Αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τα οφέλη για την Ελλάδα από την αναθεωρημένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

95
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπέγραψαν στις 5 Οκτωβρίου, το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Η MDCA αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας, προς όφελος των δυο χωρών και προς την περιφερειακή σταθερότητα. Οι δυο κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την πολυεπίπεδη αμυντική σχέση, για να ανταποκριθούν καλύτερα οι ανάγκες των δυο χωρών και να απαντηθούν πιο αποτελεσματικά οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας.

Την σημασία της αναθεώρησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας σε ότι αφορά το παράρτημα της (Annex) υπογράμμισαν χθες ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρέχοντας διευκρινήσεις σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής της, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου την οποία και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε.

Σκοπός της αναθεωρημένης συμφωνίας ήταν να συμπεριληφθούν περισσότερα σημεία στα οποία θα γίνει αναβάθμιση υποδομών, όπως η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, και η περιοχή γύρω από το Μαράθι στη Σούδα, προς όφελος και των δυο χωρών, αλλά και διευκόλυνση της πρόσβασης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου “ΟΛΓΑ”, με τις εργασίες ολοκλήρωσης να βρίσκονται στο 80%. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, οι ΗΠΑ θα υποβάλλουν αίτημα στις ελληνικές αρχές για άμεση πρόσβαση στο λιμάνι, για την υποδοχή στρατιωτικού εξοπλισμού. Το λιμάνι είναι μοναδικό λόγω στρατηγικής θέσης για την μεταφορά εξοπλισμού στους συμμάχους μας στη νότια Ευρώπη.

Σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας του 1999 (η οποία όμως αφήνει ακέραιο τον πυρήνα της, ο οποίος –όπως ειπώθηκε- δεν έχει ανάγκη τροποποιήσεων), χαρακτηρίστηκε από την αμερικανική πλευρά ως αλλαγή πνεύματος. Όπως υπογραμμίστηκε η παλαιότερη συμφωνία ήταν «τερματική» με την έννοια ότι υπήρχε «ημερομηνία λήξης» ενώ τώρα υπάρχει πλέον ενσωματωμένη η προοπτική μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης σχέσης και ως ευκαιρία για την Ελλάδα αναβαθμίσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Μαράθι, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την άλλη πλευρά των εγκαταστάσεων της Σούδας, η τροποποίηση επισημοποιεί τη χρήση της και διευκολύνει την δημιουργία υποδομών. Η προβλήτα του Μαραθίου ανήκει στο ΠΝ και συντηρείται από αυτό. Στο μέλλον θα προταθούν αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων χωρίς να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με το κόστος εγκαταστάσεων κ λειτουργίας να το αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ. Η υποστήριξη του ΠΝ είναι εξαιρετική, τόνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στην Λάρισα καλύπτεται η εκεί παρουσία του κλιμακίου που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις των MQ-9. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση προς την κατεύθυνση μεταστάθμευσης εκεί και άλλων ΜΕΑ, όπως των Global Hawk, τα οποία εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον NAS Sigonella με εναλλακτικό αεροδρόμιο σε τυχόν έκτακτη ανάγκη την Σούδα. Τα MQ-9 στη Λάρισα δεν διατίθενται στις ελληνικές ΕΔ, αλλά υπάρχουν σκέψεις για πιθανή απόκτηση, το οποίο από τακτικής άποψης είναι κατάλληλο για την Ελλάδα.

Το Στεφανοβίκειο αφορά αποκλειστικά την δυνατότητα εκπαίδευσης/συνεκπαίδευσης μονάδων ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, όπως έγινε ήδη πέρυσι με Apache και Chinook, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου 2019 αναμένεται η επανάληψη της περσινής δραστηριότητας με τρίμηνη μεταστάθμευση νέων μονάδων. Ειδικά για την εκπαίδευση η αμερικανική πλευρά μνημόνευσε την μοναδικότητα της Ελλάδας να προσφέρει δυνατότητες εκπαίδευσης αεροσκαφών και πλοίων όλο τον χρόνο, κάτι που δεν υφίσταται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παρέχει μοναδικές δυνατότητες στις αμερικάνικες ΕΔ, υποδομές, εξαιρετικό καιρό, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αφρική.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν περιλαμβάνεται στην αναθεωρημένη συμφωνία ως μόνιμη τοποθεσία αλλά η χρήση του θα μπορεί να γίνει από αμερικανικές δυνάμεις κατά περίπτωση με την προβολή αιτήματος και σε προηγούμενη συνεννόηση με την ελληνική πλευρά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία μόνιμη αμερικανική παρουσία, ούτε θα δημιουργηθούν υποδομές. Αναφέρθηκε όμως σχετικά η προσπάθεια βελτίωσης του λιμανιού, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσης της ημιβυθισμένης βυθοκόρου που εμποδίζει την πρόσβαση, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως μοναδικής στρατηγικής σημασίας, σχετίζεται κυρίως με την δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση συμμαχικών χωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως γίνει περιστασιακή χρήση και κάποιων άλλων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, όπως πεδίων βολής για την επιχειρησιακή πιστοποίηση των μεταφερόμενων δυνάμεων σε γειτονικά πεδία βολής ή αεροδρόμια.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραχώρηση πλεονάζοντος πολεμικού υλικό ή άλλου αντισταθμίσματος, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον και χωρίς να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναθεώρηση τη συμφωνίας, όπως έγινα με την περίπτωση των CH-47D και των OH-58D. Η αμερικανική πλευρά τόνισε την δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, η οποία υπήρχε και στην αρχική συμφωνία αλλά δεν υπήρξε επαρκής εκμετάλλευση των δυνατοτήτων, κάτι που θα επιδιωχθεί τώρα. Στο σημείο αυτό έγινε ιδιαίτερη μνεία για τον ναυπηγικό τομέα και την ύπαρξη βιώσιμων μονάδων στην Ελλάδα οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση της συγκεκριμένης επιδίωξης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης πως υπάρχουν ευκαιρίες για αξιοποίηση του έμπειρου (τεχνικού) εργατικού δυναμικού και ελληνικών εταιριών (αν και η γραφειοκρατεία αποτελεί μερικές φορές τροχοπέδη), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ναυπηγικό τομέα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδυαστεί με τυχόν επιλογή από τη χώρα μας, αμερικανικών πολεμικών σκαφών, που θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Αναφορά υπήρξε επίσης στη συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιτήρηση της Ανατολική Μεσογείου, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως τα πτητικά μέσα που αποκτά ή εκσυγχρονίζει η χώρα μας, θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ διότι δεν διαθέτουν δικά τους μέσα σε μόνιμη βάση για την επιτήρηση της περιοχής.

