23.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται...

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, αναφέρουν πως βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν πως η χώρα διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Αποκρυσταλλώνοντας τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν με έμφαση ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική. Επίσης, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Επιπλέον, τονίζουν ότι η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνουν ακόμα ότι η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ότι δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο. Καθιστούν σαφές εξάλλου πως είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητά του τουρκολιβυκού μνημονίου. Τονίζουν μάλιστα πως αποτελεί αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Περαιτέρω σημειώνουν πως η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και προσθέτουν: «πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές. Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή».

Στη συνέχεια, εκφράζουν την ευχή η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμα πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και σημειώνουν ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Καταληκτικά, παρατηρούν πως εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

 

Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

122 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
122 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
x-m

Ένα ερώτημα: η οριοθέτηση περιλαμβάνει και περιοχή ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού;

Αν όχι, κάποια πράγματα εξηγούνται πολλά εύκολα.Ένα από αυτά το γιατί δεν κινείται τίποτα στα εξοπλιστικά. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη.

Last edited 1 month ago by x-m
Costas6

11-12 Αυγούστου θα ασκηθεί ο γείτονας με χρήση πυρών μεταξύ Ρόδου Καστελόριζου.
Αυτή η οριοθέτηση δημιουργεί ανάγκες. Βασικά τις επείγει, γιατί υπάρχουν ήδη.

x-m

Η fos των Mirage είναι σε ένα συρτάρι; ράφι; πανέρι; από τον Δεκέμβριο και περιμένει. Αυτό τα λέει όλα: ή έχουμε σιγουριά ότι τίποτα δεν θα γίνει ή δεν ενδιαφερόμαστε. Διαλέξτε.

Costas6

Σωστά, αν την είχαμε προχωρήσει τώρα θα ήμασταν κυρίαρχοι της Μεσογείου και θα υπογράφαμε αοζ με Τυνησία…

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική αντίδραση αποδυκνείει πως η σύνδεση που επιχειρείς να κάνεις είναι λάθος.

Thras

Μόλις μάθουμε τις προβλέψεις της συμφωνίας θα μπορούμε και να την κρίνουμε. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική διπλωματία ενεργοποιήθηκε επιτέλους!

Roger

Σίγουρα θα δίνει δικαιώματα αλιείας στους Αιγύπτιους μεταξύ 6-12 μιλίων.

Μην είναι μοναχοφάηδες οι Ιταλοί.

Last edited 1 month ago by Roger
Panos71

Τα καλύτερα νέα των τελευταίων μηνών!!!
Για να μην πω χρόνων!!!

zap

Εξαιρεθηκε το Καστελοριζο ακουγεται. Ειναι αληθεια;

x-m

28 είναι το μαγικό νούμερο. Για την τουρκία.

Costas6

25 φίλεμ.
Στη μέση του Αιγαίου.
Εσύ πως τις είδες τις τουρκικές αντιδράσεις;
Χαρήκανε;

x-m

Το κριτήριο είναι οι τουρκικές αντιδράσεις; Οι τούρκοι τα θέλουν ΟΛΑ.

Costas6

Όλα;
Δλδ δεν είναι το 28 το μαγικό τους νούμερο;
Μήπως απλά γκρινιάζεις;

x-m

Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Εκτός και αν όντως δεν καταλαβαίνετε.

Left950

Και οχι μονο το καστελοριζο… δυστυχως αυτη η «μερικη» συμφωνια με την αιγυπτο, δειχνει το δρομο που η ελληνικη κυβερνηση θα ακολουθησει στην αλλη, την πραγματικη διαπραγματευση με την τουρκια. Δυστυχως η ελλαδα δειχνει οτι δεν εχει πλεον την παραμικρη δυνατοτητα για να ορθωσει αναστημα και να καθορισει τη μοιρα της. Η πραγματικοτητα ειναι -μαλλον- πιο οδυνηρη απο οσο μπορουμε να αντεξουμε.

x-m

Απλώς θα πρέπει να “πουληθεί” με τον κατάλληλο τρόπο, αλλά δόξα τω Θεώ υπάρχουν ουκ ολίγα πρόθυμα ΜΜΕ. Άλλη μια “νίκη” έρχεται.

Costas6

Είναι πολύ καλή συμφωνία, αρκεί να είναι προσωρινή.
Για την επερχόμενη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ισχυροποιεί την θέση μας σε μεγάλο βαθμό.
Και ναι, όλο αυτό δείχνει ανόρθωση αναστήματος. Πρώτη φορά δημιουργούμε εξελίξεις αντί να τις παρακολουθούμε.
Και ας είμαστε ρεαλιστές, η οριοθέτηση ανατολικότερα πρέπει να γίνει από τριμερή ή ακόμα καλύτερα τετραμερή.
Πάντως όχι μεταξύ υμών και των Αιγύπτιων.

ΥΓ Η αντίδραση των Τούρκων δείχνει το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία

Koulis

Αυτό είναι αληθές. Την πραγματικότητα δεν μπορείτε μερικοί να την αντέξετε. Ζείτε στο συννεφάκι σας, σε έναν δικό σας κόσμο.

chriss8

Η συμφωνία είναι εξαιρετική. Καταρχήν, κόβει το Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, κατά δεύτερον, φέρνει την Ελλάδα σε πλήρη και ενυπόγραφη, συνεννόηση με ακόμα μια χώρα της περιοχής. Η μαγεία της διπλωματίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν κλείσαμε για Καστελόριζο. Η Αίγυπτος έχει τελείως διαφορετική άποψη στο θέμα με εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος δήλωσε ότι “η Τουρκία έβγαλε NAVTEX για έρευνα, σε πιθανώς Αιγυπτιακή ΑΟΖ”. Δεν χρειάστηκε να δώσουμε ανταλλάγματα που θα μας έστηναν στον τοίχο, σε μελλοντική διαπραγμάτευση με τον αληθινό εχθρό. Ούτε χρειάστηκε να τα τσουγκρίσαμε (ακόμη) με την Αίγυπτο για το θέμα του Καστελορίζου. Κάτι τέτοιο… Read more »

Last edited 1 month ago by chriss8
Psixraimia

Δε μπορεί να γίνει οριοθέτηση χωρίς διαπραγμάτευση και συμφωνία μεταξύ χωρών που συνορευουν. Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία είναι υποχρεωτική από το διεθνές δίκαιο

Costas6

Μισή αλήθεια.
Η ολόκληρη, είναι πως το θέμα μας με την Τουρκία πρέπει να το λύσουμε εμείς. Δε θα μας το λύσει η Αίγυπτος.

