- Advertisement -

Το ΠΝ συνδιαμορφώνει την Ευρωκορβέτα, η ελληνική έκδοση θα είναι ταχύτερη και ισχυρά οπλισμένη

- Advertisement -

Με τη Naviris και τη Navantia να εργάζονται για να εξασφαλιστεί η επιδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας από το 2021, περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για το πρόγραμμα European Patrol Corvette και την ελληνική εμπλοκή σε αυτό.

Έτσι, σύμφωνα με το «EDR On-line», εκπρόσωποι του Ιταλικού Ναυτικού ανακοίνωσαν στην πρόσφατη εκδήλωση «OPV International 2020» την ένταξη της Πορτογαλίας με την ιδιότητα του παρατηρητή. Προηγουμένως στο πρόγραμμα, που είναι γνωστό και ως «Ευρωκορβέτα», συμμετείχαν η Ιταλία, ασκώντας χρέη συντονιστή, και η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, σαν απλά μέλη.

ΕΚΤΑΚΤΟ: H Ελλάδα μπήκε επίσημα στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας!

Σαν αποτέλεσμα, αυξάνονται σε 5 οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι για την πορεία του προγράμματος, με ότι αυτό συνεπάγεται. Να θυμίσουμε, η Ευρωκορβέτα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πλοίου-πλατφόρμας, με σπονδυλωτή σχεδίαση και δυνατότητα ευέλικτης ενσωμάτωσης αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, ώστε να προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα καθηκόντων και αποστολών.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωκορβέτα κάποια στιγμή τον περασμένο χειμώνα και ενδιαφέρεται για ένα καλά εξοπλισμένο πλοίο, αφού η πιθανή απόκτηση θα μπορούσε να εκτελεστεί στο πλαίσιο αντικατάστασης κύριων μονάδων μάχης, όπως οι φρεγάτες S. Σύμφωνα με το «EDR On-line», στην εκδήλωση γνωστοποιήθηκε ότι η πιθανή ελληνική έκδοση θα είναι η βαρύτερα οπλισμένη και ότι αναμένεται να έχει σύστημα πρόωσης CODAD (COmbined Diesel And Diesel), που θα εξασφαλίζει μια μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 28 κόμβων. Συγκριτικά, η έκδοση που προορίζεται για τις Ιταλία και Ισπανία, προβλέπεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβους, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τη γαλλική έκδοση δεν ανακοινώθηκε, αλλά σίγουρα δεν θα φτάνει τους 28 κόμβους.

Ευρωκορβέτα: Η Ελλάδα θέλει σόναρ γάστρας για τις δικές της EPC!

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο navaldefence.gr

 

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

160 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
160 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ikarus

Μήπως λοιπόν τελικά η μετάβαση σε Aster είναι πιο ορθολογική, αφού το ΠΝ συνδιαμορφώνει ένα ευρωπαϊκό πλοίο με σκοπό προφανώς να το εντάξει κάποτε σε υπηρεσία;

Gunner

Γιατί; αφού είμαστε στο πρόγραμμα, είναι οι Ισπανοί και από ότι φαίνεται και οι Πορτογάλοι, που και οι δυο χρησιμοποιούν NSSM/ESSM/SM-2, μάλλον σίγουρα θα υπάρξει έκδοση με ΜΚ41 εκτοξευτή και ESSM/SM-2.

Ameinias

Σε Aster ΚΑΙ σε CAMM ER quad packed… Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής. Αν τις EPC τις θέλουμε (και σωστά κατ’ εμέ) για αντικ των S, γτ ο διαγωνισμός γίνεται για φρεγάτες πολλαπλού ρόλου; Δεν θα ήταν πιο λογικό ΦΓ AAW; Δλδ
4 ΦΓ AAW
4 ΜΕΚΟ Up
2-4 ΦΓ ενδιάμεσης λύσης
4-2 S
Οπότε την επόμενη δεκαετία θα πηγαίναμε για +2 AAW (ελπίζω να την βάλουν την option) και για 8 EPC (που με ένα Sylver θα φόρτωναν 32 CAMM ER, συν 21 RAM συν Strales, θα ήταν δλδ καλυμμένη για άμυνα σημείου)
Μόνο αν το Ναυτικό λογαριάζει η ενδιάμεση λύση να το καλύψει σε AAW εχει νόημα ο διαγωνισμός για ΦΓ GP…

Γιανης

Μηπως η αεραμυνα περιοχης θα ηταν μια μικρη αναβαθμιση των Σ300 κατα 100 χιλ, καλυπτωντας ολες τις περιοχες που θελει το ΠΝ? Αυτο πρεπει να το κοιταξουν οι του ΠΝ, αποδεσμευοντας πολυτιμα κονδυλια για την περαιτερω ενισχυση του ακαριαιου θανατου που λεγεται ΠΑ.

Thras

Άλλη αποστολή έχουν οι φρεγάτες/κορβέτες και άλλη οι αντιαεροπορικές συστοιχίες. Μην τα κάνουμε όλα αχταρμά…

ΥΓ: Γιάνη εσύ; του ΜεΡα;

CKfurious

Oπως βλέπετε κύριοι τα πράγματα έχουν αλλάξει, η κυβέρνηση παράγει έργο η αντικατάσταση των Sέχει επιτέλους δρομολογηθεί
Το ελληνικό ναυτικό οδηγεί την σχεδίαση !
Κατά το 2030 που θα είναι ώριμο το πρόγραμμα θα δούμε και τη λεπτομερή διαμόρφωση που θέλει το Ναυτικό!!

Νικολαος127

Στην ειρωνια εισαι πρωτος, κατα τα αλλα μονο σχολια επιπεδου espreso.προφανως,η αντίστοιχη προσεγγιση σου, 10 χρονια νωριτερα μας οδηγισε σημερα να μη συμετεχουμε σε κανενα προγραμμα.

CKfurious

espreso? τέτοια ώρα νυχτιάτικα??
Δεν ήμουν υπέθυνος για ότι έγινε 10 χρονια πριν η ότι γίνετε τώρα!!

Tango.Alpha

Σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να γκρινιάζω μόνο εγώ εδώ μέσα. Στο πιο σοβαρό τώρα: για πρώτη φορά συμμετέχουμε ουσιαστικά στο σχεδιασμό ενός συστήματος που ουσιαστικά θα καλύπτει τις ανάγκες του Π.Ν ενώ θα υπάρχει Ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή -ελπίζω όχι στην κατασκευή του σκάφους καθώς συμφωνώ ότι τα Ναυπηγεία στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Θεωρώ ότι είναι ένα σκάφος που μπορεί να πετύχει στο να καλύψει πολλές ανάγκες χάρη στη σπονδυλωτή σχεδίαση. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε εξολοκλήρου μόνοι μας αλλά τουλάχιστον είναι ένα ξεκίνημα.

GeoMoust

Δηλαδή είναι κακό για το ναυτικό που συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Είναι χάσιμο χρόνου; Ε εγώ, αντιθέτως, νομίζω πως κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβαίνει συνεχώς και σε όλους τους κλάδους και κακώς έως τώρα δεν συνέβαινε. Επίσης, αναφορικά με το “σύντομα” που μας καίει, αν δεν κάνω λάθος εξετάζονται υποψήφια πλοία για κατασκευή τεσσάρων + ενδιάμεσες λύσεις (προσοχή δεν πανηγυρίζω, ούτε προτρέχω, επίσημες ανακοινώσεις αναπαράγω και το τι θα γίνει θα το δούμε τελικά).

CKfurious

Το πρόγραμμα αυτό εάν προχωρήσει και δεν τα τσουγκρίσουν οι Ευρωπαίοι θα αποδώσει πλοίο μετά καμια δεκαρια χρονια best case!
Μου τη δίνει να προβάλλεται ως λύση για την αντικατάσταση των..S 
επειδή συμμετέχουμε!!
Με ποίες εταιρίες με ποια ναυπηγεία άραγε συμμετέχουμε>??
Σανός είναι!!

Jason

Η κορβετο-φρεγατα αυτη θα ειναι ετοιμη το 2030+. Καλα ειναι τα σχεδια αυτα, αλλα τουλαχιστον για τωρα θα επρεπε να ειμαστε ρεαλιστες.

Η καλυτερη λυση θα ηταν να κανουμε οτι καναμε με τις πυραυλακατους Σουπερ Βιτα (Ρουσεν). Ας κανουμε μια συζητηση με την Babcock για μια εκδοση της Arrowhead-140 η οποια θα εχει παρομοιο εξοπλισμο και (νεοτερα) ηλεκτρονικα με την Iver Huitfeldt και ας αγορασουμε το σχεδιο και ας το ναυπηγησουμε στην Ελλαδα. Υπαρχει πλεον σοβαρη εταιρια, η Babcock International πισω απο το σχεδιο των Iver Huitfeldt, εχει κερδισει τον διαγωνισμο για τις Bρετανικες Type-31 με μια ανανεωμενη, αλλα υποεξοπλισμενη εκδοση του πλοιου και θα ναυπηγησει τουλαχιστον 5 πλοια με κοστος 250-300 εκ. το ενα, και εκτοπισμα 6000 τονων.
Εαν αγορασουμε το σχεδιο, μπορουμε να ναυπηγησουμε 4-6 ισχυροτατα πλοια των 6 χιλιαδων τονων με ηλεκτρονικα και οπλισμο παρομοια με τις Iver Huitfeldt, και που θα καλυπτουν πληρως τις αναγκες μας, με κοστος 400-500 εκ. το πλοιο.

Το να αγοραζει η ΟΝΕΧ ολα τα ναυπηγεια εναντι μερικων δεκαδων εκατομμυριων, και απο την αλλη να τις χαριζονται χρεη εκατονταδων εκατομμυριων ευρω απο τις Ελληνικες τραπεζες (δηλαδη χρηματα μετοχων, και Ελληνων καταθετων), και ταυτοχρονα να αναγκαζεται το Π.Ν. να ξοδεψει δισεκατομμυρια ευρω για να αποκτησει αλουμινιες ψαροτρατες MMSC, εγω τουλαχιστον το θεωρω παρονοικο και αναβιωση της κρατικοδιαιτης επιχειρηματικοτητας, μονοπωλειου και διαπλοκης των παλαιων κακων εποχων.

Ας θυμηθουμε πως η ΟΝΕΧ προτεινε τη ναυπηγηση πυραυλακατων Θεμιστοκλης (Sa’ar 72) των 900 τονων με 300 εκ. το ενα. Mε το ιδιο ακριβως κοστος οι Βρετανοι ναυπηγουν τις Type-31 των 6000 τονων, δηλαδη πλοιο 6 φορες μεγαλυτερο απο τις Θεμιστοκλης, εξοπλισμενη με καλυτερα ηλεκτρονικα και οπλα και πολλαπλασιες δυνατοτητες. Αυτα παθαινει κανεις οτι στηνει ιδιωτικο μονοπωλιο σε ενα τομεα της οικονομιας.

Last edited 29 days ago by Jason
CKfurious

Σωστότατος!

Να το ξαναγράψω να το αντιληφθούμε???

Όσα λέγεται πως ζητάνε για το 800tn ΘΕΜΙΣΤΙOΚΛΙΣ τόσα θα πληρώνουν οι Aγγλοι τις TYPE 31 στους  6000tn….

Όσα λέγεται πως ζητάνε για το 800tn ΘΕΜΙΣΤΙOΚΛΙΣ τόσα θα πληρώνουν οι Aγγλοι τις TYPE 31 στους 6000tn….

Όσα λέγεται πως ζητάνε για το 800tn ΘΕΜΙΣΤΙOΚΛΙΣ τόσα θα πληρώνουν οι Aγγλοι τις TYPE 31 στους 6000tn….

Όσα λέγεται πως ζητάνε για το 800tn ΘΕΜΙΣΤΙOΚΛΙΣ τόσα θα πληρώνουν οι Aγγλοι τις TYPE 31 στους 6000tn….

ΤΑ Χ’ΠΙΑ ΜΟΥ

ink

O exoplismos pou theloume tha anebasi tin timi sto theo. Min ta psaxnis akoma.

CKfurious

το πλοίο είναι με εξοπλισμό !!
https://en.wikipedia.org/wiki/Type_31_frigate
Να βάλουμε αλλα 200-300mil?για τη δίκια μας διαμόρφωση
Πάμε στα 600
Φθηνότερο από τις και με περισσότερο χώρο για οπλικά συστήματα και μελλοντικές αλλαγές

Stavrogin1

Τι περιλαμβάνει η τιμή στην κάθε περίπτωση; Μη συγκρίνουμε ανομία πράγματα.