Όσον αφορά τη φημολογία για την απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς από την Ελλάδα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο “Viper”, γεγονός που θα αποτελέσει τον “προθάλαμο” για την είσοδο της χώρας μας σε πρόγραμμα μαχητικού επόμενης γενιάς.

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, και τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αποτελούν σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες που να εξασφαλίζουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας θα γίνονται εντός των διεθνών κανόνων.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Τί “δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις” (!!!!!!!); Τις κάνει ήδη!!!!!

Τα ανταλλάγματα είναι αστεία πραγματικά, αποτέλεσμα του “διπλωματικού μεγαλείου” Κοτζιά – Δένδια…

Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Διακρίνεις και ανταλλαγματα?

G...
Member
G...

Μια βυθισμενη βυθοκορο
Αξία ανεκτίμητη

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Αν διαβάσω άλλη μια φορά για την ανέλκυση της βυθοκόρου Όλγα θα αυτοπυρποληθώ στο σύνταγμα…

Μιλάμε το πως οι αμερικάνοι πήραν τα πάντα χωρίς να δώσουν τίποτα θα γίνει case study το οποίο θα μελετούν οι μελλοντικοί διπλωμάτες των ΗΠΑ με τίτλο: Πως να πιάσετε έναν λαό κορόιδο…

Και τώρα πάνε να κάνουν το ίδιο με τα ναυπηγεία και να χειραγωγήσουν το ΠΝ…

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Kαλά τα ναυπηγεία της Σύρου πήραν (την Ελευσίνα δε τους βλέπω-άκρα του τάφου σιωπή) που κάνουν συντηρήσεις κατά βάση, δεν είναι και τα Fincantieri.

victor
Member
Member
victor

“Αν διαβάσω άλλη μια φορά για την ανέλκυση της βυθοκόρου Όλγα θα αυτοπυρποληθώ στο σύνταγμα…”
μαζί σου ρε φίλε.. έλεος πια
όχι άλλη βυθοκόρος!

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Τα ανταλλάγματα ποια είναι δηλαδή η ανέλκυση της βυθοκόρου; Γελοιότητες. Για να πάρεις οπλικά συστήματα ως αντάλλαγμα πρέπει και να τα ζητήσεις. Η κυβέρνηση δεν ζήτησε τίποτα γιατί έχει προφανώς άλλες προτεραιότητες. Υπάρχουν έντονες φήμες πως η Αμερικανική πλευρά πρότεινε δυο Arleigh Burke flight 1. Εάν η φήμη είναι αληθινή και η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την αμερικανική πρόταση τότε μιλάμε η κυβέρνηση είναι τραγική. Λεφτά φυσικά υπάρχουν για τους μετακλητούς τον κομματικό στρατό και τους ημέτερους. Λεφτά φυσικά υπάρχουν για εξυπηρετούν ντόπια και ξένα συμφέροντα. Λεφτά για την ασφάλεια της χώρας δεν υπάρχουν. Φανταστείτε αυτή τη συμφωνία να την είχε… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Σιγά μην πρότειναν οι ΗΠΑ να δώσουν Arleigh Burke!
Πιο πιθανό ειναι να έχει ο Αρτέμης 600 δισεκατομμύρια.

antonios
Member
antonios

Δηλαδη μας δινους αερα κοπανιστο και για να το πω ποιο …. Αποκτησαμε ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ με μηδεν οφελος για εμας!! Αν θυμαστε το ειχα ξαναγραψει αυτο σε δυθιραμβικο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για την “αξια” της στρατηγικης συνεργασιας! Μα ποιος ειμαι, ο Καλχας ειμαι?

LefterisK
Member
Member
LefterisK

Εαν πραγματικά είναι αυτή η συμφωνία τοτε τι να πω… καλά να πάθουμε- και δεν μιλάω μόνο για τα υλικά ανταλλάγματα… ίσως τελικά -και ναι είναι βαρύ αυτό που θα πώ- δεν αξίζουμε να είμαστε ανεξάρτητο κράτος.. ίσως θα ήταν πολύ καλύτερα (μελλοντικά) για τους πολίτες και την καθυμερινότητά τους η Ελλάδα να γίνει επαρχία κάποιου άλλου- ποιό σοβαρού- κράτους Ευρωπαικού ΄ή μη…. έτσι ίσως ξεφορτωθούμε τον κακό συρφετό των Ελλήνων πολιτικών… έτσι και αλλίως φύρα είναι…. ή αυτό ή θα πρέπει να ξαναγίνουμε μετανάστες..

Spirit
Guest
Spirit

Ναι οι πολιτικοί σου φταίνε, το σπορ του νεοελληνα είναι πως θα τα αρπάξει από το δημόσιο με αναδρομικά, εφαπαξ, επιδόματα και παροχές και να τρουπωσει στο δημόσιο… η τσέπη τον νοιάζει και τίποτα άλλο.

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

παρα πολλά λογια και πολυ λιγα απτά ανταλλάγματα. Οι στασιμες και προβληματικές αμυντικες βιομηχανίες και ναυπηγία δεν ηταν ετοιμες να διεκδικήσουν και να λάβουν ανταλλάγματα αν υποθεσουμε οτι υπήρξε η πολιτική βούληση. Κατα μια έννοια πληρώνουμε τις ολιγορίες και τις ανικανοτητες μας.

Paan
Guest
Paan

Θα τρελαθούμε έχουν κάνει την Ελλάδα μια απέραντη αμερικανική βάση με ότι συνεπάγεται αυτό μα την σχέση μας νε την Ρωσία και το αντάλλαγμα είναι τσίχλες σαν τα kiowa.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Σκασιλα μας για την ανυπαρκτη Ρωσια ..Τα ανταλλαγματα μας ενδιαφερουν.Τα kw ειναι απο αλλη παλαιοτερη ασχετη συμφωνια μην γραφετε ανακριβειες ..

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ναι φοβερη κ τρομερη αγαπη η ρωσοι μας δουλευεις κι εσυ? που ηταν στα ορλωφικα? το 22? το 74? γενικα ανυπαρκτοι κ σχεδον παντα με τους αλλους ειναι,τα κιοβα ειναι τσιχλες? οκ πες στο βλαδημιρο να στειλει 70 καμοβ με 45μυρια κ να πετουν οχι να πεφτουν.

