Αφου κουβεντα γίνετε να προσθέσω και εγω ενα σενάριο ιδανικό κατα την άποψη μου : 2+2 fti και 4+4 gowind στην επομενη 15ετια.

kon

Πτήση, πρέπει να ξεκαθαρίσει και από εσάς ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής από ομόλογα.
Όλα τα κέρδη από τα ομόλογα θα επιστρέφονται ανά εξάμηνο και μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο. Μάλιστα η πρώτη δόση θα αποφασιστεί τέλη του μήνα για ένα ποσό της τάξης των 750 εκ .
Χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την απομείωση του χρέους που είναι και απαίτηση των δανειστών είτε και σαν κουμπαράς που θα γεμίζει ανά εξάμηνο.
Θα μπορούσε κάλλιστα η χώρα να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για ένα νέο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει έτσι και αλλιώς ανάγκη και μετά θα δούμε εάν δεν ενδιαφέρονται και οι λοιπές χώρες που “σνομπάρουν”.
Τα οφέλη μπορούν να είναι τα μέγιστα από τιμές ,οπλικά , ναυπηγεία.
Χρήματα πιστεύω θα βρεθούν για θέληση λίγο αμφιβάλλω….

Scalp_eg

Τα 3-3,5 δις (ευρω) κοστολόγημενα σε βαθος 15ετιας μας δινουν
2 μπελαρες (48 αστηρ 30) μαζι με 3-4 γκοβιντ 2500
8 γκοβιντ 3100 με (64 αστηρ 30)
11-12 γκοβιντ 2500 (καθολου αστηρ 30)
προτιμω τις 8 γκοβιντ 3100

Antonis_Loukas

Σε μια υγιή λογική, κανείς δεν θα ήθελε να εξαρτιέται από έναν μόνο προμηθευτή(ειδικά δε όχι απλά μία χώρα, αλλά μία εταιρία…). Δεν κατανοώ λοιπόν, τη θέση περί ‘όλα στη LM’. Επίσης, δεν κατανοώ, το αδύνατο της ύπαρξης aster-30 ΚΑΙ ESSM 2 στο ελληνικό οπλοστάσιο… Άλλες ανάγκες καλύπτουν οι μεν και άλλες οι δε και τα σχετικά με το κόστος και τη πολυτυπία είναι τουλάχιστον υπερβολές… Προσωπικά, θα προτιμούσα όσο το δυνατόν πιο γαλλοποιημένο ναυτικό. Δηλαδή, 4 Gowind 3100+(ασχέτως όπλων/cms) με ναυπήγηση στην Ελλάδα, μαζί με αγορά Belharra απευθείας από Γαλλία. Επειδή είμαι ρεαλιστής και κατανοώ ότι και η γνωστή κολοεταιρία πρέπει να πάρει το νταβατζιλίκι της(ναι, για τη γνωστή μας LM μιλάω), θα μπορούσαμε, αντί της ναυπήγησης Gowind, να ξεκινήσουμε ναυπήγηση Freedom class plus/GR με ESSM 2/CMS330(και με πακέτο τον εκσυγχρονισμό meko, να υπάρξει κοινό cms/πύραυλοι) στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, να αγοράσουμε από τη Γαλλία(με ναυπήγηση εκεί), τα πλοία με ενισχυμένες ικανότητες AAW(Belharra HN με aster-30) που χρειαζόμαστε. Αν για τα τελευταία, θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε τη προμήθεια, θα καθοριστεί από την προσφορά μτχ σκαφών(Adelaide). Για το τέλος, θέλω να σχολιάσω το ζήτημα των μτχ Tico, επειδή συνδέεται προφανώς με την αμεσότητα ή όχι, της αγοράς Belharra. Τα πλοία αυτά(μιλάω για αυτά, επειδή είναι τα πρώτα που αποσύρονται), εφόσον παραδοθούν με τουλάχιστον κάποιους μτχ SM-2(όπως και τα Adams) και προφανώς με τίμημα που δεν θα προσεγγίζει αυτό της αγοράς νέων μονάδων, μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο. 2 τέτοια πλοία, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις 3 S, με παραπλήσια κόστη συντήρησης, καυσίμων και προσωπικού(όποιος νομίζει ότι σε ενδεχόμενη ελληνική υπηρεσία, τα πλοία αυτά, θα είχαν την ίδια επάνδρωση με αυτή στο USN είναι απλά άσχετος). Με λίγα λόγια, αν οι ΗΠΑ θέλουν, τα πλοία μια χαρά εντάσσονται. Φυσικά, αν δεν θέλουν, δεν παραχωρούν κανέναν SM-2 και απλά μετατρέπουν την ‘προσφορά’ τους, σε άλλη μία για τα μάτια του κόσμου(βλέπε Kidd).

