25.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Στ. Πέτσας για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τέλος στην εποχή των δισταγμών

Στ. Πέτσας για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τέλος στην εποχή των δισταγμών

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 29
  •  
  •  

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ’ έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως χαρακτηριστικά είπε με ευθεία αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, «η Ελλάδα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οριοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και προχώρησε σε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Δείχνει αποφασισμένη να τερματίσει τις εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών και προχωρά πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και -όπως είπε χθες ο υπουργός των Εξωτερικών- θέλουμε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας με όλες τις χώρες της περιοχής, για να τελειώνουν οι εκκρεμότητες. Είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, της ευημερίας τους, τέτοιου είδους εκκρεμότητες, που δηλητηριάζουν πολλές φορές τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, να τελειώνουν. Έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να λύνουμε τέτοιου είδους θέματα. Θυμίζω -και φάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες- ότι ακόμη και με την Τουρκία, μετά το θετικό μήνυμα που έστειλε με το βήμα αποκλιμάκωσης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, εάν και η άλλη πλευρά το επιθυμεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια συζητήσεων με την Αίγυπτο, όποιος νομίζει ότι είναι κάτι βεβιασμένο, μάλλον έχει διαφορετικό χρόνο μέτρησης. Όσον αφορά το θέμα των σημείων, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, προσωπικά, έχει πλήρη ενημέρωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην τελευταία τους διμερή συνάντηση στη Βουλή. Και τα αρμόδια πρόσωπα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη και καθημερινή, πολλές φορές, ενημέρωση, από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θολό σημείο και κανένα θέμα το οποίο να μην είναι σε γνώση τους».

Ο κ. Πέτσας τόνισε πάντως πως δεν θέλει να πιστεύει ότι «υπάρχει μικροπολιτική επήρεια σε όσα λέγονται. Μιλάμε για ένα πολύ τολμηρό βήμα. Για κάτι το οποίο διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δίνει δυνατότητα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε δύο χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Ελλάδα, που έχουν αντικείμενες ακτές, μόνες να οριοθετήσουν -τμηματικά, ναι- μέρος των θαλασσίων ζωνών τους και αυτό να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα ήθελα σήμερα να μείνω σε αυτό».

Δεν δεχόμαστε απειλές και τετελεσμένα από την Τουρκία

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την Τουρκία, τόνισε επίσης πως «δεν φοβόμαστε, παραμένουμε σε εγρήγορση. Αυτό είναι απλό. Από κει και πέρα στέλνουμε το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα και του κ. Δένδια εχθές ήταν σαφές, προς όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το μήνυμα συνεχίζουμε να στέλνουμε. Θέλουμε να επιλύσουμε τη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, με διερευνητικές επαφές. Γνωρίζει και η άλλη πλευρά ότι έχουμε ορίσει και τον επικεφαλής της δικής μας αντιπροσωπείας και περιμένουμε και από εκείνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο. Αν οι ίδιοι θέλουν να καθυστερήσουν, θέλουν να πάνε πιο πίσω, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτό που δεν δεχόμαστε, είναι απειλές και τετελεσμένα».

Για την κρίση με τον κορονοϊό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε όμως και στις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση με τον κορονοϊό και τόνισε πως: «Μας ανησυχεί μόνο η χαλάρωση. Ο φόβος που υπήρχε, η ανησυχία που υπήρχε ότι με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, θα είχαμε πάρα πολλά εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες, δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι πολύ λίγα τα κρούσματα από τουρίστες. Αντίθετα, είναι πολλά τα κρούσματα στο εσωτερικό από χαλάρωση και πολλά στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των συχνών διελεύσεων Ελλήνων, ομογενών και ανθρώπων που έχουν άδεια παραμονής, όχι για τουριστικούς σκοπούς, αλλά καθημερινά, για δουλειές, για διασκέδαση, για οτιδήποτε. Γι’ αυτό, πήραμε σημαντικά μέτρα περιορισμού στα χερσαία σύνορα και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε σκληρά μέτρα στο εσωτερικό απέναντι σε φαινόμενα συγχρωτισμού, που φτάνουν μέχρι και σε τοπικό lockdown, όπως είδαμε στον Πόρο.