Steel
Guest
Steel

Το αστείο είναι ότι και οι κούρδοι πιαστήκανε κορόιδα όμως τους δώσανε και μερικά όπλα να κάνουν ότι μπορούν …

Spirit
Guest
Spirit

Σιγα τα όπλα που τους δώσανε, άντε κάτι TOW φαίνεται προς ώρας…
Μεγαλύτερα κορόιδα αυτοί.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

”Όλα τα ‘δωσα για σένα
τίποτα δεν κράτησα”

npo
Member
Famed Member
npo

Ελπίζω να ρίξουν οι Αμερικάνοι λίγα λεφτά να φτιαχτούν επιτέλους κάποια υπόστεγα στο Στεφανοβίκειο να μην τρώει τα ελικόπτερά μας η βροχή και τ’ αγιάζι. Κάτι βέβαια που θα έπρεπε να είχαμε κάνει εμείς απο μόνοι μας.

Chrisgk1
Member
Chrisgk1

Ακόμα και οι αυτόχθονες Αμερικάνοι, παλιά στο Texas, καλύτερα deals έκαναν με τους Αγγλοσάξωνες !!!!

Opt1musPr1me
Member
Active Member
Opt1musPr1me

Λιγη υπομονη ρε παιδια ημαρτον πια.Τι νομιζατε οτι θα βγαιναν ντελαλη και θα το φωναζαν σημερα πηραμε 2 Arleigh Burke,100 Bradley , 20 MQ-9.Δεν γινονται ετσι τα πραγματα λιγη υπομονη και θα φανουν το επομενο διαστημα.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Λες να ειναι ετσι?
Εγω ξερω οτι τετοιες παραχωρησεις φυσικα και δεν μενουν κρυφες αλλα ανακοινωνονται αφου δειχνουν και την επωφελη διαπραγματευση για ολους και συμφερει τις ΗΠΑ να τις προβαλλουν διαφημιζοντας το μοτιβο δωστε μας βασεις να σας δωσουμε κυριο υλικο..Εσυ τωρα υποθετεις οτι υπαρχουν κρυφες συμφωνιες οι οποιες θα φανουν λες και η οποια προεργασια δεν θα ηταν ηδη γνωστη ..
Ο χρονος θα δειξει ποιος εχει δικαιο.

CarlGustav
Member
CarlGustav

Με άδεια χέρια ήρθαν οι μουσαφιρηδες.. Ουτε Reaper, ούτε Bradley, ούτε εκείνα τα αμφίβια για τους πεζοναύτες, ούτε Burke, ούτε Tico. Αλλά εμείς δεν δείξαμε ενόχληση, για να μη μας πουν ζήτουλες. Το ΕΝΦΙΑ των βάσεων, το πληρώνουν;

Evangelos
Guest
Evangelos

Δηλαδή δεν πήραμε τίποτα εκτός από υποσχέσεις…Τα πρώτα δείγματα αυτής της κυβέρνησης είναι άκρως απογοητευτικά ,διότι σε όλα τα επίπεδα βλέπεις επικοινωνιακά τεχνάσματα και επί της ουσίας τίποτα .Το πρώτο δείγμα γραφής δε ήταν η απομάκρυνση του Αποστολάκη από το υπουργείο για να μπει ο πρώτος τυχοντας Κύριοι με την εθνική άμυνα δεν παίζει κανένας,παζαρεψτε εκβιάστε κάντε ότι θέλετε ώστε να θωρακιστεί η χώρα.

G...
Member
G...

Λοιπον πηραμε (αν και δεν εχει πολυ- διαφημιστεί )
α) Μια βυθισμενη βυθοκορο
β) Μια βυθισμενη βυθοκορο
γ) Μια βυθισμενη βυθοκορο
Συνολο =Μια βυθισμενη βυθοκορο

Υγ: Νομιζω στην Αλεξανδρούπολη

ETS
Member
Noble Member
ETS

Η βυθοκορος ηταν ηδη δικη μας απλα την ανελκυουν με δικα τους εξοδα και μεσα.

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Ως μη γνώστης των θεμάτων, τα ανταλλάγματα της συμφωνίας, μου φαντάζουν αποικιοκρατικά. Για να μην χρησιμοποιήσω την λέξη προδοτικά. Σαν να νοικιάζεις ένα πολυτελέστατο τριάρι σε εξαιρετική περιοχή και σαν αντάλλαγμα να παίρνεις την αξία ενοικίασης μια υπόγειας γκαρσονιέρας στην Αχαρνών…

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Σαν να νοικιάζεις ένα πολυτελέστατο τριάρι σε εξαιρετική περιοχή και σαν αντάλλαγμα να παίρνεις ενα κουτι σοκολατακια δε λες καλυτερα…

epampapas
Member
epampapas

Έχει δημοσιοποιηθεί τελικά η συμφωνία; Μπορούμε κάπου να την διαβάσουμε;

Θα ακούμε για αυτή ότι λένε πολιτικοί και δημοσιογράφοι ή θα έχουμε σαν πολίτες το δικαίωμα να την διαβάσουμε και οι ίδιοι;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Θα γράψουμε ρεπορτάζ σύντομα…

Chris
Member
Chris

Η Ελλάδα έδωσε χειροπιαστά πράγματα, στρατιωτικές βάσεις και λιμάνια τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Να μην αναφέρουμε το ξεβράκωμα με Σκόπια, την προδοσία της Κύπρου και τις μυστικές συζητήσεις για συνιδιοκτησία Αιγαίου και ΑΟΖ με Τουρκία αν κρίνουμε από τις δηλώσεις διάφορων χαζοχαρούμενων τύπου Κατρούγκαλου και Δένδια. Σε αντάλλαγμα πήρε λόγια του αέρα για “πιθανότητες”, “δυνατότητες”, “ευκαιρίες” και άλλα. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι “πιθανότητες”, “δυνατότητες”, “ευκαιρίες” για οικονομική συνεργασία είναι καλές στα πλαίσια της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Στρατηγική σχέση σημαίνει ταύτιση συμφερόντων στην περιοχή άρα όλα αυτά είναι θεμικά για την προώθηση των κοινών συμφερόντων.… Read more »

Chrisgk1
Member
Chrisgk1

Συμφωνώ, αλλά στρατηγική συμμαχία σημαινεί και το εξής “έχω κατι θεματάκια με τον Βλαδίμηρο στέιλε μερικα F-16 στη Βαλτική για air policing, ή κανα 214 και καμια φρεγάτα στον Περσικό ή κανα πρασινοσκούφη στο Αφγανιστάν για να κυνηγάει γιδοταλιμπάν”

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Και να συμπληρώσω όλοι ξέρουν ότι όταν χρειάζονται τα παραπάνω εμείς σφυρίζουμε στα κινέζικα..