Αμερικανόφιλος

Εκσυγχρονισμός του πολεμικού ναυτικού ναι με αγορά νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμό τον MEKO αλλά να κερδίσει και η Ελλάδα όπως θέσεις εργασίας τεχνογνωσία συνάλλαγμα και φυσικά να αρχίσει σιγά σιγά να αναστηθεί και η πολεμική βιομηχανία.
Σε έγκυρο σάιτ υπάρχει η αποκάλυψη για πρόταση (στα σκαριά) αμερικάνικης εταιρείας για την αγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας.
Οι αμερικανοί έδειξαν και δείχνουν πιο ζεστή στο να επενδύσουν στη χώρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους παραπάνω λόγους.
Άρα σε μια τέτοια περίπτωση πάμε στην ενισχυμένη έκδοση FFG (X) φρεγάτας και σαφέστατα για την άμεση ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού υπάρχει και η περίπτωση τον Tico !
Σε πρώτη φάση θεωρώ πως δύο Tico είναι αρκετά.
Πιστεύω πως η αναμονή για τόσο για τον εκσυγχρονισμό τον MEKO όσο και για τις τελικές αποφάσεις για τη νέα φρεγάτα είναι σε συνάρτηση με το μέλλον των ναυπηγείων.
Η πραγματική λύση θα έρθει από Αμερική και εικάζω πως αυτός είναι ο λόγος που ατόνησε το ενδιαφέρον του πολεμικού ναυτικού για τις Adelaide.
Διάβασα σε παραπάνω σχόλιο πως η απόσυρση των Tico ξεκινάει από φέτος……
Άρα
Δυο Tico σχετικά άμεσα και ναυπήγηση των νέων φρεγατών στο υπό αγορά ναυπηγείο της Ελευσίνας από αμερικάνικηεταιρεία.
Εκεί πάει το πράγμα.
Όσον αφορά τις κορβέτες το θεωρώ μεγάλο πισωγύρισμα για το πολεμικό ναυτικό.
Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι κορβέτες να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες.

FTS

Η δική μου γνώμη είναι ότι την απόφαση θα την πάρει η επόμενη κυβέρνηση κάπου στο μέσο της θητείας της. Σε προεκλογικό χρόνο είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει τέτοια αγορά και η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει πρώτα με την οικονομία και μετά θα κοιτάξει την άμυνα. Άρα λογικά η αγορά του νέου πλοίου θα είναι στο 2021-2022 που είναι ένας καλός πολιτικός χρόνος για τέτοιες αποφάσεις. Θα έχουν προηγηθεί οι τορπίλες. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ (αν γίνει τελικά) είναι πιθανόν να αποφασιστεί μαζί με την αγορά νέου πλοίου δηλαδή και αυτός για το 21-22.
Τώρα επειδή με βάση αυτή την εκτίμηση απέχουμε δυόμισι έτη από τις αποφάσεις είναι πρώιμο να εκτιμήσω ποιο θα είναι το πλοίο αλλά η λογική μου λέει ότι οι γάλλοι είναι το μεγάλο αουτσάιντερ και οι αμερικανοί είναι πιο λογικό να πάρουν αυτοί την δουλειά.

Chris

Από όλες τις προτάσεις που έχουν περιγραφεί στα σχόλια αλλά και σε άρθρα, πιό εφικτή οικονομικά μου φαίνεται η αγορά των (3) Adelaide με πακέτο την μελλοντική αγορά των ANZAC και τον εκσυγχρονισμό των δικών μας ΜΕΚΟ για ομοιογένεια. Και σταδιακή αντικατάσταση του στόλου και εισαγωγή νέων για μας δυνατοτήτων σε σχέση με τις υπάρχουσες. Και σε τιμές που να μπορούμε (;) να ανταποκριθούμε και λόγω της σταδιακής απόκτησης.