Αν ειναι να αντικαθιστούμε combatants χρειαζόμαστε μικρότερα πλοία από Θεμιστοκλής κι αν αντικαθιστούμε S χρειαζόμαστε μεγαλύτερα από 800τ.
…Η κορβέτα στους 2000-3000 αντικαθιστά θαυμάσια τις S.

Vk77

Συμφωνω μαζι σου.Επειδη το προγραμμα πιθανοτατα θα βγαλει επιχειρησιακα πλοια στις αρχες των 30ς μηπως θα οι κορβετοφρεγατες αυτες πανε για αντικατασταση των μεκο και της ενδιαμεσης λυσης?

Kostasmel

Όταν “λέγονται” αρνητικά τα παίρνεις μετρητής, όταν “λέγονται” θετικά δεν πιστεύεις τίποτα μέχρι να τα δεις…
Έχεις κουράσει…

Last edited 29 days ago by Kostasmel
KBTHUNDER

250 μιρια η κάθε μια για 6 φρεγάτες χωρίς εξοπλισμό….300 μιρια για κάθε Θεμιστοκλή με εξοπλισμό…μη συγκρίνουμε πράγματα ανόμοια..

Last edited 29 days ago by KBTHUNDER
massey-ferguson-65

Να Αγίασει το στόμα σου βρε Χρυσόστομε

tnt-am

Αυτό το παραμυθάκι με τα Ναυπηγεία και τους δήθεν επενδυτές κάθε φορά που χωρίς έτοιμη κρατική προμήθεια ούτε που ασχολουνται, κούρασε.

ΥΓ. Η προμήθεια Αλουμινενιων Φρεγατων συμπεφτει με το πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, λέτε να παίξει επιδότηση μέχρι 85%;

Xristoforos

Χα χα χα…!!!
Σίγουρα 85% γιατί από εισόδημα….

kyrNG

Ας κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν “ευκαιρίες”. Τα έχουμε ξαναπεί. Με 300εκ ευρώ, αγοράζεις (Type 31) πλοίο 6000 τόνων με οπλισμό μόνο πυροβόλο 57mm, 24 αντιαεροπορικούς πυραύλους σημείου, και δύο πυροβόλα των 40mm για γενική χρήση (αντιαβακικό κλπ, αλλά όχι CIWS). Το ραντάρ είναι μεν 3D αλλά όχι και κάτι το εντυπωσιακό. Δεν έχει σόναρ, έχει κινητήρες ντήζελ αποκλειστικά κλπ. Λογικό μόνο με αυτά να κάνει 300εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι απλά σίδερο.

Προφανώς έχει ως σχέδιο την δυνατότητα να πάρει περισσότερα συστήματα. Αλλά δεν είναι και κεντρική μονάδα PC να αρχίζει κανείς να βάζει αξεσουάρ από shopping list. Ακόμα και οι MEKO ως concept, έχουν και κάποια όρια ολοκλήρωσης όσον αφορά την ποικιλία εξοπλισμού.

Αν αρχίσουμε να βάζουμε στο κατα τ’ άλλα όμορφο σχέδιο των Δανών (βλ. πλέον Βρετανών) διάφορα “καλούδια”, το κόστος με συγχωρείται, αλλά δεν θα περιοριστεί στα 400-500 εκ. ευρώ. Αν η Type 31 γίνει επιπέδου Type 26, τότε και το κόστος αυξάνεται αντίστοιχα. Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Οι Type 31 είναι καλές για αυτό που θέλουν οι Βρετανοί από αυτές. Δηλαδή επίδειξη σημαίας. Οτιδήποτε περισσότερο ζητήσουμε από αυτές και στοιχίζει και έχει ρίσκο ολοκλήρωσης.

Επιπλέον δεν βλέπω κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα να επιλέξουμε σχέδιο από μια χώρα που επέλεξε να φύγει εντελώς από την ΕΕ.

“Το φτηνό κρέας το τρώνε οι σκύλοι”, λέει ο σοφός λαός. Δεν θα καταλήξουμε, φυσικά να πληρώνουμε αδρά ημίμετρα και επισφαλείς λύσεις

Nestoras

Χωρίς να γνωρίζω τα υποσυστήματα της Arrowhead 140 σε σχέση με την Δανέζικη Iver, να πω ότι στη Δανέζικη έχουν ήδη ολοκληρωθεί ESSM X 24 & SM II X32.
Υπάρχει ακόμα σόναρ γάστρας (το οποίο κάποιος Δανός καπετάνιος το κοπάνησε σε ξέρα σε ένα από τα πλοία), oι Γαλλικές Τορπίλες και το Oto Melara 76 mm.
Διαβάζοντας άρθρο σε αγγλικό site αναφορικά με φερόμενες ως υπερβάσεις, από 250 εκ λίρες ανά μονάδα σε 400 εκ λίρες ανά μονάδα, εκπρόσωπος της BAE απάντησε ότι όντως υπάρχουν εξτρά κόστη. Τα κόστη αυτά δεν αφορούν παραδοτέα του συμβόλαιου της, αλλά οπλικά συστήματα που θα πληρωθούν απευθείας στους κατασκευαστές από την αγγλική κυβέρνηση.

kyrNG

Από ό,τι κατάφερα να βρω στα γρήγορα από το διαδίκτυο, το κόστος των 332 εκ. ευρώ (τιμές προ δεκαετίας) αφορούσε το πλοίο χωρίς οπλικά συστήματα. Δεν αμφισβητεί κανείς τις ικανότητες της εν λόγω σχεδίασης, άσε δε που είναι και πανέμορφη, απλά ας κατανοήσουμε όλοι ότι οι Type 31 δεν είναι επιπέδου Iver Huitfeldt. Όσο προσθέτεις πράγματα, ανεβαίνει το κόστος, δυστυχώς

Nestoras

Σίγουρα ανεβαίνει, απλά ελπίζω να ανεβεί μόνο ως προς το κόστος των εξτρά ηλεκτρονικών, σόναρ και οπλικού φόρτου και να μην επιβαρυνθεί με κόστος ενσωμάτωσης και πιστοποίησης (από τη στιγμή που αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί στο αδελφό πλοίο των Δανών. Το σχόλιο έγινε υπό το φόβο δυσανάλογης κοστολόγησης για ενσωμάτωση και πιστοποίηση των εξτρά δυνατοτήτων από τους Άγγλους, όπως έγινε από τους Γάλλους στην περίπτωση της Belharra, όπου όμως αφορούσε όπλα και υποσυστήματα που δεν υπήρχαν στη Γαλλική διαμόρφωση).

kyrNG

Νομίζω οι όποιοι επίδοξοι μνηστήρες δεν θα επαναλάβουν τα λάθη (υπέρογκα κόστη ενσωμάτωσης και πιστοποίησης) που έκαναν οι Γάλλοι.

Jason

Iner Huitfeldt τιμη 340 εκ ευρώ το πλοιο, δες τι εξοπλισμο φέρει. Προσφέρθηκαν 2 πλοια με τιμη 720 εκ. Και για τα δυο πλοια πρόσφατα, δες στο ίντερνετ.

Το κόστος ενός ΟΤΟ Μelara, των MK41, ρανταρ SMART-L ειναι περιπου 150 -200 εκ με βάση ανοιχτές πηγες.

Oι Αντιαεροπορικες φρεγατες LCF και η F-124 sachsen εχουν κοστος περιπου 600 εκ καινούριες.

Η type 26 ειναι πλοιο 9 χιλιαδων τονων ανθυποβρυχιακου πολέμου για αντιμετώπιση πυρηνικών Ρωσικών υποβρυχιων σε περιβάλλον ωκαιανου. Εχει αθόρυβη ηλεκτρικη μετάδοση κίνησης, εξοπλισμο περιορισμου θορύβου, εξελιγμένα ηλεκτρονικά και σοναρ, 2 ελικοπτερα κτλ.

kyrNG

Επειδή όλοι δεν βγάζουμε και πολύ άκρη με τα κόστη, εδώ ίσως δεν βγάζουν οι επιτελείς 🙂 , ένας “ασφαλής” τρόπος να εκτιμήσεις που περίπου, επαναλαμβάνω, που περίπου κινούνται οι σοβαρές σύγχρονες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, είναι να δεις το κόστος που πληρώνουν και που ανακοινώνουν σοβαρές χώρες.

 • Type 26 περίπου 1 δις ΛΙΡΕΣ ανά πλοίο (Βρετανοί, Καναδοί, Αυστραλοί)
 • MKS180 περίπου 1,5 δις ΕΥΡΩ ανά πλοίο (Γερμανοί)
 • FFG(X) περίπου 1 δις δολάρια (αλλά βαίνει μειούμενο λόγω οικονομίας κλίμακας) (ΗΠΑ)
 • F100 περίπου 0.8 δισ ευρώ, τιμές 2010!! για το τελευταίο πλοίο F105 (Ισπανοί)
 • Hobart περίπου 1.8 δις ευρώ (Αυστραλοί)

Εκτός και όλοι αυτοί είναι χαζοί και πληρώνουν κοροιδιστικα λεφτά.

Όπως δεν είναι ενδεικτικό το κόστος των σαουδαραβικών MMSC για την πρόταση των MMSC HN (ταράζομαι ακόμα και στην σκέψη!), άλλο τόσο δεν είναι ενδεικτικό το κόστος των Type 31/Iver Huitfeldt για τις Type 31HN.

Ας αφήσουμε τους επιτελείς να εκτιμήσουν τι είναι ακριβό και τι είναι φτηνό.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν ανησυχούσαν όλοι οι “ακριβοί” κατασκευαστές για την “ευκαιρία” της Iver Huitfeld / Type 31, γιατί δεν βλέπω να κάνουν έκπτωση και αυτοί της τάξης του -60 έως -75%;

Έτσι απλά αναρωτιέμαι….

Last edited 28 days ago by kyrNG
Jason

Η Ινδονησια υπέγραψε αρχικό συμβόλαιο για την κατασκευή 2 Iver Huitfeldt, με κόστος 720 εκ για δυο πλοια, δηλαδη 360 εκ. Ευρω το πλοιο.

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2020/july/8685-indonesia-signs-preamble-contract-for-construction-of-two-iver-huitfedlt-class-frigates.html

kyrNG

Ναι, αλλά από το άρθρο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό είναι τελικό κόστος, ή αν αφορά το κόστος μόνο του βασικού πλοίου.

George

Προφανώς του βασικού πλοίου Θες άλλα τόσα ανά πλοίο για να το φέρεις στον Δανέζικο εξοπλισμό και για εκπαίδευση/αρχική υποστήριξη
Στο RN έχουν το ρόλο των La Fayette
Οι Δανοί είχαν πάρει τον εξοπλισμό από παλαιότερα σκάφη τους αν θυμάμαι καλά
Σε κάθε περίπτωση αν και δεν είναι cutting edge έχει τους χώρους για growth (there is no substitute for cubic inches που λέγανε οι Αμερικάνοι για τους κινητήρες αυτοκινήτων) ενώ η ναυπήγησή τους μπορεί αποδεδειγμένα να γίνει με modular τρόπο σε διάφορα ναυπηγεία ταυτόχρονα.
Ναυπηγικά δηλαδή μας ταιριάζει πέρα από οικονομικά
Σε αυτά τα λεφτά η δανέζικη version (κι όχι η του RN) έχει για ανταγωνιστές τις Α200, τις μεγάλες Sigma και τις Gowind των ΗΑΕ

FOX

Με τι ειναι καλύτερα εξοπλισμένες οι Type-23?

Jason

Θα ηθελα επισης να προσθεσω μερικες ακομη σκεψεις για τον κινδυνο αποκτησης των επικινδυνων και ακαταλληλων αλουμινοτρατων MMSC.

Τα ΜΜSC με την αλουμινια υπερκατασκευη θα καταστραφουν ολοκληρωτικα και θα καουν ζωντανοι οι ναυτες εαν δεχθουν πληγμα απο πυραυλο κατα πλοιων οπως ο Harpoon η ο ATMACA. Το αλουμινιο λιωνει και η φωτια ειναι δυσκολο να σβηστει, οπως επαθαν και εμαθαν οι Βρετανοι με το HMS Amazon (F169).

“HMS Amazon was the first Type 21 frigate of the Royal Navy. Her keel was laid down at the Vosper Thornycroft shipyard in Southampton, England. The ship suffered a fire in the Far East in 1977, drawing attention to the risk of building warships with aluminium superstructure. “

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Amazon_(F169)

Ας δουμε μερικες φωτογραφιες απο ενα πολεμικο πλοιο, φτιαγμενο απο αλουμινιο που δεχθηκε πυραυλο κατα πλοιων για να παρετε μια ιδεα. Το πλοιο ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ !!!

Διαβαστε τι γραφει ο γνωστος ιστοτοπος The Drive

“Swift and her sister ships are made mainly out of aluminum. The metal has its advantages, but it’s known to burn far more ferociously than steel. If anything else, the loss of Swift should be a lesson to Navies around the world that are operating surface combatants made out of similar materials.