Roger

Για όσους αναρωτιούνται για τα όρια της οριοθέτησης.

Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας, όπως τον δημοσιεύουν τα ΜΜΕ.
comment image

Και εδώ η ΑΟΖ μας σε σχέση με τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη
comment image

Κάντε τις συγκρίσεις σας.

Last edited 1 month ago by Roger
Roger

Χάρτης μεγαλύτερης ανάλυσης:
comment image

Factor

μειωμένη επήρεια των νησιών μας δείχνει ο χάρτης, αλλά αποδεκτή γύρω στο 80% της μέσης γραμμής. Κερδίζουμε παραπάνω από ότι χάνουμε

Mavi70

Καλημέρα. Ο χάρτης που έβαλες δεν είναι ακριβής. Και αυτό όχι ως προς τα σημεία οριοθέτησης αλλά ως προς τα σημεία προβολής! Στο λέω αυτό διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τα σημεία προβολής περιλαμβάνουν την Κρήτη και την Κάρπαθο και όχι την Ρόδο!Που αυτό για εμένα είναι θετικό Αναμένω να το δω και επίσημα.

x-m

Ανατολικότερα του σημείου A κάνει τζιζ……… Και μην ξεχάσουμε τη μέρα που κάναμε το ….2-0…..έτσι……;

Last edited 1 month ago by x-m
Koulis

Σχολιαστές που είναι με τον αντίπαλο και λυπούνται για τις επιτυχίες της χώρας τους.

x-m

Καταρχάς, το ανωτέρω σχόλιο είναι υβριστικό και κατάπτυστο. Έχετε ξεπεράσει τα όρια. Το τι είναι επιτυχία είναι ευτυχώς στην κρίση του καθενός. Εγώ παρότι γνωρίζω το επίπεδο της πολιτικής μας ηγεσίας διαχρονικά, δεν έχω μειωμένες προσδοκίες για τη χώρα μας. Θέλω ότι μας ανήκει. Αντίθετα, εσείς μάλλον έχετε προσαρμοζόμενες στα αποτελέσματα προσδοκίες προκειμένου να καταγράψετε μια “νίκη” κυβερνητική, της παρούσας βεβαίως κυβέρνησης γιατί αν ήταν άλλης θα ήταν ανικανότητα , τουλάχιστον. (Έχει καταγραφεί η άποψη σας για το “μακεδονικό”). Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα του ότι φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Δώσαμε για να την πάρουμε και η Αίγυπτος πήρε για να… Read more »

Costas6

Ρε φίλε, έγινε, προβληματιστήκαμε, το επεξεργαστήκαμε, καταλήξαμε πως ο Σίσι γνωρίζοντας το δικαστικό προηγούμενο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να δεχτεί 50-50.
Τέλος, ξεπέρασε το. Μην προβληματίζεσαι άλλο. Πανηγύρισε το, γιατί είναι πολύ καλή εξέλιξη.

Θέλεις ότι μας ανήκει γράφεις. Ποιός απόφασίζει τι μας ανήκει;
Εσύ;
Εμείς μόνοι μας;
Κατά το διεθνές δίκαιο, το αποφασίζει η διμερής κι αν δεν μπορεί, το δικαστήριο.
Η διμερής αποφάσισε λοιπόν.
Αυτό μας ανήκει.
Αυτό που θες εσύ, ανήκει στους Αιγύπτιους.
Βασιλικότεροι του βασιλέως γίνεστε.

x-m

Το ένα μέρος από την διμερή ήταν με το μαχαίρι στον λαιμό. Και αυτό γιατί αυτό το μέρος χρόνια τώρα κοιμάται όρθιο. Ποιος είναι ο βασιλιάς;

Last edited 1 month ago by x-m
Psixraimia

Μερικοί δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Ανατολικοτερα πολύ θα θέλαμε να υπογράψουμε αλλά η Αίγυπτος ζητάει σχεδόν μηδενική επήρεια του Καστελόριζου και δε μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Καστελόριζο (η ΑΟΖ του) είναι χαμένη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα τραβάει όσο μπορεί για να το χρησιμοποιήσει αύριο σε ένα πιθανό πάρε δώσε. Το Καστελόριζο θα πάρει σχεδόν μηδενική επήρεια ακόμα και αν πάμε στο διεθνές δικαστήριο

Costas6

Ακριβώς αυτό.
Αν κανένα δικαστήριο δε μας αναγνωρίζει πλήρη επήρεια Καστελόριζου και άρα σύνορο με Κύπρο, τότε απλά αυτή η θάλασσα δεν είναι δική μας.

x-m

Για την Ελλάδα το μοναδικό θέμα προς διαιτησία είναι η υφαλοκρηπίδα. Έχει αλλάξει η θέση της χώρας; Τότε μας το κρύβουν. Το ότι το σύμπλεγμα των νησιών έχει μηδενική επήρεια είναι η θέση της τουρκίας, μιας χώρας που διεκδικεί το μισό Αιγαίο.

Costas6

Από που προκύπτει πως έχει αλλάξει η θέση της χώρας; Για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – αοζ μιλάμε πάντα.
Η θέση της Τουρκίας πως μια κουτσουλιά δε μπορεί να στερεί τα δικαιώματα μιας τεράστιας ακτογραμμής, είναι και η μοναδική δίκαιη θέση της.
Με το προηγούμενο της Μάλτας να το επιβεβαιώνει.