Spirit

Ακριβά πλοία πρέπει να τα ξεχάσουμε…
Χρήματα δεν υπάρχουν, πρέπει να βγούμε στην γύρα ζητώντας χρηματοδότηση, όποιος την δώσει παίρνει και το συμβόλαιο… ομόλογα και και λοιπές ιστορίες του στρατάρχη λόγια του αέρα ήταν.
Βάζουμε τις προδιαγραφές, βγαίνουμε για προσφορές…

Nobody

Ειναι περιεργο πως ολοι μας εδω, οι αναρμοδιοι ουσιαστικως, νοιαζομαστε για αυτα τα θεματα περισσοτερο απο τους αρμοδιους. Μα ο ΥΕΘΑ ηταν ναυαρχος αρα ξερει τι χρειαζομαστε για τον στολο. Δε μπορει να το θεσει ευθεως στον πρωθυπουργο και στους αλλους πολιτικους αρχηγους, πως αν δε χτισουμε ναυτικο και αεροπορια δε προκειται να επιβιωσουμε; Το ξερει καλυτερα απο ολους αλλωστε. Δινουμε τοσα και τοσα σε επιδοματα και προεκλογικα δωρα μα οχι για την αμυνα μας; Ακομα και με δαπανες για την αμυνα μπορεις να κερδισεις προεκλογικες ψηφους αν το σκεφτεις με την -αισχρη- λογικη των σημερινων πολιτικων. Ο λαος πραγματι εχει εμπιστοσυνη στις Ε.Δ, εχει ενα φοβο για τους τουρκους (κυριως λογω της παρουσιασης των ΜΜΕ, οχι της Πτησης φυσικα), εμπιστευεται τις Ε.Δ πιο πολυ απο καθε τι αλλο κρατικο και νοιαζεται για τα εθνικα θεματα (βλεπε συλλαλητηρια). Επομενως ως πολιτικος το παιζεις “προστατης” του λαου με την προμηθεια εξοπλισμου (του καταλληλα επιλεγμενου φυσικα), ενω στην πραγματικοτητα οντως γινεται σοβαρο εργο. Κακη και ανηθικη λογικη μεν, αλλα το θεμα ειναι αλλο: μηπως πρεπει να αρχισουμε να προωθουμε τις -βασιμες- ανησυχιες μας προς “τα πανω”; Βγαζουμε το αχτι μας, και εσεις οι δημοσιογραφοι-αναλυτες και εμεις οι αναγνωστες, αλλα τιποτα δεν αλλαζει τοσες δεκαετιες. Συνεπως πρεπει να αλλαξουμε τακτικη αφου δεν ακουγεται η φωνη ολονων μας που βλεπουμε τι συμβαινει γυρω μας και δε νοιαζομαστε για τον καθε πολτικο ξεχωριστα αλλα για τη πορεια του εθνους μας.

Λεοντόκαρδος

Μάθετε πρώτα την αντίδραση των Μαλαισιανών όταν αυτοί είχαν υπογράψει για τη Gowind, και μετά βγήκε η Belharra… και μετά να δω τι θα λέτε ορισμένοι.
Επίσης καλό θα ήταν κάποτε να κοπεί η μόνιμη ηττοπάθεια που σας έχουν βάλει στο κεφάλι και να ανοίξετε τα μάτια σας και να μάθετε τη έχει αυτή η χώρα σε πλούτο σε όλους τους τομείς……
Τότε και μόνο τότε ίσως έχουμε ελπίδα.
Bremen – Ram =?
Ανέκδοτο….
Όπως το αντίστοιχο 1 δις η Belharra.

Chris Ain.

Το θέμα είναι οτι μας είναι απαραίτητες και οι φρεγάτες και κορβέτες. Αν είναι να πάμε σε κορβέτα όμως, να πάμε σε δυνατότερη της gowind. Θα προτιμούσα την Sa’ar 62 class αν όχι την Sa’ar 72-class ή την γαλλική BR71 MK II

agnostosependytis

Έχουμε πολύ πλάκα…
Το βασικό σενάριο που ελεγε ότι θέλουμε Fremm ή Μπελάρα ηταν η ΝΑ Μεσόγειος, γιατί θέλαμε μεγάλο πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα και μεγάλη ΑΑ ικανότητα περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά απορρίφθηκαν στην συζήτηση διάφορα άλλα πλοία που παρότι αξιόλογα δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια.
Ξαφνικά όμως πέφτε συζήτηση για Gowind…..
Μα αν είναι να μιλήσουμε για κορβέτες, τότε ας μιλήσουμε για τις Saar του Ισραήλ, που είναι τριπλά εξοπλισμένες από την Gowind, και σχεδόν 50% πιο οπλισμένες από τις Μπελάρα, και το μόνο ελάττωμά τους ήταν ότι ήταν κορβέτες και δεν έκαναν για το ανοιχτό πέλαγος. Τώρα που όμως αυτός ο παράγοντας βγαίνει εκτός συζήτησης (αλλιώς δεν θα συζητιόταν οι Gowind)η άποψή μου είναι ότι αντί Gowind, θα έπαιρνα είτε τις Saar, είτε μια φτηνή φρεγάτα.
Κανένα από αυτά όμως δεν λύνει το βασικό πρόβλημα. Θέλουμε πλοίο σε 2 μήνες ώστε σε 8 να το έχουμε μάθει και να είμαστε έτοιμοι, και όχι να συζητάμε για το νέο πλοίο που θα αποφασισθεί σε 2 χρόνια και άλλα 3-4 να κατασκευαστεί, καληνύχτα…