The US Navy in particular should take heed of the incident: Its aluminum Littoral Combat Ships have reduced crew sizes compared to their traditional frigate predecessors, affecting the crew’s ability to fight fires and deal with battle damage. This attack indicates some of America’s most modern warships could suffer from similar effects after a successful attack. Traditional frigates made mainly out of steel have been known to be able to take similar hits with less catastrophic results.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/5448/images-show-a-badly-damaged-hsv-2-swift-following-attack-off-yemeni-coast

Ειμαστε σοβαροι??? Ποιος θα μπαρκαρει σε τετοιο πλοιο και με τι ηθικο θα πολεμησει γνωριζοντας οτι εαν το πλοιο δεχθει εστω και ενα πληγμα θα καει ολοκληρο? Το Π.Ν. δεν εχει προδιαγραφες και αποψη για το ζητημα?

Η @ΠΤΗΣΗ οφειλει να λαβει επισημη δημοσια θεση για αυτο το επικινδυνο και ακαταλληλο πλοιο, μπας και τη διαβασει καποιος υπευθυνος.

comment image

comment image

Last edited 29 days ago by Jason
Sousourada

Τα αλουμινένια Μ113 δεν ενοχλούν κανέναν όμως…

Bridger

Γιατί το λες αυτό; Τα Μ113 σαφώς και τους ενοχλούν όλους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτό το φόρουμ που να μην τονίζει με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα είτε αντικατάστασής τους, είτε εκσυγχρονισμού/αναβάθμισης με ενίσχυση της θωράκισής τους (π.χ. με το κιτ της EODH). Όμως σε κάθε περίπτωση τα Μ113 δεν κουβαλάνε μεσοπέλαγα 150 ψυχές, ούτε στοιχίζουν 1 δις το ένα.

AtenRa

Προφανώς το Αλουμίνιο έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από το σίδερο αλλά έχεις προσπεράσει όλα τα αλλά πλεονεκτήματα που έχει μια υπερκατασκευή από αλουμίνιο (η γάστρα στα MMSC είναι από χάλυβα)  και επικεντρώνεσαι μόνο όταν το σκάφος χτυπηθεί.

Το ότι λόγο της χρήσης Αλουμινίου μπορεί το σκάφος να έχει χαμηλότερο κόστος χρίσης για 20-30 χρονιά , το ότι λόγο της χρήσης Αλουμινίου μπορεί το σκάφος να μπορέσει να αποφύγει το χτύπημα λόγο μεγαλύτερης ταχύτητας και ευκινησίας, το ότι λόγο της χρήσης Αλουμινίου μπορεί το σκάφος να έχει μεγαλύτερο φορτίο σε οπλισμό , αισθητήρες κλπ κλπ δεν τα περιλαμβάνεις αλλά επικεντρώνεσαι μόνο σε μια παράμετρο.

Αν μας ενδιάφερε μόνο η αντοχή σε άμεσα πλήγματα τότε θα ήμασταν ακόμα στα θωρηκτά. Θα έκαναν και για επακούμβηση τέτοια πλοία, μπας και δεν πάμε για φρεγάτες αλλά να αναβαθμίσουμε το Αβερωφ ??

Jason

Η MMSC εχει ταχυτητα 30 κομβους, όσο περιπου και οι S. Τον εξοπλισμό που έχει η MMSC τον φέρουν και οι κορβετες των 2000 τονων.

Πλοια με υπερκατασκευη αλουμινίου αι χαλυβδινο κήτος εμφάνισαν ρωγμές στα σημεία επαφές των δυο μετάλλων, λόγω διαφορετικής συμπεριφοράς σε μεταβολές θερμοκρασίας.

Διαβασε τις περίπτωσης του HMS AMAZON όταν πήρε φωτια, και του HMS ANTELOPE, οταν ανατιναχτηκε η βόμβα που δέχθηκε.

Gilan

Οι προβληματισμοί σου είναι λογικοί, αν όμως έχουν βρεθεί νέα κράματα αλουμινίου που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες το πρόβλημα θα έχει μειωθεί. Τώρα θα μου πεις πότε πρόλαβαν να βγάλουν νέα κράματα; Ποτέ δεν ξέρεις, γιατί και αυτοί θέλουν την επιβιωσημότητα των πληρωμάτων τους.

ETS

Ισχυει

Bridger

Πες τα γιατί εγώ έχω κουραστεί να τα γράφω. Βέβαια, όποιος κάνει τον κόπο να κάνει μία έρευνα και να διαβάσει σχετικά, θα δει ότι πρώτοι οι Αμερικανοί έχουν κατηγοριοποίησει τα LCS ως μη επιβιώσιμα σε περιβάλλον μάχης υψηλής έντασης και για αυτό έχουν πάρει την απόφαση να τα βάζουν επί της ουσίας για περιπολίες στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, κυνηγώντας λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Για αυτό τα Burke τους κοντεύουν να τρυπήσουν από τη σκουριά βγάζοντας 8+ non stop μήνες στην κινεζική θάλασσα.
Αν βρεις το κουράγιο, γράψε κάτι και για τις τραγικά χαμηλές διαθεσιμότητες λόγω των συνεχών αστοχιών των water jets, καθώς και τα τρελά κόστη συντήρησης και κατανάλωσης που συνεπάγονται. Όχι ότι θα κάνει καμία διαφορά δυστυχώς…

ETS

Ειχε γραψει η ΠΤΗΣΗ σε αρθρο παλαιοτερα οτι το κραμα αλουμινιου που χρησιμοποιειται δεν ειναι αναλογο αυτων που αναφερεις σωστα ως παραδειγματα ..
Το θεμα της αντοχης σε κρουση παραμενει βεβαια.

ultorius

Μακαρι να γλυτωσαμε τα θεμιστοκλης με αυτο. Τωρα κατι αντι για mmcs και ειμαστε αρχοντες

FOX

Οι SAAR 72 θα αντικαταστήσουν ΤΠK…

Eman202

Τα Θεμιστοκλής για αντικατάσταση των la Cobattant κ των Κανονιοφόρων μια χαρά είναι.
Στο ελικοδρόμιο βάζεις άνετα μια RAM Block 2(εδώ μπήκε στις S.V ) μιας κ ανθυποβρυχιακα ελικόπτερα 5 τόνων δεν έχουμε κ αντί για ελικόπτερο χρησιμοποιείς UAV κάθετης απογείωσης, βάζεις κ 1 8αρι mk56(λόγο όγκου) για 32 ESSM αντί 5ων Barak 8 κ είσαι σούπερ.
Αν τώρα μπορείς να το βγάλεις στους 1000-1200 τόνους με επιπλέον ενα σόναρ τροπιδας ή έστω κ συρόμενο κ 2 διπλούς εκτοξευτές MU-90 ακόμα καλύτερα.

George

και θα είσαι στα χρήματα των Gowind των ΗΑΕ!

Polaris

Πολυ καλα νεα , φαινεται οτι θα ειναι καλα εξοπκισμενο πλοιο. Βεβαια λοιπουν πολλα στοιχεια ακομα οπως ρανταρ κτλπ. Το βασικο ειναι να εχει κοινα στοιχεια με τις φρεγατες που θα αγορασουμε.

Digenis

4αδες απλους camm πανω σε 8 κελια και ολο το υπολοιπο πλοιο τουμπανο σε ανθυποβρυχιακά,αντιπλοικα με 1 Strales μπροστα .Ουτε Ram,ουτε ESSM ουτε Aster . Μικρομεσαιο ρανταρ και τελος .Φθηνη και πολυ καλα οπλισμενη για τον Μεγεθος της

Last edited 29 days ago by Digenis
Thras

βάλε ένα RAM στην πρύμνη και συμφωνούμε 😉

Manolis1

Επειδή τελευταία ακούγεται ότι και οι Ολλανδοί έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι και εκτός από φρεγάτες M προσφέρουν και συμπαραγωγή στην φρεγάτα που θα φτιάξουν μαζί με το Βέλγιο πρέπει να επιλέξουμε την Ολλανδική πρόταση με γαλλικής προέλευσης όπλα και ηλεκτρονικά (ραντάρ, σόναρ κτλ). Έτσι όταν θα αγοράσουμε και τις ευρωκορβέτες θα υπάρχει μια ομοιοτυπία στα συστήματα τους. Κρίνοντας από τις τελευταίες φρεγάτες που έχουν κατασκευάσει οι Ολλανδοί, η νέα φρεγάτα θα τολμήσω να πω πως ίσως είναι καλύτερη από την Belharra Hellenique. Και εφόσον θα έχουμε τμήμα της παραγωγής θα μας έρθει φθηνότερα αλλά και θα έχουμε κέρδος από πιθανές πωλήσεις σε τρίτες χώρες. Ας αφήσουμε τα αλουμινόχαρτα στους Άραβες.

IMG_20201019_214541.jpg
Digenis

Ανακρίβεια νο1
Ολλανδική φρεγάτα δεν σημαίνει εξορισμού ομοιοτυπία με EPC.
Ανακρίβεια νο2
Η ολλανδική- βελγική φρεγάτα καταρχήν δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά για να ειναι καλύτερη από την Bel
Ανακρίβεια νο3
Δεν υπάρχει ελληνικό τμημα παραγωγής ,χαχαχα ,ουτε δημιουργείτε με απλες παραγγελίες κάποιον φρεγατών απο ξενους σε χρονο Dt
Ανακρίβεια νο4
Οι άραβες δεν πήραν αλουμινόχαρτα .

Η πιθανες ελληνικες MMCS θα ειναι ένα αξιοπρεπές πλοιο μεγεθος φρεγατας πολλαπλων ρολων με ισοροπιμενο οπλισμο και τιμη αναλογα μικρότερη σε συγκριση με ενα πληρες συμβολαιο ιδιων όρων πχ για γαλλικά πλοία που έχουν κάποιο καλύτερο οπλισμό… Αν μας κάνει ή δεν μας κανει επιχειρισιακα ειναι αλλη συζητηση .Με απλα λογια οι MMSC ειναι μια τίμια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων .

nigozs

Πάμε κατευθείαν στο Νο 4:
Αγαπητέ ξαναδιάβασε τί γράφεις. Από την μία, καλά τα MMSC, αν μας κάνουν λες είναι άλλη ιστορία και τελειώνεις με ” είναι μια τίμια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων”.
Να το κοιτάξεις λίγο όλο αυτό…….

GeorgeD

διάβασε καλύτερα αυτό που έγραψε και θα το καταλάβεις. Το ότι ένα πλοίο μπορεί και χy λόγους και μην είναι το καλύτερο για εμάς, δεν το καθιστά αυτόματα μη καλό

nigozs

Καλημέρα, αν δεν σου είναι κόπος, διάβασε την απάντηση μου στο σχόλιο του Διγενή και επειδή το θέμα αυτό με ενδιαφέρει όσο δεν φαντάζεσαι αν θελήσεις, ευχαρίστως επανέρχομαι ?

Digenis

Οι φρεγάτες χωρίζονται σε ελαφριές ,μεσαίες και βαριές σε οπλισμό και ηλεκτρονικά … Ένα ελληνικό συμβόλαιο αγοράς εχει κιαλα οικονομοτεχνικα θεματα .Ως λοιπον μια μεσαία φρεγάτα με πολλά οικονομικά προτερήματα ειναι τιμια επιλογή αν γινει … Δεν σημαινει οτι ειναι επιχειρισιακα η βέλτιστη επιλογή όμως …understand ?

nigozs

Δεν understand, καθώς ο τύπος του πλοίου (Φ/Γ, Α/Τ, Κ/Δ, ΤΠΚ και πάει λέγοντας) προέρχεται κυρίως από το τονάζ και μετά από όλα τα άλλα παγκοσμίως και με μικρές αποκλίσεις στα βασικά χαρακτηριστικά.
Συνεπώς, τα οικονομοτεχνικα που αναφέρεις, ξεκινούν από το τί ακριβώς θέλουμε να αγοράσουμε και, κυρίως, για ποια δουλειά !
Επιμένω ότι στο αρχικό σου σχόλιο γράφεις πράγματα που πρέπει να ξαναδιαβασεις με σκοπό να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου -πρωτιστως- τί θέλεις να πεις.

Last edited 26 days ago by nigozs
Manolis1

Απάντηση στην “ανακρίβεια νο1”: Ανέφερα πως αν επιλέγουν γαλλικά συστήματα τότε θα υπάρχει ΜΙΑ ομοιοτυπία. Ίσως εδώ φταίω που δεν ήμουν αρκετά σαφής. Δεν ανέφερα πως θα είναι πανομοιότυπες αλλά μόνο και μόνο η ύπαρξη κοινών όπλων καθιστά ευκολότερη την συντήρηση τους.

