Κριτική για τις εισαγωγές φωσφορικού άλατος από τη Συρία

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ελλάδα εισάγει χιλιάδες τόνους φωσφορικού άλατος κάθε μήνα από τη Συρία που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία λιπασμάτων.

Σύμφωνα με το Politico, οι ελληνικές εισαγωγές αποτελούν “σανίδα σωτηρίας” για το καθεστώς Άσαντ που έχει τεράστια ανάγκη για “σκληρό συνάλλαγμα” λόγω των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας.

Αν και οι ποσότητες είναι μικρές σε σχέση με τις εξαγωγές πριν την έναρξη του πολέμου, η Ελλάδα εισήγαγε 5.000 τόνους το περασμένο Δεκέμβριο και έφτασε να τριπλασιάσει αυτή τη ποσότητα στους 16.900 τόνους τον Απρίλιο, αξίας $900.000.

Τα ορυχεία της Παλμύρας απ όπου προέρχεται το φωσφορικό άλας, δέχτηκαν επενδύσεις από την εταιρία Stroytransgaz του Ρώσου Γκενάντι Τιμτσένκο, που είναι στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για πιθανή επέκταση των κυρώσεων σε βάρος ελληνικών εταιριών ή εταιρίας που είναι αποδέκτης των εισαγωγών. Το Politico δεν μπόρεσε να διασταυρώσει σε ποια ελληνική εταιρεία καταλήγει το ορυκτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εισαγωγή του φωσφορικού άλατος από Συρία, δεν εμπίπτει σε απαγόρευση της ΕΕ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Αυτοί που πούλησαν χημικά οπλα σε Συρία, κάνουν κριτική στην Ελλάδα για την εισαγωγή φωσφορικου άλατος…

xaris
Guest
xaris

Δεν θέλω να κάνω πολιτική αλλά δεν κρατιέμαι.Ευτυχώς που ήρθε η αριστερή κυβέρνηση για μας κάνει και επίσημα προτεκτοράτο της Αμερικής.τέτοια εξαρτηση και έλεγχο ούτε το 50 που τους είχαμε πράγματι ανάγκη.Ανέκαθεν ανήκαμε στο Δυτικό μπλοκ αλλά είχαμε καλές σχέσεις και με άλλες δυνάμεις.Τώρα κινδυνεύουμε να κλείσουμε γέφυρες με χώρες της περιοχής μας.Η Αμερική δεν είναι στην περιοχή μας για να λουστεί τα απόνερα της πολιτικής της.Εμείς θα τα λουστούμε.

Panos71
Guest
Panos71

xaris…ασφαλως και θα αστειεύεσαι γιατι μιας και κανεις κουβεντα για προτεκτορατο, αν δεν κανω λαθος προτεκτορατο λοιπον εγινες αμεσως μετα την αποχώρηση των Γερμανων προς το τελος του 2ου Παγκοσμίου. Αφου σου δωσανε εναν εμφυλιο στα μουτρα. Δε νομιζω να περιμενανε τους “αριστερους” του Τσιπρα….μη τρελαθουμε κιολας