Ilias
Guest
Ilias

Ωραία να στείλουμε Έλληνες στο Αφγανιστάν. Είσαι έτοιμος; Πας ;

Diogenis
Member
Diogenis

Κοίτα να δεις μας την λένε και οι Ρωσοι .Από τη Ρόδο όπου παρευρέθη στο Διεθνές Φόρουμ “Διάλογος Πολιτισμών” ο Ρώσος πρέσβης Βλαντίμιρ Τσίζοφ απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να την εγκαταλείψουν όπως ακριβώς συνέβη με…
τους Κούρδους.

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Εμας μπορεί… τις βάσεις αποκλείεται!

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Γιατί είναι προς συμφέρον των Ρώσων να μας πούνε ότι είμαστε πολύ καλά όπως είμαστε φαντάζομαι..

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Οι Ρώσοι είναι μανούλες στο “διαίρει και βασίλευε”.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Τωρα αν εγω συγκρινω τους προηγουμενους με αυτους θα θεωρηθω κομματικα κατευθυνομενος; Τουλαχιστον οι Συριζαιοι κατι εκαναν…Λιγα,ελαχιστα…αλλα κατι.Αυτοι…αριστεια….τεχνοκρατες…επενδυσεις….και πανω απο ολα ενα μεγαλο ΤΙΠΟΤΑ.

Αλλα δεν πειραζει.Εχουν σπιτι στο Παρισι αν γινει καμμια στραβη και τα λεφτακια στα Κευμαν.

Παρε τωρα μια βυθοκορο να γουσταρεις.Ισως στην σουλουπωσουν και λιγο τα Αμερικανια να την στελνεις να κανει επιδειξη σημαιας στην Κυπρο.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Μα κυρίως Συριζαίοι διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία! Δεν έγινε τώρα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και οι σημερινοί είναι εξίσου υπεύθυνοι γι’ αυτό το “έκτρωμα”!

Γενικά φαίνεται ότι η νέα Κυβέρνηση είναι πολύ “light”. Στα μεγάλα θέματα δεν έχουν άποψη. Το housekeeping αναμφίβολα σημαντικό μετά την γενική διάλυση, αλλά η χάραξη μακροπρόθεσμων στόχων είναι εκείνη που θα μας εξασφαλίσει πορεία στην προκοπή και την Εθνική πρόοδο. Αν δούμε και το γεγονός ότι δεν θέσαμε καμιά αντίρρηση για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας σε Σκόπια & Αλβανία (το έπραξε η Γαλλία) καταλαβαίνουμε πολλά…

ΥΓ Το βράδυ πάρτε κάνα χάπι, μιλάει ο Δένδιας στην TV…

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Συμφωνω αγαπητε Νικο.Θα μπορουσαν να την αναδιαπραγματευτουν και να πετυχουν καλητερους ορους.Ομως τελικα απο οτι φαινεται κατεληξαν να κανουν οτι και με την Συμφωνια των Πρεσπων….Πολλα λογια και φασαρια πριν και απολυτως τιποτα μετα.Γιαυτο και κρινω ετσι.

Εχω μαθει οτι οπου κυριαρχει το PR και η διαφημιση….κοψε λασπη και κρατα τα λεφτα σου να τα επενδυσεις αλλου.Κατι στραβο συμβαινει και καλυπτεται με ωραιες εικονες η ομορφες θεωριες.Η ουσια που δουλευει δεν χρειαζεται διαφημιση.

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Τουλάχιστον δε τους λέμε που αλλού έχουμε βυθισμένα πλοία να καθαρίσουν τα λιμάνια….γιατί εμείς ούτε αυτά…

observer
Guest
observer

ΣΩΣΤΟΣ!!!!

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Τί έκαναν οι ζαίοι τους 3 πρώτους μήνες διακυβέρνησης θυμάσαι; Το να κρίνεις μια κυβέρνηση 3 μηνών με μια κυβέρνηση 4,5 ετών εγώ για κομματικά κατευθυνόμενο το βλέπω. Εγώ θα κρίνω την κυβέρνηση όταν κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία. Εκτός αν πιστεύεις πως “δε θα υπάρχει Ελλάδα μέχρι τότε”..

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Μιλαω αποκλειστικα αμυντικα που ειναι και το θεμα του περιοδικου.Αν θελεις να επεκταθουμε γενικα μπορω πολυ ανετα να το κανω σε ολους τους τομεις και να θιξω πολυ περισσοτερα κακως κειμενα των κομματων που φαινεται πως στηριζεις.Δεν το κανω για να κρατησω τα ορια που θετει η Πτηση.Αν ομως επιτραπει μπορω να μιλησω με στοιχεια απο εγκυροτατες πηγες(οχι πρωτο θεμα κ.λ.π) Τα λιγα που εκαναν αναφερονται στις αμυντικες προμηθειες.Υπηρξε και αναλογο αρθρο της Πτησης πριν λιγες μερες και η σταση των περισσοτερων σχολιαστων ηταν τουλαχιστον δικαιη. Δεν κρινω μια κυβερνηση 3 μηνων.Κρινω μια πολιτικη σεκτα 60 ετων που ανακυκλωνει τα… Read more »

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Ποιός ανακυκλώνει ποιά σέκτα; Ο κυρίαρχος λαός; Ο Σύριζα πώς βγήκε, τον προώθησε καμία σέχτα ή τον επέλεξε ο ελληνικός λαός; Εκλογές γίνονται και εμένα δεν μου επέβαλλε κανένας τί να ψηφίσω.
Αμυντικά θέματα για κυβέρνηση 3 μηνών; Εγώ θα περιμένω 1 έτος και μετά θα σχολιάσω αναλόγως.
Κύριο θέμα είναι η ανόρθωση της οικονομίας και η επένδυση στην αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Δυστυχώς αγαπητέ, οι ενδείξεις από ΥΕΘΑ και Δένδια είναι ήδη τέτοιες που δείχνουν ξεκάθαρα την αντίληψη. Ο παράγων χρόνος δεν σημαντικός μόνο για την οικονομία. Υπεκφυγές, παιδαριώδης ρητορική και τρόμος σε κάθε κίνηση του νεοθωμανού…

Και να μην ξεχνιόμαστε η διαταγή no flags no troops εφαρμόζεται με ευλάβεια, έτσι; Για τους ψαράδες μας δε, που απειλούνται από τους Τούρκους ασχολείται το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης…

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Όλες οι κυβερνήσεις κρατούν την ίδια στάση με την Τουρκία και φυσικά τα αποτελέσματα δείχνουν πως πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Η Τουρκία είναι πλήρως απομονωμένη και σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα έχει συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και αρκετές αραβικές χώρες δημιουγώντας σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας. Φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2010.