Απάντηση στην “ανακρίβεια νο2”: Ποτέ δεν ανέφερα πως η νέα Ολλανδική φρεγάτα ΘΑ είναι καλύτερη από την Belharra Hellenique. Ανέφερα πως ΙΣΩΣ είναι κρίνοντας από τις προηγούμενες κατασκευές των Ολλανδών που ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες γαλλικές (σε αυτό μπορεί να φταίνε και οι Γάλλοι που έχουν άοπλα τα πλοία τους) όπως οι S, οι M αλλά και οι κορυφαίες De Zeven Provinciën.

Απάντηση στην “ανακρίβεια νο3”:Οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν ναυπηγεία. Εφόσον προχωρήσουμε με την πρόταση των Ολλανδών όλες οι φρεγάτες θα κατασκευάσουν εδώ. Μιας και θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θα υπάρχει και μεταφορά τεχνογνωσίας. Επίσης ελληνικές εταιρείες μπορούν να πάρουν μέρος στην κατασκευή (κάποια πλακέτα, οπτικά κτλ).

Απάντηση στην “ανακρίβεια νο4”: Τον όρο “αλουμινόχαρτα” τον χρησιμοποιώ υποτιμητικά για τις mmsc.

Οι mmsc δεν είναι αξιοπρεπείς φρεγάτες πολλαπλών ρόλων καθώς δεν έχουν σόναρ γάστρας, έχουν μετριότατο ραντάρ, πυροβόλο των 57 mm και μόνο έναν εκτοξευτή mk41. Μόνο με αυτά επάνω κοστίζουν 1 δις δολάρια. Αν όπως λες η ελληνική διαμόρφωση είναι ένα ικανό πλοίο τότε σίγουρα θα έχουν μπει επιπλέον εκτοξευτές mk41, πυροβόλο τουλάχιστον 76 mm και σόναρ γάστρας. Με όλα αυτά το κόστος των mmsc θα ξεπεράσει αυτό των Belharra Hellenique. Αν αγοραστούν οι mmsc αυτό θα γίνει για καθαρά πολιτικούς λόγους. Χωρίς να υπολογίζεται η επιχειρησιακή τους αξία. Οι mmsc είναι πολύ ακριβές για αυτά που προσφέρουν. Αν κόστισαν 400-500 εκατομμύρια δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τις αγοράσουμε. Αλλά στο 1 δις δεν πρέπει καν να τις αναφέρουμε ως επιλογή. Υπάρχουν πλοία πολύ φθηνότερα (MEKO A200, Type 31) που αν τοποθετήσουμε αυτά που θέλουμε θα είναι ικανότερα και φθηνότερα των mmsc.

Last edited 29 days ago by Manolis1
Digenis

Αφού συνεννοηθήκαμε για το 1,2,3 παμε στο 4 .
Το κητος της MMCS ειναι απο καθαρο σιδερικό με προδιαγραφές να αντέχει πιεσεις 40+knts που κανενα απο τα υπολοιπα πλοια δεν εχει τέτοια προδιαγραφή … Η υπερκατασκευη ειναι χαμηλή ,συνεχόμενη,συμπαγής με το οτι αυτο σημαίνει για το Rcs και εχει θωρακισμένα τμήματα. Η υπόλοιπη υπερκατασκευη ειναι απο αλουμίνιο οπως ειναι πολλα σύγχρονα πλοία .

Το πλήρες συμβόλαιο για MMCS εχει 4 δις καταμερισμένο ανα σκαφος(1δις) και περιλαμβανει εκπαιδευση,κατασκευη παραγωγική αλυσίδας εδώ ,fos,ανταλλακτικα,αναλωσιμα,παρελκομενα,οπλα ,plus εχει ενα πολιτικο οικονομικο ατου που κανενα αλλο πλοιο δεν εχει .Ειναι το αμερικανικο managment και Sales depart στα ναυπηγεία που τόσο έχουμε αναγκη(θεωρητικά) .Το πλοιο εχει 500εκ με τα συστήματα του πανω ,ολα τα υπολοιπα του συμβολαίου εχουν ακομα 500 .

Μπορει η Bel να ειναι απο επιχειριακης αποψης προς το παρόν καλύτερη αλλα στα υπόλοιπα δεν την λες και ανταγωνιστική …

Σε καθε περιπτωση η MMCS είναι ένα τίμιο σκάφος με ισορροπημένα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά μεσαια φρεγατα και οικονομικά προτερήματα συμβολαίου .

Last edited 28 days ago by Digenis
CKfurious

Κοιτάτε πως άλλαξαν τα πράγματα!
Να επιχειρηματολογεί ο DIGENIS για αμερικανικο πλοίο και να συμφωνώ μαζί του!!!
Επαναλαμβάνω για τον Manolis1:
Πως το OTO76+MK41/MK57 μπαίνουν πολύ εύκολα @MMSC
Για ASW μπορεί να φέρει συρόμενο VDS και μάλιστα είναι έτοιμο για το CAPTAS4
Το HULL MOUNTED SONAR δεν είναι αποτελεσματικό σε υψηλές ταχύτητες για ASW και για αντιμετώπιση επερχομενων τορπιλών υπάρχουν αλλα συστήματα!!

Digenis

Μη φας δεν πείθεις. Μπορει η MMCS να ειναι τιμιο πλοιο ,αλλα η γνωμη μου οτι πρεπει να δοθει μεγαλύτερη βαρύτητα στον εξοπλισμό-επιχειρισιακο κομματι του πλοιου προς αγορα παραμένει … Ενισχημενη Bel εδω και τωρα .
Δεν γινετε ομως μερικοι να βγαζουν σκαρτο και να βαζουν κακους τιτλους σε ενα πλοιο που κατα τα αλλα ειναι αξιοπρεπες .

nigozs

Είναι λάθος η εκτίμηση σου.
Εξήγησε μου τί σημαίνει ελαφριά φρεγάτα ή βαρύ αντιτορπιλικό.
Κατά δεύτερον συγκρίνεις ΑΝΟΜΟΙΑ πλοία !!! (δώσε μου να καταλάβω ότι το αντιλαμβάνεσαι).
Το γεγονός ότι επικεντρωνεσε στα χαρακτηριστικά του σκεύους και της ταχύτητας παραβλέποντας αλλά χαρακτηριστικά, δεν σε ανησυχεί.
Έλα όμως που το ψάρι δεν βαφτίζεται αρνί……

andreasmp412c

Ανακριβεια νο1
Σαφως ομως εχεις πιθανοτητες μεγαλυτερου ποσοστου ομοιοτυπιας σε σχεση με με ευρωπαικα συστηματα
Ανακριβεια νο2
Ακριβως επειδη ειναι σε φαση σχεδιασης κ εχεις τη δυνατοτητα να επεμβεις στα χαρακτηριστικα της απο πολυ νωρις, μπορεις να εχεις μια φρεγατα πολυ καλυτερη κ ταυτοχρονα φθηνοτερη της μπελαρα.
Ανακριβεια 4
Οι αραβες αγορασαν κ χρυσοπληρωσαν την ευνοια του τραμπ, τιποτε αλλο

Οι mmsc δεν ειναι μια τιμια φρεγατα πολλαπλων ρολων. Θα μπορουσε να ειναι μια τιμια κορβετα με την προσθηκη ενος ακομη mk41 κ προσφερομενη σε τιμη 500-600εκ. Δηλαδη τι παραπανω εχει απο μια doha class η μια gowind κ μας την πασαρουν σαν φρεγατα του 1 δις? Οχι, η mmsc ετσι οπως προωθειται ειναι μια πανακριβη κ υποεξοπλισμενη φρεγατα. Κ με ενα πληρες συμβολαιο ιδιων ορων θα επαιρνες φθηνοτερα 4 gowind που εχουν πανω κατω ιδιες δυνατοτητες

Digenis

Νο1 .Δεν μπορείς να προκαταβαλεις τα συστήματα που θα εχει … Μπορεί να εχει ιταλικο ρανταρ και Cms και η ολλανδική να φέρει tacticos .10ετη διαφορα παραγγελίας εγγυατε οτι τα συστήματα θα ειναι εκ του μηδενός και νέας τεχνολογικής γενιάς
Νο2.Όλα ειναι σε φάση σχεδίασης και επανασχεδίασης το θεμα να μην ξανα σχεδιαστη γιατι κοστιζει ή αλλιως μας ζηταν λεφτα για το δικο τους R&D !!!!!
Νο3 . Η αραβες πρόβλεψαν και πληρωσαν στο συμβολαιο και τα ΄”τασάκια για το ΚΨΜ” του πλοίου …. Και το ξανά λέω ,ειναι διαφορετικό πόσο κοστιζει ενα πλοιο μονο κατασκευή ηλεκτρονικά ,και διαφορετικο ενα πληρες συμβολαιο με εκπαιδευση,κατασκευη παραγωγικής αλυσίδας εδώ ,fos,ανταλλακτικα,αναλωσιμα,παρελκομενα,οπλα ,plus αγορα Managment sales ναυπηγειων

Eman202

Ρε αδερφέ τίμια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων με τι οπλισμό;
Με 57αρι πυροβόλο;
Χωρίς σόναρ κ τορπίλες;
Με 1 ΜΚ41 για 32 ESSM κ 1 SeaRAM των 11 RIM 116;
Με τί βλήματα επιφανείας γιατί τα maverick που είχαν οι Αμερικάνοι ήταν απλά γελοία πρόταση.
Κ ολα αυτά με λίγο πανω από 1 δις το κομματι;
Κ μας φαίνεται ακριβή η BelharraHN των 1,5δις με πλήρες πακέτο (πρόσθετος οπλισμός σε σχέση με την FDI των Γάλλων, πλήρης φόρτος μάχης, εκπαίδευση, υποδομές κ 3 χρόνια FOS);
Που αν δώσεις παραγγελία για 4 πλοία αντί για 2 θα πέσει επιπλέον το κόστος;
Μας φαίνονται πολλά τα 1,5δις
Για customised πλοίο με
1 STRALES OTO-76MM
3 8αρια sylver A50 για ASTER30
1 8αρι sylver A70 για MdCN ή Aster30;
1 RAM Block 2 με 21 RIM 116
8 exocet MM40 Block 3 C
2×3 εκτοξευτές MU-90
2 πυροβόλα των 12,7;
Σαφώς ανώτερο ραντάρ
Πλήρες σύστημα αντιμετρων για τορπίλες CANTO.
Κ σαφώς ανώτερο σύστημα ECM;

Jason

Σωστοτατος. Μονο για λιμενικο κανουν τα MMSC.

Οι ομορφες αλουμινοτρατες … καιγονται παρα πολυ ευκολα.

Aς δουμε π.χ. το αλουμινιο HSV 2 πριν, και μετα απο ενα μονο πληγμα πυραυλου κατα πλοιων (συγκεκριμενα ενος κινεζικου C-802 των Ιρανων).

comment image

comment image

comment image

Η Αμερικανικη ιστοσελιδα The Drive εχει και το σοκαριστικο βιντεο της επιθεσης και της πυρκαγιας στο αλουμινιενιο πλοιο.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/5404/hsv-2-swift-destroyed-off-yemeni-coast-by-anti-ship-missile

Last edited 29 days ago by Jason
ptisidiastima

Δεν μας διαβάζετε, δεν είναι αλουμινένιες. Η άλλη LCS είναι, η κλάση Independence

Manolis1

Εξακολουθούν να είναι ακατάλληλες για το ΠΝ. Πολύ ακριβές και με ελαφρύ οπλισμό για την τιμή τους. Υπάρχουν πλοία που με λιγότερα χρήματα προσφέρουν πολλά περισσότερα. Το ότι τις χαρακτηρίζω “αλουμινόχαρτα” δεν είναι γιατί είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένες από αλουμίνιο (που δεν είναι) , αλλά γιατί δεν τις εκτιμώ ως πλοία.

ptisidiastima

Σεβαστό. Πως όμως το έχετε κρίνει αυτό; έχετε τις ειδικές γνώσεις ή απλά μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου;

Mikros-hroas

Έχω εγώ της κατάλληλες γνώσεις αλλά φαίνετε δεν συμφωνείτε με της απόψεις μου!

ptisidiastima

🙂

Mikros-hroas

Ολόκληρο προσχέδιο μελέτης σας έστειλα με υπολογισμό
κόστους πλοίων και δεν σας κίνησε το ενδιαφέρον.
Τι άλλο να γράψω πια;

Manolis1

Μα οποιοσδήποτε έχει λίγες γνώσεις πάνω σε πλοία και όπλα μπορεί να κρίνει πως οι mmsc είναι πολύ ακριβές για αυτά που προσφέρουν. Κοστίζει 1 δις δολάρια με έναν εκτοξευτή mk41, χωρίς σόναρ γάστρας και πυροβόλο των 57 mm. Αν τοποθετηθεί σόναρ γάστρας, δεύτερος εκτοξευτής και μεγαλύτερο πυροβόλο λογικό είναι να ανέβει το κόστος. Είναι ήδη ακριβές, αν τοποθετήσουμε επιπλέον όπλα θα γίνουν ασύμφορες. Οι Type 31 και οι MEKO A200 είναι πλοία που μπορούμε να τα διαμορφώσουμε ώστε να καλύπτουν τις επιχειρησιακές μας ανάγκες και να κοστίζουν κάτω από 1 δις δολάρια. Εξάλλου οι MEKO 200 HN μετά τον εκσυγχρονισμό θα είναι πλοία ανώτερων δυνατοτήτων από τις mmsc. Ποιος ο λόγος να δώσουμε για ένα πλοίο 1 δις δολάρια από την στιγμή που πλοία 28-22 ετών που υπηρετούν ήδη στο ΠΝ είναι καλύτερα;

Last edited 29 days ago by Manolis1
ptisidiastima

Πως ξέρετε το κόστος; προσέξτε, είναι σοβαρή ερώτηση

Manolis1

“The MMSC ships are now under construction and their delivery will be completed by 2021. Each ship costs 1.34 billion euros with weapons and support. It should be noted here that the high cost of development requested by the US is included, which is not the case for the Greek side.”