Stavrogin1

ο κάναβος στον γεωφυσικό είναι ανα παράλληλο, ενω στους άλλους ειναι ανα 2 παράλληλους. Στον γεωφυσικό τα όρια της ελληνικής αοζ ειναι τα βέλτιστα, μεταξυ Ε26ο και Ε28ο η ελληνική αοζ περιλαμβάνει το μεγαλυτερο τμημα μεταξυ Ν33ο-Ν34ο. Αντίθετα στον χάρτη της συμφωνίας η ελλαδα διατειρει μόλις το 1/3 της ίδιας περιοχής. Ειναι μαλλον αναμενόμενο. Ως προς το καστελλοριζο κρατω πάρα πολυ μικρο καλάθι

Costas6

Η επήρεια των νησίδων νότια της Κρήτης λείπει.

Stavrogin1

μιλας μονο για το κουφονησι, τα αλλα ειναι δυτικότερα απο τη συμφωνία, δενωτο ξερω το κουφονησι, παντως η χρύση δεν εχει νερο, δε μπορουμε να ισχυριστουμε οτι υποστηριζει ζωή. Η Γαυδος ναι.

Costas6

Το κουφονήσι είναι ανατολικά της Νάξου.
Γαιδουρονήσι ή χρυσή είναι στο Λασίθι, μαζί με κάποια άλλα μικροτερα.
Συμφωνώ πως είναι τραβηγμένο να απαιτούμε οριοθέτηση από εκεί και κάτω.
Η Γαύδος επηρεάζει τις όποιες συμφωνίες με την Λιβύη, δεν επηρεάζει με την Αίγυπτο.

Stavrogin1

κουφονισι αγιος νικόλαος απεναντι απο την Αγ. Ειρήνη κοίτα χάρτη

Costas6

Μπα. Σε πιστευω.
Είναι κατοικίσιμο;

Costas6

Όταν λες “εδώ η αοζ μας” τι ακριβώς εννοείς;
Με ποιές συμφωνίες έγινε αοζ “μας” αυτό που βλέπουμε στον 2ο χάρτη;

ΥΓ Την τελευταία φορά που τα θέλαμε όλα δικά μας, εκνευρίσαμε και απομακρύναμε όλους τους συμμάχους μας και υποστήκαμε εθνική καταστροφή.

x-m

Koulis Koulis

Τα downvotings σου δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Αντί να προβληματίζεσαι, το άγχος σου είναι είναι οι “νίκες”. Έρχονται κι άλλες στην επικείμενη -με σπόνσορα- διαπραγμάτευση με την τουρκία.

Keep downvoting……..

Koulis

Οι ήττες βρίσκονται στη φαντασία σου. Έχετε μερικοί τέτοια νεύρα περισσότερο και από τους Τούρκους. Να δούμε αν θα γίνουν οι διερευνητικες επαφές. Η Άγκυρα έχει νευρακια. Το ίδιο και μερικοί από εσάς.

Panos71

Και εσύ έχεις το ακαταλογιστο!
Δεν είναι εδώ τα γραφεία της ΝΔ!
Πειραιώς πριν την γέφυρα του Μοσχάτου προς Πειραιά θα τα βρεις.
Αλλά τι λέω…αφού από εκεί γράφεις και ξαναγράφεις, ψάχνοντας να βρεις αντιφρονούντες να κατηχήσεις.

x-m

τουρκία: μια χώρα που διεκδικεί τα πάντα έμπρακτα , το λέει ξεκάθαρα και ταυτόχρονα δημιουργεί ισχύ.

Ελλάδα: μια χώρα που συζητάει επί των δικαιωμάτων της και μόνο , είναι για χρόνια σε εξοπλιστική αφασία και δεν έχει την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων, αντιθέτως ακολουθεί. Παρόλα αυτά η Ελλάδα νικάει. Είναι δυνατόν ή μερικοί από εμάς έχουμε δημιουργική φαντασία;

Costas6

Παρωπίδες έχετε.
Καταγγέλεις -σωστά- την διπλωματική μας αδράνεια, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι πως έγινε ακριβώς αυτό που ζητάς: πήραμε διπλωματική πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε εξελίξεις αντί να τις ακολουθούμε.
Είμαστε σε εξοπλιστική αφασία, η αποτροπή μας όμως δούλεψε θαυμάσια.
Ναι, η Ελλάδα νικάει.
Και απ ότι φαίνεται, σας ενοχλεί τρελά αυτό.

x-m

Δεν πήραμε πρωτοβουλία ! Ομολογείται ότι το κίνητρο ήταν η ακύρωση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου . Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις σταθερά και μόνιμα. Η Αίγυπτος το ξέρει και πάλι καλά που ζήτησαν μόνο αυτά.
Το ποιος έχει παρωπίδες αφήστε το.

Parabellum

Παγκόσμια πρωτοτυπία πάλι απο την Ελλάδα με “Μερική Οριοθέτηση” με την Αίγυπτο.

Κάτι που “απαγορεύει” το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όπως αναφέρει ο “πατέρας” της ελληνικής ΑΟΖ Θεόδωρος Καρυώτης.

Βέβαια,απο το τίποτα είναι καλύτερη μια τέτοια οριοθέτηση αλλά,δεν γνωρίζω κατά πόσο είμαστε “παράνομοι”.

Ίσως εἰναι μια καλή αρχή,υπο την προυπόθεση πως στο επόμενο κομμάτι πέραν του 28ου μεσημβρινού θα συμμετέχει και η Κύπρος εκτός απο την Αίγυπτο!

Ρουά Μάτ για την Τουρκία!

kostask22

Η μερική οριοθέτηση αναγνωρίζει πλήρη επήρεια Κρήτης, Καρπάθου και Ρόδου, αρα ακυρώνει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Φαίνεται να σταματά στον 28ο μεσημβινο εκει που θεωρητικά αρχίζει η επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Αυτο ήταν αναμενόμενο, εκει η Αιγυπτος φαίνεται να μην συμφωνεί, δεν σημαίνει οτι δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στο καστελόριζο, εκει παίζεται παζάρι να πάρουμε το 100% με ρήτρα συνεκμετάλευσης στην συνορευουσα περιοχή με τους Αιγύπτιους και το σημαντικό για εμας τα σημεία ενωσης με την ΑΟΖ της Κύπρου. Θα χρειαστεί να περιμένουμε εως την επόμενη κρίση Αιγύπτου-Τουρκίας που θα την αναγκάσει να πατήσει αλλον ενα κάλο της Τουρκίας.… Read more »

x-m

https://hellasjournal.com/2020/08/i-tragodia-tis-tmimatikis-oriothetisis-tis-aoz-me-tin-egipto-ke-an-katevoun-i-tourki-psarades/

Όσον αφορά την επήρεια της Κρήτης,της Ρόδου και όχι μόνο.

zap

Αρα αληθεια ειναι, απο 28 μεχρι 29 εξαιρεθηκε η περιοχη για να κλεισει η συμφωνια.
Αρα απο 28 μεχρι 29 θα πρεπει να συμφωνησει Ελλαδα, Αιγυπτος, Τουρκια;
Κατι δεν πηγε ακριβως οπως το θελαμε.