Mavi70

Η συμφωνία με τους Αμερικάνους θα είναι πριν τις εκλογές. Πάμε για 8 Φ/γ (4+4) made USA φτιαγμένες εδώ στα δικά μας μέτρα(Εθνικό πλοίο) Ο εκσυγχρονισμός των Μεκο από Αμερικάνους και οι τορπίλες από Αμερικάνους. Μεταχειρισμένα 2 πάλι από Αμερικάνους .Είναι αυτοί που μπορούν να δανείσουν μακροπρόθεσμα να αγοράσουν ναυπηγεία άλλα και να δωρίσουν κομμάτια οποία στιγμή το επιθυμούν. Οι Γάλλοι την πάτησαν μόνοι τους άργησαν πολύ ή πήραν από αλλού το μήνυμα. Γιατί όλα στους Αμερικάνους??Γιατί είναι η μόνη χώρα που θέλει και απλά μπορεί να το κάνει. Και άρχισαν να κλαίνε και οι Κινέζοι στο λιμάνι έμαθα!! Ο Αμερικανόφιλος είναι σωστός σε αυτά που λέει. Φίλε τα ναυπηγεία μέχρι το τέλος του επόμενου μηνά έχουν περάσει στους Αμερικάνους ίσως και πιο σύντομα.

andreasmp412c

Η δικη μου οπτικη ειναι η εξης
1. Σεναριο μονο με κορβετες για μενα θα ειναι εντελως λαθος. Χρειαζομαστε κ φρεγατες με δυνατοτητες Α/Α περιοχης. Δε νομιζω οτι γινεται να καλυψουμε το καστελοριζο στελνοντας κορβετες εκτος αν σκασουν μυτη τπτ ΑΒ ή τικο.
2. Η οποια παραγγελια θα αφορα μακροπροθεσμη προμηθεια απ τη χωρα προμηθευτη 8 κ ανω πλοιων. Ετσι θα μπορεσουμε να απαιτησουμε κ καλυτερες τιμες κ μεταφορα τεχνογνωσιας κ ναυπηγηση στην ελλαδα κ δε ξερω τι αλλο.
3. Τα πλοια που θα παρουμε θα πρεπει να ειναι αστακοι απο πλευρας οπλισμου. Οποτε οσο αφορα τις κορβετες, δινουμε μια φωτο των ισραηλινων saar 6 κ ζηταμε κατι αντιστοιχο σε πιο πουσαρισμενη εκδοση για να αντεξει τις ιδιαιτεροτητες του αιγαιου
Επειδη το οικονομικο ειναι θεμα απ οτι φαινεται θα παμε μαλλον σε αμερικανικη λυση. Με τους γαλλους δυσκολα θα βγαλουμε ακρη απ οσο εχει δειξει η εμπειρια μεχρι τωρα.
Υ.Γ ξερει κανεις για ποιο λογο δε μπαινουν SM2 – aster 30 σε κορβετες; Ειναι θεμα βαρους η χωροταξικο, ή απλα δεν θεωρειται απαραιτητο για το ρολο που αναλαμβανουν;

GK_

Θα μου επιτρεψετε να παρατηρησω οτι σχετικα με την ενσωματωση των ASTER/Scalp στις Gowind ισως υπαρχει ενα ζητημα καθαρα τεχνικο. δηλαδη το βυθισμα των Gowind μαλλον δεν επιτρεπει την ενσωματωση των ανω οπλων, εξ ου και ο λογος που συχνα εμφανιζονται να ειναι εξοπλισμενες αποκλειστικα με τους Mica. Δυστυχως στην Βικι ή και αλλου δεν σταθηκε δυνατο να το τσεκαρω για να ειμαι απολυτα βεβαιος.

gdmast

Τις Bel να τις αφήσουμε άμα δεν μπορούμε. Όμως τις 4 φ/γ α/α δεν μπορούμε να τις αφήσουμε με τίποτα.
Ότι και να κάνουμε με τα άλλα πλοία επιφανείας, φ/γ α/α οπωσδήποτε.