Λοιπόν σε εμάς όπως λέει το άρθρο θα κοστίσουν λιγότερο από ότι στην Σαουδική Αραβία αλλά και πάλι η τιμή τους θα είναι γύρω στο 1 δις. Αλλά χωρίς σόναρ γάστρας, με έναν mk41 και πυροβόλο των 57mm. Αν λοιπόν προστεθούν επιπλέον κελιά, μεγαλύτερο πυροβόλο και σόναρ γάστρας δεν θα ανέβει το κόστος; Μάλλον ναι και ίσως ξεπεράσει την τιμή των αραβικών mmsc.

Εκτός και αν πιστεύετε ότι το σόναρ γάστρας, το μεγαλύτερο πυροβόλο και τα επιπλέον κελιά δεν χρειάζονται.

Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι υπερβολικά ακριβή για τα όπλα και τις δυνατότητες που έχει.

Σας παραθέτω και την πηγή μου.
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/11/mmsc-for-hellenic-navy-no-the-cost-is-not-e-2-billion-it-is-double-the-amount/

ptisidiastima

Ακόμη κι αν τις επιλέξει το ΠΝ, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει 1,34 δις για αυτό το πλοίο. Αν ήταν έτσι, θα είχαμε ήδη υπογράψει για τις [email protected] Μην λαμβάνετε υπόψη το σαουδαραβικό συμβόλαιο, κυριολεκτικά περιλαμβάνει τα πάντα σε βάθος 20ετίας +

Gilan

Ρε παιδιά, δεν το γυρνάμε σε Ρωσικά πλοία να συμφωνήσουμε όλοι….;;;;

George

Την χάσαμε την ευκαιρία πατριώτη με τις Grigorovich που τις ναυπήγησαν και οι Ουκρανοί δεν τους έδιναν κινητήρες!Τις σκούπισαν οι Ινδοί τις δυο που τους έμειναν χωρίς μηχανές για 900 εκ Ευρώ (με κινητηρες) και άλλες δύο θα ναυπηγηθούν τοπικά
Τώρα που τα ξαναβρισκουμε με τους Ρώσους θα πρέπει να κάνουμε πρόταση να σκουπίσουμε τις 3 που έχουν γιατί δεν θα μπορούν να τις κινήσουν σε λίγο λόγω Ουκρανικού εμπάργκο
Ως ενδιάμεση λύση και μετά ζητάμε AΒ από τους Αμερικάνους!!!!

Gilan

Καλή η περίπτωση των Grigorovich, αλλά δεν έχει όπλα Δυτικού οπλοστασίου (και αυτό είναι σοβαρό πλεονέκτημα από την μία).

Τυχών αγορά Ρωσικών πλοίων οι Αμερικάνοι θα μας ρίξουν πυρηνικά.

Bridger

Πάμε λοιπόν σε άλλη περίπτωση πλην της Σαουδαραβικής, αυτή του Ισραήλ. Μόνο που αυτοί δεν ήταν τόσο έξυπνοι όσο εμείς και δεν “τσίμπησαν”. Παλιό αλλά επίκαιρο:

“Israel did step up in July 2008, and confirmed its request for an LCS-I based on Team Lockheed’s design. Israel’s variant was very different from LCS 1 Freedom, however; it featured a fixed set of weaponry rather than full mission module spaces, and its proposed SPY-1 AEGIS or MF-STAR radar and weapons array and made it far more capable in critical roles like air defense and ship to ship warfare. As noted above, similar changes have been a common theme among international LCS offerings, but an estimated ship cost of over $700 million eventually pushed Israel to rethink its plans. That country is now pursuing cheaper options based on Blohm + Voss’ MEKO family of corvettes and frigates, or South Korean designs. The Freedom Class also lost the Thai competition.”

https://www.defenseindustrydaily.com/the-usas-new-littoral-combat-ships-updated-01343/#LCS:Controversies&Cautions

Last edited 28 days ago by Bridger
nigozs

Πίσω από τον καθένα που απαντά, καλό είναι να μην απαντάτε άκομψα.
Εκτός από τους λάτρεις του πληκτρολογίου και τους μπουρδολογος υπάρχουν και σχολιαστές που μπήκαν πιτσιρίκοι στα πλοία του ΠΝ και βγήκαν με άσπρα μαλλιά.
Με κάθε σεβασμό σας το λέω.

ptisidiastima

;;;

jorgosac

Από την Βικιπαίδεια: The ship is a semiplaning steel monohull with an aluminum superstructure. Αναφἐρεται στην κλαση Freedom.

ptisidiastima

Μήπως να διαβάζατε λίγο περισσότερο εμάς; Μπορείτε να έχετε άποψη απλά από την wikipedia;

https://www.ptisidiastima.com/223762-2/

jorgosac

ευχαριστώ για το λινκ, να σημειώσω ότι το άρθρο στο οποίο παραπέμπει απλώς επιβεβαιώνει την Βικιπαίδεια: ατσάλινο κὐτος και αλουμινένια υπέρ-κατασκευἠ

CKfurious

Λοιπόν:Δεν γράφετε κάνα άρθρο περί MMSC??

Να τους περιλάβω και να τους Κουράσω για τα καλά!!
 
Δεν μου αρέσουν τα MMSC αλλα μου τη δίνει να τα απαξιώνουν έτσι λες και έχουμε πολλές επιλογές η τα σύχρονα super πολεμικά στον στόλο!!!

Bridger

Φίλε CK, ο καυγάς γίνεται ακριβώς επειδή έχουμε πολλές άλλες επιλογές!

Last edited 28 days ago by Bridger
nigozs

Έχουν να ειπωθούν μπόλικα.
Τώρα. Ποιος θα περιλάβει ποιον, άστο να το δούμε, Μαζι με την τελική διαμόρφωση που θα έχουν καθώς αν δεν καταλήξουμε δεν έχει νόημα ?

andreasmp412c

Συγγνωμη που επεμβαινω στη συζητηση σας, αλλα αυτο ειναι απο το αρθρο που αναφερατε. “Συνεπώς, οι MMSC, όπως και οι LCS (πρόδρομη κλάση), είναι από χάλυβα, και δεν είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο. Από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένο το μεγαλύτερο μέρος της υπερκατασκευής, για μειωμένο βάρος, αλλά και ευκολία επισκευών σε περιόδους επιχειρήσεων.” Αρα που ακριβως διαφωνειτε με την βικιπαιδεια που μιλαει για aluminum superstructure? K αν το πλοιο βληθει στην υπερκατασκευη, εκει τι?

ptisidiastima

Έχει κεραμική θωράκιση, διαβάστε λίγο το άρθρο όλο…

AtenRa

Γάστρα είναι από χάλυβα και η υπερκατασκευή από αλουμίνιο

ptisidiastima

Και κεραμική θωράκιση, απόρρητη στο μεγαλύτερο μέρος της. Αλλιώς δεν θα ήταν 4000 τόνους, αλλά 5500, ούτε θα έφτανε τους 47 κόμβους

Manolis1

“The Multi-Mission Surface Combatant has a range of 5,000 nautical miles and can reach speeds in excess of 30 knots.”

Δεν μας ενδιαφέρει αν το αδερφό πλοίο του (LCS) μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 45 κόμβων. Οι mmsc που εμείς θα πάρουμε μετά βίας θα ξεπερνούν τους 30 κόμβους (έχω διαβάσει για 32). Επομένως το πλεονέκτημα της αλουμινένιας υπερκατασκευής που μειώνει το βάρος του πλοίου δεν έχει κανένα αντίκτυπο στο πλοίο που θα πάρουμε μίας και οι ταχύτητα του ελάχιστα ξεπερνά την ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν οι S και οι MEKO.

Ορίστε και η πηγή. Η ίδια η Lockheed το αναφέρει αυτό στην ιστοσελίδα της. Επομένως το πλεονέκτημα της “μεγάλης ταχύτητας” δεν υφίσταται στις mmsc.

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html#

ptisidiastima

Για να το λέμε, κάτι θα ξέρουμε! Αλλά φυσικά δικαίωμά σας να μην σας αρέσει το πλοίο!

Manolis1

Αν σας ήταν εύκολο θα ήθελα ειλικρινά να κάνετε ένα άρθρο για τις MMSC HN. Με σόναρ γάστρας, πυροβόλο 76 mm, 2 ή 4 mk41, 1 RAM και τα βέλτιστα συστήματα που μπορεί να φέρει. Και στο τέλος να μας αναφέρετε το κόστος του πλοίου με τα όπλα του. Αν πραγματικά συμφέρει μια τέτοια έκδοση του πλοίου τότε υπόσχομαι πως θα αλλάξω γνώμη.

ptisidiastima

Τι ποιες; υπάρχει τέτοιο πλοίο;

Digenis

Ναι μεν αλλα η κατασκευη με προδιαγραφες αντοχης 40κομβους ειναι η ιδια !!!! Ειτε τελικα παρι μηχανες για 40knts είτε για 30 .

Manolis1

Κατανοώ το σκεπτικό σας αλλά δεν νομίζω ότι η μειωμένη ταχύτητα έχει να κάνει με τις μηχανές αλλά με το επιπλέον οπλισμό που φέρουν οι mmsc σε σύγκριση με τις lcs επειδή προσθέτει βάρος. Επομένως είναι σαν να πήραμε μια Mercedes c200 και να λέμε πως με το ίδιο σασί υπάρχει και ένα αυτοκίνητο επιδόσεων C63s που πιάνει 300 χλμ. Από την στιγμή που η δική μας έκδοση δεν μπορεί να πιάσει αυτές τις επιδόσεις δεν υπάρχει λόγος να επαινούμε τις επιδόσεις που έχει μια άλλη έκδοση του ίδιου αυτοκινήτου.

Digenis

Απο τους 40+ στους 30 εχει διαφορα 10+ .Για να χασει 10 knts πρεπει το πλοιο να φτασει 6000 τ και να αφησουν τις ιδιες μηχανες-συστημα προωσης .Αν προστεθουν 300 400 τονοι δεν χανει τοσο πολυ ταχυτητα αντε να εχανε 2-3 knts … Που σημαινει οτι βαζουν αλλες μηχανες συστημα πρόωσης στις MMCS ,οχι τα ιδια με τις LCS .

CKfurious

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html

The MMSC takes the proven capabilities of the U.S. Littoral Combat Ship and the inherent flexibility of the Freedom-variant hull to meet the unique maritime requirements of international navies. The Multi-Mission Surface Combatant has a range of 5,000 nautical miles and can reach speeds in excess of 30 knots. It will be based on the Freedom-variant Littoral Combat Ship’s 118 meter hull and it will utilize the same combined diesel and gas propulsion system.

Ίδιες μηχανές Diesel+Gas Turbines μάλλον ρυθμισμένες για χαμηλότερη ισχύ

Jason

HMS AMAZON F169, με aluminium superstructure. Πηρε φωτιά και δεν έσβηνε. Και ηταν κοντα στο λιμάνι, όχι στο πέλαγος.

HMS ANTELOPE F170, μετα απο την έκρηξη βόμβας ελευθερης πτώσης η αλουμίνια υπερκατασκευη εγινε κομμάτια και το πλοιο πηρε φωτιά και κάηκε ολοσχερως.