Christos Pavlidis
Guest
Christos Pavlidis

Εδωσαν στους Ινδιάνους νερό τις φωτιάς και ολα

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Παλιοτερα περναμε και κανα αντάλλαγμα… τώρα καλα λογια μονο… αααα και την βυθοκορο! Μην ξεχνιομαστε lol

Νταξει. Δεν ξέρω. Αλλοι λένε να κάνουμε υπομονη και πως θα μας δωκει ο θειος Σαμ κανα ψιχουλακι και μας. Δεν το βλεπω. Αυτα συνηθως συμφωνουνται επι τοπου.

Να πει κανεις πως θα μας εκλεινε εστω καμια εμπορικη συμφωνία… με τους Τουρκους συζητουνε για 100δις deal…. εδω ουτε για 10.

Γενικα ο Δενδιας κατ επαγγελμα ειναι κομματάνθρωπος. Στην θέση του θα μπορουσαν να ειχαν βάλει καποιον πολυ καλυτερο που κατέχει την διπλωματία και οχι μονο. (δοξα τον θεο ειχαν πολλα στελεχη σχετικα με το αντικειμενο)

Nick
Member
Famed Member
Nick

Υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.

Αν διατυμπάνιζαν πως τους δώσαμε βάσεις (του θανάτου για όσους θυμούνται grin ) με αντάλλαγμα όπλα κλπ, θα γινόταν ο κακός χαμός και εντός και εκτός.

antonios
Member
antonios

Και για να μην νομιζετε οτι το παιζω Καλχας σαν τσαμπα μαγκας δειτε τις απαντησεις μου σε αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ https://www.ptisidiastima.com/us-greece-second-strategic-dialogue-in-athens/

npo
Member
Famed Member
npo

Βλέπω πολύ χολή στα σχόλια.
Προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω αν η συμφωνία είναι προδοτική (τι πρωτότυπο) ή ωφέλιμη, αλλά θέλω να πω τα εξής.

Στα οφέλη είναι σίγουρα οι συνεκπαιδεύσεις (εκτός να θεωρούμε πως είμαστε ήδη κορυφές..) η επένδυση σε υποδομές (όπως ο λιμένας Αλεξανδρούπολης ή στην Σούδα) η συχνότερη παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων (υπάρχει κι ένα μικρό οικονομικό κέρδος εδώ) και φυσικά η παροχή μεταχειρισμένου υλικού όπως τα Καϊόβα. Στο μέλλον περιμένω κι άλλα. Αυτό μένει να το δούμε βέβαια. Ίσως υπάρχουν και πράγματα που δεν φαίνονται όπως η παροχή πληροφοριών.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Πώς να μην το κάνουμε; Αξιολογούμε την απαράδεκτη ρητορική των ΥΕΘΑ και Δένδια, και επιπλέον βλέπουμε ότι ενώ οι παροχές προς ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τα υλικά ανταλλάγματα είναι αστεία ιδίως αν τα συγκρίνουμε με το παρελθόν. Και πολύτιμες συνεκπαιδεύσεις κάναμε και υλικά παίρνουμε και λογικά θα τα κάνουμε και στο μέλλον αλλά είναι προφανές πως μια συμφωνία σου δίνει δυνατότητα να ζητήσεις πολλά πράγματα. Το μέλλον είναι αργά αγαπητέ. Οι ΕΔ έχουν τεράστιες ανάγκες από την υπονόμευση και την αδιαφορία δεκαετιών. Ηταν ευκαιρία να καλύψουμε μερικές από αυτές. Όσο για διπλωματικά ανταλλάγματα δεν είναι ανάγκη να αναλύσουμε. Τα βλέπουμε στη… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

νικο τι ακριβως θες να δωσουν οι αμερικανοι? ab k tico δεν αποδεσμευονται μπραντλευ θα παρουμε μεσω του προγραμματος για αντικατασταση ρωσικου υλικου τα αμπραμς δεν ηταν αυτα που απο 400 πηγαν στα 150 οπως ειναι αλλα δεν εχουμε τα μεταφορικα? οτι θα παρουμε υλικο θα παρουμε αλλα μην περιμενεται το υλικο που μαζεψε ο πατερας του νυν πρωθυπουργου αυτες οι εποχες πεθαναν,πιθανολογο οτι θα δουμε αποσυρωμενα φορτηγα -μεταφορικα κι αν κατι μεγαλο ηθελα αυτο θα ηταν 4 ιπταμενα τανκερ (μη σου πω και ναυτικου).

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Τico, AB κλπ είναι πολύ δύσκολο το γνωρίζω. Υπάρχουν όμως τεράστιες ανάγκες και σε πιο ταπιενά μέσα. Τα έχω αναφέρει, φορτηγά πάσης φύσεως, οχήματα Μ1117, Μ113Α3, πυρομαχικά πυροβολικού, μερικές χιλιάδες Μ16Α3 και πολλά άλλα. Αν πάνω στην διαπραγμάτευση δεν θέσεις και τέτοια θέματα τί θα κάνεις αργότερα; Θα είναι καλυτερα; Τώρα τα χρειαζόμαστε τώρα έπρεπε.

Και γιατί να μην θέσουμε αίτημα για Abrams δεν κατάλαβα. Τα 400 Μ-1Α1 έγιναν 150Α2SEP με στόχο να “γειωθούν”…

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

λογικα τα φορτηγα κλπ τα χουμε ζητησει ηδη καπου διαβασα οτι θελουμε να παρουμε φορτηγα στην θεση των σταγιερ,λογικα θα παρουμε απο ηπα οταν αποδεσμευτουν καθως δεν ειναι ακομα πληρως ανεπτυγμενα τα Joint Light Tactical οποτε μαλλον παμε για μετα το 20,φανταζομαι οτι κατι θα εχει υποθει κ γι αυτα τα οπλα που γραφεις,τωρα βεβαια για τα αμπραμς μας κοβω χλωμους ποιο ευκολα βλεπω να μενουμε με οτι εχουμε κ να στελνουμε κ τα μολφ .

