ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Επιτάχυνση των συζητήσεων για τις ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

48
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη σημερινή του συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφτώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο υπουργό των Εξωτερικών, τον Σάμεχ Σούκρι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Κόλπου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί, Ελλάδας και Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

«Όπως πάντα», προσέθεσε ο κ. Δένδιας, «με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ (Sarraj). Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο και της συνάντησης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους» Σημειώνει επίσης ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ου λήψει τὸ όνομα Μουστάφα του παμμεγίστου επί ματαίω.

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

….της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο;
…Όλα τα μέρη; ποια είναι τα μέρη;
….η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Άρα για να τα έχει καλέσει σημαίνει πως παρόλο που η Τουρκία είναι η χώρα με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι δεν κολλάει με την νομική της βάση στις αξιώσεις της!

Φίλε Μουσταφά αυτό που λέει το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μια Τουρκική λογική των πραγμάτων και δεν βλέπω πως εξηγείται νομικά. Γιατί δεν πάτε σαν χώρα στο δικαστήριο της Χάγης;

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

το θεμα ειναι οτι εμεις δεν εχουμε κανενα λογο να παμε στο δικαστηριο της Χαγης. Δεν θα σερνομουν στα δικαστηρια γι αυτο το πραγμα. Ο νομος μας καλυπτει, το μονο που μενει ειναι η επιβολη του νομου (εδω γελαμε)

AESA
Member
Famed Member
AESA

Απ ότι φαίνεται η Αίγυπτος δεν συμφωνεί, όπως επίσης και ο Χαφτάρ. Το ίδιο κάνει και η Λιβύη με την Μάλτα. Με αυτόν τον ισχυρισμό η Ιταλία θα έπρεπε να επιβάλει στην Μάλτα να μην έχει ΑΟΖ. Η τουρκία είναι αυτόκλητος συνήγορος και δικαστής.

Dinos72
Guest
Dinos72
Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Όταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι απαίτησαν από την Σπάρτη και την Αθήνα γη και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, και οι Αθηναίοι σε ένα βάραθρο, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δεν είναι ο γνωστός μουστάφας αυτός, έτσι; Γιατί αυτά τα ελληνικά (τα κατανοητά!!!) μαρτυρούν άνευ προηγουμένου software update…

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Γιατί πίστεψες ποτέ ότι ο Mustafa ήξερε αυτά τα Ελληνικά που έγραφε?Ή ότι ο Mustafa είναι ένας απλός πολίτης Τούρκος που μπαίνει σε αμυντικό site Ελληνικό για να γράψει την άποψή του?

Tasos
Member
Tasos

παιδιά ο μουσταφάς είναι έλληνας που μας τρολλάρει….

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Too many lies from only one ministry. Turkey violates the international law, research, open a book, look even at Wikipedia (I don’t know if the dictatorship, that you have, allow it): https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_on_the_Law_of_the_Sea
Islands DO have exclusive economic zone, Greece has much bigger coastline from Turkey (because of many islands and gulfs), in fact is as big as half of Africa.

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Βρες χαιβάνι, έστω μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ή έστω μια συμφωνία κρατών για τα νησιά τους, η οποία να λέει ότι οι θαλάσσιες ζώνες είναι ανάλογες με το μήκος της ακτογραμμής. Ή ακόμη χειρότερα, που να λέει ότι όποιος έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή, εξαφανίζει την δυνατότητα του άλλου με τη μικρότερη ακτογραμμή να έχει θαλάσσιες ζώνες. Βρες έστω μια απόφαση που να λέει ότι νησιά με 500.000 κατοίκους και 500 χιλιόμετρα ακτογραμμή δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες, γιατί ο γείτονας έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή. Αυτά είναι καφρίλες και καραγκιοζιλίκια. Είναι μόνο για τραμπούκους και κανίβαλους. Νομίζετε ότι με τέτοιους τραμπουκισμούς θα βρεθείτε… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

PROMAXOS
Καλημέρα φίλε μου,
Υπάρχουν 4 αποφάσεις του Δ.Δ τις οποίες επικαλούνται οι Τούρκοι με τις οποίες νησιά δεν δικαιούνται πλήρη ΑΟΖ. Βέβαια από την άλλη δεν τολμούν να πάνε στο Δ.Δ γιατί δεν το έχουν και σίγουρο ότι θα πάρουν αυτά που λένε. Όπως και εμείς βέβαια δεν θα πάρουμε αυτά που λέμε. Απλά σαν κλασικοί Τούρκοι προτιμούν να πάνε σε διμερές επίπεδο γιατί εκεί θεωρούν ότι θα κερδίσουν τα μέγιστα, συν ότι με μια διεθνή διαιτησία δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα μετά ενώ σε διμερές επίπεδο σε 10 χρονάκια μπορείς να πεις ότι σου κατέβει!!