Costas6

Δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Δε θα λύσει η Αίγυπτος το πρόβλημα μας με τους Τούρκους, έτσι δεν είναι;
Εξάλλου την συμφέρει οριοθέτηση με εκείνους.

A.K.

Φαίνεται πως γίνεται πολύ καλή δουλειά. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Mavi70

Καλησπέρα και καλή δύναμη σε όλους. Είναι μια συμφωνία τμηματική που ακυρώνει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και αφήνει χώρο για διευθέτηση με οποίον ενδιαφέρεται βάση του διεθνούς δικαίου και ανατολικότερα του 29ου. Πλέον ο ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν διαθέτουν θαλάσσιες ζώνες έχει πέσει στο κενό.Οι όποιες συνομιλίες γίνουν από εδώ και στο εξής με την Τουρκία θα στηρίζονται σε αυτό το δεδομένο. Ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι εξασφαλίζει την λεκάνη του Ηροδότου που η Τουρκία ήθελε να κάνει δικιά της. Όσοι έχουν απορία τι γίνεται ανατολικότερα ή αν το Καστελόριζο έχει ίδια επήρεια με τα υπόλοιπα νησιά θα… Read more »

GK21

Κοινη ΑΟΖ με Κυπρο χωρις Καστελοριζο δεν υπαρχει.

Mavi70

Συμφωνώ μαζί σου Τσακ. Περιμένω την τελική συμφωνία για να γράψω ποιο σίγουρα. Τα πρώτα συμπεράσματα που βγάζω είναι τα εξής. 1. παίρνουμε 45% της ΑΟΖ που διεκδικούσαμε και η Αίγυπτος το 55%.2. Τα σημεία προβολής είναι στην Κρήτη και Κάρπαθο(κάτι που είναι θετικό) και όχι στην Ρόδο.3. Η επήρεια που μπορεί να χάσεις από το Καστελόριζο πρέπει να είναι από 10% και επάνω ώστε να μην έχουμε επαφή με την Κύπρο(τα νησιά μας με αυτήν την συμφωνία χάνουν το 5% την επήρειας)4. Η συμφωνία που κάνεις με ένα κράτος για οριοθέτηση δεν σε δεσμεύει και με άλλα κράτη. Δηλαδή… Read more »

Costas6

Κοινή αοζ με Κύπρο δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Μόνο με πόλεμο μπορείς να το επιβάλεις.
Κατά τη γνώμη μου, το μοναδικό δίκαιο που ζητάνε οι Τούρκοι είναι να βγουν κι αυτοί στη θάλασσα, δλδ να έχουν θαλάσσιο σύνορο με Αίγυπτο.

x-m

Αφού οι τούρκοι έχουν δίκιο , γιατί το διεκδικούν πειρατικά και δεν ζητάνε πρώτοι από όλους προσφυγή στη Χάγη;

Costas6

Γιατί δεν θέλουν μόνο αυτό που δικαιούνται, θέλουν καμμιά 10αρια θέματα ακόμα. Που δεν τα δικαιούνται.

Koulis

Μην τα λες αυτά γιατί κάποιοι ” πατριώτες” τρελαίνονται.

Mavi70

Καλησπέρα. Δεν θεωρώ ότι κάποιος είναι πατριώτης περισσότερο από κάποιον άλλο. Όλοι έχουμε τις ανησυχίες μας για την πατρίδα σε οποίον πολιτικό χώρο και να ανήκουμε. Τα ίδια που γράφω τώρα θα τα έγραφα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Τα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικρο κομματικά. Και για έμενα πρέπει να τελειώσει και ραγιαδισμός που μας διακατέχει αλλά και το φτωχή πλην τίμια Ελλάς. Το γήπεδο για συμφωνίες είναι ανοικτό και στο χέρι μας είναι να τελειώνουμε επιτέλους με τις όποιες συμφωνίες/διευθετήσεις έχουμε να κάνουμε με τα γειτονικά κράτη. Οι παραλήψεις και η αναβολές του παρελθόντος πρέπει να μπουν… Read more »

chriss8

Μακάρι κάποια μέρα τα εθνικά θέματα να μην είναι θέμα εσωτερικών μικροκομματικών ελιγμών!

epampapas

Aυτό το κείμενο δε μοιάζει με ανάλυση, αλλά με δελτίο τύπου της κυβέρνησης.
Τις λεπτομέρειες δημοσιεύστε κύριοι της κυβέρνησης. Για να σας κρίνουμε.

Έχω την εντύπωση πως θυσιάσαμε πάρα πολλά για αυτή τη συμφωνία και ίσως να μην πρέπει να πανηγυρίζουμε τόσο πολύ.

Να θυμήσω η μικρή, αδύναμη, υπό μερική κατοχή Κύπρος στην αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο πέτυχε επήρεια 100%.

Ελπίζω ότι η Κρήτη, ένα αντίστοιχου μεγέθους νησί, σε μια διαπραγμάτευση της πολύ ισχυρότερης Ελλάδας να πήρε επίσης επήρεια 100%.

Last edited 1 month ago by epampapas
Yannis

Οχι. Οι συγκυριες ειναι διαφορετικες τωρα. Παει, πεταξε το πουλακι.

Last edited 1 month ago by Yannis
Koulis

Πρέπει χθες να καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα ξιδιού. Το δηλητήριο από μερικούς ξεχειλίζει.

