Η Βρετανία κάλεσε στην Σουηδία να αναπτύξουν Μαχητικό Νέας Γενιάς σε αντικατάσταση Typhoon και Gripen

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Βρετανία έχει ξεκινήσει αρχικές συζητήσεις με τη Σουηδία γύρω από την κοινή ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

 

Σύμφωνα με τους βρετανικούς σχεδιασμούς, το Λονδίνο αναμένεται να εξαγγείλει στο φετινό Farnborough Air Show την εκκίνηση ενός τέτοιου προγράμματος, με αφετηρία το 2020. Η κίνηση συμπεριλαμβάνεται στη νέα στρατηγική για τη μελλοντική σύνθεση της RAF και η εξαγγελία συμπίπτει με τους εορτασμούς συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Βρετανικής Αεροπορίας.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία Airbus και Dassault για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς Future Combat Air System (FCAS)

Σύμφωνα με πληροφορίες της γνωστής εφημερίδας, η Σουηδία θα μπορούσε να είναι πιθανός συνεταίρος στο φιλόδοξο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει το EF-2000 κάπου στη δεκαετία του 2040. Άλλωστε και η ίδια έχει εκφράσει την επιθυμία ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού που θα αντικαταστήσει το Gripen. Άλλοι δυνητικοί εταίροι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαν να είναι η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα, συμπληρώνει το άρθρο.

 

Από την πλευρά μας, να υπενθυμίσουμε ότι η Βρετανία συνεργάζεται ήδη με την Τουρκία για την ανάπτυξη και παραγωγή του προγράμματος TF-X, που αποσκοπεί στην κατασκευή τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς. Φυσικά οι τουρκικές φιλοδοξίες δεν συγκρίνονται με τις αντίστοιχες βρετανικές, έτσι ώστε να είχε αξία κάποια βρετανοτουρκική συνεργασία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Vasilis 07
Guest
Vasilis 07

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και πάλι η Ευρώπη σε 2 στρατόπεδα για ανάπτυξη μαχητικών. Μένει να δούμε αν Ισπανία-Ιταλία θα εισχωρήσουν σε κάποια από τις προτάσεις ή μεταξύ τους πάνε για 3ο ευρωπαϊκό ΝΜΑ.

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Αμφιβάλλω για το αν η Ιταλία θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ανάπτυξης ΝΜΑ. Απολαμβάνουν (όλο και διευρημένο) ρόλο στο πρόγραμμα του F-35, για το οποίο έχουν κάνει και μεγάλες επενδύσεις.

Άρα, πιθανολογώ ότι ο αντικαταστάτης των ιταλικών EF-2000 θα είναι κάποια στιγμή στο μέλλον τα F-35.

jimeta
Guest
jimeta

Ευρωπαίοι που δεν μπορούν να μοιράσουν 2 γαιδουριών άχυρα.

Κώστας
Guest
Κώστας

Και που η αν θα κολησει και η Τουρκια

chikichiki
Guest
chikichiki

Από τη μεριά των Βρετανών είναι περίεργο να εργάζονται πάνω σε 2 παρόμοια αεροπλάνα ταυτόχρονα, αλλά η Σουηδία μόνη της να φτιάξει μαχητικό 5/5+ γενιάς…δεν, οπότε για αυτούς είναι λογική κίνηση. Έλεος πια, υποβρύχια φτιάχνουν πλοία φτιάχνουν πυραύλους φτιάχνουν κάπου πρέπει να υπάρχει κι ένα κ**ο-όριο!

Spirit
Guest
Spirit

Ναι οκ δεν έχουν χρήματα να κουνήσουν αεροπλάνα και βαπόρια και θα βρουν δεκάδες δισ. για την ανάπτυξη μαχητικών 5ης γενιάς. Το άλλο με τον Τότο το ξέρετε;

Nikodimos
Editor
Noble Member

Εμείς τα ξέρουμε όλα αυτά. Όταν όμως το γράφουμε χωρίς περιστροφές ότι πρόκειται περί μιας καλοστημένης φούσκας, επαναστατουν ορισμένοι.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Είναι περίεργο που η σκέψη είναι να δουλέψουν σε κάτι που θα είναι περίπου 5ης γενιάς και θα είναι το 2040? Στην σημερινή εποχή οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που ως τότε θα είναι ξεπερασμένα. Από την άλλη, δείχνει με σαφή τρόπο, ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα και απλά ξοδεύουν ένα σκασμό χρήματα εν μέρει για προπαγάνδα και εν μέρη για άλλους σκοπούς. By the way, μια που είπα Τουρκία, στο Defence Point είχε ένα άρθρο για το TFX και την Dassault, όπου στην τελευταία παράγραφο γράφει το εξής ενδιαφέρων (γλώσσα λανθάνουσα? Μάλλον το μπέρδεψαν με το… Read more »

zio
Guest
zio

Μετά το Brexit ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Το πρόγραμμα του F-35 είναι το ακριβότερο σύστημα στην ιστορία, και το Η.Β. με την Σουηδία θα μπορέσει να κάνει αυτό που με χίλια ζόρια προσπαθούν οι ΗΠΑ και 10+ εταίροι; Το ίδιο πράγμα προσπαθεί η έτερη πρώην υπερδύναμη και νυν μπατιρισμένη μπανανία με αστεία αποτελέσματα.

Εκτός αν είναι ακόμη μια τρύπα για να καίνε κεφάλαια και να δίνουν δουλειές, χωρίς να έχει σημασία το αποτέλεσμα, πράγμα στο οποίο έχουν παράδοση οι Άγγλοι. Οπότε μια χαρά, απλά επιδότηση εργασίας με άλλο όνομα.

Γιώργος
Guest

Εκτός αν το ένα είναι μονοκινητήριο=φθηνότερο (περισσότερο για συμπλήρωση αριθμών και για φτωχές χώρες όπως αυτή που καταντήσαμε και εμείς), όπως της εικόνας, (μάλλον το Σουηδίας-Βρετανίας) και το άλλο (πιθανά το Γαλλίας-Γερμανίας) δικινητήριο=ακριβότερο. Πρακτικά σαν να λέμε F-16 Vs F-15. Ναι, καλύτερο το F-15 αλλά οι περισσότεροι το F-16 παραγγέλνουν, γιατί άραγε;;;

Spyros
Guest
Σπύρος

Ωραίο το artwork πάντως, κάτι σαν Stealth Gripen.

(αν και κάποιος μας έλεγε πρόσφατα πως το υπαρχον Gripen είναι ήδη stealth)

Spirit
Guest
Spirit

stealth με εξωτερικό φορτίο δεν υπάρχει… ότι πιθανότατα έχει μειώμένο RCS σε σχέση με τα Mirage-2000 και τα F-16C είναι πιθανό.