Consigliere_
Member
Consigliere_

δεν εχει καμια νομικη βαση αυτο που ισχυριζεστε.

recce
Member
Noble Member
recce

Law of the Sea
Chapter 2: Maritime Zones

Islands
Islands are naturally formed land areas surrounded by water on all sides. Islands must be above the water at high tide and able to sustain human habitation or economic life of their own. Islands possess the same maritime zones as other landmasses, including a territorial sea, contiguous zone, EEZ, and continental shelf. Islands do not need to be inhabited to create those maritime zones; they only need to be capable of sustaining human habitation or economic life.

Κατά τα άλλα μουστάπα… μολών λαβέ

George_K
Member
Famed Member
George_K

Ότι του φανεί του Λωλοστεφανή…
Ταιριάζει απόλυτα σε σένα Μουσταφά και στο αφεντικό σου το σουλτάνο.. grin

Αντρεας Δημητρίου
Guest
Αντρεας Δημητρίου

Η Γαλλία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως λόγω των νησιών που κατέχει ανάμεσα τους και η Κορσική !

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Τα μόγγολα εκδηλώθηκαν φανερά πλέον …Κανένα νησί δεν έχει Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χαχα …. Στο διεθνές δικαστήριο δεν παν,την σύμβαση του 1982 δεν την αναγνωρίζουν !!! Είναι εξόφθαλμο … Και όμως η Θάλασσα ανάμεσα στα πολλά μικρά μεγάλα ελληνικά νησιά ανήκει στην Ελλαδα και διέπεται από τους διεθνής κανόνες ναυσιπλοΐας … .Τέλος η συζήτηση πλέον ,έχει μόνο πράξει … Και αν κουνηθούν κλείσιμο των συνόρων μαζί με την βουλγαρια,όποιος περάσει μπαμ στα μούτρα !!! Ένα πράμα ήταν να κερδίσουν, κάποιο % παραπάνω αοζ στο Καστελόριζο αν συζητούσαν αλλά και αυτή θα την χάσουν όταν οριοθετησουμε με την Αίγυπτο ,αρκετά τους… Read more »

AESA
Member
Famed Member
AESA

Να σου πω τι χάνει; Χάνει να περάσουν όλοι οι αγωγοί από το έδαφός της. Είναι η πλησιέστερη και πλέον συμφέρουσα διαδρομή. Αντίθετα με την στάση της δεν ενθαρρύνει κανένα να κάνει συμφωνία με ένα κράτος που είναι σε παράνοια.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Ναι και αυτό που λες ως παρελκόμενο , επίσης στο Αιγαίο θα μπορούσαν να στείλουν τις εταιρίες σε διαγωνισμούς που θα προκήρυσσε το ελληνικό κράτος οπως οι Ιταλοι στο Ιονιο . Το έχασαν και αυτό !!! Ο χρόνος κυλάει εναντίων τους και θα σκάσουν σαν καρπούζι στο εσωτερικό τους όταν καταλάβουν ότι ηττήθηκαν συνολικά χωρίς καν πόλεμο !!! Δεν πειράζει ας γίνει ,θα είναι ένα καλό μάθημα , ένας τρόπος ενηλικίωσης της κοινωνίας τους και του πολιτικού τους συστήματος !!!! Η λιβυη ηταν ενα μη ισχυρό χαρτί τους που το έπαιξαν στην παρτίδα γεωπολιτικής .Ειναι η σειρα της Ελλάδας να… Read more »

Kostask
Guest
Kostask

H Τουρκία δεν χάνει τίποτα, δεν κερδίζει τίποτα. Όλα για το θεαθήναι. Οι αγωγοί με τα μεθάνια της Αιγύπτου-Ισραήλ και Δημ της Κύπρου θα πέρναγαν από την Τουρκία; Δεν είμαστε καλά. Οι Ρώσοι αγόρασαν νόμιμα το Ζόρ, οι Καταριανοί Αναγνώρισαν την Δημ της Κύπρου και υπόγραψαν συμβόλαια. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει όχι την Κύπρο ούτε την Κρήτη πια, έχουν βαρέσει μπιέλα, έχουν περιθοριοποιηθεί όσο δεν πάει, μέχρι και ο Τράμπ θεωρεί τον Ερντογάν γελοίο τύπο !!!… Επίσης οι αγωγοί θα καταλήγουν στην Γαλλία μέσω Ιταλικών Υποδομών οπότε θα πάνε από Κρήτη-Πάτρα και όχι από Εγνατία, εξάλλου όταν ολοκληρωθούν θα έχουμε… Read more »