Επισης ολα τα πλοια της κλασης αυτης εμφάνισαν ρωγμές στο σημείο που συνδέεται η αλουμίνια υπερκατασκευη με το χαλυβδινο κήτος, λόγω διαφορετικής συμπεριφοράς των δυο μετάλλων σε μεταβολές της θερμοκρασίας.

ptisidiastima

Ξέρετε πότε φτιάχτηκαν όλα αυτά τα πλοία; τι συγκρίνετε τώρα;

Bridger

“The other issues involve questions of shock/survivability testing, and of aluminum structures. The original concept for LCS was a ship whose damage resistance could save the crew, but not the ship, in the event if a significant strike. That was upgraded slightly to potentially saving the crew and the ship, but not continuing to fight while doing so. As the Exocet missile strikes on the HMS Sheffield (sank) and USS Stark (survived, barely) proved, even steel warships designed to keep fighting after a strike may find it challenging to meet their design specifications. Navy revelations that the LCS ships would not meet even Level I standards, let alone the OPNAVINST 9070.1 Level II standard of the frigates they’ll replace, has caused some consternation.
So, too, has the use of aluminum in ships exposed to hostile fire. The LCS-1 Freedom Class uses an aluminum superstructure, while the LCS-2 Independence Class is primarily an aluminum design. While both ships have had to certify to the same fire-proofing standards asked of other ships, aluminum conducts heat very well, and melts or deforms easily. If the ancillary fire-fighting systems, resistant coatings, etc. fail, or cannot handle a given situation at sea, structural integrity problems and secondary fires could become fatal concerns very quickly.”
Πηγή: https://www.defenseindustrydaily.com/the-usas-new-littoral-combat-ships-updated-01343/#LCS:Controversies&Cautions

ptisidiastima

Λέτε εμείς να μην έχουμε κάνει google search; και να μην ξέρουμε τι λένε; ή να μην έχουμε κάνει δικό μας ρεπορτάζ. Συγχωρέστε μας όμως τώρα, που δεν θα συνεχίσουμε το διάλογο μέσω σχολίων. Απλά ας είμαστε προσεκτικοί στο τι γράφουμε

Digenis

To ξανα λεμε . Το πλοιο εχει θωρακιση στην υπερκασκευη ,επισης εχουμε ηδη πλοια με αλουμινενια υπερκατασκευη ,οπως επισης αποτελει πρακτικη σε κατασκευες σε πολλες χωρες μεταξυ αυτων και της υπερδυναμης.. Το οτι εφαγε βομβα προφανώς έγινε καλοκαιρινή ειτε ειχε αλουμινιο ειτε σίδερο .

Last edited 28 days ago by Digenis
ETS

ΤΟ HSV2 ειναι σκαφος πολιτικων προδιαγραφων νομιζω..ατοπη συνεπως η συγκριση που επιχειρεις ακομη και στο κραμα αλουμινιου ..οπου υπαρχει αυτο δηλαδη και οχι στο κητος των φρεγατων.

Pagoboy

6 Τέτοια πλοία με aster30 για αεραμυνα περιοχής με kronos grand naval radar,αλλα 6 με camm er γενικής χρησης (με σοναρ όλα τα σκάφη εννοείται Και όλες ναυπηγημενες στην Ελλάδα)
4 meko εκσυγχρονισμένες φουλ με 400 μυρρια και 7 roussen νομίζω κλεινουμε με τον στόλο επιφάνειας

AstirKeno

Αεράμυνα περιοχής με σκάφος 3000tn χλωμό, όταν δυσκολεύεσαι να χωρέσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό και όπλα στους 4500tn (βλέπε Belhara). Επίσης το πρόγραμμα είναι ακόμα στα χαρτιά και θεωρητικά η “βαριά” ιταλική έκδοση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η Ελληνική θα αρχίσει να αποδίδει πλοία μετά το 27 (θεωρητικά πάντα).

KostisM

Η Doha class που κατασκευάζουν οι ιταλοί για το κατάρ αυτή την στιγμή και απ’ την οποία προέρχεται η σχεδιαζόμενη EPC, χωράει σε ανάλογο εκτόπισμα αυτά που λέει ο φίλος πιο πάνω, δηλαδή kronos grand naval radar και 2 sylver Α50 με 16 Aster30. Και υπάρχει και άλλο radar που χωράει επάνω της. Π.χ οι δε γάλλοι πρότειναν στην μαλαισία για την Gowind3100 το radar Heracles (αυτό των FREMM) που έχει και η κλάση Formidable των 3200 τόνων , άλλο αν αυτοί τοποθέτησαν διαφορετικό. Το δε Heracles-ER των 300 χλμ. μαζί 16 Aster30 δε θα ήταν μία καλή λύση ? Η συνέχεια στο navaldefence λέει ότι η ιταλία θέλει πλοία από 2027 και η ισπανία από 2023, δε θα ήταν καλύτερα από το να χρυσοπληρώσουμε τις MMSC ?

Bridger

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι περισσότερο περιμένουμε να μας προσφέρει το μελλοντικό σχέδιο της EPC από αυτό που προσφέρει σήμερα μία Gowind 3100, με 2xMk41και 64 ESSM ή 2xSylver A50 και 8 Aster 30 + 4×8=32 VL Mica NG.

KostisM

Σε εξοπλισμό και δυνατότητες τίποτα περισσότερο , όπως στο παράδειγμα που σημειώνεις , θα ήταν μάλιστα μία άμεση λύση μια και οι Belharra μας φαίνονται ακριβές. Αλλά μάλλον ελπίζουμε να είναι ακόμα πιο φθηνές οι EPC λόγω μαζικότητας παραγγελιών απ’ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποφασίσαμε να δώσουμε τώρα τα πλοία στους αμερικανούς, δυστυχώς.

Pagoboy

Όπως το πάμε με τους διαγωνισμούς κλπ κλπ κλπ το 2027 είναι μια καλή χρονιά αν το σκεφτείς….
Στο μυαλο δεν είναι μια καθαρή φρεγάτα αεροπορικής άμυνας περιοχής αλλα μια κορβέτα σαν του Κατάρ αλλα με αναβαθμισμένο ραντάρ αντί το απλό kronos το kronos grand naval…και ένα σοναρ που δεν υπάρχει στο αρχικό σχεδιο..στα μείον ναι θα έχει μόνο 16 aster30 αλλα ότι πληρώνεις παίρνεις .άλλο ένα δις το πλοίο άλλο μισό δις..εξαλλου ας στέλνεις και μια γενικών καθηκόντων μαζι και θα ναι ένα διδυμο με 16 aster 16 πυραύλους επιφάνειας και 32 camm er συν ότι συμπληρωνεις αριθμούς ποσοστητα κάτι σημαντικό με τους γείτονες που μπλεξαμε

THAN

Οι Roussen είναι λίγες χρειαζόμασται περισσότερες τουλάχιστον 12 θανατηφόρες ωστε να διασχίζουν τάχυστα ολο το Αιγαίο και να βρίσκονται παντου τότε ναι….

Last edited 29 days ago by THAN
Vk77

Το πρόβλημα με τον εκσυγχρονισμό των μέκο είναι ότι δεν μπορεί να αρχίσει αν δεν έχουμε πλοίο ενδιάμεσης λύσης και δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να μας δώσει κανείς πλοίο ενδιάμεσης λύσης χωρίς παραγγελία καινούργιου (μόνο type 23 πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα).

Aris

Έχω αρχίσει να χάνω τον μπούσουλα…4 Φρεγάτες…τώρα κορβετοφρέγατες που ΘΑ έρθουν (και αν)από το 2030 και μετά…ενδιάμεσα Θεμιστοκλής(;;;) και ή Τικο ή ΑΒ… τελικά ΤΙ θα πάρουμε ωρέ παιδιά και με τι λεφτά;;;

Mikkan

Να έχουμε να λεμε να περνάν τα βράδια

Bridger

Απ’ ότι καταλαβαίνω, ακόμη γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο γενικών προδιαγραφών και δεν υπάρχει ούτε καν ψηφιακή μακέτα του πλοίου. Η ALS 115 είναι μάλλον ωριμότερη σχεδίαση από τις EPC. Έχουμε καιρό…

Last edited 29 days ago by Bridger
ultorius

Την epc την σχεδιαζουν μαζι naval group και fricantieri , αυτοι που ζωγραφισαν την als δεν εχουν καν εταιρια αν θυμαμαι καλα. Αλλα σιγουρα θα καθυστερησει αρκετα αν αναφερουν πρωτη ναυπηγηση για ιταλια το 27

Bridger

Αυτό που λέω είναι ότι ΘΑ την σχεδιάσουν η Naval Group και η Ficantieri, ΟΤΑΝ οι πολυεθνικές επιτροπές (που ακόμη διαμορφώνονται) θα έχουν καταλήξει στις προδιαγραφές. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση για την ανάπτυξη ενός εθνικού πλοίου, ο τρόπος θα μπορούσε να βρεθεί. Btw, εταιρεία μπορεί να φτιάξει ο καθένας σε μια εβδομάδα. Δηλαδή αν μαζευτούν 5 ναυπηγοί και φτιάξουν μια ΙΚΕ με 1000€ το λύσαμε το προβλήμα; Δε νομίζω.

FOX

Και αφού σκέφτονται 5 κράτη να αναθέσουν εκεί την σχεδίαση της EPC, που ειναι όριμο το σχέδιο. Τι να μας πουν και 2 από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της ΕΕ.

Bridger

Δεν αμφισβητώ ούτε για αστείο την αξία ή το ενδεχόμενο αποτέλεσμα του project. Απλά επισημαίνω ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει κι εμείς καιγόμαστε.

Spyros_Kapa

Καλή η ευρωκορβέτα αλλά χρειάζονται πλοία άμεσα και καλό είναι να κοιτάζουμε παντού π.χ. αυτά τα type 51 από Κίνα περίπου 25 ετών πάνω τους χωράνε τα πάντα σε τιμή σίγουρα πολύ χαμηλή έως δώρο φαντάζομαι εάν τα ζητήσουμε από τούς φίλους Κινέζους αποσύρθηκαν το καλοκαίρι φέτος και κάποια ακόμη σαν αυτά το 2019

5f5045c7a310675e209b8ec2.jpeg
Last edited 29 days ago by Spyros_Kapa
ultorius

Δε προκειται να αγορασουμε κατι εκτός Νατο.Παντως αν ειναι να κοιταξουμε εκτως ΕΕ- ΗΠΑ οι Νοτιο Κορεατες εχουν καλη και φτηνη αμυντικη βιομηχανια και ανηκουν και στο ΝΑΤΟ οποτε δεν υπαρχει κανενα προβλημα προμηθειας.

Last edited 29 days ago by ultorius
Spyros_Kapa

Το έχω πει ήδη πολλές φορές για τους κορεάτες αξιόλογα πλοία και ίσως έπρεπε να μπούμε και στο πρόγραμμα τούς για το αεροσκάφος 5ηε γενιάς πού είναι σχεδόν έτοιμο και ψάχνουν συνεργασία

FOX

Προσωπικά πέρα από τις TYPE 23 δεν βρίσκω καλύτερη λύση με αυτά που διαβάζουμε, ότι βεβαια ότι και εκεί δεν υπάρχουν θέματα, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές… μετά το 2030 τις αλλάζουμε με τις EPC, αν και δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο σε αυτά τα πλοία…

Vk77

Και μένα η καλύτερη λύση μου φαίνεται ένας συνδυασμός από type 23 και ευρωκορβετες σε συνολικό αριθμό 10-12 για σταδιακή απόσυρση των 9 S.

Bridger

Υπάρχει μια δυνητική αγορά 3+2+8 Τype 23 και 2+2 Μ που αποσύρονται εντός της τρέχουσας 10ετίας, οι 5 σχετικά άμεσα. Χωρίς να υπολογίζουμε και την πιθανότητα των Anzac κάποια στιγμή μετά το 2025. Όλα αυτά τα πλοία είναι επαρκέστατα και με υπόλοιπο χρόνο ζωής >=15 χρόνια για αντικατάσταση των S, αν είναι πραγματικά αυτό το πρόβλημα.

Jimmy

Απο τους Κινεζους θα επρεπε να ζητησουμε βαλιστικους πυραυλους μεγαλου βεληνεκους, ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν θα ειχαν καμια αντιρρηση να μας δωσουν, και αμεσως θα αυξαναμε την δυναμη κρουσης μας κατα 50%. Η Τουρκια εχει τετοιους πυραυλους και αρκετους, και θα ειναι μεγαλο προβλημα εως δυσεπιλυτο η αντιμετωπιση τους

jim40

Γουστάρεις να μας βάλουν στην μαύρη λίστα οι Αμερικάνοι?

Spyros_Kapa

Ναι γιατί τώρα μας τα έχουν δώσει όλα.γισ πλοία μιλάμε όχι για όπλα.