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

και μην ξεχναμε οτι οι αναβαθμισεις βασεων κ οι συνεκπαιδευσεις ειναι πολυτιμες σαν κ τα οπλικα στη λαρισα θα φτιαξουν βαση μεταφορας -ανεφοδιασμου για τα ιπταμενα τανκερ και θα ανεφοδιαζονται κ τα φ16 μας θα ηθελα κ το ξαναλεω να χουμε και 2 τανκερ δικα μας προσεξε απο της κατασκευες κλπ θα δουλεψει κοσμος και λογικα πανω απο 100 ατομα σε καθε θεμα οποτε κερδιζεις κι απο αλλου.Κ σιγουρα θα παρουμε κ στρατιωτικο υλικο σαματις δεν μας δωσανε κιοβα σινουκ μαρκ4 κ.α. μας εδωσαν κ θα μας δωσουν απλα πιστευω οτι δεν ειναι αυτα που ποθουσαμε δηλαδη 2 τικο 2… Read more »

Christos
Guest
Christos

Για άλλη μια φορά ξεβρακωθήκαμε χωρίς ουσία… Τι να περιμένεις βέβαια από μια αποικία. Αν δεν βγει αντίστοιχος Ερντογάν εδώ δεν παίζει να δούμε προκοπή

Spirit
Guest
Spirit

Τα ανταλλάγματα που πήραμε ειναι να κάνουμε 2-3 συμβόλαια ακόμα προς την LM, γιατί δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι!!!

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Ακριβώς!
Στην τελική ας ζητούσαμε εγγυήσεις από τον “τσεο” (sic!) της LM… Πιο ήσυχος θα κοιμόμουν…

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Όχι κύριοι! Δεν είναι εξοργιστικό οτι οι σύμμαχοί μας δεν μας δίνουν τίποτα για να πάρουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Είναι οτι επιβάλουν επενδυτικό γύψο, μαρασμό και απραξία σε ένα απο τα μεγαλύτερα και στρατηγικότερα λιμάνια της Βαλκανικής με τεράστιες οικονομικές προοπτικές εξέλιξης. Πριν προλάβει να αποχωρήσει ο αμερικάνος ΥΠΕΞ, η ελληνική πολιτεία δήλωσε πως το επενδυτικό σχέδιο της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, δεν αποτελεί ώριμη επένδυση! Αν λάβει κανείς υπόψη οτι και για τον ΟΛΘ ο αμερικανός πρέσβης έχει εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για την ανάδοχο Γαλλογερμανική κοινοπραξία, τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτός ο τόπος είναι… Read more »

zolotasnew
Member
Member
zolotasnew

εντάξει, ήτε παίδες Ελλήνων… πως κάνετε έτσι; μέχρι πρότινος ανανεώναμε κάθε χρόνο την χρήση της Σούδας και δεν είχαμε ξεκαθαρίσει το ποινικό δίκαιο για το Αμερικάνικο προσωπικό… μην ξεχνάτε ότι το υλικό που πήραμε το 1992 ήταν στα πλαίσια της αναδιάταξης υλικού σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΔΕΕ και η αποτελεσματικότητα του δοκιμάστηκε τον Γενάρη των Ιμίων που δεν πολέμησε κανείς… κι άλλωστε αποτελεί επέκταση υφιστάμενης συμφωνίας, είναι πολιτική γι’ αυτό και διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το Εξωτερικών μόνο και δεν απαιτείται κύρωση από την Βουλή ως νέα διακρατική… ας ζητήσουμε με EDA 250 ΤΟΜΑ 50 ΠΕΠ και 40 Μπλακχωκ L… Read more »

Alexandros
Member
Alexandros

Μην ξεχνάτε πως η Αμερική δεν έχει καμία σχέση με την Αμερική του 90 που κάναμε την προηγούμενη συμφωνία, πλοία να μας δώσουν δεν έχουν, εκτός αν κάνουν κάποια ΠΑΘ που έχουν και τα δίνουν; Ναρκοθηρικά; Τορπίλες με έξοδα δικά μας στην αναβάθμιση τους; Αποδέσμευση όπλων για τα F-16; Λίγα TOW ή JAVELIN; Hellfire; Μεταχειρισμένα Blackhawk; UCAV/UAV; Και αλλά chinook; M1 Abrams; Bradley πρώτης γενιάς; Συμπλήρωση M-109 και MLRS; ATACMS; Όλα τα αλλά για να τα αποκτήσουμε χρειάζονται λεφτά, που δεν υπάρχουν, όποτε χαλαρώστε λίγο. Ας κάνουμε πρώτα συντήρηση αναβάθμιση σε αυτά που έχουμε, αφήστε να μας φτιάξουν τα λιμάνια… Read more »

antonios
Member
antonios

Θα ηθελα την ΕΠΙΣΗΜΗ αποψη της ΠΤΗΣΗΣ για την στρατηγικη συνεργασια μεταξυ Ελλαδος και ΗΠΑ που τοσο πολυ “διαφημισαν” με τροπο που φαινοταν πανακεια για την ασφαλεια της χωρας μας. Τιπιστευουν ΣΗΜΕΡΑ που αποκαλυυθηκε οτι παιρνουν τα παντα χωρις να δεινουν ΤΙΠΟΤΑ. Ουτε του πατερα του δεν εμοιασε ο σημερινος πρωθυπουργος. Εκεινος ΕΘΑΨΕ την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια μετα απο διαταγη των ΗΠΑ για να μην χασουν εναν απο τους ποιο σταθερους πελατες τους και ο σημερινος -αφου δεν ειχε να διαλυσει τιποτα- ΔΕΝ ΠΕΙΡΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. Μηπως κανω καπου λαθος? Ενα παραδειγμα. Σε αποχαρακτηρισμενα εγγραφα του Στειτ Ντιπαρτμεντ οι ΗΠΑ… Read more »

CHRIS
Guest
CHRIS

Once again, typical Greek/Middle Eastern mentality. All comments are the same, copy/paste, we did not get anything in return (why should you? Were does it say you have to get something), we were cheated, we were lied too and off course playing the eternal victim card. All the $$$Billions that Greece received from the 1940’s to the late 1990’s what happened? Answer: Stolen, wasted, misappropriated or given as “Epidomata”, instead of being used to build the military. One hundred years from now, Greeks will be asking/saying the same. Instead of asking for handouts, buy on your own with your own… Read more »

npo
Member
Famed Member
npo

Αφού μιλάς μια χαρά Ελληνικά, γιατί μας κατσαδιάζεις (ορθώς ως ένα βαθμό) σε άψογα Αγγλικά φίλε Κχρίς? Δεν ομιλούμε όλοι ακόμα την Αγγλική.