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Δεν έχει σημασία αν έχει υπογράψει ή όχι την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας μιας και είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη ανεξάρτητα με το αν την έχουν αναγνωρίσει ή όχι.

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Παρόλα αυτά φίλε Διγενή αν διαβάσεις προσεκτικά τις επίσημες δηλώσεις των Τούρκων μιλούν ακόμη για υφαλοκρηπίδα και όχι για ΑΟΖ!Έχει μεγάλη σημασία αυτό που σου λέω. Ακόμη και στο Αιγαίο η μόνη διαφορά που λένε οι Τούρκοι ότι έχουν με εμάς είναι για την υφαλοκρηπίδα!

Giannis
Guest
Giannis

Αυτα περί επίσπευσης για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος Αιγύπτου τα είπε ο Δενδιας…λέξη δεν ακούσαμε από τον Σούκρι…αλήθεια,..πόοοσο καιρό συζητάμε με την Αίγυπτο..γιατί δε βρίσκουμε λύση?

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Γιατί νομικά για να ισχύει μια ΑΟΖ πρέπει να υπογράψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αλλιώς θα έχουμε άλλη μια συνθήκη σαν της Λιβύης.

Kostask
Guest
Kostask

Η ανακήρυξη είναι ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ πράξη, και η οριοθέτηση ΔΗΜΕΡΗ. Δεν χρειαζόμαστε τους Τούρκους για να έχουμε σύνορα με Κύπρο,Αίγυπτο και Κύπρο. Στο Αιγαίο εκεί που έχουμε “σύνορα-επαφή” με τους Τούρκους δεν υπάρχουν μεθάνια και δεν ενδιαφέρονται οι Τούρκοι πια για αυτά. Επίσης έχουμε ήδη πουλήσει οικόπεδα που συνορεύουν με τους Λίβυους και και δεν ίδρωσε αυτί.

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Η πραγματικότητα της τρυπάς στο νερό πλέον φανερά ζωντανεύει για τους Τούρκους.Δύο λύσεις λοιπόν μένουν στο τραπέζι .Η πρώτη είναι να αναγνωρίσουν την UNCLOS III και να πάνε με τα επιχειρήματα τους μαζί με Λιβύη ,Αίγυπτο,Κύπρο,Ελλάδα στον Διεθνές δικαστήριο και η άλλη να πολεμήσουν. Εμείς είμαστε θετικοί και για τα δυο.
Καλή τύχη Mustafa.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Επιτάχυνση των συζητήσεων; Γιατί βρε παιδιά; Όλο το πολιτικό σύστημα μπορεί άνετα να φωνάξει ΦΕΕΕΕΕΕΕΤΑΑΑΑΑΑ!

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Περίμενε , Ένα ένα τα βήματα … Μονο οταν δεν αναποκρυνονται πάμε στο επόμενο βήμα .Το στρίμωγμα και να μη σου ξεφύγουν θέλει τρόπο .Είναι στριμωγμένοι αυτή την στιγμή και προσπαθούν να ξεφύγουν … Στριμώχτηκαν στην γωνία οταν η Κύπρος και ο Διεθνής παράγοντας έφτιαξαν την Αοζ της κυπρου ,πάνε να ξεφύγουν με το ”πεθαμένο” πολιτικά μη εκλγεμενο πρωθυπουργό της Λιβύης.Αυτής τους η προσπάθεια να ακυρωθεί τελείως οταν ορίσουμε Αοζ με την Αίγυπτο και την κυπρο .Μετα η επόμενη τους προσπάθεια να ξεστριμοχτουν θα είναι με τα γεωτρύπανα … Εκεί θα είναι και η τελευταία τους προσπάθεια ..

