33.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑΑμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα οφέλη για την Ελλάδα από την αναθεωρημένη Αμυντική...

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα οφέλη για την Ελλάδα από την αναθεωρημένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

- Advertisement -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπέγραψαν στις 5 Οκτωβρίου, το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Η MDCA αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας, προς όφελος των δυο χωρών και προς την περιφερειακή σταθερότητα. Οι δυο κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την πολυεπίπεδη αμυντική σχέση, για να ανταποκριθούν καλύτερα οι ανάγκες των δυο χωρών και να απαντηθούν πιο αποτελεσματικά οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας.
Την σημασία της αναθεώρησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας σε ότι αφορά το παράρτημα της (Annex) υπογράμμισαν χθες ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρέχοντας διευκρινήσεις σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής της, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου την οποία και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε.
Σκοπός της αναθεωρημένης συμφωνίας ήταν να συμπεριληφθούν περισσότερα σημεία στα οποία θα γίνει αναβάθμιση υποδομών, όπως η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, και η περιοχή γύρω από το Μαράθι στη Σούδα, προς όφελος και των δυο χωρών, αλλά και διευκόλυνση της πρόσβασης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου “ΟΛΓΑ”, με τις εργασίες ολοκλήρωσης να βρίσκονται στο 80%. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, οι ΗΠΑ θα υποβάλλουν αίτημα στις ελληνικές αρχές για άμεση πρόσβαση στο λιμάνι, για την υποδοχή στρατιωτικού εξοπλισμού. Το λιμάνι είναι μοναδικό λόγω στρατηγικής θέσης για την μεταφορά εξοπλισμού στους συμμάχους μας στη νότια Ευρώπη.
Σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας του 1999 (η οποία όμως αφήνει ακέραιο τον πυρήνα της, ο οποίος –όπως ειπώθηκε- δεν έχει ανάγκη τροποποιήσεων), χαρακτηρίστηκε από την αμερικανική πλευρά ως αλλαγή πνεύματος. Όπως υπογραμμίστηκε η παλαιότερη συμφωνία ήταν «τερματική» με την έννοια ότι υπήρχε «ημερομηνία λήξης» ενώ τώρα υπάρχει πλέον ενσωματωμένη η προοπτική μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης σχέσης και ως ευκαιρία για την Ελλάδα αναβαθμίσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Μαράθι, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την άλλη πλευρά των εγκαταστάσεων της Σούδας, η τροποποίηση επισημοποιεί τη χρήση της και διευκολύνει την δημιουργία υποδομών. Η προβλήτα του Μαραθίου ανήκει στο ΠΝ και συντηρείται από αυτό. Στο μέλλον θα προταθούν αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων χωρίς να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με το κόστος εγκαταστάσεων κ λειτουργίας να το αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ. Η υποστήριξη του ΠΝ είναι εξαιρετική, τόνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Στην Λάρισα καλύπτεται η εκεί παρουσία του κλιμακίου που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις των MQ-9. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση προς την κατεύθυνση μεταστάθμευσης εκεί και άλλων ΜΕΑ, όπως των Global Hawk, τα οποία εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον NAS Sigonella με εναλλακτικό αεροδρόμιο σε τυχόν έκτακτη ανάγκη την Σούδα. Τα MQ-9 στη Λάρισα δεν διατίθενται στις ελληνικές ΕΔ, αλλά υπάρχουν σκέψεις για πιθανή απόκτηση, το οποίο από τακτικής άποψης είναι κατάλληλο για την Ελλάδα.
Το Στεφανοβίκειο αφορά αποκλειστικά την δυνατότητα εκπαίδευσης/συνεκπαίδευσης μονάδων ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, όπως έγινε ήδη πέρυσι με Apache και Chinook, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου 2019 αναμένεται η επανάληψη της περσινής δραστηριότητας με τρίμηνη μεταστάθμευση νέων μονάδων. Ειδικά για την εκπαίδευση η αμερικανική πλευρά μνημόνευσε την μοναδικότητα της Ελλάδας να προσφέρει δυνατότητες εκπαίδευσης αεροσκαφών και πλοίων όλο τον χρόνο, κάτι που δεν υφίσταται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παρέχει μοναδικές δυνατότητες στις αμερικάνικες ΕΔ, υποδομές, εξαιρετικό καιρό, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αφρική.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν περιλαμβάνεται στην αναθεωρημένη συμφωνία ως μόνιμη τοποθεσία αλλά η χρήση του θα μπορεί να γίνει από αμερικανικές δυνάμεις κατά περίπτωση με την προβολή αιτήματος και σε προηγούμενη συνεννόηση με την ελληνική πλευρά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία μόνιμη αμερικανική παρουσία, ούτε θα δημιουργηθούν υποδομές. Αναφέρθηκε όμως σχετικά η προσπάθεια βελτίωσης του λιμανιού, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσης της ημιβυθισμένης βυθοκόρου που εμποδίζει την πρόσβαση, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως μοναδικής στρατηγικής σημασίας, σχετίζεται κυρίως με την δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση συμμαχικών χωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως γίνει περιστασιακή χρήση και κάποιων άλλων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, όπως πεδίων βολής για την επιχειρησιακή πιστοποίηση των μεταφερόμενων δυνάμεων σε γειτονικά πεδία βολής ή αεροδρόμια.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραχώρηση πλεονάζοντος πολεμικού υλικό ή άλλου αντισταθμίσματος, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον και χωρίς να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναθεώρηση τη συμφωνίας, όπως έγινα με την περίπτωση των CH-47D και των OH-58D. Η αμερικανική πλευρά τόνισε την δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, η οποία υπήρχε και στην αρχική συμφωνία αλλά δεν υπήρξε επαρκής εκμετάλλευση των δυνατοτήτων, κάτι που θα επιδιωχθεί τώρα. Στο σημείο αυτό έγινε ιδιαίτερη μνεία για τον ναυπηγικό τομέα και την ύπαρξη βιώσιμων μονάδων στην Ελλάδα οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση της συγκεκριμένης επιδίωξης.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης πως υπάρχουν ευκαιρίες για αξιοποίηση του έμπειρου (τεχνικού) εργατικού δυναμικού και ελληνικών εταιριών (αν και η γραφειοκρατεία αποτελεί μερικές φορές τροχοπέδη), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ναυπηγικό τομέα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδυαστεί με τυχόν επιλογή από τη χώρα μας, αμερικανικών πολεμικών σκαφών, που θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.
Αναφορά υπήρξε επίσης στη συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιτήρηση της Ανατολική Μεσογείου, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως τα πτητικά μέσα που αποκτά ή εκσυγχρονίζει η χώρα μας, θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ διότι δεν διαθέτουν δικά τους μέσα σε μόνιμη βάση για την επιτήρηση της περιοχής.
Όσον αφορά τη φημολογία για την απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς από την Ελλάδα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο “Viper”, γεγονός που θα αποτελέσει τον “προθάλαμο” για την είσοδο της χώρας μας σε πρόγραμμα μαχητικού επόμενης γενιάς.
Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, και τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αποτελούν σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες που να εξασφαλίζουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας θα γίνονται εντός των διεθνών κανόνων.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Η Ιταλία προσφέρει στο ΠΝ τις δύο πρώτες φρεγάτες PPA (Thaon di Revel) στο ΠΝ αν επιλέξουμε την πρόταση της Fincantieri