jtzag

Μήπως τελικά θα πρέπει να αφήσουμε τις [email protected] και τις Gowind και να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τελικά το Εθνικό Πλοίο;

NIKOS

Ο αποστολακης σε συνεντευξη του στην “καθημερινη”ηταν ξεκαθαρος,ειπε οτι ο στολος χρειαζεται φρεγατες,εγω πιστευω οτι με τον ενα η με τον αλλο τροπο θα γινει οτι εγινε το 90′ με τις μεκο,δηλαδη ναυπηγηση μιας μοιρας φρεγατων,τεσσερα πλοια,τα μισα περιπου χρηματα θα τα βαλουμε εμεις και τα υπολοιπα οι γαλλοι,το να παραγγελθουν μονο δυο φρεγατες η να παμε σε κορβετες δεν το βλεπω σαν πιθανο σεναριο..

FOX

Από GOWIND το ξεκινήσαμε πάλι σε TICO κατέληξαν φίλοι σχολιαστές, αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κατανοητό:
1) η σημερινή κατασταση του στόλου…
2) το οικονομικό της υπόθεσης, ακόμα και υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα θα ξεπεραστούν…
Όλα αυτά ενώ δεν μπορούμε να εντάξουμε τις Adelaide!!!

aris32

οσον αφορα το χρηματοδοτικο για τις ενοπλες δυναμεις να θυμηθουμε οτι με κυβερνηση συριζα αυξησαμε την μισθολογικη δαπανη του δημοσιου κατα 2.7 δις .
ενα ποσο αρκετο για μια 5ετια να διατεθει στις ενοπλες δυναμεις που με ενα καλο σχεδιασμο να καλυψουν οτι κενα εχουν .
προεχουν οι τορπιλες και η αναβαθμιση των μεκο . με 2.7 δις διαθετεις χρηματα για 80 τορπιλες για 100 εκατ και ενα αρκετα καλο προγραμμα αναβαθμισης των μεκο αξιας 600εκατ .
απο εκει και περα το σεναριο για 4-6 gowind των 3100τν με εξοσετ και 32 μικα + 3d rantar και συρομενο σοναρ ειναι ιδανικο για αντικατασταση των S , απο εκει και περα το ποσο που ανεφερα αρκει για να αγοραστουν και 2 belhara και να συνεχιστει η κατασκευη των 2 214 υποβρυχιων .

NIKOS

Δεν είναι καλή ιδέα κορβέτα Τώρα…Έχουμε καταλήξει στις φρεγατες για τους λόγους που εχουμε αναφέρει

MisCo

Να αντικατασταθουν καποιες λιγες φρεγάτες απο κορβέττες -ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ- ειναι θεμιτο και μια καλη λύση. Μακροπροθεσμα ομως ειναι ανέκδοτο, ειδικα την στιγμη που οι γείτονες εχουν συνεχως νεες ναυπηγησεις και αυξηση του στολου τους.
Απο εκει και περα, αν δεν εχει κανεις χρήματα για Belhara, τοτε δεν έχει ουτε για GoWind. Αν θα επρεπε να κατεβάσουμε τα μουτρα μας σε λύσεις παρακάτω απο φρεγάτα, τότε θα πρεπει να εξετάσουμε πολυ σοβαρα την υποψηφιοτητα των mini-destroyers (Saar 6). To ζητουμε ειναι να παρουμε οσο το δυνατο περισσοτερα μπορουμε για τα λιγοτερα δυνατο χρηματα. Η Gowind στην διαμορφωση που πιθανα ονειρευομαστε (Aster 30) μικρη τιμολογιακη διαφορα θα έχουν απο τις Μπελχαρες.

Onair

Ματαιοπονούν όσοι περιμένουν Γαλλικά πλοία οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Γερμανούς θα τα μπλοκάρουν με κάθε δυνατό μέσο.
Μια λύση ίσως ήταν η κατασκευή της ALS από τους Έλληνες εφοπλιστές με εμπορικές προδιαγραφές κατά τα πρότυπα των Δανών και εν συνεχεία δωρεά της στο ΠΝ για να τοποθετήσει αυτό τα όπλα.
Τί γίνεται με παραγγελία του ΠΝ και κατασκευή από ιδιώτες το είδαμε με τις Ρουσέν και τα 214…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Πιο «προβλέψιμες σχέσεις» με τη Ρωσία θέλει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...