Chris
Member
Famed Member
Chris

Αυτά τα πράγματα είτε τα κάνεις είτε δεν τα κάνεις. Πάντως δεν ανακοινώνεις τις συζητήσεις. Κανένα διπλωμάτη δίπλα τους δεν έχουν;

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Θα έχουμε εξελίξεις σύντομα. Θα έπρεπε να προετοιμαζόμαστε σοβαρά. Ατάκες περί επιτάχυνσης των συνομιλιών για ΑΟΖ δεν μπορούν να ληφθούν ως σοβαρές. Δεν αντιμετωπίζονται έτσι οι ενέργειες που αναμένεται να προχωρήσει η Τουρκία.

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Θεωρώ ότι εξελίξεις θα έχουμε και θα είναι θετικές.Η κίνηση των Τούρκων απλώς επιταχύνει κάποια πράγματα που έχουν γίνει άλλα δεν λέγονται.

Steve
Member
Famed Member
Steve

Κολλήσαμε στο κάθισμα από την πολύ επιτάχυνση…..

Πατριωτης
Guest
Πατριωτης

Συμφωνα με τον κοινα αποδεκτο γνωστη του Ναυτικου Δικαιου και πατερα της Ελληνικης ΑΟΖ κο Καρυωτακη,την ΑΟΖ πρωτα την ανακηρυσεις διμερως και μετα τα κλιμακια οριοθετουν.Εμεις γιατι δεν ανακηρυσσουμε ΑΟΖ με Αιγυπτο;Γιατι πολυ απλα κοροιδευουν.Ειχαν αποφασισει ολες οι Ελληνικες ηγεσιες την προτροπη των Αμερικανων.Μοιραστε τα πετρελαια σας με την Τουρκια γιατι 1)ειναι πιο ηθικο αφου αυτοι δεν εχουν πολλα και ειναι 80εκ κσι 2) με τοσο μεγαλη χωρα χωρα απεναντι μπορει να τα χασετε ολα.Τοσα χρονια προσπαθουσαν να το φερουν με τροπο.Που κολαει το πραγμα και εκτιθενται και τρεχουν πανικοβλητοι.Η Τουρκια δεν αρκειται στα μισα.Τα θελει ολα γιατι ξερει οτι… Read more »

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

ΟΥΤΕ ΣΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΟΖ….ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ …..ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΑ….Κ ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ 1980…..ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΛΕΥΡΟ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ..

nigozs
Member
nigozs

Ποιός διαφωνεί ότι ήταν λάθος που καταφερθηκαμε κατά της Λιβύης ?
Αντίθετα έπρεπε να απαντήσουμε με τελική συνεννόηση/συμφωνία με την Αίγυπτο.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

ΚΚαλά, η συμφωνία για ΑΟΖ είναι ένα πράγμα, αλλά μόνο θα ακυρώσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας; Η αντίδραση μας θα είναι αυτή και μια κλάψα στο ΝΑΤΟ; Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και για πολλά σενάρια. Η στάση και αυτής της πολιτικής ηγεσίας είναι εντελώς απαράδεκτη και κατώτερη των περιστάσεων. Εκτός της διπλωματικής προσπάθειας που θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σοβαρή, η προμήθεια των τορπιλών θα έπρεπε να έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος. Επιπλέον, και τα 1000 περίπου τεθωρακισμένα (κυρίως Μ1117;) που αναφέρονται στα ΜΜΕ θα έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια να αφιχθούν το συντομότερο δυνατό και να προωθηθούν στην… Read more »

Nikostath
Member
Active Member
Nikostath

Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε, προφανώς αν η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν απλή υπόθεση θα είχε ήδη γίνει. Άλλωστε, ας μην παραβλέπουμε το “τυράκι” της Τουρκίας στην Αίγυπτο για μεγαλύτερη ΑΟΖ. Πλεονέκτημά μας είναι η αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλιώς θα είχε συμφωνήσει και το Ισραήλ να περάσουν οι αγωγοί από εκεί ως πιο οικονομική λύση και να τελειώνει η υπόθεση. Η εξωτερική μας πολιτική διαχρονικά ίσως είναι αργή και πλέον του δέοντος προσεκτική αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι “για τα πανηγύρια”. Πιστεύω οι Τούρκοι θα το σκεφτούν διπλά να στείλουν τρυπάνι κάτω από την Κρήτη.… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Μα δεν μιλάμε μόνο για τρυπάνι κάτω από την Κρήτη. Εδώ μιλάμε για πρόθεση διχοτόμησης του Αιγαίου! Φυσικά δεν είναι καινούργιο αλλά οι δηλώσεις της Τουρκίας προμηνύουν εξελίξεις στο Αιγαίο.