Jason

H πιθανοτητα να αγορασουμε Κινεζικα πλοια ειναι μηδεν. Εντελως διαφορετικη τεχνολογια και φιλοσοφια, ενω τα πιο παλια Κινεζικα πλοια ειναι πολυ χαμηλης τεχνολογιας και δυνατοτητων.

Αν μας τα χαρισουν και μας τα φερουν εδω τζαμπα για να τα βυθισουμε σε ασκησεις και να τα κανουμε υφαλους, τοτε να το συζητησουμε.

Spyros_Kapa

Μπήκες και τα είδες στην Wikipediaγιστι το λες αυτό εγώ μιλάω για σκαριά και όχι για τα όπλα

vtheofilis

Την καημένη την ALS την έφαγε η μαρμάγκα;

ETS

Γιατι υπηρξε ποτε πλην σχεδιων επιπεδου πρωτοετη φοιτητη ναυπηγικης ωστε να φαγωθει απο την μαρμαγκα;

digitallito

Απαρνιόμαστε τον αεριοστρόβιλο στο σύστημα πρόωσης? Γιατί?

Factor

Σημαντικότατο πρόγραμμα, μακάρι να δώσει απτά αποτελέσματα σύντομα.

Από τη στιγμή που είμαστε εντός του προγράμματος δεν υπάρχει λόγος να κοιτάξουμε μια μόνο σχεδίαση. Οι ανάγκες μας δεν είναι μόνο η αντικατάσταση των S. Έχουμε ένα σκασμό αρχαία πλοία που έχουν ρόλο κανονιοφόρου ή ρόλο περιπολικού ανοικτής θάλασσας.

Για τον αντικαταστάτη των S έχει νόημα η έμφαση να είναι σε ASW με εξοπλισμό μικρό σε ASuW & AAW. Για τις λοιπές αντικαταστάσεις ένα κανόνι 76αρι και RAM φτάνει νομίζω

Βασικό να υπάρχουν ίδια όπλα με τις 4 νέες φρεγάτες έτσι ώστε να αρχίσει να υπάρχει ομοιογένεια στο ΠΝ και τα EPC να αρχίσουν να έρχονται από το 2025 και μετά ή και νωρίτερα.

Scalp_eg

Ας πάει στα κομμάτια ας έρθουν και οι mmsc στην αραβική έκδοση ας γίνει και βάρβατη αναβάθμιση στις μεκο να πάρει και αυτή 32 essm, έτσι ώστε να έχουμε 8 πλοία με 32 essm έκαστο, καθώς όσο και να το ζορίζουμε μάλλον δεν γίνετε (δεν αξίζει) να μπουν SM-2. (στις mmsc).
Και ας καθυστερησουμε λίγο (το 2030-35, αφού και οι απέναντι δεν προκειτε να έχουν TF 2000 νωρίτερα) και να αντιγράψουμε ακριβώς 4 ευρωκορβετες αεράμυνας σαν τις doha class που χτίζονται τώρα με ραντάρ Kronos η ΝS200, 16 aster 30 + Ram21 + strales + σόναρ γαστρας. Αν κοστιζει 500-600mil στους καταριανους το κάθε πλοίο εμάς με την επιδότηση της ΕΕ θα μας έρθει αρκετά φτηνότερα.
Λίγο αναρθοδοξο το σύνολο του στόλου αλλά θα έχει και 4χ16 =64 aster30 και 8χ32 =256 essm bl2 και οι 4 meko μαζί με τις 4 mmsc θα μπορούν να καλύπτουν τις 4 ευρωκορβετες με τους πολλούς essm.
Άρα πυραυλοι μέσης εμβέλειας μόνο essm bl2 και μακράς μόνο aster 30, και έχουμε και μια απόλυτη ομοιοτυπια έτσι, που μας μειώνει το κόστος.
Μέσα στο γενικότερο χαμό να κάνουμε. Εξοπλισμούς με. Πολιτικά Κριτηρια Παρα με επιχειρισιακα, μπορεί τελικά να υπάρχει και ένας υποτυπώδης σχεδιασμός.

Last edited 29 days ago by Scalp_eg
GeorgeD

αν οι MMSC κοστίζουν όσο αναφέρεται, τότε θα ήθελα να δω με τι χρήματα θα φτιάξουν οτιδήποτε άλλο… Μάλλον κανένα φουσκωτό θα μπορούμε να αγοράσουμε

ANDREW

bel
pesco
mmsc
lcs
ab
tico
m
sm2
aster 30
essm blk2
exocet
harpoon
nsm
Πολλά θα εξαρτηθούν εάν οι mmsc φέρουν μόνο essm2 , δηλαδή ένα σχέδιο με 1 το max 2 μκ41. Εάν δεν έχει δλδ sm2, τότε το σενάριο belharra (aster 30) θα μετατεθεί για το 2025+ μαζί με rafale. Εάν οι mmsc φέρουν μόνο essm, τότε τα ενδιάμεσης ίσως είναι lcs. Εάν μας δοθεί το οκ για sm2, τότε θα σημαίνει ή πιο εξοπλισμένο σχέδιο των mmsc με σόναρ τρόπιδας και 2-4 mk41 ή μία mmsc με 2 μκ41 και στη καλύτερη σόναρ τροπιδας. Οι sm2 που θα έχουν αποδεσμευθεί θα πάνε στις tico/ αβ και προς το 2030 θα πάμε σε ffgx aaw για να βάλουμε σε αυτές τους sm2. Τώρα που κολλάνε οι pesco δεν έχω καταλάβει πλέον. Έχω βραχυκυκλώσει. Pesco θα έχουν νόημα εάν δεν πάμε σε sm2 τώρα. Θα έχουν νόημα για μετά τις bel. Ποιος ο λόγος να πας σε pesco, εάν αποδεσμευτεί ο sm2? Να κάνεις τι; Να δώσεις λεφτά στους Γάλλους για ηλεκτρονικά και ρανταρ (άλλα τα όπλα αμερικάνικα) και στο τέλος να αυξήσεις φτιάξεις ένα ναυτικό μέσα σε ένα αλλο ναυτικό; Η λογική θα λέει, sm2 + essm block 2 (mmsc +tico τώρα) και από 2026 + 4 mmsc και 4 ffgx. Αλλιώς εάν δεν υπάρξει τον νοέμβρη ο sm2, θα μιλάμε για mmsc με ενδιάμεση lcs και το 2026 παραγγελία 4 bel hn μόνο με αστερ 30 και άλλες 4 mmsc. Δεν ξέρω….. κουράστηκα.

jim40

Με όλα αυτά που διαβάζω στα σχόλια, δεν σας βρίσκει κανένας πουθενά. Το ένα σας βρωμάει, το άλλο σας ξινίζει, σταματάω να ασχολούμαι με πλοία

kyrNG

Και ξαφνικά έχουμε γίνει όλοι μας ναυπηγοί και αναλυτές σχεδίων.

Είναι σαν να έχουμε μπει όλοι στην διαδικασία να χτίζουμε desktop υπολογιστή.

 • Να πάρω μεγάλο tower (βλ. σκαρί) να χωράει πολλά περιφερειακά. Αν είναι και όμορφο (π.χ. σαν τις Iver Huitfeldt ή τις [email protected]), ακόμα καλύτερα, αλλιώς και ένα απλό άσχημο κουτί (π.χ. λέμε τώρα MMSC) μας κάνει την δουλειά.
 • Να βάλω ικανό τροφοδοτικό (βλ. κινητήρες), αν είναι δυνατόν και με φωτάκια neon (βλ. waterjet ή ηλεκτρική πρόωση)
 • Να βάλω μια εξαιρετική κάρτα επεξεργαστή (βλ. σύστημα διαχείρισης μάχης) με δυνατότητες μεγάλης RAM και κάρτα γραφικών (βλ. πολλές μονάδες διαχείρισης όπλων και συστημάτων)
 • Να βάλω τεράστια οθόνη υψηλής ανάλυσης (βλ. 3D ραντάρ, AESA σταθερής διάταξης) τελευταίας τεχνολογίας
 • Να βάλω εξαιρετική κάρτα ήχου (βλ. σόναρ) γιατί πρέπει να ακούμε καλή μουσική όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή.
 • Να έχουμε και μια καλή κάρτα δικτύου (βλ. συστήματα για επικοινωνίες, ναυτιλία)
 • Να έχουμε και κατάλληλα antivirus προγράμματα (βλ. EW συστήματα)
 • Να βάλω δυνατά περιφερειακά, όπως για παράδειγμα μεγάλο σκληρό SSD δίσκο (βλ. αντιαεροπορικούς πυραύλους περιοχής) πολλών TB (διαβάζεται και Terraτώδη-Βλήματα), δεύτερο κλασικό σκληρό (βλ. πυραύλους επιφανείας), τρίτο μικρό SSD σκληρό (συστήματα CIWS ή RAM), τέταρτο μικρό σκληρό – μιας και πήραμε φόρα (βλ. δευτερεύοντα πυροβόλα 30-40mm) για παιχνίδια, πέμπτο σκληρό δίσκο SSD για τα “υπόγεια” αρχεία μας (βλ. ανθυποβρυχιακές τορπίλες),ασύρματο ποντίκι και ασύρματο πληκτρολόγιο (βλ. ελικοδρόμιο και υπόστεγο ελικοπτέρων), κλπ
 • Να έχουμε δυνατότητα αναβάθμισης, φυσικά (βλ. να αλλάζουμε συστήματα καθε τρεις και λίγο).

Και όλα αυτά με 300-400 ευρώ.

ΝΑΙ ΚΑΛΕ. Όλα γίνονται….

Last edited 29 days ago by kyrNG
Xristoforos

Φανταστική περιγραφή…
Μετά όμως θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε και το παιχνίδι που θα παίξουμε στον σούπερ ντούπερ υπολογιστή που με τόσο κόπο φτιάξαμε.

kyrNG

Δεν αγχώνομαι. Θα βρούμε σπασμένους κωδικούς για να κερδίζουμε ζωές….. 😉

andreasmp412c

Οταν το μηχανημα το θες για να κανεις δουλεια κ να τρεξεις βαρια προγραμματα κ οχι για να σερφαρεις, ναι τα θες ολα αυτα κ θα πρεπει να τα παρεις ακομη κ αν κανεις το …. παξιμαδι, δανειστεις η βαλεις δοσεις. Κ με 300-400 ευρω ναι δεν γινονται, αλλα αν δε πας να ψωνισεις σα προβατο κ το ψαξεις, βρισκεις καλα κουτια σε καλες τιμες. Αλλιως, το κλεινεις το μαγαζι

jim40

Κουτιά μπορεί να βρεις περιφερειακά όμως όχι

kyrNG

Αυτό προυποθέτει, ότι:

α). Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός
β) Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για σκεφτείτε πόσες νέες σχεδιάσεις πλοίων υπάρχουν διαθέσιμες (και μπορούμε να τις αποκτήσουμε από πλευράς οικονομικών και πολιτικής)

Για σκεφτείτε πόσες νέες τεχνολογίες υπάρχουν, και πόσο γρήγορα θα απαξιωθούν σε διάστημα 30-40 ετών (συγκριτικά πάντα με την ταχύτητα τεχνολογικης ανάπτυξης στους υπολογιστές). Εδώ συζητάμε για πυραύλους SM-2, Harpoon και Exocet, που σας σχεδιάσεις θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τα πληρώματα των φρεγατών.

Όταν ΔΕΝ υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός (όπως αδιαμφισβήτητα υπάρχει στους υπολογιστές), και ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη (όπως προφανώς στους υπολογιστές), τότε δυστυχώς τα περιθώρια για να αποκτήσουμε κάτι ικανό σε λογική τιμή στενεύουν.

Jason

Δεν χρειάζεται τίποτα από αυτά.

Η Ινδονησια υπέγραψε συμβόλαιο για 2 φρεγατες Αντιαεροπορικου πολέμου Iver Huitfeldt με κόστος 720 εκ. για 2 πλοια του κουτιού, δηλαδη ναυπήγηση με κόστος 360 εκ την φρεγατα.

Ουτε προσθαφαιρεσεις ουτε τιποτα. Προφανως και γίνεται.