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

who told you that access to military bases is a FREE thing? It’s a trade. It was always a trade. And yes we are expecting to get something of value to us in exchange.

CHRIS
Guest
CHRIS

…..and who told you that military equipment, assistance, training etc., should be free? As I said, buy on your own, with your own money, and stop complaining.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Access to bases, ports and airports isn’t free (usually).

Pantelis
Member
Pantelis

7 χρόνια χούντα και το 38% της Κύπρου υπό κατοχή δεν τα ξεπληρωνουν ολα τα δις που πήραμε από το 1940. Βάλε το καλά στο μυαλό σου αυτό πριν αρχίσεις τις ιστορίες για αγρίους και κακούς Έλληνες που μόνο κλαίγονται. Θέλεις βάσεις; Θα πληρώσεις οπως πληρώνεις σε κάθε άλλο μέρος. Τουλάχιστον αυτό έπρεπε να πει η κυβέρνηση. Αλλά μάλλον στους Αμερικανούς αρέσει να τους φτύνουν μέσα στη μάπα όπως κάνει ο Ερντογαν. Μόνο τότε δίνουν ανταλλάγματα. Όταν ζητάς κάτι που σε δυναμώνει ως υπερδύναμη πρέπει αντιστοίχως και να δώσεις κάτι σε αυτόν που σου δίνει αυτό που ζητάς. Εσύ τι… Read more »

CHRIS
Guest
CHRIS

Same old story, same old song……Junta….. Cyprus……Turks…. Same old cassette (you probably do not even know what a cassette is) that was made some 40 years ago with 99% of made up bullshit. The Greek government did not have to sign anything if they were not satisfied with the agreement. Since they did, it tells that something beneficial for Greece was also obtained. And finally, buy on your own, stand on your own feet and stop asking for help….Because no one is going to help you (Greece)…. GUARANTEED.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Same old Chris with the Dissociative identity disorder…Guess you must be the American again…

CHRIS
Guest
CHRIS

It was you that wrote: “Greeks have nothing but a shitload of excuses”. Now you are Mr. Greek. Typical.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

I was always and still am Greek.Sadly i have to live in a country full of Greeks who think with the same idiotic way as most Americans.

Of course i did.But that means that i have a sense of reality and also i do not hide my wrongdoings of the past.

P.S Enjoy your president and your politics.Now explain to the world your shitload of excuses.But i think you are not mentally up to it.So you better do what your president does.Order a burger and vote for Dancing with the stars…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Since they did, it tells that something beneficial for Greece was also obtained”

Only under the demonstrably invalid assumption that countries don’t sign lopsided deals with the US…

npo
Member
Famed Member
npo

“Same old cassette” χαχαχα θα με πνίξεις grin
η πλάκα είναι που κάποιοι σου απαντάνε σε αγγλικά χαχαχαχα

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Why you gave greece billions of $$$ from 1940’s? Can you pls answer this question?

CHRIS
Guest
CHRIS

Ask your parents, grandparents and relatives why Greece received $$$ billions from the US and what happened to the money… they will tell you. The US gave $$$ billions to Greece so you, and your fellow Greeks can have an iPhone and an Apple computer and Polo and Calvin Klein and Timberland and Ray Ban and…and…and play Mr. American big shot. Lastly, the US gave $$$ billions to Greece so you and others have the right to post comments on this page.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

So you bought out your “Lebensraum”…continue to pay the rent now and don’t get upset…

And pls don’t be mistaken…we invented the right for you and others to post comments on this page and play Mr Democracy man…i understand that’s hard to swallow but ask your parents,grandparents and relatives …they will tell you.

CHRIS
Guest
CHRIS

I do not need to ask my parents, I’m older than you think. You assumed wrong…..Greeks do that a lot. As far as Democracy…Greek Style……No need to start before the 1940’s everything was perfect. So,1940’s– dictatorship, civil war…butchering each other, torture, beatings, killings and exiles to remote uninhabited islands, etc. In the1970’s– more of the same. Yes, you invented…… Bribes, Corruption, Tax evasion, Cheating, Lying, Stealing, destroying public property, uncollected garbage everywhere, graffiti everywhere, poisoning animals, hitting/killing people with automobiles and not stopping, parking on sidewalks, smoking everywhere, stealing from tourists, and the best for last……The famous Greek, known around… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Yes we invented smoking everywhere and tax evasion… LoL but I wanna be fair, you invented things too… KKK for example and hanging people from the trees for their colour. Genocide of the Indians…A remarkable gift to mankind for sure…have a nice day too

Pantelis
Member
Pantelis

Α εμείς τα βρήκαμε αυτά! Δηλαδή στις ΗΠΑ δεν ξέρουν τι σημαίνει pollution bribes, corruption stealing κλπ. Μιλαμε για τη χώρα που χτίστηκε στο stealing κατακλεβοντας εδάφη από Ινδιάνους, Μεξικανους κλπ. Για τη χώρα που ο Al Cappone ήταν είδωλο και τον έπιασαν όχι γιατί σκότωνε αλλά γιατί έκανε φοροδιαφυγή σαν όλους τους άλλους. Και στην Ελλάδα κακώς κάκιστα μπορεί κάπου κάπου κανένα αδέσποτο να το σκοτώνουν…αλλά δεν σκοτώνουμε και μαύρους που να πάρει. Τα έχεις λίγο μπερδεμένα στο μυαλό σου Χρηστάκη. Ίσως να φταίει η ηλικία. Να κάνεις κανένα τεστ για dementia γιατί δεν σε βλέπω καλά. Τα φιλιά… Read more »

CHRIS
Guest
CHRIS

First, What a classic Greek you are. Talking about dementia as if it is something to laugh at. I am just fine, You?. Hope you or your family do not have it or get it in the future. Because, we all know about the great medical system of Greece, and the bribes one has to pay. Otherwise, you will see the doctor in about 6 months. Other than that, you made my day. All you can come up with was: Indians and Mexicans (you sound like Trump) and Cappone (who was Italian). He died in jail. Now, get your cigarettes,… Read more »

Pantelis
Member
Pantelis

Έχεις εκλέξει τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο και τολμάς ακόμα να μιλάς και να κάνεις υποδείξεις; Άσε με μας ρε Χρηστάκη. Όσο για το τι έκαναν οι ΗΠΑ για τον κόσμο μην τα λες αυτά στους Έλληνες γιατί αν αρχίσω εγώ με τι έκαναν οι Έλληνες με επιστήμες, μαθηματικά, δημοκρατία κλπ κλπ για μπορείς σήμερα να το παίζεις πολιτισμένος δεν θα ξέρεις που να κρυφτείς. Και μην μου αρχίσεις πάλι “η γνωστή ιστορία με τους Έλληνες. Τι σχέση έχουν οι αρχαίοι με τους σύγχρονους” γιατί και εγώ θα σου πω οτι τι σχέσει έχουν οι οραματιστες πολιτικοί των ΗΠΑ το… Read more »