Dimitris

Ο αντικειμενικός σκοπός είναι η απονομιμοποίηση του τουρκολυβικού συμφώνου. Αυτό επετεύχθη. Αφήνονται οι ανατολικότερες περιοχές για ευχερέστερο χρόνο. Πλην όμως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την νίκη αυτή και να αυξηθούν με κάθε τρόπο οι αμυντικές δαπάνες. Καλή η συγκυρία. Καλή η κίνηση που έγινε. Για να συνεχίσουμε θετικά θα πρέπει να σέβονται την ισχύ μας όλες οι γειτονικές χώρες. Κι αυτό απαιτεί ισχυρό ναυτικό και ισχυρή πολεμική αεροπορία (και μάλιστα με αυτή τη σειρά).

Last edited 1 month ago by Dimitris
Scalp_eg

Ο μεγάλος σύμμαχος του ελληνισμού, (και Ελλάδας και Κύπρου) σταθερά εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον, η Γαλλία είναι ολοφάνερο ότι άσκησε όλη την τεράστια επιρροή της στην Αίγυπτο για να υπογράψει μαζί μας, και να ακυρωθεί έτσι το τουρκολυβικό έκτρωμα. Η αμερική φυσικά “νίπτει τας χείρας” της κλασσικά σε τέτοιες περιπτώσεις, ‘οπου ελληνοτουρκική διένεξη παίρνει πάντα το ρόλο του πόντιου πιλάτου, που ο ρόλος αυτός (της ουδετερότητας) βοηθάει πάντα τον ισχυρο (σε μέγεθος) την τουρκία. Κάποτε λέγαμε για τους ρώσους πώς γίναν φιλάρακια με τους τούρκους τους πουλήσαν S-400, και οι εν ελλάδι “οπαδοί” τους δεν μπορούσαν να πούν τίποπα… Read more »

Costas6

Η αλήθεια είναι πως η Αίγυπτος μας έκανε μεγάλη χάρη… Τώρα αν έπαιξε και γαλλικό σπρώξιμο… Δεν αποκλείεται, τοταλ είναι αυτή.

x-m

Από που φαίνεται ότι η Γαλλία επηρέασε την Αίγυπτο;

chriss8

Οι φανταστικές αφηγήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν βάση συζήτησης…. Εκτός και αν είσαι ΓΓ του ΥΠΕΞ και τα ξέρεις από πρώτο χέρι, επομένως επώνυμα γίνεσαι πηγή της πληροφορίας.
Αν όχι, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιο θέμα αναφέρεσαι και το κυριότερο για ποιο λόγο….

Και εγώ πιστεύω ότι έχουμε συνταυτισμό συμφερόντων με την Γαλλική Δημοκρατία. Επίσης υποθέτω ότι συνέβαλαν διπλωματικά.

Πρόσεξε τί ρήματα χρησιμοποιώ…. Δεν είπα το ρήμα “ξέρω”. Επομένως δεν δημιουργώ μια ολόκληρη κοσμοθεωρία πάνω σε υποθέσεις….

Voiceofreason

Σήμερα στα νέα του ΟΡΕΝ το βράδυ, σε ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ ο Ιγνατίου ανέφερε το τηλεφώνημα του Πομπέο στον Σούκρι την ώρα που γινόταν η συνάντηση με το Δένδια.

GK21

Ξεκαθαρη προσπαθεια να απαντησουμε-μπλοκαρουμε-ακυρωσουμε το τουρκολιβυκο συμφωνο για αρχη,και απο’δω και περα ορεξη να εχεις να διαπραγματευτεις με καθε ενδιαφερομενο.Τωρα πιο θα ειναι το αποτελεσμα……..

Mavi70

Νομίζω ότι αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός και καλώς το αναφέρεις. Σε οποίες συνομιλίες αν γίνουν με την Τουρκία το δεδομένο θα ήταν το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στην ουσία τώρα δεν υφίσταται. Δεν μου έκανε εντύπωση η άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από τις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα άρχιζαν.

Costas6

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε, επιβάλλονται από το ΔΔ.
Το αποτέλεσμα πως σου φαίνεται εσένα καλύτερο;
Με τουρκολιβυκό σε ισχύ ή με ελληνοαιγυπτιακό;

Opt1musPr1me

Εγω θελω να βαλουμε τον παλιο χαρτη πανω στον καινουργιο να δω τι εχουμε απωλεσει γιατι ετσι δεν καταλαβαινουμε τι βλεπουμε.

Yannis
Opt1musPr1me

Ευχαριστω. Το πουλησαμε πολυ ακριβα δυστηχως και αυτο θα φανει στο μελλον οταν σε αυτα τα νερα θα βγαζουν οι Αιγύπτιοι αυτα που δικαιουνταν οι Ελληνες.

Costas6

Τι πουλήσαμε;
Ποιό κομμάτι δικαιούμασταν και θα το εκμεταλλευτούν οι αιγύπτιοι;

x-m

Η οριοθέτηση έγινε με βάση τη μέση γραμμή ;

Costas6

Όχι.
Είναι η μέση γραμμή ο μοναδικός αποδεκτός τρόπος οριοθέτησης;

x-m

Ποιος ήταν συμφέρων εμάς ; Προφανώς όχι αυτός που επελέγη.

Nikolaos

Τελικά επικράτησε η εκδοχή, για την οποία είχε διαμορφωθεί ένα διακομματικό κονσένσους (το επεδίωκε και ο Κοτζιάς) … Εκδοχή που δεν στερείται αδυναμιών βέβαια. Εκ των πραγμάτων πλέον, συνέχεια μπορεί να υπάρξει μόνο με συνυποσχετικό τεσσάρων κρατών (Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου – Τουρκίας) στη Χάγη. Προφανώς αυτό ήταν και το στρατήγημα της Ελλάδος. Αφ’ ης στιγμής και η Αίγυπτος τις προηγούμενες μέρες, και με αφορμή την τουρκική NAVTEX, ήγειρε αξιώσεις επί περιοχής που με πλήρη επήρεια του Καστελλορίζου θα αντιστοιχούσε σε ελληνική ΑΟΖ (Οι Τούρκοι είναι ευφυέστατοι και πολύ σχολαστικοί στην προετοιμασία τους, και ήθελαν με τη NAVTEX, μεταξύ… Read more »

Last edited 1 month ago by Nikolaos
x-m

Υποτίθεται ότι για εμάς η Χάγη σχετίζεται μόνο με την υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα επηρεάζεται από το εύρος των χωρικών υδάτων……..