Θεωρούμε πως η αποκλειστική μας είδηση πως η Fincantieri προσφέρει 2 από τις ήδη κατασκευασμένες ελαφριές φρεγάτες Doha Class στο ΠΝ, με τη σύμφωνη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Όταν η Νορβηγία «πήδηξε» από το τρένο του NH90 και ζητάει...

Η Νορβηγία έγινε η δεύτερη χώρα -μετά την Αυστραλία- που εγκατέλειψε οριστικά τα NH90. Η είδηση, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν ήταν ακριβώς «αιφνιδιαστική...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουνίου 1522: Ξεκινά η πολιορκία της Ρόδου...

0
Η Ρόδος είχε τεθεί υπό τη διοίκηση του μοναστικού τάγματος των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη (Ordo Hospitalis Sancti Johannis Hierosolymitani - τάγμα του Ξενώνα...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Δυο λόγια από τον συγγραφέα

Αγαπητοί φίλοι,Όλες τις μέρες που δημοσιεύονταν ένα-ένα τα μέρη του "Αιγαίο Ώρα Μηδέν", παρακολουθούσα τα σχόλιά σας με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ήταν απόλαυση να βλέπω...

ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (μέρος 12): «Πολέμησαν παντού»

Δείτε το 1ο μέρος της αφήγησης εδώ, το 2ο εδώ, το 3ο εδώ, το 4ο εδώ, το 5ο εδώ, το 6ο εδώ, το 7ο...

ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: Σήμερα στις 20:50, όλα θα απαντηθούν!

Που κατευθύνονται οι ελληνικοί πύραυλοι SCALP; Θα γλυτώσει από τα τουρκικά μη επανδρωμένα η ομάδα μάχης του πλοιάρχου Μπουρλά; Τι γίνεται στο Καστελόριζο;...