hist
Member
Active Member
hist

Το ζήτημα δεν είναι αν πρέπει ή όχι να γίνει ανακήρυξη ΑΟΖ με τους Αιγύπτιους. Προφανώς πρέπει ΧΘΕΣ! Το θέμα είναι ότι γίνεται too late! Αντί να ακολουθούμε τους Τούρκους σε ό τι κάνουν, θα έπρεπε να προηγούμαστε. Αντ’ αυτού, βλέπουμε μια ελληνική διπλωματία που πιάστηκε ξεκάθαρα στον ύπνο και τρέχει να μαζέψει ό τι μπορεί με αμφίβολα αποτελέσματα πια. Σε μια εποχή μάλιστα που η Αθήνα θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένη και σε εγρήγορση, αφού τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές προκλήσεις δείχνουν ιδιαίτερα “αναβαθμισμένες” και άρα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί το γεγονός αυτό. Το αν έχει νομική… Read more »

spy
Member
Member
spy

«Αντ’ αυτού, βλέπουμε μια ελληνική διπλωματία που πιάστηκε ξεκάθαρα στον ύπνο και τρέχει να μαζέψει ό,τι μπορεί με αμφίβολα αποτελέσματα πια.»
Δεν πιάστηκε στον ύπνο, κατά την προτροπή της Αστυνομίας κάνουν ότι κοιμούνται…
Εξυπηρετούν έτσι πολλαπλά συμφέροντα …εκτός βεβαίως των Ελληνικών.

Giannis
Guest
Giannis

Καλημέρα σας,
την “επιτάχυνση” εξελίξεων που αναφέρει ο κος Δένδιας, προφανώς το κάνει για εσωτερική κατανάλωση και επειδή πολλοί στην Ελλάδα….”μάσησαν”,..είπε να μασήσουμε και το δικό του το σανό…αμ πώς!!

Εδώ είναι ότι δημοσιεύτηκε στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης και πουθενά μα πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στα θέματα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ούτε καν ΓΕΝΙΚΆ,..πόσω μάλλον ειδικά.
https://www.defence-point.gr/news/vasiko-thema-sta-aigyptiaka-mme-i-synantisi-ton-ypex-elladas-kai-aigyptoy

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι οι εξελίξεις τρέχουν σαν αστραπή και το περιμέναμε. Η Τουρκία έχει φτάσει στο απόγειο της διαφοράς ισχύος με την Ελλάδα (με την παραλαβή και των S-400) και η Ελλάδα ενεργεί να κλείσει την διαφορά, με συνέπεια σε 1-2 χρόνια να βελτιώνεται το ισοζύγιο υπέρ Ελλάδας. Οπότε θέλουν να κάνουν κίνηση και τετελεσμένα άμεσα. Άμεση πρέπει να είναι και η αντίδραση της Ελλάδας σε μερικά μέτωπα: 1) Άμεση ενίσχυση ισχύος με όλα τα προγράμματα που με υποφερτό κόστος φέρουν άμεση βελτίωση (FOS Μιράζ, τορπίλες κτλ) και επίσης άμεσα τα ΑΒ (αλλά να γίνουν παραγγελίες από τώρα για τα όπλα… Read more »

Αντρεας Δημητρίου
Guest
Αντρεας Δημητρίου

Η Ελλάδα πρέπει να Ανακυρηξει ΑΟΖ Άμεσα ….και να αρχίσει συνομιλίες για οριοθετηση με Αίγυπτο και Κύπρο !
Αυτοί που μιλούν ακόμη για υφαλοκρηπίδα είναι άσχετοι !

Tasos
Member
Tasos

εδώ δεν οριοθετούν ΑΟΖ με την Ιταλία…..

Tasos
Member
Tasos
Αντρεας Δημητρίου
Guest
Αντρεας Δημητρίου

Ο Τάσος Παπαδόπουλος και ο Χριστόφιας όταν ήταν πρόεδροι της Κύπρου…έκαναν πρόταση στην Ελλάδα για Οριοθέτηση της ΑΟΖ… πέθαναν και οι δύο και εμείς ακόμη μιλάμε για υφαλοκρηπίδα… λειτουργούμε με μερικές δεκαετίες χρονοκαθυστερηση !

Tasos
Member
Tasos

Μιας και το πρόβλημα είναι η μη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και μέχρι να περιμένουμε την …επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται, μήπως να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την έτοιμη Κυπριακή Δημοκρατία; Λέω εγώ τώρα………