(Τι πάμε να συζητήσουμε στην τουρκία; )

Stratilatis

Μέγα Λάθος.
Η Υφαλοκρηπίδα δεν έχει καμία, μα καμία σχέση από το εύρος των Χωρικών υδάτων, ούτε καν από το μέγεθος της ΑΟΖ.
Ο βυθός σε ακτίνα 200νμ από τον αιγιαλό ή 350ν.μ υπό συνθήκες, ανήκει στο Νησί ανεξάρτητα ποιανού είναι η ΑΟΖ από πάνω.

Costas6

Όντως άσχετο με τα χωρικά ύδατα.
Ωστόσο υφαλοκρηπίδα και αοζ ταυτίζονται. Σε όποιον ανήκει ο βυθός ανήκουν και τα από πάνω ύδατα.

x-m

Μην επιμένετε, έχουν σχέση και μεγάλη μάλιστα. Άλλη η υφαλοκρηπίδα με 6 ν.μ. , άλλη με 12.

x-m

Το ποιος κάνει λάθος……

“Η διευθέτηση του οριστικού εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών”.

Θα σας πρότεινα να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο

https://www.kathimerini.gr/992336/article/epikairothta/politikh/apokleistika-sthn-k-treis-analyseis-gia-aigialitida-zwnh-kai-xwrika-ydata

θα αλλάξετε γνώμη.

Last edited 1 month ago by x-m
Costas6

Έχεις κάνει λάθος στην ερμηνεία του κειμένου που παραθέτεις. Προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων είναι και η παύση της τουρκικής επιθετικότητας ας πούμε. Αυτό δε σημαίνει πως η τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει το εύρος ζωνών.

Ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας: Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. 

Για όποιον ξέρει ελληνικά και καταλαβαίνει τι σημαίνει “από την ακτη” το θέμα λήγει εδώ.

Costas6

Η υφαλοκρηπίδα ΔΕΝ επηρεάζεται από τα χωρικά ύδατα γιατί αρχίζει να μετράει από την ακτή.
Ο διάλογος με την Τουρκία θα ήταν (αποσύρθηκε η τουρκία) διερευνητικές, όπερ σημαίνει θα συζητούσαμε τι δεχόμαστε να συζητηθεί.

x-m

Το ξαναγράφω, κάνετε ΑΠΟΛΥΤΟ λάθος.

Costas6

Δε το στέλνεις και στους Μάζη, Καρυώτη, Συρίγο, Σ. & Ν. Λυγερό, Αδαμίδη και λοιπούς πανεπιστημιακούς;
Γιατί αυτοί οι άσχετοι πάνε και διδάσκουν πως το μέτρημα ξεκινάει από την ακτή.

Chrisgk1

Μια χαρά έκανε πάντως τον Αττίλα 2 με τον άλλο… φύλαρχο στο τιμόνι!!

Nikolaos

Πράγματι. Προς μεγάλη ανακούφιση όλων (πλην της τιμής της Πατρίδος, βέβαια, και των αποτρεπτικών παραστάσεων που οφείλει να εκπέμπει): Ο “άλλος φύλαρχος” είχε άλλη ατζέντα, την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ χάριν θεσμικού εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης του υπερτροφικού πληθυσμιακά και καχεκτικού οικονομικά αγροτικού τομέα, δημιουργίας έργων υποδομής και (όπως τότε φαντάζονταν …) κατοχύρωσης έναντι της Τουρκίας, και αυτό δεν γινόταν με την Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι Ελληνοκύπριοι είχαν ξεγράψει τις περιοχές που αξίωνε η Τουρκία στις διαραγματεύσεις μεταξύ των δύο φάσεων (για τις οποίες είχε καταθέσει και χάρτη, τον οποίον οι μικρονοϊκοί αποκαλούν “Χάρτη του Kissinger”), πράγμα που φάνηκε και… Read more »

Mavi70

Σωστή η ανάλυση σου σε όλα. Θα συμπληρώσω για την τελευταία παράγραφο μόνο ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί στο ΔΔ αφού υπογράψει την του 1982 και αποδεχτεί και την δικαιοδοσία του. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και την τελευταία ανακοίνωση της υποστηρίζει παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της και όχι της ΑΟΖ της. Θεωρώ ότι ο διπλωματικός χρόνος κυλάει πλέον γοργά και θα δούμε στο μέλλον αν πράξαμε σωστά ή όχι. Άλλωστε η ΑΟΖ είναι θέμα συμφωνίας των παράκτιων κρατών.

Nikolaos

Ακριβώς. Επειδή δεν έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ, απαιτείται συνυποσχετικό. Για το οποίο όμως εμμένει σε όρους που δεν μπορούμε να δεχθούμε.

Dimitris

Αγαπητέ Νικόλαε, το σχόλιό σας περιγράφει άριστα την διακρατική και νομική διάσταση των ισορροπιών στην περιοχή μας. Νομίζω όμως ότι αξίζει να εξετάσουμε και τις επιδράσεις των αποφάσεων αυτών επί των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών στην Τουρκία, την Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Ξεκινώντας απ’ τη τελευταία, βλέπει κανείς τη σημασία που έχει για έναν πολιτικό ηγέτη η φαντασία. Ο Σαρατζ δείχνει σημαντικό έλλειμμα δημιουργικότητας. Ένας ηγέτης πρέπει να εμπνέει αναδεικνύοντας προτάσεις ρεαλιστικές και επωφελείς για τον τόπο του. Η αντιμετώπιση της Αιγύπτου ως οιωνή αντιπάλου τι λέει στις φυλές που συναποτελούν το Λιβυκό εθνοτικό μωσαϊκό; Μάλλον διχάζει η απόλυτη… Read more »

