Παρεμβολές στα GPS κατά τη διάρκεια της άσκησης Trident Juncture

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η φιλανδική και η νορβηγική υπηρεσία αεροναυτιλίας. εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πιθανές παρεμβολές σε GPS τις περασμένες ημέρες, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτές.

Την Τρίτη, η Φινλανδία προειδοποίησε για μεγάλες διαταραχές του σήματος GPS στα βόρεια της χώρας. Ήταν η πρώτη τέτοια ειδοποίηση που εξέδωσε η αρμόδια κρατική υπηρεσία της Φινλανδίας (ANS) σε επίσημη ανακοίνωση προς τους αερομεταφορείς (NOTAM), στην οποία ενημέρωνε ότι οι διαταραχές άρχισαν την Τρίτη και συνεχίστηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επιχειρήσεων ANS Heikki Isomaa, η προειδοποίηση προήλθε από πληροφορίες που προέρχονται από πηγές όπως οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Barents Observer αναφέρθηκε σε παρεμβολές στα GPS που επηρεάζουν την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή Finnmark της βόρειας Νορβηγίας.

Μια προειδοποίηση σχετικά με πιθανή παρεμβολή στα GPS στην περιοχή είχε εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τη μεγάλη άσκηση Trident Juncture στη Νορβηγία. Η Φινλανδία συμμετείχε στην άσκηση που έληξε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Η νορβηγική προειδοποίηση καλύπτει την περιοχή του αεροδρομίου Kirkkoniemi κοντά στα φινλανδικά και ρωσικά σύνορα και οι νορβηγικές αρχές φέρεται να υποπτεύονται τη Ρώσια ως τον υπεύθυνο πίσω από τις παρεμβολές.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρεμβολές στα GPS, ενώ η USAF έχει εκπαιδευτεί στο ενδεχόμενο επιχειρήσεων χωρίς τη βοήθεια GPS.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gro
Guest
Gro

Πτηση εμείς εχουμε καμία εκπαίδευση για πτησεις χωρις gps;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ακόμη κι αν κάνουμε, και το ξέρουμε, δεν θα δημοσιεύαμε τίποτα περισσότερο από ότι δημοσιοποιείται…

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Αν κ δε γνωριζω την απαντηση, το επιπεδο των στελεχων της αεροποριας μας νομιζω μας αφηνει να φανταστουμε την απαντηση

chikichiki
Guest
chikichiki

Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς, κάνοντας μια πολύ πρόχειρη και ταπεινή εκτίμηση των τουρκικών δυνατοτήτων EW, πιθανότατα δε θα βρίσκεται τόσο στα συστήματα πλοήγησης των αεροσκαφών όσο σε αυτά των πυρομαχικών. Το INS από μόνο του δεν είναι επαρκώς εμπιστεύσιμο για προσβολές ακριβείας εκτός αν μιλάμε για μεγάλους στόχους. Από την άλλη βέβαια το κατά πόσο μπορούν τα τουρκικά (ειδικά τα εγχώρια) συστήματα παρεμβολών να ξεγελάσουν αμερικάνικα όπλα είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, όπως και ενδιαφέρον είναι το τι κάλυψη μπορούν τα πρώτα να επιτύχουν, όπως και τι επίδραση μπορεί να έχουν και σε φίλιες δυνάμεις (επειδή μιλάμε για GPS δε… Read more »

Geo
Guest
Geo

Αν εχει ανακοινωθει κατι εννοουσα , οχι να υποθει καποιο “μυστικο”. Οπως και αν εχει παντως καλο ειναι να κανουμε εαν δεν κανουμε ηδη, γιατι να θυμισω οτι στα ιμια οι Αμερικανοι το ειχανε κλεισει το gps.