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Διάβασα όλο το κείμενο..Σε όλες τις παραγράφους λέει τι εξυπηρετήσεις γίνονται προς όφελος των ΗΠΑ όπως π.χ “πως τα πτητικά μέσα που αποκτά ή εκσυγχρονίζει η χώρα μας, θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ διότι δεν διαθέτουν δικά τους μέσα σε μόνιμη βάση για την επιτήρηση της περιοχής” κ.α
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Να αλλάξει ο τίτλος του άρθρου “Τα μονομερή οφέλη υπέρ των ΗΠΑ ΑΠΟ την Ελλάδα, βάσει της αναθεωρημένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ” ή αλλιώς.. “Πιο χαζοί πεθαίνουμε”.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Eιμαι ο μονος που διακρινει ανυπαρκτα ανταλλαγματα στρατιωτικου υλικου απο τις ΗΠΑ? Ειναι αδιανοητο αλλα οι φωστηρες πολιτικοι μας αρνηθηκαν ουσιαστικα μονοι τους να ζητησουν εστωω και σφαιρα ανταποδοτικα ασχετα εαν οι ΗΠΑ θα ησαν προθυμες να παραχωρησουν EDA υλικο που θα εκλεινε τεραστια κενα στις ΕΔ μας απο φορτηγα και αρματα μαχης η ΤΟΜΑ μεχρι πολλαπλους εκτοξευτες ρουκετων και αλλο υλικο που σημερα ειναι ανυπαρκτο η μουσειακου επιπεδου στον ΕΣ. Καθως φαινεται καποιοι προτιμησαν στην χειροτερη συμφωνια των τελευταιων ετων να αφησουν κατα μερος αιτηματα για κρισιμα υλικα και να ζητησουν την προστασια και πατρωνια των ΗΠΑ με εγγυησεις… Read more »

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Λίγη υπομονή κύριοι. Η συμφωνία είναι σαφέστατα θετική και εξυπηρετούσα και τα ελληνικά συμφέροντα αλλά μην περιμένετε από τις Η.Π.Α να μας σεβαστούν στο βαθμό που σέβονται άλλα πιο συνειδητοποιημένα κράτη προτού μάθουμε να σεβόμαστε εμείς εαυτούς και κατ’ επέκταση το κράτος μας. Σε πρώτο στάδιο και μόνο η συστηματική παρουσία δυνάμεων των Η.Π.Α στον χώρο μας και οι συνεκπαιδεύσεις με τις αντίστοιχες ελληνικές προσφέρει ανεκτίμητη εμπειρία σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς. Όσο οι Η.Π.Α απογαλακτίζονται από την Τουρκία και όσο η Ελλάς ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό της τόσο θα βελτιώνεται η συνεργασία.

teo
Member
Trusted Member
teo

Σιγουρα υπαρχει υλικο που μπορουσαν να ζητησουν αλλα προτιμησαν τα λογια. Εστω και δανειακες διευκολυνσεις πληρωμων για νεο υλικο θα μπορουσαν να απαιτησουν αλλα οχι.. Το αστειο ειναι οτι ο φιλικος τυπος (το 99 τα εκατο των μμε ) περναει ως κατορθωμα το οτι δινουμε δωρεαν ελευθερη και απεριοριστη προσβαση οπου θέλουν για οσο θελουν με ανταλλαγμα μια βυθοκορο!!!!! Δύο πιθανα σενάρια Το ασχημο σεναριο ειναι οτι εχουν παρατησει την ιδέα οτι η αμυνα της χωρας εξαρταται απο μια ισσοροπια δυνάμεων και θεωρουν οτι η χωρα κατοχυρωνεται απο την πανυψηλη διπλωματια…. Το γραφικο σεναριο ειναι οτι επιθυμουν την απο-Αμερικανοποιηση των… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Φυσικά και υπάρχει υλικό. Τα 400 Abrams μπορούσαν να είχαν έρθει ήδη.Εμείς φταίμε που δεν ήρθαν λόγω των γνωστών μεθοδεύσεων…

teo
Member
Trusted Member
teo

υπαρχει ακομα αυτο το θεμα;

Αν θυμαμαι καταφερε να το ξεμπλοκαρει ο Φραγκουλης και οι καλοι κυριοι που περιμεναν να κυβερνησουν τοτε τον σταματησαν.. οποιαδηποτε σχεση με τους σημερινους που κυβερνουν ειναι συμπτωματικη και συνωνυμια!!!

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Αυτό που γ΄ραφει φίλςο πιο πάνω, ότι η Κυβέρνηση θεωρεί την επένδυση για επέκταση της COSCO ως μη ώριμη είναι πραγματικά ανησυχητικό, μου είχε διαφύγει. Ελπίζω να είναι ένας “ελιγμός” κι επέκταση να προχωρήσει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους Δρίτσες.

Figure8
Member
Trusted Member
Figure8

Αναρωτίεμαι αν σε προηγούμενη συμφωνία πχ του 1990 υπήρχε καταγραφή το τι θα μας έδιναν σαν στρατιωτική βοήθεια οι Αμερικάνοι. Δλδ υπήρχε γραπτή αναφορά του στυλ 4 αντορπιλικά ,Corsair κλπ κλπ? Αν γνωρίζει κάποιος ας μας διαφωτίσει..

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Υπάρχουν διάφορα αρχεία κυρίως από συζητήσεις του Κογκρέσου όπου καταγράφονται μεταξύ άλλων τέτοιες πληροφορίες. Ίσως σταθείτε τυχερός άμα γκουγκλάρετε κάποιο οπλικό σύστημα με λέξεις δίπλα όπως “congress”, “hearings”, “appropriations”, “foreign aid”, “committee”, κλπ. Θέλει όμως λίγο ψάξιμο.

Figure8
Member
Trusted Member
Figure8

Εννοεις αρχεία συζητήσεων που αφορούν εγκρίσεις απο το Κογκρέσο για αποδέσμευση όπλων μετα απο αίτημα μας για πλεονάζον υλικό κλπ κλπ? Γιατί άλλο αυτό και άλλο να περιλαμβάνονται ανταλλάγματα στο σώμα της συμφωνίας και οι συζητήσεις του κογκρέσου να αναφέρονται σε αυτό..