Nikolaos

Πολύ σημαντικές οι σκέψεις σας. Με το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, οι συμβαλλόμενοι πραγματικά “διέβησαν το Ρουβίκωνα”, και δύσκολα μπορούν να κάνουν πίσω από τόσο μαξιμαλιστικές θέσεις. Ο Σαρατζ απειλείτο με αφανισμό από τον Χαφταρ όταν υπέγραψε, και με την υπογραφή του ολοφάνερα έσωσε το τομάρι του. Η δε Αίγυπτος, αν μείνει αδρανής σε προέλαση των Τούρκων προς τη Σύρτη, θα περιπέσει σε ανυποληψία, θα απωλέσει την ηγεσία του αραβικού κόσμου, και ακόμη και η Σαουδική Αραβία θα αποκομίσει την εντύπωση ότι ποντάρει σε κουτσό άλογο και θα κόψει τη ροή του χρήματος προς την Αίγυπτο (το έχει κάνει ήδη… Read more »

Faethon

Διαβάζω τα σχόλια και βλέπω ότι πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν οριοθετήθηκε η ΑΟΖ και πέραν του 28ου μεσημβρινού.Η οριοθέτηση ΑΟΖ , το δίκαιο της Θάλασσας κ.α είναι ένα περίπλοκο ΜΗ δεσμευτικό πρωτόκολλο μεταξύ κρατών για εκμετάλλευση θαλασσίων ζωνών.Ο κανόνας είναι όποιος προλάβει να οριοθετήσει με τον άλλον αρκεί να μην προσβάλλει συμφέροντα 3ου. Βγάλε άκρη δλδ. Τα νησιά Φώλκλαντς π.χ με 200ΝΜ ΑΟΖ που την καρπώνεται το Η.Β είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα νησιών με υφαλοκρηπίδα όπου του αναγνωρίζεται ΑΟΖ. Επίσης πολλές φορές συμφέρει τα πράγματα να μείνουν έτσι..χωρίς συμφωνίες και όποιος θέλει να ψαρεύει όπου θέλει κ.α μέχρι ώσπου… Read more »

Xristoforos

Έτσι πιστεύω και εγώ.
Είναι κρίμα πως ένας (?) άνθρωπος φρέναρε διαδικασίες (ή εξελίξεις) και πιθανόν όλους τους ανωτέρω, με της λάθος απόψεις του.
Επιτέλους μια κάποια πρόοδος.
Μακάρι η συνέχεια να είναι επωφελής για την χώρα μας.

chriss8

Πράγματι! Με το που έφυγε η κυρία, έκλεισαν δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες!

Costas6

Ποιά είναι η κυρία ρε παιδιά;
Σας έχασα..

Xristoforos

Η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν..

http://thelondonconference.org/speaker/maria-telalian/

https://hellasjournal.com/2020/03/giati-o-dendias-efage-tin-epikefalis-tis-nomikis-ipiresias-tou-ipourgiou-echi-schesi-me-to-thema-tis-aoz/

Last edited 1 month ago by Xristoforos
Costas6

Φχαριστωω

GrandTurkeyShoot

Πολυ θετικη εξέλιξη, να ναι καλά ο ερντογκαν που μετα το γνωστο MoU τους αναγκασε να παρουν πρωτοβουλιες. Απο το 2016 που ειναι ομηρος του υστερικου ραμολιμεντου ντεβλετ ” the biscuit ” μπαχτσελι αναγκαζεται να κανει το ενα λαθος μετα το αλλο για να παραμεινει στην εξουσια. Σε λιγο που δε θα εχει μαντηλι να κλαψει, τουλαχιστον θα το ριξει στις προσευχες στο καινουριο του σανο-τζαμί. Οσο για την περιοχη ανατολικα του 28ου αναγκαστικά πρεπει να παμε σε διαπραγματευσεις για να καθοριστει ενα τριεθνες σημειο με αιγυπτο & τουρκια, δε γινεται να επιβαλουμε τις αξιωσεις μας οταν η αιγυπτος διαφωνει,… Read more »

MPAMPIS

ίσως αυτό το 5% υπέρ της Αιγύπτου να φανεί ευεργετικό μελλοντικά αν δεν αποκτήσουμε επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου ώστε να διέρχονται αγωγοί ,καλώδια κτλπ από την Αιγυπτιακή ΑΟΖ και να παρακάμπτουν την τουρκική…….

Yannis

Οι αγωγοι και τα καλωδια δεν εχουν σχεση με την ΑΟΖ. Αυτα μπορουν να συνεχισουν να διερχονται απο οπου και πριν την οριοθετηση ΑΟΖ.

yandr

Έχει με την υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψει κανένα καλώδιο στην υφαλοκρηπίδα της. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό.

Costas6

Αγωγοί και καλώδια θεωρούνται ήδη ριγμένα. Μόνο στα χωρικά ύδατα μπορεί η τουρκία ή όποιος άλλος να απαγορεύσει διέλευση.

MPAMPIS

Πράγματι όταν ανακοινώθηκε ο eastmed η τουρκοι είπαν τίποτα δεν γίνεται χωρίς την τουρκια…… Η τουρκια δεν δέχεται τον όρο ΑΟΖ αλλά υφαλοκρηπίδα και αυτήν την θεωρεί χωρικά της ύδατα με βάση το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας…. Αλλά γενικά αρκετές χώρες αρχίζουν σταδιακά να θεωρούν την ΑΟΖ τους χωρικά τους ύδατα, κάνουν περιπολίες και νηοψίες, αναχαιτίζουν ξένα αεροπλάνα και ακολουθούν ρητορική που δηλώνει ότι τα ύδατα αυτά δεν είναι πλέον διεθνή όπως κάποτε, Κίνα αλλά και Ρωσια,ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλια ανήκουν σε αυτές… …..εμείς??…..ακόμα στα 6 μίλια στο αιγαίο, σε μια καθαρά ελληνική θάλασσα εδώ και 3000 χρόνια…….έχουν φτάσει οι τουρκοι… Read more »

Yannis

Συγκριση των αρχικων Ελληνικων διεκδικησεων με τη συμφωνια με την Αιγυπτο:
https://imgur.com/vIbgofF

Last edited 1 month ago by Yannis
Pyriflegethwn

Είδα και εγώ αυτό το χάρτη σε πολλά μέσα. Αν όντως είναι ακριβής, με ανησυχεί η απότομη ανοδική τάση (προς βορρά) της γραμμής όσο πλησιάζουμε στον 28ο μεσημβρινό. Αν επεκτείνουμε νοητά τη γραμμή, δεν υπάρχει πλέον ελληνοκυπριακή ΑΟΖ. Εγώ έκανα αυτόν τον πρόχειρο χάρτη: https://imgbox.com/LM80clGN Είναι εντελώς μπακαλίστικο αυτό που κάνω αλλά με την κόκκινη γραμμή είναι αυτό που φοβάμαι, ενώ με την πράσινη μια θεωρητική λύση που μας δίνει μεν κοινή ΑΟΖ με Κύπρο αλλά προϋποθέτει αυξημένη (όχι πλήρη) επήρεια του Καστελόριζου που η Αίγυπτος όμως δε θα δεχτεί ποτέ. Αν τα καταλαβαίνω σωστά, δεν υπάρχει καμιά κοινή ΑΟΖ… Read more »

Last edited 1 month ago by Pyriflegethwn
NikosP

(το βάζω κι εδώ) Από αυτά που φάνηκαν στην συμφωνία με τους Ιταλούς και διαφαίνονται στην παρούσα συμφωνία με τους Αιγύπτιους , η Ελλάδα στην ουσία στέλνει μήνυμα οτι δεν προσβλέπει σε γειτνίαση Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ Αυτό το μήνυμα δεν απευθύνεται τόσο στην Τουρκία ( δεν θέλει και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ πλέον να μιλήσει με κάτι άλλο εκτός από το Τουρκο-Λιβυκό ως βάση έναρξης ) , όσο στους Ευρωπαίους ( =Γερμανία) και Αμερικανούς. Δείχνει έτσι την “καλή της θέληση” για συμβιβασμούς και οτι η πίεση πρέπει να ασκηθεί στους γείτονες . Δεν θα διαφωνούσα με την λογική αυτή αν ήμουν… Read more »

chriss8

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι εφικτή κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο. Ούτε θα είναι ποτέ εφικτή. Πολύ σωστά όμως λέμε ότι αυτή επιδιώκουμε γιατί η αντίθετη γραμμή Αιγύπτου και Τουρκίας, είναι να αγνοούν το Καστελόριζο τελείως.

Costas6

Ούτε εφικτή ούτε δίκαιη.
Άσχετο το ότι πολιτικά ζητάμε το μάξιμουμ για να πάρουμε τελικά αυτό που όντως μας ανήκει.

x-m

Εξαφανίσατε τα νησιά μας !!!

Costas6

Μπα, τα κατοχυρώσαμε.
Εσύ μήπως θες να εξαφανίσεις την τουρκική ακτογραμμή ανατολικά της ρόδου;

x-m

Πως “κατοχυρώθηκαν” ;

Diogenis

Χωρίς να δούμε τα επίσημα έγγραφα που λένε ακριβώς τι συμφωνήθηκε και τα άρθρα ,συντεταγμένες , ούτε πανηγυρισμούς ούτε κατάθλιψη .Τα εθνικά και η γεωστρατηγική ειναι πολύ σοβαρά θέματα για να αντιμετωπίζονται μα οπαδικη διάθεση, τους σκισαμε ,μας, διέλυσαν . Και τα όποια κέρδη ή όποια λάθη ακολουθούν την Ελλάδα και τους Έλληνες

A.K.

Κάποια πραγματάκια πέρασαν απαρατήρητα μέσα στον ορυμαγδό των χθεσινών εξελίξεων.
1) Η Γαλλία ξανάχωσε την μύτη της στον Λίβανο λόγω του φρικτού συμβάντος στην Βηρυτό και υπέγραψε την συμφωνία με την Κύπρο. Αυτό πιθανόν να σημαίνει την έμπρακτη και σημαντική αναβάθμιση της παρουσίας της στην περιοχή.
2) Η Τουρκική λίρα κάνει μακροβούτια σε επίπεδα πάνω του 7.30 σε σχέση με το δολλάριο. Βέβαια, αυτό δεν προδικάζει μια άμεση χρεωκοπία, όμως δείχνει πως υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

yandr

Καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι η συμφωνία θα είναι έγκυρη όταν επικυρωθεί και από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο, σε μια χώρα που έχει εκλογές γερουσίας σε μερικές μέρες και κοινοβουλευτικές τον Νοέμβριο.

Ας δούμε τι θα γίνει και σε αυτό το θέμα πριν κλάψουμε ή πανηγυρίσουμε γιατί είναι σίγουρο ότι η Τουρκία θα τρέξει στην Αίγυπτο για συνομιλίες.

Thomas

Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω όλους αυτούς που διαμαρτύρονται για αυτή την συμφωνία. Δεδομένων των συνθηκών ήταν ίσως ότι καλύτερο μπορούσαμε να ελπίζουμε. Αρχικά όπως ανέφεραν και άλλοι οριοθετεί αποκλειστική ζώνη στην περιοχή που η Τουρκία διεκδικεί μέσου της συμφωνίας της με την Λιβύη. Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία καθώς δημιουργεί τις συνθήκες διαιτησίας (αν δεν τα βρούμε με τους Τούρκους) στην αμφιλεγόμενη περιοχή και νομιμοποιεί τις προθέσεις μας. Πολλοί διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουμε βάλει και το Καστελόριζο μέσα στην συμφωνία. Η απλή απάντηση είναι διότι δεν το ήθελε η Αίγυπτος. Μεταξύ μας πολύ καλά έκανε η Αίγυπτος και δεν… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

54
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας: Ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στις προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanyan) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας...

Επικοινωνία Πομπέο – Στόλτενμπεργκ για την Αν. Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσει τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην...

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με...

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.Συγκρούσεις ξέσπασαν...

Λευκορωσία: Διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο – Συλλήψεις και δακρυγόνα από την αστυνομία

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προχώρησαν σε συλλήψεις σήμερα, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας για έβδομο...
- Advertisement -