Σε χώρες με αντίστοιχο μέγεθος με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο, είναι περίπου 47 φορές παραπάνω οι νεκροί απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Περίπου 15 φορές παραπάνω είναι τα κρούσματα απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι το δικό μας σχέδιο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει σε σχέση με άλλες χώρες. Και η έξαρση που παρατηρούμε αυτό το διάστημα σε όλες τις χώρες, όχι μόνο της Βαλκανικής, της Ευρώπης, αλλά και στον πλανήτη, φτάνει και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε πίεση στα νοσοκομεία μας ή σε αριθμό θανάτων. Αυτό είναι θετικό. Και γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα τώρα. Έχουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε όλες οι χώρες του πλανήτη και φαίνεται η Ελλάδα να την αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα και ελπίζουμε αυτό να το διατηρήσουμε».

Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας οι μειώσεις φόρων και εισφορών

Περνώντας στο εξίσου κρίσιμο θέμα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «το έργο της κυβέρνησης θα προχωρήσει κανονικότατα. Όσον αφορά τις μειώσεις φόρων και εισφορών, είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας και, φυσικά, θα προχωρήσουμε. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τη δυνατότητα που έχουμε, δεδομένου ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά διαφορετική χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και στον ΕΝΦΙΑ, και στα μικρά νησιά, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά. Υπάρχουν διάφορα σχέδια, τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Απλώς, θα πρέπει όλα αυτά να ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου».

Κλείνοντας επεσήμανε πως προτεραιότητα αποτελεί «η μείωση των φόρων και των εισφορών, γιατί είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επομένως, μείωση του φόρου και της εισφοράς είναι θετικό στοιχείο για την ανάπτυξη, που φέρνει -όπως ξέρουμε όλοι- δουλειές, και οι δουλειές φέρνουν εισόδημα στα νοικοκυριά. Άρα, είναι ένας βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, η μείωση των φόρων και των εισφορών. Μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, που αφορούν κυρίως την εργασία, αλλά και στην περιουσία, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα. Ό,τι και να γίνει, στις αρχές του φθινοπώρου, θα δείτε το σχέδιό μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως εσωτερική διαβούλευση». Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «θα τεθεί υπόψη των πολιτικών κομμάτων και όλων των κοινωνικών εταίρων».

 

Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 29
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GiorgosRou

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν εξηγούν με απλά λόγια στο κόσμο ότι θα χάσουμε κάποια πράγματα και θα κερδίσουμε κάποια αλλα, αλλά αντίθετα προσπαθούν να τα περάσουν όλα σαν θριάμβους

Mavi70

Διότι φίλε μου έτσι είμαστε εκπαιδευμένοι να τα ακούμε ….ή σαν θρίαμβο ή σαν καταστροφή!!! Ή ήρωας ή προδότης!!

Roger

Γοιατί θέλουν να μείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Έχουν πολύ μεγάλο καταστροφικό έργο να επιτελέσουν και αυτό χρειάζεται χρόνο.

Διδάχτηκαν πολλά από τους προηγούμενους και θέλουν να τους ξεπεράσουν.

Tasos

Και των ….μαξιμαλισμων υπουργέ!! Και των μαξιμαλισμων!!! Των δικών μας βέβαια. Όχι των υπολοίπων…..

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

54
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά

Related News

Επικοινωνία Πομπέο – Στόλτενμπεργκ για την Αν. Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσει τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην...

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με...

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.Συγκρούσεις ξέσπασαν...

Λευκορωσία: Διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο – Συλλήψεις και δακρυγόνα από την αστυνομία

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προχώρησαν σε συλλήψεις σήμερα, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας για έβδομο...

Ερντογάν: Πλήρης στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν – Πρωθυπουργός Αρμενίας: Να μην εμπλακεί η Τουρκία στη διαμάχη με το Μπακού

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά...
- Advertisement -