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2020/july/8685-indonesia-signs-preamble-contract-for-construction-of-two-iver-huitfedlt-class-frigates.html

Daeth

Τα Εξοπλιστηκα προγράμματα του ΠΝ βγάζουν μια λογική σειρα εφόσον υλοποιηθούν στο έπακρο. Εξουγουμαι οι 4 ΜΕΚΟ με τις 4 τεσσερεις νέες φρεγατες και τα δυο ενδιαμεσα πλοια θα αποτελουν τον στολο για την ανατολική μεσόγειο, η ευρωκορβετα με τα Θεμιστοκλής και τις super vita θα ειναι ο στολος του Αιγαίου.

x-m

Ποια Αν. Μεσόγειο ; Μέχρι Καστελόριζο και αυτό βαριά-βαριά . “Ατυχήσαμε” που έχουμε να διαχειριστούμε εθνικό έδαφος λίγο πιο ανατολικά. Αντί να είναι πρόβλημα για την τουρκία είναι για εμάς. Και οι φρεγάτες ( οποιεσδήποτε) είναι πολυτέλεια και σπατάλη. Μέχρι κορβέτες και πολύ μας είναι.

viper3000ad

Καλά…Η Ελλάδα διαμόρφωσε ένα πλοίο που δεν πρόκειται ποτέ να πάρει. Τι διαμόρφωσε τότε ; Είναι σαν να πας στην Πόρσε και να κοιτάς τι δισκόφρενα να βάλεις και να μην έχεις σκοπό να πάρεις ούτε το τασάκι

Mikros-hroas

Αγαπητή Πτήση:
Τα έχω γράψει στο δικό μου κείμενο τι μπορούν να πάρουν τα πλοία.
MK-41 VLS με 32 ESSM II XO 131 C
XO 139 CF με 2 MK -41 VLS δηλαδή 12 SM-2 III και 16 ESSM II
Από εκεί και πέρα βάζεις ότι θέλεις πχ εκτοξευτές ADL διπλούς στο μεσόστεγο χωρίς ενίσχυση καταστρώματος.
4 πύραυλοι SM-2 III ή 16 πύραυλοι ESSM II.
Μπορείς να βάλεις RAM στην θέση του ενός μιλένιουμ των 35 χιλιοστών κλπ!
Τι χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε σε 20 χρόνια από τώρα: 9 φρεγάτες S, 10 πυραυλακάτους, 3+ αρματαγωγά Ιάσων, όλα τα ZUBR, χρειαζόμαστε περιπολικά μεγάλου μεγέθους ανοιχτής θαλάσσης, υποβρύχια κλπ.

Χρειαζόμαστε 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 115 S CROSSOVER. Χρειαζόμαστε 4 κορβέτες μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 123 SF CROSSOVER, μεγαλύτερες και ταχύτερες από τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Χρειαζόμαστε 4 φρεγάτες μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 131 C CROSSOVER, μεγαλύτερες από της κορβέτες. Χρειαζόμαστε 4 αντιαεροπορικές φρεγάτες όπως οι XO 139 CF CROSSOVER, μεγαλύτερες από της προηγούμενες σε χωρητικότητα και μέγεθος. Χρειαζόμαστε 2 αποβατικά πλοία με μεγάλη ταχύτητα και καλό οπλισμό XO 131 A και όχι LPD. Χρειαζόμαστε 2 πλοία λογιστικής υποστήριξης όπως τα XO 131 L

Επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων:
Αναφερόμαστε και στα 20 πλοία που θέλουμε.
Όσο τον δυνατόν χαμηλότερο κόστος αποκτήσεις και χρήσης.
Να έχουν όσο το δυνατόν γίνετε περισσότερα κοινά σημεία μεταξύ τους και ίδια ή παρόμοια όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα.
Να έχουμε μεγάλη χωρητικότητα σε καμπίνες επιβατών για να μπορούν να συμβάλουν σε περιόδους κρίσεων, διάσωσης πλοίων, καταστροφής εξέδρας πετρελαίου κλπ.
Να μεταφέρουν και να μπορούν να αποβιβάσουν στρατιώτες με ελικόπτερα, με LCPV και με LCM να μεταφέρουν θωρακισμένα οχήματα ή τεθωρακισμένα οχήματα.
Να έχουν μεγάλο μέγεθος και μεγάλο εκτόπισμα για να αντέχουν να ταξιδεύουν σε δύναμη θάλασσας 9 και 10 μποφόρ.
Να έχουν μεγάλο μέγεθος για να μπορούν να αντέξουν τα πλήγματα της μάχης.
Επιθυμητό η ηλεκτρική πρόωση για αθόρυβο πλου και για έρευνα υποβρυχίου.
Επιθυμητό η δυνατότητα προσγείωσης ελικοπτέρου των 20 τόνων πχ σινούκ.
Να μεταφέρουν ένα και δυο ελικόπτερα των 10 τόνων στο υπόστεγο.
Η σειρά των πλοίων CROSSOVER τα έχει όλα αυτά.
μεγαλύτερο μήκος και εκτόπισμα. Βασικά αν προσέξουμε τα πλοία, έχουν όλα ακριβώς τα 8 μέτρα διαφορά στο μήκος το ένα από το άλλο. Δηλαδή αρχίζοντας από το μικρότερο 115 μέτρα +8 μέτρα =123 μέτρα μήκος το δεύτερο πλοίο της κλάσης. 123+8= 131 μέτρα το τρίτο πλοίο της κλάσης που είναι τρία με το ίδιο μήκος. Τέλος 131+8=139 μέτρα που είναι η φρεγάτα αεράμυνας. Η διαφορά του μικρότερου πλοίου XO 115 S με το μεγαλύτερο XO 139 CF είναι σαν να προσθέτουμε στο κύτος τρία κομμάτια ίδιων διαστάσεων και ίδιου πλάτους με μήκος 8 μέτρα και πλάτος τα 19,6 μέτρα.

Apostolis

Καλη η ευρωκορβετα που βεβαια μονο κορβετα δεν ειναι με 3000 τονους οταν οι μεκο ειναι 3200 αλλα ειναι γαι το πολυ μακρινο μελλονκαι εμεις καιγομαστε τωρα. Αν περιμενουμε τις ευρωκορβετες για να αποστρουμε τις s τοτε αυτες θα απσυρθουν σε ηλικια ανω των 50 σπαζοντας ολα τα ρεκορ.Τωρα πληρωνουμε τα λαθη του παρελθοντος αν ειχαμε προβει στην αγορα των 6 fremm και τον εκσυχρονισμο των μεκο δεν θα αγχωνομασταν τωρα.

FOX

Για τώρα το μόνο που διαφαίνεται και σε σημαντικό αριθμό ειναι μόνο οι Type 23…
Θα χρειαστούν παρεμβάσεις βέβαια, αλλά με βάση το πρόγραμμα της Χιλής ειναι κοστολογημένο και σε λογικά πλαίσια και μπορεί να μας βγάλει μια 15ετία. Αν ακολουθήσουν το ίδιο και οι ΜΕΚΟ, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και έχουμε χρόνια να επεξεργαστούμε ένα ναυπηγικό πρόγραμμά μετά το 2030 με 10-12 πλοία.

Συμφωνώ με αυτούς που λενε καλύτερα τα χρήματα να πάνε σε 4 νέα υποβρύχια AIP-Li-ion, παρά MMSC.

NikolakiEfentis

Κανονικά, η όποια επιλογή ραντάρ και πυραύλων για τις νέες φρεγάτες και τις ΜΕΚΟ MLU θα έπρεπε να λάβει υπόψη τις αντίστοιχες επιλογές για την EPC. To ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους κινητήρες και τα Η/Ζ και πολλά άλλα..

Θα ήταν ευχής έργον, για παράδειγμα, ο στόλος στα επόμενα χρόνια να “απαλλαγεί” από τους αεριστρόβιλους, υπό την προϋπόθεση της ικανοποίησης των απαιτήσεων ταχύτητας και να διαθέτει 1 – 2 υποεκδόσεις ενός κινητήρα – ενδεκτικά, λέμε τώρα (…) Belharra-XL, 4 MTU για 29 κόμβους και μια υποέκδοση του ίδιου κινητήρα για τις EPC.

Τα παραπάνω βέβαια, σε σοβαρά κράτη(…), εδώ ακούμε και τον κο Υπουργό να λέει πως “εξετάζουμε” την συμμετοχή μας στο FCAS (…) προφανώς γιατί το πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει χωρίς την μαζική Ελληνική χρηματοδότηση και μέχρι η ΕΑΒ να μπαλώσει το υπόστεγο που στάζει…

Εδώ που τα λέμε, εμείες (…), με ποιές εταιρείες θα συμμετάσχουμε στην EPC;

Jason

Οι αεριοστροβιλοι ειναι πλεονέκτημα, και όχι μειονεκτημα. Προσφέρουν χαμηλο θορυβο σε ανθυποβρυχιακες επιχειρήσεις και υψηλη ταχυτητα.

FOX

Και αυτό σχετικό ειναι, το βασικό που προσφέρουν είναι η ισχύ σε σχέση με τον όγκο τους.
Από εκεί και πέρα σαν συνδιασμός προς ώρας είναι αξεπέραστος ο CODLAG προσφέρει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για πλοία ιδίως που εκτελούν ASW.
Στο μέλλον ίσως υπάρξει και η προσθήκη μπιραριών…

NikolakiEfentis

Έχουν συν και πλην σαφώς. Θεωρώ όμωε ότι σταδιακά οι κινητήρες ντίζελ θα βελτιωθούν τόσο που για πολλές εφαρμογές θα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική των αεριοστροβίλων. Από άποψη κόστους αγοράς και Ο&Μ και αυτονομία άλλωστε, οι αεριστρόβιλοι έχουν μειονέκτημα. Όταν δε, βλέπεις την Belharra-XL να πιάνει 29 κόμβους μόνο με ντίζελ είναι αξιοσημείωτο. Για ASW με την εξελιξη στην τεχνολογία φαίνεται ότι πάλι η διαφορά μειώνεται σημαντικά.

Σίγουρα οι συνδυασμοί CODLAG & CODLOG είναι οι βέλτιστοι επιχειρησιακά αλλά έχουν και κόστος και απαιτούν και εκτόπισμα.

phacepalm

Εγω ενα πραγμα καταλαβα απο ολες τις συζητησεις, εδω και μηνες τωρα. Money talks, bullshit walks. Αν εχεις λεφτα οτιδηποτε θελεις γινεται, εφαρμοζεται, πιστοποιειται εστω και αν ειναι σκαρι μιας χωρας και οπλα αλλης.Ειναι το leverage που εχεις για να γινει αυτο που θελεις. Και επειδη ΔΕΝ ειμαστε Σαουδικη Αραβια, η μονη λυση ειναι η παραγγελια μεγαλου αριθμου μοναδων. Αλλο να παραγγειλεις 2, αλλο 4, και άλλο περισσοτερες. Πρεπει οπωσδηποτε η κυβερνηση να βαλει βαθια το χερι στην τσεπη ωστε να πιασουμε τον μεγαλυτερο αριθμο μοναδων για να μπορουμε να ζητησουμε την διαμορφωση που θελουμε. Ολα τα αλλα ειναι φιλολογιες

Vk77

Αν.

christos_choris_a

Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για ναυπήγηση στην Ελλάδα γιατι 1. θα έχει Ευρωπαΐκή χρηματοδότηση και 2. η απόκτησή της μετατίθεται στο τέλος της δεκαετίας με την υποσχόμενη ανάπτυξη να έχει βελτιώσει την εικόνα του εθνικού προΰπολογισμού. Η μεταχειρισμένη (ενδιάμεση) λύση ίσως να συνυπάρξει με την καινούρια φρεγατο-κορβέτα και τις Meko για 12 μεγάλα πλοία σύν 2 Tico.

Gunner

US pitches Greece on a frigate co-production deal
https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2020/10/19/us-pitches-greece-on-a-frigate-co-production-deal/?utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=Socialflow+DFN

Υποψηφία σκάφη σύμφωνα με τον αρθρογράφο:

MMSC

Αναβαθμισμένες Oliver Hazzard Perry

Δεν το βλέπει να προσφέρεται η FFG(X)

Ειναι που θα μας δώσουν DDG-51 ή CG-47.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

 Αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδας αναφέρουν πως την πόρτα του Πολεμικού μας Ναυτικού χτύπησε και η Μεγάλη Βρετανία με τη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων Type...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Αν θέλουμε κάτι από τα ΗΑΕ, δεν είναι Mirage 2000-9...

94
 H επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, επικεφαλή πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής προσέγγισης της χώρας μας με τους Άραβες. Τα...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99 $

Related News

Η Γερμανία διαδέχεται την Ελλάδα στην προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες η Γερμανία, παίρνοντας την σκυτάλη από την...

Ιράκ: Eπίθεση με ρουκέτες στη Βαγδάτη με στόχο κυρίως την πρεσβεία των ΗΠΑ, ένα κοριτσάκι νεκρό

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Επτά ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το βράδυ χθες Τρίτη εναντίον στόχων στη Βαγδάτη, ιδίως της αμερικανικής πρεσβείας, ενέργεια η οποία κατά τα φαινόμενα έβαλε τέλος στην...

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών σε Αφγανιστάν και Ιράκ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500 ως τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε...